Vandra i Atlasbergen

Vandra i Atlasbergen

Upplev Nordafrikas högsta berg, Jbel Toubkal, 4167 m

3 anledningar att åka med Swett till Atlasbergen

Gruppbild efter en bestigning av Jbel Toubkal i Atlasbergen med Swett

1. Nordafrikas högsta berg, Jbel Toubkal 4167 m

På den sista dagen bestiger vi Jbel Toubkal, 4167 m, och stannar för att uppleva toppen och njuta av utsikten över ett vidsträckt Sahara.

En vandring mot Jbel Toubkal i Atlasbergen

2. Svensk guide i Atlasbergen

Under vår vandring i Atlasbergen över ljusbruna höjder och de gröna, lummiga oaserna så kan du alltid känna dig trygg under ledarskapet av en utbildad svensk guide.

Swett tar dig på rutter bortom de vanliga turerna till Atlasbergen

3. Utöver det vanliga stråket

Vi vandrar i dalar långt från de vanliga turistrutterna. Vi bor hos berberna (ursprungsbefolkningen) och får uppleva den lokala kulturen på riktigt.

UPPLEV EN VANDRING I ATLASBERGEN

Upplev en vandring i Atlasbergen bland ockrafärgade klippor med utsikt över gröna oaser och klarblå floder. Att stå på Jbel Toubkals snövita topp och blicka ut över vyerna är ett perfekt äventyr för dig som inte har varit på höjd tidigare.

Vi har valt att arrangera våra resor till de majestätiska Atlasbergen på våren och hösten då temperaturerna och vädret är som allra bäst, både för toppbestigningen och för härliga vandringsdagar nere i dalarna.

 

I slutet av vår vandring i Atlasbergen bestiger vi Nordafrikas högsta berg, Jbel Toubkal, 4 167 m. Som alltid med Swett, har du en svensk guide som säkerställer att alla deltagare mår bra och att kvaliteten på mat, boende och vandring är håller hög klass under hela resan.

Nyfiken på andra destinationer att börja med? Prova att bestiga Kebnekaise med oss.

Din guide till Atlasbergen

Klicka på respektive flik för att läsa mer om vårt upplägg i Marocko

1

När man först anländer till Atlasbergen blir man bländad av den fantastiska naturenDag 1: Marrakech->Imlil

Höjd 1740 m | Övernattning: Riad 

Vi möts upp utanför Marrakech flygplats när de sista gästerna landat. Vi hoppar direkt in i vår buss och åker ca 1,5 timme mot den lilla bergsbyn Imlil. Imlil är startpunkten för vandringsäventyr i Atlasbergen och här ska vi spendera natten. Vi checkar in på vår Riad och hinner ta en dusch innan det är dags för middag. Vanligtvis blir vi serverade Tagine: ris, grönsaker och olika proteiner tillagda i en Tagine-gryta med olika kryddor – en klassisk Marockansk måltid. Vi blir redan här inbjudna till den Marockanska te-traditionen, en viktig ceremoni som symboliserar vänskap och gästfrihet. Färska örter, oftast mynta, som kokas med hett vatten och socker serveras i vackra tekannor med en speciell teknik. Efter middagen har vi briefing inför morgondagen innan vi kryper till kojs, laddade inför vandringsstarten imorgon.


2

Starka åsnor hjälper oss med packningen i AtlasbergenDag 2: Imlil – Tizi n’tamatert passet – Tachedirt village

Höjd: 2300 m | Vandringstid: 5-6 timmar | Övernattning: Tachedirt village

Efter frukost är det äntligen dags att börja vandringen! Dagen startar uppåt då vi ska ta oss till Tizi n’Tamatert passet, 2289 möh. Här väntar en fantastisk utsikt över Imlildalen och Imnanedalen. Vi tar en kort paus och njuter av omgivningarna innan vi fortsätter uppåt till dalens högsta by Tachedirt, 2300 möh. Vi checkar in på vårt gästhus och äter lunch. Här i bergen bor vi hos den lokala befolkningen, berber, och vi får en inblick i vardagslivet för de mycket gästvänliga berberna. Väl tillbaka äter vi middag som våra kockar lagar innan vi säger godnatt.


