Lobuche Peak

3 anledningar att åka med Swett till Lobuche Peak

Jordanien27

1. Bäst förberedelser

Med vår hjälp kommer du förberedd till Nepal, redo att ta dig upp på Lobuche Peak. Du får ett skräddarsytt träningsprogram, vi kallar till en förberedelseträff i Stockholm och vi ser till att du har rätt utrustning med dig.

Jordanien34

2. Svensk expeditionsguide

Resan leds av vår svenska expeditionsledare med stor erfarenhet. En stor trygghet för dig.

Jordanien46

3. Maximal acklimatisering

Vi har gott om tid på oss att bestiga toppen vilket gör att du får förutsättningar att både klara av utmaningen men även att må bra på vägen upp.

Bestig Lobuche Peak, 6119 m, med Swett!

Vår svenska guide Niklas Nyström, som till vardags jobbar inom försvaret, leder expeditionen upp till toppen av Lobuche Peak som erbjuder en av de vackraste utsikterna över Everest du kan tänka dig. Du kommer också att ha makalöst vacker utsikt över bland annat Nuptse, Lhotse, Pumori och Ama Dablam.

Det här är helt perfekt för dig som vill ha den där lilla extra utmaningen! Toppturen kräver ingen tidigare erfarenhet av klättring men du behöver ha en god fysik och förbereda dig väl. Vi har dock krav på att du måste ha erfarenhet av expedition på hög höjd, tex  Inkaleden eller Kilimanjaro så du vet att du klarar höjden. Hör av dig om du är osäker.

Lobuche Peak består av två toppar, en vandringstopp dit de allra flesta grupper nöjer sig (Har du sett “Expeditionen” på tv så
är det den toppen kändisarna tar sig till) och en topp som innebär en exponerad kamvandring och några mer tekniska moment. Vårt huvudmål är vandringstoppen som vi når först men om vädret tillåter och gruppen är stark så kommer även en bestigning av den lite svårare toppen erbjudas för de som bedöms klara av det och som vill följa med. Ingen av topparna kräver tidigare erfarenhet, utbildning kommer genomföras på plats i Base Camp.

Vi har i planeringen lagt in flera extradagar för att kunna vara flexibla på plats om gruppen behöver vila en extra dag eller om vädret gör att vi behöver avvakta toppturen. Allt för att maximera chanserna att nå hela vägen upp!

Ta chansen och bestig Lobuche Peak – en utmaning och en erfarenhet för livet!

Din guide till Lobuche Peak

Klicka på respektive flik för att läsa mer om vårt upplägg i Nepal.

 1

Resan mot Everest Base Camp börjar i Nepals huvudstad KatmanduDag 1: Ankomst Katmandu

Idag passar vi på att uppleva den fantastiska stämningen i Kathmandu. Kathmandu är en historisk stad med många spännande byggnader att se. För en svensk kan det kännas som ett kaos med alla människor, marknader och myllret av djur – men efter ett tag inser man att allt har sin plats, det är bara på ett annorlunda sätt. Vid kvällens middag har vi sedan en genomgång inför vandringen tillsammans med våra lokala guider där vi går igenom hur de kommande dagarna kommer gå till.


2

Vandringen mot Everest Base Camp börjarDag 2: Flyg till Lukla (2860 möh) och vandring till Phakding (2650 möh)

Vandringstid: 3 timmar | Distans: 9 km

Vi väcks tidigt på morgonen för en rejäl frukost på hotellet innan vi beger oss till inrikesflygplatsen. Därifrån ska vi flyga ca en timma till Lukla där vår vandring börjar. Det är en fantastiskt vacker utsikt som möter oss från flyget och vi kan blicka ut över Himalayas alla bergstoppar. Flygplatsen i Lukla är känd eftersom att landningsbanan är så kort och slutar med en bergvägg (!) Piloterna är vana vid denna sträcka och vi kan imponeras av deras skicklighet. Väl framme i Lukla möter vi de sherpor som kommer gå med oss under den kommande tiden och vi lastar också på vår packning på de yakar som kommer gå med oss. Dagens vandring är kort och går faktiskt nedåt, vi blickar ut över den lilla byn Chaurikharka och ser den berömda skolans som byggdes av Sir Edmund Hillary. Vi går genom flera små byar och över floder och överallt hänger de klassiska färgglada böneflaggorna. Vi kommer fram till Phakding på eftermiddagen där vi bor på ett trevligt tea house.


