Camino de Santiago

3 anledningar att cykla Camino de Santiago med Swett

Cykla camino de santiago - webb

1. Upplev mer på cykel

På cykel kommer vi längre per dag än till fots. Med hjälp av våra cyklar får vi en resa fullspäckad med upplevelser från både kust och inland.

Camino de Santiago - webb 1

2. Utmärkt balans av utmaning och belöning

Självklart gäller det att ibland ta i på våra aktiva resor, med det är aldrig för intet. Med varje utmaning följer alltid en härlig belöning i form av vackra utsikter, god mat och unika boenden.

Camino de Santiago guide

3. Trygghet med svensk guide

Med våra erfarna svenska guider är du i trygga händer. Vi ser till att programmet flyter på och bjuder på massor av pepp och motivation.

Camino de Santiago - på cykel!

Camino de Santiago, eller sankt Jakobsleden som den heter på svenska, är Europas kändaste pilgrimsled och har besökts av pilgrimer ända sedan medeltiden. Det inte lika många vet är att “El Camino” inte bara refererar till en led, utan flera. 

Vi har tagit fram en resa som följer den sista delen av vackra Camino del Norte. Det är en av de äldsta lederna och användes tidigare av pilgrimer som kom sjövägen via Biscayabukten. Precis som alla Caminos så har den samma slutmål – Santiago de Compostela och sankt Jakobs grav i stadens mäktiga katedral. Med Camino del Norte kan vi njuta av en mindre exploaterad led som bjuder på fantastiska vyer över både kustlandskap och inland. Längs vår väg passerar vi pittoreska små fiskebyar, vita sandstränder och ett lantligt inland.

På cykel tar vi oss längre sträckor och får chans att uppleva mer. Vi cyklar genom ett varierat landskap på såväl stigar som grus- och asfaltvägar. För att klara denna resa behöver du inte vara en erfaren cyklist, men dock ha en viss grundkondition och en jädrar-anamma-inställning. Att cykla sankt Jakobsleden har blivit allt populärare och idag är hela 10% av alla pilgrimer så kallade “bicigrinos”.

Förutom nya storslagna utsikter från varje dags cykeletapp kan du även förvänta dig nya smaksensationer. Varje dag stannar vi till vid små lokala restauranger för varm lunch och på kvällarna njuter vi av härlig middagar från det spanska köket. Till skillnad från de flesta pilgrimer som oftast tar in på härbärgen så bor vi varje kväll på bekväma hotell.

Din guide till Camino de Santiago

Klicka på respektive flik för att läsa mer om vårt upplägg för Camino de Santiago

 1

Dag 1: Ankomst i Avilés

Välkommen till Asturien och den lilla hamnstaden Avilés. Det är i denna historiska och vackra stad i Biscayabukten som vårt äventyr börjar. Anländer du med flyg så kommer ditt plan att landa på eftermiddagen och en transfer stå redo att skjutsa dig till vårt hotell i staden (ca 20 min). På hotellet kommer du möta resten av gruppen och er svenska Swett guide. Har du valt att hyra en cykel genom oss kommer den att stå redo för dig på hotellet.  Höjdpunkten idag är vår välkomstmiddag där vi firar allt det härliga som vi ska få uppleva och börjar bekanta oss med varandra.


2

Dag 2: Cykla från Avilés till Cudillero (24 km)

Vår första dag på två hjul är en uppvärmningsdag med en lite kortare sträcka att cykla (24 km). Eftersom vi inte har bråttom så tar vi tillfället i akt att besöka Avilés äldre stadsdelar innan vi trampar iväg. De första dagarna på vår resa kommer vi cykla längs kusten och stundtals få vackra vyer över Atlanten klarblåa vatten och Biscayabuktens långa vita sandstränder. Längs vår resa kommer vi möta små pittoreska samhällen som alla har sin egna speciella charm. Vårt slutmål idag är just en sådan plats. Den lilla fiskebyn Cudillero ligger som insprängd i den klippiga kustlinjen och är som taget ur ett vykort. Gamla hus med färgglada fönsterluckor ramar in det kullerstensbeklädda torget. Torget doftar av hav och här njuter vi av en riktigt god middag.


