Planera vandringen till Everest Base Camp | Swett

Planera vandringen till Everest Base Camp

2018-08-27
Blogg

Everest base camp är beläget på imponerade 5400 meter över havet. Få platser som är lika mytomspunna och omtalade som världens högsta berg. För att lyckas med att ta sig upp till base camp är planering och förberedelser A och O. Att vara förberedd gör vandringen betydligt mycket trevligare och dessutom mycket säkrare. Här kan du ta del av lite kortare information om vad som krävs och vad du kan vänta dig under ditt livs äventyr till Mount Everest base camp.

Kort information om vandringen till Everest base camp

Mentala och fysiska förberedelser

Likväl som det är viktigt att vara förberedd med rätt kläder och utrustning är det viktigt att vara fysiskt och mentalt förberedd. De 13 dagsetapperna innefattar ofta 6-10 timmars vandring på hög höjd. Den höga höjden och den tunna luften kan göra att vissa drabbas av höjdsjuka, vilket kan medföra illamående, yrsel, huvudvärk och sömnproblem. Bästa sättet att förebygga höjdsjuka är att långsamt acklimatisera sig till den tunnare luften. Lindrig höjdsjuka är relativt vanligt vid en Everest base camp vandring.

Vädret under vandringen

Mars-maj eller under hösten är den bästa tiden att genomföra vandringen till Everest base camp. Varmare väder, bra sikt och bättre stigar gör att vandringen är mer trivsam. Under sommaren är monsunregnen ett stort problem och under vintern gör den extrema kylan att vandringen är mycket svår. Oavsett vilken tid man genomför vandringen så är vädret nyckfullt. De perioder som är möjliga att genomföra vandringen är mars/april samt oktober/november. Vilken klädsel som är lämplig under vandringen beror alltså på årstiden. Men generellt, precis som med all vandring, gäller det att vara förberedd på att vädret inte samarbetar.

Äta och dricka under vandringen

Att äta och dricka under vandringen är självklart mycket viktigt. Längs med stigen finns “tea houses” som tillhandahåller boende, mat och dryck. Därför behöver man inte fundera allt för mycket på mat under vandringen förutom snacks och bars som kan vara bra att fylla på med under vandringen. Menyn i tehusen består oftast av pasta, pizza eller Dal Bath som är en linssoppa som serveras med ris. På tehusen får man också sitt vatten som man har med sig under dagarna. Man bör dricka ungefär 3 liter vatten under dagarna.

När du bokar din vandring till Mount Everest base camp med Swett ingår en rad saker som förenklar resan. Bland annat ordnas boendet, guide och bärare. För att läsa mer om vad som ingår och vad det kostar, klicka här. Är du intresserad av vandring och att utmana dig själv är Swett det självklara valet. Vi anordnar resor inom Sverige till Kebnekaise till Kilimanjaro och ett flertal andra destination världen över.

NYHETSBREV

Missa inte att prenumerera på vårt inspirerande nyhetsbrev där du får nyheter om våra resor, kampanjinformation och tips&tricks!

Din mailadress

x