Vandra Inkaleden till Machu Picchu

3 anledningar att åka med Swett till Inkaleden

Swett tar dig på en rutt bortom de vanliga lederna på Inkaleden

1. Egen rutt utan trängsel

Vi har valt att gå vår egen väg, på noga utvalda stigar genom avlägsna dalar, där din grupp vandrar helt avskild från andra grupper.

Över vattendrag på Inkaleden

2. Trygghet med svensk guide

Vi har alltid med oss en erfaren svensk guide som leder expeditionen. I kombination med duktiga lokala guider är det ett framgångsrecept.

Vi vandrar i lugnt tempo på Inkaleden och låter våra deltagare acklimatisera sig

3. Må bra med sund acklimatisering

Vårt program är anpassat för att du ska få en sund acklimatisering innan vandringen börjar för att du ska må bra och nå målet.

Det blir många dagars vandring på fantastiska Inkaleden

Vandra Inkaleden till Machu Picchu på en unik rutt med svenska och lokala guider

Upplev de peruanska bergen på samma sätt som Inkafolket gjorde för hundratals år sedan. Slipp trängseln på den traditionella Inkaleden mot Machu Picchu, och vandra på noga utvalda stigar för att få en genuin upplevelse av en av våra mest exklusiva vandringsresor.

En vandring i ett historiskt landskap med storslagna vyer. Inkafolkets utbredning och utveckling som civilisation är fascinerande att ta del av. Vi vandrar på gamla glömda inkaleder som väldigt få människor besöker. Vi njuter av de höga bergen och storslagna vyerna. Vi bjuds in på kaffe hos de lokala småbönderna och tar del av deras sätt att leva. Slutmålet, den glömda staden Machu Picchu är kronan på verket.

För oss är det en dröm som har gått i uppfyllelse, och vi hoppas kunna förmedla den känslan när du åker med oss för att vandra Inkaleden mot Machu Picchu. Kanske känner du till vår vandring genom att du sett på Landgång som sändes i augusti 2017? Då tog vi med oss kocken Paul Svensson och programledare Anne Lundberg på ett äventyr som även DU har möjlighet att få följa med på.

Är du nyfiken på våra andra vandringsresor? Ta en titt på våra expeditionsresor till Kilimanjaro.

Din guide till Inkaleden

Klicka på respektive flik för att läsa mer om vårt upplägg på vandringen till Machu Picchu!

1

Vi startar vår resa i Inkaleden i CuscoDag 1: Ankomst till Cusco

Höjd 3400 m
Övernattning: Hotell Cusco

Vi anländer till Inkafolkets gamla huvudstad, Cusco. Redan här är vi på 3400 meters höjd över havet och det känns. Andningen är snabbare, benen lite tunga och luften känns tunn. Många av våra gäster väljer att anlända en eller ett par dagar innan resan officiellt börjar och vi hjälper givetvis till med hotell och transfer även för dig som kommer tidigare. På eftermiddagen inleds programmet och alla gäster samlas på hotellet för en briefing om det som komma skall. Därefter tar vi en kort promenad på Cuscos mysiga gator till en härlig restaurang, där vi får njuta av Peruansk matkonst och känslan av att vi är igång. I Peru är maten magisk och fulla av energi är vi nu redo för fortsatta äventyr.


2

Swett ser alltid till att vi äter god mat på våra resor till InkaledenDag 2:  Acklimatiseringsdag och rundtur i Cusco

Höjd: 3400 m ö h (meter över havet) | Distans: 3 km | Vandringstid: 3 timmar | Övernattning: Hotell Cusco

Som sagt är vi redan i Cusco på hög höjd och då är det viktigt att låta kroppen acklimatisera sig till den tunna luften i ett lugnt tempo. På förmiddagen njuter vi av en guidad tur genom Cusco och upplever dess otroliga historia. Vi upplever korsningen mellan Inkakulturen och den spanska. Vid det berömda Coricancha templet får vi lära oss mer om Inkafolket och deras religion medan vi vid Cuscos Katedral kan häpnas över spanjorernas pampiga arkitektur. Vi avslutar stadsvandringen med ett besök i den bohemiska stadsdelen San Blas, som bjuder på smala kullerstensgator och fullt av små butiker och konstnärers ateljéer. Efter stadsvandringen njuter vi av härlig lunch från det peruanska köket. Eftermiddagen tar vi i vårt eget tempo – utforska staden, njut av en kopp Peruanskt kaffe eller komplettera det sista inför vandringen.

