Vandra Inkaleden till Machu Picchu

Vandra Inkaleden till Machu Picchu

3 anledningar att åka med Swett till Inkaleden

Swett tar dig på en rutt bortom de vanliga lederna på Inkaleden

1. Egen rutt utan trängsel

Vi har valt att gå vår egen väg, på noga utvalda stigar genom Ahobambadalen, där din grupp vandrar helt avskild från andra grupper.

Över vattendrag på Inkaleden

2. Trygghet med svensk guide

Vi har alltid med oss en erfaren svensk guide som leder expeditionen. I kombination med duktiga lokala guider är det ett framgångsrecept.

Vi vandrar i lugnt tempo på Inkaleden och låter våra deltagare acklimatisera sig

3. Må bra med sund acklimatisering

Vi övernattar i Cusco i tre nätter på 3400 meter höjd, och sedan två nätter i bergen på 3800 höjdmeter för en sund acklimatisering till höjden innan vandringen börjar.

Det blir många dagars vandring på fantastiska Inkaleden

Vandra Inkaleden till Machu Picchu på en unik rutt med svenska och lokala guider

Upplev de peruanska bergen på samma sätt som Inkafolket gjorde för hundratals år sedan. Slipp trängseln på den traditionella Inkaleden mot Machu Picchu, och vandra på noga utvalda stigar för att få en genuin upplevelse under en av våra mest exklusiva vandringsresor.

Allting började med att Swetts grunade Nicklas Lautakoski lärde känna Nathan Heald, en av Perus mest välkända höghöjdsklättrare och bosatt i Cusco. Han har fått lokalbefolkningens erkännande och respekt efter att ha bestigit flera av de mest svårklättrade bergen i landet, och det är tack vare vårt samarbete med “Nate” som vi, som första och enda skandinaviska företag, har lyckats få tillstånd att arrangera resor till Inkaleden och Machu Picchu via den bortglömda Ahobamba-dalen.

För oss är det en dröm som har gått i uppfyllelse, och vi hoppas kunna förmedla den känslan när du åker med oss för att vandra Inkaleden mot Machu Picchu. Kanske känner du till vår vandring genom att du sett på SVT:s Landgång som sändes i augusti 2017? Då tog vi med oss kocken Paul Svensson och programledare Anne Lundberg på ett äventyr som även DU har möjlighet att få följa med på.

Är du nyfiken på våra andra vandringsresor? Ta en titt på våra expeditionsresor till Kilimanjaro.

Det är lätt hänt att man stannar upp och tar in landskapet runt Inkaleden

Funderar du på att vandra Inkaleden?

Just nu erbjuder vi dig våra tre bästa tips inför Inkaleden helt kostnadsfritt. Skicka efter vår inspirerande broschyr genom att klicka på knappen nedan.

Swett besöker Lucilla och hennes hästar på Inkaleden

Din guide till Inkaleden

Klicka på respektive flik för att läsa mer om vårt upplägg på vandringen till Machu Picchu!

1

Vi startar vår resa i Inkaleden i CuscoDag 1: Ankomst till Cusco

Höjd 3400 m

Vi landar i Cusco på 3400 höjdmeter redan första dagen. Du kommer känna att det är lite tuffare än vanligt att andas och kanske är du tröttare än vanligt. Oroa dig inte över det, det är en vanlig reaktion på höjd. På plats finns våra guider som är välutbildade och kommer ge dig all information du behöver och svarar på alla dina frågor. Vi inleder resans första dag med en god peruansk middag på en restaurang alldeles i närheten av hotellet. Vi tar det lugnt och vilar upp oss efter den långa flygturen.


2

Swett ser alltid till att vi äter god mat på våra resor till InkaledenDag 2:  Acklimatiseringsdag i Cusco

Höjd 3400 m

Vi tar det lugnt idag för att kroppen ska kunna anpassa sig till höjden. Cusco var Inkafolkets huvudstad och här finns många byggnader och minnen kvar från Inkatiden. Med hjälp vår lokala guide så upplever vi Cuscos häpnadsväckande arkitektur, bland annat katedralen Coricancha, stadens marknad och de mindre gränderna som omger Cusco, en guidad stadsrundtur på ca 3 timmar, innan vi äter lunch ihop på vår utvalade restaurang. Det finns också möjlighet att besöka stadens stora marknad för de som vill.

