Jonathan på Kilimanjaro

Äventyraren Jonathan ger sina 5 bästa tips

Jonathan Ljungqvist har cyklat från Sverige till Tanzania, vandrat igenom hela det indiska riket och åkt på rullskidor över den australiska kontinenten. Förutom att guida vandringsresor till Kilimanjaro  är Jonathan en uppskattad föreläsare som åker land och rike runt för att inspirera och motivera.

Jonathan Ljungqvist om…

…att jobba som guide.

Jag älskar variation i livet och kände att jobbet som guide kunde ta det till en ny dimension. Att få användning av det jag föreläser om när jag guidar grupper på vandringsresor till Kilimanjaro  tycker jag är fantastiskt roligt och givande.

…att guida för Swett.

Jag kom i kontakt med Nicklas Lautakoski för ungefär två år sedan, och fick förfrågan om att gå som assisterande guide på Kilimanjaro. Det tog mig tre gånger innan jag kände mig tillräckligt mogen för att kunna leda grupper själv mot Afrikas topp. Anledningen till att jag gillar jobba för Swett  är för att det finns stora utvecklingsmöjligheter. Mina kollegor är rutinerade guider, och det har gjort att jag lärt mig yrket snabbt. Men man måste verkligen ha viljan att utvecklas och lära sig nya saker.

…att guida på Kilimanjaro.

Jag har gått 6 gånger nu, så vandringsresor till Kilimanjaro  har blivit min grej. Att gå in och leda ett team på 75 personer på hög höjd är ett extremt stort ansvar, men min nyckel har varit att lita på det lokala teamet och delegera ut arbetsuppgifterna.

…guidens största utmaningar.

Det svåraste som guide har varit att ta beslut att vända folk, men de besluten blir enklare och enklare. Man ser tydliga mönster hos en någon som behöver gå ner. Jag försöker alltid ligga steget före och inte tillåta att någon blir så dålig på hög höjd att läget blir akut.

…ledarskap.

Som ledare blir man satt på prov, och det gäller att stå på sig i vissa situationer. Vara rak och tydlig med sin grupp.

…det bästa med att vara guide.

Det häftigaste man kan vara med om som guide är att få se hur någon har det väldigt svårt de första dagarna, för att sedan växa in i det och till sist stå på toppen av Kilimanjaro med ett självförtroende som de tar med sig hem.

Jonathans topp 5 inför en vandringsresa till Kilimanjaro

#1

Välj 8 dagar, även om det kostar mer pengar. Tekniskt sätt kan du bestiga berget på 5 dagar, men du kommer gå för snabbt upp för höjden. Njutningen blir noll. Vår standard är att köra 8 dagar för att ge kroppen tid för acklimatiseringen för att vandringsresan ska bli så upplevelserik som möjligt.

#2

Ta med bra personlig utrustning. Se till att ha gått in kängorna, investera i bra strumpor och ta med bra skalplagg. Vi erbjuder uthyrning av dunjacka, sovsäckar och liggunderlag till ett bra pris. Och tänk på att sovsäcken bör klara 15 minusgrader.

soluppgång på kilimanjaro

#3

Träna innan avresa! Ju bättre tränad du är desto mer upplevelserik blir resan. Se till att träna så mycket det går hemma. Ta på dig pannlampan och ge dig iväg med något tyngre packning än vad du kommer vandra med. Vi erbjuder alltid träningsscheman innan avresa och finns alltid på telefonen för tips och råd.

#4

Packa alltid det viktigaste i handbagaget så att du inte måste hyra viktig utrustning på plats.

#5

Det bästa du kan göra för att lättare anpassa sig till hög höjd är att dricka vatten. Så börja veckan innan avresa med att dra ner på kaffe. Jag gör så varje gång och brukar inte få problem med höjden.

Jonathans bästa tips till dig som funderar på att bli guide

Gör dig så värdefull för ett företag du kan. Inte bara som guide, utan som en guide med minst 3 spetskompetenser som företaget kan ha nytta av. En bra fotograf är till exempel alltid värdefullt. Tänk utanför boxen.

LÄS MER OM SWETTS VANDRINGSRESOR TILL KILIMANJARO HÄR 

 

NYHETSBREV

Missa inte att prenumerera på vårt inspirerande nyhetsbrev där du får nyheter om våra resor, kampanjinformation och tips&tricks!

Din mailadress

x