Snart ska vi berätta mer om hur du bestiger Kilimanjaro…

...men först några ord från oss som startat Swett!

 

 

Att bestiga Kilimanjaro

Våra lärdomar...

Acklimatisering och val av rutt på Kilimanjaro

Vi på Swett har arrangerat många resor till Kilimanjaro. Vi tycker det är viktigt att du kommer så förberedd som möjligt till Tanzania. Det är en stor investering både i tid och pengar och för att maximera chanserna att nå toppen tycker vi det är viktigt med följande  omåden. Till att börja med så tycker vi att acklimatiseringen, anpassningen till höjden, är mycket viktig. Så viktig att vi har valt att erbjuda hela åtta dagars vandring på våra resor. Som glad amatör kanske man tänker: Vadå, åtta eller sex dagar spelar väl ingen roll? Statistiken talar dock sitt tydliga språk, ju fler dagar på berget – desto större chans att nå toppen. Denna toppstatistik har vi fått direkt från Tanzanias nationalparksmyndighet, och den förklarar alltså hur många procent av de som startar sin vandring in i nationalparken som när de checkas ut registreras för att de nått toppen.

Vi på Swett kan faktiskt skryta med att hela 92% av de som går med oss på Kilimanjaro under åtta dagars tid når toppen. Ett resultat av goda förberedelser och ett bra tänk kring acklimatiseringen.

Att anpassa sig väl till höjden innebär också att välja rätt rutt. Det finns ett stort antal rutter upp till toppen av Kilimanjaro och vi på Swett har under årens lopp testat alla rutter. Det har resulterat i Swetts unika rutt. Vi börjar på västra sidan av Kilimanjaro, på Lemosho-rutten, viker sedan av på norra sidan, på rutten som kallas Northern Circuit, därefter kommer vi in på Rongai-rutten som vi tar hela vägen till toppen – och sedan ner går vi Mweka. Det är en fantastisk rutt som kombinerar Kilimanjaro alla sidor, du får se allt från jordbrukslandskap i väster till Kenyanska slätterna i norr och regnskogen i söder. Förutom att det är en extremt vacker rutt så får du även en perfekt acklimatisering. Vi börjar de tre första dagarna uppför för att sedan vända nedåt och då reagerar kroppen genom att anpassa sig väl till höjden. Vi har fått mycket goda vitsord av våra resenärer för denna rutt.

Förberedelser inför Kilimanjaro

Som en del av vårt upplägg erbjuder vi goda förberedelser. När du bestiger Kilimanjaro vill du inte riskera att inte komma upp på grund av dåliga förberedelser. Tre saker tycker vi är extra viktigt.


Träning inför Kilimanjaro 2

Träning inför Kilimanjaro2

Säkerheten på Kilimanjaro

Vi vill att du ska känna dig trygg på berget. Givetvis gör vi allt som står i vår makt för att förebygga olyckor men om olyckan ändå skulle vara framme är vi förberedda.

Maten på Kilimanjaro

När du går på hög höjd och vandrar långa dagar är det viktigt att ha BRA mat. En bieffekt av att gå på hög höjd är att man ibland tappar aptiten. I kombination med långa dagar där man brukar mycket energi för att vi har valt att fokusera mycket på bra mat. Du får en stabil frukost med gröt, mackor, ägg, korv och bacon innan du börjar dagens vandring. Innan avfärd får du vår välkända snackslåda som kan innehålla allt ifrån mackor, ägg och chokladbars till russin, nötter och annat smått och gott. Under dagens vandring stannar vi sedan till för ett varmt mål mat på vandrande fot i vårt uppslagna mattält. Väl framme möts vi med kaffe och te i vårt mässtält och avnjuter att vi nått dagens slutetapp. På kvällen serveras sedan tre rätters Kilimanjaro-middag! Soppa till förrätt, en varm måltid, exempelvis fisk och ris, kyckling och pommes frites. Rejält ska det vara, det är vi värda! Som efterrätt kan det serveras fruktsallad med grädde. Har du specialkost, kanske vegan eller laktos/gluten-intolerant? Inga problem – det löser vi! Maten lagas till av våra fantastiska lokala kockar som vi imponeras av varje gång – hur bär de sig åt för att laga tills å god mat på hög höjd med begränsade resurser?