 


3

Vi besöker marknaden Pisac i början av vår rutt längst InkaledenDag 3: Mot den heliga dalen

Höjd 3400 m->2800 m->3400 m

Vi tar oss till Urubamba Valley, den heliga dalen, och besöker Pisac, den lokala marknaden och Inkafolkets välkända efterlämningar bland ett hav av terassodlingar. Vi gör en kortare promenad till Qalla Q’asa med utsikt över odlingarna. Vid lunchtid besöker vi en ekologisk, välsorterad restaurang. Efter lunch åker vi till Ollantaytambo. Att besöka heliga dalen är ett måste, här lever Inkafolkets minne kvar i de många terasserna och ruinerna. När dagens tur är slut beger vi oss tillbaka till Cusco för att bo där ytterligare en natt innan vandringen börjar.

 


4

Vi vandrar genom varierande miljöer längst Inkaleden, bland annat blomstrande regnskogDag 4: Från Cusco till Soray Pampa

Höjd 3400 m ->3800 m

Idag tar vi oss upp i bergen i en minibuss. Efter en tidig frukost på hotellet är vi på väg! Färden går genom blomstrande dal och grönskande regnskog, och vi kommer dessutom få se det praktfulla berget Salkantay. Vi äter lunch i en mindre by längs med vägen innan vi når fram till Soray Pampa och nu är vi uppe i bergen. Vi går av bussen en bit från lodgen och den sista biten får vi bära våra väskor fram till vårt boende för natten. Denna dag har vi kommit upp på 3800 m höjd. Ännu är det ingen vandring, men det känns ändå som att äventyret börjat nu när vi äntligen nått startpunkten för vandringen. Eftermiddagen har vi fri tid och vid middagen har Swetts guider en briefing inför kommande vandring.


5

Magiskt vackra berg längst InkaledenDag 5: Acklimatiseringstur i Soray Pampa

Höjd 3800 m->4200 m->3800 m (4 timmars vandring)

Idag väntar en enastående acklimatiseringstur till en vacker glaciärsjö. Vi börjar vandringen först när vi har avnjutit en stadig frukost med färsk avokado och mango, müsli, ägg och bacon. Det räcker med lätt dagspackning för dagens vandring för vi återvänder till Soray Pampa i eftermiddag. Från glaciärsjön har vi utsikt över dalen, och vi kan se platsen där morgondagens rutt börjar. Principen “walk high – sleep low” hjälper din kropp att acklimatisera sig bättre till den stigande höjden.

Innan vår vandring på Inkaleden till Machu Picchu påbörjas kontrollerar en lokal guide och vår svenska expeditionsledare att din kropp har acklimatiserat sig väl till höjden och att du mår bra.


6

Vi vandrar i vackra Ahobamba-dalen på InkaledenDag 6: Från Soray Pampa, över Inkachillaska och ned till Sisay Pampa

Höjd 3800 m->5000 m->4200 m (12 timmars vandring)

Idag ska vi ta oss upp på 5000 meters höjd. Vi utgår från Soray Pampa och vandrar i långsamt tempo. Vi stannar och äter och dricker ordentligt innan vi går vidare. Dagens etapp är en rejäl utmaning! Vi ska ta oss från 3800m upp till Inkachillaska-passet på 5000m höjd. Det tar 7-8 timmar att ta sig upp på passet i ett lugnt tempo. Vi stannar och äter, fotograferar och lär känna varandra. Ju högre upp vi kommer – desto tystare blir det i ledet.  Framåt eftermiddagen kommer vi upp till bergspasset Inkachillaska. Det är tunn luft här uppe, en plats där mindre än 200 personer vandrar varje år till skillnad från den traditionella Inkaleden som 75 000 personer besöker per år. Efter att ha njutit av utsikten från bergspasset går vi tillbaka ner på 4200 höjdmeter på andra sidan passet. När vi kommer ner till lägret har hästförarna rest tälten och förberett kaffe och te i mässtältet. Vi är nu i Sisay Pampa, en magisk plats i en grön dalgång med fantastisk vacker natur. Framåt kvällen äter vi middag i mässtältet.