3

Vi sover i tält de flesta av nätterna under vandringen till AtlasbergenDag 3: Tachedirrt village – Tizi n’Auguersioual pass – Matate village

Höjd: 2300 m -> 1790 m| Vandringstid: 6-7 timmar | Övernattning: Matate Village

Dagen börjar utför ner i Imnanedalen. Vi passerar många små berberbyar så som Ouanskra, Tamguist och Tinghrine tills vi når byn Ikkiss där vi korsar floden och fortsätter uppåt 200 höjdmeter till Tizi n’Auguersioual passet på 2000 möh. Väl uppe njuter vi av utsikten innan vi fortsätter nedåt mot byn Aguersioual där vi stannar för lunch vid flodbädden. Härligt med en lång lunchpaus i skuggan av träden i dalen. Efter maten fortsätter vi upp till byn Matat där vi ska spendera natten. För den som vill kan vi göra en kortare tur på eftermiddagen till Tizi Oudid passet. Vi äter gemensam middag på vårt boende. Vilken härlig dag i Atlasbergen!


4

Med Swett i Atlasbergen vandrar vi ostörda rutter med magisk naturDag 4: Matate village – Tizi oudid pass – Tizi Oussem village – Azib Tamsoult

Höjd: 2300 m -> 2700 m -> 1800 m -> 2256 m | Vandringstid: 6-7 timmar | Övernattning: Tält

Vi äter frukost vid vårt boende och vinkar sen hejdå . Dagens första etapp är en kort uppförsbacke till passet Tizi Oudid, 2000 möh, där vi njuter av utsikten över Azzaden dalen. Härifrån tar vi oss lika långt ner igen till byn Id Aissa innan nästa stigning börjar. Denna dag tar vi många höjdmeter uppåt och det kan kännas i benen. Vårt slutmål är Azib Tamsoult, 2256 möh, där vi slår upp våra tält för natten. Härligt att spendera en natt helt i det fria med de mäktiga Atlasbergen ständigt närvarande. Våra kockar lagar middag som smakar extra gott efter en dag ute på leden. När mörkret faller in kryper vi ner i sovsäcken, godnatt!

 


5

Blickar ut över Atlasbergen i MarockoDag 5: Azib Tamsoult – Tizi Mzik-passet – Toubkal Base Camp

Höjd: 2256 m -> 3600 m -> 3207 m | Vandringstid: 7-8 timmar | Övernattning: Toubkal refuge

Nu har vi två lite tuffare vandringsdagar framför oss och dagens mål är passet Tizi Mzik, 3600 möh.
Idag kommer vi vandra upp på över 3000 höjdmeter för att låta kroppen acklimatisera sig ordentligt inför morgondagens toppbestigningsförsök. Vi startar lugnt med en timme vandring genom en kanjon innan vi kommer fram till dagens branta del. Här kommer vi sick-sacka oss uppför en serpentinväg med grusigt underlag. Vi har ställt in oss på en tuff utmaning och peppar varandra att ta oss hela vägen upp. Efter ca två timmar tung stigning får vi belöningen: magisk utsikt över Toubkal-massivet! Vi pustar ut innan vi fortsätter vandringen utför. Vi stannar till för lunch innan vi når byn Aremd. Härifrån går vi uppåt igen mot Toubkal Basecamp. Vi checkar in på en av toppstugorna där vi samsas med andra vandrare som laddar inför toppbestigning. Vi laddar upp med middag, gör en sista check av utrustningen och går till sängs laddade inför en tidig uppstart imorgon.


6

Swetts vandrare har nått toppen av nordafrikas högsta berg Jbel Toubkal i AtlasbergenDag 6: Bestigning av Jbel Toubkal 4167 m!

Höjd: 3207 m -> 4167 m -> 1740 m | Vandringstid: 10-12 timmar | Övernattning: Riad

Äntligen dags! Vi vaknar tidigt för frukost runt 05:00 innan vi sätter på oss våra pannlampor och påbörjar vårt toppbestigningsförsök. Första etappen är stenig och vi tar många höjdmeter första timmen. Vi fortsätter framåt, mycket uppför och ibland lätt nedför. Efter ca 4 timmar når vi äntligen vårt mål: Jbel Toubkal, 4167 möh, – Nordafrikas högsta berg! Vi firar, njuter av stunden och tar våra bilder. Vilken underbar känsla att blicka ut över Atlasbergen och hela vägen till Sahara. Hurra! Vi tar oss ner till toppstugan igen där en god lunch väntar. Efter lunchen fortsätter vi vandringen nedåt mot Imlil. Dagen är lång och vi peppar varandra hela vägen ner. Nere i Imlil igen är det mödan väl värt när vi kryper ner i de sköna sängarna efter en vällagad middag.

