Expedition Jädraås

Expeditionsteori, topptursträning och vacker vandring - nu kör vi!

Swett_Kilimajaro_head3_2000x900

DU ÄR ANMÄLD TILL EN EXPEDITION - SEN DÅ?

Du är lyckligt lottad över att äntligen ha bokat in dig på drömresan till Kilimanjaro, Inkaleden, Atlasbergen, Everest Basecamp eller Elbrus. Grattis – starkt jobbat!

Men nu då? Du har fått packlista och rekommenderat träningsprogram.  Du ställer dig frågan:

-Kommer jag klara det?  –Hur mycket måste jag träna?

-Hur kommer det kännas att sova i tält?   -Hur går en topptur mitt i natten till?

Vi vet hur det känns! Vår ambition med denna förberedelseresa är att alla dina frågor ska bli besvarade. Du kommer få kunskap om vad som händer med kroppen på hög höjd och vad vi kan göra för att minska risken för höjdsjuka. Vi sover i tält under samma förhållanden som de vi har på våra utlandsresor.

Självklart du få testa hur det känns att utmana kroppens fysiska gränser i form av lång, ansträngande vandring som toppas med en tidig uppgång mitt i natten för att simulera en bergsbestigning.

Efter dessa dagar är du mer än redo att nå ditt mål.

Några höjdpunkter under helgen....

Vandrar upp för Elbrus i mörkret

1. Topptur i mörker

Efter en lång dags vandring ankommer vi till vårt tältläger. Middagen är redan uppdukad och det blir tidig sömn i sovsäcken.

Tidigt på morgonen, kl 02.00, slår alarmet igång. Nu är det topptur! Målet är Kungsbergets topp (309 m) x antal gånger för att få känslan av hur det är att bestiga ett berg med en alpin start.

Snart dags för sömn och vila i tält vid Elbrus

2. Expeditionsteori

Under teoripasset kommer du lär dig mer om hur du ska förbereda dig inför din expedition. Ämnen som behandlas är bland annat träning, både mental och fysisk, utrustning och inte minst – hur reagerar kroppen på hög höjd och vad gör vi för att undvika att bli höjdsjuka?

En perfekt kunskapsboost inför din expedition!

Jädraås Herrgård

3. Jädraås Herrgård

Två av nätterna bor vi på Jädraås Herrgård. Den är belägen precis intill Jädraån och har en storslagen utsikt över vattnet och de stora skogarna. Idag är den varsamt renoverad och erbjuder bekvämt boende med historisk charm.

Här äter vi gott, umgås och kanske blir det en bastu och ett bad efter den tuffa vandringen?

DAGSPROGRAM

Här nedan ser du resans program. Välj bland de övriga flikarna för att få se bildgalleri, vanliga frågor m.m.


1

Dag 1: Ankomst Jädraås

Du anländer till vårt boende för helgen, Jädraås Herrgård, på torsdag kväll. Du är välkommen att checka in mellan 15.00 och 21.00. Kl 21.00 tänder vi brasan och det bjuds på välkomstdryck och snacks och en introduktion av ansvarig guide. Alla är laddade att köra igång morgonen dagen därpå! Boendet sker på herrgården, vi bor där två och två.


2

Dag 2: Expeditionsteori och anmarsch

Idag väntar en fullspäckad dag! En härlig frukost står uppdukad, vi äter tillsammans och efter frukosten blir det ett teoripass. Du får en detaljerad genomgång av hur man ska klä sig ute på expedition, du får också en introduktion till hög höjd och hur vi gör för att undvika höghöjdssjuka. Efter förmiddagspasset är det dags att packa inför eftermiddagens anmarsch mot Kungsberget. Innan vi börjar vandra äter vi gemensam lunch på herrgården, därefter är det samling och dags att börja vandringen mot vårt basecamp för natten.