 


3

Vi besöker marknaden Pisac i början av vår rutt längst InkaledenDag 3: Heliga dalen till Huayopata

Höjd: 3400 – 4300 – 1450 m ö h
Lodge/Homestay i Huayopata

Idag är en fullspäckad dag. Vi ska utforska heliga dalen och beger oss iväg i buss direkt efter frukost. Heliga dalen är en bördig och vacker dal och här finns många lämningar kvar från Inkariket. Vi börjar med en tur förbi den fascinerande saltutvinningen i Maras, där invånarna fortfarande utvinner salt på de sätt de gjort sedan urminnes tider. Sedan fortsätter vi till byn Misminay, där människorna fortfarande lever efter gamla traditioner. Byborna bjuder oss på en promenad genom byn och till en vacker utsiktsplats där vi får en unik vy över ruinerna i Moray. Vi förundras över de cirkulära terrasserna i Moray där Inkafolket skapade microklimat för att experimentera med sina grödor. Efter en traditionell lunch hos byborna i Misminay fortsätter vi till den gamla Inkastaden Ollantaytambo och känner oss glada efter en dag med mycket intryck. Från Ollantaytambo har vi sedan en bussfärd på ca tre timmar till Huayopata, där vi avnjuter middag på vårt boende hos en lokal familj. Nu är vi påväg upp i bergen, imorgon börjar vandringen!

 


4

Vi vandrar genom varierande miljöer längst Inkaleden, bland annat blomstrande regnskogDag 4: Santa Maria-Vitcos-Caicco

Höjd: 1450-2950-3350 m ö h | Distans: 9,5  km | Vandringstid: ca 5 timmar exklusive lunch | 400 positiva höjdmeter Övernattning: Camp Caicco 3350 m ö h

Efter frukost hoppar vi in i bussen, svänger av huvudvägen och påbörjar en långsam klättring på en skumpig och slingrande grusväg upp i dalen. Nu börjar äventyret på allvar! Väl framme i den lilla bergsbyn Huancancalle välkomnas vi av lokalbefolkningen som inte är vana vid turister. Vi möter vårt lokala team av hästförare, kockar och tältsättare och vandringen börjar. Vi besöker Vitcos, Inkafolkets sista fäste, där de höll stånd i 40 år efter att spanjorerna först kom till Cusco. Längre upp i dalen utforskar vi Nusta Hispana, eller The white rock, som den också är känd som. Efter Inkalämningarna avnjuter vi lunch som dukats upp i det fria av vårt underbara team. Dags att börja bli bortskämda av deras kokkonst! Två timmar vandring efter lunch och vi är framme i vårt första läger. En perfekt första dag av vandring!

 


5

Magiskt vackra berg längst InkaledenDag 5: Caicco – Jasuquina – Raccachaka

Höjd: 3350-4050-3650 m ö h | Distans: 13,5 km | Vandringstid: ca 8 timmar exklusive lunch | 850 positiva höjdmeter | 550 negativa höjdmeter |
Övernattning: Camp Raccachaka 3650 m ö h

Idag har vi en härlig dag framför oss genom ett helt fantastiskt landskap. Vi ska ta oss över ett bergspass på 4050 meter och i de frodiga dalarna nedanför passet känns det nästan som att en hobbit ska titta fram bakom varje sten. Väl i nästa dal har vi de snöklädda bergstopparna i blickfånget hela vägen fram till nattens lägerplats. Två dagar in i vandringen har vi fått en perfekt uppvärmning inför morgondagens utmaning.

 


6

Vi vandrar i vackra Ahobamba-dalen på InkaledenDag 6: Raccachaka-Puma Ccassa-Mutuypata

Höjd: 3650-4500-3900  m ö h | Distans: 14 km | Vandringstid: 9-10 timmar exklusive lunch | 900 positiva höjdmeter | 750 negativa höjdmeter |
Övernattning: Camp Mutuypata 3900 m ö h

En varierande och utmanande vandring står på schemat idag. Direkt efter frukost börjar vi stigningen upp mot bergspasset Puma Ccassa på 4500m höjd. Det är en ihållande stigning på nästan 900 höjdmeter och den tunna luften gör att vi får kämpa lite extra. Väl uppe kan vi njuta av ett panorama av snöklädda berg. Efter passet är det en platå i några kilometer, innan nedstigningen börjar på allvar. Det är skönt att vandra nedåt och vi känner i lungorna hur luften blir tjockare. När vi når nattlägret är vi trötta och lyckliga. Efter en lång och utmanande dag smakar den underbara maten från våra kockar extra gott.

 


7

Vi vandrar högt och sover lågt på vår vandring längst Inkaleden, allt för en sund acklimatiseringDag 7: Mutuypata-Yanatile

Höjd: 3950-2050 m ö h | Distans: 18 km | Vandringstid: ca 7 timmar exklusive lunch | 900 negativa höjdmeter | Övernattning: Camp Yanatile 2050 m ö h

Vi kommer ta oss från det högalpina landskapet, ner i de översta delarna av regnskogen och avsluta dagen i utkanten av den lilla byn Yanatile. Vi börjar med en tuff nedstigning, så här gäller det att ta det lugnt för att spara på knän och ryggar. Det är brant, men molnskogen vi kliver ned i är lummig och fin, vilket sprider en lugn känsla i gruppen. Luften blir tjockare och vi kommer troligtvis se en hel del fåglar, orkidéer och andra intressanta växter och djur som lever här. Efter den branta inledningen byts fokus mot en mer avslappnad vandring på en smal grusväg hela vägen ned till byn. Samtalen med dina vandringsvänner får lite mer utrymme och värmen kommer tillbaka för varje höjdmeter vi kliver nedåt.


