KUL ATT DU SKA MED PÅ ÄVENTYR TILL ATLASBERGEN!

På den här sidan hittar du allt du behöver veta inför din resa. Börja med att läsa igenom fliken “Inför resan” så du vet vad du behöver göra inför avresa. Därefter kan du titta på utrustningslistan, träningsprogrammet och resans program. Spara sidan som en favorit/bokmärke så du lätt hittar den till nästa gång!

Har du frågor och funderingar är du självklart alltid välkommen att höra av dig till oss på:

Mail: resenar@swett.se
Telefon: 023 – 381 16 36
Telefontider: måndag – fredag 09:00 – 16:00

ATT GÖRA INFÖR RESAN

Med de rätta förberedelserna blir äventyret mycket roligare!

Kanske är du redan taggad på att komma igång med förberedelserna eller så undrar du “vart ska jag börja?!”. Vi hoppas att informationen nedan ska hjälpa dig i dina förberedelser. Där hittar du bland annat information om hur du bokar flyg, info om upptaktsträffar och rabatter för dig som Swett-resenär.

Nu kör vi!

BOKA FLYG

Resans officiella program börjar i Marrakech. Du bokar själv ditt flyg till Marrakech-Menara (RAK). Nedan ser du när du senast ska vara på plats och när du tidigast kan resa hem igen. Vi hämtar upp de som redan är på plats i Marrakech vid vårt hotell (detaljer och tid får ni närmare avresa) och de som kommer med sista flighten hämtar vi upp på flygplatsen innan vi åker direkt till Imlil.

 

Tider att förhålla sig till när du bokar flyg:

Senast ankomst: 15.00 senast på resans första dag
Tidigast avresa: valfri tid efter frukost resans sista dag

Tillval Stadsvandring i Marrakech:
Senast ankomst: dagen innan resans första dag

Tillval Atlantastaden Essaouira:
Tidigast avresa: Valfri tid efter frukost dag 4 på tillvalet. Notera att sista dagen på grund resan och 1 dagen på tillvalet är samma dag. Möjlighet finns att flyga hem från Agadir, kontakta oss innan du bokar.

 

Boka flyg
Du väljer själv var du köper din flygbiljett. Vill du ha förslag på flyg rekommenderar vi att du vänder dig till vår samarbetspartner MK Airbroker, de har bra personlig service och dessutom bra avbokningsförsäkringar. De har koll på alla våra avgångar och är vana att hjälpa våra gäster. Ange att du är Swett-resenär, när du vill åka och från vilken plats så kommer de med förslag. Flygbolagen släpper sina biljetter tidigaste ett år innan avresa.  

Teamet på MK Airbroker står redo att hjälp er, kontakta dem på följande:
E-post: bokning@mkairbroker.se
Telefon: +46 (0) 8 16 69 30

BOKA EXTRANÄTTER

En del väljer att komma ner någon dag tidigare eller stanna någon dag extra utöver det officiella programmet som Swett tillhandahåller. Vill du göra detta hjälper vi givetvis till med att boka in de extranätter på hotellet i Marrakech som önskas. Skicka ett mail till resenar@swett.se om du önskar boka extranätter.

Prislista extranätter 2024:
Del i dubbelrum: 590 SEK
Singelrum: 890 SEK

Transfer från flygplatsen och frukost ingår självklart.

FÖRBEREDELSETRÄFFAR

Läs mer under fliken Förberedelseträffar för de träffar (digitalt och fysiskt) vi anordnar inför resan.

HYRA UTRUSTNING

För att må bra genom hela resan följer du Swetts packlista och har med dig kläder både för värme och kallare temperaturer. Se fliken “Utrustning”.

Vill du inte köpa all utrustning tillhandahåller Swett möjligheten att hyra dunsovsäck, uppblåsbart liggunderlag och duffelbag. Mer information och bokning av utrustning, se fliken “Utrustningshyra”.