7

Längst Inkaleden övernattar vi hos Lucilla som bor med otroligt vacker utsikt över AhobambadalenDag 7: Från Sisay Pampa, över Palqay och ned till Lucillas hus

Höjd 4200 m->4700 m->4200 m (6 timmars vandring)

Äventyret leder oss över det andra och sista bergspasset, Palqay. Gårdagens vandring har gjort benen möra, så det är tacksamt att Palqay är lägre. Vi har gott om tid att nå dit, så vi går långsamt. Och snart vandrar vi över Abra Palqay och får se nästa dal – Ahobambadalen. Vi övernattar i Lucillas hus, en 72 år gammal kvinna, uppvuxen i dalen, och bosatt ensam med sina djur. Hon spenderar större delen av året i detta hus, men besöker ibland sin dotter som bor nere i en by på andra sidan berget. Har vi tur är Lucilla på plats när vi slår upp tälten här. Det här är enligt många vandringens vackraste plats, med utsikt över den enastående Ahobambadalen.


8

Med Swett får du tid att vila och njuta av omgivningen längst InkaledenDag 8: Från Lucillas hus till Nathan Healds mark

Höjd 4200 m->3600 m (3-4 timmars vandring)

Vi njuter av en en skön sovmorgon och lång frukost innan vi fortsätter vandringen. Vi lämnar Lucillas hus och kommer fram till en plats som för 20 år sedan skakades av ett förödande jordskred som tog med sig stora delar av Ahobambadalen. Lucilla själv gav Nathan Heald tillstånd att bygga huset vi ska till nu, och utanför detta hus övernattar vi i våra egna tält. I närheten av tältplatsen finns gamla Inka-ruiner som vi naturligtvis besöker innan vi slår upp tälten för natten. I mitten av dalen finns en vacker flod som vi passerar genom att hoppa på stenar och stöttar upp oss med våra vandringsstavar. Känslan att slå upp tälten på samma plats där Inkafolket bodde för hundratals år sedan är mäktig.


9

Vågar du vandra över denna hängbro längst Inkaleden?Dag 9: Från Nathan Healds mark till Fortunatos paradis

Höjd 3600 m-> 2400 m (8-9 timmars vandring)

Idag tar vi oss an den lummiga och fuktiga djungeln. Vi går upp i gryningen och vandrar med pannlamporna på. Högre upp i bergen finns det pumor och björnar, men de är väldigt folkskygga, Lucilla har bara sett dom vi några enstaka tillfällen under sina 72 år i dalen. Den här dagen är tuff, regnskogen är röjd av Nate och hans medarbetare men fortfarande finns det passager som är tuffa att passera. Senare på dagen kommer vi fram till vår vän Fortunatos hus, där vi stannar för att övernatta. Huset är omgivet av kaffe- och bananodlingar vilket ger intrycket av att vi befinner oss mitt i paradiset. De som vill kan ladda upp sin elektronik i huset.


10

Vi vandrar högt och sover lågt på vår vandring längst Inkaleden, allt för en sund acklimatiseringDag 10: Från Fortunatos mark fram till Hidroelectrica och vidare till Aguas Calientes

Höjd 2400 m->2000 m (2 timmars vandring)

Mot civilisationen! På morgonen får vi en guidad tur på odlingarna runt huset, en lektion i hur kaffe och bananer odlas. På förmiddagen vandrar vi sen under 2 timmar i regnskogen innan vi når fram till den lilla byn Hidroelectrica där det finns ett tågspår som leder ända fram till vårt slutmål, den lilla byn Aguas Calientes. Vid första anblick kan det kännas lockande att ta tåget, men tågtiderna är opålitliga så vi tar en promenad längs med järnvägsrälsen hela vägen till Aguas Calientes. Det känns också härligt att ha gått hela vägen fram till slutmålet. Aguas Calientes är vår utgångspunkt när vi besöker Machu Picchu. Vi checkar in på ett hotell, avnjuter en god middag på kvällen och laddar inför slutmålet. Det är verkligen superskönt att få sova i en mjuk säng och ta en dusch för första gången på flera dagar! Nu har vi målet inom räckhåll – Machu Picchu!


