Vandra i Jämtlandsfjällen

Därför ska du vandra Jämtlandsfjällen med Swett!

IMG_1651

1. Ledning av certifierad guide

Du får fyra dagar på fjället tillsammans med en kunnig, inspirerande fjällguide. Guidens roll är inte bara att utbilda i fjällkunskap utan även att inspirera dig till vandringsglädje! Det är en stor trygghet att gå med en kompetent guide, speciellt om vädret skulle vara lite sämre.

20190924_111335

2. Bekvämt boende och god mat

Vi bor på bekväma fjällstationer där vi äter trerättersmiddagar på kvällarna och njuter av dagens prestationer. Det gör att vi slipper tunga ryggsäckar.

Kanske blir det något kallt i bastun som en härlig avslutning på dagen?

STF 8968

3. Allt bokat och klart!

Åker du med oss till Jämtlandsfjällen behöver du inte fundera, vi har bokat boendena, maten och transfer till och från tåg. Ingenting lämnas åt slumpen.

Det ger ett lugn i kroppen att veta att proffs har planerat upplägget för att det ska bli så bra som möjligt.

Jämtlandsfjällen Helags

VANDRA JÄMTLANDSFJÄLLEN - EN VACKER UPPLEVELSE I FJÄLLRÄVENS RIKE!

Det här är resan för dig som vill bo bekvämt på fjällstationer för att sedan på dagarna få utforska fjället, perfekt för dig som är nybörjare på vandring och vill prova på hur det är att vandra. Kanske har du siktet inställt på Kebnekaise men vill först testa formen och utrustningen? Eller så har du redan bestigit Kebnekaise och fått blodad tand av svenska fjällen och vill ut på ännu en tur. Dagsetapperna är anpassade för att kunna gå i ett lugnt tempo då vi stannar, fikar och njuter av utsikten.

På denna resa bor vi på Helags och Sylarnas fjällstation. Tåget släpper av oss i Östersund, därifrån fortsätter resan i buss till  Ljungdalen. I Ljungdalen börjar vandringen. Dag två gör de som vill en topptur till Helagstoppen, 1797 meter över havet. Vandring avslutas tre dagar senare på Storulvåns fjällstation.

Vi åker fredag kväll med tåget från Sthlm C för att åter vara tillbaka tidigt onsdag morgon.

Hoppas du vill följa med oss på en fjällupplevelse utöver det vanliga!

Din guide till Jämtlandsfjällen

Klicka på respektive flik för att läsa mer om vårt upplägg i Jämtlandsfjällen

1

Dag 1: Från Östersund till Helags via Ljungdalen

Jämtlandsfjällen björskog

Distans: 12 km | Vandringtid: 5-6 timmar | Höjdmeter: 270

På morgonen när ni anländer med tåget till Östersund vid kl 07.00 står bussen redo att hämta upp oss och ta oss vidare till våra äventyr. Nu har vi ungefär tre timmar i buss framför oss. Vi åker igenom det jämtländska landskapet och landskapet blir mer och mer bergigt. Innan vi kommer fram till Ljungdalen har vi fjället utanför.

I Ljungdalen börjar vi med en stor brunch i byn innan vandringen påbörjas. Nu är vi laddade! 12 km har vi framför oss. Vandringen börjar i en vacker björkskog innan vi kommer upp på kalfjället. Efter någon timma på fjället ser vi det storslagna Helagsmassivet framför oss. Framåt eftermiddagen är vi framme vid Helags fjällstation där vi checkar in och sover i fyrbäddsrum. På kvällen blir det en god middag, och kanske en bastu?


2

Dag 2: Topptur upp på Helagstoppen

Distans: 8 km | Vandringtid: 6-7 timmar | Höjdmeter: 750

I dag ska vi upp på Helagstoppen, Sveriges högsta punkt nedanför polcirkeln. En perfekt dagstur utan stress. Helagstoppen ligger precis framför fjällstationen; vi går den södra rutten upp och norra rutten ned för att få så stor variation som möjligt. På morgonen packar vi med oss lunchpaketet från frukostbuffén och gör oss redo.

Efter ungefär två timmar står vi framför helagsglaciären, ett imponerande istäcke uppe på bergssidorna. Det är Sveriges sydligaste glaciär vi har framför oss.

Efter ytterligare en timma står vi på toppen och blickar ut. Det är en fantastisk upplevelse och vi kan verkligen vara stolta över oss själva. Vi gjorde det! Är det bra väder så stannar vi ett bra tag uppe på toppen. Tidig eftermiddag är vi åter nere på fjällstationen och nu är det fri tid för att sedan fira vår prestation vid middagen!


3

Dag 3: Vandring från Helags fjällstation till Sylarnas fjällstation

Distans: 19 km | Vandringtid: 7-8 timmar | Höjdmeter: 1045 – 1 030 m ö h

Det här är vår absoluta favoritsträcka! Vandringen går genom riktig vildmark och bakom oss har vi Helagstoppen och framför oss Syltopparna. En fantastiskt vacker sträcka. Vandringen är ganska flack. Vi går i ett lugnt tempo och ungefär halvvägs stannar vi för att äta lunch i renvaktarstugan Mieskentjakke. Att äta lunchen mitt ute på fjället ger en skön frihetskänsla. Denna sträcka är inte alls särskilt välbesökt, till skillnad från den välkända Jämtlandstriangeln som vi kommer in på dagen därpå. Vi njuter av lugnet.

Området vi nu rör oss i innehar en av Sveriges största populationer av fjällräv. Det är ganska liten chans att få se en räv men om man skulle göra det så gäller det att vara tyst och hålla sig på avstånd för att inte störa. Större chans har vi däremot att se renar som är ute och betar på fjället.

