Dolomiterna

3 anledningar att åka med Swett till Dolomiterna

lagazuoi-3630523

1. Vandra genom hjärtat av Dolomiterna

Dolomiterna erbjuder många alternativ för vandring. Vi anser att vår rutt erbjuder den bästa kombinationen av utmaning, storslagna vyer och komfort.

DSC_8339

2. Trygghet med svensk guide

Vädret i alperna kan vara både svårläst och utmanande. Med våra erfarna guider blir resan både roligare och tryggare.

2011.06

3. Upplev de italienska fjällstugorna

Under vår vandring bor vi bekvämt men enkelt i italienska fjällstugor. Stämningen och gemenskapen som kan uppstå i en italiensk rifugio är en upplevelse i sig.

FÖLJ MED PÅ EN VANDRING TILL DOLOMITERNA

Googla “Europas vackraste vandringar” och du kommer ganska snabbt hitta en uppsjö av artiklar och blogginlägg som hyller just detta område – Dolomiterna. Dolomiterna är en del av Alperna och ligger i nordöstra Italien i provinsen Sydtyrolen. Det är känt för sina mäktiga söndervittrade alptoppar, charmiga alpbyar och blomstrande ängar med betande boskap. Som taget ur en saga!

Vi erbjuder 5 dagar vandring längs en av Dolomiternas så kallade “high routes” – Alta via 1. Vi vandrar på hög höjd genom ett varierat landskap längs en led som bjuder på några av Dolomiternas mest storslagna vyer. På kvällarna bor vi enkelt men bekvämt på italienska rifugios (fjällstugor) och njuter av italiensk kokkonst. En alldeles utmärkt kombination av utmaning och komfort.

Resan börjar och slutar i den legendariska staden Venedig. Självklart erbjuder vi möjlighet att förlänga din resa med en eller några extra dagar i denna vackra stad. Att kombinera weekend i Venedig med vandring i ett av Europas vackraste bergsområden, wow!

Din guide till Dolomiterna

Klicka på respektive flik för att läsa mer om vårt upplägg i Italien.

 1

Dag 1: Från Venedig till Dolomiterna

Kanske har ni valt att förlänga er resa med några inledande dagar i härliga Venedig, om inte så börjar resan denna dag med er ankomst till Venedigs flygplats. Här möter ni er Swett-guide och resten av gruppen. Tillsammans kommer ni åka med en privat buss till Dolomiterna där vi tar in på ett vackert beläget hotell (ca 2h). Den första dagen har vi ett lugnt program. Vi går på en kortare vandring i området, lär känna varandra och njuter av en härlig välkomstmiddag på kvällen. Vi går och lägger oss fyllda med förväntan för imorgon börjar äventyret!


2

Dag 2: Vandring Lago di Braies – Rifugio Sennes

Höjd: 1500-2350-2130 m.ö.h. | Distans: 9 km | Vandringstid ca 7 timmar inklusive rast och lunch | 1 050 positiva höjdmeter | 50 negativa höjdmeter.

Efter en stadig frukost på vårt hotell ska vi bege oss till en riktigt fantastisk plats. Vi tar oss till vandringens start, sjön Lago di Braies, som är känd som Italiens kanske mest instagrammed sjö. Platsen bjuder på stor skönhet och är ett huvudsakligt besöksmål för många. Till skillnad från de flesta som kommer hit så har äventyret för oss bara börjat. Det är här vi inleder vår vandring längs Alta via 1 och mot nya storslagna vyer. Dagen bjuder på en utmanande stigning till högt över trädgränsen. Mäktiga klippformationer stiger upp runt omkring oss och till en början kan vi blicka tillbaka till sjön Lago di Braies som upplevs mindre och mindre desto högre upp vi stiger. Väl uppe på fjället passerar vi först den charmiga rifugion Biella som i sin omgivning har flera kolonier av nyfikna murmeldjur. Vi super in vyerna och förändringen i landskapet på den höga höjden men fortsätter målmedvetet till dagens mål, Rifugio Sennes. Här njuter vi av enkelt men bekvämt boende i flerbäddsrum i en klassisk italiensk fjällstuga. På kvällen serveras god mat som med fördel avnjuts med ett glas italiensk vin.


3

Dag 3: Vandring till Rifugio Fanes

Höjd: 2130-1550-2030 m.ö.h. | Distans: 10 km | Vandringstid ca 5-6 timmar effektiv vandringstid | 500 positiva höjdmeter | 580 negativa höjdmeter.

Efter en stadig frukost på Rifugio Sennes har vi idag en härlig vandring högt uppe på högfjället att se framemot. Även denna dag bjuder på många höjdmeter men också på många storslagna utsikter. Dolomiternas spetsiga toppar ramar in grönskande dalar och blomstrande höglandsplatåer. Landskapet är som från en saga!
Innan vi anländer till dagens slutmål kommer vi att passera Rifugio Pederu där vi kommer att njuta av en välförtjänt lunchpaus. Här kan du njuta av en espresso och kanske växla några ord med andra vandrare. Hit kommer människor från hela världen. 