8

Att vandra Inkaleden är en magisk upplevelse med mycket glädjeDag 8: Yanatile – Ushpa Moco – Lucmabamba

Höjd: 2050 – 2650 – 1700 – 2050 m ö h  | Distans: 14 km | Vandringstid: ca 8 timmar exklusive lunch | 950 positiva höjdmeter | 950 negativa höjdmeter | Övernattning: Camp Lucmabamba 2050 m ö h

Vi vaknar upp i vårt tält och njuter av den syrerika luften. När vi nu är nere på betydligt lägre höjd än dagarna innan så känns benen starkare. Vi vandrar bland kaffeodlingar och fruktplantage och möter lokalbefolkningen som ofta är väldigt nyfikna på oss. Vi ska ta oss över en bergsrygg in i nästa dal och när vi når krönet kan vi skymta berget Machu Picchu för första gången, långt bort i fjärran. Väl framme i lägret vid Lucmabamba bjuds vi på ännu en härlig middag från våra vildmarkskockar.


9

Vågar du vandra över denna hängbro längst Inkaleden?Dag 9: Lucmabama – Llactapata

Höjd: 2050 – 2800-2550 m ö h  | Distans: 7 km | Vandringstid: ca 4 timmar |
750 positiva höjdmeter | 250 negativa höjdmeter |
Övernattning: Lodge Llactapata 2550 m ö h

Att vakna upp i Lucmabamba och få en rykande färsk kopp kaffe är en perfekt start på morgonen. Vi njuter av att vi tagit oss så långt på vår resa och det känns lite tråkigt att vi börjar närma oss slutet. Som tur är har vi några riktiga höjdpunkter kvar. Vandringen idag är mestadels uppför. Skillnaden mot att vandra över bergspasset på 4500 meter är påtaglig. Det känns i benen, men värmen, omgivningarna och luften gör att tiden går snabbt. Just nedanför krönet på andra sidan bergsryggen besöker vi de häftiga ruinerna vid Llactapata. Vid lunchtid är vi framme för dagen och det finns knappast ett bättre ställe att slappa en eftermiddag. Rakt framför oss ser vi Machu Picchu tydligt på bergsryggen på andra sidan dalen. Till höger ser vi de mäktiga glaciärerna på Salkantay och vi kan bara njuta och försöka vara så mycket som möjligt i nuet. Vi bor på en unikt placerad familje-lodge på bergen och kan njuta av första varmduschen på ett par dagar.

 


10

Vi vandrar högt och sover lågt på vår vandring längst Inkaleden, allt för en sund acklimatiseringDag 10: Llactapata – Mandor

Höjd: 2550 – 1950 m ö h  | Distans: 11 km | Vandringstid: 4 timmar | 600 negativa höjdmeter | Övernattning: Lodge Los Jardines de Mandor 1950 m ö h 

Det finns olika sätt att avnjuta en frukost. Vid klart väder har vi idag möjlighet att dricka morgonkaffet medan solen går upp ovanför Machu Picchu, rakt framför oss. Det är nästan overkligt vackert. Dalarna och bergen är branta. Klippväggen med den osannolika Inkabryggan syns tydligt mitt i blickfånget och de välkända terrasserna i Machu Picchu rakt fram, mitt uppe på bergsryggen. Idag är en lättare vandring, ca en och en halv timme nedför och sedan dryga två timmar längs med järnvägsspåret till Mandor. Vår sista sovplats längs vägen och en otroligt mysig oas vid foten av berget. Efter en god lunch på vår lodge får vi möjlighet att bada i ett närliggande vattenfall mitt inne i regnskogen.

 


11

Det mytomspunna Machu Piccu där vi spenderar en heldag när vi går InkaledenDag 11: Mandor – Machu Picchu – Cusco

Höjd: 1950 – 2450 m ö h  | Distans: 4 km | Vandringstid: 2 timmar till Machu Picchu | 500 positiva höjdmeter | Övernattning: Hotell Cusco

Idag får du uppleva det legendariska och sägenomspunna Machu Picchu. Vi vaknar till ljudet av Urubambafloden som rinner förbi just nedanför vårt boende. Nu är målet nära. Det är ca 2 timmars vandring upp till Machu Picchu och vi ger oss iväg direkt efter en tidig frukost. Väl uppe checkar vi in vid entrén och tar oss sedan in för att utforska detta underverk, Machu Picchu. Kameran går varm och glädjen över att besöka detta häftiga ställe fylls på av känslan att ha vandrat hit under en äventyrlig vecka högt upp i Anderna. Vilket äventyr och vilken perfekt avslutning. Efter besöket tar vi bussen till en riktig lyxlunch i staden Aguas Calientes, strax under Machu Picchu. Lite kulturkrock väntar oss här efter att ha varit ensamma i bergen i över en vecka. Efter lunch tar vi turisttåget tillbaka mot Cusco där en hejdundrande avslutningsmiddag väntar.


