Vandring på Kilimanjaro - Afrikas högsta berg

Vandring på Kilimanjaro – Afrikas högsta berg

2019-08-20
Blogg

Strax söder om ekvatorn står Kilimanjaro, en glaciärklädd bergstopp och världens högsta fristående berg.

Låt dig inte luras till att tro att resan blir som en promenad i parken bara för att många innan dig har bestigit det enorma berget.

Att bestiga Kilimanjaro står med på många äventyrares att-göra-lista. En kombination av att “erövra” en av de “Seven Summits” och att uppnå något anmärkningsvärt gör det till ett lockande resmål.

Hur svårt kommer det att vara att bestiga Kilimanjaro?

Vissa människor som är i bra form och vana med vandring kanske tycker att Kilimanjaro är en enkel utmaning, men de som inte är vana att gå upp och ner för kullar bärandes på utrustning och inte är i lika bra form kommer att få kämpa.

De flesta dagarna av bestigningen är inte värre än en genomsnittlig vandring hemma. Det finns dock ett antal faktorer som gör vandringen till en tuff utmaning.

För det första: Du kommer att vandra i minst sju dagar kontinuerligt. Detta sätter stor belastning på dina muskler och leder.

För det andra: Då du kommer längre upp på berget sjunker luftens syrehalt snabbt. Det betyder att du för mindre och mindre kraft med varje andetag. Vid toppen innehåller varje andetag ungefär hälften av den mängd syre du normalt skulle få.

För det tredje: Även om de flesta dagarna inte är alltför svåra så är dagen då vi når toppen krävande. Dagen innehåller en stigning på över 1500m, en nedstigning på nästan 3000 m och mellan 14 och 16 timmars vandring.

För att lyckas måste du vara i din bästa fysiska form. Vi har detaljerade råd om träning för att bestiga Kilimanjaro.

De viktigaste faktorerna är hjärtstyrka, muskelstyrka i benen och rörlighet. Du bör du försöka komma ut och göra långa dagsvandringar åtminstone två gånger i veckan i 4-6 månader innan resan. Kom också ihåg att den största skillnaden mellan de som når toppen och de som tvingas vända ofta är mental uthållighet.

Boka in dig på en resa till Kilimanjaro
Swett arrangerar resor till Kilimanjaro, läs mer här: https://www.swett.se/kilimanjaro

 

NYHETSBREV

Missa inte att prenumerera på vårt inspirerande nyhetsbrev där du får nyheter om våra resor, kampanjinformation och tips&tricks!

Din mailadress

x