Väl framme vid Rifugio Fanes kan vi nu rutinen väl – god mat med god dryck i gott sällskap innan vi kryper i sängs på enkelt men bekvämt boende. Gillar du kalla fjällbad så finns här en fin sjö att svalka dig i.


4

Dag 4: Vandring till Rifugio Lagazuoi

Höjd: 2030-2700 m.ö.h. | Distans: 13 km | Vandringstid 7-8 timmar exklusive lunch |
1080 positiva höjdmeter | 460 negativa höjdmeter.

Vandringen fortsätter längs Alta via 1 och med det ännu en härlig dag fylld med lagom dos utmaning och belöning. Utmaningen kommer i form av en hel del höjdmeter som kommer att kännas i låren, medan belöningen kommer från en otrolig 360-vy från vandringens högsta punkt – Rifugio Lagazuoi (2700m). Du behöver absolut inte vara atlet för att klara denna resa, men all träning du lagt ner inför din resa kommer du vara tacksam för en dag som denna. Vi går i ett långsamt och stabilt tempo och tar god tid på oss att supa in de vackra vyerna. På Rifugio Lagazuoi kommer vi att installera oss och göra oss hemmastadda vid en av Dolomiternas mest vackert belägna fjällstuga. Rifugio Lagazuois terrass är den perfekta platsen att sitta med en god dryck vid skymning och beskåda det vackra ljusfenomenet Enrosadira, då de annars vita klippfasaderna kan lysa av rosa vid en färgstark solnedgång.


5

Dag 5: Vandring till Cinque Torri

Höjd: 2700-2100-2400 m.ö.h. | Distans: 12 km | Vandringstid 7-8 timmar exklusive lunch | 400 positiva höjdmeter | 650 negativa höjdmeter.

Dagens vandring bjuder inte bara på vackra naturupplevelser utan även på ett stycke fascinerande, men fruktansvärd, historia. Vi kommer att välja den mer äventyrliga vägen ned från Rifugio Lagazuoi som går genom krigstunnlar från första världskriget. När Italien låg i ett gränskrig med Österrike-Ungern byggdes ett stort nät av tunnlar längs Lagazuois sluttningar för att soldater skulle få skydd från den konstanta beskjutningen. Underjordiska tunnlar växlas med storslagna vyer och detta blir till en dag att minnas. Vår nedstigning slutar vid Passo Falzarego där vi äter en lunch innan eftermiddagens stigning mot de berömda klipporna Cinque Torri. Kvällens Rifugio intill Cinque Torri blir resans sista. Här firar vi med vår sista middag tillsammans bland bergen.


6

Dag 6: Hemresa

Vår sista dag men än är inte äventyret slut. Efter frukost får du chans att insupa den sista bergsluften och går du upp tidigt kan du även få njuta av det härliga gryningsljuset. Dagens vandring efter frukost är kort. Vi kommer att vandra ca 2 timmar ner i dalen under oss där en buss står redo att ta oss tillbaka till Venedig. Vilken fantastisk resa vi har haft och vilka minnen!

 

Varför Swett till Dolomiterna?

Vi vill erbjuda det bästa Dolomiterna har att erbjuda och har gjort ett gediget arbete för att ta fram det bästa upplägget både vad gäller rutt, boende och mat. Vi har skapat den resa vi själva skulle vilja åka på – även om det för vår del betyder mer jobb vill vi skapa den bästa av upplevelser för dig som gäst.

Att vandra i grupp tillsammans med en erfaren guide som både är utbildad i säkerhet i bergen, har kunskap om området och dess historia ger det där lilla extra till resan. Att få dela upplevelsen med andra härliga människor är verkligen pricken över i!

Service i världsklass för bästa upplevelse

En god serviceupplevelse ger en god helhetsupplevelse. Vi hoppas att vår passion för äventyr och att de unika upplevelserna ska speglas i vårt engagemang för våra gäster. Om du kommer hem med en oförglömlig upplevelse, med en minnesbank för livet, då har vi gjort vad som förväntas av oss som researrangör. Vi hjälper till med allt ifrån träningsprogram, och komplett packlista  till nära kontakt för frågor och funderingar. Vi har även en speciell upptaktsträff för alla som är inbokade. Vi vill att du ska känna dig maximalt uppskattad och uppmärksammad hela vägen från förberedelse till uppföljning.

