Bestig Kilimanjaro med Swett

Välkommen på ett äventyr till Afrikas högsta berg!

Med Swett vandrar du en unik och ostörd led till Kilimanjaro

1. En unik rutt bortom de vanliga lederna

Vi har skräddarsytt vår rutt längs den norra sidan av berget, bortom de trånga rutterna på södra sidan, för bästa acklimatisering och upplevelse utan trängsel med andra vandringsgrupper.

Efter en lång dags vandring mot Kilimanjaro är det skönt att sätta sig i tältet, äta god mat och umgås

2. Tryggt med svensk guide

Våra expeditionsresor till Kilimanjaro leds alltid av en välutbildad svensk expeditionsguide för att maximera dina chanser att nå toppen på ett tryggt sätt.

Med Swett tar vi oss som grupp uppför Kilimanjaro

3. Maximalt förberedd för Kilimanjaro

Du får en komplett packlista, ett träningsprogram och blir inbjuden till en digital upptaktsträff i god tid innan avfärd för att träffa de andra gästerna och komma till Kilimanjaro maximalt förberedd.

Hela 92% av Swetts besökare når toppen av Kilimanjaro

UPPLEV VÅRA EXPEDITIONSRESOR TILL KILIMANJARO

Medan du står på Uhuru Peak, Afrikas högsta punkt, och blickar ut över Afrika, sjunker det sagolika ögonblicket in. Du är ett med Kilimanjaro. Du har vandrat genom tät djungel, över vidsträckta landskap och längs Kilimanjaros vilda nordsida. Du har besegrat höjden, du har besegrat kylan och du har besegrat din egen begränsning. Nu står du här. Du är ett med Afrika.

Uhuru Peak reser sig majestätiskt över den afrikanska savannen på 5895 höjdmeter. Våra expeditionsresor till Kilimanjaro går längs den norra, mindre välbesökta, sidan. Det gör att vandringen blir både mer varierande och mer upplevelserik, men framför allt behöver du inte trängas med andra grupper. Vi har skräddarsytt vår rutt mot toppen för att kunna erbjuda någonting annorlunda och dela med oss av vår passion för berget Kilimanjaro.

Din guide till Kilimanjaro

Klicka på respektive flik för att läsa mer om vårt upplägg på Kilimanjaro.

Vårt dagsprogram

1

Nu börjar äventyret mot världens högsta ensamstående berg KilimanjaroDag 1: Ankomst Tanzania

Vi anländer till Kilimanjaro International Airport i Arusha efter 10-12 timmars flyg. På flygplatsen blir vi hämtade och skjutsade till vår mötesplats på hotellet. Vi ägnar sedan dagen åt att förbereda oss inför vandringsresan som väntar. Vid den obligatoriska briefingen går vi igenom allting som kommer att ske de närmaste dagarna, vi dubbelkollar all utrustning och inte minst – vi lär känna vandra! På kvällen njuter vi av en god middag på hotellet i gott sällskap. Sen är vi redo att gå till sängs, mer förväntansfulla än någonsin!

 


2

Vi vandrar genom fyra klimatzoner på vägen mot Kilimanjaro, bland annat tät och fuktig djungelDag 2: Arusha till Big Tree Camp

Höjd: 2100 m ö h (meter över havet) — 2800 m ö h | Avstånd: 5 km | Vandringstid: 3–4 timmar | Övernattning: Big Tree Camp

Med utgångspunkt från Arusha inleder vi dagen med en bussresa till Lemosho Gate. Där får vi bland annat våra vandringstillstånd godkända. Längs vägen kommer vi passera odlingsfält för kaffe, te och banan. Vi äter lunch vid nationalparkens entré innan vi påbörjar en lättare vandring på en stig genom en tät och fuktig djungel. På kvällen äter vi en god och näringsrik middag tillsammans i mässtältet, tillagad av vår medföljande kock.

 


3

Efter en dags vandring mot Kilimanjaro ser vi på Swett till att du får äta god matDag 3: Big Tree Camp till Shira One

Höjd: 2800 m ö h — 3500 m ö h. | Avstånd: 10 km | Vandringstid: 6-8 timmar | Övernattning: Shira One

Efter en stadig frukost i mässtältet eller i morgonsolens sken fortsätter vi vår vandring. Vi lämnar den täta djungeln bakom oss och kommer ut i ett vackert, lågvuxet landskap. Under dagen blir vandringsleden brantare medan vi hela tiden kan njuta av utsikten över Kilimanjaros glaciärer. Halvvägs längs dagens rutt serveras varm lunch, och under eftermiddagen är vi förberedda på att en dimma kan svepa in över Shira-platån.

 


4

Vi vandrar mot Kilimanjaro i ett behagligt tempo för en sund acklimatiseringDag 4: Shira One till Moir Hut

Höjd: 3500 m ö h — 4200 m ö h. | Avstånd: 14 km | Vandringstid: 7-8 timmar | Övernattning: Moir Hut

Idag börjar vi komma upp på hög höjd, så vi förbereder oss för en tuff dag. Från Shira One korsar vi ett vulkaniskt landskap, och vid lägret Shira 2 stannar vi för att äta lunch på 3800 meters höjd. Vi fortsätter sedan vandringen uppåt mot Moir Hut. Vi övernattar på 4200 m höjd och det känns! De kommande dagarna kommer vi att gå något nedför, vilket kommer trigga igång acklimatiseringen rejält. Rutten är mycket bra anpassad för en optimal acklimatisering.

