Dolomiterna

3 anledningar att åka med Swett till Dolomiterna

lagazuoi-3630523

1. Vandra genom hjärtat av Dolomiterna

Dolomiterna erbjuder många alternativ för vandring. Vi anser att vår rutt erbjuder den bästa kombinationen av utmaning, storslagna vyer och komfort.

DSC_8339

2. Trygghet med svensk guide

Vädret i alperna kan vara både svårläst och utmanande. Med våra erfarna guider blir resan både roligare och tryggare.

2011.06

3. Upplev de italienska fjällstugorna

Under vår vandring bor vi bekvämt men enkelt i italienska fjällstugor. Stämningen och gemenskapen som kan uppstå i en italiensk rifugio är en upplevelse i sig.

FÖLJ MED PÅ EN VANDRING TILL DOLOMITERNA

Googla “Europas vackraste vandringar” och du kommer ganska snabbt hitta en uppsjö av artiklar och blogginlägg som hyller just detta område – Dolomiterna. Dolomiterna är en del av Alperna och ligger i nordöstra Italien i provinsen Sydtyrolen. Det är känt för sina mäktiga söndervittrade alptoppar, charmiga alpbyar och blomstrande ängar med betande boskap. Som taget ur en saga!

Vi erbjuder 5 dagar vandring längs en av Dolomiternas så kallade “high routes” – Alta via 1. Vi vandrar på hög höjd genom ett varierat landskap längs en led som bjuder på några av Dolomiternas mest storslagna vyer. På kvällarna bor vi enkelt men bekvämt på italienska rifugios (fjällstugor) och njuter av italiensk kokkonst. En alldeles utmärkt kombination av utmaning och komfort.

Resan börjar och slutar i den legendariska staden Venedig. Självklart erbjuder vi möjlighet att förlänga din resa med en eller några extra dagar i denna vackra stad. Att kombinera weekend i Venedig med vandring i ett av Europas vackraste bergsområden, wow!

Din guide till Dolomiterna

Klicka på respektive flik för att läsa mer om vårt upplägg i Italien.

 1

Dag 1: Från Venedig till alpstaden Cortina d’Ampezzo

Kanske har ni valt att förlänga er resa med några inledande dagar i härliga Venedig, om inte så börjar resan denna dag med er ankomst till Venedigs flygplats. Här möter ni er Swett-guide och resten av gruppen. Tillsammans kommer ni åka med en privat buss till den vackra alpstaden Cortina d’Ampezzo där vi tar in på vårt hotell (ca 2h). Den första dagen har vi ett lugnt program. Vi går på en kortare vandring i området, lär känna varandra och njuter av en härlig välkomstmiddag på kvällen. Vi går och lägger oss fyllda med förväntan för imorgon börjar äventyret!


2

Dag 2: Vandring Lago di Braies – Rifugio Sennes

Höjd: 1500-2350-2130 m.ö.h. | Distans: 9 km | Vandringstid ca 7 timmar exklusive lunch |
900 positiva höjdmeter | 250 negativa höjdmeter.

Efter en stadig frukost på vårt hotell ska vi bege oss till en riktigt fantastisk plats. Vår privata buss tar oss till vandringens start, sjön Lago di Braies, som är känd som Italiens kanske mest instagrammed sjö. Platsen bjuder på stor skönhet och är ett huvudsakligt besöksmål för många. Till skillnad från de flesta som kommer hit så har äventyret för oss bara börjat. Det är här vi inleder vår vandring längs Alta via 1 och mot nya storslagna vyer. Dagen bjuder på en utmanande stigning till högt över trädgränsen. Mäktiga klippformationer stiger upp runt omkring oss och till en början kan vi blicka tillbaka till sjön Lago di Braies som upplevs mindre och mindre desto högre upp vi stiger. Väl uppe på fjället passerar vi först den charmiga rifugion Biella som ofta har betande kor i sin närhet. Vi super in vyerna och förändringen i landskapet på den höga höjden men fortsätter målmedvetet till dagens mål, Rifugio Sennes. Här njuter vi av enkelt men bekvämt boende i flerbäddsrum i en klassisk italiensk fjällstuga. På kvällen serveras god mat som med fördel avnjuts med en glas italienskt vin.


3

Dag 3: Vandring till Rifugio Fanes

Höjd: 2130-1550-2030 m.ö.h. | Distans: 10 km | Vandringstid ca 7 timmar exklusive lunch |
800 positiva höjdmeter | 900 negativa höjdmeter.

Efter en stadig frukost på Rifugio Sennes har vi idag en härlig vandring högt uppe på högfjället att se framemot. Även denna dag bjuder på många höjdmeter men också på många storslagna utsikter. Dolomiternas spetsiga toppar ramar in grönskande dalar och blomstrande höglandsplatåer. Landskapet är som från en saga!
Innan vi anländer till dagens slutmål kommer vi passera Rifugio Peduro där vi kommer ta en välförtjänt paus. Här kan du njuta av en espresso och kanske växla några ord med andra vandrare. Hit kommer människor från hela världen. 

