Bra att veta – bestig kebnekaise som nybörjare

Bra att veta – bestig kebnekaise som nybörjare

2018-06-05
Blogg

Tusentals människor vandrar varje år från Kebnekaise Fjällstation. Antingen via den Östra eller den Västra leden upp till Kebnekaises sydtopp, Sveriges högsta punkt. Sydtoppen är en glaciär som smälter och blir lägre, numera är sydtoppen inte speciellt mycket högre än nordtoppen. Hur länge sydtoppen kommer att vara högre än nordtoppen är oklart… Vad som dock inte är speciellt oklart är att de allra flesta nybörjare med normal kondition kan bestiga sydtoppen – en upplevelse som garanterat är ett minne för livet!

Precis vid foten av Kebnekaise finns Fjällstationen som fungerar som basläger när man ska bestiga berget. På Fjällstationen är det möjligt att köpa viss utrustning samt mat om man glömt något inför attacken mot toppen.

Vädret på Kebnekaise

Vädret i fjällvärlden skiljer sig betydligt från det de flesta är vana vid i sin hemort. Ena stunden kan det regna, för att i nästa stund hagla och sedan spricka upp med vackert och soligt väder. Är man nybörjare och ska bestiga Kebnekaise utan någon som helst fjällvana är det viktigt att ha respekt för vädret och veta att vädret skiftar mycket snabbt.

Det händer i stort sett varje år att någon fastnar på vägen upp eller ned till toppen på grund av dåligt väder och dålig sikt. Att vara förberedd med rätt utrustning och en stor portion respekt är ett måste om man ska försöka sig på toppen utan guide.

Utrustningen

Ska du bestiga Kebnekaise under sommaren finns det vissa grundläggande prylar som ska vara med i ryggsäcken. Detta är inte någon fullständig packningslista utan ett urval av saker som vi tycker ska vara med när man bestiger Kebnekaise.

  • Undvik bomull närmast kroppen. Använd istället, ull, merinoull eller syntet som transporterar bort fukt, värmer när det är kallt och kyler när det är varmt.
  • Solskydd är viktigt, smörj på med minst spf 30 och glöm absolut inte solglasögonen.
  • Ta med dig ett extra lager förstärkningskläder. Det är skönt under rasten för att hålla värmen eller om det skulle bli kallt. Dunjacka eller dunväst är mycket bra!
  • Ta med två par handskar, ett par tunnare och ett par tjockare.
  • Skalplagg eller regnkläder, helst i gore-tex eller något annat aktivt membran.
  • Pannlampa är mycket bra att ha med sig, en ficklampa fungerar också med nackdelen att du inte har händerna fria.
  • Två par skor, ett par lättare som används vid fjällstationen och ett par vandringskängor.

Är du nybörjare och har planer på att bestiga Kebnekaise eller något annat äventyr? Kontakta Swett!

NYHETSBREV

Missa inte att prenumerera på vårt inspirerande nyhetsbrev där du får nyheter om våra resor, kampanjinformation och tips&tricks!

Din mailadress

x