Everest Base Camp

3 anledningar att åka med Swett till Everest Base Camp

Vandring på hög höjd i Himalaya mot Everest Base Camp

1. Den unika Gokyo-rutten

Från Namche Bazaar vandrar vi  nordväst på Gokyo-ruttan. Vi är en av få grupper på vandringen längs de vackra Gokyo-sjöarna mot bergspass på över 5000 meters höjd.

Vi från Swett vill att alla ska få en njutsam och problemfri vandring till Everest Base Camp

2. Slipp ömmande knän och blånaglar

När vi väl har kommit upp till Mount Everest Base Camp går vi inte tillbaka hela vägen ner (en resa som tar fyra dagar). Vi besparar kroppen alla onödiga förslitningar och tar helikopter ner istället.

Att få se Mount Everest är en upplevelse för livet. Med Swett mot Everest Base Camp

3. Hög säkerhet med svensk guide

För att ge dig största tänkbara trygghet har vi med en svensk, högutbildad expeditionsledare som förgyller din upplevelse.

Ståtliga Mount Everest som visar riktning mot slutmålet Base Camp

FÖLJ MED PÅ EN VANDRING TILL EVEREST BASE CAMP

Välkommen till vandringen mot Everest Base Camp, med utsikt över djupa dalar, glittrande floder och Himalayas toppar som majestätiskt klyver det blå himlavalvet över Nepal.

Efter Namche Bazaar – porten till Everest och sherpornas huvudstad – viker vi av från den vanliga turistrutten och vandrar på sällsynta leder längs de vackra Gokyo-sjörna långt inne i Himalaya.

Du är på väg mot ditt livs upplevelse bland världens vackraste berg, och på vandringen mot Everest Base Camp omfamnas du av insikten att du snart kommer att stå nedanför världens högsta berg. Det är en känsla vi hoppas många vill uppleva!

Blir du inspirerad av tanken på att vandra till Mount Everest Base Camp? Då kan vi även rekommendera att du kollar in hur det är att vandra Inkaleden till legendariska Machu Picchu.

Din guide till Everest Base Camp

Klicka på respektive flik för att läsa mer om vårt upplägg i Nepal.

 1

Resan mot Everest Base Camp börjar i Nepals huvudstad KatmanduDag 1: Ankomst Katmandu

Vår lokala guide står med Swett-skylten och hämtar dig på flygplatsen och skjutsar dig till hotellet i Katmandu. Där får du möta resten av gruppen. Katmandu är en historisk stad full av sevärd arkitektur, och även om det kan kännas som att allting är ett enda kaos av människor, marknader och djur kommer du snart se hur allting har sin plats. Du får vila upp dig ordentligt efter den långa flygresan, och på kvällen äter vi middag tillsammans på en restaurang. Efter middagen håller våra guider, både nepalesiska och svenska, en genomgång inför vandringen och förklarar hur varje dag kommer att gå till. Vi laddar upp inför vandringen mot Everest Base Camp med en riktigt god start på äventyret.


2

Vandringen mot Everest Base Camp börjarDag 2: Flyg till Lukla (2860 m) och vandring till Phakding (2650 m)

Vandringstid: 3 timmar | Distans: 9 km

I den tidiga morgontimmen beger vi oss till inrikesflygplatsen (Ramechhap) för en 30 minuter lång flygresa till Lukla. Det är vår utgångspunkt för vår vandring till Everest Base Camp. Redan på planet kan vi se bergstopparna som reser sig mot himlen från hjärtat av Himalaya. I Lukla möts vi upp av de starka sherporna som kommer hjälpa oss att bära vår packning, och vi inleder vandringen på en kort sluttande led förbi den berömda skolan som byggdes av Sir Edmund Hillary (den första människan på toppen av Everest 1953). Vi korsar små byar och floder, passerar lokalbefolkningens böneflaggor och når Phakding på eftermiddagen, där vi stannar för att övernatta i ett trevligt tehus. Dagen avslutas med en härlig middag.


3

Det är lätt att få ett leende på läpparna när man finner sig på väg mot Everest Base CampDag 3: Vandring från Phakding (2650 m) till Namche Bazaar (3440 m)

Vandringstid: 6-7 timmar | Distans: 14 km

Vi följer vägen längs Dudh Koshi-floden och förbi stora skogsområden fulla av barr- och rhododendronträd tills vi kommer till en by med namnet Monjo. Här stannar vi och äter en god lunch. Efter lunchen fortsätter vi över en bro, korsar en tallskog och vandrar längs en brant led upp till Namche Bazaar, sherpornas huvudstad och “porten till Mount Everest”. Det är ett myller av folk, små affärer och hotell. Här vilar vi upp oss i en fin lodge och njuter av att ha genomfört de två första dagarna med bravur.