Väl framme vid Rifugio Fanes kan vi nu rutinen väl – god mat med god dryck i gott sällskap innan vi kryper i sängs på enkelt men bekvämt boende.


4

Dag 4: Vandring till Rifugio Lagazuoi

Höjd: 2030-2700 m.ö.h. | Distans: 12 km | Vandringstid ca 8 timmar exklusive lunch |
1150 positiva höjdmeter | 450 negativa höjdmeter.

Vandringen fortsätter längs Alta via 1 och med det ännu en härlig dag fylld med lagom dos utmaning och belöning. Utmaningen kommer i form av en hel del höjdmeter som kommer att kännas i låren, medan belöningen kommer från en otrolig 360-vy från vandringens högsta punkt – Rifugio Lagazuoi (2700m). Du behöver absolut inte vara atlet för att klara denna resa, men all träning du lagt ner inför din resa kommer du vara tacksam för en dag som denna. Vi går i ett långsamt och stabilt tempo och tar god tid på oss att supa in de vackra vyerna. På Rifugio Lagazuoi kommer vi spendera två nätter, så nu är det bara att installera oss och göra oss hemmastadda vid en av Dolomiterna mest vackert belägna fjällstuga. Rifugio Lagazuois terrass är den perfekta platsen att sitta med en god dryck vid skymning och beskåda det vackra ljusfenomenet Enrosadira, då de annars vita klippfasaderna kan lysa av rosa vid en färgstark solnedgång.


5

Dag 5: Rundvandring kring Lagazuoi

Rundvandring: Distans och rutt anpassas efter väder och dagsform

Dagens vandring anpassas efter väder och dagsform. Eftersom vi spenderar två nätter på Rifugio Lagazuoi så kommer vi idag att ge oss ut på en rundvandring. I området finns gott om alternativ på härliga dagsvandringar. Vi kan välja mellan att besöka en mindre topp eller någon av de vackra fjällsjöar som här finns. Efter en dag ute till fots följer en stor belöning. Innan vår sista middag på resan har du möjlighet att njuta av ett bastubad med utsikt från 2700 meters höjd. Detta är en resa som bjuder på både utmaning men också stora belöningar!


6

Dag 6: Historiska krigstunnlar och hemresa

Vår sista dag på resan men äventyret är inte slut. Vi går upp tidigt vid gryning för att under morgonen lämna Rifugio Lagazuoi och ta oss till alpbyn Passo Falzarego där vår transfer till flygplatsen väntar. Vi väljer den lite mer äventyrliga vägen för att ta oss till hämtningsplatsen – vägen genom Lagazuois gamla krigstunnlar. Under första världskriget utkämpades ett gränskrig i Dolomiterna mellan Italien och Österrike-Ungern. Båda sidor byggde ett omfattande nätverk av tunnlar i området för att ta sig obemärkt förbi sin fiende. I pannlampans sken tar vi oss igenom dessa fascinerande gruvtunnlar. Stundtals är det brant men det finns då alltid ett stålräcke att hålla sig i. Ett riktigt häftigt och äventyrligt slut på en oförglömlig resa i Dolomiterna.

 

Varför Swett till Dolomiterna?

Vi vill erbjuda det bästa Dolomiterna har att erbjuda och har gjort ett gediget arbete för att ta fram det bästa upplägget både vad gäller rutt, boende och mat. Vi har skapat den resa vi själva skulle vilja åka på – även om det för vår del betyder mer jobb vill vi skapa den bästa av upplevelser för dig som gäst.

Att vandra i grupp tillsammans med en erfaren guide som både är utbildad i säkerhet i bergen, har kunskap om området och dess historia ger det där lilla extra till resan. Att få dela upplevelsen med andra härliga människor är verkligen pricken över i!

Service i världsklass för bästa upplevelse

En god serviceupplevelse ger en god helhetsupplevelse. Vi hoppas att vår passion för äventyr och att de unika upplevelserna ska speglas i vårt engagemang för våra gäster. Om du kommer hem med en oförglömlig upplevelse, med en minnesbank för livet, då har vi gjort vad som förväntas av oss som researrangör. Vi hjälper till med allt ifrån träningsprogram, och komplett packlista  till nära kontakt för frågor och funderingar. Vi har även en speciell upptaktsträff för alla som är inbokade. Vi vill att du ska känna dig maximalt uppskattad och uppmärksammad hela vägen från förberedelse till uppföljning.

