Vandra i de apuanska alperna

2019-10-15
Blogg

Utöver att vandra genom Cinque Terres kulturarv, kan du vandra i de apuanska alperna.

De apuanska alpernas historia går långt tillbaka. Många har passerat genom bergen. Redan innan romartiden färdades folk genom bergen, som sedan följdes av romare, medeltida befolkning, renässansfolk och sedan soldater under andra världskriget.

Nationalparken

De apuanska alperna är “nya”, vilket betyder att de är unga i geologisk mening. Bergen sticker upp i landskapet som en ö i havet. Det finns fantastiska toppar som är perfekta för erfarna bergsklättrare och som ger en spektakulär utsikt över Versiliakusten och den toskanska skärgården med den stora ön Elba. Bergen kan vara steniga och branta med vattenfall och grottor. Det speciella med de här bergen är att även om de inte är så höga så erbjuder de allt vad andra stora bergskedjor har, men du hinner med det på en och samma dag!

Till exempel kan du vakna upp i en medeltida by och börja gå längs en stig som tar dig genom en kastanjeskog, när du kommer ut ur den kanske du befinner dig på en plats där det inte alls växer träd! Efter björnbärsbuskar och gräsbevuxna bitar, kallade paleo, kommer du vandra upp längs den steniga delen som sträcker sig mot himlen. På så lite som tre timmar kan du vandra upp för en stor bergstopp, och sen tillbaka!

Intressanta platser i de apuanska alperna

Det finns naturliga grottor såsom Grotta del Vento och Antro del Corchia som är välorganiserade för besök, men utöver dessa två finns det även en mängd andra intressanta, mindre grottor. När man promenerar i de apuanska alperna påträffar man också slott, fort och muromgärdade städer. Barga är ett exempel på en fantastisk stad. Det var först en romersk bosättning, sedan en medeltida stad som under renässansen kom att utvecklas till en ännu vackrare stad. Marmorn härifrån är riklig och vit. Den finns bara runt de apuanska alperna och Michelangelo fick marmor till sina statyer från ett av marmorbrotten här!

Maten i denna del av Italien

Maten i denna del av Italien | Swett

Vete, kastanj och “Formenton otto file” (typ av majs) är de berömda skatterna i dalen runt Barga. DNA:t i Formenton otto file-majsen visar att den är identisk med majs som finns i Mexico. Det betyder att från den dag då Columbus kom tillbaka med de första majsfröna har de aldrig ändrats eller blandats med andra varianter. Det odlas fortfarande exakt samma majs!

Den bästa tiden på året att vandra i de apuanska alperna

Vi rekommenderar vandring från maj till oktober.

Boka in dig på en resa till Apuanska alperna här: www.swett.se/cinqueterre

NYHETSBREV

Missa inte att prenumerera på vårt inspirerande nyhetsbrev där du får nyheter om våra resor, kampanjinformation och tips&tricks!

Din mailadress

x