Upplev Cinque Terre och Apuanska alperna

Tre anledningar att åka med Swett till Cinque Terre

Fotografering efter vandring i Cinque Terre

1. Upplev de Apuanska alperna

Förutom att besöka världsarvet 5terre så vandrar vi i de Apuanska alpernas bergskedja och äter god mat, vandrar bland bergen och erbjuder möjligheten att prova på en via ferrata.

Buffé i Cinque Terre

2. En äkta italiensk smakresa

Ligurien och Toscana är omtalade för sin matkultur. Stimulera smaksinnena med pesto, sardeller, pizza och gelato från Cinque Terre.

Vandrar ner mot kusten i Cinque Terre

3. Vi guidar dig till ett Cinque Terre bortom turistlederna

Med vår svenska guide som ledare så går vi vår egen väg, på stigar bortom de traditionella vandringslederna för en närmare upplevelse av Cinque Terre och för att slippa trängsel.

Vandra i de Apuanska alperna vid Cinque Terre med Swett

Följ med oss på en vandring genom världsarvet Cinque Terre

Vandra i friska dofter av pinjeträd och timjan genom ett tidlöst världsarv och ett kulturlandskap som har formats av generationer av bygginsatser. Välkommen till den italienska Rivierans vackraste kustsamhälle. Utforska fem små medeltida fiskebyar på grönskande klippor som vätter ut mot det klara saltvattnet.

Vi vandrar genom tystnaden bland de mörkgröna vinrankorna med utsikt som delas av Medelhavets djupblå vatten och de ljusblå himlavalvet över den italienska paradiset, och du får chansen att uppleva Cinque Terre i all sin oförglömliga skönhet. Passa på att njuta av den smakrika matkulturen som lockar turister över hela världen – pasta med pesto, taggiascheoliver, saltade sardeller och färskplockade musslor, och sköljs ner med Cinque Terres friska, vita vin.

På en vandring genom Cinque Terre tar vi oss bortom de traditionella turistrutterna och söker oss till de vildare delarna av världsarvet. Vi visar även upp ett hörn av Toscana som få svenskar känner till, upplever de Apuanska alperna med toppar på 2000 höjdmeter, där den berömda Carrara-marmorn har brutits sedan romartiden, och vi besöker en av världens äldsta via ferrata.

Vandra i Cinque Terre är även perfekt för konferensresan. Ta reda på mer om hur det är att resa på äventyr för företag med Swett.

Kollar ut från ett torn mot Cinque Terres kust

Går du i tankarna att åka till Cinque Terre?

Just nu erbjuder vi dig våra tre bästa tips inför Cinque Terre helt kostnadsfritt. Skicka efter vår inspirerande broschyr genom att klicka på knappen nedan.

En grupp vandrar mot en av topparna i de Apuanska alperna, Cinque Terre

Din guide till Cinque Terre

Klicka på respektive flik för att läsa mer om vårt upplägg.

1

Dag 1: Från Pisa till marmorbergen i Apuanska alperna

Gruppen samlas i Cinque TerreDistans: 4 km | Vandringtid: 2 timmar | Höjdmeter: 500

Vi möts upp på Pisa flygplats efter lunch. Från Pisa åker vi sedan buss upp mot de toscanska marmorbergen. Vi åker vidare till Stazzema, där vi påbörjar vår vandring. Från Stazzema vandrar vi genom vacker kastanjeskog tills vi anländer till vår rifugio (toppstuga) i Forte dei Marmi, i en dal alldeles intill de storslagna bergen Monte Procinto och Monte Nonas fasader. Vi övernattar på en bergsstuga som ägs av två systrar, och på kvällen avnjuter vi en traditionell italiensk middag lagad på närodlade råvaror.