 


5

Bra mat är grunden till en behaglig dags vandring mot KilimanjaroDag 5: Moir Hut till Pofu Camp

Höjd: 4200 m ö h — 4000 m ö h | Avstånd: 10 km | Vandringtid: 9-10 timmar | Övernattning: Pofu Camp

Efter frukost tar vi oss vidare längs Kilimanjaros norra sida, och i dessa vackra trakter kommer vi att vandra hela dagen. Rutten vi kommer in på kallas “Northern Circuit” och hit är det väldigt få andra vandrare som tar sig. Om vi tidigare har stött på enstaka andra grupper så kommer vi nu med största sannolikhet vara helt ensamma. Just den känslan är det många av våra resenärer som eftersträvar. Vi närmar oss nu gränsen mellan Tanzania och Kenya, och vi kommer få uppleva hur landskapet förändras medan vi blickar ut över de kenyanska slätterna där vi ser buffelhjordar nere på savannen. Vid dagens slut stannar vi i Pofu Camp en natts sömn. Vårt lokala team går alltid i förväg för att resa våra tält, för att vi ska kunna vila upp oss efter dagens utmaning. Pofu Camp är ett fantastiskt ställe att vara på och vi får uppleva hur Kilimanjaro såg ut en gång i tiden, när berget var helt opåverkat av turismen.

 


6

Det är härligt att sitta i naturen i Tanzania på vägen mot KilimanjaroDag 6: Pofu Camp till Third Cave Campsite

Höjd: 4000, m ö h — 3875 m ö h | Avstånd: 5 km | Vandringstid: 3-4 timmar | Övernattning: Third Cave Campsite

Vi fortsätter vandra med den fantastiska utsikten över de kenyanska slätterna i kulissen, och idag ansluter vi till Rongai-rutten på Kilimanjaros norra sida. Vi går till Third Cave Camp, som har fått sitt namn av att bärarna sov i grottorna för länge sedan, innan deras arbetsförhållanden förbättrades till dagens mått. Här reser vi våra tält för att övernatta och vila upp oss och njuta av utsikten från norrsidan. Vi har nu gått ned till strax under 3900m och vi känner oss starka och anpassade till höjden, redo för att snart börja förbereda oss inför toppturen.

7

När vi ökar i höjdmeter mot Kilimanjaro blir miljön torrareDag 7: Third Cave Campsite till School Hut

Höjd: 3875 m ö h — 4700 m ö h | Avstånd: 6 km | Vandringstid: 4-5 timmar | Övernattning: School Hut

Vi kommer inte att gå långt idag i termer av sträcka, för vandringsleden blir  brantare. Däremot tar vi många höjdmeter och börjar verkligen känna oss taggade inför kommande natts tur till toppen. Vi lämnar vegetationen bakom oss, och när vi kommer fram till vårt nästa läger är vi på så hög höjd att träd och buskar inte alls växer här. Ju längre upp på berget vi kommer, desto torrare blir miljön. På eftermiddagen får du gärna vila upp dig i tältet eller ta en kortare promenad för att anpassa kroppen till höjden. Vi börjar förbereda oss mentalt inför toppturen. De flesta av oss väljer att försöka sova under eftermiddagen för att sedan äta en energirik tidig middag. I natt gäller det – vi ska till Uhuru peak, 5895 meter över havet!


8

Det är en fantastisk känsla att ha nått slutmålet, toppen av KilimanjaroDag 8: School Hut till Uhuru Peak till Millenium Camp

Höjd: 4700 m ö h — 5895 m ö h — 4000 m ö h | Avstånd: ca 15 km | Vandringstid: ca 14-16 timmar | Övernattning: Millenium Camp

En stadig frukost och en stärkande kopp te några timmar innan gryningen gör oss redo att påbörja den slutliga vandringen mot toppen av Kilimanjaro. Det här är den tuffaste dagen på hela expeditionen, men tillsammans ska vi ta oss upp till Afrikas högsta punkt. Vi vandrar ett par timmar i pannlampornas sken innan den första morgonsolen sköljer över berget. Utan solen är det väldigt kallt så här högt upp på Kilimanjaro.

Efter ytterligare 5-6 timmar vandring är vi äntligen där. VI KLARADE DET! Vi tog oss upp till toppen. Tillsammans. Vi tar oss tid att låta ögonblicket sjunka in bland svallande känslor och tårar. Förevigar ögonblicket med fotografier. Delar en magisk stund på Afrikas högsta bergstopp.

När firandet är över tar vi oss ner till Millenium Camp för en sista natt på berget.


9

Det blir en stark avskedsceremoni efter att ha vandrat till toppen av KilimanjaroDag 9: Millenium Camp till Mweka Gate till Arusha

Höjd: 4000 m ö h — 1980 m ö h. | Avstånd: 25 km | Vandringstid: 4-6 timmar

Efter den sista vandringen ner på Mweka-rutten tar vi farväl av våra fantastiska bärare och lokala guider. Det hela genomförs i en stark avskedsceremoni med mat, dryck och dans. Alla gäster får ett diplom utfärdat för en oerhört stark prestation, och lite senare njuter vi av en god middag på hotellet och sammanfattar våra erfarenheter från de senaste dagarna innan vi går till sängs i sköna sängar.

 


10

Efter turen till Kilimanjaro finns möjligheten att åka på safari eller till paradisön ZanzibarDag 10: Hemfärd, safari eller Zanzibar

Idag är det dags att checka ut ur våra hotellrum, men äventyret behöver inte vara slut. Vill du resa vidare på afrikansk safari eller till paradisön Zanzibar blir du hämtad på hotellet efter frukost.

Vill du hellre vila upp dig inför flygresan hem behöver du bara vänta kvar på hotellet i väntan på transfer till flygplatsen.

