Snart ska vi berätta mer om hur du bestiger Kilimanjaro…

...men först några ord från oss som startat Swett!

 

 

Varför Swett på Kilimanjaro?

Kilimanjaro med Swett – Nordens säkraste arrangör av Kilimanjaroresor!

Under de senaste åren har vi bestigit Kilimanjaro oräkneliga gånger och varje gång har vi lärt oss något nytt. Kilimanjaro var det första resmålet som Nicklas Lautakoski, Swetts grundare, en gång i tiden började arrangera resor till och ett av de resmål vi känner absolut störst passion för. Vårt ledord för att bestiga berg är trygghet och tillgänglighet. Vi erbjuder en säker tur och en möjlighet att maximera dina chanser att nå toppen. Nedan hittar du information om vad som är viktigt när du ska bestiga Kilimanjaro och varför du ska bestiga Kilimanjaro med just oss.

Hur bestiger man Kilimanjaro med Swett

Kilimanjaro ligger i Tanzania i östra Afrika och är ett mycket populärt berg att bestiga. Varje år är det tiotusentals personer som gör ett försök. Alla når inte toppen och det handlar ofta om att man ska välja en seriös arrangör som tar din framgång och din säkerhet på allvar. Vi utgår från Arusha, vilket är en stad som ligger i närheten av berget. Där bor du på hotell den första och sista natten. Vi hämtar alltid upp dig på flygplatsen (Kilimanjaro International Airport) med vår svenska expeditionsledare redo att göra det bästa för att du ska få en härlig vistelse. Kilimanjaro är ett vandringsberg, utan några inslag av klättring, vilket för att alla människor med en normal grundfysik och lite jävlar anamma kan klara av att nå toppen. Du behöver ingen tidigare erfarenhet av liknande saker men det är en stor fördel om du förbereder dig på bästa sätt både fysiskt och mentalt. Vi ser till att du kommer dit med bästa förutsättningar. Längs med vandringen bär du din egen dagsryggsäck, ca 6-7 kg, och resten av packningen har vi ett fantastiskt bärarteam som tar hand om. Vi bor i tält och vandrar genom Kilimanjaros fyra klimatzoner. Vi börjar i regnskogen och avslutar på toppen med glaciärer runt omkring oss. Efter expeditionen. är det många av resenärer som åker vidare på safari och Zanzibar som vi också arrangerar.

Acklimatisering – Vi gör Kilimanjaro på 8 dagar!

Det är superviktigt att acklimatisera sig på höjd. Höjder över 5000m klassificeras som extremhöjd vilket innebär att det är bättre att ta det säkra före det osäkra. Till en början arrangerade vi våra resor på totalt 7 dagar, och observera att det är 7 dagar på berget som menas, alltså 6 nätter på Kili och inte antal dagar i Tanzania. Många gånger när man jämför olika leverantörer av resor till Kilimanjaro så är det svårt att få en uppfattning av hur många dagar man egentligen spenderar på berget. Jämför totala antalet nätter på berget, det är viktigt. Varje ytterligare dag och natt gör att du kommer klara dig så mycket bättre på höjd som du kommer se nedan. Det finns ett antal regler när det gäller acklimatisering, här kommer tre av dom:

Ju fler dagar desto bättre. Vi arrangerar resan på 7 eller 8 dagar. Vi rekommenderar de som inte varit på höjd tidigare eller som det vet med sig att man behöver extra tid för att må bra att gå på 8 dagar. Är du i mycket god form och vet med dig att du klarar dig på höjd så fungerar 7 dagar. Våra 7 respektive 8 dagarsturer går parallellt med varandra, dock med skillnaden att de som går på 7 dagar börjar på en annan startpunkt lite högre upp på berget och ansluter till 8 dagars-gruppen efter två dagar.

Det är ingen stress! Våra guider håller ett lugnt och långsamt tempo. ”Pole Pole” som man säger på swahili är ett förhållningssätt till att inte stressa. Vi stannar, tar foton, dricker vatten och äter lite snacks och trampar på framåt i en lugn takt. Ansvarig ledare ser till att ingen stressar upp tempot.