2

Dag 2: Upplev det gröna Monte Croce

Kikar ut över de Apuanska alperna i Cinque TerreDistans: 6-8 km | Vandringtid: 4-5 timmar | Höjdmeter: 400

Vi vandrar tillsammans till foten av Monte Croce, ett berg vars sidor blomstrar av färgrikedom i maj. Det är frivilligt att följa med upp till toppen av berget. Vill du hellre gå en kortare sträcka kan du vandra den spektakulära leden runt Monte Nona tillbaka till rifugion, där vi njuter av ännu en italiensk måltid.

 


3

Klättrar uppåt i Cinque TerreDag 3: Från toppen av Procinto till Cinque Terre

Distans: 5 km | Vandringtid: 3 timmar | Höjdmeter: 200

På förmiddagen erbjuds möjligheten att ta sig upp på en av världens äldsta via ferrata, mot Monte Procintos topp, tillsammans med en lokal bergsguide. Vill du hellre stanna på lägre höjd kan du följa med på vandringen till insteget av klättringen och sen runda berget. Är det bra väder har vi klar utsikt hela vägen till spetsen av Cinque Terres nationalpark.  Efter Monte Procinto vandrar vi till Stazzema och får busstransport till vårt nästa boende, ett gammalt kloster som numera inhyser vandrare som vill utforska Cinque Terre. På kvällen kan den som vill följa med på en vinprovning på en närliggande gård.


4

Vandring med utsikt över de Apuanska alperna, Cinque Terre

Dag 4: Nationalparken i Cinque Terre

Distans: 4-7 km | Vandringtid: 3-5 timmar | Höjdmeter: 3-500

Vi inleder dagen med en fin vandring ned till Monterosso, där vi tar båten bort till Manarola. Härligt att få se byarna och kusten även från vattnet. Väl framme i Manarola väntar en kämpig uppförsbacke, ca 1 h vandring upp till Volastra, där vi avnjuter en härlig lunch med havets läckerheter. Efter lunchen vandrar vi längs vinrankorna bort till Corniglia, där vi nöjda efter en härlig dag vilar fötterna i 15 min på tåget till Monterosso och vandrar den sista biten upp till vårt boende.


Gruppbild vid kusten i Cinque TerreDag 5: Det bortglömda Levanto

Distans: 8-9 km | Vandringtid: 4 timmar | Höjdmeter: 200

Sista dagen på äventyret. Vi tar oss på en vidunderligt härlig stig bort mot den lite bortglömda byn Levanto. Vi tar paus vid utkiksplatsen och njuter av omgivningarna. I Levanto väntar en riktig braklunch följt av ett besök till kustens finaste strand, mitt i byn.

På eftermiddagen åker vi tillbaka till Pisa, och därifrån går sedan flyget hem till Sverige efter en oförglömlig vandring genom världsarvet på den italienska Rivieran.

Tack för det här äventyret!

En vandring genom Cinque Terre med Swett

Många förälskar sig i Cinque Terre och dess skönhet, vilket har medfört att det kan bli en del trängsel i de attraktiva områdena och inne i byarna. Därför har vi valt avsides vägar längs mindre befolkade och vildare delar för att du ska få en närmare och rikare upplevelse av nationalparken och världsarvet på den italienska Rivieran.

Hälsosam, smakrik och färsklagad kost

Lagar pasta i Cinque Terre

Ligurien är välkänt för sin hälsosamma kost med bland annat pasta och pesto, salta sardeller och färskplockade musslor. Och det lokala vita vinet, som oftast är tillrett på Vermenino-druvan, eller det goda röda Sangiovese-vinet, är friskt och gott att skölja ner läckerheterna med. Bergsmaten i Toscana är ofta bestående av hemlagad pasta med köttfärssås på vilt, toscanska bönsoppor, kallskuret och färskplockad svamp från trakten.

Boende i rymliga toppstugor och på hotell

Lunch utomhus i vackra Cinque Terre

Vi har valt att förlägga övernattningarna på höjder strax över huvudbyarna, för att det helt är lugnt och stilla. Två av nätterna bor vi i hotellrum i dubbelrum, och de övriga två nätterna bor vi i rifugio (toppstuga) med våningssängar för åtta  personer per rum.