12

Att vandra Inkaleden är en magisk upplevelse med mycket glädjeDag 12: Hemresa Cusco – Sverige

Idag avslutas äventyret. För de som har förlängt resan med en tur till Titicaca eller Amazonas börjar den delen av äventyret direkt efter frukost. För övriga så väntar hemfärd och beroende på när ert flyg går så får ni hjälp med transfer till flygplatsen och vi vinkar av er med förhoppningsvis många härliga minnen i ryggsäcken. 

Tack för det här äventyret!

Vandra Inkaleden till Machu Picchu med Swett

Det var en dröm som gick i uppfyllelse när vi  kunde börja arrangera vandringsresor på gamla Inkaleder mot den glömda staden Machu Picchu. Den drömmen vill vi dela med dig.

Välkommen till Inkaleden!

Vår unika rutt på Inkaleden i SVT

Programledarna Anne Lundberg och Paul Svensson reste till Inkaleden med Swett 2017 när de spelade in programmet landgång

SVT-programmet Landgång åkte med Swett för att vandra Inkaleden till Machu Picchu. Programmet visades den 17 augusti 2017 med programledarna Anne Lundberg och Paul Svensson i spetsen, och det bjöds på en timme av oförglömliga upplevelser och enastående matkultur. De vandrade på våra noga utvalda rutter bortom den traditionella Inkaleden.

På en fantastisk inkaled, utan människor

Att vandra Inkaleden är en unik möjlighet som vi från Swett vill unna alla

Tillsammans med våra lokala guider och arrangörer har vi tagit fram en helt unik rutt för dig som vill vandra Inkaleden till Machu Picchu och få en unik helhetsupplevelse. Vi korsar vildmark och bergspass på hög höjd. Våra lokala guider och de starka hästarna transporterar vår mat och utrustning så att du får möjlighet att uppleva så mycket som möjligt av vandringen. På kvällarna njuter vi av härlig peruansk kokkonst från våra expeditionskockar. Vi vandrar på platser där väldigt få människor vandrar.

Unikt samarbete över gränserna

Vi får umgås med den lokala befolkningen på vår resa till Inkaleden

Du har alltid med dig en svensk guide på våra turer. Vi erbjuder det bästa från två världar – en kompetent och välutbildad svensk guide med expertkunskap i sjukvård och säkerhet i kombination med lokala, kunniga guider som kan berget som sin egen bakgård.

Den forna Inkakulturen

När vi nått Inkaledens huvudmål Machu Piccu får vi berättat myter och historier om den bortglömda staden

Få kulturer är lika mytomspunna som Inka. Vi vandrar i Inkafolkets fotspår och får uppleva trakten som dem gjorde. Våra lokala guider har rötter i den mäktiga Inkakulturen, så en stor del av upplevelsen handlar om att ge våra gäster en bild av det forna Inkariket, hur det fungerade och vad som förorsakade dess fall.

Machu Picchu - den bortglömda staden

Det finns många berättelser och myter om Machu Piccu, vårt huvudmål på Inkaleden

“Den glömda staden” visar upp storheten i det forna Inkariket. Platsen andas historia, och medan vi vandrar längs ruinerna får du ta del av en häpnadsväckande legend ur Perus historia.

Kort om mat och matbehov

Det är viktigt att få i sig mycket vätska när man går längre sträckor på Inkaleden

Våra lokala expeditionskockar tillreder riktiga lyxmåltider ute i fält som vi njuter av i våra bekväma mässtält. Våra hästar transporterar både matpackning och köksutrustning från läger till läger, allt du behöver bära med dig i matväg under dagen är ditt favorit snacks.

Notera att vi är lyhörda för våra gästers önskemål och behov. Har du allergier eller andra matbehov, exempelvis glutenintolerans eller vegan så anpassar vi med glädje maten efter dina önskemål – bara vi får veta det god tid i förväg.

Kort om boende på Inkaleden

Vi spenderar flera nätter i tält under vår vandring på Inkaleden

I inledningen av äventyret bor vi på ett hotell av bra standard i staden Cusco. Dag tre på resan har vi tagit oss till Huayopata där vi bor på ett familjeägt gästhus. Längre in i vildmarken under vandringen spenderar vi först fem nätter i medhavda tält. Där bor vi som standard två och två i rymliga 4-mannatält, men möjlighet finns att boka privat tält. De två sista nätterna under vandringen innan vi når Machu Picchu spenderar vi på familjeägda lodger. Efter vårt besök i Machu Picchu (dag elva) är vi återigen tillbaka i Cusco och samma hotell som dag ett.

Tillval i Peru

Vi erbjuder flera härliga tillval i Peru som du kan lägga till i anslutning till resan till Inkaleden – läs mer om dem nedan! Dessa lägger du till efter du bokat själva grundresan då du får tillgång till vår Förberedelsesida för inbokade gäster. Vi hjälper dig gärna att sätta ihop ett härligt program så du kan få ut det mesta av resan!

Läs mer om respektive tillval genom att klicka på “LÄS MER” vid respektive tillval.

Amazonas

Amazonas

Häng med på fyra dagar i Amazonas – boende på fin lodge längs Madre de Dios-floden med utflykter till det bästa djungeln har att erbjuda!