KÖP PANNLAMPA OCH STAVAR

Vi erbjuder dig att köpa högkvalitativ utrustning från svenska företaget Silva hos oss. Vi har tagit fram ett paket med en pannlampa och vandringstavar (går även att endast köpa enskilda produkter). Läs mer och lägg din beställning  HÄR

LÄKARUNDERSÖKNING DIAMOX

VARFÖR DIAMOX?

Att vistas på hög höjd innebär en kraftig belastning på människokroppen och det är förenat med risker. Hur du kommer att  påverkas är väldigt svårt att förutspå, men alla påverkas på ett eller annat sätt. För att försöka minska dessa risker och för att försöka optimera förutsättningarna finns läkemedlet diamox som tas i förebyggande syfte för att minska risken för höghöjdsrelaterade sjukdomar. Många vanliga sjukdomar och mediciner kan även påverka risken vid vistelse på hög höjd. Detta kan ofta optimeras inför resan. Mer information och eventuell förskrivning av sådan medicin kan ske via MediOutdoors ”Hälsoundersökning”. MediOutdoor drivs av läkaren Andreas Lundgren som specialiserat sig inom expeditions- och vildmarksmedicin.

 

Bokning av digital hälsoundersökning

Alla Swetts gäster kan via länk nedan boka tid för Hälsoundersökning till rabatterat pris. Vi rekommenderar att du bokar tid tidigast ca månader innan avfärd för att ha informationen så aktuell som möjligt vid resan. I samband med bokning betalas avgiften via Swish. I bokningsbekräftelsen skickas ett frågeformulär ut (ca 40 frågor, de flesta ja/nej-frågor). Detta fylls i FÖRE telefontiden som bokats. Vid den bokade tiden ringer läkaren Andreas upp för genomgång av frågeformuläret, läkemedel samt vad just Du kan göra för att optimera Dina chanser och minska risker med ditt Äventyr!

Pris Swetts resenärer 2023: 495kr (ordinarie pris 645kr)

 

Länk för att boka hittar du HÄR->

RABATT PÅ UTRUSTNING FÖR SWETT-RESENÄR

Självklart har vi rabatter för dig som resenär ifall du behöver komplettera din utrustning.

Haglöfs: 20% rabatt på Haglöfs hela sortiment av kläder, skor och prylar på Haglöfs Brand Stores mot uppvisande av bokningsbekräftelse.

Meindl: 15% rabatt på Meindl:s kvalitetskängor på meindl.se med rabattkod SWETT2215

Dessa rabatter går inte att kombinera med andra erbjudanden.

FYLL I GÄSTINFORMATION

Alla resenärer måste fylla i en Gästinformation inför avresa. I Gästinformationen uppger du bl a personuppgifter, flyguppgifter och information om din hälsa. Det är information vi behöver för att planera er vistelse och ta hand om er på bästa sätt. Du fyller i Gästinformationen här på infosidan på fliken “Gästinformation”. Du kan tidigast fylla i 4 månader innan avresa och senast 3 månader innan avresa.

OBS! Du som gäst ansvarar för att inskickad information är korrekt t o m resans slutdatum. Vid ändring av inskickad Gästinformation kontakta oss på resenar@swett.se.

FACEBOOKGRUPPER

Det finns flera härliga facebookgrupper att gå med i inför avresa.

1. Swett resenärer!

Denna grupp är öppen för både tidigare resenärer och er som ska ut på äventyr. I gruppen delar vi erfarenheter och minnen från äventyr våra äventyr och är en perfekt grupp att få tips från andra resenärer som gjort samma resa. Gå med i gruppen HÄR.

2. Swett höjdmeterkämpar!

Vår egen träningsgrupp som är till för att sprida träningsglädje och inspiration för att komma igång och hålla i träningen. En bra grupp för att hitta träningskompisar, träningsinspiration och dela din träning med andra resenärer. Gå med i gruppen HÄR.