Handplockade guider

Guider planerar morgondagens rutt i Cinque Terre

Våra kompetenta guider är alltid handplockade och noga utvalda för att ge dig en helhetsupplevelse av Cinque Terre. Vi ser till att du får en fantastisk upplevelse och får se de smultronställen du inte skulle upplevt på egen hand.

En vandring genom uråldrig kulturhistoria

Potvenere är en borg som byggdes på ett venustempel under medeltiden. Vi vandrar genom detta uråldriga kulturlandskap, där generation efter generation har stensatt 7000 kilometer av vinodlingsterrasser. Det är en historik som gjorde att detta landskap utsågs till världsarv 1997. Läs mer om detta här.

Vi besöket även ett hörn av Toscana som de flesta missar, och som få svenskar känner till. I dessa trakter är vandring ett folknöje, och många går upp mot det Apuanska alperna för den friska luften på somrarna, mot de rymliga toppstugorna och den goda maten.

Härifrån hämtade romarna den vita marmorn som användes för att tillverka statyer. 2000 år av marmorbrytning har fått vissa av bergstopparna att se snöklädda ut.

Berikande naturområden

Den branta kusträckan i Cinque Terre doftar friskt av pinjeträd och timjan. Här växer vild saffran, fänkål och sparris. Sluttningarna mellan fiskebyarna är täckta av de vidsträckta vinodlingsterrasser, och i Toscana vandrar vi från kustslätten, över olivodlingarna på kullarna och upp mot marmorbergen och dess berikande och omtalade naturområden.

Kort om en vandring i Cinque Terre med Swett

Vandrar uppåt i de Apuanska alperna med Swett i Cinque Terre

Vi har valt ut de mindre befolkade stigarna för en lugnare och närmare helhetsupplevelse av Cinque Terre.  Det blir lite mer folktätt på vägen genom byarna. Därför väljer vi leder som går lite högre upp bort från de värsta folkmassorna.

Den som bokar en vandring i Cinque Terre bör klara av minst 6 timmars vandring med höga kliv. Vägen är luftig utmed de branta klipporna, men våra guider väljer alltid säkra stigar.

Alla har med sig sin packning på vandringen, och vi hjälper dig naturligtvis att packa lätt.

Kontakta oss direkt om du har några funderingar.

Kort om bestigning av via ferratan

Gruppbild efter att ha bestigit världens äldsta via ferrata, Cinque Terre

För den som känner sig äventyrlig finns möjlighet att bestiga en av världens äldsta via ferrata i de Apuanska alperna. Vi klättrar i enklare leder på platser som har försetts med kedjor och vajrar som vi kan säkra oss i. För den här delen av äventyret hyr vi in italienska bergsguider och all nödvändig utrustning.

Notera att det tillkommer en avgift på grundpriset, men vi garanterar en spektakulär upplevelse.

Du kan bestiga den 124 år gamla via ferratan uppför Monte Procinto, även kallad “Il Panettone”, på grund av dess cylinderformade massiv. För dig som inte vill bestiga via ferratan arrangerar vi en lättare vandringstur, om du inte vill vila upp dig i någon av toppstugorna.

Vanliga frågor om att vandra i Cinque Terre

När kan jag vandra med Swett i Cinque Terre?

Vi arrangerar våra vandringsresor till Cinque Terre i maj-juni och oktober.

Se samtliga avgångar till Cinque Terre 2018-2020 här.

Vad kostar en resa till Cinque Terre?

14 900 SEK varav 4 900 SEK i bokningsavgift.

Vad ingår i priset?

 • Samtliga transporter med buss och tåg i Italien
 • Samtliga övernattningar enligt gällande dagsprogram
 • Medföljande svensk guide under hela resan
 • Helpension för frukost, lunch och middag på hotellen i varje by

Vad ingår inte i priset?