3

Dag 3 – Cykla från Cudillero till Luarca (47 km)

Idag lämnar vi den lilla staden Cudillero för att fortsätta vår färd längs kusten.  Dagens etapp är nästan dubbel så långtsom gårdagen och i relativt kuperad terräng. Det blir en utmanande dag men en dag som bjuder på många fina utsikter över den klippiga kustlinjen och det böljande inlandet. Att bryta av den långa cykelturen med god lagad lunch i en av byarna på vägen ger oss ny energi att fortsätta. Strax innan vi når hamnen i den lilla staden Luarca gör vi en avstickare till eremitboendet Nuestra Señora la Blanca som ligger på spetsen av en liten halvö som gå ut i havet. Vårt hotell för kvällen ligger centralt och även denna kväll avslutas med en härlig middag.


4

Dag 4 – Cykla från Luarca till Ribadeo

Idag fortsätter vi vår cykelresa längs kusten men lämnar provinsen Asturien och tar oss vidare in i Galicien. Även denna dag bjuder på en rejäl cykeltur i relativt kuperad terräng. Vi cyklar delvis i inlandet men har alltid kusten nära. Det är vår tredje dag på vägen och vi känner oss nu hemma på sadeln. Dagens slutmål, Ribadeo, är den sista hamnstaden på vår färd och den bjuder oss på något väldigt speciellt. Efter att vi gjort oss hemmastadda på vår hotell ger vi oss ut på en utflykt till den fantastiska Playa de las Catedrales – en strand med stor klippformationer som reser sig som katedraler. Efter vår utflykt kan vi rutinen väl – gemensam middag i gott sällskap och sedan till sängs förväntansfulla för nästa dag.


5

Dag 5 – Cykla från Ribadeo till Vilalba (75 km)

Idag lämnar vi kusten bakom oss och fortsätter in mot höglandet. Vi cyklar genom Galiciens inland genom en vackert jordbrukslandskap och mellan charmiga småstäder. Många av städerna vi passera hyser flera vackra byggnader, kloster och kyrkor, något som vittnar om Jakobsledens långa tradition av pilgrimsfärder. I staden Mondoñedo finner vi en av de vackraste katedralerna i Norra Spanien. Idag är vår längsta dag på 75 km men målet är ansträngningen värt. Vårt hotell i den gamla staden Vilalba är charmigt och maten vi kommer få njuta av på kvällen kan vara en av resans bästa.


6

Dag 6 – Cykla från Vilalba till Sobrado (58 km)

Idag är ännu en fantastisk dag i Galiciens inland. Dagens tur är varierad då vi växlar mellan att cykla genom gröna skogar, öppna slätter och bland ett glest befolkat jordbrukslandskap. Ett idylliskt landskap som utsmyckas av små pittoreska stenbyar. Vårt slutmål är staden Sobrado, känd bland pilgrimer för sitt vackra kloster som huserar munkar från hela världen. Vi bor på ett mysigt litet hotell mitt i byn och där vi också njuter av vår gemensamma middag.


7

Dag 7 – Cykla från Sobrado till Santiago de Compostela (64)

Dagen har kommit då vi ska nå vårt slutmål – Santiago de Compostela och sankt Jakobs grav. Den sista cykeldagen är även den mycket vacker. Vi färdas i ett öppet landskap som etappvis bryts upp av svalkande eukalyptusskogar. Under dagen kommer vi att se allt fler pilgrimer när vår Camino del Norte sammanstrålar med den vanligaste leden, Camino del Frances. Stämning bland pilgrimer brukar vara exalterad då vi nu är så nära vårt slutmål efter en lång och utmanande resa.
En sista stor belöning för vår strävan har vi kvar, och det är denna fantastiska stad – Santiago de Compostela. Självklart besöker vi den stora huvudattraktionen, Katedralen, men här finns så mycket mer att uppleva. Historiska torg kantade av gamla byggnader och charmiga caféer. På kvällen firas vår händelserika resa med en sista stor gemensam middag.


8

Dag 8 – Hemresa eller förlängning

Idag avslutas vårt gemensamma program efter frukost på vårt hotell. De vanligaste flygen till Sverige från Santiagos flygplats brukar avgå på sen eftermiddag. Det betyder att du även har tid att utforska staden idag. Varför inte unna dig en stund för att sitta på en stadens cafér och reflektera på den vecka som varit och allt du fått uppleva? 

Önskar du mer tid i Galicien går det givetvis bra att förlänga din resa med extra nätter.

 

Varför Camino de Santiago på cykel med Swett?