Vi har 18 km vandring framför oss. Vi går i grupp i ungefär samma tempo som vi har på våra expeditioner. Du kommer få en god känsla av hur det är att vara ute på en expedition i grupp. Vi håller ett lagom men kontinuerligt tempo. Nyckeln för att tillryggalägga långa distanser ute i fält är inte att hålla ett högt tempo utan snarare att ta få, kontinuerliga pauser och hålla ett tempo som gör att man orkar hålla på länge.

Vandringen är makalös, vi vandrar genom de vackra Gästrikeskogarna på små, vilda stigar. Till en början följer vi Jädraån och så småningom kommer vi in i ett vilt landskap med små tjärnar runt omkring oss. När vi närmar oss vårt basecamp för natten blir vägen bredare och mer lättgången.

Väl framme på plats i vårt basecamp precis nedanför Kungsberget, i Kungsfors naturreservat, är tälten uppslagna och maten redo att serveras. Precis som en expedition!

Efter kvällens middag slår vi oss till ro i våra tält och försöker sova. Vi ska upp tidigt på natten dagen därpå för att göra toppförsöket.


3

Dag 3: Topptur med alpin start

Mycket tidigt på morgonen, ca 02.00, ringer alarmklockorna. Nu är det dags för frukost och toppförsök! Precis som på en riktig expedition går vi upp tidigt för att göra toppförsöket. Varför så tidigt? Av flera anledningar: 1. Generellt är vädret bättre på morgonen/förmiddagen i bergsregioner och vi vill upp på toppen i fint väder 2. Vi ska gå en lång sträcka och därför behöver vi ha många timmar på oss. 3. OM det skulle ske något oväntat längs med vägen, exempelvis en olycka eller att någon börjar gå väldigt långsamt, behöver vi ha marginal på oss.

Vi äter en lätt frukost och beger oss sedan iväg. Vårt basecamp är uppslaget i närheten av Kungsberget så vi har en kort anmarsch innan det börjar gå uppför. Kungsberget är 309 m högt och vi kommer att gå upp och ned flera gånger för att simulera höjden på en riktig topptur.

När vi har klarat av toppturen är vi trötta – men ännu inte nöjda! Nu ska vi gå tillbaka till herrgården, en annan väg än den vi gick dit, cirka 15 km. Kroppen är trött, benen värker och vi har inte fått mycket sömn – men kroppen klarar av mycket mer än man tror, speciellt i grupp. Vi peppar varandra i sann Swett-anda och kör på, steg efter steg. Vi stannar ofta och får i oss energi. Vi ska hela vägen fram! Sakta men säkert tillryggalägger vi km efter km och framåt tidig eftermiddag närmar vi oss herrgården.

Äntligen – FRAMME! Herrgårdens ägare Dan och Susanne möter oss med kall dryck och snacks. Nu är vi värda avkoppling! Både bastun och badtunnorna är uppvärmda och väntar på oss. Nu har vi en härlig kväll framför oss med god mat och återhämtning. Vi har all anledning att vara stolta – dessutom med insikten; klarade vi av det här så kommer vi med stor sannolikhet klara vår kommande expedition!


4

Dag 4: Reflektion och hemfärd

Idag är det sovmorgon! Efter en lång frukost tar vi en kortare vandring på ca 1 timma för att mjuka upp kroppen som antagligen är ganska stel efter gårdagens strapatser. Väl på plats på herrgården tar vi en reflektionsrunda och går igenom vad vi har lärt oss och vad vi ska göra för att maximera våra chanser att klara av våra uppsatta mål. Efter lunch är det hemfärd – Stort tack för denna gång, nästa gång vi ses är det säkert ute på expeditionen!

Vanliga frågor - Höga Kusten

Vad kostar det att vara med på Expedition Jädraås?

All information om avgångar och priser hittar du i vår resekalender, via länken nedan.

Resekalender

Vad ingår i priset?