 


7

Vi njuter av det marockanska köket i AtlasbergenDag 7: Imlil –> Marrakech

 | Övernattning: Riad i Marrakech
Vi vaknar upp efter en god nattsömn i Imlil och har en lugn förmiddag i byn. Skönt med lite sovmorgon och en kortare promenad för att ta in Atlasbergen en sista gång. Vi äter en gemensam avslutningslunch och vinkar hejdå till vårt lokala team. Efter lunchen är det dags att bege sig till Marrakech. Vi kommer fram på eftermiddagen och checkar in på vår Riad och gör oss redo för en kväll i den pulserande staden. Den som vill kan besöka det kända torget Djema El Fnaa, här säljs allt från kryddor och frukt till fantastisk keramik och vackra sjalar. Vi äter en gemensam marockansk avskedsmiddag på vår egna favoritrestaurang och minns allt vi varit med om under resan. Ett härligt avslut, imorgon är det dags att åka hem igen.

 


8

Den marockanska bergstaden Imlil i AtlasbergenDag 8: Hemfärd

Idag är det dags att resa hem igen, med en oförglömlig vandring i minnesbanken. För dig som är morgonpigg finns det fortfarande möjlighet att uppleva det livliga Marrakech med sina många marknader, basarer och vackra arkitektur. Staden är som gjuten ur “Tusen Och En Natt” och hela dess aura andas av orientalisk skönhet.

Tack för att följde med oss på vandring i Atlasbergen!

Att vandra i Atlasbergen med Swett

Vi har alltid en svensk guide som ser till våra gästers önskemål och behov. Tillsammans med det lokala teamet kan vi därför erbjuda en upplevelserik och välplanerad vandring till Nordafrikas högsta berg.

Naturen

Att få beskåda naturen i Atlasbergen är en fantastisk upplevelse

Vandringen i de marockanska Atlasbergen är svårslagen. Vi vandrar längs varierande landskap över sandfärgade berg, gröna oaser, längs klarblåa floder med de majestätiska snötäckta bergstopparna i kulissen.

Marrakech

Marockansk arkitektur i Atlasbergen

Vi utgår från den mytomspunna kungastaden Marrakech – grundat 1062 som en av Marockos fyra kungastäder – med sina marknader, urgamla byggnader och sin orientaliska aura. Staden är som tagen ur “Tusen Och En Natt” och under dagen i Marrakech tar vi del av stadens uråldriga historia.

I de äldre delarna av Marrakech finns en uppsjö av marknader som säljer både skinn, tyg, kryddor, oljor och andra inhemska varor. Koppla av med en drink på någon av stadens takterrasser eller upplev hammam – en vanlig kroppsbehandling som finns tillgänglig i varje del av Marrakech. Sista dagen finns möjlighet att uppleva Marrakesh!

Berberkulturen

Få skulle våga hålla i ormar på samma sätt som denna ormtjusare i Atlasbergen

I de Marockanska bergen bor berberna, ett urfolk känt för sin gästvänlighet och sin kultur. Med stor kärlek till bergen är de mycket stolta över att guida och visa upp sin hembygd för besökare. En vandring i Atlasbergen är lika mycket historielektioner som upplevelser.

Maten

Vi får ta del av de marockanska kökets naturliga råvaror i Atlasbergen

Det marockanska köket är känt över världen för sina kryddor, sin färggranna uppläggning och de naturliga råvarorna. Under en vandring i Atlasbergen får du uppleva lokal matkultur i alla dess nyanserade smakrikedom. Maten är enkel, och vid vandringens slut njuter vi av en riktig marockansk måltid i Marrakech.

Boendet i Marockanska gästhus

Konversation med berber i Imlil, Atlasbergen

Marocko i allmänhet, och de marockanska berberna i synnerhet, är välkända för sin gästvänlighet. Det här speglas i allra högsta grad i de boenden vi har valt i Imlil och Marrakesh. De är rymliga, fräscha och lokala. Vi bor i små gästhus som tillhandahålls av de lokala byborna medan vi umgås och äter med berberna lär oss mer om deras berikande kultur.