Vi säger tack för oss och hoppas att du har berikats med oförglömliga upplevelser.

Varför välja Swett till Kilimanjaro?

Vårt mål: Nordens säkraste arrangör av expeditionsresor till Kilimanjaro

Kilimanjaro var det första resmålet Swett började arrangera resor till för ett många år sedan.Vi hoppas kunna dela vår passion för Afrikas högsta berg med trygghet och tillgänglighet, och maximera dina chanser att nå toppen.

Kort om att bestiga Kilimanjaro med Swett

Kilimanjaro är världens högsta ensamstående berg på 5895 meter över havet

Kilimanjaro, ett av världens mest populära berg, reser sig över Tanzania i östra Afrika. Varje år försöker tiotusentals människor över hela världen bestiga kontinentens högsta topp, och för att maximera dina chanser att nå toppen krävs att du väljer en researrangör som tar framgång och säkerhet på högsta allvar.

Vi utgår ifrån Arusha, en stad alldeles i närheten av berget. Den första och sista natten av våra expeditionsresor till Kilimanjaro bor vi på hotell. Du blir hämtad på Kilimanjaro International Airport.

Notera att Kilimanjaro är ett vandringsberg utan inslag av klättring. Så det enda som behövs för chansen att nå toppen är en god grundfysik och ett rejält mått av beslutsamhet. Ingen tidigare erfarenhet krävs, men vi rekommenderar att du följer våra angivna förberedelser för vara fysiskt och mentalt förberedd. Vi hjälper dig att få de bästa förutsättningarna för en lyckad expeditionsresa.

Du bär din dagspackning på 6-7 kg. Resten transporteras av vårt fantastiska bärteam. Vi övernattar i tält, och passerar genom Kilimanjaros 4 klimatzoner – från böljande regnskog till bergstoppens glaciärer.

Vi erbjuder alltid våra gäster möjligheten att resa vidare på safari och till paradiset Zanzibar efter våra expeditionsresor till Kilimanjaro.

Tumregler för en sund acklimatisering på Kilimanjaro

Laddar på med ny energi inför sista biten upp till toppen av Kilimanjaro

Sund acklimatisering är en förutsättning för att hålla kroppen i form på hög höjd. På extrema höjder över 5000 meter kommer säkerheten alltid i första hand. En grundregel är att ju fler dagar du spenderar på berget, desto bättre anpassar sig din kropp till höjden.

Notera att när du jämför olika leverantörer som arrangerar expeditionsresor till Kilimanjaro, jämför alltid antalet dagar på berget. Varje extra dag och natt gör att din kropp acklimatiserar sig bättre till höjden. 

Här följer några tumregler för sund acklimatisering:

 • Ju fler dagar på berget desto bättre.  Efter många turer till Kilimanjaro har vi kommit fram till att 8 dagar på berget är perfekt för acklimatisering. Färre dagar än så riskerar att du blir höjdsjuk och att du inte klarar av utmaningen.
 • Gå långsamt. Det finns ett afrikanskt förhållningssätt som på swahili heter “Pole Pole”. Det syftar till att det inte finns någon anledning att stressa. Våra guider håller ett behagligt och långsamt tempo. Vi stannar med jämna mellanrum för att äta, dricka och fotografera.
 • Gå högt och sov lågt. Under några av dagarna på berget arrangerar vi acklimatiseringsturer där vi tar oss upp på några hundra höjdmeter ovanför lägret. Det triggar igång acklimatiseringen, vilket innebär att kroppens produktion av röda blodkroppar kommer igång, andningsfrekvens och puls ökar och syresättningen blir starkare.

Siffror från den tanzaniska nationalparksmyndigheten visar hur stor del av alla som påbörjar en vandring som når Uhuru Peak, Kilimanjaros högsta punkt på 5895 meter.

 • Fem dagar – 27%
 • Sex dagar – 48%
 • Sju dagar – 69 %
 • Åtta dagar – 87 %
 • Swett92 % når toppen!

Vår egen väg längs den norra vandringsleden

Majestätiska Kilimanjaro syns från tältenKilimanjaros välbesökta söderled, den befolkade Machame-rutten eller Marangu-rutten med sina stora stugbyar?

Ingen av dem.

Vi har valt att gå vår egen väg längs bergets norra leder för våra grupper ska kunna vandra i avskildhet och ge dig så mycket som möjligt av upplevelsen. Det gör att vi kan vandra i lugn och ro, utan trängsel med andra grupper, och njuta av utsikten över buffalhjordarna på den kenyanska savannen.

Våra expeditionsresor till Kilimanjaro börjar i ett jordbrukslandskap längs Lemosho-rutten på den västra sidan av berget. Vi når snart den lummiga regnskogen, och du kan se colabus-aporna hoppa bland träden. På den tredje dagen blir vi ensamma när vi viker av mot Moir Camp och den okända rutten Northern Circuit i norr.

Efter två dagar på bergets norra sida vandrar vi in på Rongai-rutten som leder oss hela vägen upp mot toppen av Kilimanjaro. På vägen ner följer vi Mweka-rutten.

Sammanfattningsvis har vi valt vägar som gör att du får uppleva Kilimanjaros alla fyra klimatzoner och vandra med bästa möjliga acklimatisering. Vi är ensamma om denna rutt för att den kräver extra dagar och extra logistik på grund av att vi vandrar på den vildare delen av Kilimanjaro.

Hyr ett komplett vandringskit av Swett och spara tusenlappar

Träna på att vandra med väskor för att vara maximalt förberedd inför Kilimanjaro

Du har möjlighet att hyra ett komplett vandringskit av Swett.