4

Vi stannar i den färgglada staden Namche Bazaar på vår väg mot Everest Base CampDag 4:  Vandring från Namche Bazaar (3440 m) till Kyangjuma (3600 m)

Vandringstid: 4-5 timmar | Distans: 9-10 km

Vi inleder dagen med en kort vandring upp till Sherpa museet och statyn av Tenzing Norgay. Vid klart väder ser vi Everest för första gången härifrån. Därefter klättrar vi brant upp över Namche och når efter en dryg timme det världsberömda Everest View Hotel. Här har vi ett fantastiskt panorama i bakgrunden när vi njuter av en kopp te. Efter fikapausen tar vi en tur via Khumjung-dalen, eller “den gröna dalen” som den har kommit att kallas för på grund av alla grönmålade tak. Vi tar en lång lunch och njuter av omgivningarna. Efter lunchen vandrar vi ner den sista biten till Kyangjuma, där vi också har en fantastisk utsikt av Ama Dablam, ansett som världens vackraste berg. .


5

Med Swett går du en unik rutt mot Everest Base CampDag 5: Vandring från Kyangjuma (3600 m) till Dole (4040 m)

Vandringstid: 6-7 timmar | Distans: 13 km

Strax efter att vi påbörjat dagens vandring är det dags att svänga av från huvudstigen. Nu lämnar vi turistvägen upp till Everest bakom oss och viker istället av upp mot Gokyosjöarna. Efter två timmars vandring är vi på krönet av bergsryggen, där vi tar tidig lunch i Sherpabyn Mongla med en makalöst vacker utsikt framför oss. Efter lunch är vi fulla av energi igen och vandrar genom härlig Rododendronskog, med flera vattendrag och vattenfall längs vägen. Därefter väntar ett gäng serpentinsvängar ned på andra sidan ner till nästa stopp i Phortse Tanga. Vi tar oss de sista 400 höjdmetrarna upp till dagens slutmålmål, Dole, där vi nu har passerat 4000m-strecket på vår resa upp i bergen.


6

Vandringen fortsätter i snö mot Everest Base CampDag 6: Vandring från Dole (4040 m) till Machermo (4470 m)

Vandringstid: 3-4 timmar | Distans: 7 km

Idag har vi en kortare dag framför oss, vilket är skönt då vi nu börjar komma upp på riktigt hög höjd. Vi kommer mer och mer in i högalpin terräng, det blir allt glesare vegetation och temperaturen sjunker. Vi håller ett lugnt tempo och låter kroppen anpassa sig till den tunna luften. Här är det långt mellan gångerna då vi möter andra vandrare och tehusen ligger spridda. Vi tar ett fikastopp efter ett par timmar och fortsätter sedan upp till Machermo för lunch. För den som känner sig stark finns det under eftermiddagen möjlighet att göra en kortare acklimatiseringstur upp ovanför byn, men vill man inte det är det kortspel, återhämtning och vila som gäller.


7

Vandra med Swett i magisk natur mot Everest Base CampDag 7: Vandring från Machhermo (4470 m) till Gokyo Lake (4790 m)

Vandringstid: 4-5 timmar | Distans: 9 km

Idag kommer vi ta oss till en av de vackraste platserna i den här delen av Himalaya – Gokyo Lake. Stigen leder oss mot den lilla byn Kharka som består av några få stenbyggnader. Från Kharka vandrar vi vidare mot Pangka där vi tar en paus. När vi efter ytterligare någon timmes vandring korsar en bro över smältvattnet från Gokyo Lake börjar stigen bli bredare, och snart passerar vi de tre berömda sjöarna Taujun Lake, Lake Dudha och vi når slutligen Gokyo Lake. Bergen speglar sig i det klara vattnet, ett avlägset klingande hörs från några yakars bjällror och röken från kaminen inne på lodgen stiger sakta upp mot himlen.

Om gruppen är stark och vi kommer fram tidigare än planerat finns det redan denna eftermiddag möjlighet att ta sig uppför Gokyo Ri.


8

Att vandra mot världens högsta berg och Everest Base Camp är en fantastisk upplevelseDag 8: Vandring från Gokyo Lake upp på Gokyo Ri (5357 m) och sedan till Taknak (4700 m)

Vandringstid: 3-4 eller 7-8 timmar | Distans: 5 eller 10 km

Idag har den som känner sig stark och väl acklimatiserad möjlighet att bestiga Gokyo Ri och njuta av utsikten över Mount Everest, Lothse och Cho Oyu. Annars går det lika bra att stanna kvar på lodgen och tillåta sig en skön sovmorgon. Om du väljer att bestiga Gokyo Ri blir det en tidig morgon och tre timmars brant vandring  mot toppen av berget för att uppleva utsikten över Himalaya. Vi går sedan ner och äter en lunch i lodgen innan vi genomför en kort, men bitvis jobbig vandring till Taknak. Nu laddar vi för morgondagen och den tuffa korsningen av Cho La passet!