Tillval i Marocko

Vi erbjuder flera härliga tillval i Marocko som du kan lägga till i anslutning till resan till Atlasbergen – läs mer om dem nedan! Dessa lägger du till efter du bokat själva grundresan då du får tillgång till vår Förberedelsesida för inbokade gäster. Vi hjälper dig gärna att sätta ihop ett härligt program så du kan få ut det mesta av resan!

Läs mer om respektive tillval genom att klicka på “LÄS MER” vid respektive tillval.

Atlantstaden Essaouira

Atlantstaden Essaouira

Upplev UNESCO-världsarvet Essaouira: den perfekta kombinationen av lugn och fart i en vacker historisk förpackning.

Stadsvandring i Marrakech

Stadsvandring i Marrakech

Besök det spektakulära Bahia Palace och den gamla Medinan lär dig allt om stadens historia på denna guidade tur!

UTRUSTNING ATT HYRA OCH KÖPA

Vi erbjuder uthyrning av ett kit bestående av sovsäck, liggunderlag, dunjacka och duffelbag.

Vi säljer också stavar och pannlampa från Silva.

Läs mer genom att KLICKA HÄR.

VANLIGA FRÅGOR OM ATT VANDRA I ATLASBERGEN

När kan jag resa till Atlasbergen med Swett?

Vi arrangerar vandringsresor till Atlasbergen under perioderna maj-juni och oktober-november.

Se samtliga avgångar till Atlasbergen här.

Kan jag lägga till ett avbeställningsskydd?

Ja!

Vi rekommenderar att du lägger till ett avbeställningsskydd via vår partner försäkringsbolaget ERV.

Läs mer genom att KLICKA HÄR.

Vad kostar en resa till Atlasbergen?

All information om avgångar och priser hittar du i vår resekalender, via länken nedan.

Resekalender

Vad ingår i priset?

 • Transport till och från Marrakech International Airport
 • Övernattningar och boende enligt gällande dagsprogram
 • Svenskspråkig guide, engelskspråkiga lokala guider samt assisterande guider
 • Mulåsnor och åsneförare för gemensam utrustning
 • Gruppens kock
 • Tre varma mål mat, inklusive vatten, mellanmål, snacks och kaffe/te
 • Upptaktsträff digitalt och avresemöte med information gällande förberedelser, utrustning, acklimatisering och träning
 • Tält och mässtält inklusive all nödvändig utrustning samt komplett köksutrustning
 • Guidens sjukvårdsutrustning och första hjälpen-kit

Vad ingår inte i priset?

 • Flyg till och från Marocko
 • Personlig utrustning och vandringsutrustning inklusive sovsäck och liggunderlag
 • Dricks till bärteamet och guiderna

Kan jag hyra utrustning av er?

Svar ja!

Vi hyr ut både sovsäck, liggunderlag, dunjacka och duffelbag. Läs mer genom att KLICKA HÄR.

Vilka språk talas i Marocko?

De flesta i Atlas-området är berber och talar berberspråk och arabiska. Många talar även franska, då bland annat Marrakech var franskockuperat mellan 1912 och 1956.

Hur svårt är det att vandra i Atlasbergen?

Vi anpassar våra vandringar så att alla gäster får ut det mesta och bästa av upplevelsen. Att nå toppen är en utmaning men om du följer våra anvisade förberedelser maximerar du dina chanser att orka hela vägen, och du behöver absolut inte vara någon atlet för att vandra i Atlasbergen.

Vem är en resa till Atlasbergen för?

En perfekt nybörjarresa för den som vill känna på lite höjd och samtidigt uppleva den marockanska kulturen och lokalbefolkningens vardag. Kanske är det din första upplevelse av detta slag, eller ditt nästa steg efter Kebnekaise, eller kanske förberedelse inför Everest Base Camp?

Vilket tempo håller vi?

Vi vandrar över flera bergspass och vi håller ett lugnt tempo. Våra lokala guider är alltid måna om att våra gäster går långsamt och vi tar regelbundna pauser.

När och hur känner jag av höjden?

På 3 000 – 3 500 höjdmeter brukar man säga att du börjar känna av höjden på. Luften blir tunnare och du blir snabbare andfådd för att syreupptagningsförmågan blir lägre. När vi kommer upp på toppen av Atlasbergen befinner vi oss på 4 167 meter. Höjdsjuka brukar visa sig i form av illamående eller huvudvärk, men det är väldigt individuellt. En del mår inte dåligt alls. Vi rekommenderar att alltid följa våra angivna förberedelser, för även om två lika vältränade personer kan reagera olika, så kommer den vältränade alltid må bättre på höjd än den som är otränad.

