Ökenvandring i Jordanien

3 anledningar att åka med Swett till Jordanien

jordanien_petra_dag6.1

1. Det bästa av Jordanien

Vi har tagit fram ett unikt program som fångar Jordaniens bästa pärlor, från Petra till Döda havet.

Nicklas och Johan

2. Trygghet med svensk guide

Vi har alltid med oss en erfaren svensk guide som leder expeditionen. I kombination med duktiga lokala guider är det ett framgångsrecept.

jordanien_solnedgång

3. Historia och storslagen natur

Jordanien är ett land med fascinerande historia och naturvyer som får en att tappa hakan. Vi ser till att du får uppleva det bästa av Jordaniens historia och natur.

Jordanien - en vandring i dramatiskt ökenlandskap till mytomspunna staden Petra

På denna resa vandrar vi i det spektakulära landskapet i Jordanien hela vägen till den berömda klippstaden Petra. Vandra längs med ökenskyskraporna i Wadi Rum – otroliga klippformationer skapade av tusentals års av vind och vatten, helt utan påverkan av mänskliga händer. Här får du uppleva ett skiftande landskap med dramatiska labyrinter av bergstoppar och djupa dalar med avslutande dopp i Döda havet. En helt unik upplevelse – där vi reser genom historien och hänförs av naturens krafter.


Vi har skapat ett program för att du ska kunna uppleva det bästa av Jordanien och går som vanligt vår egen väg, bortanför de vanligaste rutterna. Vi tar oss till Petra bakvägen, via Jordan trail –  utnämnd som en av världens bästa vandringar av National Geographic där vi upplever den bästa vildmarken i området mellan Dana platån och Feynan öknen.

Din guide till ökenvandringen i Jordanien

Klicka på respektive flik för att läsa mer om vårt upplägg i Jordanien

 1

Dag 1: Amman

Resan börjar i huvudstaden Amman, en historisk plats där några av de äldsta mänskliga statyerna i världen (från 7250 f.Kr.) har grävts fram. Du blir hämtad på flygplatsen, det går även att komma någon dag tidigare om du vill uppleva Amman mer, och när alla landat börjar vi med en genomgång av resan innan vi ger oss ut på stan för välkomstmiddag på restaurang. Nu väntar några dagar i öknen – förväntningarna stiger och vi gör de sista förberedelserna inför morgondagen.


2

Dag 2: Amman – Wadi Assal till Dana

Vandringstid: 6-7 timmar, Distans: 16 km, Höjdmeter: + 1200 m

Vi fyller på energidepåerna med en rejäl frukost på hotellet innan vi packar ihop oss och åker söderut mot Wadi Assal (wadi, arabiska för dal) där vår vandring börjar. Landskapet i dalen är otroligt varierande och med solens förflyttningar skiftar färgerna från beige och guld till grönt och blått ju längre vi tar oss i dalen. Vi vandrar genom snirkliga kanjoner, rödgnistrande klippformationer och tar oss över vattendragen som rinner hela vägen till Döda havet. På eftermiddagen kommer vi fram till vårt tältläger  och njuter av middagen till en (förhoppningsvis) stjärnklar himmel.


3

Dag 3: Dana till Wadi Malaga

Vandringstid: 5-6 timmar, Distans: 23 km, Höjdmeter: – 1800m

Idag upplever vi kontrasterna från grönskande Dana nationalpark till öknen i Feynan genom Feynan dalen. Stigen slingrar sig nedåt och titt som tätt ser vi historiska lämningar av utkarvningar i bergen. Vi tar oss ner 200 meter under havsytan och njuter av den mäktiga känslan att till fots kunna färdas genom vitt skilda ekosystem, bara under en dags vandring. Vi passerar de kända koppargruvorna från romarriket innan vi anländer till byn Wadi Malaga där vi slår läger. På kvällen har lokalbefolkningen anordnat traditionell middag till oss, vilken lyx!