11

Det mytomspunna Machu Piccu där vi spenderar en heldag när vi går InkaledenDag 11: En heldag i Machu Picchu och tillbaka till Cusco

Höjd 2000 m->3400 m

Idag får du uppleva det legendariska och sägenomspunna Machu Picchu. Den sista biten tar vi en buss upp till incheckningen för Machu Picchu. Från att ha varit helt själva i nästan en vecka omges vi nu av andra turister. En annorlunda känsla! Efter lite pappersarbete kommer vi in i nationalparken. Du kanske känner igen utsikten från diverse tavlor och vykort. Vår lokala guide berättar om den bortglömda staden och dess häpnadsväckande historia. Vilken upplevelse! På eftermiddagen tar vi tåget tillbaka till Cusco och firar vår framgång med en fantastisk middag tillsammans.


12

Att vandra Inkaleden är en magisk upplevelse med mycket glädjeDag 12: Upplev Cusco innan flyget hem till Sverige

Så skönt att vara tillbaka i civilisationen. Du får en sista möjlighet att uppleva Cuscos atmosfär innan flyget bär hem mot Sverige. Vi blickar tillbaka på en upplevelse utöver det vanliga, ett minne för livet.

Tack för det här äventyret!

Vandra Inkaleden till Machu Picchu med Swett

Det var en dröm som gick i uppfyllelse när vi  kunde börja arrangera vandringsresor genom Ahobamba-dalen mot den legendariska urstaden Machu Picchu. Den drömmen vill vi dela med dig.

Välkommen till Inkaleden!

Genom Ahobambadalen obefolkade rutt

Att vandra Inkaleden är en unik möjlighet som vi från Swett vill unna alla

Tillsammans med vår vän Nathan Heald har vi tagit fram en helt unik rutt för dig som vill vandra Inkaleden till Machu Picchu och få en unik upplevelse. Vi korsar vildmark och bergspass på mer än 5000 meters höjd. Våra lokala guider och de starka hästarna transporterar vår mat och utrustning så att du får möjlighet att uppleva så mycket som möjligt av vandringen. På kvällarna äter vi dagsfärsk fisk från floderna, och vi vandrar på platser där mindre än 200 personer per år vandrar.

Svensk och lokal guide

Vi får umgås med den lokala befolkningen på vår resa till Inkaleden

Du har alltid med dig en svensk guide på våra turer. Vi erbjuder det bästa från två världar – en kompetent och välutbildad svensk guide med expertkunskap i sjukvård och säkerhet i kombination med lokala, kunniga guider som kan berget som sin egen bakgård.

Den forna Inkakulturen

När vi nått Inkaledens huvudmål Machu Piccu får vi berättat myter och historier om den bortglömda staden

Få kulturer är lika mytomspunna som Inka. Vi vandrar i Inkafolkets fotspår och får uppleva trakten som dem gjorde. Våra lokala guider har rötter i den mäktiga Inkakulturen, så en stor del av upplevelsen handlar om att ge våra gäster en bild av det forna Inkariket, hur det fungerade och vad som förorsakade dess fall.

Machu Picchu - den bortglömda staden

Det finns många berättelser och myter om Machu Piccu, vårt huvudmål på Inkaleden

“Den glömda staden” visar upp storheten i det forna Inkariket. Platsen andas historia, och medan vi vandrar längs ruinerna får du ta del av en häpnadsväckande legend ur Perus historia.

Kort om mat och matbehov

Det är viktigt att få i sig mycket vätska när man går längre sträckor på Inkaleden

Våra lokala kockar tillreder mat av färska varor. Hästarna transporterar matpackningen, och det finns möjlighet att njuta av dagsfångad fisk framåt kvällen. Vi äter i ett medtaget mässtält.

Notera att vi är lyhörda för våra gästers önskemål och behov. Har du allergier eller andra matbehov, exempelvis glutenintolerans eller vegan så anpassar vi med glädje maten efter dina önskemål – bara vi får veta det god tid i förväg.