Denna resa är en perfekt “prova på”-resa för dig som vill testa på hur det är att vara på höjd utan att för den sakens skull behöva utsätta dig för extremhöjder.

Vilken utrustning behöver jag för att bestiga Atlasbergen?

Krav för att bestiga Atlasbergen:

 • Rejäla vandringskängor som går över fotknölarna
 • Skaljacka och byxor i Gore-Tex eller annat aktivt membran
 • Dunjacka
 • Sovsäck med komfort-temperatur för minst -10 grader
 • Liggunderlag
 • Solglasögon
 • Justerbara vandringsstavar.
 • Övrig utrustning specificeras i packlista som du får av oss vid bokning

Notera att det inte blir riktigt lika kallt på Atlasbergen jämfört med några av våra andra resor.

Hur många timmar vandrar vi per dag?

En vanlig dag vandrar vi mellan 5 och 7 timmar. Topptursdagen brukar landa på omkring 8 timmar upp och ner till baslägret.

Hur hög är toppen av Atlasbergen?

4 167 meter över havet.

Vilka temperaturer kan det bli på Atlasbergen?

Nere i dalen kan det vara omkring 25 plusgrader, och på toppen kan det samtidigt vara temperaturer ner till några minusgrader.

Generellt kan man säga att per 100 höjdmeter sjunker temperaturen 0,6 – 0,8 grader.

Hur långt i förväg bör jag boka min resa?

Är du otränad så rekommenderar vi att du bokar in senast ett halvår innan avgång för att hinna komma i form. Ett tips är att verkligen följa vårt träningsprogram! Är du i god form och redo för en resa så handlar det mer om hur många platser det finns kvar, vissa av våra resor säljer slut redan ett år innan avgång, så det är bara att boka in dig så snart du bestämt dig. 🙂

Hur lång tid tillbringar vi på toppen?

Beroende på vädret kan vi vara där mellan 5-20 minuter. Är det riktigt fint och alla mår bra kan vi vara där ännu längre och verkligen njuta av utsikten över Saharaöknen.

Hur bärs packningen på Atlasbergen?

Förutom din personliga packning i din ryggsäck på maximalt 10 kilo har vi mulåsnor och åsnor som bär resterande utrustning som packas i en så kallad duffelbag. En mulåsna är den mycket starka avkomman som föds när en hästhane och en åsnehona parar sig. Utrustningen som mulåsnorna bär får väga max 15 kg.

Vilken utrustning kan Swett hyra ut?

 • Dunjacka
 • Sovsäck
 • Liggunderlag
 • Duffelbag(en större vattentät bag).

Personlig utrustning som vandringskläder, kängor, stavar och ryggsäck får varje gäst ta med själv.

Kan jag bestiga Atlasbergen på egen hand?

Det är inte tillåtet att vandra i Atlasbergen utan guide.

Behöver jag reseförsäkring?

Ja. Det är ett krav på alla våra destinationer. Men om du har en hemförsäkring så har du antagligen redan den reseförsäkring som behövs. Kolla dock upp att försäkringen täcker vandring på hög höjd.

Har jag tillgång till internet?

Det går bara att få täckning i Imlil innan vi påbörjar vandringen. I vissa av gästhusen kan det finnas internet, men den är opålitlig så ingenting att räkna med.

Hur stora grupper har ni?

14 gäster per svensk guide.

Vart ligger Atlasbergen?

I Marocko i Nordafrika. Ca 2 timmar från huvudstaden Marrakesh .

När är den bästa tiden att resa?

När som helst under året förutom under den svenska sommarperioden. Anledningen är att mellan juni och augusti kan det bli outhärdligt varmt i Marocko. Det kan vara upp till 40 grader varmt men fortfarande kallt på nätterna. Klimatet är generellt sett torrt och varmt, men regnskurar kan inträffa i princip när som helst. Därför brukar vi rekommendera att åka omkring vår och tidig sommar alternativt sensommar och höst.

Vad tittar ni på när ni väljer guider till Atlasbergen?

 • Teknisk guidekompetens
 • Sjukvårdskompetens
 • Förmågan att navigera sig på okända platser och terränger
 • Sociala egenskaper som optimism och inspirationsförmåga.
 • Djupgående kunskap om Atlasbergen, lokalområdet och dess historia.

