Touch av Sarek

Fantastiska fjällmiljöer, samisk kultur och en topptur på Skierfe - häng med!

SAREK – vackrare och vildare än allt annat

Världsarvet Laponia är sedan 1996 ett skyddat område som anses särskilt viktigt att bevara och skydda för hela världen, då det har unika natur- och kulturvärden. Kronjuvelen i Laponia är nationalparken Sarek, som brukar kallas för Europas sista vildmark. Här finns flera av Sveriges toppar över 2000m och över 100 glaciärer. Här är naturen storslagen och vresig. Inlandsisen har format landskapet, med branta och djupa dalar, fjällsjöar, älvar och jokkar. Under den här resan, en touch av Sarek, rör vi oss just i kanten av södra Sarek. Rapadalen med sitt världskända floddelta är kanske den vackraste platsen i hela fjällvärlden och vi vandrar Kungsleden norrut, just vid dess södra mynning. I Rapadalen finns även några av Sveriges äldsta och största älgtjurar, då jakt är förbjudet sedan 60-talet.

Höjdpunkten under resan är bestigningen av berget Skierfe, där klippväggen reser sig nästan lodrätt 700 meter över Rapadalens delta nere i dalbotten. Här blickar vi djupt in i hjärtat av Sarek och tar in skönheten, en bild som kommer finnas kvar i minnet för resten av våra liv.

Några höjdpunkter under resan....

utsikt skierfe

1. Utsikten från Skierfe

Att stå uppe på Skierfe en klar dag är svårslaget. Du står just vid sydspetsen av Sarek, högt ovanför det otroliga deltat långt nedanför oss i Rapadalen och blickar in mot de högsta topparna i Sarek. Glaciärerna som klamrar sig fast kring topparna och vattnet som forsar i jokkarna ned mot dalgången. Här är vi i nuet och får kämpa för att försöka ta in alltihop. Gillar man fjäll, mäktiga vyer och att bli golvad av hur stort och vilt något kan vara så måste man ta sig till Skierfe och Rapadalen.

Deltat Rapadalen

2. Det vilda tillgängligt

Sarek är svårtillgängligt och i nationalparken finns inga uppmärkta leder, stugor eller byggda broar. Du måste vara helt självförsörjande och kunna bära tungt. Det gör Sarek svårt att besöka för gemene man. Därför har vi producerat den här resan. Vi kommer snudda i utkanten av Sarek och därmed kunna bo bekvämt i fjällstugor på gränsen till nationalparken. Samtidigt besöker vi några av Sareks absoluts mest ikoniska platser, med Rapadalens floddelta som höjdpunkt. Med Swett kan de flesta uppleva Sarek!

stuga sarek

3. Fjällstugor och Kungsleden

Många har drömt om att få uppleva en fjällvandring där man går mellan fjällstugor, är självförsörjande längs vägen och lagar sin egen mat. På den här resan får du testa på hur det livet är, vilket är perfekt att kunna göra tillsammans med en erfaren guide. Dessutom med lite smart logistik, så du inte behöver bära tungt och riskera att slita mer än du njuter. Kungsleden är en annan viktig ryggrad i den Svenska fjällkedjan och på den här resan vandrar vi en riktigt fin del av Kungsleden, Aktse till Saltoluokta.

DAGSPROGRAM

Här nedan ser du resans program. Välj bland de övriga flikarna för att få se bildgalleri, vanliga frågor m.m.


1

 DAG 1: Gällivare – Sitoälvsbron – Aktse Fjällstuga

Vandring: 16km | Vandringstid: 5h | Övernattning: Aktse Fjällstuga

Nattåget från Stockholm rullar in på stationen i Gällivare klockan 8 på morgonen och här inleder vi vår resa.