Att ta sig längs pilgrimslederna hela vägen till Santiago de Compostela till fots kräver antingen lång tid med långa etapper eller att du missar många guldkorn för att du har för kort om tid. Det tycker vi är tråkigt och väljer därför att uppleva den spanska naturen från cykeln. Det är inte bara praktiskt utan också väldigt härligt att svischa fram i den solvarma vinden och njuta av vidderna. Precis som på våra vandringsresor gör vi kontinuerliga stopp och verkligen njuter av resan, för även om Santiago de Compostela är pilgrimsmålet så är resan verkligen målet för upplevelsen här i Spanien!

Upplev mer på cykel

På cykeln får vi uppleva både kust, små pittoreska byar och ta oss hela vägen till Santiago de Compostela även fast resan är relativt kort i dagar mätt. Vi maximerar verkligen upplevelsen och får det bästa av det bästa!

Service i världsklass – för en god helhetsupplevelse

En god serviceupplevelse ger en god helhetsupplevelse. Vi hoppas att vår passion för äventyr och natur ska speglas i vårt engagemang för våra gäster. Om du kommer hem med en oförglömlig upplevelse, med en minnesbank för livet, då har vi gjort vad som förväntas av oss som researrangör. Vi hjälper till med allt ifrån träningsprogram, och komplett packlista  till nära kontakt för frågor och funderingar. Vi vill att du ska känna dig maximalt uppskattad och uppmärksammad hela vägen från förberedelse till uppföljning.

Kort om mat och boende

Mat

På den här resan njuter vi av den fantastiska spanska maten! Vegan, vegetarian, laktos- eller glutenintolerant? Vid behov löser vi gästernas specifika önskemål om kost. Du får fylla i en hälsodeklaration i god tid innan avresa, och där kan du specificera önskemål för kosten.

Boende

Efter en heldag på cykeln vill du sova gott och vi bor därför på mysiga hotell under hela resan.

Mindre grupper för större upplevelser

Våra grupper uppgår till 12 personer per svensk guide, allt för att vi ska kunna möta alla önskemål och ge alla en så bra upplevelse som möjligt utan trängsel och onödig väntan.

HYR CYKEL OCH BOKA VÄSKTRANSPORT

Visste du att du som har egen cykel kan ta med din cykel som incheckat bagage på ditt flyg till Spanien? Det du behöver är en lämplig väska för cykeln och verktyg för att montera ner framhjul, trampor och styre.

Du som föredrar att hyra cykel på plats kan göra det genom oss. Se våra alternativ med priser nedan.

Följer du vår packlista så kommer du få plats med all din packning i två cykelväskor som du kan sätta på cykelns pakethållare. Du kan också välja att boka vår bagagetransport som tillval för endast 1 500 kr. Med vår bagagetransport får du din packning transporterad från hotell till hotell. Bokas som tillval efter att du gjort din bokning för resan.

Hyr cykel

Hyr cykel

Ta med din egna cykel på flyget eller hyr cykel av oss på plats i Spanien. Se våra olika alternativ.

Vanliga frågor om Santiago de Compostela

Kan jag lägga till ett avbeställningsskydd?

Ja!

Vi rekommenderar att du lägger till ett avbeställningsskydd via vår partner försäkringsbolaget ERV.

Läs mer genom att KLICKA HÄR.

Vad ingår i priset?

 • Svensk guide från Swett
 • Säkerhetsutrustning
 • Alla transporter
 • Boende på hotell, del i dubbelrum
 • Helpension från middag dag 1 till frukost dag 8
 • Förberedelser i form av digitalupptaktsträff, utrustningslista/träningsprogram mm.

Vad ingår inte i priset?

 • Flyg till/från Avilés
 • Måltider som ej specificerats i programmet
 • Övrig dryck, annat än vatten
 • Cykel, hjälm och cykelväska (går att lägga till som tillval)
 • Eventuell evakuering/merkostnader av avbruten tur (täcks av reseförsäkring)
 • Försäkringar och avbokningsskydd
 • Personliga klädesplagg 
 • Transport av bagage från hotell till hotell istället för cykelväska (går att lägga till som tillval)

Kan jag hyra utrustning av er?

Svar ja!

Om du inte har egen cykel kan du hyra det på plats. Även hjälm och cykelväska.

Hur svår är cyklingen?

Det är ingen tekniskt svår cykling och vår guide kommer gå igenom allt på plats så alla känner sig trygga. 75 % av leden går längs vägar medan resterande 25% går på en blandning av stigar och grusvägar.

