Bestig Marockos Jbel Toubkal!

2019-10-17
Blogg

Med sina 4167 meter över havet är Jbel Toubkal Marockos, och Nordafrikas, högsta berg. Beläget i Atlasbergens hjärta är Jbel Toubkal ett populärt resmål för vandring och drar varje år till sig tusentals besökare. Och även om det kanske inte är lika högt som sitt syskon Kilimanjaro så är det fortfarande en betydande utmaning att nå toppen.

Innan du åker till Atlasberge, här är allt du bör veta:

1. Vandringens svårighetsgrad

Jbel Toubkal kräver inte rep, säkerhetssele eller stegjärn, men det kan fortfarande vara en utmaning. Bergets höjd kan göra vandringen till toppen utmanande för de som inte är i god fysisk form. Att vandra i Atlasbergen är dock perfekt för nybörjare då det är en bra “prova på”-resa, du får veta hur det är att vandra på höjd och hur det är att tälta.

2. Säkerhetstips

Precis som att bestiga Kilimanjaro så är vandring till toppen av Jbel Toubkal väldigt säker. Vandringslederna är tydligt märkta och mycket enkla att följa. För det mesta är detta helt enkelt en utmanande vandring till toppen av ett högt berg, men med mycket begränsad exponering för någon verklig fara.

Med det sagt finns det trots allt vissa risker som alltid närvarar vid vandring i höga, alpina miljöer, inklusive risken för att drabbas av höjdsjuka. Höjdsjuka kan leda till huvudvärk, magbesvär och illamående, bland andra symtom. Höjdsjuka kan också göra det svårt att sova eller bibehålla en god aptit.

Lyckligtvis innebär Jbel Toubkals relativt låga höjd att dessa risker sällan drabbar besökare, men det är viktigt att vara medveten om dem innan du åker.

3. Hur lång tid tar det att bestiga berget?

En av de vanligaste frågorna som vandrare har är “hur lång tid tar det att vandra till toppen av berget?”.

Vi rekommenderar att du lägger minst en vecka i Atlasbergen för att hinna med nödvändig acklimatisering. Läs mer om Swetts upplägg här: www.swett.se/atlasbergen

4. Den bästa tiden att åka

Det går att bestiga Jbel Toubkal när som helst på året, men det finns vissa månader som är bättre än andra. På våren, i april och maj, är det svala, bekväma temperaturer med lite regn eller snöfall, likaså på hösten, i september och oktober.

Under sommarmånaderna (juni, juli och augusti) kan temperaturerna vara ganska höga, vilket gör vandringen svår. Det är fortfarande ett populärt resmål under dessa månader, men de varma förhållandena ökar utmaningen.

På vintern tenderar berget att vara mindre befolkat, men förhållandena är också mer utmanande. Snö och is kan göra delar av vandringsleden svåra att gå på, och det är inte ovanligt att man måste använda sig utav stegjärn eller isyxa när man närmar sig toppen. Mindre erfarna klättrare och vandrare uppmuntras att undvika besök i december, januari och februari, eftersom höga vindar, kalla temperaturer och oväntade snöstormar kan öka faran.

Om du vill undvika folkmassorna är mellansäsongerna i slutet av maj/början av juni och slutet av september och oktober en bra tid att åka. I båda fallen brukar vädret vara bra och det är inte så många besökare på vandringslederna.

5. Vad du bör packa inför resan

Traditionell vandringsutrustning och campingutrustning är ett måste för en resa till Jbel Toubkal. Du behöver ett par rejäla och bekväma vandringskängor, såväl som bekväma vandringskläder.

Andra rekommenderade föremål att ta med sig inkluderar:

  • Vind- och vattentät jacka
  • Vandringsstavar
  • Ryggsäck för att bära allt
  • Hatt/Keps och solglasögon
  • Lätt, isolerande skikt, exempelvis fleecetröja
  • Lätta handskar
  • Hygienartiklar
  • Solskyddsfaktor
  • Pannlampa/ficklampa

Att bestiga Jbel Toubkal med Swett!

Med Swett startar färden till toppen innan gryningen, i ljuset av pannlampor. På Nordafrikas högsta berg, på 4167 meters höjd, avnjuter vi utsikten av Atlasbergen och de stora slätterna i Marrakech.

Du gjorde det! Vi gjorde det! Du står nu på Nordafrikas tak, och blickar ut över levande historia. Bra jobbat!

Läs mer på www.swett.se/atlasbergen

 

NYHETSBREV

Missa inte att prenumerera på vårt inspirerande nyhetsbrev där du får nyheter om våra resor, kampanjinformation och tips&tricks!

Din mailadress

x