Bussen rullar nu mot Sitoälvsbron och vi har två timmar framför oss genom lappländsk vildmark. Väl framme är vi taggade och njuter av första delen vandring som är 10km lätt vandring genom Ultevis fjällurskogs naturreservat. Med fem km kvar når vi båtlänningen vid sjön Laitaure och ser in i Rapadalen mot berget Skierfe, vilket vi inom några dagar ska upp på. Vi går vidare på en fin stig genom trolsk fjällskog och när en vacker fjälläng öppnar upp sig är vi framme vid fjällstugorna i Aktse. Vi delar in oss i matlag, checkar in och lagar maten tillsammans. Precis så som det gått till på fjällstugorna i över hundra år


2

 DAG 2: Topptur Skierfe eller dagstur (beroende på väder)

Vandring: 15km | Vandringstid: 7h | Övernattning: Aktse Fjällstuga

Vi har två heldagar vid Aktse och dess omgivningar. Därmed optimerar vi våra chanser att få njuta av fint väder under topptursdagen på Skierfe. Vid fint väder går vi mot toppen idag, annars använder vi dagen till andra dagsturer och hoppas på bättre lycka imorgon.

Det är 7,5km till toppen och 770m stigning. En härlig utmaning med fantastisk belöning! På toppen känns världen stor och mäktig. 700m lodrät klippa ned till botten av Rapadalen och deltat som breder ut sig nedanför. En tår i ögat är inte ovanligt och vid god sikt ser vi långt in i Sarek. Bergstopparna, glaciärerna, älvar och jokkar. En ikonisk plats med kanske den allra finaste utsikten i hela fjällvärlden. Efter en stund på toppen vänder vi ned till Aktse igen och firar vår upplevelse tillsammans.


3

 DAG 3: Dagstur eller topptur Skierfe (beroende på väder).

Vandring: 5-10 km | Vandringstid: 2-4h | Övernattning: Aktse Fjällstuga

Om vi under gårdagen besökte toppen av Skierfe har vi idag en riktigt härlig dag framför oss i dessa underbara fjäll. Beroende på gruppens kondition och hur vi mår efter de två första dagarnas vandring kan vi idag anpassa innehållet. Våra guider har flera förslag på dagsturer och aktiviteter. Erfarenhetsmässigt brukar det passa bra med en lugnare dag för att samla kraft och också ha lite extra tid till att bara vara.

Alla måltider i Aktse lagar vi tillsammans i matlag och ikväll är det dags för sista middagen i vår mysiga fjällstuga.


4

 DAG 4: Aktse – Sitojaure

Vandring: 9  km Vandringstid: 3-4h | Övernattning: Sitojaure Fjällstuga

Om vi har haft dåligt väder de två första dagarna i Aktse har vi även idag möjlighet att gå mot toppen av Skierfe. Då gör vi det som en del av vandringen till Sitojaure och genar ned till Kungsleden efter vi varit på toppen. Därmed har vi tre möjligheter att besöka Skierfe.

Från Aktse vandrar vi på Kungsleden norrut. Det går uppför direkt från start och vi håller ett lugnt och behagligt tempo. Väl uppe på fjällplatån njuter vi av kalfjället och de vidsträckta vidderna. När fjället börjar slutta nedför på andra sidan har vi en fin rastplats där vi blickar ut över sjön Sitojaure.

Framme nere vid strandkanten i Svijnne har vi vandrat färdigt för idag. Nu blir vi mötta av Anna eller Lars Blind, beroende på vem av dem som kommer med båten för att plocka upp oss. Vi får glida fram över vattnet de sista fyra km för dagen och blir avsläppta vid dagens slutmål Sitojaurestugorna. Här är det dags för en festmåltid i form av klassisk Suovas,  kött rökt på samiskt vis, givetvis serverat i brödet Gahkku. Kultur och god mat i ett!


