Cinque Terres 5 byar | Vandring med Swett

Cinque Terres 5 byar

2019-08-20
Blogg

Cinque Terre, “De fem landen”, är kanske en av de mer populära destinationerna strax utanför Toscana. De fem pittoreska byarna erbjuder en unik och förtrollande panorama över traditioner, landskap och kultur längs Italiens kust. Även om de är lika i många avseenden har var och en av dessa “länder” en egen historia och personlighet, och de är alla vackra besöksmål. 

Cinque Terre är en plats där man njuter av enastående vyer medan man vandrar bland vingårdar och olivlundar ovanför byarna och sedan kopplar av med ett glas vin efteråt. 

Vandringen i Cinque Terre kan bli något trång av de turister som kommer för att njuta av de små byarna, särskilt under sommaren. Planera i förväg om du vill bo i Cinque Terre, med en förhandsbokning av hotell eller en semesterlägenhet, och ha en uppfattning om vad du vill uppleva. Det är en mycket vacker plats även under lågsäsongen. 

De fem byarna som utgör Cinque Terre, från syd till norr är:

Riomaggiore

Den sydligaste staden, Riomaggiore (ung. stor flod, från latin), har fått sitt namn från att den byggts över en flod. Det är det första stoppet utanför La Spezia. Det är den största av de fem städerna och är ofta utgångspunkten för att utforska de andra fyra och de över 120 kilometer långa vandringslederna längs kusten och i bergen precis ovanför. Man vet att staden existerat sedan 1200-talet, men vissa menar att dess historia går tillbaka ända till 800-talet. 

Den har hursomhelst vuxit i betydelse och närvaro med sina pastellfärgade hus som klättrar uppför den branta sluttningen. 

Huvudgatan har många restauranger och affärer. Slottet ovan används för speciella evenemang. Riomaggiores charmiga och pittoreska huvudattraktion är början på Via dell’Amore, den platta leden kallas “Kärlekens väg” och är belägen precis vid klipporna som förbinder Riomaggiore med Manarola.

Manarola

De färgglada byggnaderna och husen som klättrar längs den klippiga kusten i Manarola gör det svårt att föreställa sig att denna stad var (och fortfarande är) känd för sin vinproduktion. Namnet i sig är ett bevis på hur jordbrukssamhället gick hand i hand med fiskesamhället, eftersom det härstammar från det dialektala ordet för “kvarnhjul” (du kommer att se hjulet längs huvudgatan precis nedanför kyrktornet och floden som rinner ned till havet). Den pittoreska terassodlingen på bergssluttningen omger den dolda och isolerade staden. 

Som med alla små städer, har Manarola många natursköna vandringsleder som lämpar sig väl för de som söker speciella vyer, tillfällen för fotografering och föredrar att njuta av att utforska platsen genom att komma nära naturen. Många vägar i området tar dig till de lokala vingårdarna och olivlundarna.

Corniglia

En av de äldsta av de fem städerna och tidigare en stor producent av vin och jordbruksprodukter. Ursprunget som en romersk by bekräftades av fynd av amforor i Pompeii som var märkta med det romerska namnet för byn, “gens Cornelia”. Det är den enda av de fem städerna som saknar en hamn. Du måste gå upp för den mer än 300 steg långa Lardarina-trappan för att beundra byns alla gator och gränder (eller så tar du bussen). Denna lilla by ligger på toppen av en klippa omgiven av vingårdar, vilket gör den till en vacker syn även på avstånd. Det är den minsta av de fem byarna; mycket charmig med många smala gränder. Genom att följa huvudgatan når du en utsiktspunkt med spektakulär utsikt över alla de fem byarna. Om du kommer via tåg kommer du behöva gå upp för den 382 steg långa trappan. Om du vill ha extra vandring eller en ännu mer häpnadsväckande utsikt kan du följa asfaltsvägen upp till San Bernardino, ta en kopp kaffe på ett café och njuta av utsikten.

Vernazza

Vernazza växte fram som ett mäktigt fäste med ett starkt militärt försvar, som antagligen användes som försvar mot piratanfall. Med den enda naturliga hamnen i Cinque Terre är det lätt att föreställa sig båtarna bundna intill husen: under medeltiden fanns det inte en strand eller ordentlig hamn som det finns idag. Utan biltrafik i stadens centrum kännetecknas denna lilla stad av pastellfärgade hus som blickar ut över vattnet. Huvudgatan som leder från tågstationen till den charmiga hamnen är full av kaféer, butiker och turister!

Om tiden tillåter, gå bortom huvudgatan och utforska de smala gränderna eller klättra upp i fästningens torn med utsikt över kusten. 

Monterosso al Mare

Monterosso är uppdelat i en gammal och en ny del, med en cirka 100 meter tunnel som förbinder de båda delarna med varandra. Ända tills slutet av 1800-talet, när järnvägen kom, var staden mycket isolerad och kunde bara nås via vattnet eller de små vandringslederna. Ett besök på sandstränderna kommer också att avslöja resterna av den kolossala Neptunusstatyn, byggd 1910, som har fått motstå tid, världskrig och väder. 

Om du vill ha en dag på stranden under din resa, gå i Monterosso. Det är den enda byn med en ordentlig sandstrand. Om du reser med barn finns det en trevlig och stor lekplats nära stranden som också har ett kafé bredvid, vilket gör det till en perfekt plats för en paus för alla. Det finns även en annan stor lekplats i den gamla delen av staden, precis framför stadshuset. 

Sevärdheter i närheten

Portovenere är ett intressant besöksmål. Det finns vandringsleder därifrån och båtar till Cinque Terre avgår ofta under sommaren. 

Golfo dei Poeti (Poetbukten). är bukten runt La Spezia. Om du vill komma bort från turisterna i Cinque Terre är det här en mycket bra plats att besöka. 

Den historiska regionen Lunigiana ligger strax österut. Mer än 100 små slott sticker fram i landskapet, som består av tre dalar delade av floder. Det finns vandringsleder i skogarna och längs åsarnas rygg. 

Och slutligen finns förstås det vackra Toscana. Toscana är känd som födelseplatsen för den italienska renässansen. Konst finns överallt, landskapet är enastående och maten och vinet är utmärkt. 

Åk till Cinque terre med Swett

För dig som vill uppleva Cinque Terres bästa smultronställen, åk med Swett på en 5 dagars resa med guide! Du kan läsa mer på www.swett.se/cinqueterre

NYHETSBREV

Missa inte att prenumerera på vårt inspirerande nyhetsbrev där du får nyheter om våra resor, kampanjinformation och tips&tricks!

Din mailadress

x