9

Buddhistiska böneflaggor som vi vandrar förbi mot Everest Base CampDay 9: Vandring från Taknak (4700 m) över Chola Pass (5368 m) till Dzongla (4700 m)

Vandringstid: 11-12 timmar | Distans: 12 km

Idag tar vi oss upp till vandringens högsta punkt. Omgivna av Lobuches, Cholatses och Ama Dablams toppar vandrar vi uppåt längs en slingrande och ofta snöklädd stig förbi några mindre glaciärströmmar. Innan vandringens tuffaste del tar vi en kort fikapaus och kraftsamlar. När vi har tömt våra koppar har vi ca två timmar brant stigning upp till Chola Pass, där vi belönas med en fantastisk utsikt. Vi står nu på 5365 meters höjd och vi njuter och kramar om varandra en stund, innan vi påbörjar den bitvis utmanande nedstigningen på andra sidan. Det här är en riktigt tuff dag, och det gäller att förbereda sig på det i förväg! Både på de många timmarna, den utmanande terrängen och höjden. Guiderna finns där för att stötta dig men det är du själv som ska ta de många stegen för att komma över passet. Ett riktigt häftigt äventyr och en oförglömlig känsla att ha klarat det.


10

Skylt som pekar mot Everest Base CampDag 10: Vandring från Dzongla (4700 m) till Gorak Shep (5120 m)

Vandringstid: 7-8 timmar | Distans: 12 km

Lite möra efter gårdagen är det skönt med en lugn start på dagen. Svagt utför och på skrå tar vi oss ut ur dalen och kommer så småningom in Khumbudalen igen och är åter på huvudvägen till Everest Basecamp. Vi passerar Lobuche, där världens högsta bageri ligger och och efter en god lunch kämpar vi oss sedan över den stora glaciären innan Gorak Shep. Glaciären är täckt av sten och jord som ligger huller om buller och även om vi inte tar allt för många höjdmeter kan det här vara en utmanande del av vandringen. Väl framme i Gorak Shep är vi vid sista utposten innan Everest Basecamp och vi somnar med tankarna på att slutmålet snart är nått.


11

Dag 11: Vandring från Gorak Shep (5120 m) till EBC (5350 m) och sen ner till Thukla (4620 m)

Vandringstid: 8-9 timmar | Distans: 12 km

Idag tar vi oss till Everest Basecamp!  Vi startar direkt efter frukost och efter två timmar i stenskravel över glaciären är vi framme. Det är inte ovanligt att tårarna kommer och nu har vi nått slutet på stigen. Vilken glädje! Efter fika och foto i Basecamp vänder vi nedåt, stannar för lunch i Gorak Shep och tar oss sedan ner till Thukla för den sista natten uppe i bergen.


12

Efter vår långa vandring till Everest Base Camp är det skönt att få vilaDag 12: Helikopter från Pheriche till Lukla och flyg till Katmandu

Vandringstid: 2 timmar | Distans: 4 km

Sista dagen tar vi en kort vandring ned till Pheriche där helikoptern hämtar upp oss. Istället för att behöva vandra i fyra dagar tillbaka till Lukla får vi se Himalayas landskap från ovan under en 20 minuter lång lufttur. Förbered dig på att det kan bli en stunds väntan på helikoptern, för helikopterbolagens anropningar om folk som behöver evakueras pga höjdsjuka kommer att prioriteras framför oss. Vi gillar isåfall läget och väntar och är nöjda över att snart vara nere och andas mer syrerik luft. När vi till sist kommer tillbaka till Lukla flyger vi med inrikesflyg till Katmandus inrikesflygplats (Ramechhap). För 24 timmar sedan firade vi på Everest Base Camp. Nu är vi tillbaka i Katmandu och civilisationen. Oförglömliga kontraster!


13

Efter Everest Base Camp har vi en reservdag i KathmanduDag 13: Katmandu / Reservdag

Vi är garderade med en reservdag ifall det skulle bli dåligt väder när det är dags att flyga tillbaka till Lukla och Kathmandu. Om vädret är på vår sida spenderar vi dagen i Katmandu. Du kan följa med på någon av våra guidade stadsturer (vilket kostar en slant extra) eller stanna kvar på hotellet och vila efter de senaste dagarnas insatser. Vi håller dagen öppen och flexibel för dig.


14

Dags att åka hem efter ett äventyr med Swett till Everest Base CampDag 14: Avfärd hem

Idag är det dags att flyga hem. Ett oförglömligt äventyr och två fantastiska veckor är till ända.

Tack för det här äventyret!

Vandra till Everest Base Camp med Swett – vi undviker befolkade rutter och upplever Himalaya på ett unikt sätt

För några år sen vandrade vi den vanliga rutten genom Khumbudalen. Det är en vandring som bjuder på en fantastisk natur, men den växande anstormningen av turister tog lite udden av upplevelsen. Naturligtvis gläds vi åt den ökande turismen i Nepal, men vi kände att våra grupper förtjänade att uppleva Mount Everest lite mer avskilt.

