Kebnekaise Vandring | Swett

Kebnekaise Vandring

2019-10-13
Blogg

Undangömt i de skandinaviska bergen i norra Sverige hittar du Kebnekaise. Med sina 2100 meter är det det högsta berget i landet och en fantastisk plats för vandring.

Det avlägsna bergslandskapet som du får njuta av på din väg till toppen är enastående. Dessutom är det inte alltför svårt att nå toppen och det kräver inga tidigare erfarenheter av bergsbestigning. Ett hem för glaciärer och sagolika arktiska landskap, Kebnekaise är en upplevelse att minnas.

Vi älskar att ta folk till Kebnekaise och låta dem uppleva glaciärerna, landskapet och en oerhört vacker del av Sverige som inte så många får se.

1. Utgångspunkt: Var startar man sin vandring för att bestiga Kebnekaise?

Du måste komma till Kebnekaise Fjällstation. Det är en fullt utrustad stuga som du kan använda som basläger när du bestiger Kebnekaise. Det är också utgångspunkten för vandringen.

Det finns ingen bilväg som tar dig direkt till fjällstationen, så du måste vandra från Nikkaluokta, 19 kilometer därifrån. Det finns en väl märkt vandringsled som hjälper dig på vägen och på sommaren kan du också ta en färja som minskar vandringen med 6 km.

Du kan nå Nikkaluokta med buss från Kiruna, som har en flygplats och järnvägsstation som förbinder dig till Stockholm och andra städer.

2. Vad finns det för vandringsleder på Kebnekaise?

Det finns huvudsakligen två vägar till toppen av Kebnekaise. Den östra och den västra leden. Den östra leden är mer intressant eftersom den innehåller både vandring, scrambling och via ferrata-klättring. Du får till och med korsa en glaciär. Det finns också några branta kanter på sista sträckan till toppen. Ett vanligt missförstånd är att östra leden är tuffare än den västra leden. Det stämmer inte. Vi arrangerade första åren vandringar till toppen via Västra leden (läs nedan) och vi hade många avbrutna toppförsök då denna rutt är väldigt lång och du behöver gå upp och ned på en topp innan du nåt Kebnekaise Sydtopp. Östra leden tar dig direkt till toppen utan några omvägar. Har du inte erfarenheter av fjällvandring och glaciärfärdsel behöver du däremot ta med dig en erfaren guide på din väg till toppen om du går östra leden.

Den västra leden är enbart vandring över klippblock. Rutten och terrängen är utmanande. Den är vacker, men tuff och ska inte underskattas. Vi rekommenderar inte bestigning via Västra leden.

Kebnekaise har två toppar. Dessa konkurrerar med vandra i höjd. På sommaren smälter ofta sydtoppen av och blir den lägre för att sedan under vintern växa till sig och bli högst igen. Vi går alltid till Kebnekaise sydtopp, oavsett vilken topp som är högst för tillfället. Den norra toppen är betydligt svårare och mer avancerad att nå.

3. Hur svårt är det att bestiga Kebnekaise?

Det är en utmanande vandring, men tillgänglig för de flesta som är beredda att förbereda sig och träna för utmaningen.Generellt tar det elva till tolv timmar att nå toppen upp och ned, så du måste ha uthålligheten till att vandra så länge (med några lämpliga stopp på vägen förstås). Det finns delar som är branta och kräver via ferrata, d.v.s. att man vandrar längs med berget iklippt i en stålvajer. Det kräver ingen tidigare erfarenhet, du kommer ha gott om tid på plats att träna på det momentet.

4. När är den bästa tidpunkten att bestiga Kebnekaise?

Juni, juli och september är definitivt de bästa månaderna att besöka berget enligt oss. Det är då myggfritt, hyfsat folktomt och väldigt vackra färger!

En viktig faktor att ta hänsyn till är vädret. Det är ganska omväxlande. Av det skälet är det bra att åka på en guidad resa som varar i fyra dagar. På så sätt har du lite spelrum om du skulle råka ut för dåligt väder någon dag.

5. Vilken utrustning behöver du för att bestiga Kebnekaise?

Att ha rätt utrustning är nyckeln till en lyckad resa. Vandringskängor är ett måste. Du behöver också en ryggsäck och lämpliga kläder, så som varma och vattenavvisande. Din guide kommer att kunna förse dig med mer teknisk utrustning som hjälm, sele och stegjärn. När du bokar in dig på en resa med oss kommer du få en packlista med all information du behöver.

Läs mer om våra guidade turer på www.swett.se/kebnekaise

 

NYHETSBREV

Missa inte att prenumerera på vårt inspirerande nyhetsbrev där du får nyheter om våra resor, kampanjinformation och tips&tricks!

Din mailadress

x