på toppen av atlasbergen

Turid Rydén nådde Jbel Toubkals snöklädda topp

Gröna oaser, ockrafärgade klippor och kulisser av klarblå floder. Vandringsresan genom de marockanska delarna av de majestätiska Atlasbergen är svårslagen, och det anses vara ett livsbejakande ögonblick att stå på Jbel Toubkals snöklädda topp och blicka ut över bergsmassiven och den gamla kungastaden Marrakech.

–  Det är en euforisk känsla, säger Turid Rydén, en av Swetts återkommande gäster.

Atlasbergen sträcker sig över tre nationer och avgränsar två marockanska landskapsområden – de sydöstra ökenmarkerna och det grönskande nordväst. De ockrafärgade bergsmassiven reser sig över slätterna söder om Marrakech – en stad som bär på uråldrig historia.

– Det var verkligen en helt annan värld.

Marrakech är den mytomspunna staden som i likhet med Atlasbergen omges av uråldrig historia. Staden färgas av marknader och gamla byggnader i orientalisk anda. Från Marrakech går vandringsleden genom kultiverade landskap som är vida kända för sina olivplantage.

I bergstrakterna bortom civilisationen lever berberfolket – den legendariska ursprungsbefolkningen. Berberna är omtalade för sin gästvänlighet och för sin kärlek till Atlas historiska bergstrakterna. Och de är väldigt stolta över att vandra i Atlasbergen  och visa upp dess ståtlighet för turister och vandrare.

 

berber i marocko med en orm

– Man uppskattar verkligen det liv man lever. Man behöver inte ha så mycket grejer för att må bra.

Att vandra i Atlasbergen  med Swett

Turid Rydén besteg Atlasbergen med Swett i början av november 2017. Hon var en av få som vågade resa ensam, och det naturliga valet föll på Swett och Nordafrika.

– Jag har varit till Kilimanjaro med Swett förut. Jag vet hur bra arrangerat det brukar vara. Och jag vet att de är väldigt noga med guider och att alla ska ha det bra.

Det är någonting speciellt med att vandra i Atlasbergen  och se soluppgången över Saharaöknen. Från Imlil, staden bland bergen och knutpunkten för vandrare i den marockanska delen av Atlasmassiven, till den djupblå Ifni Lake som omges av högresta klippor.

Turid Rydéns bästa tips inför en vandring i Atlasbergen

– Våga ta steget. Och våga anta utmaningen. För det är en utmaning. Anlita en bra reseguide som du vet har bra kontakter.

Turid gläds åt att hon inte behövde vandra de vanliga lederna som de flesta andra turister går. Och även om utmaningen var lite tuffare än hon hade förväntat sig så finns ingen tvekan hos henne att fortsätta resa med Swett och utforska världen och sin egen potential.

– Det blev en annan rutt mot vad som var planerat från början, eftersom de inte ville att mulorna skulle gå över snö och is. Men det blev en riktigt bra och utmanande rutt. Jag ser fram emot nästa äventyr.

 

solen går upp vid saharaLäs mer om Swetts resor till Altasbergen här