Efter att ha testat flera olika rutter hade vi samlat på oss tillräckligt med kunskaper om trakten för att skräddarsy vår egen rutt. Idag vandrar vi längs Gokyo-ruttens berömda sjöar mot Base Camp, skilda från folkmassorna genom en närmare upplevelse av bergstrakterna.

Vandringen ger alla möjligheten till en berikande upplevelse

Vi vandrar med behagligt tempo mot Everest Base Camp för att alla ska hinna njuta och acklimatisera sig välVi utgår från Kathmandu i Nepal. Därifrån tar vi oss med flyg till legendariska Lukla, som är vår utgångspunkt för den nio dagar långa vandringen mot Himalayas hjärta och Mount Everest Base Camp. Vi vandrar genom varierande miljöer och landskap för att ge alla möjligheten att få en berikande och oförglömlig upplevelse.

Tumregler för sund acklimatisering

Fantastiska vyer av Himalaya på resan mot Everest Base Camp

En sund acklimatisering är en förutsättning för att du ska kunna nå Everest Base Camp. Vi anpassar oss alltid till våra gästers acklimatiseringsprocess med säkerheten i första hand och ett behagligt tempo som maximerar chanserna att ta oss hela vägen.

Här följer några tumregler för sund acklimatisering:

 • Rätt antal dagar uppe i berget. Vi arrangerar våra vandringar till Everest Base Camp på 9 dagar. Det ger kroppen tid att anpassa sig till höjden och trigga igång produktionen av röda blodkroppar ordentligt.

 

 • Gå långsamt. Våra guider håller ett behagligt tempo som passar hela gruppen. Vi stannar med jämna mellanrum för att äta, dricka och passa på att ta fotografier.

 

 • Gå högt och sov lågt. Det är en princip som hjälper kroppen att acklimatisera sig i ett bra tempo.Under några eftermiddagar på berget vandrar vi ett par hundra höjdmeter ovanför vårt läger för att trigga igång den fysiska acklimatiseringsprocessen. Andningsfrekvensen och pulsen ökar så att syresättningen blir starkare.

Hyr ett komplett vandringskit och spara tusenlappar

Förbereder sig inför vandringen med Swett mot Everest Base Camp

Inför avresa har du möjlighet att hyra ett komplett vandringskit av oss till ett mycket förmånligt pris.

 • Vintersovsäck från Marmot
 • Expeditionsjacka från Bergans
 • Duffelbag från Haglöfs

Service i världsklass – för en god helhetsupplevelse

Swetts guider gör det lilla extra för att vandringen mot Everest Base Camp ska bli njutsam

En god serviceupplevelse ger en god helhetsupplevelse. Vi hoppas att vår passion för äventyr och Mount Everests enastående natur ska speglas i vårt engagemang för våra gäster. Om du kommer hem med en oförglömlig upplevelse av världens högsta berg, med en minnesbank för livet, då har vi gjort vad som förväntas av oss som researrangör. Vi hjälper till med allt ifrån träningsprogram, och komplett packlista  till nära kontakt för frågor och funderingar. Vi vill att du ska känna dig maximalt uppskattad och uppmärksammad hela vägen från förberedelse till uppföljning.

Samarbete över gränserna kvalitetssäkrar våra turer

Vandra med Swett i Himalaya mot Everest Base Camp

Våra handplockade svenska guider är välutbildade och delar en brinnande passion för äventyr och expeditioner. De kan alltid ge första hjälpen vid behov och har en förståelse för våra gästers specifika önskemål. I kombination med våra lokala guider och experter har vi etablerat en kraftfull personalstyrka som samarbetar över gränserna för att maximera dina chanser att nå Mount Everest Base Camp.

Kort om mat och boende

Vi från Swett ser till att ni äter god mat i vandringen mot Everest Base Camp

Mat

Vegan, vegetarian, laktos- eller glutenintolerant? Vid behov löser vi gästernas specifika önskemål om kost. Våra kockar tycker inte att svenska turisters önskemål är konstiga längre, utan tillreder det som önskas med ett leende. Du får fylla i en hälsodeklaration i god tid innan avresa, och där kan du specificera önskemål för kosten.

Boende

Ägarna till de små tehusen vi övernattar i välkomnar oss med öppna armar. Oftast är det familjeägda boenden som flera generationer sköter om tillsammans. Vi äter gott, sover och umgås på ett spartanskt sätt utan att sakna viktig utrustning under äventyret.

Noggranna förberedelser

Swett ser till att du får ett bra träningsprogram för att klara vandringen mot Everest Base Camp

Vi ser till att du kommer förberedd till vandringen mot Mount Everest Base Camp. När du anmäler dig får du

 • Träningsprogram
 • Komplett utrustningslista
 • Förberedelsesida med all information du behöver inför vandringen mot Base Camp.

I god tid innan avresa kallar vi till en digital upptaktsträff för att hinna lära känna varandra, träna tillsammans och gå igenom allting som är viktigt att tänka på.