Vilken typ av cykel behöver du?

Du behöver en mountainbike eller en så kallade gravel-bike. En gravel-bike saknar stötdämpning men är generellt snabbare och mer lätt trampad än en mountainbike. På din mountain bike räcker det med stötdämpning fram, en så kallad “heldämpad” mountainbike är inte nödvändig. Valet mellan en gravel-bike eller MTB står alltså mellan hastighet och komfort.
En vanlig “damtralla” räcker inte för en resa som denna då den kommer var allt för trögtrampad.

Kan du ta med din egna cykel på flyget?

Absolut! Genom att skruva av trampor, styre och framhjul kan du få plats med din cykel i en cykelväska och ta med den på flyget som specialbagage.

Hur stora är grupperna?

Vi har 12 personer per svensk guide för att kvalitetssäkra våra gästers upplevelse.

Vem är en resa till Santiago de Compostela till för?

För dig som vill uppleva de bästa av pilgrimslederna i norra Spanien på cykel. Den här resan är för dig som uppskattar bekvämt boende och god mat men också lite äventyr och trötta muskler efter en dag på cykeln.

Vilket typ av boende kan jag förvänta mig?

Vi bor bekvämt på hotell längs med hela resan. I priset ingår del i dubbelrum.
Vi kan erbjuda enkelrum mot enkelrumstillägg i mån av tillgänglighet.

Erbjuder Swett all utrustning?

Nej. Personliga kläder får du ta med på egen hand.

Behöver jag reseförsäkring?

En reseförsäkring är obligatorisk för alla våra resor. Men det behöver inte innebära några extra kostnader. Har du hemförsäkring så har du redan reseförsäkring.

Hur bokar jag mitt flyg?

Via vår samarbetspartner MK Air Brokers har vi gjort det enklare att administrera och boka resan.

 • Kontakta MK Air Brokers via telefon eller E-post.
 • Uppge destination och när du vill åka.
 • Välj någon av reseförslagen från MK Air Brokers.
 • Ta reda på hur och när de andra i gruppen åker.

På de här sättet kan vi behålla vår flexibilitet och ge dig möjligheten att resa på dina egna villkor.

Du kan givetvis boka flyget på egen hand om du föredrar det.

Närmast kommande avgångar

19900 kr Fullbokat - Reservlista finns

30 sep-7 okt 2023: Camino de Santiago

Cykling på den fantastiskt vackra  mytomspunna pilgrimsleden Camino de Santiago med oss!

19900 kr Fullbokat - Reservlista finns

4-11 maj 2024: Camino de Santiago

Cykling på den fantastiskt vackra mytomspunna pilgrimsleden Camino de Santiago med oss!

19900 kr Några platser kvar

12-19 maj 2024: Camino de Santiago

Cykling på den fantastiskt vackra mytomspunna pilgrimsleden Camino de Santiago med oss!

19900 kr Några platser kvar

1-8 september 2024: Camino de Santiago

Cykling på den fantastiskt vackra mytomspunna pilgrimsleden Camino de Santiago med oss!

19900 kr Fåtal platser kvar

14-21 september 2024: Camino de Santiago

Cykling på den fantastiskt vackra mytomspunna pilgrimsleden Camino de Santiago med oss!

19900 kr Några platser kvar

22-29 september 2024: Camino de Santiago

Cykling på den fantastiskt vackra mytomspunna pilgrimsleden Camino de Santiago med oss!

19900 kr Några platser kvar

2-9 maj 2025: Camino de Santiago

Cykling på den fantastiskt vackra mytomspunna pilgrimsleden Camino de Santiago med oss!

19900 kr Gott om platser kvar

13-20 sep 2025: Camino de Santiago

Cykling på den fantastiskt vackra mytomspunna pilgrimsleden Camino de Santiago med oss!

Fler anledningar att cykla Camino de Santiago med Swett

Service i världsklass

Vi satsar alltid på att leverera det bästa på några få utvalda resemål. Därför håller cykelresa längs Camino de Santiago världsklass.

En del av familjen

Vi vill att alla ska känna sig som en del av familjen. Därför möter vi alla våra gäster och partners på en personlig och nära nivå.

Från förberedelse till uppföljning

Vi ser alltid till att ge dig de allra bästa förutsättningarna för träning och utrsutning inför din resa till Santiago de Compostela

FÖR ATT RESAN ÄR ETT ÄVENTYR

Vad drömmer du om? Boka din resa idag!