Rainbow mountain & Red valley

Rainbow mountain

Rainbow mountain hänför med dess färgskiftningar. På denna heldagstur häpnas vi över naturens under och tar oss an en 5000-meters topp. Häftigt!

Best of Cusco

Best of Cusco

Cristo blanco utkikspunkt, Inkafortet Sacsayuaman och San Cristobal – upplev Best of Cusco under denna halvdagstur!

Matlagningskurs i det peruanska köket

Matlagningskurs

En gastronomisk resa genom det peruanska skafferiet där vi lär oss att laga två signaturrätter: Ceviche och Lomo Saltado.

Titicacasjön

Titicacasjön

Besök de flytande öarna av Uros och imponeras av vävtekniken på Taquile på denna fyra dagars tur vid spektakulära Titicacasjön.

UTRUSTNING ATT HYRA OCH KÖPA

Vi erbjuder uthyrning av ett kit bestående av sovsäck, liggunderlag, dunjacka och duffelbag.

Vi säljer också stavar och pannlampa från Silva.

Läs mer genom att KLICKA HÄR.

Vanliga frågor om att vandra Inkaleden till Machu Picchu

När kan jag vandra Inkaleden med Swett?

Vi arrangerar vandringsresor till Inkaleden mellan maj och oktober.

Se samtliga avgångar till Inkaleden här.

Kan jag lägga till ett avbeställningsskydd?

Ja!

Vi rekommenderar att du lägger till ett avbeställningsskydd via vår partner försäkringsbolaget ERV.

Läs mer genom att KLICKA HÄR.

Vad kostar en resa till Inkaleden?

All information om avgångar och priser hittar du i vår resekalender, via länken nedan.

Resekalender

Vad ingår i priset?

  • Samtliga transporter
  • Samtliga övernattningar enligt gällande dagsprogram
  • Svensk guide, lokala guider och assisterande guider
  • Bärteam med hästar och hästförare
  • Kock
  • Tre varma mål mat om dagen inklusive dricksvatten, mellanmål, snacks, kaffe och te
  • Digital upptaktsträff inklusive viktig information kring bland annat acklimatisering, utrustning och träning.
  • Komplett tältutrustning (fyrmannatält och mässtält med komplett köksutrustning)
  • Komplett utrustning för säkerhet, sjukvård och första hjälpen

Vad ingår inte i priset?

  • Flyg till och från Peru
  • Personlig utrustning och personliga nödvändigheter
  • Dricks till bärteam och guider
  • Eventuella extrakostnader på grund av att du måste avbryta turen i förtid.

Kan jag hyra utrustning av er?

Svar ja!

Vi hyr ut både sovsäck, liggunderlag, dunjacka och duffelbag. Läs mer genom att KLICKA HÄR.

Vad är Inkaleden?

Inkaleden är ett enormt nätverk av stigar och vägar i det forna Inkariket som har gjort vägen till Machu Picchu till ett av världens 7 underverk.

När är bästa tiden att vandra Inkaleden?

Torrsäsongen sträcker sig från maj till november, och det är i allmänhet den tiden vi rekommenderar att resa. De mest populära månaderna är under sommareperioden juni, juli och augusti men det går lika bra att resa till Inkaleden under hela torrperioden. Regnperioden pågår mellan december och april, vilket är anledningen till att vi inte arrangerar resor under den perioden.

Vad äter vi på Inkaleden?

Vi har alltid med oss en kock på våra vandringar, som tillagar frukost, lunch, middg och snacks. Det bjuds på en blandning av lokala specialrätter och internationella smakupplevelser. Notera att alla önskemål om specialkost kan mötas tack vare kockens skicklighet.

Hur är djurlivet på Inkaleden?

Inkaleden bjuder på en rik fauna med många fågelarter som kolibrier, Guan-hökar, papegojor, ankor och condor. Lite mer sällsynt är att få se lamadjur, rådjur, puma och björn. Du kan även få se vildkatter, uttrar, reptiler och naturligtvis en lång rad insektsarter.

Hur vi återvänder till Cusco efter Machu Picchu?

Vi spenderar en halvdag i Machu Picchu innan vi tar oss tillbaka med bergståget till vår utgångspunkt i Cusco.

Vem är den här resan för?

Den historiskt intresserade äventyraren som vill vandra i lugn och ro utan att trängas med en massa andra vandrare. Vi är det enda guideföretaget som får arrangera vandringar längs vår rutt, så vi garanterar avskildhet.

VIlket tempo håller vi på vandringen?

På hög höjd gäller det att hålla ett lugnt och jämnt tempo. Detta för att acklimatisera kroppen på bästa sätt och även spara så mycket energi som möjligt. På vägen ner från passen brukar vi kunna öka takten en smula, och när vi kommer ner till regnskogen är det möjligt att öka tempot ytterligare.

Vi går i pass om ungefär 40-45 minuter med 5-10 minuters paus.

Även om vi håller ett långsamt och stabilt tempo kan du räkna med att känna hög puls när vi vandrar uppför på den höga höjden. All träning du hinner göra innan din resa kommer du ha med dig ute på äventyret.