Kort om boende på Inkaleden

Vi spenderar flera nätter i tält under vår vandring på Inkaleden

I inledningen av äventyret bor vi i ett gästhus i Soray Pampa. Det erbjuds god mat på närproducerade varor. Längre in i vildmarken övernattar vi i medhavda tält, och när vi återvänder till civilisationen bor vi återigen i  gästhus.

Vår unika rutt på Inkaleden i SVT

Programledarna Anne Lundberg och Paul Svensson reste till Inkaleden med Swett 2017 när de spelade in programmet landgång

SVT-programmet Landgång åkte med Swett för att vandra Inkaleden till Machu Picchu. Programmet visades den 17 augusti 2017 med programledarna Anne Lundberg och Paul Svensson i spetsen, och det bjöds på en timme av oförglömliga upplevelser och enastående matkultur. De vandrade på våra noga utvalda rutter bortom den traditionella Inkaleden.

Vanliga frågor om att vandra Inkaleden till Machu Picchu

När kan jag vandra Inkaleden med Swett?

Vi arrangerar vandringsresor till Inkaleden mellan april och oktober.

Se samtliga avgångar till Inkaleden här.

Vad kostar en resa till Inkaleden?

Du hittar aktuella priser i vår resekalender. Du betalar alltid en mindre del i deposition och resterande del 40 dagar innan avfärd.

Vad ingår i priset?

 • Samtliga transporter
 • Samtliga övernattningar enligt gällande dagsprogram
 • Svensk guide, lokala guider och assisterande guider
 • Bärteam med hästar och hästförare
 • Kock
 • Tre varma mål mat om dagen inklusive dricksvatten, mellanmål, snacks, kaffe och te
 • Upptaktsträff inklusive viktig information kring bland annat acklimatisering, utrustning och träning.
 • Komplett tältutrustning (fyrmannatält och mässtält med komplett köksutrustning)
 • Komplett utrustning för säkerhet, sjukvård och första hjälpen

Vad ingår inte i priset?

 • Flygtransfer till och från Peru
 • Personlig utrustning och personliga nödvändigheter
 • Dricks till bärteam och guider (vi rekommenderar ca 80-100 USD)

Vad är Inkaleden?

Inkaleden är ett enormt nätverk av stigar och vägar i det forna Inkariket. Den klassiska rutten många tänker på när man vandrar “Inkaleden” är väldigt populär och det är över 75 000 personer per år som vandrar där. Vi går inte den vägen, vi har skapat vår egna rutt genom vackra Ahobambadalen.

När är bästa tiden att vandra Inkaleden?

Torrsäsongen sträcker sig från april till november, och det är i allmänhet den tiden vi rekommenderar att resa. De mest populära månaderna är under sommarperioden juni, juli och augusti – mestadels för att mest människor har semester då. Regnperioden pågår mellan december och februari. Vårt råd: skippa regnsäsongen, i övrigt har alla månader sin charm.

Vad äter vi under vandringen?

Vi har alltid med oss en kock på våra vandringar, som tillagar frukost, lunch, middag och snacks. Det bjuds på en blandning av lokala specialiteter och internationella smakupplevelser. Notera att alla önskemål om kost kan mötas tack vare kockens skicklighet.

Hur är djurlivet på Inkaleden?

Inkaleden bjuder på en rik fauna med många fågelarter som kolibrier, Guan-hökar, papegojor och ankor. Mer sällsynt är att få se rådjur. I dalen finns även vildkatter, puma och björn men det är extremt sällsynt.

Hur återvänder vi till Cusco efter Machu Picchu?

Vi spenderar en heldag i Machu Picchu innan vi tar oss tillbaka med bergståget till vår utgångspunkt i Cusco.

Vem är den här resan för?

Resan passar dig som vill är intresserad av historia, kultur och natur. Många av de som vandrar med oss har ingen större erfarenhet av vandring men vi vill poängtera att det bitvis är en utmanande vandring på hög höjd – men om du följer våra träningstips så har du stor sannolikhet att njuta längs med vägen. Vi vill tillgängliggöra bergen för alla som vill dit – men det krävs att du är beredd att förbereda dig på rätt sätt med träning (både fysisk och mental) och mer rätt utrustning!

VIlket tempo håller vi på vandringen?

