Vandra i Italien

2019-10-15
Blogg

Italien är inte bara ett land som är känt för sin mat, historia och sina kulturstäder. Det har också ett stort utbud av vandringsalternativ som är perfekta för att upptäcka enastående och mindre turistfyllda destinationer. Från bergslederna i norra Italien till Siciliens vulkaner, Italien är ett av de häftigaste resmålen för vandring.

Från klipporna i Amalfi till de kolossala granitspirorna i Dolomiterna. Från bestigning av vulkanerna på Sicilien till vandring i hjärtat av de blomsterklädda Apenninerna, Italien är stöveln för vandring.

1. Sella-Herbetet Traverse, Gran Paradiso, Valle d’Aosta, Piemonte

Längd: 20,5 km
Varaktighet: 9,5-10 timmar

Parco Nazionale del Gran Paradiso i Graian-alperna är en häpnadsväckande vildmark av juvelfärgade sjöar, skogar och några av Italiens högsta berg, inklusive dess namngivande, 4061 meter höga topp. Denna klassiska vandring tar dig rätt till hjärtat. Från stadsbron i Valnontey sträcker sig “Alta Via 2” längs en gammal vandringsled upp till Rifugio Sella, en jaktstuga byggd för kung Vittorio Emanuele II, på 2588 meters höjd. Mellan stugan och Casolari dell’Herbetet, ett skogsvaktarläger söderut, hittar man en kort, luftig passage med linor stöd.

Dagens stigning är 1180 meter hög och resan är praktiskt taget nedförsbacke hela vägen tillbaka till byn. Utsikten över dalen är hisnande: spetsiga bergstoppar, små glaciärer mot skylinen och den mäktiga Ghiacciaio Tribolazione nedanför själva Gran Paradiso.

2. Sentiero Azzurro, Cinque Terre

Längd: 12 km
Varaktighet: 3-4 timmar

Vandra Cinque Terre | Swett

Ja, Cinque Terre är verkligen lika makalöst som de bilder du har sett. De fem pastellfärgade fiskebyarna ser ut som att de kommer att tippa ned från klipporna av minsta lilla vindpust. Sentiero Azzurro binder ihop dem alla, ringlandes förbi vinstockar, olivlundar och terrasserade kullar. Leden sträcker sig och formar konturen av kustlinjens klippor längs det safirblå liguriska havet.

Vandringsleden gör sig bäst om man vandrar den från öster till väster, från Riomaggiore till Monterosso. Om du vill gå hela sträckan kan du gå till mellersta byn, Corniglia och ta ett tåg tillbaka.

Läs mer om Swetts resor till Cinque terre här: www.swett.se/Cinqueterre

3. Selvaggio Blu, Sardinien

Längd: 45 km.
Varaktighet: 4-7 dagar.

Ofta hyllad som Italiens tuffaste vandring. Selvaggio Blu eller “den vilda blå”, är inte för svaghjärtade. Det är en storslagen bergsvandring längs Golfo di Orosei på Sardiniens östkust. Det är väldigt ont om skyltar och vatten. Att hitta vandringslederna kan vara knepigt, även med GPS. Färden kan också vara tuff, då man stundvis måste fira sig ned upp till 45 m för att ta sig vidare. Men det är det värt! Den flera dagar långa vandringen tar dig längs en av Italiens vildaste och mest isolerade kustlinjer, med djupa raviner, ogenomtränglig vegetation, upp till 800 meter höga klippkanter och oöverträffad utsikt över Medelhavet. Gamla herdars och kolbrännares stigar väver förbi tysta vikar och dramatiska stup. Såvida du inte är bekant med stigarna, kommer du att behöva en guide.

