Gruppbild vid cinque terre

Ensolution AB tog konferensen till Italien

Fredrik Berns är seniorkonsult på Ensolution AB, ett aktivt företag som i en enorm satsning på friskvård och hälsa har etablerat ett koncept med namnet Äventyr & Hälsa. Som en del i processen åkte företaget iväg på en vandring i Cinque Terre  tillsammans med Swett. 

fredrik berns på cinque terre 

Varför valde ni en vandring i Cinque Terre ?

Vi har gjort lite olika företagsresor genom åren. Men inför den här resan tänkte vi lite bredare. Vi hade förslag på allt från Svalbard  till några öar utanför Skottland, för att få den här unika miljön och naturkänslan. När vi tittade närmre på förslagen så var upplägget i Cinque Terre det som blev avgörande. Det var rätt anpassat efter oss.

Hade ni kontakt med Swett från början?

Nej. Vi började planera vår resa själva. Vi är vana vid att organisera resor. Vi fick kontakt med Swett mitt i planeringen, när vi inte riktigt visste hur vi skulle gå vidare. Det passade oss väldigt bra.

Hur känner du till Swett?

Swett kände jag inte till, men jag kände till Nicklas och hans äventyr. Jag blev väldigt intresserad av hans profil, för det är någonting som tilltalar mig personligen.

 

“Företagets vinst återinvesteras i personalen istället för att den ska bli plus i en resultaträkning”

 

Åker du på mycket på vandringsresor själv?

Kanske inte så mycket som jag hade velat. Däremot tycker jag om att läsa och lyssna på människor som har gjort det. Det fascinerar mig jättemycket. Jag tyckte att det var jätteroligt att Nicklas skulle vara med och organisera vår resa.

Hur många var ni som åkte?

Ungefär 30 personer.

Hur skiljer sig en vandring i Cinque Terre  från era tidigare resor?

Tidigare har vi köpt resor själva eller fått dem paketerade av ett bokningsföretag. Sedan har vi löst allt själva. Den här gången hade vi tre guider med oss som såg till att allting fungerade med schema och logistik.

Det bästa minnet från Cinque Terre?

Det är så många minnen som jag borde nämna. Men att få hoppa ner i medelhavet bland de stora vågorna var kanske det bästa.

Gruppbild vid cinque terre

Vad hade ni för mål med konferensen?

Vi har jobbat mycket med ett koncept vi kallas Äventyr & Hälsa. Och målet med den här konferensresan var att uppleva äventyret tillsammans. För att stärka gruppen att göra en resa som inte bara handlar om att äta mat och dricka alkohol. Vi ville svetsa samman gruppen på ett sunt sätt.

Berätta lite mer om Äventyr & Hälsa.

Vi tror på att jobba aktivt med personalvård och personalutveckling. Och resor är en viktig del. Vår satsning på Äventyr & Hälsa har fyra hörnstenar; resor, gemensamma träningstillfällen, aktiviteter och utmaningar. I år har vi flera från våra olika kontor som ska åka Vasaloppet, och då ska hela företaget stå bakom för att dokumentera och heja fram dem som tävlar.

Intressant koncept.

Ja, det är lite roligt. Hela det här konceptet knyts ihop med resorna och att vi gör allting tillsammans. Det är vårt sätt att få vår personal att må bättre, men också visa hur viktig vår personal är. För som konsultföretag är personalen företaget.

Hur ser kunderna fördelar i  ert arbete med Äventyr & Hälsa?

Det är en fråga jag pratar jättemycket om. Vi är alltid oroliga för att det ska uppfattas som att vi åker på lyxresor på våra kunders bekostnad. Samtidigt som vi försöker visa att det vi gör handlar om friskvård. Vi vandrar, svetsar samman gruppen och tar hand om vår personal. En del av företagets vinst återinvesteras i personalen istället för att den ska hamna som plus i en resultaträkning. Vi har varit försiktiga med att visa upp allting, men jag tror att vi ska vara stolta över resorna och utmaningarna vi jobbar med. Jag tror att kunderna förstår och uppskattar det vi gör.