Med tanke på att vi kommer att vandra över två bergspass håller vi ett lugnt och behagligt tempo. Det är viktigt att inte gå för snabbt då vi är på hög höjd. Dock är det viktigt med disciplin, vi tar regelbundet pauser och följer ett bestämt intervall av vandring i förhållande till paus.

När och hur börjar man känna av höjden?

Vi landar på 3 400 höjdmeter, och under vandringen kommer vi att gå på 5 000 meter på ett av bergspassen (Inkachillaska). Man bör ha stor respekt för höjdsjuka, så vi ser till att vår gäster är maximalt acklimatiserade till höjden innan vi kommer upp på kännbara höjder.

Höjdsjuka brukar visa sig i form av huvudvärk eller illamående, men det är väldigt individuellt. Vissa mår inte dåligt alls. Generellt sett kan man säga att två lika bra tränade individer kan reagera olika, men om du är vältränad kommer du alltid acklimatisera dig bättre än om du är otränad.

Vilken utrustning behövs för att vandra Inkaleden?

Krav för att vandra Inkaleden:

 • Vandringskängor som går över fotknölarna
 • Skaljacka och byxor i Gore-Tex eller något annat motsvarande aktivt membran
 • Expeditionsjacka i dun
 • Sovsäck som klarar mint -10 grader.
 • Solglasögon
 • Justerbara vandringsstavar

Vi hyr ut ett bra utrustningskit anpassat för våra resor. Du hittar utrustningskitet här: https://www.swett.se/produkt/utrustningskit/

Hur många timmar vandrar vi per dag?

Mellan 4-10 timmar. Det brukar ta oss 10 timmar att vandra genom regnskogen den sista dagen.

Vilken är den högsta punkten på Inkaleden?

Vi är på 5 000 höjdmeter när vi vandrar över bergspasset Inkachillaska.

Vilka temperaturer kan det bli på Inkaleden?

Som kallast kan det bli några minusgrader på natten.Överlag ligger temperaturen omkring 10-20 plusgrader på dagen, förutom uppe på bergspassen där det kan vara kallare. När vi kommer ner i regnskogen blir det varmare. Då kan vi vara uppe på 25-27 plusgrader och fuktig luft. Utmaningen på en resa kring detta är att ha kläder som passar både för värme och kyla, men oroa dig inte – vi hjälper dig med en jättebra packlista!

Kuriosa: Generellt kan man säga att temperaturen sjunker med 0,6 – 0,8 grader per varje hundra höjdmeter man stiger uppåt.

Hur lång tid i förväg bör jag boka min resa?

Är du otränad så rekommenderar vi att du bokar in dig iallafall ett halvår innan avgång för att hinna komma i form. Det är bara att följa vårt träningsprogram slaviskt! Är du i god form och redo för en resa så handlar det mer om hur många platser det finns kvar, vissa av våra resor säljer slut redan ett år innan avgång, så det är bara att boka in dig så snart du bestämt dig. 🙂

Hur lång tid spenderar vi i Machu Picchu?

Vi spenderar en halvdag i ruinerna av det mäktiga Inkafolket i Machu Picchu.

Vilken typ av boende kan jag förvänta mig på Inkaleden?

I Cusco bor vi på hotell. Innan vandringen börjar bor vi i en bergsstuga, och efter tre nätter i rymliga fyrmannatält är vi tillbaka i civilisationen igen. I tälten bor vi två och två – möjlighet kan också finnas att bo i enkeltält till en merkostnad.

Hur transporter vi packningen?

Du bär din dagsryggsäck med saker du behöver för dagen, exempelvis solkräm, solglasögon, varm tröja, vatten snacks. Övrig utrustning i form av sovsäck, liggunderlag och övrigt som du inte behöver under vandringen tar vårt starka hästteam med sig och transporterar i förväg så att dina saker finns på plats i lägret i slutet av dagen när du kommer fram. Detta upplägg möjliggör att fler kan följa med på en upplevelse likt denna än om alla skulle behöva bära all packning själva.

Erbjuder Swett all utrustning som krävs?

Vi står för tält och all utrustning relaterat till matlagning och servering.. Personliga vandringskläder, vandringskängor, vandringsstavar och ryggsäck får var och en ta med själv.