Dagen avslutas vid Sylarnas fjällstation där vi spenderar natten. Det är en modern, nyrenoverad fjällstation som är mycket fräsch. Vi avnjuter det välkända grytmålet innan vi kryper till kojs.


4

Dag 4: Från Sylarnas fjällstation till Duved via Storulvåns fjällstation

Distans: 16 km | Vandringtid: 5-6 timmar | Höjdmeter: 1045 – 725  m ö h

Vi inleder resans sista dag med en frukostbuffé på fjällstationen innan vi säger adjö till Jämtlandsfjällen och vandrar till vandringens sista anhalt, Storulvån. Denna sista dag vandrar vi på Jämtlandstriangeln, något som märks på att det är betydligt fler människor på leden jämfört med vad vi är vana vid. Från Storulvån tar vi bussen till Duved och hoppar på tåget till Stockholm. Vilken härlig resa vi har fått vara med om. Vi har lärt känna nya vänner, vi har fått se vacker natur, avnjutit god mat och lärt oss massor om fjällvett.

Tack för det här äventyret!

Vanliga frågor om att vandra i jämtlandsfjällen

När är den bästa perioden att vandra i Jämtlandsfjällen?

Vi föredrar hösten, det är så otroligt vackert då! Grönt, gult och orange. Fjället är guldfärgat och vi bara njuter.

Hur bor jag?

I standardpaketet ingår boende i fyrbäddsrum. Dock finns det möjlighet att uppgradera till dubbelrum till en tilläggskostnad om det finns lediga rum på stationen.

Vad ingår i priset?

  • Buss till och från tåget i Östersund och Duved.
  • Helpension från ankomst till avfärd i form av frukost, luncher och middagar.
  • Boende i fyrbäddsrum på Helags och Sylarnas fjällstation.
  • Ledning under svensk fjälledare.
  • Packlista och träningsprogram

Vad ingår inte i priset?

  • Resa tur och retur till Östersund (vi hjälper gärna till att boka tåg!)
  • Dryck på fjällstationerna utöver vatten
  • Lakan till sängen och handdukar (ta med själv eller hyr på plats)
  • Personlig vandringsutrustning

Hur bokar jag in mig?

Du bokar in dig på vår premiärtur till Jämtlandsfjällen 5-8 september 2020 här: https://www.swett.se/tours/5-8-september-2020-vandra-i-jamtlandsfjallen/

Hur kommer vi till Jämtlandsfjällen?

Vi tar nattåget från och till Stockholm central. Vill du åka upp på annat sätt är det helt OK, meddela oss isåfall i förväg.

Finns det duschar?

På fjällstationen finns det ett servicehus med duschar och bastu.

Hur tungt får jag bära själv?

Rekommenderat är 6-7 kilo. Maxpackning är 10 kilo.

Hur har ni valt ut rutten?

Vi ville uppleva Jämtlandsfjällen på ett annat sätt en de flesta, därför väljer vi att börja i Ljungdalen för att avsluta i Storulvån. Det är en sträcka som inte speciellt många går och vi får då vandra en del av Jämtlandstriangeln, bestiga Helags och bo på två olika fjällstationer.

Närmaste kommande avgångar

16900 kr Fullbokat - Reservlista finns

5-8 september 2024: Vandra i Jämtlandsfjällen

Vi vandrar Jämtlandsfjällen från Helags till Storulvån. En fantastiskt vacker sträcka utan trängsel. 

16900 kr Några platser kvar

4-7 september 2025: Vandra i Jämtlandsfjällen

Vi vandrar Jämtlandsfjällen från Helags till Storulvån. En fantastiskt vacker sträcka utan trängsel. 

16900 kr Några platser kvar

3-6 sep 2026: Jämtlandsfjällen

Vi vandrar Jämtlandsfjällen från Helags till Storulvån. En fantastiskt vacker sträcka utan trängsel. 

Fler anledningar att vandra Jämtlandsfjällen med Swett

Ett stort litet företag

Vi är ett litet företag där alla är en del av familjen. Därför möter vi alltid våra gäster på ett personligt plan.

Upplevelser i världsklass

Vi satsar alltid på att leverera upplevelser i världsklass på noggrant utvalda platser, och Jämtlandsfjällen är ett av dem.

Förberedelser på fjällstationen

Vi bor på fjällstationer med utsökt mat och möjlighet till bastu och umgänge.

Vänner för livet

Varje guide leder en grupp på 12 personer. Det ger dig möjligheten att träffa nya människor med liknande intressen – och kanske vänner för livet.

Handplockade guider

Ingenting är viktigare än säkerheten. Därför är våra handplockade guider alltid välutbildade i fjällsäkerhet.

Från förberedelse till uppföljning

Vi är med hela vägen från förberedelse till uppföljning för att ge dig bästa förutsättningarna för träning och utrustning inför resan.

Gästerna har ordet

Sonny Fjellström Kebnekaise

KEBNEKAISE 2017

“Jag var med på vandringen upp på Kebnekaise på midsommarafton. En perfekt arrangerad resa. Där vi träffade många mycket trevliga människor. Att resa med Swett är et bra sätt att komma ut i naturen och träffa ny bekantskaper.”

Sonny Fjellström

Caroline Pålman Kebnekaise

KEBNEKAISE 2016

“Jag åkte med Swett till Kebnekaise i augusti 2016 och är väldigt nöjd med upplevelsen. Så skönt att få hjälp av erfarna och duktiga guider under hela turen!

– Caroline Pålman

FÖR ATT RESAN ÄR ETT ÄVENTYR

Vad drömmer du om? Boka din resa idag!