 • Personlig utrustning och personliga vandringstillbehör
 • Alkoholhaltiga drycker
 • Utrustning och guide för bestigning av via ferratan (vi anlitar lokala bergsguider och tillhandahåller all nödvändig utrustning mot en extra kostnad)

Var ligger Cinque Terre?

Cinque Terre ligger i en av Italiens nordvästra kustregioner, Ligurien.

Vilka är Cinque Terres fem byar?

Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore. Byarna dateras till medeltiden och deras ekonomi har fortsatt vara beroende av fisk och vin. Men turismen spelar numera en allt större roll.

Vem är resan till Cinque Terre för?

Våra exklusiva resor till Cinque Terre är för dig som vill uppleva en äkta italiensk mat- och vandringsresa i och mellan Liguriens fem legendariska fiskebyar. Terrängen i Cinque Terre är inte alls lika utmanande som våra andra resor, och vi vandrar ungefär 500 höjdmeter över byarna på våra egna skräddarsydda rutter.

Vilket tempo vandrar vi i?

Efter en rejäl italiensk middag brukar man bli väldigt mätt, så det finns möjlighet att åka buss mellan byarna. Men generellt sett håller vi ett mycket lugnt tempo mellan byarna för att ge dig en chans att uppleva den liguriska naturen till fullo.

När och hur reagerar kroppen på höjden?

Vi kommer inte att vandra på tillräckligt höga höjder i Cinque Terre för att känna av någon höjd. Inte ens när vi klättrar via ferratan (vilken är frivillig) kommer vi över 1 000 höjdmeter (drygt halva Kebnekaise), och när vi vandrar befinner oss på ungefär 500 höjdmeter.

Generellt om höjdsjuka:

Man brukar känna av höjden vid 3 000 – 3 500 höjdmeter. På grund av det lägre syretrycket kan kroppen reagera i form av illamående eller huvudvärk. Men alla mår inte dåligt, och den vältränade individen kommer alltid att klara det bättre än den otränade.

Vilken utrustning behövs för att vandra i Cinque Terre?

Din personliga vandringsutrustning räcker. Vi har inga större krav då den här resan inte är en utmaning på samma sätt som våra andra resemål. Och det brukar oftast inte vara kallt, så det är ingenting du behöver oroa dig för heller.

För dig som vill bestiga via ferratan har ansvarig guide all utrustning du behöver.

Hur många timmar vandrar vi per dag?

Mellan 3-6 timmar beroende på om vi åker buss på någon sträcka mellan byarna eller inte.

Vilken är den högsta punkten vi vandrar på?

Förutom en via ferrata på 1 000 höjdmeter finns det inga kännbara höjder. Vi vandrar på stigar omkring 500 höjdmeter ovanför byarna.

Vilka temperaturer kan det bli i Cinque Terre?

Under de perioder vi vandrar är det som en svensk sommar. 20 plusgrader och väldigt behagligt.

Hur långt i förväg bör jag boka min resa?

Du behöver inte vara fysiskt eller mentalt förberedd som på våra andra resor, men vi rekommenderar att du bokar så tidigt som möjligt då Cinque Terre är ett av våra mest populära resemål.

Vilket boende kan jag vänta mig?

I de apuanska alperna bor vi i en mysig bergsstuga som drivs av två systrar. När vi kommer till Cinque Terre övernattar vi på hotell i byarna.

Hur transporteras min packning?

Ingenting behöver transporteras mellan byarna eftersom vi inte behöver ha med oss mer än personlig packning.

Vad erbjuder ni för utrustning?

Ingen utrustning förutom personliga vandringskläder behövs.

Kan jag vandra i Cinque Terre på egen hand?