Svensk erfaren guide

Våra handplockade svenska guider är välutbildade och delar en brinnande passion för äventyr och vandring. Du ska inte underskatta vädret i Dolomiterna och våra guider är vana att vistas i vildmarken och planera för säkra dagsetapper. Dessutom brinner vi alla för att du som gäst ska få den bästa upplevelse – vi har inte bara koll på säkerhet, det sociala och humorn är minst lika viktig 🙂

 

Gedigna förberedelser

Det är viktigt att förbereda sig inför äventyret på hemmaplan, det kommer göra att du kommer kunna njuta ordentligt väl på plats. Vi hjälper dig med allt i dina förberedelser, allt från träningsprogram till utrustning och allt praktiskt. Vi är alltid bara ett mail-eller telefonsamtal bort!

 

Upplev Venedig

Förläng din resa i Italien och inled din äventyr med en härlig weekend i historiska Venedig.

Världsberömd och älskad – staden Venedig har en charm som lockat besökare i århundraden. Efter att ha blivit iscensatt i såväl poesi som hollywood så har staden hamnat högt upp på mångas “bucket list”. Här kan du vandra genom smala gränder bland historisk arkitektur, glida fram med en Gondol i Venedigs berömda kanaler under månskenets ljus, och dricka en varm espresso på det berömda Markustorget en tidig morgon innan turisterna gjort sin intåg. Venedig är en stad som kan upplevas på många sätt men upplevas bör det!

VANLIGA FRÅGOR DOLOMITERNA

Vad ingår i resan?

  • Svensk guide från Swett
  • Säkerhetsutrustning
  • Alla transporter
  • Allt boende enligt program (1 natt på hotell och 4 nätter i flerbäddsrum på fjällstuga)
  • All mat från middag dag 1 till frukost dag 6
  • Förberedelser i form av digitalupptaktsträff, utrustningslista/träningsprogram mm.

Vad ingår inte i resan?

  • Dryck förutom vatten till maten
  • Flygresa till och från Venedig (kan bokas via vår samarbetspartner)
  • Din vandringsutrustning enligt packlista

Hur tuff är vandringen?

Vi anser att den här resan bjuder på en utmärkt balans mellan utmaning och belöning. För att klara av dagsetapperna behöver du absolut inte vara atlet men ändå ha en god grundfysik då vi går ca 12 km om dagen i kuperad bergsterräng. Följ därför träningsprogrammet så du kan njuta till fullo!

Vad äter vi?

God italiensk mat! Det är hög standard på fjällstugorna och vi har valt stugor med hög standard så vi kan njuta till fullo av den italienska kokkonsten!

Kan jag lägga till ett avbeställningsskydd?

  • Ja!Vi rekommenderar att du lägger till ett avbeställningsskydd via vår partner försäkringsbolaget ERV.Läs mer genom att KLICKA HÄR.

Närmast kommande avgångar

19900 kr Fullbokat - Reservlista finns

24-29 juni 2024: Dolomiterna

Ät underbart god italiensk mat och upplev härlig vandring i vackra världsarvet Dolomiterna.

19900 kr Några platser kvar

25-30 juni 2024: Dolomiterna

Ät underbart god italiensk mat och upplev härlig vandring i vackra världsarvet Dolomiterna.

19900 kr Fåtal platser kvar

1-6 juli 2024: Dolomiterna

Ät underbart god italiensk mat och upplev härlig vandring i vackra världsarvet Dolomiterna.

19900 kr Några platser kvar

2-7 september 2024: Dolomiterna

Ät underbart god italiensk mat och upplev härlig vandring i vackra världsarvet Dolomiterna.

19900 kr Fåtal platser kvar

9-14 september 2024: Dolomiterna

Ät underbart god italiensk mat och upplev härlig vandring i vackra världsarvet Dolomiterna.

19900 kr Några platser kvar

23-28 juni 2025: Dolomiterna

Ät underbart god italiensk mat och upplev härlig vandring i vackra världsarvet Dolomiterna.

19900 kr Några platser kvar

1-6 september 2025: Dolomiterna

Ät underbart god italiensk mat och upplev härlig vandring i vackra världsarvet Dolomiterna.

Fler anledningar att vandra till Dolomiterna med Swett

Service i världsklass

Vi satsar alltid på att leverera det bästa på några få utvalda resemål. Därför håller vandringsresa i Dolomiterna i världsklass.

En del av familjen

Vi vill att alla ska känna sig som en del av familjen. Därför möter vi alla våra gäster och partners på en personlig och nära nivå.

Engagerade för lokalsamhället

Vi ser till hela det lokala samhället för att säkerställa en helhetsupplevelse, och vi engagerar vi oss i lokala välgörenhetsprojekt.

Säkerheten före allt

Upplevelsen är naturligtvis central, men säkerheten går före allt. Därför är vår rutt anpassad för högsta trygghet och säkerhet.

Erfarna expertguider

Våra handplockade guider ger dig de bästa förutsättningarna för en välkrattad manege under hela resan till Dolomiterna.

Från förberedelse till uppföljning

Vi ser alltid till att ge dig de allra bästa förutsättningarna för träning och utrsutning inför din resa.

FÖR ATT RESAN ÄR ETT ÄVENTYR

Vad drömmer du om? Boka din resa idag!