För att trigga igång processen att acklimatisera dig till höjden så är vår rutt anpassad efter principen ”Gå högt och sov lågt”. Det innebär att vi under några av dagarna på berget under eftermiddagen tar en acklimatiseringstur ett antal hundra höjdmeter ovanför vårt läger för att trigga igång acklimatiseringen. Då kommer produktionen av röda blodkroppar igång, din andningsfrekvens och puls ökar och din kropp kommer bli bättre syresatt vilket gör att du mår bättre.

För att visa väldigt tydligt hur viktigt det är med acklimatisering så hittar du nedan statistik från berget som vi fått direkt av tanzaniska nationalparksmyndigheten. Nedan siffror är alltså hur många som startar vandringen som når Uhuru Peak, Kilimanjaros högsta punkt på 5 895 meter över havet.

Statistiken talar sitt tydliga språk –  snåla inte in på dagarna. Det blir ändå dyrare i slutändan om du inte kommer upp och måste åka till Kilimanjaro en gång till för att nå ditt slutmål.

Den unika rutten – Skräddarsydd av Swett

Efter många turer upp och ned på Kilimanjaro så har vi fått bra koll på vilka rutter som passar oss bäst. Rutterna på södra sidan är väldigt välbesökta. Machame-rutten exempelvis (även kallad Whisky-rutten) är den absolut populäraste rutten och du kan få trängas med upp till hundra andra grupper i lägret om du har otur. Det tycker vi tar bort lite av charmen på berget. På Marangu-rutten finns det till och med stora stugor som kan inhysa hundratals människor.

Vi väljer att gå på norra sidan av berget för att få berget för oss själva. Med utsikt över Kenyanska savannen och buffelhjordarna där nere så går vi i lugn och ro, utan trängsel från andra grupper.

Vi börjar vandringen på Lemosho-rutten på västra sidan av berget i ett torrt jordbrukslandskap. Ganska snart kommer vi in i regnskogen där det är lummigt och grönt med colabus-apor hoppandes i träden. Dag tre viker vi av till Moir Camp och den okända ”Northern Circuit”-rutten. Där blir vi själva. Efter två dagar på norra sidan kommer vi in på Rongai-rutten som tar oss upp på toppen av Kilimanjaro. Nedfärden sker på Mweka-rutten. Sammanfattat kan man säga att det är en genomtänkt rutt som tar dig genom Kilimanjaros alla klimatzoner med bästa acklimatisering. Anledningen till att vi är ensamma om att erbjuda denna rutt är att det kräver båda extra dagar (helst 8 minimum 7) och en del krävande logistik för att komma till den norra, mer otillgängliga sidan av Kili. Vi tycker dock det är värt det lilla extra besväret. Våra gäster också.

Utrustningshyra – Sparar dig många tusenlappar

Av oss får du hyra utrustning! För enbart 1500: – hyr vi ut ett kit bestående av en varm vintersovsäck från Marmot, en stor expeditionsjacka från Bergans, uppblåsbart liggunderlag från Thermarest och en duffelbag från Haglöfs. Allt till ett värde av ca 20,000: -, ett perfekt sätt för dig som inte har stor erfarenhet av bergsvandringar att få högkvalitativ utrustning utan att behöva spendera en större summa pengar på utrustning.

Hygien – Så du slipper bli sjuk

Att prioritera hygienen är viktigt. Ett av de första besluten vi tog på Kilimanjaro var att besluta att vi tog med oss portabla camping-toaletter. På Kilimanjaros officiella läger finns det toaletter men de är generellt sätt väldigt ofräscha. Efter våra första turer insåg vi att flera deltagare alltid blev dåliga i magen. Varför? undrade vi. Vi gjorde vårt bästa med handsprit, fräsch mat och flera påfyllningar med färsk mat under vandringen. Toaletterna var det enda svaret. Efter att ha tagit med oss egna toaletter så uteblev problemet. Det är så Swett jobbar, ständig förbättring!