3

De miljöer som syns på vägen mot Everest Base Camp kan man inte annat än le åtDag 3: Vandring från Phakding (2650 möh) till Namche Bazaar (3440 möh)

Vandringstid: 6-7 timmar | Distans: 14 km

Idag har vi en lång vandringsdag framför oss. Vi börjar med att följa Dudh Koshi-floden och efter ett tag har vi en magnifik by över Thamserkue Peak som är 6608 meter högt. Under vår vandring passerar vi större skogsområden fulla av barr- och rhododendron träd. Efter ett tag kommer vi in i en by som heter Monjo där vi stannar och äter lunch Här finns många fina små hus och från vårt fikaställe ser vi ut över stora grönsaksfält. Efter lunchen fortsätter vi vandringen mot Namche. Efter en timme kommer vi till gaten till Sagarmatha National Park där vi måste checka in. Efter det obligatoriska pappersarbetet fortsätter vandringen över en bro och sista delen av dagen går vi igenom en tallskog och sista biten är en kraftig stigning upp till Namche Bazaar, sherpornas huvudstad. Vi bor i en lodge med hög standard och njuter av att vi klarat av de två första dagarna.


4

Vi stannar i den färgglada staden Namche Bazaar på vår väg mot Everest Base CampDag 4:  Vilodag Namche Bazaar (3440 möh) och acklimatiseringstur (3970 möh)

Vandringstid: 4-5 timmar 

Idag stannar vi i Namche Bazaar för att acklimatisera oss till höjden. Under dagen arrangeras en acklimatiseringstur upp till Khumjung-dalen för de som är pigga. Den kallas också för ”den gröna dalen”, inte för att det är mycket växtlighet där utan för att taken på husen är grönmålade. Under dagen finns också möjlighet att besöka Namche muséet där går en historisk rundtur av Everest-regionen. Vi passerar också Syanboche-flygplatsen, världens högst belägna flygplats. Från en utkikspunkt i dalenhar vi en otrolig utsikt av Mt Amadablam som blivit utsedd till världens vackraste berg. Ytterligare något högre upp har vi en fantastisk vy av Mt Everest (8848möh) och Lothse (8501 möh).


5

Dag 5: Namche Bazaar (3440 möh)->Tengboche (3840 möh)

Vandringstid: 5 timmar | Distans: 15 km

Idag har vi en väldigt scenisk dag framför oss. Redan efter frukost kommer vi upp på högre höjd och skymtar Himalayas mäktiga berg. Några nya berg skymtar fram, exempelvis Kwangde (6187möh), Twachee(6542möh) och Nuptse (7879 möh). Vi ser till att stanna ofta för att ha tid att fotografera och föreviga vyn. Vi äter lunch i Phunki Tenga och fortsätter sedan vidare mot Tengboche där vi avnjuter en härlig middag innan det är sovdags. Nu börjar vi komma upp på höjd och vi ser berg som är lika höga som Lobuche Peak och förundras över att vi ska hela vägen upp till toppen, över 6000 m.


6

Dag 6: Tengboche (3840 möh)->Dingboche (4410 möh)

Vandringstid: 5 timmar | Distans: 15 km

Efter en härlig frukost, som kanske avnjuts utomhus om vädret tillåter, fortsätter vi vidare på vår vandring. Till en början passerar vi genom en gles björkskog, över en flod på en bro och sedan till bönestupan vid Pangboche. Längs med vägen finns mång bönestupor som är viktiga för den inemska buddhistiska tron. I Panhboche besöker vi också ett munkkloster, det äldsta i regionen som uppfördes på 1800-talet. Framåt eftermiddagen är vi framme i Dingboche och här ser vi ytterligare vackra berg, bland annat Island Peak, Makalu och Ama Dablam från ett annat håll.