3. Resans egna Facebookgrupp

Innan avresa är det kul att lära känna sina resekompisar. Därför skapar vi en sluten Facebookgrupp som endast är till för er som reser det datumet och oss på Swett. Inbjudan till gruppen och instruktioner delges ca tre månader innan avfärd. I gruppen kan vi sen peppa varandra, diskutera och ladda upp inför resan. Guiden för resan presenterar sig ca en månad innan avfärd.

 

Följ också Swetts officiella sida på Facebook. Där publicerar vi foton och videos från resorna och annan härlig vandringsinspiration! För att komma till vår Facebooksida, klicka HÄR

AVRESEMÖTE

Vi har avresemöten inför alla våra resor. Det är enbart ni som reser tillsammans på den här resan, er guide och resans projektledare som deltar. Här går vi igenom ett mer detaljerat schema av vad som komma skall och ni kan ställa specifika frågor inför avresan. Avresemöten hålls digitalt via Google Meet vid lunchtid eller eftermiddag. Separat inbjudan till din mail kommer i god tid innan mötet så du kan lägga in det i din kalender!

PASS - GILTIGHETSTID

Enligt Marockos regler behöver ditt pass vara giltigt 6 månader efter ankomst. Kom ihåg att meddela oss dina nya passuppgifter om du byter pass efter att du fyllt i Gästinformationen.

VISUM

Om du är svensk medborgare behöver du inget visum för att vistas i Marocko. När du anländer får du istället ett turistvisum som gäller i tre månader från inresa.

VACCINATIONER

Du kan behöva ta vaccinationer innan resan så kontakta en vaccinationscentral i god tid innan resan, för råd utifrån det skydd du redan har och din allmänna hälsa. På 1177s hemsida kan du läsa vilka råd de ger för Marocko. Då vaccinationsrekommendationerna ständigt ändras tar vi på Swett inte ansvar för några rekommendationer.  

VÄXLA PENGAR

I Marocko har de den lokala valutan Dirham men även Euro fungerar på de flesta ställen. Du får oftast bäst pris om du vill betala i Dirham så vi rekommenderar att växla till dig Dirham, antingen hemma i Sverige eller på flygplatsen.
Det du behöver växla pengar till är dricks och eventuell övrig shopping/extra dryck till måltider i Marrakech.

Vårt lokala team, lokala guider, mulförare och kockar, får lön av oss. Dock är det en drickskultur i Marocko att du även lämnar dricks om du är nöjd med servicen. Du som gäst tar själv med dricks i kontanter (små valörer) så hjälper vi er att dela ut dricksen, så den kommer till rätt person, under en dricksceremoni i slutet av resan. Rekommenderat nivå om du är nöjd är 55-80 euro för hela vistelsen. OBS! Dricksen ges i Euro och ta med så små valörer som möjligt för att underlätta utdelningen av dricks. 

AVBESTÄLLNINGSSKYDD

Vi rekommenderar att du tecknar ett avbeställningsskydd för din resa. Detta avbeställningsskydd är ett komplement till din hemförsäkring och täcker ofta fler händelser än många reseförsäkringar. Avbeställningsskyddet kan du teckna inom 48 h från att du gjort din bokning. Teckna ditt avbeställningsskydd HÄR.

FÖRSÄKRING

De flesta hemförsäkringar har reseförsäkring men dubbelkolla hur täckande din försäkring är när det kommer till hög höjd, aktivitet och ifall du behöver göra något tillägg. Det är viktigt att din försäkring gäller vistelse upp till 4200 meters höjd . Viktigt! Skriv ut ditt försäkringspapper och sätt in i en plastficka, under vandringen ska det förvaras i topplocket.

Du står själv för eventuella extrakostnader i anslutning till avbruten tur (transport, boende, mat) SPARA KVITTON och ta med försäkringsbolag efteråt! 

ÖVRIGT

Förutom informationen ovan:

 • Gå igenom utrustninglistan och se till att du har allt du behöver
 • Följ träningsprogrammet så du är fysiskt redo

Här hittar du resans program!