Vi finns tillgängliga för frågor och funderingar.

Välkommen att kontakta oss.

Mindre grupper för större upplevelser

Våra grupper uppgår aldrig till mer än 14 personer per svensk guide, allt för att vi ska kunna möta alla önskemål och ge alla en så bra upplevelse som möjligt utan trängsel och onödig väntan. Ibland kan vi ha två parallella grupper på leden men då bor grupperna separat på olika tehus.

Tillval i Nepal

Vi erbjuder flera härliga tillval i Nepal som du kan lägga till i anslutning till resan till Everest Base Camp – läs mer om dem nedan! Dessa lägger du till efter du bokat själva grundresan då du får tillgång till vår Förberedelsesida för inbokade gäster. Vi hjälper dig gärna att sätta ihop ett härligt program så du kan få ut det mesta av resan!

Läs mer om respektive tillval genom att klicka på “LÄS MER” vid respektive tillval.

Safari i Chitwan nationalpark

Chitwan nationalpark

Kanotsafari, djungelvandring med elefanter och tigrar med boende hos tarufolket. Följ med på fyra dagar i tropiska Chitwan nationalpark!

Kathmandu bortom turiststråken

Kathmandu bortom turiststråken

En halvdagstur i Kathmandudalen där Newarifolket lever enligt gamla traditioner. Häpnas över deras kända sniderier och njut av att se ett Nepal som inte många andra gör.

Kathmandus heliga platser

Kathmandus heliga platser

Besök några av Kathmandus mest intressanta och livliga platser under denna guidade halvdagstur i buddismen och hinduismens tecken

UTRUSTNING ATT HYRA OCH KÖPA

Vi erbjuder uthyrning av ett kit bestående av sovsäck, liggunderlag, dunjacka och duffelbag.

Vi säljer också stavar och pannlampa från Silva.

Läs mer genom att KLICKA HÄR.

Vanliga frågor om att vandra till Everest Base Camp

När kan jag resa till Everest Base Camp med Swett?

Vi arrangerar resor till Everest Base Camp i april och oktober.

Se samtliga avgångar till Everest Base Camp här.

Kan jag lägga till ett avbeställningsskydd?

Ja!

Vi rekommenderar att du lägger till ett avbeställningsskydd via vår partner försäkringsbolaget ERV.

Läs mer genom att KLICKA HÄR.

Vad kostar en resa till Everest Base Camp?

All information om avgångar och priser hittar du i vår resekalender, via länken nedan.

Resekalender

Vad ingår i priset?

 • Två övernattningar och frukost på hotell i Kathmandu
 • Inrikesflyg tur och retur mellan Kathmandu (flygplatsen Ramechap) och Lukla
 • Helpension på samtliga tehus under hela vandringen
 • Kokat vatten under vandringen
 • Svensk guide och lokala guider
 • Bärare för transport av packning
 • Tillstånd att vistas i nationalparken
 • Välkomstmiddag på hotellet i Kathmandu innan vandringen börjar
 • Avslutningsmiddag på nepalesisk restaurang efter vandringen

Vad ingår inte i priset?

 • Flyg till/från Kathmandu
 • Måltider som ej specificerats i programmet
 • Övrig dryck, annat än vatten
 • Eventuell evakuering/merkostnader av avbruten tur (täcks av reseförsäkring)
 • Dricks till bärteam
 • Försäkringar och avbokningsskydd
 • Personliga klädesplagg och personlig vandringsutrustning

Kan jag hyra utrustning av er?

Svar ja!

Vi hyr ut både sovsäck, liggunderlag, dunjacka och duffelbag. Läs mer genom att KLICKA HÄR.

Hur svårt är det att vandra mot Everest Base Camp?

Det är en tuff utmaning att ta sig hela vägen till Everest Base Camp och en fantastisk känsla att klara av det. Med ordentliga förberedelser och viljan kan även den som inte gjort en liknande expedition ta sig dit!

Finns det WiFi på vandringen?

Ja, de flesta tehus längs rutten har WiFi. Några av dem har helt gratis WiFi medan andra erbjuder kostnadsfritt WiFi vid köp av mat eller dryck. Ytterligare några tar en ganska hög avgift. Notera att ju högre upp vi kommer desto dyrare blir det.

Kan jag ladda min elektronik på vandringen?

Tehuset har laddstationer till ett timpris. Bärbara batterier är alltid en fördel då priserna för laddstationer ökar ju närmare Base Camp vi kommer.

Vilka typer av snacks finns det att köpa längs med vägen?

Det finns Snickers, Twix och andra godisbars som energikälla att köpa. Proteinbars får du ta med själv.

Kan man övernatta på Everest Base Camp?

Vi övernattar inte på Everest Base Camp. Att övernatta här kräver särskilda tillstånd som är mycket svåra att få. Dock är det bara en dagsvandring till Gorak Shep där vi sover sista natten innan Everest Base Camp.