5

DAG 5: Sitojaure-Saltoluokta

Vandring: 19km | Vandringstid: 6-7h | Övernattning: Saltoluokta Fjällstation

Dagen bjuder på lite längre distans, men med en bred och fin dalgång som är relativt flack och fin att vandra. Vi går vidare på Kungsleden norrut och rör oss nästan hela dagen uppe på kalfjället, med några enstaka stretande fjällbjörkar längs vår väg. Idag är typiskt en sådan dag då det är lätt att falla in i så kallad fjällmeditation. Det uppstår då du vandrar behagligt, låter tankarna flyga iväg och blicken följer planlöst horisonten. Rekreation och vila på det bästa av sätt.

Väl framme i Saltoluokta får vi känslan av att åter vara lite närmare civilisationen. Fjällstationen är betydligt större än fjällstugorna och det enkla livet vi levt några dagar byts nu mot fler bekvämligheter och kockar som lagar vår mat. Här landar vi perfekt och kan reflektera över vårt äventyr.


6

DAG 6: Saltoluokta-Gällivare

Vandring: 1 km | Vandringstid: 30 min | Övernattning: Resan slut

Den sista färden för att ta oss till riktigt fast mark går över sjön Langas med båten M/S Langas. Väl på andra sidan har vi nu landat i Kebnats och hit går det väg. Vi hoppar in i bussen som ska ta oss tillbaka till Gällivare och när vi når resans slut i Gällivare hinner du få i dig lite lunch och proviantera på egen hand innan det tidiga nattåget rullar söderut ca 15.30.


Vanliga frågor

Är detta en vandring genom Sarek?

Nej, vi korsar inte genom Sarek. Vi rör oss en kort bit in i Sareks södra del, då vi bestiger berget Skierfe. Vi vandrar mestadels på Kungsleden, som här passerar just på gränsen till och korta bitar inne i själva nationalparken Sarek. I vårt och mångas tycker är Rapadalen och dess floddelta den finaste delen av Sarek och under den här resan får du möjlighet att plocka russinen ur kakan och besöka denna underbara plats. Vi får se och besöka en del av Sarek på ett ordnat och bekvämt sätt, vilket gör resan möjlig för gemene man.

Swett finns till för att tillgängliggöra de stora äventyren för fler människor och den här resan är vårt sätt att tillgängliggöra en del av Sarek för dig. En touch av Sarek som vi kallar det.

Kan jag lägga till ett avbeställningsskydd?

Ja!

Vi rekommenderar att du lägger till ett avbeställningsskydd via vår partner försäkringsbolaget ERV.

Läs mer genom att KLICKA HÄR.

Vad kostar resan Touch av Sarek?

All information om avgångar och priser hittar du i vår resekalender, via länken nedan.

Resekalender

Vad ingår i priset?

 • En fantastisk resa som kommer bli ett minne för livet.
 • Guide från Swett under hela upplevelsen.
 • Fem nätters boende
  • Tre nätter Aktse fjällstuga – enkelt boende med flerbäddsrum
  • En natt Sitojaure fjällstuga – enkelt boende med flerbäddsrum
  • En natt Saltoluokta fjällstation – fyrbäddsrum
 • Alla måltider
  • Från avfärd Gällivare morgonen dag 1, till frukost i Saltoluokta dag 6
  • All måltidsplanering och alla råvaror för måltiderna i självhushåll
  • I Fjällstugorna ingår du i ett matlag och vi hjälps åt att laga maten, ett trevligt inslag och charmen med sättet att leva i fjällstugorna i den svenska fjällvärlden
  • Avslutningsmiddag på Saltoluokta fjällstation
 • Busstransporter Gällivare-Sitoälvsbron och Kebnats-Gällivare

Vad ingår inte i priset?

 • Resa tur och retur Gällivare från hemorten
 • Dryck utöver friskt fjällvatten
 • Personlig vandringsutrustning

Hur bor vi?

 • Tre nätter Aktse fjällstuga – enkelt boende med flerbäddsrum
 • En natt Sitojaure fjällstuga – enkelt boende med flerbäddsrum
 • En natt Saltoluokta fjällstation – fyrbäddsrum

Du har med dig en tunn sovsäck för boendet på fjällstugorna där vi sover i sängar.

Var startar och slutar resan?