4

Dag 4: Wadi Malga till Ras Al Fied

Vandringstid: 6-7 timmar, Distans: 14 km, Höjdmeter: +800 m

Vi har en lugn start där vi vandrar genom ökenplatån i Wadi Malga innan vi viker av stigen österut och stigningen upp mot passet Ras Naqb börjar. Idag är en tuffare dag då stigen är bitvis brant innan vi kommer upp till passet och kan njuta av en makalös utsikt över Wadi Araba i väster. Stillheten och tröttheten skapar en nästan hypnotisk känsla i kroppen – obeskrivligt! Vandringen fortsätter längs en välkänd nomadstig som trampats av beduiner i tusentals år. Återigen förenas historien och naturen och vi förundras över världens storhet. Vi kommer fram trötta till lägret i Ras Al Fied. En tuff dag är till ända och vi somnar snabbt efter ännu en dag i kängorna.


5

Dag 5: Ras Al Fied till Little Petra

Vandringstid: 6-7 timmar, Distans: 12 km

Mot Little Petra! Vi vandrar inledningsvis uppåt genom sandstensbergen och även om vi nu haft några dagar i öknen slutas vi inte fascineras över de makalösa klippformationerna och färgerna som omger oss. Landskapet förändras med mer växtlighet ju mer vi närmar oss Little Petra då vi kommer tillbaka till civilisationen – en häftig kontrast efter några dagar i vildmarken. Vi passerar gamla lämningar inhuggna i bergen, ett arv från nabatéerna som hade sin storhetstid här runt 200 f.Kr innan de störtades av romarriket. En sista nedförsbacke innan vi är framme vid lägret för kvällen.  


6

Dag 6: Little Petra –  Petra till Wadi Rum

Kärt barn har många namn; Petra – Jordaniens nationalskatt, sten (som det betyder på arabiska), UNESCO världsarv och ett av världens sju nya underverk. Vi lägger till obeskrivlig på listan, för Petra går inte att beskriva utan måste upplevas! Vi möter upp vår lokala guide som tar oss genom den världsberömda staden som formades av nabatéerna under antiken och som länge var en viktig knutpunkt för handeln.

Vi tar oss in genom bakdörren till Petra, en spektakulär vandring upp till en gömd platå över klyftan Wadi Siyyagh där vi har utsikt över Petras största monument Al Deir. Det är svårt att ta in nabatéerna byggnadsskicklighet när vi vandrar oss vidare längs de uthuggna byggnaderna. Vi tar oss fram till Petras mest kända byggnad, Al Khazne och den vindlande ravinen, El Siq. När vi insupit atmosfären och denna mäktiga plats har vi en kort bilfärd till Wadi Rum där vi har ännu en natt under bar himmel.


7

Dag 7: Wadi Rum till Döda havet

Vandringstid: 6  timmar

Wadi Rum, eller måndalen som den också kallas, är Jordaniens största öken. Från att ha fascinerats över människans yrkeskonst i Petra förundras vi idag över vilka formationer jorden själv kan skapa. Tusentals år av erosion har skapat ett landskap av skyskrapor – helt i sten. Vi njuter av stillheten och lugnet, utforskar raviner och labyrinter av klippformationer – vissa så höga som 1750 meter. Härifrån har vi ca 3 timmar bilfärd till Döda havet där vi checkar in på vårt hotell. 


8

Dag 8: Simma i Döda havet

Dagen spenderar vi i Döda havet som med sina 422 meter under havsytan är världens lägst belägna punkt (vid på Swett gillar inte bara höga toppar och berg!). Aktiviteterna är fria denna dag men ett dopp i Döda havet är ett måste! Med en salthalt på 34% är det lätt att flyta runt utan ansträngning. På kvällen äter vi gemensam avslutningsmiddag och firar ett fantastiskt äventyr!

 


9

Dag 9: Hemfärd

Vi äter frukost på hotellet innan transfer i god tid till flygplatsen för flyget hem. Tack för en fantastisk resa!


Varför Jordanien med Swett?


Det bästa av det bästa
Vi har inte valt den enklaste vägen – utan den bästa så att du ska få uppleva det allra bästa av Jordaniens vildmark och historia.

Svensk expeditionsledare och lokala guider

Vår kombination av svenska och lokala guider för att vi får ett högt säkerhetstänk, logistik som flyter och en lokal kunskap.

För vem?