Hur stora är vandringsgrupperna?

Vi har aldrig mer än 14 personer per svensk guide för att kvalitetssäkra våra gästers upplevelse.

Hur hanterar Swett en nödsituation?

Om någon måste gå ner följer alltid en guide med. Vi har massor av stödpersonal på våra vandringar, så om olyckan skulle vara framme blir den drabbade mycket väl omhändertagen av kunnig och erfaren personal.

Nödsituationer hanteras av guide, och vid allvarliga fall använder vi helikopterevakuering.

Varje år genomgår våra guider en medicinsk kurs, och varje individuell guide måste klara den för att få fortsätta guida. Våra guider bär kompletta medicinska vandringskit och är välutbildade i hur man använder den.

Vem är en resa till Everest Base Camp för?

Den kulturellt intresserade äventyraren. Du får uppleva det lokala sherpafolkets vardag och lära dig allt om deras kultur medan du vandrar med världens högsta berg som utsikt mot Everest Base Camp.

Vilket tempo håller vi på vandringen?

Det är många som förvånas över hur långsamt vi går, men det är det som gör att alla kan hänga med och få ut det mesta och bästa av upplevelsen. Generellt sett går vi i 40-45 minuter och vilar i 10 minuter. Anledningen till att vi går långsamt är även att vi ska acklimatisera oss till höjden och må så bra som möjligt.

När och hur känner jag av höjden?

Vi landar på 2 600 höjdmeter, och när vi kommer upp på 3 000 – 3 500 höjdmeter brukar man börja känna av det. Reaktionerna skiljer sig väldigt mycket från person till person, men höjdsjuka kan bland annat visa sig i form av illamående eller huvudvärk. Från 3 000 – 3 500 höjdmeter börjar luften bli tunnare. Kroppen behöver anpassa sig, och det är det vi kallar för acklimatisering.

För maximal acklimatisering väljer vi ett program med god acklimatisering. Det är inte roligt att ha sett fram emot ett stort och livsomvälvande äventyr, för att sedan få det ruinerat av höjdsjuka.

En annan aspekt är våra noggranna förberedelser. Träning spelar en väldigt stor roll, för när det kommer till höjdsjuka handlar allting om syreupptagningsförmåga.

Vilken utrustning behövs för att vandra mot Everest Base Camp?

Krav för att genomföra resan:

 • Rejäla vandringskängor som går över fotknölarna
 • Skaljacka och byxor i Gore-Tex eller annat aktivt membran
 • Expeditionsjacka i dun
 • Sovsäck med komfort-temperatur för minst -10 grader
 • Solglasögon
 • Justerbara vandringsstavar

Fullständig packlista får du tillgång till vid bokning.

Hur många timmar per dag kommer vi att vandra?

Mellan 6 timmar och ca 10 timmar, från tehus till tehus, beroende på vilket tempo vi håller.

Hur högt är Everest Base Camp?

Vi vandrar till lägret på sydsidan av Mount Everest som ligger i Nepal. Så vi hamnar på 5 350 höjdmeter. Det finns ett läger på nordsidan också, som ligger i Tibet och sträcker sig 5 800 meter över havet.

Vilka temperaturer kan det bli på vägen mot Everest Base Camp?

Temperaturen skiljer sig mycket beroende väder och vilken höjd vi är på. De första dagarna kan det vara shortsväder och 25 plusgrader när vi börjar vandra. Samtidigt kan det vara 10-15 minusgrader på Everest Base Camp under nattetid.

Hur långt tid innan avresa borde jag boka?

Är du otränad så rekommenderar vi att du bokar in dig iallafall ett halvår innan avgång för att hinna komma i form. Det är bara att följa vårt träningsprogram slaviskt! Är du i god form och redo för en resa så handlar det mer om hur många platser det finns kvar, vissa av våra resor säljer slut redan ett år innan avgång, så det är bara att boka in dig så snart du bestämt dig. 🙂

Hur lång tid spenderar vi på Everest Base Camp?

På Everest Base Camp firar vi såklart, njuter av att ha tagit oss tid och tar våra bilder. Beroende på väder kan vi stanna olika länge men oftast blir det 30 minuter – 1 timme.

Vilket typ av boende kan jag förvänta mig?

Vi bor i små mysiga rum i vad som kallas tehus. Boendet är enkelt men allt som behövs för att återhämta sig efter en dags vandring finns. Våra rum har två sängar och det finns en restaurang i varje tehus med utsökta nepalesiska rätter.

Hur kommer min packning transporteras?

Du bär din personliga i ryggsäck packning på 6-7 kg själv. Du skickar övrig packning som behövs för natten eller för högre höjder med bärarna i en duffelbag.

Vilken utrustning kan Swett hyra ut?

Dunjacka, sovsäck, liggunderlag och en duffelbag (=en stor vattentät bag).

Notera att du inte behöver liggunderlag på Everest Base Camp. Vi övernattar i tehus.