Vi möts på tågstationen i Gällivare på morgonen dag 1. Exakt tidpunkt får du information om några månader innan resans avfärd, den kommer vara anpassad efter hur nattågen anländer. Resan avslutas på samma plats kring lunchtid dag 6.

Vem riktar sig denna resa till?

Till dig som drömt om att få se Sarek, men som inte vill ge dig på en stenhård fjällvandring där du vandrar i ledlöst land, bär tungt och sover i tält. Då vi rör oss i utkanten av Sarek är vandringen lättare, på fina stigar och vi kan bo bekvämt och laga mat i fjällstugorna. Vandringen ställer liknande fysiska krav som våra resor till Jämtland och Kebnekaise och klarar du av 6-7h vandring på stig med max 10 kg ryggsäck, så klarar du detta. Resan riktar sig också till dig som är sugen på att uppleva det klassiskt Svenska sättet att vistas i fjällen, nämligen att bo i fjällstugor och laga sin egen mat.

Hur många personer är det i gruppen?

Vi har satt en gräns på 16 personer och 2 guider.

Vad äter vi för mat?

I fjällstugorna är vi indelade i matlag och lagar all mat tillsammans. Swett har planerat en välkomponerad meny, ordnat med alla råvaror och ser till att allt finns på plats för god och näringsrik mat vid alla måltider. Guiden är huvudansvarig och ser till att alla har en trevlig stund i köket och kring matbordet. Givetvis är vi vana att hantera specialkost och allergier.

På Saltoluokta fjällstation äter vi riktigt vällagad mat från restaurangens kockar. Deras rejäla frukost är också något att se fram emot!

Vad behöver jag ta med mig för utrustning?

Du behöver ha med dig din personliga vandringsutrustning för sex dagars äventyr i den svenska fjällvärlden. Du bär din egen ryggsäck mellan stugorna och den bör väga runt 10 kg ungefär. Swett förser dig med en detaljerad packlista.

Närmaste kommande avgångar

19900 kr Fullbokat - Reservlista finns

27 augusti-1 september 2024: Touch av Sarek

Vandra Kungsleden, intill Sarek och bestig Skierfe med den ikoniska utsikten över Rapadalens delta.

19900 kr Fåtal platser kvar

3-8 september 2024: Touch av Sarek

Vandra Kungsleden, intill Sarek och bestig Skierfe med den ikoniska utsikten över Rapadalens delta.

20900 kr Några platser kvar

26-31 augusti 2025: Touch av Sarek

Vandra Kungsleden, intill Sarek och bestig Skierfe med den ikoniska utsikten över Rapadalens delta.

19900 kr Gott om platser kvar

25 – 30 aug 2026: Touch av Sarek

Vandra Kungsleden, intill Sarek och bestig Skierfe med den ikoniska utsikten över Rapadalens delta.

Fler anledningar att följa med oss på Explore Sarek

Djurlivet

Utöver den starka och storväxta älgstammen finns här kungsörn, björn, lo och järv. Har vi tur kan vi skymta någon av dessa på vår väg.

Foto

Det storslagna landskapet och den varierande terrängen ger fotoögonblick runt varje krök. Fram med selfie-pinnen eller systemkameran.

Inspirerande ledare

Våra underbara guider är experter på att få ihop gruppen och skapa en god stämning.

Gästerna har ordet

Sonny Fjellström Kebnekaise

KEBNEKAISE 2017

“Jag var med på vandringen upp på Kebnekaise på midsommarafton. En perfekt arrangerad resa. Där vi träffade många mycket trevliga människor. Att resa med Swett är et bra sätt att komma ut i naturen och träffa ny bekantskaper.”

Sonny Fjellström

Caroline Pålman Kebnekaise

KEBNEKAISE 2016

“Jag åkte med Swett till Kebnekaise i augusti 2016 och är väldigt nöjd med upplevelsen. Så skönt att få hjälp av erfarna och duktiga guider under hela turen!

– Caroline Pålman