Träning inför äventyret

För att kunna njuta av en expedition till Kilimanjaro eller Nepal är det såklart bra att vara väl förberedd, både fysiskt och mentalt. Nedan några tips kring hur vi på Swett tänker kring träning inför en vandringsresa i bergsmiljö.

Träna det som blir av
Alla våra resor är fysiska där du måste använda din kropp. Ju mer du har tränat, desto mer kan du njuta av upplevelsen. När du anmält dig får du ett förslag på träningsupplägg av oss. En princip är att det är bättre att träna långa, lågintensiva pass än att springa 30 min intervallträning. Huvudregeln är som alltid: ”Den träning som blir av är den bästa”.

 

Träna i backe
Ge dig ut i närmsta slalombacke med dina vandringskängor, lägg i några kg i din ryggsäck och gå upp och ned i backen. Ju längre pass, desto bättre. Du kommer märka att det är betydligt mer ansträngande att gå uppför än på platten.

Sanofi Kebnekaise-27

Kondition i den form du gillar själv
Alla konditionsträning, exempelvis löpning, cykling och skidåkning, är bra. Det viktigaste är att bygga upp en bra grundkondition och vänja kroppen att röra på sig under längre tid. Välj den träningsform du gillar bäst, dra ner tempot och öka längden successivt. Att ha kontinuitet och träna varje vecka är bättre än att träna stenhårt ibland och sen vila helt under några veckor.

Löpträning i grupp kan vara bra motivation.

 

Öka successivt!
Nyckeln för att kunna förbereda sig på ett bra sätt är dels att kroppen håller sig hel och skadefri och kanske ännu viktigare att man har motivationen att träna. En klassisk fälla är att gå ut alldeles för hårt. Från noll direkt till stenhård träning några veckor kan sluta med en otrevlig tvärnit, skadad och motivationen i botten. Gå därför ut lugnt och öka sakta men säkert.

Bild1

Exempel från Swetts träningsschema med successiv ökning

Kör hårt!

 

Kilimanjaros historia

Den första bestigningen
Kilimanjaro är Afrikas högsta berg och dessutom världens högsta fristående berg (ingår ej i någon bergskedja), med sina 5895 meter över havet. Berget utgörs av de tre vulkankratrarna Kibo (som är den högsta), Mawenzi (näst högsta) och Shira (den lägsta). Berget bestegs för första gången den 6 oktober år 1889, av den tyske geografen och bergsklättraren Hans Meyer, tillsammans med den österrikiske bergsklättraren Ludwig Purtscheller.

Hans Meyer - den förste att bestiga Kilimanjaro

Hans Meyer – den förste att bestiga Kilimanjaro

Efter bestigningen gav Meyer toppen av Kibo namnet Kaiser-Wilhelm-Spitze efter den dåvarande Tyske kejsaren (och tillika kung av Preussen) Kaiser Wilhelm II. Toppen behöll sitt tyska namn ända fram till 1964, då Tanzania bildades. Toppen fick då sitt dåvarande namn Uhuru Peak, som betyder frihetstoppen på Swahili.

 

Tidigare försök
Meyer gjorde sitt första försök att bestiga Kilimanjaro år 1887, men kom inte längre än till de lägre delarna av Kibos glaciärkant, då expeditionen saknade rätt utrustning för att ta sig upp på isen. Ett nytt försök i 1888 blev aldrig av, då Meyer och hans expeditionspartner Oscar Baumann blev tillfångatagna och sedan släppte mot lösen under det pågående Abushiri-upproret.

Rudolf Hellgrewe mest kända tyska kolonisatören

Kilimanjaro, med Kibo till vänster och Mawenzi till höger. Målning av den välkände målaren från den tyska kolonialtiden, Rudolf Hellgrewe.


Meyer och Purtscheller lyckas

Under den lyckosamma expeditionen 1889 var Meyer och hans partner Purtscheller bättre förberedda. De hade stegjärn och isyxor för att kunna hantera isen och dessutom en väl fungerande plan för logistiken upp på berget, med flera lägerplatser längs med vägen.

Under det första toppförsöket 3:e oktober, tvingades de vända en bit från toppen, då de var helt utmattade efter att ha huggit fotsteg i den branta isen. Tre dagar senare hade de dock användnig av de redan etablerade stegen i isen och kunde nå toppen. Paret var också de första som kunde bekräfta att Kibo faktiskt är en krater.

Kilimanjaro med Kibo tydligt i mitten. Foto: Kyle Mijlof

Kilimanjaro med Kibo tydligt i mitten. Foto: Kyle Mijlof


Bestigning av Mawenzi

Efter att ha nått toppen av Kibo försökte paret även nå toppen av den mer tekniskt krävande Mawenzi, men fick ge upp på grund av höghöjdssjuka efter att ha nått förtoppen Klute Peak.

Mawenzi bestegs sedermera, 29 juli 1912, av de tyska klättrarna Edward Oehler och Fritz Klute. Som en hyllning till sina föregångare döpte de toppen av Mawenzi till Hans Meyer Peak.

Klute och Oehler har matpaus under en tidig expedition på Kilimanjaro

 

Camp Vildmark – av och med Swett

Vildmarksmässan 2016

En av årets stora nyheter på Vildmarksmässan är Camp Vildmark. Där erbjuder Swett clinics och föredrag i en rad olika ämnen inom outdoor och friluftsliv. Swett är väldigt glada över förtroendet att få arrangera detta fullspäckade event och schemat är minst sagt fullproppat med intressanta pass.

På Camp Vildmark kan man bland annat lära sig allt om hur man torkar sin egen friluftsmat av proffset Eric Tornblad.
Camp Vildmark

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ni hittar hela schemat här: Camp Vildmark

Biljetter till Camp Vildmark och Vildmarksmässan köper ni här: Biljetter

 

 

 

Kebnekaise – en resenärs dagbok

En kajaktur med Swetts fotograf