En upplevelse utöver det vanliga

Den här resan är för för dig som vill uppleva en unik plats med ett makalöst landskap och historia. Den historie- och kulturintresserade vandraren som både gillar fysiska utmaningar och maffiga tältläger men även historia.

 

Ålder, erfarenhet och bakgrund…

..spelar ingen roll! Våra grupper brukar vara en härlig blandning av personer, både singelresenärer och personer som reser med någon. Du behöver ha god fysisk form så du har kraft för alla dagsetapper. Vi gör inga bergsbestigningar men landskapet är kuperat och speciellt dag fyra är en lång och tuff dag på vandringen.

Vandra till Jordanien med Swett – en rutt där vi får uppleva det bästa Jordanien har att erbjuda

Vi har tagit fram en rutt där du ska få uppleva flera delar av Jordaniens häftiga natur och historia. Kontrasterna att vandra nere i den gröna dalen Wadi Ghuweir och sedan vidare längs med ökenplatåer och ståtliga klippformationer för att sedan blicka ut över världsarvet Petra och avsluta med orörda Wadi Rum och ett dopp i Döda havet: helt enkelt russinen i kakan!

Service i världsklass – för en god helhetsupplevelse

En god serviceupplevelse ger en god helhetsupplevelse. Vi hoppas att vår passion för äventyr och att de unika upplevelserna ska speglas i vårt engagemang för våra gäster. Om du kommer hem med en oförglömlig upplevelse, med en minnesbank för livet, då har vi gjort vad som förväntas av oss som researrangör. Vi hjälper till med allt ifrån träningsprogram, och komplett packlista  till nära kontakt för frågor och funderingar. Vi vill att du ska känna dig maximalt uppskattad och uppmärksammad hela vägen från förberedelse till uppföljning.

Samarbete över gränserna kvalitetssäkrar våra turer

Våra handplockade svenska expeditionsledare är välutbildade och delar en brinnande passion för äventyr och expeditioner. De kan alltid ge första hjälpen vid behov och har en förståelse för våra gästers specifika önskemål. I kombination med våra lokala guider och experter har vi etablerat en kraftfull personalstyrka som samarbetar över gränserna för att ge dig allra bästa upplevelse under resan.

Fokusera på din upplevelse i Jordanien

Att göra den här typen av resa kräver en hel del logistik och planering, något som lätt kan förta upplevelsen om du ska planera allt själv. Vi tycker det är bättre om du som gäst får fokusera helt på din upplevelse och att njuta av resan. Vi tar ett helhetsgrepp från start med dina förberedelser och sedan under resan med alla transport, transport av utrustning, vällagad mat och bra boenden. Tryggheten med våra erfarna guider gör att du verkligen kan slappna av och vara i nuet väl på plats!

Jordaniens mäktiga historia genom hela resan

Världsarvsstaden Petra är en av resans stora höjdpunkter där vi får ta del av landets fantastiska historia. Under vandringen vandrar vi längs gamla nomadvägar, upptäcker ruiner från romarriket och lär oss mer om landets fascinerande historia.

VANLIGA FRÅGOR OM JORDANIEN

När är det bäst att resa?

Våra resor till Jordanien går under vår och höst. Då är det inte för varmt och inte så mycket nederbörd.

Vilka temperaturer kan det bli?

Längs kusten kan det vara närmare 30 grader men i bergen och nere i dalarna är det något svalare.

Vad ingår i resan?

 • Svensk expeditionsledare från Swett
 • Lokala engelsktalande guider
 • Transport till/från flygplatsen i Ammam
 • Övriga transport enligt program
 • Boende under resan del i dubbelrum/tält (3 nätter på hotell och 5 i tält)
 • Campingutrustning: liggunderlag och sovsäck 
 • Helpension från middag dag 1 till frukost dag 9
 • Nationalparksavgifter och entréer
 • Förberedelser i form av upptaktsträff, utrustningslista/träningsprogram mm.

Vad ingår inte i resan?

 • Flyg (vi hjälper till)
 • Visum 
 • Dryck förutom kaffe, te och vatten
 • Dricks till lokal personal
 • Personliga vandringskläder och övrig personlig utrustning
 • Försäkring och avbeställningsskydd

Kan jag lägga till ett avbeställningsskydd?