KPAP –  Bestig Kilimanjaro med gott samvete

Vi är medlemmar av KPAP, Kilimanjaro Porters Assistance Project. Det är en organisation som jobbar för bärarnas situation på berget. Traditionellt sett på Kili har många bärare utnyttjats på så sätt att de fått bära för mycket, fått för lite mat, fått sova i dåliga tält eller till och med utomhus och ovanpå det dessutom fått väldigt dålig ersättning. Det är för jävligt, tycker vi! Vi vill bidra till en bättre situation för vår lokala personal och har genom medlemskapet i KPAP extremt höga krav på oss att tillgodose en bra arbetsmiljö för vår lokala personal på plats vilket är viktigt för oss. Vi lånar bland annat ut utrustning till dom, ser till att de får bra betalt och inte minst så jobbar vi för en attitydförändring, det ska inte finnas ett ”vi och dom”, utan vi gör det här tillsammans – turister och personal! svenskar och tanzanier!

Service i världsklass – För att du är värd det

Vi vill att du efter turen ska känna dig överväldigad över den goda service du fått. Det ska ha avspeglat sig i allt ifrån att det finns så mycket kaffe som du behöver (vi är ju trots allt svenskar, ett av de mest kaffedrickande folken i världen), till att vi hjälper dig på flygplatsen om ett bagage kommit bort och inte minst det personliga bemötandet i varje kontakt med våra guider och personal. Du ska känna sig uppskattad och uppmärksammad vid varje tillfälle!

Svenska guider – Ett sätt att kvalitetssäkra din tur mot toppen

Vi har alltid en svensk expeditionsledare på våra turer. Under åren har vi lärt oss att uppskatta den härliga mixen mellan en svensk expeditionsledare med guideutbildning från Sverige, som kan första hjälpen och förstår gästernas specifika behov – i kombination med lokala guider som besökt toppen ett hundratal gånger. Våra gäster uppskattar tryggheten det känns i att ha en svensk ledare på plats.

Mat och boendet

Vi tar hänsyn till våra gästers matpreferenser. Oavsett om du är vegan, laktos- eller glutenintolerant så löser vi saken. Våra tanzaniska kockar har slutat skaka på huvudet åt de svenska gästernas olika önskemål utan ordnar allting med ett leende. Hittills är det dock ingen som kört 5:2-dieten på berget! I god tid innan får du fylla i en hälsodeklaration där du specificerar dina matbehov. Generellt kan man säga att vi har väldigt bra mat på berget. Det är fräsch, varm, energirik och god mat med varierat innehåll. Vid tre tillfällen per dag serveras det en varm måltid och på kvällen blir det trerätters, oftast en god grönsakssoppa till förrätt, till huvudrätt kan det serveras fisk och ris och till efterrätt en god fruktsallad. Kocken skapar verkligen magi på hög höjd!

Vi bor i två och två i stora rymliga fyrmanna-tält från Marmot. Du ska inte behöva trängas. Vill du sova i enkeltält går det också att ordna. Som mässtält har vi stora tält från svenska Primus. Där sitter vi på kvällarna och spelar kort, dricker te och umgås.

Expeditionsläkare – Unikt i Norden

Vi tar våra gästers säkerhet på allvar! Som en del av vårt arbete att ständigt utvecklas och förbättras har vi med start januari 2018 beslutat oss för att inleda ett samarbete med företaget Adventure Medicine. På varje Kilimanjaro-tur kommer vi ha med oss en utbildad svensk expeditionsläkare. Varför det? Kanske du undrar. Jo, för två år sedan så hade vi med oss Olivia Kiwanuka som grundat Adventure Medicine på en av turerna, lite på ”test”. Det innebar att hon var ansvarig för gästernas medicinska tillstånd och väldigt proaktivt kunde åtgärda små blessyrer som senare skulle kunna utvecklas till någonting allvarligare. Exempelvis kunde hon ge antibiotika till en gäst som fått problem med magen. De gäster som fått höjdproblem kunde hon snabbt medicinera för att få upp välmåendet och överlag fick vi en grupp som både mådde bra och som nådde toppen. Av 24 deltager kom 23 personer upp, ett mycket bra resultat statistiskt. Tiden är nu mogen för att skicka med en läkare på alla våra turer, någonting som vi är helt unika i Norden med att erbjuda. Vi vågar därmed påstå att vi är Nordens säkraste Kilimanjaro-alternativ!