4. Tre Cime di Lavaredo, Dolomiterna

Längd: 9,5 km
Varaktighet: 3-4 timmar

Madre Natura var generös mot Italien när det gäller utseende, men hon överträffade sig själv i Dolomiterna. De molnskrapande spirorna och kalktornen som flyter upp över ängar, sjöar och granskogar i landets nordöstra del erbjuder några av Europas mest tilltalande vandringsleder. Om du ska göra en dagsvandring här, gör det till Tre Cime di Lavaredo i Parco Naturale delle Dolomiti di Sesto. Leden slingrar sig fram till Rifugio Lavaredo (www.rifugiolavaredo.com) och klättrar sedan upp till Forcella di Lavaredo (2454 m) med pop-up-utsikt över Tre Cime, en trilogi av fotogeniska toppar formade som biskopsmitror, innan den går vidare till Rifugio Locatelli och tillbaka till Rifugio Auronzo. Börja tidigt för att hinna uppskatta leden under sin bästa, tysta tid innan eftermiddagens åskväder.

5. Sentiero degli Dei, Amalfikusten

Längd: 8 km
Varaktighet: 4,5 timme

Värdig sitt namn presenterar Sentiero degli Dei (gudarnas väg) en gudalik vy av södra Italienska landskap, med en fantastisk utsikt över de robusta, tätskogade Lattaribergen som sveper ner till det glittrande Medelhavet och avlägsna glimtar från Capri. Efter en stigande, stenig vandringsled som knyter ihop Positano med Praiano, avslöjar leden områdets minst utvecklade landsbygd. Du kommer att traska omkring bland citronodlingar, rosmarinbuskage och stenekar. En vandring på 1500 steg går ner till Arienzo, där du kan pausa för ett uppfriskande dopp.

6. Corno Grande, Abruzzo

Längd: 9 km
Varaktighet: 5-7 timmar.

Blickandes över de taggiga stenarna i Parco Nazionale del Gran Sasso e Monti della Laga, en av Italiens största nationalparker, står den 2192 meter höga Corno Grande (Det stora hornet), den högsta toppen i Apenninerna. Ta den vanliga vägen, det är en förvånansvärt enkel vandring längs moränklädda sluttningar till toppen. Toppen ger resenärer en fascinerande utsikt över den porlande bergskedjan och Adriatiska havet, ett avlägset glimmer i horisonten, samt spännande glimtar av Europas sydligaste glaciär Calderone.
En erfaren vandrare kan välja den alternativa, mycket tuffare, vägen som sicksackar sig direkt upp till toppen. Under den lugna morgonen eller sent på eftermiddagen kan du skymta en smidig gems (stenget) eller en kungsörn som cirklar över huvudet. Den bästa perioden för denna vandring är från början av juni till slutet av september när berget är fritt från snö.

7. Stromboli, Eoliska öarna, Sicilien

Längd: 7,8 km
Varaktighet: 5-6 timmar.

Vandringen upp till Strombolis perfekt pyramidformade vulkan som spektakulärt sträcker sig över det koboltblå havet har verkligen wow-faktorn. Det är trots allt inte varje dag som du vandrar upp till en ständigt aktiv, pyrande vulkan. Stromboli, som är den mest fängslande av de eoliska öarna är blott en spoling i vulkaniska hänseenden, då den kom till för endast 40 000 år sedan. För naturälskare är klättringen till dess krater en av Siciliens upplevelser som man inte får missa. Vandringen är lika mångfaldig som den är spännande, med vilda kapris och blommande etnaginst längs med leden. Det ger äventyrare fantastiska panoramabilder över staden Stromboli samt skarpare, höga landskap som står i kontrast till enastående havsutsikt. Gå vid solnedgången för att bevittna kraterns fyrverkerier vid den 924 meter höga toppen när dagen bleknar till natt, och vandra sedan ner till staden med ficklampa i beckmörkret. Myndigheterna reglerar strikt besöken, du kan gå fritt till 400 meters höjd, men om du vill fortsätta måste du ha en guide.

NYHETSBREV

Missa inte att prenumerera på vårt inspirerande nyhetsbrev där du får nyheter om våra resor, kampanjinformation och tips&tricks!

Din mailadress

x