7

Dag 7: Vila och acklimatiseringstur (5090 möh)

Vandringstid: 8 timmar | Distans: 8 km

Idag har vi ytterligare en dag för acklimatisering. Det är av yttersta vikt att följa acklimatiseringsreglerna för att må så bra som möjligt på den höjd vi befinner oss och inte minst för att vänja kropparna för att må bra på Lobuche Peak. Efter frukost tar vi en acklimatiseringstur upp till Nagakarsang Hill på 5090 m ö h. Från toppen av kullen ser vi ut över flera vackra glaciärsjöar. Vi återvänder till Dingboche under tidig eftermiddag och utforskar byn och dess invånare. På kvällen tar vi det lugnt och äter god och näringsrikmat på ett lokalt tea house..


8

Dag 8: Upp på Chukkung Ri  (5550möh) och ned till Chhuking (4730möh)

Vandringstid: 10 timmar | Distans: 12 km

Idag ska upp på ytterligare en topp, Chukkung ri, som ligger på över 5500 m höjd. Det är en tuff utmaning men förbereder oss på allvar inför bestigningen av Lobuche Peak. Chukkung Ri är en vandringstopp, väldigt likt det lite kändare Kala Pathar, och från toppen har vi en fantastisk utsikt över dalen. Chukkung Ri är ett vanligt acklimatiseringsberg inför bestigningar av topparna i området, exempelvis Island Peak, Mera Peak och såklart Lobuche Peak. Bestigningen tar cirka 5-6 timmar och vi går närefter ned till den lilla bybn Chukking.

Idag kommer vi upp på högalpint område och det märks på temperaturen som börjar sjunka, även på dagtid. Vi passerar flera vattendrag som kommer från glaciärer längre uppströms. Under varje dag så berättar vår lokala sherpaguide för oss om den flora och fauna som finns i området och även om den historik som omger varje by vi passerar. Passa på att fråga guiden allt du undrar över! Sherpor är mycket kända över sin gästvänlighet och sin förmåga att ta sig fram i berg. Under eftermiddagen blir det brantare och stigen tar oss över en bergskam. Idag sover vi på nästan 5000m höjd och många känner av höjden, men vi går sakta och dricker och äter mycket vilket gör att vi anpassar oss.


9

Day 9: Chukking-> Dhukla (4620 M)

Vandringstid: 5 timmar | Distans: 8 km

Nu viker vi av från den vanliga Everest Base Camp-rutten för att ta oss mot Lobuche Camp. Vi har en dagsvndring till Dhukla som ligger precis nedanför Lobuce Peak. När Lobuche Peak börjar torna upp sig framför oss känner vi en stor portion av respekt, nervositet och inte minst – glädje! Nu gäller det, snart ska vi göra toppförsöket!


10

Dag 10: Dhukla(4620 möh)->Lobuche BC (5000 möh)

Vandringstid: 3 timmar | Distans: 6 km

Denna dag vandrar vi cirka 3-4 timmar och är framme lagom till lunch. Vi äter alla våra måltider i stora middagstält med bord och stolar och bor i tält som vi delar två och två. Standarden är givetvis något lägre än på tehusen men det är ändå mycket bra och näringsrik mat som serveras och tält av högsta kvalitet. Under eftermiddagen tränar vi de moment som krävs för att ta sig till toppen, bland annat:
● Sätta på oss en sele och känna oss bekväma med selen
● Att sätta på och vandra med stegjärn
● Att gå med en så kallad jumar på ett fast rep. Ett sätt att säkra oss själva på vägen mot toppen på ett
rep som redan är fastsäkrad med snöankare och isskruvar.
Här i Base Camp brukar det vara stillsamt. Lobuche Peak är den topp över 6000m i området som är “lugnast”. De två andra topparna, Mera Peak och Island Peak, brukar vara desto mer trängsel i. Från baslägret har vi en fantastisk utsikt. I Basecamp finns inga vattenkällor så all mat och vatten bärs upp från dalen nedanför.