Förberedelser

Med Swett kommer du förberedd till Kilimanjaro. I samband med anmälan får du träningsprogram, utrustningslista och en välkomstfolder med matnyttig information. Vi kallar också till en upptaktsträff i god tid innan avfärd där vi tränar tillsammans, du får träffa andra resenärer och vi går igenom vad du ska tänka på inför bestigningen. Vi på Swett-kontoret finns också alltid tillgängliga för dina frågor. Det är bara att slå en signal eller komma förbi oss på Södermalm i Stockholm!

Mindre grupper

På våra turer går vi max 12 personer per svensk guide / doktor. Vi vill att du ska känna dig sedd och slippa trängsel.

Kilimanjaro program

Datum för att bestiga Kilimanjaro med Swett

Bestig Kilimanjaro på 8 eller 7 dagar

2018

19 januari – 28 januari 2018 (redan varit)

15 juni – 24 juni 2018

10-19 augusti 2018

11-20 oktober 2018

21-30 oktober 2018

21-30 december 2018

 

2019

18 januari-27 januari 2019

30 januari-8 februari 2019

5-14 juli 2019

11-20 oktober 2019

17-26 december 2019

 

2020

24 januari-1 februari 2020

10 juli-19 juli 2020

9 oktober-18 oktober 2020

18 december-27 december 2020

OBS! Väljer du 7-dagars alternativet så anländer du en dag senare till Tanzania.

Kostnad för att bestiga Kilimanjaro med Swett

Kilimanjaro åtta dagar: Pris 37 500 kr

Kilimanjaro sju dagar: Pris 33 500 kr

Du betalar endast 6995 kr vid bokning – resten 30 dagar innan avfärd

Har du några frågor, maila info@swett.se eller ring 070-586 44 58

Safari och Zanzibar

I samband med en bestigning av Kilimanjaro passar många av våra resenärer på att åka på safari och uppleva paradisön Zanzibar. Dessa resor arrangeras alltid i samband med våra avgångar till Kilimanjaro.

Två dagar safari i Tarangire

Med boende på safarilodge – 8 900 kr
Med boende i campingtält – 6 900 kr

Två dagar safari i Tarangire + en dag i Ngorongoro

Med boende på safarilodge – 12 900 kr
Med boende i campingtält – 9 900 kr

Zanzibar – fyra dagar inklusive inrikesflyg

Högklassigt hotell i dubbelrum – 9 900 kr
Enklare hotell i dubbelrum – 7 500 kr

Vad ingår i priset?

Kilimanjaro – det här ingår

Kilimanjaro – det här ingår inte

 Priserna gäller från och med 2016-05-20 och tillsvidare. Det är tidpunkten för bokningen som är avgörande för rätten att få ett rabatterat pris för tidig bokning. Swett reserverar sig för tekniska fel vid bokning som kan leda till att rabatt uteblir eller felaktigt utdelas. Priset korrigeras vid sådana fall vid slutbetalningen. Endast en rabattkod kan användas vid bokning, rabatter går ej att kombinera. För övriga villkor se:

Swett bokningsvillkor

Swett på Kilimanjaro

Vill du få mer info? Äventyret börjar i vår upplevelseguide:

Börja äventyret!

Safari och Zanzibar

Ett perfekt avslut på äventyret

Beställ Kilimanjaroguiden

Några som varit med på Kilimanjaro