 • En varm vintersovsäck från Marmot
 • En stor expeditionsjacka från Bergans
 • Ett uppblåsbart liggunderlag från Thermarest
 • En duffelbag från Haglöfs

Portabla toaletter löste hygienproblem

Efter en god natts sömn är det dags att fortsätta vandra mot Kilimanjaro

Ett av våra första beslut i samband med att vi började arrangera expeditionsresor till Kilimanjaro var att vi skulle ha med oss portabla toaletter. Det finns offentliga utedass i bergslägren, men de är generellt sätt väldigt ofräscha.

Under våra första turer märkte vi att flera av våra gäster blev dåliga i magen. Vi tog med oss handsprit, såg till att maten och påfyllningen alltid var bra, men det var när vi började ta med oss portabla toaletter som vi lyckades lösa problemet.

Vi lyssnar alltid på våra gäster och utvecklar hela tiden standarden på våra expeditionsresor till Kilimanjaro.

Bestig Kilimanjaro med rent och gott samvete

Vi på Swett tar hand om våra lokala guider och bärare

På traditionella expeditionsresor och vandringar på Kilimanjaro har det varit vanligt att bärare utnyttjas på olika sätt. De har fått bära för mycket, fått för lite mat, tvingats övernatta i dåliga tält (ibland inga tält alls) och fått mycket dålig ersättning.

Det tycker vi är både fruktansvärt och oansvarigt. Därför bidrar vi med vårt medlemskap i Kilimanjaro Porters Assistance Project (KPAP) till bättre arbetsvillkor för vår lokala personal. Vi lånar ut vår utrustning till dem och ser till att de får bra betalt. På så sätt jobbar vi med en attitydförändring. Det ska inte finnas ett “vi och dem”. Turister och personal arrangerar oförglömliga expeditionsresor till Kilimanjaro tillsammans, oberoende av nationalitet, för att ge dig den bästa vandringsupplevelsen.

Service i världsklass för helhetsupplevelsen

I ett tätt samarbete med den lokala befolkningen vandrar vi mot Kilimanjaro

Vi vill att upplevelsen av Afrikas högsta berg och vår service ska vara likvärdiga. Vi vill att det ska speglas i kaffet vi dricker, bagagehanteringen på flygplatsen och i mötet med guider och personal hela vägen från förberedelse till uppföljning. Vi vill att du ska känna dig uppskattad, uppmärksammad och hörsammad i varje situation.

Det är vad som ger våra gäster en bra helhetsupplevelse.

Svenska expeditionsguider kvalitetssäkrar äventyret

Vandra genom fantastiska miljöer med Swett på vägen mot Kilimanjaro

År av expeditionsresor till Kilimanjaro har lärt oss att kombinationen av svenska expeditionsledare och lokala guider med förstahandskunskap och flera toppturer i bagaget är nyckeln till en fantastisk upplevelse. Våra expeditionsledare har auktoriserad guideutbildning, första hjälpen-kompetens och en förståelse för våra gästers specifika behov.

Kort om mat och boende

Vi ser till att ni får bra och energirik mat som tar er hela vägen till toppen av Kilimanjaro

Oavsett om du är laktos- eller glutenintolerant, vegan eller vegetarian hittar vi en lösning som passar dig. Våra tanzaniska kockar har sedan länge slutat skaka på huvudet åt de svenska turisternas olika matpreferenser. Nu tillreder de allting med ett leende. 🙂

Du får fylla i en hälsodeklaration i god tid innan avresa, och där får du specificera matbehov. Vi garanterar alltid fräsch, varm, energirik och god kost med varierat innehåll. Tre gånger per dag serveras varma måltider, och på kvällen avnjuter vi trerätters middag , oftast med en härlig grönsakssoppa till förrätt. Huvudrätt skulle kunna vara fisk och ris, och till efterrätt erbjuds en god fruktsallad av en kock som kan skapa nya höjder av smakmagi.

Vi bor två och två i rymliga fyrmannatält så du behöver inte trängas. Om du hellre vill sova i enkeltält kan vi naturligtvis ordna det mot en enkeltältstillägg. Vi sitter i tälten på kvällarna och spelar kort, dricker te och umgås.

Du kommer förberedd till Kilimanjaro

Vi på Swett ger dig ett komplett träningsprogram och ser till att ni är förberedda inför Kilimanjaro

I samband med din anmälan får du:

 • Träningsprogram
 • Komplett utrustningslista
 • Tillgång till vår förberedelsesida

I god tid innan avresa kallar vi till en digital upptaktsträff där du får möjlighet att träffa de andra resenärerna, och vi går igenom allting inför resan.

Vi finns naturligtvis alltid tillgängliga för frågor och funderingar. Till kontakt

Mindre grupper ger en bättre upplevelser

På våra expeditionsresor till Kilimanjaro har  vi aldrig mer än 14 gäster per grupp för att vi ska kunna erbjuda största säkerhet och bästa upplevelsen.

Tillval i Tanzania

Vi erbjuder flera härliga tillval i Tanzania som du kan lägga till i anslutning till resan till bestigningen av Kilimanjaro – läs mer om dem nedan! Dessa lägger du till efter du bokat själva grundresan då du får tillgång till vår Förberedelsesida för inbokade gäster. Vi hjälper dig gärna att sätta ihop ett härligt program så du kan få ut det mesta av resan!

Läs mer om respektive tillval genom att klicka på “LÄS MER” vid respektive tillval.

Safari Serengeti & Ngorongoro

3-dagars safari

Följ med på Afrikas bästa safari i både nationalparken Serengeti och Ngorongoro kratern och spana efter the Big Five i dess naturliga miljö!