Det kan du så klart göra, men våra avskilda rutter 500 höjdmeter ovanför byarna är ganska svåra att hitta, och det är väldigt lätt att trilla in på de vanliga rutterna där du lär få trängas med massor av turister från hela världen. Att uppleva Apuanska alperna på egen hand är svårt om man inte kan italienska och har lokalkännedom.

Behöver jag reseförsäkring?

Ja, det är ett krav på alla våra resemål. Men om du har hemförsäkring så har du en reseförsäkring som gör att du kan boka våra resor.

Hur är terrängen i Cinque Terre?

Vi går bara längs fina vandringsstigar mellan byarna, bland vingårdar och vacker natur.

Har jag tillgång till internet?

Cinque Terre ligger i EU, så där finns det täckning till samma kostnad som i Sverige så gott som hela resan.

Finns det tillgång till dusch på vandringen?

Ja, det finns dusch på de boenden vi har valt ut.

Hur stor är gruppen?

Max 12 gäster per svensk guide. I vissa fall kan vi ha flera parallella grupper samtidigt men du tillhör din specifika grupp på 12 personer.

När är den bästa tiden att resa?

Från april till juni och september till november är i allmänhet den bästa tiden att vara i Cinque Terre. Under sommarperioden ökar turismen ordentligt i byarna. Då kan det vara rejält befolkat. Men framåt hösten är en bra tid att resa om man vill göra det i avskildhet. Det kan vara väldigt varmt på sommaren, Vi brukar rekommendera att åka omkring vår och tidig sommar alternativt sensommar och höst.  Enstaka regnskurar är inte ovanliga oavsett tid på året.

Vad tittar ni på när ni väljer guide?

 • Teknisk guide kompetens
 • Sjukvårdskompetens
 • Förmågan att navigera sig i okända miljöer och terränger.
 • Sociala egenskaper som optimism och inspirationsförmåga är oerhört viktigt.
 • Bred kunskap om Cinque Terre, Ligurien, byarna och dess historia.

Hur många guider har ni som kan guida i Cinque Terre?

Vi har fem stycken utvalda svenska guider för våra resor till Cinque terre.

Vad äter vi för mat?

Få italienska platser gör en besviken när det gäller smaker. En resa till Cinque Terre är en mat- och vandringsresa. Vi äter traditionell italiensk mat i Ligurien, skaldjur, fisk och andra lättare rätter. I Toscana och Apuanerna blir det mer rustikt med potatis, kött och smakrika såser.

Hur blir jag maximalt förberedd?

Följer då våra angivna rekommendationer är du bra förberedd. Se till att boka i tid för att säkra din plats. Vi ringer våra gäster regelbundet för att stämma av och skapar en facebookgrupp där alla kan hålla kontakten under hela förberedelseperioden.

Vad händer vid en eventuell nödsituation?

Skulle en nödsituation uppstå i Cinque Terre finns det enkla transporter mellan byarna , och vandringen är inte alls utmanande som våra andra resemål. Och vi kommer inte befinna oss på någon kännbar höjd.

Men om olyckan skulle vara framme blir den drabbade mycket väl omhändertagen av kunnig och erfaren personal.

Nödsituationer hanteras av ansvarig guide.

Varje år genomgår våra guider en medicinsk kurs som är obligatorisk, och varje handplockad guide måste klara den för att få fortsätta guida. Våra guider bär kompletta säkerhetskit för vandring och är välutbildade i hur man använder den.

Hur är djurlivet i Cinque Terre?

Den som är uppmärksam i Cinque Terre kan skymta ödlor och skorpioner, men det mesta av djurlivet finns i de apuanska alperna, där du kan få se både stenbockar, alpkajor, murmeldjur och fjällripor.

Hur bokar jag min flygresa?

Via vår samarbetspartner MK Air Brokers som har gjort det väldigt enkelt att boka resan.

 • Ringa eller skicka E-post till MK Air Brokers.
 • Ange resemål och när du vill åka.
 • Välj någon av reseförslagen.
 • Se hur och när de andra i gruppen åker.