11

Dag 11: Base Camp (5000 möh) ->High Camp(5500 möh)

Vandringstid: 3-4 timmar 

Beroende på status på gruppen och vädret så nyttjar vi antingen denna dag för vila och ytterligare träning eller så vandrar vi upp till High Camp och förbereder oss inför toppturen. Vandringen till high camp är okomplicerad och tar en halv dag, cirka 4-5 timmar. Utsikten härifrån är spektakulär. I High camp vilar vi upp oss och förbereder oss för toppturen som påbörjas natten därpå. Utsikten är något utöver det vanliga. Du bor alldeles mittemot ett av världens vackraste berg, Ama Dablam. Du ser i princip hela Khumbu Valley från höjden. High Camp i sig är väldigt vackert beläget vid en liten sjö, i en sänka skyddad från vind. Vi ser till att vi känner oss bekväma med all utrustning och laddar upp genom att äta och dricka så mycket det går, så att vi är rejält förberedda inför toppturen. Vi går och lägger oss tidigt i våra tält och försöker få så mycket sömn det går.


12

Dag 12: Topptur Lobuche East (6119 möh)

Vandringstid: 9-10 timmar | Distans: 7 km

Nu gäller det – nu ska vi till toppen!
Vi går upp ca kl 02.00 för att äta frukost och sen går vi för att möta den vackra soluppgången. Första delen av topptursnatten går på fast klippa & sten för att sedan bytas ut mot snö. När vi kommer fram till det första snöfältet tar vi på oss stegjärnen och fortsätter vandra uppför. Vi klipper så småningom in oss i det fasta repet som redan är uppsatt i förväg för att vara säkrade vid branta sektioner. Vid ett tillfälle under vägen mot toppen krävs det lätt klättring uppför ett klipparti. Det är en tuff dag! Kombinationen av vandring med stegjärn och hög höjd gör att detta är en utmaning utöver det vanliga. Snart närmar vi oss dock toppen och känslan av att stå där är helt otrolig. Vi klarade av det! Nu blir det fotografering och glädjekramar innan dess att vi vandrar nedåt igen. Vi tar oss hela vägen ned till Base Camp för att sova sista natten på berget. Vilken dag! Någonting att minnas för resten av livet.


13

Efter Everest Base Camp har vi en reservdag i KathmanduDag 13: Flyg till Lukla/Kathmandu

Efter frukost vandrar vi tillbaka till Lobuche och där blir vi upphämtade av helikoptern som flyger ned oss till Lukla. Det är en smått overklig upplevelse att se hela Lobuche och Everest Base Camp från höjden – men också en känsla av stolthet! Helikoptern tar oss ned till Lukla där vi inväntar flyget till Kathmandu där det väntar en avslutande segermiddag.


14/15

Dag 14/15: Reservdagar

Dessa dagar har vi som reservdagar om vädret är dåligt eller om gruppen behöver vila. Om inte dessa dagar nyttjas så tar vi oss tillbaka till Kathmandu så snart expeditionen är avklarad. Upplägget på plats kommer vara flexibelt och beslutas av ansvarig guide.


16

Dag 16: Hem till Sverige

Idag är det dags att flyga hem. Ett oförglömligt äventyr och fantastiska dagar i Nepal är till ända.

Tack för det här äventyret!

Bestig Lobuche med Swett – ta dig över 6000 möh på ett tryggt och säkert sätt

Vi har över 10 års erfarenhet av att bestiga höga berg och vet vad som behövs för en lyckad bestigning. Våra bestigningar till Lobuche Peak görs  med vår erfarne expeditionsledare Niklas Nyström och våra lokala sherpas som tillsammans utgör ett starkt team för att hjälpa dig att på ett säkert sätt ta dig hela vägen upp till toppen.

Vi tummar inte på acklimatiseringen och har noga valt ut rutten för att du på bästa sätt ska kunna acklimatisera dig till höjden. Vi har även extra reservdagar för toppbestigning då vi tycker det är tråkigt att behöva vända om utan att ha gjort ett försök pga dåligt väder, när du väl gör den här typen av satsning är det värt att lägga till några extra dagar för att maximera chanserna.