Erbjuder Swett all utrustning?

Nej. Personliga vandringskläder, kängor, stavar och ryggsäck får du ta med på egen hand.

När är den bästa tiden att resa till Everest Base Camp?

Vi rekommenderar att resa innan monsunregnet, mellan mars och april, alternativt under perioden oktober och november. Innan monsunregnet brukar det vara klart och fint väder med blomstrande dalgångar. På hösten är luften frisk och sval. I mars och april kan man dessutom se expeditionsklättrarna på vägen mot toppen av Mount Everest.

Vilken utrustning krävs för en topptur?

För att bestiga Mount Everest krävs betydligt mer utrustning och förberedelser än om man vandrar fram till baslägret. Vi arrangerar i dagsläget inga turer till toppen av Mount Everest.

Kan jag vandra mot Everest Base Camp på egen hand?

Säkerhetsmässigt är det rekommenderat att ha med sig en kompetent guide. Det finns ingen formell lag mot det, så det går att vandra till Base Camp på egen hand, men det krävs att man känner till berget väl och att man vet hur man hanterar höjdsjuka. Du behöver också ta dig igenom den snåriga nepalesiska byråkratin för att få ett tillstånd att komma in i nationalparken.

Behöver jag reseförsäkring?

En reseförsäkring är obligatorisk för alla våra resor. Men det behöver inte innebära några extra kostnader. Har du hemförsäkring så har du redan reseförsäkring, dubbelkolla dock att din försäkring är giltig på hög höjd.

Har jag tillgång till internet?

Det finns tillgång till internet i hela dalen. Man kan köpa internetkort i varje tehus hela vägen till Everest Base Camp. Men det är ganska dyrt och man köper bara ett begränsat antal megabyte.

OBS! Det är bäst mottagning på Base Camp och Gorak Shep

Finns det duschar?

I vissa av tehusen finns det duschar. Duscharna är oftast gratis i Namche Bazaar, men ju länge upp vi kommer desto dyrare blir det.

Hur stora är grupperna?

Grupperna är aldrig större än 14 personer per svensk guide. Ibland kan vi ha flera parallella grupper.

Vart ligger Mount Everest?

I Nepal och i Tibet. Den rutten vi vandrar ligger i Nepal.

Vad tittar ni på när ni väljer guider?

 • Teknisk kompetens
 • Sjukvårdskompetens
 • Förmågan att orientera sig i okänd terräng
 • Sociala egenskaper (optimistisk & inspirerande)
 • Djupgående kunskap om Mount Everest, lokalområdet och dess historia.

Hur många guider har ni som kan guida mot Everest Base Camp?

Vi har 7 st kompetenta guider som kan åka med på våra resor till Everest.

Vad äter vi för mat på resan?

På varje tehus kan du välja från en smakrik meny med allt ifrån pizza till olika pastarätter och soppor. Vi brukar rekommendera att inte äta kött från och med dag 3, för då finns risk att köttet som transporteras upp till tehusen är gammalt.

Hur förbereder jag mig bäst?

Det handlar om att du bör komma till Nepal i så god form som möjligt. Du måste naturligtvis inte vara elitidrottare. Följer du bara våra angivna rekommendationer är du bra förberedd. Se till att boka i tid, och underskatta inte vår rekommenderade packlista. Vi arrangerar en digital upptaktsträff för hela gruppen och skapar en facebookgrupp där gruppen kan hålla kontakten.

Vilken terräng vandrar vi på?

Vi går på stigar blandat med trappor. Vi tar oss också över höga broar. När vi går över bergspassen blir det tuffare, och när vi närmar oss Everest Base Camp bör du vara förberedd på en utmaning.

Vad betyder acklimatisering?

Acklimatisering betyder att kroppen ökar produktionen av röda blodkroppar för att behålla syret bättre. Andningsfrekvensen ökar tillsammans med pulsen, och det är kroppens sätt att öka syreupptagningsförmågan när luften blir tunnare.

VIlken rutt går vi?

Fram till Namche Bazaar går vi samma väg som alla andra. Men sedan viker vi av mot nordväst och Gokyorutten, en väg som bara 1 av 10 besökare vandrar i jämförelse med standardrutten.

Hur är djurlivet i Nepal och på Mount Everest?

Det är en ganska karg miljö, men kattbjörnar, myskhjortar och en och annan snöleopard lever i anslutning till dalen. Dessa är dock mycket skygga och sällsynta. Räkna med att du inte kommer få se andra djur än yakar, åsnor och hästar. Och du kommer garanterat se några av Nepals 118 olika fågelarter.

Hur bokar jag mitt flyg?

Via vår samarbetspartner MK Air Brokers har vi gjort det enklare att administrera och boka resan.

 • Kontakta MK Air Brokers via telefon eller E-post.
 • Uppge destination och när du vill åka.
 • Välj någon av reseförslagen från MK Air Brokers.
 • Ta reda på hur och när de andra i gruppen åker.