 • Två nätters boende på Jädraås Herrgård i tvåbäddsrum
 • Helpension:
  • Snacks vid välkomstmötet dag 1
  • Frukost och lunch på Jädraås dag 2
  • Ourdoor-middag dag 2
  • Frukost och lunch  ute dag  3
  • Middag dag 3 och lunch dag 4 på herrgården
  • Dom bästa förberedelserna du kan tänka dig inför din expedition!
 • Alla teori och vandringspass
 • En inspirerande guide
 • Ett tältläger som slås upp i förväg
 • Tält och matlagningsutrustning

Vad ingår inte i priset?

 • Resa till och från Jädraås
 • Dryck utöver måltidsdryck
 • Personlig vandringsutrustning
 • Sovsäck och liggunderlag (kan hyras)

Hur bor vi?

Den första och sista natten bor vi i tvåbäddsrum på Jädraås Herrgård. Boendet är litet och mysigt, med direkt anslutning till natur och friluftsliv.

Natten däremellan tältar vi i ett tältläger med tält som har samma storlek och kvalitet som de tält vi använder på våra expeditioner utomlands. Allt för att du ska få samma känsla nu som då.

Hur kommer jag till Jädraås?

Du kan ta dig till Jädraås på flera sätt:

 1. Bil. Jädraås ligger ca 2 timmar och 15 min norr om Stockholm.
 2. Tåg+Buss. Du tar tåget till Gävle eller Sandviken och därifrån kan du ta lokalbuss eller hyra en taxi.

Vi kan hjälpa dig att synka samåkning, hör av dig till oss efter bokning så informerar vi övriga i gruppen.

Hur långt innan min inplanerade expeditionsresa passar det att vara med på denna helg?

Vår tanke med denna helg är att den ska ge dig mycket, även om din avgång till Kilimanjaro, Elbrus mfl. skulle vara i direkt anslutning till förberedelsehelgen.

För att få ut max av innehållet och ha möjlighet att träna på hemmaplan är det dock bra om det iallafall är minst en månad kvar innan din planerade resa går av stapeln.

Vem riktar sig förberedelsehelgen till?

Innehållet är anpassat för att passa dig som ska åka på en vandringsresa till ett resmål på hög höjd som innehåller en fysisk utmaning, och vill komma så förberedd som möjligt. De resmål vi  arrangerar och som passar bra in på den beskrivningen är Kilimanjaro, Inkaleden, Everest Basecamp, Elbrus och Atlasbergen. Ska du iväg på en resa till Kebnekaise så rekommenderar vi istället förberedelsehelgen i Höga Kusten som du hittar HÄR.

Hur många personer är med på förberedelsehelgen?

Vi har satt en gräns på 16 personer och 2 guider.

Vad äter vi för mat?

På herrgården äter vi högklassig mat tillagad av kock på plats. Fokus är lokala råvaror och närproducerat. Sista kvällen slår vi på stort och bjuder på en extra fin middag.

Ute i fält har vi också en inhyrd outdoor-kock som lagar mat åt oss. Tanken med denna resa är att allt ska vara under samma förhållanden som en expedition, där vi också har inhyrda kockar, varför vi gör på samma sätt även på denna resa.

Vad behöver jag ta med mig för utrustning?

Du tar med dig samma utrustning som du ska ha med dig på din kommande vandringsresa. Vid bokning får du en detaljerad packlista.

Hur tänker ni kring dagens situation med corona?

Vi är väldigt ödmjuka för att vi är mitt uppe i en pandemi och har vidtagit åtgärder för att minska smittrisken. Vi är också ödmjuka inför att situationen kan ändras.

Läs mer om vad vi gör HÄR.

Närmaste kommande avgångar till Jädraås

Fler anledningar att åka till Jädraås

Ett perfekt delmål

Att ha ett delmål längs med vägen skapar motivation!

Lär av andra

Du träffar och lär känna andra deltagare och tillsammans lär ni av varandra.

God mat

Vi har sett till att det på denna resa ingår bra, näringsrik mat som gör dig redo för äventyr!