Kan jag vandra Inkaleden på egen hand?

Nej. Sedan 2002 är det bara auktoriserade guideföretaget och licenserade guider som får tillstånd att vandra Inkaleden överhuvudtaget. Notera att det bara är Swett som får arrangera vandringar på vår led genom Ahobamba-dalen mot Machu Picchu.

Behöver jag reseförsäkring?

Ja. Reseförsäkring är ett krav på alla våra resor, men har du hemförsäkring så är du reseförsäkrad på alla våra destinationer. Dubbelkolla dock att försäkringen är giltig på höjd!

Finns det internet på Inkaleden?

Under vandringens gång är det mobilskugga och därmed vare sig internet eller telefon. Skönt tycker vi! 🙂 Vi har givetvis med sattelittelefon för ev. nödsituationer.

Hur är terrängen på Inkaleden?

På den första etappen är den största utmaningen att hoppa på några stenar över ett vattendrag. När vi når fram till regnskogen bör du vara förberedd på att det blir tyngre att ta sig fram. Vi har ett team som regelbundet röjer skogen, men efter regnperioden i mars brukar det vara lerigt.

Finns det duschar på Inkaleden?

Det finns inga duschar, men det finns möjlighet att ta ett dopp i de närliggande vattendragen om man vill. Men tänk på att vattnet kommer direkt från en glaciär, och är isande kallt.

Hur stora är grupperna?

12 personer per svensk guide. På Inkaleden är vi aldrig mer än en grupp samtidigt på leden.

Vilken lokal support finns med på vandringen?

Hästar, hästförare (så kallade Arrijeros)  lokala guider och kock.

Vart ligger Inkaleden?

I de peruanska Anderna.

Vad tittar ni på innan ni handplockar en guide?

 • Teknisk guidekompetens
 • Sjukvårdskompetens
 • Förmågan att navigera i okänd terräng
 • Sociala egenskaper (som optimistisk & inspirerande)
 • Djupgående kunskap om Inkaleden, Machu Picchu, lokalområdet och dess historia.

Hur många guider har ni som kan guida på Inkaleden?

Vi har 5 st guider för just Inkaleden.

Vad äter vi för mat på Inkaleden?

Peru har fantastiska råvaror. Det finns bland annat en uppsjö av majssorter. Vi äter bland annat Quinoa, mango och avokado. Vissa dagar, om vi har tur, går guiden ner till ett närliggande vattendrag för att fiska upp öring som blir middag samma dag.

Hur förbereder jag mig på bästa sätt?

Till stor del handlar om att man bör komma till Cusco i så god form som möjligt. Du behöver absolut inte vara elitidrottare men ju mer du har förberett dig desto mer kommer du njuta. Har du följt våra angivna rekommendationer är du väl förberedd. Se till att boka i tid, och vi ber dig att följa vår rekommenderade packlista noga. Vi arrangerar en upptaktsträff för hela gruppen i Stockholm, håller ett avresemöte via telefon och skapar en facebookgrupp där gruppen kan hålla kontakten med varandra under förberedelseperioden.

Hur hanteras en nödsituation?

Vi har alltid erfaren personal på våra vandringar, så om olyckan skulle vara framme blir den drabbade mycket väl omhändertagen.

Nödsituationer hanteras av våra guider, och vid allvarliga fall kan vi evakuera en person från rutten.

Varje år genomgår våra guider en obligatorisk medicinsk kurs, och varje individuell guide måste klara den för att få fortsätta guida. Våra guider bär kompletta medicinska vandringskit och är utbildade i hur man använder den.

Våra guider följer våra angivna rekommendationer i alla situationer och är välutbildade i vandringssäkerhet på höjd och sjukvård.  I vår obligatoriska packning finns alltid syrgas och syremätare.

Vad är acklimatisering?

Acklimatisering är en process som kickar igång på höga höjder (från ungefär 3 000 höjdmeter). Kroppen ökar produktionen av röda blodkroppar, andningen blir snabbare och pulsen ökar vilket är kroppens sätt att öka syreupptagningsförmågan.

Vilken väg kommer vi gå?

På vår väg genom Aubambadalen vandrar inte mer än 150 personer varje år. Det ger våra gäster en unik avskildhet då den traditionella rutten tar 75 000 vandrare varje år.