Service i världsklass för en god upplevlse

En god serviceupplevelse ger en god helhetsupplevelse. Vi hoppas att vår passion för äventyr och att de unika upplevelserna ska speglas i vårt engagemang för våra gäster. Om du kommer hem med en oförglömlig upplevelse, med en minnesbank för livet, då har vi gjort vad som förväntas av oss som researrangör. Vi hjälper till med allt ifrån träningsprogram, och komplett packlista  till nära kontakt för frågor och funderingar. Vi har även en speciell upptaktsträff för alla som är inbokade. Vi vill att du ska känna dig maximalt uppskattad och uppmärksammad hela vägen från förberedelse till uppföljning.

Samarbete över gränserna kvalitetssäkrar våra turer

Våra handplockade svenska expeditionsledare är välutbildade och delar en brinnande passion för äventyr och expeditioner. De kan alltid ge första hjälpen vid behov och har en förståelse för våra gästers specifika önskemål. I kombination med våra lokala sherpas och experter har vi etablerat en kraftfull personalstyrka som samarbetar över gränserna för att ge dig allra bästa upplevelse under resan.

Tumregler för sund acklimatisering

En sund acklimatisering är en förutsättning för att du ska kunna nå hela vägen till Lobuche Peak. Vi anpassar oss alltid till våra gästers acklimatiseringsprocess med säkerheten i första hand och ett behagligt tempo som maximerar chanserna att ta oss hela vägen.

Här följer några tumregler för sund acklimatisering:

 • Rätt antal dagar uppe i berget. Vi arrangerar våra vandringar till Lobuche Peak på 16 dagar. Det ger kroppen tid att anpassa sig till höjden och trigga igång produktionen av röda blodkroppar ordentligt.

 

 • Gå långsamt. Våra guider håller ett behagligt tempo som passar hela gruppen. Vi stannar med jämna mellanrum för att äta, dricka och passa på att ta fotografier.

 

 • Gå högt och sov lågt. Det är en princip som hjälper kroppen att acklimatisera sig i ett bra tempo.Under några eftermiddagar på berget vandrar vi ett par hundra höjdmeter ovanför vårt läger för att trigga igång den fysiska acklimatiseringsprocessen. Andningsfrekvensen och pulsen ökar så att syresättningen blir starkare.

VANLIGA FRÅGOR OM LOBUCHE PEAK

När är det bäst att bestiga Lobuche Peak?

Bästa tidpunkten är antingen mars/april eller oktober vilket är mellan Nepals regnsäsonger.

Vilken topp bestiger vi?

Vi bestiger Lobuche East som är den topp du kan bestiga utan erfarenhet av alpin klättring.

Vad ingår i resan?

 • Guidning av svensk expeditionsledare
 • Övernattningar och frukost på hotell i Kathmandu, del i tvåbäddsrum
 • Övernattningar i tehus enligt program, del i tvåbäddsrum
 • Tält att sova i inklusive liggunderlag för tältnätter
 • Middagstält med stol och bordar
 • Mat och dryck, helpension, under hela bestigningen
 • Kokat vatten, kaffe och te
 • Klätterutrustning för toppturen: Rep, isskruvar, jumars m.m.
 • Klättersherpa, lokal guide
 • Bärare som tar all utrustning 
 • Klättertillstånd och nationalparksavgifter
 • Inrikesflyg tur och retur mellan Kathmandu (flygplatsen Ramechap) och Lukla
 • Helikopter ned till Lukla
 • Extra dagar i Kathmandu om inte reservdagarna nyttjas

Vad ingår inte resan?

 • Flyg till/från Kathmandu
 • Måltider som ej specificerats i programmet
 • Övrig dryck, annat än vatten
 • Eventuell evakuering/merkostnader av avbruten tur (täcks av reseförsäkring)
 • Dricks till bärteam
 • Försäkringar och avbokningsskydd
 • Personliga klädesplagg och personlig vandringsutrustning

Hur tuff är vandringen?