Flyg enkelt till Cinque Terre på dina villkor.

Varför valde ni Cinque Terre som ett resemål i utbudet?

Mat- och vandringsresan till Cinque Terre förverkligades efter att vi märkte att flera gäster hade respektive som de ville inviga i friluftslivet. Vi tittade på destinationer i både Spanien och Portugal, men det var kombinationen av Liguriens legendariska byar och vistelsen i de Apuanska Alperna som avgjorde när vi valde Cinque Terre.

Vilka språk talar man i Cinque Terre?

Italienska och engelska.

Våra närmast kommande avgångar till Cinque Terre

14900 kr Fullbokat En grupp vandrar mot en av topparna i de Apuanska alperna, Cinque Terre

28 maj – 1 juni 2019: Upplev Cinque Terre

En härlig mat- och vandringsresa i Toscana och Ligurien. Till fots upplever vi vingårdar och marmorberg.

14900 kr Några platser kvar En grupp vandrar mot en av topparna i de Apuanska alperna, Cinque Terre

4-8 juni 2019: Upplev Cinque Terre

En härlig mat- och vandringsresa i Toscana och Ligurien. Till fots upplever vi vingårdar och marmorberg.

14900 kr Fullbokat De Apuanska Alperna bjuder på otroliga landskap i Cinque Terre

8 – 12 oktober 2019: Upplev Cinque Terre

En härlig mat- och vandringsresa i Toscana och Ligurien. Till fots upplever vi vingårdar och marmorberg.

14900 kr Fullbokat De Apuanska Alperna bjuder på otroliga landskap i Cinque Terre

15-19 oktober 2019: Upplev Cinque Terre

En härlig mat- och vandringsresa i Toscana och Ligurien. Till fots upplever vi vingårdar och marmorberg.

Fler anledningar till att vandra med Swett i Cinque Terre

Med passion för Rivieran

Vi delar vår passion för den italienska Rivieran med våra gäster för att erbjuda helhetsupplevelsen av ett historiskt världsarv.

En familjeupplevelse

En vandring genom Cinque Terre är lika mycket ett äventyr som en familjeupplevelse med god mat och färgrika vandringsleder.

En vandringsresa för alla

Cinque Terre erbjuder någonting för alla – en upplevelse för såväl den erfarne vandraren som för nybörjaren.

Bortom de traditionella stigarna

Vi går vår egen rutt, bortom de traditionella stigarna, för en närmare upplevelse av Cinque Terre och dess skönhet.

Bestig via ferratan med lokal guide

Det finns möjlighet att bestiga en av världens äldsta via ferrata mot toppen av Monte Procinto med en erfaren italiensk bergsguide.

Cinque Terres nationalpark

Vi vandrar in i det vildaste delarna av Cinque Terres nationalpark och njuter av utsikten över klipporna och fiskebyarnas kuststräcka.

Gästerna har ordet

Jonas Lindgren Cinque Terre

CINQUE TERRE 2017

“Vi reste på en skräddarsydd företagsresa med Swett till Apuanska Alperna och Cinque Terre oktober 2017. Vi var otroligt nöjda: jättegod mat, fantastiska ställen off the beaten track, stor lyhördhet och vilja att anpassa upplägg utifrån gruppens förmågor och önskemål. Rekommenderar Swett varmt!”

– Jonas Lindgren

Annika Agerberg

CINQUE TERRE 2017

“Hemkommen efter en fantastisk resa till Italien är jag trött men fylld av glädje och en känsla av att allt är möjligt! Ett stort och varmt tack till våra guider, Rosa och Björn, som var så otroliga. Inget verkade vara omöjligt, de var flexibla och stöttande, pedagogiska och lugnande”

– Annika Agerberg

FÖR ATT RESAN ÄR ÄVENTYRET

Vad drömmer du om? Boka din resa idag!