Zanzibar

Zanzibar

Unna dig en stund i solstolen med havsbrisen i ansiktet. Upplev paradisön Zanzibars bästa strand och gotta dig i ett smörgåsbord av härliga aktiviteter!

Stadsvandring i Arusha

Stadsvandring i Arusha

Guidas genom stadens vimmel, genom den lokala matmarknaden och vidare till Arushas kulturcenter på denna halvdagstur.

UTRUSTNING ATT HYRA OCH KÖPA

Vi erbjuder uthyrning av ett kit bestående av sovsäck, liggunderlag, dunjacka och duffelbag.

Vi säljer också stavar och pannlampa från Silva.

Läs mer genom att KLICKA HÄR.

Vanliga frågor om att bestiga Kilimanjaro

När kan jag resa till Kilimanjaro med Swett?

Vi arrangerar resor till Kilimanjaro hela året, med undantag för regnperioden som pågår mellan mars och april. Oftast är våra avgångar inplanerade till januari, juli och september/oktober.

Se samtliga avgångar till Kilimanjaro här.

Kan jag lägga till ett avbeställningsskydd?

Ja!

Vi rekommenderar att du lägger till ett avbeställningsskydd via vår partner försäkringsbolaget ERV.

Läs mer genom att KLICKA HÄR.

Vad kostar en resa till Kilimanjaro?

All information om avgångar och priser hittar du i vår resekalender, via länken nedan.

Resekalender

Vad ingår i priset?

 • Transport till och från Kilimanjaro International Airport
 • Samtliga lokala transporter
 • Alla övernattningar
 • Två nätters boende med frukost och middag i dubbelrum på hotell i Arusha med AC, pool och restaurang
 • Svensk guide, lokala guider och assisterande guider
 • Team med bärare som bär gemensam utrustning
 • Bärteam för all packning utöver den personliga
 • Kock
 • Tre varma mål mat per dag under vandringen, dricksvatten, mellanmål, snacks och kaffe/te.
 • Digital upptaktsträff och avresemöte per telefon med viktig information och genomgång av träning och förberedelser
 • Komplett tältutrustning (två personer sover i fyrmannatält, mässtält med köksutrustning samt toalettält)
 • Komplett säkerhetsutrustning inklusive utrustning för första hjälpen
 • Samtliga tillstånd och inträden i nationalparken

Vad ingår inte i priset?

 • Internationell flygtransport
 • Visum (kostnad: 50 USD)
 • Personliga vandringskläder och övrig personlig utrustning
 • Dricks till lokala guider och bärare (ca USD 295 p.p)
 • Eventuell evakuering (täcks alltid av reseförsäkringen)
 • Försäkringar och avbokningsskydd (viktigt att den gäller på hög höjd!)

Kan jag hyra utrustning av er?

Svar ja!

Vi hyr ut både sovsäck, liggunderlag, dunjacka och duffelbag. Läs mer genom att KLICKA HÄR.

Vem är den här resan för?

En vandring uppför Kilimanjaro, världens högsta fristående berg, är en utmaning men möjlig att genomföra för de allra flesta som har ett jäklar anamma och som är beredda att förberedda sig både fysiskt och mentalt. Vi har haft deltagare från 15 till 80 års ålder, könsfördelningen är ca 50/50, vissa åker som par, vissa i grupp och ytterligare några åker helt på egen hand.

När är den bästa tiden att vandra på Kilimanjaro?

Vi arrangerar våra resor under perioderna januari-februari, juni-augusti och oktober-december. Samtliga perioder vi arrangerar resor till Kilimanjaro är optimala för bestigning. Vilken period du väljer bör baseras på när det passar bäst för just dig.

Vilka temperaturer kan det bli på Kilimanjaro?

När vi ser berget första gången kan det vara 30 plusgrader, och samtidigt kan det vara 15 minusgrader och blåsigt på toppen. Men vädret på toppen kan lika gärna bjuda på skinande sol och 5 plusgrader.

Man brukar kunna räkna på att per hundra höjdmeter sjunker temperaturen mellan 0,6-0,8 grader.

Hur högt är Kilimanjaro?

När vi kommer upp på toppen av världens högsta fristående berg står vi på 5 895 höjdmeter

När och hur känner jag höjden?

Det skiljer sig från person till person, men man brukar känna av höjden vid 3 000 – 3 500 meter. Det kan ta sig uttryck i form av huvudvärk eller illamående, men det finns de som inte mår dåligt alls. Vi garderar oss mot höjdsjuka genom att tillbringa fler dagar på berget. Då hinner kroppen acklimatisera sig ordentligt så att alla kan få ut maximalt av äventyret.

På toppen Kilimanjaro, på nästan 6 000 meters höjd, är syretrycket halverat i jämförelse med havsnivå.

Vad är acklimatisering?

Acklimatisering innebär att kroppen ökar produktionen av röda blodkroppar, andningsfrekvensen ökar och pulsen ökar vilket är kroppens sätt att göra sig starkare för att kompensera för det låga syretrycket på hög höjd.

Vilket boende kan jag vänta mig?

Natten innan vandringen börjar, och natten efter vandringens slut, bor vi på ett hotell nedanför bergets fot, i staden Arusha. Under vandringen bor vi två och två i rymliga fyrmannatält. Vi samlas, umgås och äter middag i stora mässtält.

Hur är kvaliteten på tältet?

Våra tält är alla av branschledande märken och av högsta kvalitetssäkrade material som klarar av mycket hårda väderförhållanden.

Får jag välja vem jag delar tält med?