Hur många guider har ni som kan guida på Atlasbergen?

Vi har 5 utvalda svenska guider till Atlasbergen.

Vad äter vi för mat?

Vi äter marockanska rätter som couscous, falafel och kikärtor som tillreds av vår medföljande kock. Färska sallader, hariri (tjock grönsakssoppa), grillat, Tagine (gryta) och potatis. Kummin, gurkmeja, paprika saffran och peppar är vanliga kryddor i det marockanska köket. Berberna har sin egen berberpizza med dubbel botten fylld med kött, hårdkokta ägg, mandel och smaksatt med kryddor.

Hur förbereder jag mig på bästa sätt?

Till stor del handlar om att du bör komma till Marocko i din bästa möjliga form men du måste inte vara atlet. Det räcker med att du följer våra rekommenderade anvisningar för att vara väl förberedd. Var noga med att boka i tid, och se till att följa vår rekommenderade packlista och träningsprogram. Vi anordnar en digital upptaktsträff för hela gruppen, har ett avresemöte per telefon med alla gäster och skapar en Facebookgrupp där du och resten av gruppen kan hålla kontakten under förberedelseperioden.

Hur är terrängen i Atlasbergen?

Terrängen är hyfsat lättvandrad, men det är torrt. Man behöver veta vilka stigar man kan röra sig på, för på vissa platser har det varit jordskred, och det finns delar av rutten där det finns rullgrus. Lyssna därför noga på guiderna!

Vad gör ni när det uppstår en nödsituation?

Vi har kompetent stödpersonal på våra vandringar, så om olyckan skulle vara framme blir du väl omhändertagen.

En guide följer alltid med ner om det behövs, och vid allvarliga fall kallar vi in helikopterevakuering.

Varje år genomför våra handplockade guider en obligatorisk medicinsk utbildning, och varje guide måste klara den för att få fortsätta guida. Våra guider bär alltid professionella medicinska vandringskit och har utbildats noga i hur man använder den.

Våra guider följer alltid angivna rekommendationer och är välutbildade i vandringsäkerhet på höjd och sjukvård.

Vad händer när kroppen acklimatiserar sig?

Acklimatisering handlar om att kroppen ökar produktionen av röda blodkroppar för att kompensera för det sjunkande syretrycket. Andningsfrekvensen ökar, pulsen stiger och med hjälp av den ökade produktionen av röda blodkroppar ökar syreupptagningsförmågan.

Vilken väg går vi mot toppen?

Vår går vår egen skräddarsydda rutt från början, och det är inte förrän strax innan toppen som vår väg korsar den etablerade turistrutten.

Hur är djurlivet i Atlasbergen?

Framförallt är det boskap, som åsnor, kor och getter som vi möter längs vår väg.

Uppe i Atlasbergen finns det bergsleoparder, men de är mycket sällsynta. Djur som också är mycket skygga är bland annat guldschakal, berberapa och berberkronhjort. Bergsgetter och rovfåglar är väldigt vanliga.

Vissa säger att leoparderna inte finns kvar i Atlasbergen på grund av att det var länge sedan någon skymtade en.

Hur bokar jag min flygresa till Marocko?

Via vår samarbetspartner MK Air Brokers har vi gjort det enkelt att boka resan och se när de andra i gruppen flyger.

 • Ring eller E-posta MK Air Brokers.
 • Uppge destination och när du vill resa.
 • Välj ett av reseförslagen.

På de här sättet kan vi erbjuda flexiblitet och ge dig möjligheten att resa på dina villkor.

Givetvis kan du boka flyg på egen hand också.

Närmast kommande avgångar

20900 kr Fåtal platser kvar Vandra med Swett i Atlasbergen

5-12 oktober 2024: Vandring i Atlasbergen

En fantastisk vandring över ökenberg och genom oaser. Vi bestiger nordafrikas högsta berg Jbel toubkal 4167 m.

20900 kr Några platser kvar Vandra med Swett i Atlasbergen

27 april-4 maj 2025: Vandring i Atlasbergen

En fantastisk vandring över ökenberg och genom oaser. Vi bestiger nordafrikas högsta berg Jbel toubkal 4167 m.

20900 kr Några platser kvar Vandra med Swett i Atlasbergen

5-12 oktober 2025: Vandring i Atlasbergen

En fantastisk vandring över ökenberg och genom oaser. Vi bestiger nordafrikas högsta berg Jbel toubkal 4167 m.