På de här sättet kan vi behålla vår flexibilitet och ge dig möjligheten att resa på dina egna villkor.

Du kan givetvis boka flyget på egen hand om du föredrar det.

Hur säkert är det att resa i Nepal?

Nepal är ett väldigt gästvänligt land, och våra kvalitetssäkrade samarbetspartners håller en trygg och hög nivå.

Varför valde ni att arrangera resor till Everest Base Camp?

Nepal är ett gästvänligt land, och Mount Everest är en mytomspunnen plats. Många av våra gäster som hade bestigit Kilimanjaro efterfrågade Everest Base Camp, så det fanns aldrig någon tvekan. Det är få förunnat att klättra till den högsta toppen av Mount Everest, och att stå nedanför och se toppen är också en mäktig upplevelse.

Vilka språk talas i Nepal?

Nepali och engelska.

Närmast kommande avgångar

45900 kr Fullbokat - Reservlista finns

12-25 oktober 2024: Everest Base Camp

Vandra den unika Gokyo-rutten fram till Everest BC. Från Base Camp tar vi helikopter tillbaka ned.

45900 kr Fåtal platser kvar

13-26 oktober 2024: Everest Base Camp

Vandra den unika Gokyo-rutten fram till Everest BC. Från Base Camp tar vi helikopter tillbaka ned.

45900 kr Fullbokat - Reservlista finns

28 okt-10 nov 2024: Everest Base Camp

Vandra den unika Gokyo-rutten fram till Everest BC. Från Base Camp tar vi helikopter tillbaka ned.

45900 kr Några platser kvar

22 mars-4 april 2025: Everest Base Camp

Vandra den unika Gokyo-rutten fram till Everest BC. Från Base Camp tar vi helikopter tillbaka ned.

45900 kr Fullbokat - Reservlista finns

7-20 april 2025: Everest Base Camp

Vandra den unika Gokyo-rutten fram till Everest BC. Från Base Camp tar vi helikopter tillbaka ned.

45900 kr Fåtal platser kvar

11-24 oktober 2025: Everest Base Camp

Vandra den unika Gokyo-rutten fram till Everest BC. Från Base Camp tar vi helikopter tillbaka ned.

45900 kr Några platser kvar

28 okt – 10 nov 2025: Everest Base Camp

Vandra den unika Gokyo-rutten fram till Everest BC. Från Base Camp tar vi helikopter tillbaka ned.

45900 kr Gott om platser kvar

23 mars-5 april 2026: Everest Base Camp

Vandra den unika Gokyo-rutten fram till Everest BC. Från Base Camp tar vi helikopter tillbaka ned.

45900 kr Några platser kvar

11 – 24 oktober 2026: Everest Base Camp

Vandra den unika Gokyo-rutten fram till Everest BC. Från Base Camp tar vi helikopter tillbaka ned.

Fler anledningar att vandra till Mount Everest Base Camp med Swett

Service i världsklass

Vi satsar alltid på att leverera det bästa på några få utvalda resemål. Därför håller vandringen mot Everest Base Camp världsklass.

En del av familjen

Vi vill att alla ska känna sig som en del av familjen. Därför möter vi alla våra gäster och partners på en personlig och nära nivå.

Engagerade för lokalsamhället

Vi ser till hela det lokala samhället för att säkerställa en helhetsupplevelse, och vi engagerar vi oss i lokala välgörenhetsprojekt.

Noga med acklimatisering

För att vandra på höjd behöver kroppen acklimatiseras. Vi är alltid väldigt noga med att anpassa våra turer för allas hälsa.

Genom historiska dalar

Vi vandrar delvis igenom den vackra Khumbudalen, ett historiskt alpin-mekka.

Från förberedelse till uppföljning

Vi ser alltid till att ge dig de allra bästa förutsättningarna för träning och utrsutning på vägen mot Everest Base Camp

Säkerheten före allt

Upplevelsen är naturligtvis central, men säkerheten går före allt. Därför är vår rutt anpassad för högsta trygghet och säkerhet.

Lokala expertguider

Våra handplockade guider ger dig de bästa förutsättningarna för en välkrattad manege på vägen mot Everest Base Camp.

Sherpor i följetåg

De fysiskt starka och gästvänliga sherporna har levt i sluttningarna på vägen till Everest i hundratals år, och de följer med oss på vandringen.

Gästerna har ordet

Kicki på Everest med Swett

EVEREST BASE CAMP 2017

“Jag åkte med Swett till Everest Basecamp i oktober 2017, en helt fantastisk resa från början till slut. Väldigt bra och personlig service av Swett innan avresa. På plats i Nepal var allting väldigt välorganiserat av den samarbetspart på plats Swett samarbetar med. Mycket duktiga guider!”

– Kicki Holmefalk

FÖR ATT RESAN ÄR ETT ÄVENTYR

Vad drömmer du om? Boka din resa idag!