Har du någon du åker med så placerar vi er givetvis i samma tält. Reser du på egen hand väljer vi en tältkamrat åt dig. Vi försöker placera personer av samma kön i samma tält i möjligaste mån, men det är inget vi kan garantera. Hör gärna av dig till oss om du har frågor om din resa.

Hur bor vi innan och efter vandringen?

Innan och efter vandringen bor vi på hotell i Arusha med pool, WiFi, air condition, bekväma rum och restaurang. Förberedelserna är lika viktiga som att kunna slappna av denna dag. Om du reser vidare på exempelvis safari efter vandringen, så kan du lämna din vandringsutrustning på hotellet tills du kommer tillbaka.

Finns det dusch?

Nej, bara på hotellet i Arusha. Varje morgon och kväll under vandringen får du en personlig balja med varmt vatten att tvätta av dig i.

Vilken utrustning behövs för att vandra på Kilimanjaro?

Krav för att genomföra resan:

 • Rejäla vandringskängor som går över fotknölarna
 • Skaljacka och byxor i Gore-Tex eller annat aktivt membran
 • Expeditionsjacka i dun
 • Sovsäck med komfort-temperatur för minst -10 grader
 • Solglasögon
 • Justerbara vandringsstavar
 • Duffelbag att förvara packningen i
 • Övrig utrustning specificeras i utrustningslistan som du får av Swett vid bokning.

Hur många timmar vandrar vi per dag?

En vanlig dag vandrar vi mellan 4-8 timmar på en dag. Toppturen kan bli upp till 14-16 timmar lång.

Hur är terrängen på Kilimanjaro?

Terrängen vi vandrar på är varierande. Ofta går vi på en kuperad, hyfsat lättvandrad stig, under andra partier är det brantare och mer stenigt. Självklart anpassar vi farten när terrängen blir brantare och mer ojämn. Stadiga vandringskängor som går upp över fotknölarna är ett måste.

VIlket tempo hålls på vandringen?

Våra lokal guider och bärare brukar använda uttrycket “pole pole”, som betyder “sakta sakta” på lokalspråket swahili. Vi går med andra ord i ett långsamt tempo under hela vandringen men framförallt på hög höjd och under toppturen. Detta gör vi på grund av den tunnan luften som gör att allt blir lite mer ansträngande än hemma vid havsnivå. Trots det långsamma tempot kan du räkna med att bli andfådd i uppförsbackarna. Det är viktigt för oss att vandra i ett långsamt jämnt tempo, med regelbundna kortare pauser. Med det sagt så är det en tuff utmaning och du behöver förbereda dig väl på hemmaplan genom träning.

Vilken väg går vi?

Det finns flera vägar till toppen. Väljer du att gå den traditionella leden med någon annan än Swett, arrangeras turen vanligtvis på 5-6 dagar. Du kommer då att gå de mer befolkade rutterna längs Machame, Marangu och Rongai. Vi på Swett har istället skräddarsytt vår egen väg för en rikare helhetsupplevelse av Kilimanjaro, och som dessutom har anpassats för maximal acklimatisering. Vi vandrar längs den norra delen av berget, bortom välbefolkade rutter, innan vi kommer in på Rongai och vidare mot den södra sidan på Mweka. Det innebär att du kommer att få uppleva hela berget utan trängsel.

Hur lång tid är vi på toppen?

Toppen av Kilimanjaro är på så hög höjd att vi bara stannar 5-15 minuter, sen kommer du vilja och behöva ta dig ner på lägre höjd. Länge nog för att vi ska hinna ta det obligatoriska toppfotot.

Vad händer om jag behöver avbryta vandringen?

Det är påfrestande på kroppen att vistas på så hög höjd. De flesta klarar det, men det händer att vissa personer behöver evakueras från berget, ner till Arusha, under vandringens gång. Ifall du behöver avbryta vandringen tillkommer en evakueringsavgift på USD 150. Den betalas med kort på plats i Tanzania. Du får sedan ett kvitto i handen, för att skicka till ditt försäkringsbolag. Det är viktigt att du har en försäkring som täcker vistelse på så hög höjd.

Det är alltid personal med dig på vägen ner till Arusha, och du bor sedan på hotellet där i väntan på att gruppen ska komma ner.

Hur transporteras packningen?

Utöver varje gästs personliga packning har vi ett bärarteam som transporterar utrustningen från läger till läger.

Den personliga packning som du bär i din ryggsäck rekommenderas inte väga mer än 7 kilo, och får maximalt väga 10 kilo. Den packning du skickar med bärarna i en duffelbag får väga max 15kg.

Vad äter vi för mat på resan?

Maten som serveras i mässtältet kan vara bland annat ris, potatis eller pommes frites med fisk, kött eller kyckling. Vid fyra tillfällen under resan kommer bärare upp med nya färskvaror till kocken. Har du allergier eller är t.ex. vegetarian uppger du det vid bokningen, det är inga problem!

Har vi en svensk guide?

Vi har alltid handplockade och välutbildade svenska expeditionsguider på våra turer.

Hur stora är grupperna på Kilimanjaro?

14 personer per svensk guide. Ibland kan vi köra två parallella grupper om 14 personer vardera men du tillhör din egna grupp och guide.

Vilken personal har vi med oss till Kilimanjaro?

Bärare, svensk guide, lokala assisterande guider och kock.

Vad tittar ni på när ni handplockar era guider?

 • Teknisk kompetens
 • Sjukvårdskompetens
 • Förmågan att orientera sig i okänd terräng
 • Sociala egenskaper som optimistisk och inspirerande.
 • Djupgående kunskap om Kilimanjaro, lokalområdet och dess historia.

Hur många guider har ni som kan guida på Kilimanjaro?

Vi har ca 10 svenska guider som har kompetens att guida på Kilimanjaro.

