toppen av everest base camp

Mats oförglömliga resa till Everest Base Camp

MOUNT EVEREST. Du ser utsikten över Himalayas toppar som klyver det blå himlavalvet. Du ser djupa dalar, glittrande småfloder och tidlösa bergsbyar. Från Namche Bazaar ser du toppen av Ama Dablam – utsett världens vackraste berg. Välkommen till Swetts vandringsresa till Mount Everest Base Camp . 

Det sägs att insikten inte faller in förrän du närmar dig basecamp. Det är någonting med berget som får dig att känna dig hemma. Som om du alltid har varit en del av det. Det sägs att du kan känna Sir Edmund Hillarys närvaro. Närvaron av en man som ägnade större delen av sitt liv att förbättra livsförhållandena för de lokala sherporna i Nepal. En man som inte bara byggde flera skolor i trakten. Han var den första människa att nå toppen av Mount Everest – planeten jordens högsta berg.

“Det kändes som att vi hade känt varandra hela livet”

Men det kanske mest hänförande är gemenskapen som byggs på Nepals glömda höjder. Du vandrar på okända platser. I nästa ögonblick kan ditt liv hänga på de medresenärerna – människor du aldrig tidigare träffat. Både på gott och ont. Och snart upplever du att det du delar med dem är bland det kanske starkaste bandet som finns. Fött ur drömmar och rädslor. Och allt som hör ögonblicket till. Respekt. Gemenskap. Vänskap.

mot everest i himalaya

─ Det första vi gjorde när vi träffades var att berätta varför vi var där. Vad vi hade för motivation. En av deltagarna hade rest till Kilimanjaro  tidigare, och han svarade att han ville träffa ett gäng härliga människor igen. Jag tänkte att det var ett konstigt svar. Men efteråt förstår jag precis vad han menade, säger Mats Lindström, en av Swetts tidigare gäster.

Det sägs att du förverkligas på vägen mot Mount Everest Base Camp . Att du kommer i kontakt med ditt innersta jag. Och att du börjar leva ut din fulla potential. Det sägs att du blir den du var ämnad att vara.

─ Det kändes som att vi hade känt varandra hela livet.

vid foten av mount everest

Mot Everest Base Camp med Swett

Nepal är ett av världens fattigaste länder. Kulturen är helt olik den vi är vana vid. Ändå uppstår ett band mellan människor som går vida bortom olikheterna.

─ Att bara vistas tillsammans med de här människorna i den här miljön och i den här kulturen var stort.

Mats Lindström och elva andra gäster reste till Nepal för att vandra på Gokyos bortglömda leder mot dess tre berömda sjöar i samvaro med Swetts guider och några sherpor. Sherporna är framför allt berömda för sin förmåga att kunna bära oerhörda vikter på sina axlar, och mycket tack vare genetiska fördelar påverkas de inte av den tunna luften.

Vandring mot viloplats på väg mot Everest Base Camp─ Det var mycket jobbiga vandringar, men man behövde inte ha några speciella egenskaper. Det som gjorde det jobbigt var höjden. Man tappar väldigt mycket av sin ork på grund av att man kommer upp på höjden.

Från sherpornas huvudstad Namche Bazaar börjar den unika rutten mot Gokyos sjöar som avskiljer Nepals civilisation från de vackra bergsområdena på de nepalesiska höjderna. Swett har testat samtliga rutter, valt ut de mest upplevelserika och låtit dem sammanstråla i egna vandringsleder.

marknad i namche bazaar

─ Om jag åker till Kanarieöarna, då kan jag se framför mig vad som ska hända. Men på Everest Base Camp såg jag det inte. Det är det som är charmen med att göra en sådan resa. Det blir inte som man förväntar sig.

Mats Lindströms bästa tips inför en vandringsresa till Everest Base Camp

─ Det är ju definitivt att göra det. Det finns inget bättre svar på det. Fundera inte, utan gör det bara.

Två hängbroar i magisk natur på vägen mot Everest Base CampLäs mer om Swetts resor till Everest Base Camp här 

 

NYHETSBREV

Missa inte att prenumerera på vårt inspirerande nyhetsbrev där du får nyheter om våra resor, kampanjinformation och tips&tricks!

Din mailadress

x