Det är tuff bestigning upp till Lobuche Peak så du måste förbereda dig med hjälp av vårt träningsprogram. Du behöver också ha gjort en höghöjdbestigning innan så du vet att du klarar höjden, exempelvis vår Inkaleden eller Kilimanjaro.

Vilka temperaturer kan det bli?

Temperaturen skiljer sig mycket beroende väder och vilken höjd vi är på. De första dagarna kan det vara shortsväder och 25 plusgrader när vi börjar vandra. Samtidigt kan det vara 10-15 minusgrader i campen under nattetid. Du får en packlista och genomgång av utrustningen vid bokning så du vet vad du behöver ha med dig.

Kan jag lägga till ett avbeställningsskydd?

Ja!

Vi rekommenderar att du lägger till ett avbeställningsskydd via vår partner försäkringsbolaget ERV.

Läs mer genom att KLICKA HÄR.

Närmast kommande avgångar

65900 kr Några platser kvar

28 okt – 12 nov 2024: Bestig Lobuche Peak

Bestig Lobuche Peak, 6119 m ö h, en riktig utmaning och ett minne för livet. Känd från “Expeditionen”.

65900 kr Några platser kvar

12-27 april 2025: Bestig Lobuche Peak

Climb Lobuche Peak, 6119 m above sea level, a real challenge and a memory for life. Known from “The Expedition”.

65900 kr Några platser kvar

25 okt-9 nov 2025: Bestig Lobuche Peak

Climb Lobuche Peak, 6119 m above sea level, a real challenge and a memory for life. Known from “The Expedition”.

65900 kr Några platser kvar

3 – 18 april 2026: Bestig Lobuche Peak

Bestig Lobuche Peak, 6119 m ö h, en riktig utmaning och ett minne för livet. Känd från “Expeditionen”.

65900 kr Några platser kvar

24 oktober – 8 november 2026: Bestig Lobuche Peak

Bestig Lobuche Peak, 6119 m ö h, en riktig utmaning och ett minne för livet. Känd från “Expeditionen”.

Fler anledningar att bestiga Lobuche Peak med Swett

Service i världsklass

Vi satsar alltid på att leverera det bästa på några få utvalda resemål. Därför håller vandringen mot Lobuche Peak världsklass.

En del av familjen

Vi vill att alla ska känna sig som en del av familjen. Därför möter vi alla våra gäster och partners på en personlig och nära nivå.

Engagerade för lokalsamhället

Vi ser till hela det lokala samhället för att säkerställa en helhetsupplevelse, och vi engagerar vi oss i lokala välgörenhetsprojekt.

Noga med acklimatisering

För att vandra på höjd behöver kroppen acklimatiseras. Vi är alltid väldigt noga med att anpassa våra turer för allas hälsa.

Genom historiska dalar

Vi vandrar delvis igenom den vackra Khumbudalen, ett historiskt alpin-mekka.

Från förberedelse till uppföljning

Vi ser alltid till att ge dig de allra bästa förutsättningarna för träning och utrustning på vägen mot Lobuche Peak

Säkerheten före allt

Upplevelsen är naturligtvis central, men säkerheten går före allt. Därför är vår rutt anpassad för högsta trygghet och säkerhet.

Lokala expertguider

Våra handplockade guider ger dig de bästa förutsättningarna för en välkrattad manege på vägen mot Lobuche Peak

Sherpor i följetåg

De fysiskt starka och gästvänliga sherporna har levt i sluttningarna på vägen till Lobuche Peak i hundratals år, och de följer med oss på vandringen.

[ vc_row full_width=”stretch_row” el_id=”kili_row11″ css=”.vc_custom_1550642603173{padding-bottom: 10px !important;background-image: url(https://www.swett.se/wp-content/uploads/2017/11 /Swett_Everest_Foot_2000x900.png?id=6830) !important;background-position: center !important;background-repeat: no-repeat !important;background-size: cover !important;}”]
[/ vc_row]

BECAUSE THE JOURNEY IS AN ADVENTURE

What do you dream about? Book your trip today!