Hur ska jag boka min flygresa?

Du väljer själv om du bokar på egen hand eller tar hjälp av vår utvald resebyrå. Via vår samarbetspartner MK Air Brokers har vi gjort det enklare att boka resan, de känner till vårt program är är experter på just flygbokning. Vi rekommenderar att alltid boka via MK Airbrokers.

Är det säkert att resa i Peru?

Vi har alltid känt oss mycket trygga i Peru. Som alltid på destinationer där det är många turister gäller det att ha ett sunt förnuft men generellt är Peru ett tryggt land att vistas i.

Varför valde Swett att börja arrangera resor till Inkaleden?

Det hade aldrig varit ett alternativ att arrangera resor till Inkaleden och dess traditionella rutter. Det var den lokala guiden Nathan Heald som berättade för Nicklas Lautakoski om den avskilda rutten som du har möjlighet att vandra exklusivt med Swett idag.

Vilka språk talas i Peru?

Spanska och det lokala språket Quechua är officiella språk. Många i turismbranschen pratar engelska.

Närmast kommande avgångar till Inkaleden

38900 kr Fullbokat Swett besöker Lucilla och hennes hästar på Inkaleden

12-23 maj 2019: Vandra Inkaleden

Vi vandrar genom den fantastiskt vackra Ahobamba-dalen fram till slutmålet – Machu Picchu!

38900 kr Fullbokat Det är lätt hänt att man stannar upp och tar in landskapet runt Inkaleden

25 maj-5 juni 2019: Vandra Inkaleden

Vi vandrar genom den fantastiskt vackra Ahobamba-dalen fram till slutmålet – Machu Picchu!

38900 kr Fullbokat Det är lätt hänt att man stannar upp och tar in landskapet runt Inkaleden

27 maj-7 juni 2019: Vandra Inkaleden

Vi vandrar genom den fantastiskt vackra Ahobamba-dalen fram till slutmålet – Machu Picchu!

38900 kr Fåtal platser kvar Swett besöker Lucilla och hennes hästar på Inkaleden

8 – 19 juni 2019: Vandra Inkaleden

Vi vandrar genom den fantastiskt vackra Ahobamba-dalen fram till slutmålet – Machu Picchu!

Fler anledningar att vandra Inkaleden till Machu Picchu med Swett

Expertkunskap om Peru och Inkaleden

Många resor till Peru och Inkaleden har lärt oss mycket om traktens historia, natur och kultur. En kunskap vi alltid delar med våra gäster.

En egen upplevelse av bergen

En veckas vandring har skräddarsytts för att ge dig den bästa möjliga acklimatiseringen och en egen upplevelse av bergens naturrikedomar.

För de bästa arbetsvillkoren

Vi arbetar aktivt för goda arbetsförhållanden och villkor tillsammans med våra oslagbara och mycket viktiga lokala guidekollegor.

Ett stort litet företag

Alla ska känna sig som en del av familjen i vårt stora lilla företag. Därför möter vi samtliga gäster och partners nära och personligt.

Väletablerade i Peru

Vi skulle aldrig kunna hålla den höga nivån vi har utan våra samarbetspartners i Peru och vårt lokala team och experter.

Från förberedelse till uppföljning

Vi är med hela vägen från förberedelse till uppföljning för en unik helhetsupplevelse för alla våra gäster på Inkaleden.

Gästerna har ordet

Tiina Salama Inkaleden

INKALEDEN 2017

Åkte med Swett på deras jungfruresa till Peru i maj 2017 och det var magiskt. Detta var även min första resa någonsin med vandring och vandring på hög höjd “

 – Tiina Salama

Jenny på toppen av Macchu Pichu

INKALEDEN 2017

“Reste till Peru och Machu Picchu med Swett i maj 2017. En fantastisk och unik resa med en outforskad vandringsrutt som få har fått tillfälle att uppleva. Vyerna på denna tur är svåra att beskriva i ord och även känslan att vara i så orörd natur. “

 – Jenny Öman

FÖR ATT RESAN ÄR ÄVENTYRET

Vad drömmer du om? Boka din resa idag!