Svensk erfaren guide

Våra handplockade svenska guider är välutbildade och delar en brinnande passion för äventyr och vandring. Du ska inte underskatta vädret i Dolomiterna och våra guider är vana att vistas i vildmarken och planera för säkra dagsetapper. Dessutom brinner vi alla för att du som gäst ska få den bästa upplevelse – vi har inte bara koll på säkerhet, det sociala och humorn är minst lika viktig 🙂

Gedigna förberedelser

Det är viktigt att förbereda sig inför äventyret på hemmaplan, det kommer göra att du kommer kunna njuta ordentligt väl på plats. Vi hjälper dig med allt i dina förberedelser, allt från träningsprogram till utrustning och allt praktiskt. Vi är alltid bara ett mail-eller telefonsamtal bort!

Upplev Venedig

Förläng din resa i Italien och inled din äventyr med en härlig weekend i historiska Venedig.

Världsberömd och älskad – staden Venedig har en charm som lockat besökare i århundraden. Efter att ha blivit iscensatt i såväl poesi som hollywood så har staden hamnat högt upp på mångas “bucket list”. Här kan du vandra genom smala gränder bland historisk arkitektur, glida fram med en Gondol i Venedigs berömda kanaler under månskenets ljus, och dricka en varm espresso på det berömda Markustorget en tidig morgon innan turisterna gjort sin intåg. Venedig är en stad som kan upplevas på många sätt men upplevas bör det!

VANLIGA FRÅGOR DOLOMITERNA

Vad ingår i resan?

  • Svensk guide från Swett
  • Säkerhetsutrustning
  • Alla transporter
  • Allt boende enligt program (1 natt på hotell och 4 nätter i flerbäddsrum på fjällstuga)
  • All mat från middag dag 1 till frukost dag 6
  • Förberedelser i form av digitalupptaktsträff, utrustningslista/träningsprogram mm.

Vad ingår inte i resan?

  • Dryck förutom vatten till maten
  • Flygresa till och från Venedig (kan bokas via vår samarbetspartner)
  • Din vandringsutrustning enligt packlista

Hur tuff är vandringen?

Vi anser att den här resan bjuder på en utmärkt balans mellan utmaning och belöning. För att klara av dagsetapperna behöver du absolut inte vara atlet men ändå ha en god grundfysik då vi går ca 12 km om dagen i kuperad bergsterräng. Följ därför träningsprogrammet så du kan njuta till fullo!

Vad äter vi?

God italiensk mat! Det är hög standard på fjällstugorna och vi har valt stugor med hög standard så vi kan njuta till fullo av den italienska kokkonsten!

Kan jag lägga till ett avbeställningsskydd?

  • Ja!Vi rekommenderar att du lägger till ett avbeställningsskydd via vår partner försäkringsbolaget ERV.Läs mer genom att KLICKA HÄR.

Närmast kommande avgångar

20900 kr Fullbokat - Reservlista finns

2-7 september 2024: Dolomiterna

Eat wonderfully good Italian food and experience wonderful hiking in the beautiful world heritage Dolomites.

20900 kr Fåtal platser kvar

9-14 september 2024: Dolomiterna

Ät underbart god italiensk mat och upplev härlig vandring i vackra världsarvet Dolomiterna.

20900 kr Några platser kvar

23-28 juni 2025: Dolomiterna

Ät underbart god italiensk mat och upplev härlig vandring i vackra världsarvet Dolomiterna.

20900 kr Några platser kvar

1-6 september 2025: Dolomiterna

Ät underbart god italiensk mat och upplev härlig vandring i vackra världsarvet Dolomiterna.

20900 kr Några platser kvar

22 – 27 juni 2026: Dolomiterna

Eat wonderfully good Italian food and experience wonderful hiking in the beautiful world heritage Dolomites.

20900 kr Några platser kvar

7 – 12 sep 2026: Dolomiterna

Eat wonderfully good Italian food and experience wonderful hiking in the beautiful world heritage Dolomites.

Fler anledningar att vandra till Dolomiterna med Swett

Service i världsklass

Vi satsar alltid på att leverera det bästa på några få utvalda resemål. Därför håller vandringsresa i Dolomiterna i världsklass.

En del av familjen

Vi vill att alla ska känna sig som en del av familjen. Därför möter vi alla våra gäster och partners på en personlig och nära nivå.

Engagerade för lokalsamhället

Vi ser till hela det lokala samhället för att säkerställa en helhetsupplevelse, och vi engagerar vi oss i lokala välgörenhetsprojekt.

Safety first

The experience is of course central, but safety comes first. Therefore, our route is adapted for maximum safety and security.

Experienced expert guides

Our handpicked guides provide you with the best conditions for a well-groomed manege during the entire trip to the Dolomites.

From preparation to follow-up

We always make sure to give you the very best conditions for training and equipment before your trip.

FOR THAT THE JOURNEY IS AN ADVENTURE

What do you dream about? Book your trip today!