När och hur börjar man känna av höjden?

Vi landar på 3 400 höjdmeter, och under vandringen kommer vi en dag att vandra på 4 500 meter på ett av bergspassen (Puma-passet). Man bör ha stor respekt för höjdsjuka, så vi ser till att vår gäster är maximalt acklimatiserade till höjden innan vi kommer upp på kännbara höjder.

Höjdsjuka brukar visa sig i form av huvudvärk eller illamående, men det är väldigt individuellt. Vissa mår inte dåligt alls. Generellt sett kan man säga att två lika bra tränade individer kan reagera olika, men den som är vältränad kommer alltid att acklimatisera sig bättre än den som är otränad.

Att anlända till Cusco en eller några dagar innan resan börjar är alltid en god idé även om det inte är ett måste. Detta ger dig ännu mer tid för acklimatisering, och dessutom är Cusco en riktigt härlig stad.

Vilken utrustning behövs för att vandra Inkaleden?

Krav för att vandra Inkaleden:

  • Vandringskängor som går över fotknölarna
  • Skaljacka och byxor i Gore-Tex eller något annat motsvarande aktivt membran
  • Vinterdunjacka (används främst på mornar och kvällar i våra tältläger)
  • Sovsäck som klarar minst -5 grader.
  • Solglasögon
  • Justerbara vandringsstavar

Vid bokning får du en fullständig utrustningslista med många goda råd kring utrustning och packning.

Notera att det inte brukar bli lika kallt på Inkaleden som på några av våra andra resemål. Vi vandrar på olika hög höjd och temperaturen kommer därför variera från svensk sommarvärme på låg höjd till svensk höstkyla på högre höjd.

Hur många timmar vandrar vi per dag?

Mellan 4-10 timmar. Vår 8 dagar långa vandring till Machu Picchu består av 4 enklare dagar och 4 lite tuffare dagar. De 4 enklare dagarna vandrar vi halvdagar fram till lunch. De 4 tuffare dagarna är heldagar där vi oftast vandrar 7-8 timmar innan vi når vårt läger. Den längsta dagen är den vi vandrar över Puma-passet, vilket kan ta 10-11 timmar – en riktigt häftig och härlig utmaning!

Vilken är den högsta punkten på Inkaleden?

Vårt högst läger är i Mutuypata där vi bor på ca 3900 höjdmeter. När vi vandrar över Puma-passet är vi på ca 4500 möh.

Vilka temperaturer kan det bli på Inkaleden?

Det blir inte kallare än någon minusgrad på natten. Annars är det väldigt behagliga temperaturer omkring 15 plusgrader. När vi kommer ner i regnskogen blir det varmare. Då kan vi vara uppe på 25-27 plusgrader och fuktig luft.

Generellt kan man säga att temperaturen sjunker med 0,6 – 0,8 grader per hundra höjdmeter.

Hur lång tid i förväg bör jag boka min resa?

Är du otränad så rekommenderar vi att du bokar in dig minst ett halvår innan avgång för att hinna komma i form. Det är bara att följa vårt träningsprogram slaviskt! Är du i god form och redo för en resa så handlar det mer om hur många platser det finns kvar, vissa av våra resor säljer slut redan ett år innan avgång, så det är bara att boka in dig så snart du bestämt dig!

Hur lång tid spenderar vi i Machu Picchu?

Vi spenderar en halvdag i ruinerna av det mäktiga Inkafolket i Machu Picchu.

Vilken typ av boende kan jag förvänta mig på Inkaleden?

I Cusco bor vi på hotell med god standard. Tre nätter under resan bor vi på familjeägda lodger. Dessa är enklare än vårt hotell i Cusco men väldigt personliga. Fem av nätterna under vandringen spenderar vi i rymliga 4-mannatält. Vi bor som standard två och två i tälten men det är möjligt att boka till privat tält mot en extra kostnad.

Hur transporterar vi packningen?

Förutom den personliga packningen på max 7-8 kilo har vi hästar som bär resterande utrustning.

Erbjuder Swett all utrustning som krävs?

Nej. Personliga vandringskläder, vandringskängor, vandringsstavar och ryggsäck får var och en ta med själv.

Kan jag vandra Inkaleden på egen hand?

Nej. Sedan 2002 är det bara auktoriserade guideföretaget och licenserade guider som får tillstånd att vandra Inkaleden överhuvudtaget. Notera att det bara är Swett som får arrangera vandringar på vår led mot Machu Picchu.

Behöver jag reseförsäkring?

Ja. Reseförsäkring är ett krav på alla våra resor, men har du hemförsäkring så är du reseförsäkrad på alla våra destinationer. Dubbelkolla dock att försäkringen är giltig på höjd, upp till 4500 möh minst!

Finns det internet på Inkaleden?

I Cusco är mobiltäckningen god och det finns även wifi på hotellet. Under vandring innan vi når Machu Picchu är mobiltäckningen sporadisk och vi kan inte räkna med att wifi:et är fungerande på de lodger vi besöker.

Hur är terrängen på Inkaleden?