Vilken var den tuffaste utmaningen för er?

Logistiken. Vi hade en ganska lång bussresa från flygplatsen till Cinque Terre som vi försökte göra det bästa av. Nicklas höll föredrag och vi passade på att konferera. Men det är svårt att flytta runt gruppen mellan orterna utan att det stjäl för mycket energi. En annan utmaning är att hitta ett boende som är prisvärt, unikt och som alla känner sig bekväma med. Vi bodde väldigt spartanskt, och jag tror alla uppskattade det, men folk har sina rutiner.

Blev vandringen i Cinque Terre  som ni förväntade er?

Det var många saker som blev väldigt mycket bättre än förväntat. Men om jag skulle göra om någonting så skulle vi ha haft ett luftigare schema. Vi var för ambitiösa. Det handlade inte om Swett, utan det var våra egna ambitioner från början. Vi ville trycka in så mycket som möjligt på de dagarna vi hade.

Hur lade ni upp ert konfererande?

Vi försökte utnyttja tillfällen som annars blev dödtid. Under bussresan från Milano ner till Cinque Terre hade vi dragningar på olika ämnen. Vi delade ut diskussionsämnen under vandringarna, och alla boenden hade motsvarigheter till matsalar där vi kunde konferera och sammanfatta diskussionerna.

Tror du ni hade kunnat få liknande resultat av en vanlig konferens?

Jag tror att en vanlig konferens blir mer effektiv. Men samtidigt dränerar den mer energi. En mer aktiv konferensresa som den här är inte lika effektiv, men den ger så mycket tillbaka i andra värden. Vi kunde ha fått annat resultat med en vanlig konferens, men jag tycker inte att vi kunde ha fått ett bättre resultat.

Hur gick snacket första dagen?

Alla var väldigt entusiastiska, positiva och nyfikna. Lite oroliga också, för man vet inte vad som kommer hända. Kommer jag klara av det här? Har jag packat rätt saker? Sedan är det väldigt roligt att träffa alla. Vi är ju utspridda på tre kontor i Sverige och det är bara vid sådana här tillfällen som vi träffas allihopa.

Hur väl förberedda var ni inför en vandring i Cinque Terre ?

Vi var ganska bra förberedda. Vi tog förstås råd av Nicklas och Swett som har mycket erfarenhet av vandringsresor. Men utrustningsmässigt är vi erfarna. Och resor är ju en del av vårt dagliga yrke. Det var allting efteråt som var det nya för oss.

 

“Vi kunde ha fått annat resultat med en vanlig konferens, men jag tycker inte att vi kunde ha fått ett bättre resultat.”

 

Hur stor del hade Swett i era fysiska och mentala förberedelser?

De var ganska delaktiga. Framför allt med de mentala förberedelserna. Och när det blev mer detaljplanering behövdes Swetts lokala kunskaper. Det praktiska är vi ganska duktiga på om vi bara får instruktioner.

Hur gick snacket den sista dagen?

Vi lagade mat tillsammans och gick igenom allt som hade hänt under resan. Samlade ihop alla intryck. Man är så trött, glad och stolt över vad man har åstadkommit.

Har den här konferensen påverkat ert sätt att jobba?

Strax innan den här resan började vi jobba med mer aktivt med personalvård och konceptet Äventyr & Hälsa. Så det här var ett viktigt steg på vägen.

Jag behöver nog inte fråga om ni kommer fortsätta med den här typen av konferenser.

Vi har en hel del tankar på hur vi vill utveckla vårt tänk. Så det kommer nog bli nånting spännande framöver.

Vad blir nästa steg i Äventyr & Hälsa?

Det är inte riktigt klart än. Vi har lite att gå igenom först.

Vad blir nästa resemål?

Nu vill vi involvera hela personalen i förarbetet och planeringen av resan. Så det beror lite på vart folk vill att vi ska åka.

 

Läs mer om Swetts resor till Cinque Terre här