Hygien på Kilimanjaro

Att vara hygienisk är MYCKET viktigt. Vi förser alla våra resenärer med handsprit före och efter varje måltid och självklart innan varje totalettbesök. Vi bär med oss portabla toaletter för att undvika att smusta ned berget och även för att hålla hygienen på en hög nivå. Du ska inte riskera att bli sjuk på ditt livs upplevelse!

Lokala teamet på Kilimanjaro

Vårt lokala team är beundransvärda! I genomsnitt har vi tre lokala medhjälpare och kollegor för varje resenärer. Det är bärare, kockar, guider, logistiker, campingansvariga, assisterande guider och andra yrkesroller. De finns där för oss och det är mycket stolta yrkesmän som tar sitt jobb på allvar. Vi har varit drivande i att förbättra arbetsvillkoren för den lokala personalen på Kilimanjaro och är mycket stolta över att vara första svenska arrangörer som blivit medlemmar i KPAP, Kilimanjaro Porters Assistance Project, en organisation som arbetar stenhårt för att förbättra bärarnas situation på Kilimanjaro. Åker man med oss till Kilimanjaro kan man åka med gott samvete över att det lokala teamet behandlas väl och får rättvis ersättning.

Kilimanjaro program

Datum för att bestiga Kilimanjaro med Swett

Boka in dig på resan till Kilimanjaro här!

Bestig Kilimanjaro på 8 dagar

5 juli – 14 juli 2017

20 oktober – 29 oktober 2017

16 december – 25 december 2017

19 januari – 28 januari 2018

15 juni – 24 juni 2018

10-19 augusti 2018

2 november – 11 november 2018

18 januari-27 januari 2019

5-14 juli 2019

11-20 oktober 2019

17-26 december 2019

24 januari-1 februari 2020

10 juli-19 juli 2020

9 oktober-18 oktober 2020

18 december-27 december 2020

Bestig Kilimanjaro på 7 dagar

5 juli – 13 juli 2017

20 oktober – 28 oktober 2017

16 december – 24 december 2017

19 januari – 7 januari 2018

1 juni – 9 juni 2018

10-18 augusti 2018

2 november – 10 november 2018

18 januari-26 januari 2019

5-13 juli 2019

11-19 oktober 2019

17-25 december 2019

24 januari-2 februari 2020

10 juli-18 juli 2020

9 oktober-17 oktober 2020

18 december-26 december 2020

Kostnad för att bestiga Kilimanjaro med Swett

Kilimanjaro åtta dagar: Pris 34 900 kr

Kilimanjaro sju dagar: Pris 31 900 kr

Du betalar endast 6995 kr vid bokning – resten 30 dagar innan avfärd

Har du några frågor, maila info@swett.se eller ring 070-586 44 58

Safari och Zanzibar

I samband med en bestigning av Kilimanjaro passar många av våra resenärer på att åka på safari och uppleva paradisön Zanzibar. Dessa resor arrangeras alltid i samband med våra avgångar till Kilimanjaro.

Två dagar safari i Tarangire

Med boende på safarilodge – 7 900 kr
Med boende i campingtält – 5 900 kr

Två dagar safari i Tarangire + en dag i Ngorongoro

Med boende på safarilodge – 11 900 kr
Med boende i campingtält – 8 900 kr

Zanzibar – fyra dagar inklusive inrikesflyg

Högklassigt hotell – 7 900 kr
Enklare hotell – 6 500 kr

Vad ingår i priset?

Kilimanjaro – det här ingår

Kilimanjaro – det här ingår inte

 Priserna gäller från och med 2016-05-20 och tillsvidare. Det är tidpunkten för bokningen som är avgörande för rätten att få ett rabatterat pris för tidig bokning. Swett reserverar sig för tekniska fel vid bokning som kan leda till att rabatt uteblir eller felaktigt utdelas. Priset korrigeras vid sådana fall vid slutbetalningen. Endast en rabattkod kan användas vid bokning, rabatter går ej att kombinera. För övriga villkor se:

Swett bokningsvillkor

Swett på Kilimanjaro

Vill du få mer info? Äventyret börjar i vår upplevelseguide:

Börja äventyret!

Safari och Zanzibar

Ett perfekt avslut på äventyret

Beställ Kilimanjaroguiden

Några som varit med på Kilimanjaro