Till skillnad från den traditionella Inkaleden där man vandrar väldigt mycket på stentrappor så vandrar vi mycket mer på naturliga stigar. Underlaget är ofta mjukt och skonsamt men också stundtals ojämnt. Varje dag bjuder på sin andel backar och när vi tar oss över höga bergspass går leden ofta sick-sack upp för att lutningen inte ska bli allt för brant.

I vårt träningsprogram rekommenderar vi mycket backträning. Följ vårt träningsprogram och du kommer var mer än redo för detta fantastiska äventyr 🙂

Finns det duschar på Inkaleden?

Det finns inga duschar under vandringens fem första dagar, men det finns möjlighet att ta ett dopp i de närliggande vattendragen om man vill. På lodgerna under vandringen två sista dagar finns dusch med varmvatten. Den härligaste duschen finns i Mandor under dag 10, den består av ett stort vattenfall i regnskogen 🙂

Hur stora är grupperna?

16 personer per svensk guide.

Vad för personal finns med på vandringen?

svenska guider, lokala assisterande guider, hästförare och kock.

Vart ligger Inkaleden?

I de peruanska Anderna.

När är den bästa tiden att resa?

För att undvika de kallaste och regnigaste perioderna arrangerar vi våra resor mellan slutet av april och slutet av oktober. När som helst under denna period går utmärkt att resa till Inkaleden.

Vad tittar ni på innan ni handplockar en guide?

  • Teknisk guidekompetens
  • Sjukvårdskompetens
  • Förmågan att navigera i okänd terräng
  • Sociala egenskaper (som optimistisk & inspirerande)
  • Djupgående kunskap om Inkaleden, Machu Picchu, lokalområdet och dess historia.

Hur många guider har ni som kan guida på Inkaleden?

Vi har 8 st specialutbildade guider för just Inkaleden.

Vad äter vi för mat på Inkaleden?

Peru har fantastiska råvaror. Det finns bland annat en uppsjö av majssorter. Vi äter bland annat Qinuoa, mango, avokado, kött och fisk från byborna i närområdet.

Hur förbereder jag mig på bästa sätt?

Till stor del handlar om att man bör komma till Cusco i så god form som möjligt. Du behöver inte vara elitidrottare, men då det är en tuff vandring behöver du träna ordentligt och förbereda dig fysiskt. Har du följt vårt träningsschema är du väl förberedd. Se till att boka i tid så du hinner träna och förbereda dig inför vandringen. Vad gäller utrustning så följer du packlistan du får av oss och se till att ha all utrustning så tidigt som möjligt, så du hinner använda den innan resan.

Hur hanteras en nödsituation?

Vi har alltid erfarna guider på våra vandringar, så om olyckan skulle vara framme blir den drabbade mycket väl omhändertagen.

Nödsituationer leds av din svenska Swett guide och med stöd av vår lokala personal. Vi har även med oss nödhästar under vandringen som kan hjälp oss vid en eventuell evakuering.

Varje år genomgår våra guider en obligatorisk medicinsk kurs, och varje individuell guide måste klara den för att få fortsätta guida. Våra guider bär kompletta medicinska vandringskit och är utbildade i hur man använder den.

Våra guider följer våra angivna rekommendationer i alla situationer och är välutbildade i vandringsäkerhet på höjd och sjukvård. Dessutom är de väl medvetna om att en researrangör alltid ska ha med sig syrgas och syremätare.

Vad är acklimatisering?

Acklimatisering är en process som kickar igång på höga höjder (från ungefär 3 000 höjdmeter). Kroppen ökar produktionen av röda blodkroppar, andningen blir snabbare och pulsen ökar vilket är kroppens sätt att öka syreupptagningsförmågan.

Vilken väg kommer vi gå?

På en bortglömd Inkaled som väldigt få människor använder sig av idag. Det ger våra gäster en unik avskildhet då den traditionella rutten tar 75 000 vandrare varje år.

Hur ska jag boka min flygresa?

Via vår samarbetspartner MK Air Brokers har vi gjort det enklare att boka resan.

  • Kontakta MK Air Brokers.
  • Uppge vart och när du ska resa.
  • Välj någon av reseförslagen du får tillbaka.
  • Du kan enkelt se hur och när de andra i gruppen åker.

Flyg till Peru med högsta flexibilitet och på dina villkor.

 

Vill du boka flyget på egen hand så går det såklart också bra.

Vilka språk talas i Peru?

Spanska är det officiella språket, men de flesta av lokalbefolkningen där vi vandrar har det gamla Inkaspråket Quechua som modersmål.

Närmast kommande avgångar till Inkaleden

44900 kr Fåtal platser kvar Det mytomspunna Machu Piccu där vi spenderar en heldag när vi går Inkaleden

2-13 maj 2024: Vandra Inkaleden

Vi vandrar på vår obefolkade rutt av Inkaleden, utan trängsel, fram till slutmålet – Machu Picchu!

44900 kr Några platser kvar Det mytomspunna Machu Piccu där vi spenderar en heldag när vi går Inkaleden

16-27 maj 2024: Vandra Inkaleden

Vi vandrar på vår obefolkade rutt av Inkaleden, utan trängsel, fram till slutmålet – Machu Picchu!

