Vandringsresor | Swett

Vandringsresor: 10 viktiga tips

2019-10-15
Blogg

Vandring är en utmärkt träningsform. Studier visar att det erbjuder flera fysiska och mentala fördelar. Genom att allt från att minska ångest till att förhindra benskörhet är vandring en utomhusaktivitet som ger fördelar utöver det natursköna och roliga.

Till skillnad från att gå på ett löpband eller en asfalterad stig, är bergsvandring fullt av oförutsägbara variabler. Naturligtvis är dessa variabler en del av det som gör det så roligt!

Använd följande vandringstips för att göra dina första vandringar framgångsrika:

1. Börja smått och välj rätt vandringsled för din fysiska form

Välj en vandring som är lite kortare än den distansen du normalt kan gå på en plan eller asfalterad yta. För att uppskatta den tid som krävs för att vandra leden, räkna med en takt på drygt 3 km/h. Granska även höjdförändringarna och lägg till en timme till din beräknade vandringstid för varje 300 meters höjning. När du har varit ute ett par gånger har du en känsla för vilka distanser och höjdförändringar som fungerar bra för just dig.

2. Bekanta dig med vandringsleden

När du har valt en led, granska en karta över området. Ta reda på om leden är en slinga eller om du ska gå samma väg tillbaka. Lägg märke till eventuella korsande spår där du riskerar att gå fel.

3. Kontrollera vädret

Ända fram till början av din vandring bör du kontrollera väderprognosen en extra gång. Detta ger dig värdefull information om hur du klär dig och vad du ska packa. Om vädret beräknas vara dåligt, ger det dig chansen att ändra planerna istället för att bli överraskad mitt under vandringen.

4. Packa tio viktigaste sakerna

Packa tio viktigaste sakerna | Swett

De viktigaste sakerna att ta med sig på vandringen utgörs av tio kategorier. De är saker du bör packa för att hålla dig säker utomhus, till exempel i händelse av en oplanerad övernattning. Packningen anpassas beroende på längd och avlägsenhet av vandringen. Exempelvis kan en tunn filt vara bra att ha med sig på en kort sommarvandring, medans en avlägsen vintervandring kräver mer omfattande utrustning.

Här är de tio nödvändiga sakerna:

  • Navigering (karta och kompass)
  • Solskydd (solglasögon och solskyddsmedel)
  • Isolering (extra kläder)
  • Belysning (pannlampa/ficklampa)
  • Första hjälpen
  • Eld (vattentäta tändstickor/tändare/ljus)
  • Verktyg och reparationskit (ex. Schweizisk armékniv)
  • Näring (extra mat)
  • Vätska (extra dricksvatten)
  • Nödskydd (tält/plast/presenning)

Den här listan kan se skrämmande ut, men när du skräddarsyr den efter din vandring kommer det inte vara så farligt.

5. Rätt skor och strumpor

Ömmande fötter kan förstöra en vandring. Investera i vandringskängor och strumpor av hög kvalitet. Detta betyder inte tunga läderskor, det finns många lätta kängor tillgängliga som du inte behöver gå in så länge. Ull- eller syntetstrumpor är att föredra. Packa också skavsårsplåster utifall.

6. Klä dig som en vinnare

När du har tagit hand om dina fötter är klädsel nästa steg till en bekväm vandring. Undvik bomull, det blir snabbt och förblir fuktigt, vilket känns klibbigt och orsakar onödigt skav mot kroppen. Syntettyg är att föredra. För att enkelt anpassa dig till temperatur och väder, bär klädlager som du enkelt kan ta av och på dig utifrån behov. Slutligen, packa ett extra varmt lager utöver vad du tror att du kommer att behöva, helst något som också kommer att blockera vind.

7. Håll det lätt

Okej, nu när du har packat allt det här, kom ihåg att hålla packningen lätt. Detta betyder att du bör välja det alternativ av varje föremål som väger minst. Till exempel är kanske en liten tub med solkräm att föredra framför en halvlitersförpackning.

8. Ta det lugnt

När du först kommer in på vandringsleden kanske du känner för att sätta av som en hjälte. Du kommer dock vara slutkörd i slutet av dagen om du inte tar det lite lugnt. Håll dig istället till en takt du säkert vet att du kan upprätthålla hela dagen. Det kanske känns besvärligt till en början, men efter några mil, särskilt uppför, kommer du vara glad att du sparat på krafterna.

9. Lämna inga spår

De vackra vandringsspåren som vi älskar kommer bara att förbli vackra om vi värnar om dem. Det är upp till varje friluftsentusiast att ta hand om våra utrymmen. Skräpa inte ned!

10. Berätta för någon var du kommer att vara 

Det är viktigt att någon som inte är på vandringen känner till resplanen och vid vilken tid det kan vara dags att oroa sig och ringa efter hjälp. “Orostiden” kan vara flera timmar senare än planerad framkomst för att möjliggöra en långsammare vandring, eventuella pauser på vägen eller en öm fotled som orsakar förseningar.

Ett annat alternativ är att bära en nödsändare, såsom en SPOT-sändare, som gör det möjligt att ringa efter nödhjälp via satellit.

Med hjälp av dessa tips hoppas vi att du kommer ut och vandrar den här säsongen. Vart bär det av?

NYHETSBREV

Missa inte att prenumerera på vårt inspirerande nyhetsbrev där du får nyheter om våra resor, kampanjinformation och tips&tricks!

Din mailadress

x