Ja!

Vi rekommenderar att du lägger till ett avbeställningsskydd via vår partner försäkringsbolaget ERV.

Läs mer genom att KLICKA HÄR.

Hur bor vi?

Vi bor tre nätter på mysiga hotell av god standard (motsvarande 3-stjärnigt) och 5 nätter i tält, rymliga tält som vi delar på två och två. Möjlighet till singelrumstillägg finns.

Vad äter vi?

Under vandringsdagarna har vi med oss egna kockar som lagar god och näringsrik mat, vi äter även en middag tillsammans med lokalbefolkningen. Kanske blir det nationalrätten Mansaf eller något annat gott! Första och sista dagen äter vi på restaurang. Självklart anpassas maten efter specialkoster och ev allergier så att alla får bästa upplevelse.

Hur säkert är det att resa i Jordanien?

Jordanien är överlag tryggt och gästvänligt att resa i.

Hur tuff är vandringen?

Det här är en resa för den kulturintresserade äventyraren. Några av dagsetapperna är längre och tuffare så följ vårt träningsprogram så du är ordentligt förberedd!

Närmast kommande avgångar

35900 kr Några platser kvar

28 sep-6 okt 2024: Vandra i Jordanien

Fantastisk ökenvandring hela vägen fram till underverket “Klippstaden Petra”. Vi avslutar med härligt bad i Döda havet.

35900 kr Några platser kvar

12-20 okt 2024: Vandra i Jordanien

Fantastisk ökenvandring hela vägen fram till underverket “Klippstaden Petra”. Vi avslutar med härligt bad i Döda havet.

35900 kr Några platser kvar

1-9 april 2025: Vandra i Jordanien

Fantastisk ökenvandring hela vägen fram till underverket “Klippstaden Petra”. Vi avslutar med härligt bad i Döda havet.

35900 kr Några platser kvar

12-20 april 2025: Vandra i Jordanien

Fantastisk ökenvandring hela vägen fram till underverket “Klippstaden Petra”. Vi avslutar med härligt bad i Döda havet.

35900 kr Några platser kvar

26 sep-4 okt 2025: Vandra i Jordanien

Fantastisk ökenvandring hela vägen fram till underverket “Klippstaden Petra”. Vi avslutar med härligt bad i Döda havet.

35900 kr Gott om platser kvar

29 mars – 6 apr 2026: Jordanien & Petra

Fantastisk ökenvandring hela vägen fram till underverket “Klippstaden Petra”. Vi avslutar med härligt bad i Döda havet.

35900 kr Gott om platser kvar

26 sep – 4 okt 2026: Jordanien & Petra

Fantastisk ökenvandring hela vägen fram till underverket “Klippstaden Petra”. Vi avslutar med härligt bad i Döda havet.

Fler anledningar att vandra i Jordanien med Swett

Service i världsklass

Vi satsar alltid på att leverera det bästa på några få utvalda resemål. Därför håller vandringen mot Jordanien världsklass.

En del av familjen

Vi vill att alla ska känna sig som en del av familjen. Därför möter vi alla våra gäster och partners på en personlig och nära nivå.

Engagerade för lokalsamhället

Vi ser till hela det lokala samhället för att säkerställa en helhetsupplevelse, och vi engagerar vi oss i lokala välgörenhetsprojekt.

Noga med kvalitet

Vi säkerställ hög kvalitet på resans alla delar, från de hotell vi bor på till maten vi äter och de lokala guider vi anlitar.

Historiens vingslag

Vi ser till att du får en bakgrund till platsen du besöker

Från förberedelse till uppföljning

Vi ser alltid till att ge dig de allra bästa förutsättningarna för träning och utrustning på vägen mot Jordanien

Safety first

The experience is of course central, but safety comes first. Therefore, our route is adapted for maximum safety and security.

Local expert guides

Our handpicked guides give you the best conditions for a well-groomed manege on the way to Petra

Bedouins in convoy

The physically strong and hospitable Bedouins have lived in the desert for hundreds of years, and they accompany us on the trek.

FOR THAT THE JOURNEY IS AN ADVENTURE

What do you dream about? Book your trip today!