44900 kr Några platser kvar Det mytomspunna Machu Piccu där vi spenderar en heldag när vi går Inkaleden

27 juni-8 juli 2024: Vandra Inkaleden

Vi vandrar på vår obefolkade rutt av Inkaleden, utan trängsel, fram till slutmålet – Machu Picchu!

44900 kr Några platser kvar Det mytomspunna Machu Piccu där vi spenderar en heldag när vi går Inkaleden

11-22 juli 2024: Vandra Inkaleden

Vi vandrar på vår obefolkade rutt av Inkaleden, utan trängsel, fram till slutmålet – Machu Picchu!

44900 kr Några platser kvar Det mytomspunna Machu Piccu där vi spenderar en heldag när vi går Inkaleden

5-16 sep 2024: Vandra Inkaleden

Vi vandrar på vår obefolkade rutt av Inkaleden, utan trängsel, fram till slutmålet – Machu Picchu!

44900 kr Fullbokat - Reservlista finns Det mytomspunna Machu Piccu där vi spenderar en heldag när vi går Inkaleden

19 – 30 sep 2024: Vandra Inkaleden

Vi vandrar på vår obefolkade rutt av Inkaleden, utan trängsel, fram till slutmålet – Machu Picchu!

44900 kr Fullbokat - Reservlista finns Det mytomspunna Machu Piccu där vi spenderar en heldag när vi går Inkaleden

3-14 okt 2024: Vandra Inkaleden

Vi vandrar på vår obefolkade rutt av Inkaleden, utan trängsel, fram till slutmålet – Machu Picchu!

44900 kr Fullbokat - Reservlista finns Det mytomspunna Machu Piccu där vi spenderar en heldag när vi går Inkaleden

17-28 oktober 2024: Vandra Inkaleden

Vi vandrar på vår obefolkade rutt av Inkaleden, utan trängsel, fram till slutmålet – Machu Picchu!

44900 kr Några platser kvar Det mytomspunna Machu Piccu där vi spenderar en heldag när vi går Inkaleden

2-13 maj 2025: Vandra Inkaleden

Vi vandrar på vår obefolkade rutt av Inkaleden, utan trängsel, fram till slutmålet – Machu Picchu!

44900 kr Fåtal platser kvar Det mytomspunna Machu Piccu där vi spenderar en heldag när vi går Inkaleden

29 juni-10 juli 2025: Vandra Inkaleden

Vi vandrar på vår obefolkade rutt av Inkaleden, utan trängsel, fram till slutmålet – Machu Picchu!

44900 kr Några platser kvar Det mytomspunna Machu Piccu där vi spenderar en heldag när vi går Inkaleden

14-25 september 2025: Vandra Inkaleden

Vi vandrar på vår obefolkade rutt av Inkaleden, utan trängsel, fram till slutmålet – Machu Picchu!

44900 kr Några platser kvar Det mytomspunna Machu Piccu där vi spenderar en heldag när vi går Inkaleden

28 sep-9 okt 2025: Vandra Inkaleden

Vi vandrar på vår obefolkade rutt av Inkaleden, utan trängsel, fram till slutmålet – Machu Picchu!

Fler anledningar att vandra Inkaleden till Machu Picchu med Swett

Expertkunskap om Peru och Inkaleden

Många resor till Peru och Inkaleden har lärt oss mycket om landets historia, natur och kultur. En kunskap vi alltid delar med våra gäster.

En egen upplevelse av bergen

Vandringe har skräddarsytts för att ge dig den bästa möjliga acklimatiseringen och en egen upplevelse av bergens naturrikedom.

För de bästa arbetsvillkoren

Vi arbetar aktivt för goda arbetsförhållanden och villkor tillsammans med våra oslagbara och mycket viktiga lokala guidekollegor.

Ett stort litet företag

Alla ska känna sig som en del av familjen i vårt stora lilla företag. Därför möter vi samtliga gäster och partners nära och personligt.

Väletablerade i Peru

Vi skulle aldrig kunna hålla den höga nivån vi har utan våra samarbetspartners i Peru och vårt lokala team och experter.

Från förberedelse till uppföljning

Vi är med hela vägen från förberedelse till uppföljning för en unik helhetsupplevelse för alla våra gäster på Inkaleden.

Gästerna har ordet

Tiina Salama Inkaleden

INKALEDEN 2017

Åkte med Swett på deras jungfruresa till Peru i maj 2017 och det var magiskt. Detta var även min första resa någonsin med vandring och vandring på hög höjd “

 – Tiina Salama

Jenny på toppen av Macchu Pichu

INKALEDEN 2017

“Reste till Peru och Machu Picchu med Swett i maj 2017. En fantastisk och unik resa med en outforskad vandringsrutt som få har fått tillfälle att uppleva. Vyerna på denna tur är svåra att beskriva i ord och även känslan att vara i så orörd natur. “

 – Jenny Öman

FÖR ATT RESAN ÄR ÄVENTYRET

Vad drömmer du om? Boka din resa idag!