Kan jag vandra på egen hand uppför Kilimanjaro?

Nej. Enligt nationalparkens regler måste en auktoriserad guide vara med på grund av den höga höjden.

Hur förbereder jag mig på bästa sätt?

Till stor del handlar om att man bör komma till Tanzania i så god form som möjligt men du måste inte vara elitidrottare. Följ våra angivna rekommendationer så är du väl förberedd. Boka i tid så du inte behöver stressa dig i form. När du bokar får du tillgång till vår förberedelsesida med vårt egna träningsprogram. Du kommer också bli inbjuden till en digital upptaktsträff och en Facebookgrupp tillsammans med dina expeditionskamrater där ni alla kan hålla kontakten under förberedelseperioden.

Erbjuder Swett all utrustning?

Du ansvarar själv för att ta med dig kängor,  vandringsstavar, personliga vandringskläder och ryggsäck. Övrig utrustning, exempelvis tält och matutrustning står vi för. Du kan hyra ett utrustningskit av oss bestående av dunjacka, sovsäck, liggunderlag och duffelbag.

Hur tar ni hand om ett nödläge?

Om någon måste gå ner följer alltid en guide med. Vi har gott om av personal på våra resor, så om olyckan skulle vara framme blir du väl omhändertagen av kunnig och erfaren personal.

Nödsituationer hanteras av ansvarig guide, och vid allvarliga fall kallar vi in helikopter för evakuering.

Varje år genomgår våra guider en medicinsk utbildning, och varje guide måste klara den för att få fortsätta guida för oss. Våra guider bär komplett medicinsk vandringsutrustning och är välutbildade i hur man använder den.

Våra guider följer alltid angivna rekommendationer och är välutbildade i vandringsäkerhet på höjd och sjukvård. En researrangör ska alltid ha med sig syrgas och syremätare.

Hur är djurlivet på Kilimanjaro?

Arusha nationalpark som ligger nedanför berget har ett rikt djurliv med 140 olika däggdjursarter, bland andra buskbockar, afrikanska bufflar och leoparder. Några av våra grupper har fått se buffelhjordar på slätterna nedanför berget, men annars är det väldigt sparsamt med djur så fort vi kommit upp på höjder över 3000m.

Hur långt i förväg bör jag boka en resa till Kilimanjaro?

Är du otränad så rekommenderar vi att du bokar in dig senast ett halvår innan avgång för att hinna komma i form. Det är bara att följa vårt träningsprogram slaviskt! Är du i god form och redo för en resa så handlar det mer om hur många platser det finns kvar, vissa av våra resor säljer slut redan ett år innan avgång, så det är bara att boka in dig så snart du bestämt dig. 🙂

Hur gör jag för att boka mitt flyg?

Via vår samarbetspartner MK Airbroker har vi gjort det superenkelt att boka och administrera din resa.

 • Ring eller maila MK Airbroker.
 • Uppge destination och när du vill åka.
 • Du får några reseförslag att välja mellan.
 • Du kan se när och hur de andra i gruppen åker.

En flexibel resa på dina villkor. Du är såklart också välkommen att boka din resa själv på nätet.

Behöver jag reseförsäkring?

Det är ett krav på samtliga av våra resor, men om du har en hemförsäkring så har du även reseförsäkring. Dubbelkolla dock att den är giltig på hög höjd (upp till 6000möh), detta är mycket viktigt!

Är det säkert att resa i Tanzania?

Ja. Vi har alltid upplevt Tanzania som väldigt tryggt med en gästvänlig befolkning som vill väl. Tanzania brukar kallas för Afrikas Schweiz för att det länge varit säkert och neutralt i en orolig region. Trots att det finns 125 olika folkgrupper i Tanzania så har det traditionellt inte varit några konflikter mellan dessa.

Finns det tillgång till internet?

I regel finns det bara tillgång till internet på hotellet första och sista dagen. Har du tur kan du få mobiltäckning via Kenya, men det är bara på specifika platser och kostar mycket. Ser du att bärarna samlas på en liten yta under vandringen så har de hittat en plats där det finns täckning.

Varför valde ni Kilimanjaro som resemål?

Vår grundare Nicklas Lautakoski åkte motorcykel från Nordnorge till Sydafrika och besteg varje lands högsta berg 2010, och det var under det här äventyret som han besteg Kilimanjaro för första gången, ett berg han förälskade sig i och ville återvända till. Kilimanjaro var det första höga berget som Swett arrangerade resor till.

Var ligger Kilimanjaro?

I Tanzania, ett land i Östafrika. Nära gränsen till Kenya.

Vilka språk används i Tanzania?

Främst swahili och engelska, men utöver dessa finns ett hundratal lokala språk.

Bildgalleri Kilimanjaro

Närmast kommande avgångar till Kilimanjaro

45900 kr 44900 kr Fåtal platser kvar SISTA MINUTEN! Vi bor i tält under vår vandring mot Kilimanjaro

5-14 juli 2024: Bestig Kilimanjaro

Vandra genom fyra klimatzoner på vår unika rutt till toppen av Afrika, Uhuru Peak 5895 m höjd.

45900 kr Fåtal platser kvar Vi bor i tält under vår vandring mot Kilimanjaro

20-29 september 2024: Bestig Kilimanjaro

Vandra genom fyra klimatzoner på vår unika rutt till toppen av Afrika, Uhuru Peak 5895 m höjd.

45900 kr Fåtal platser kvar Vi bor i tält under vår vandring mot Kilimanjaro

25 jan – 3 feb 2025: Bestig Kilimanjaro

Vandra genom fyra klimatzoner på vår unika rutt till toppen av Afrika, Uhuru Peak 5895 m höjd.