20900 kr Gott om platser kvar Vandra med Swett i Atlasbergen

26 april – 3 maj 2026: Vandring i Atlasbergen

En fantastisk vandring över ökenberg och genom oaser. Vi bestiger nordafrikas högsta berg Jbel toubkal 4167 m.

20900 kr Några platser kvar Vandra med Swett i Atlasbergen

4-11 oktober 2026: Vandring i Atlasbergen

En fantastisk vandring över ökenberg och genom oaser. Vi bestiger nordafrikas högsta berg Jbel toubkal 4167 m.

Fler anledningar att vandra i Atlasbergen med Swett

Med erfarenhet av Marocko

Vårt stora antal arrangerade vandringar i Atlasbergen har lärt oss allt om traktens skönhet. Våra expertkunskaper har slipats för att vi ska kunna erbjuda dig en oförglömlig upplevelse.

Vi går vår egen väg

Vår skräddarsydda rutt går genom små berberbyar till platser dit andra grupper inte hittar, för att ge bästa möjliga acklimatisering och en unik upplevelse av bergstrakterna.

I samarbete med lokala experter

Förutom våra svenska guider har vi ett noga sammansatt team av lokalguider, kockar och åsneförare som hjälper oss att göra en vandring i Atlasbergen oförglömlig.

Ett stort litet företag

Vi är ett litet företag, med den stora viljan att alla ska känna sig som en del av familjen. Därför möter vi alltid våra gäster på ett personligt plan från förberedelse till uppföljning.

Vacker natur

Naturen i Atlasbergen är någonting utöver det vanliga.

Närmare naturen

Upplev en uppfriskande tillvaro med övernattningar i tält och små lokala gästhus i en naturnära kombination på vår vandring i Atlasbergen.

Våra gäster har ordet

Germund på Kebnekaise med Swett

ATLASBERGEN 2017

“Åkte med Swett till Atlasbergen i Marocko i november. Det var en underbar vecka. Att få vandra i vackert bergslandskap tillsammans med trevliga, nya bekantskaper och få måltider tillagade och serverade under bar himmel var en minnesrik upplevelse.”

– Germund Sellgren

Ronny axelssons recension av atlasbergen

ATLASBERGEN 2017

“Jag och min fru var med Swett och vandrade i Atlasbergen i november, och hade en mycket givande resa. Vi har varit med Nicklas på Kebnekaise tidigare (innan det hette Swett) och vet att man får ett proffsigt upplägg, en härlig stämning och fantastiska upplevelser längs vägen. Swetts koncept, att inte alltid välja samma vägar som andra arrangörer, gör att man känner sig speciell i deras sällskap.”

– Ronny Axelsson

FÖR ATT RESAN ÄR ETT ÄVENTYR

Vad drömmer du om? Boka din resa idag!

Allt om Atlasbergen

Atlasbergen sträcker sig ungefär 2500 km genom nordvästra Afrika, genom Marocko, Algeriet och Tunisien och separerar Atlant- och Medelhavskusten från Saharaöknen. Atlasbergen har en mängd olika klimat, djurliv och terrängtyper och är fyllt av berbiska byar, kanjoner och raviner.

Bestig Marockos högsta berg

Den högsta toppen, Jbel Toubkal, är 4167 m.ö.h. och ligger i det marockanska reservatet Toubkal nationalpark. Att bestiga Jbel Toubkal är en utmärkt introduktion till dina äventyr som bergsbestigare och tar bara en långhelg att bestiga.

Läs mer för att förbereda dig förbestigning av Jbel Toubkal, Atlasbergen i Marocko

Vädret och klimatet i Marocko

Marocko ligger i det nordvästra hörnet av Afrika och har en vidsträckt kust som sträcker sig längst atlanten upp till Gibraltar. Marockos väder är tempererat året runt. Den bästa tiden att besöka landet är under våren eller hösten. Årstider och väder i Marocko får en helt ny betydelse eftersom landet är uppdelat i två klimatzoner av de höga Atlasbergen.

Mat att avnjuta i Marrakech

Upplev smaken av autentiska rätter från våra begåvade kockar i Atlasbergen. Testa lokala delikatesser i Marrakech och ge dina smaklökar en upplevelse som du aldrig kommer att glömma. Välj bland olika marockanska rätter och njut av Atlasbergen. Läs mer för att upptäcka Marrakechs specialiteter!