Glad i Kebnekaise

Per tog med kollegorna till Sveriges tak

Per Setterberg driver företaget Perceptive Consulting AB sedan 2016. Under sin tid som försäljningschef på ett tidigare bolag var han med och arrangerade en konferensresa till Kebnekaise tillsammans med Swett.

Varför valde ni att bestiga Kebnekaise  med Swett?

Vi ville ha en utmaning någonstans i Sverige, och vi var nyfikna på fjällvärlden. Kanske också någonting som inte så många hade gjort innan. Efter lite diskussioner bestämde vi oss för Kebnekaise. Vi letade efter leverantörer, och det var då hittade vi Swett, som vi fick väldigt bra förtroende för. De har ett väldigt intressant upplägg för företag. Det ingår förberedelser med träning och informationsträffar som hjälper alla deltagare att förstå vad det är man ska göra. Det förstärker sammanhållningen i en grupp när man får förbereda och planera tillsammans.

Bästa minnet från konferensresan?

Jag har många positiva minnen från de förberedande träningstillfällena. Och inte minst när vi började gå i Nikkaloukta. Vi hade otroligt fint väder. Stämningen var på topp. Hela vandringen upp till toppen och när man står på glaciärkanten och tittar är starka minnen.

Tuffaste utmaningen?

Vi tog den östra leden, så den tuffaste utmaningen var att hantera höjdrädslan. Och att hålla sig i rörelse under så lång tid.

Hur väl förberedda var ni inför resan?

Jag tycker att hela gruppen fick utmärkta förutsättningar att förbereda sig. Swett hjälpte till att ringa runt till alla deltagare och såg till att alla fick vara med på minst ett träningstillfälle. De gick också igenom utrustningen, vad man behövde ha och hur allting fungerade. Vi startade en facebookgrupp, och där var det var fritt fram och ställa frågor när som helst. Swett var med och hjälpte till hela tiden. Jag tycker att alla fick de bästa förutsättningarna för att kunna bestiga Kebnekaise .

Hur fysiskt förberedda var ni?

Det är ju högst individuellt. Men vi fick träningsscheman av Swett, så alla visste hur mycket man behövde träna. Och jag kan väl säga att alla kom igång med träningen. Och du pratade om positiva minnen. Ett väldigt positivt minne det är att en av dem som inte hade så mycket vardagsmotion i sin tillvaro kom igång och började motionera mera. Och jag vet att folk blev inspirerade och åkte på fler vandringsresor efteråt.

Hur mentalt förberedda var ni?

Under träningstillfällena gick vi igenom vilka utmaningar som väntade. Swett hade många bilder och filmer för att visa hur utmaningarna såg ut. Sedan är det alltid svårt att veta hur alla ska känna när man står där och ska börja kämpa.

Blev det som ni förväntade er?

Det blev mycket bättre. Det slog alla förväntningar. I den här gruppen är det många som har varit med på fantastiska konferenser till många fjärran länder, men alla säger att det här slog allt.

Tror du ni hade fått liknande resultat av en traditionell konferens?

Nej. Det hade vi inte kunnat få. Det vi behövde göra arbetsmässigt kunde vi sköta i konferensrummen och på de ytor som fanns på fjällstationen. Sedan var äventyret ett extremt plus. Gruppen blev mycket mer sammansvetsad.

Hur gick snacket under förberedelserna?

Vi började prata i större cirklar. Vi pratade med fler. Och det gjorde att man svetsades samma inför äventyret. Vi hade många diskussioner över telefon och på träffar om hur man ska förbereda sig. Facebookgruppen gjorde att det blev ett gemensamt intresse. Många la ut om de genomfört en vandring eller när någon hade varit ute och förberett sig.

Hur gick snacket första dagen?

Vi träffades i Stockholm. Förtjusning och förväntan skapades med en gång. Sedan fanns det en viss oro. Men allt lyftes upp på en gång. De flesta tyckte att det var spännande, men sedan är det alltid så i större grupper att det finns några som kanske inte kan bestiga Kebnekaise . En viktig lärdom är att se till att det finns andra aktiviteter för dem så att de känner att de kan vara en del av resan.

Hur gick snacket när ni började vandra?

Vi satt och käkade en god lunch i Nikkaloukta. Sen delades vi upp i grupper. Vi var otroligt peppade. Det var en fantastisk stämning. Nästan så att folk var lite överladdade.

Hur gick snacket sista dagen?

Vi hade gjort en gemensam ansträngning och tagit oss till toppen och tillbaka. Folk hade fått ett större förståelse för varandra. Det hade skapats nya kontakter i grupperna. Vi var indelade efter vilket tempo vi var bekväma med. Folk från olika avdelningar blandades vilket var väldigt positivt. Vi pratade mer naturligt över avdelningsgränserna.

Hur påverkade konferensresan företagets syn på träning och hälsa?

Fler kom igång med sin träning. Vandring är ju ett bra sätt att få igång alla. Och nästan alla är ju ute och går. Att gå ut och gå långpromenader är ju också träning. Man behöver inte klä sig i tights och springa för att det ska vara träning. Bara hjärtat får jobba så räknas det.

Hur påverkade konferensresan företagets syn på samarbete?

Det blir enklare. Man pratar över avdelningsgränserna. Man lärde känna varandra på ett djupare plan.

Påverkades företagets syn på någonting annat?

Man pratar och förstår varandra på ett annat sätt. Vi blev ett gladare gäng. Det blev bättre stämning.

Bästa tipset till företag som vill bestiga Kebnekaise ?

Se till att förberedelserna kommer med. Och ta dem på allvar. Dra inte ner på dem. Det är förberedelserna som tillsammans med utmaningen kilar gruppen samman. Och se till att utnyttja träffarna.

Är det någonting du vill lägga till?

Swett skötte allt praktiskt och logistiskt. Jag höll i väldigt mycket av trådarna, men de hjälpte till att lösa allting så att det var praktiskt genomförbart med alla transporter. Och att allting var på plats. De såg till att allting funkade. Vi samlades på flygplatsen på Arlanda, och sedan tog de hand om resten. Då kunde vi koncentrera oss på vårt jobb.

Läs mer om Swetts resor till Kebnekaise här 

NYHETSBREV

Missa inte att prenumerera på vårt inspirerande nyhetsbrev där du får nyheter om våra resor, kampanjinformation och tips&tricks!

Din mailadress

x