45900 kr Fåtal platser kvar Vi bor i tält under vår vandring mot Kilimanjaro

5-14 juli 2025: Bestig Kilimanjaro

Vandra genom fyra klimatzoner på vår unika rutt till toppen av Afrika, Uhuru Peak 5895 m höjd.

45900 kr Fåtal platser kvar Vi bor i tält under vår vandring mot Kilimanjaro

20-29 september 2025: Bestig Kilimanjaro

Vandra genom fyra klimatzoner på vår unika rutt till toppen av Afrika, Uhuru Peak 5895 m höjd.

45900 kr Några platser kvar Vi bor i tält under vår vandring mot Kilimanjaro

24 jan – 2 feb 2026: Bestig Kilimanjaro

Vandra genom fyra klimatzoner på vår unika rutt till toppen av Afrika, Uhuru Peak 5895 m höjd.

45900 kr Några platser kvar Vi bor i tält under vår vandring mot Kilimanjaro

4-13 juli 2026: Bestig Kilimanjaro

Vandra genom fyra klimatzoner på vår unika rutt till toppen av Afrika, Uhuru Peak 5895 m höjd.

45900 kr Gott om platser kvar Vi bor i tält under vår vandring mot Kilimanjaro

19-27 september 2026: Bestig Kilimanjaro

Vandra genom fyra klimatzoner på vår unika rutt till toppen av Afrika, Uhuru Peak 5895 m höjd.

Fler anledningar att välja våra expeditionsresor till Kilimanjaro

Provat alla vägar mot toppen

Vi på Swett har gått alla leder mot toppen av Kilimanjaro för att kunna välja ut den mest unika och upplevelserika rutten.

Skräddarsydd rutt längs norrsidan

Noggrant utvald rutt längs bergets norra sida för bästa acklimatisering och upplevelse av Kilimanjaro.

Vi kämpar för lokalstyrkan

Vi är medlemmar i organisationen KPAP, som arbetar aktivt för våra ovärderliga bärares arbetsförhållanden och villkor.

Det stora lilla företaget

Alla ska vara en del av familjen. Därför möter vi våra samarbetspartners och gäster på ett personligt plan.

Tätt samarbete över gränserna

Styrkan i våra expeditionsresor ligger i det täta samarbetet mellan våra svenska guider och expertteamet i Tanzania.

Från förberedelsen till uppföljningen

Vi är alltid med hela vägen från förberedelse till uppföljning, med träningsprogram och utrustningslista för att maximera upplevelsen.

Vi ger de bästa förutsättningarna

Vi ger dig de bästa förutsättningarna för att du ska kunna njuta av din upplevelse av våra expeditionsresor till Kilimanjaro.

Upplev ett afrikanskt safari

Passa på att uppleva en afrikansk safaritur i nationalparkerna Serengeti och Ngorongoro när du ändå befinner dig i Tanzania.

Avsluta äventyret på paradisön

Avsluta äventyret genom att vila upp dig ordentligt alldeles utanför Tanzanias östkust på den omtalade paradisön Zanzibar.

Gästerna har ordet

Bosse-Andrén-testi

KILIMANJARO 2013

Kicken att stå på toppen slår allt!

 – Bosse Andrén

Testi-Maria-toppe

KILIMANJARO 2015

Att äntligen få stå på toppen av Kilimanjaro och blicka ut över savannen nedanför var en otroligt härlig känsla. Expeditionen tillsammans med Swett gav mig otroliga upplevelser och minnen som jag för alltid kommer bära med mig

 – Mia Sjöstedt 

FÖR ATT RESAN ÄR ÄVENTYRET

Vad drömmer du om? Boka din resa idag!

Allt om att bestiga Kilimanjaro

Var ligger Kilimanjaro? Hur högt är det? Vem var den första att nå toppen? Spana in våra artiklar om Kilimanjaro!

Afrikas högsta berg, och hur svårt det är att bestiga det.

Afrikas populäraste vandringsresmål är Kilimanjaro, som med sina 5 895 m ö.h. är det högsta berget på kontinenten. Vandringen till toppen tar dig genom fem olika klimatzoner. Mer än 20 000 människor försöker bestiga berget varje år. 

Bästa tiden att bestiga Kilimanjaro

Det går att bestiga Kilimanjaro året runt, men vissa månader kännetecknas av kallare väder, mer regn och potentiellt mycket snö på toppen. I den här artikeln ger vi en kort beskrivning av de två säsongerna som lämpar sig bäst för vandring. Kilimanjaros väder påverkas starkt av passadvindarnas interaktion med berget.

Vandringslederna på Kilimanjaro

Att välja rätt väg till toppen kan vara svårt, framförallt när man har sju stycken att välja på. Ja, du läste rätt, det finns sju etablerade vandringsleder uppför Kilimanjaro. Eftersom Kilimanjaro blir allt mer populärt som resmål ökar antalet rådvilla klättrare. Nedanstående artikel hjälper dig att välja den bästa vägen för just dig

Vädret på Kilimanjaro

Om du överväger att bestiga Kilimanjaro hittar du nedan en artikel som förklarar vad du som klättrare bör förvänta dig vad gäller temperaturer och nederbörd. Vädret på Kilimanjaro påverkar din bestigning och dina chanser att lyckas med den. Att bestämma sig för när man ska bestiga berget är ett viktigt beslut  Dåligt väder på Kilimanjaro gör inte bara vandringen tråkig eller förstör dina foton, det gör vandringen dubbelt så tuff! Dina chanser att nå toppen är MYCKET bättre om vädret är bra.