Här kan du scrolla ner och läsa vad som händer dag för dag under resan. Du hittar även lite tips och information om boenden.
Som alltid vid denna typ av expeditioner gäller det att vara flexibel och förändringar i programmet kan alltid ske.

Kort fakta Konungariket Marocko:
Huvudstad: 
Rabat

Folkmängd: 33 miljoner
Språk: Arabiska, franska och berber
Religion: Islam
Valuta: Marockanska Dirham (MAD) 10 Dirham ≈ 1 €
Tidszon: GMT + 1 (samma tidszon som Sverige)
Självständigt: 1956
Högsta punkt: Jbel Toubkal (4167 möh)

 

Dag 1

Vandring: Ingen vandring denna dag
Höjdpunkt: Första synen av de mäktiga Atlasbergen!
Höjd: 466 – 1750 möh
Vandringstid: 0 h
Höjdmeter: 1284 m
Boende: Dubbelrum på Riad Les Jardins i Imlil
Måltider: Middag

Vi möts upp utanför Marrakech flygplats när de sista gästerna landat, senast 15:00. Er guide väntar med en Swett-skylt och sin orangea Swett t-shirt. Äntligen träffas hela gänget! Vi hoppar direkt in i vår buss och åker ca 1,5 timme mot den lilla bergsbyn Imlil. Imlil är startpunkten för vandringsäventyr i Atlasbergen och här ska vi spendera natten. Vi checkar in på vår Riad och hinner ta en dusch innan det är dags för middag. Vanligtvis blir vi serverade Tagine: ris, grönsaker och olika proteiner tillagda i en Tagine-gryta med olika kryddor – en klassisk Marockansk måltid. Vi blir redan här inbjudna till den Marockanska te-traditionen, en viktig ceremoni som symboliserar vänskap och gästfrihet. Färska örter, oftast mynta, som kokas med hett vatten och socker serveras i vackra tekannor med en speciell teknik. Efter middagen har vi briefing inför morgondagen innan vi kryper till kojs, laddade inför vandringsstarten imorgon.

Att tänka på: 

 • Vi åker direkt från Marrakech flygplats, Menara (RAK), till Imlil. Om du har kommit tidigare till Marrakech behöver du alltså ta dig tillbaka till flygplatsen för att möta upp gruppen.
 • Vägarna kan vara guppiga, speciellt när vi närmar oss bergen. Om du lätt blir åksjuk är det bra att sätta sig långt fram och kanske ta med åksjuketabletter

 

Kort om vårt boende

Vi bor på Riad Les jardin, ett Marockanskt värdshus av bra standard, i dubbelrum/twinrum. Sängarna är bäddade med lakan när vi kommer och vi får handduk. Här finns vanliga toaletter, dusch, eluttag och wifi.

Dag 2

Starka åsnor hjälper oss med packningen i AtlasbergenVandring: Imlil – Tizi n’tamatert passet – Tachedirt village
Höjdpunkt: Äntligen ute på vandringsleden!
Höjd: 2300 möh
Vandringstid: 4-5 h + 2-3 h
Höjdmeter: 590 m
Boende: Dubbel-/trippelrum på Tigmi Tachedirt lodge
Måltider: Frukost, lunch och middag

Efter frukost är det äntligen dags att börja vandringen! Vi packar vår duffelbag som vi lämnar till mulförarna och sätter på oss dagsryggsäcken med det vi behöver för dagen. Dagen startar uppåt då vi ska ta oss till Tizi n’Tamatert passet, 2289 möh. Här väntar en fantastisk utsikt över Imlildalen och Imnanedalen.
Vi tar en kort paus och njuter av omgivningarna innan vi fortsätter uppåt till dalens högsta by Tachedirt, 2300 möh. Vi checkar in på vårt gästhus och äter lunch. Här i bergen bor vi hos den lokala befolkningen, berber, och vi får en inblick i vardagslivet för de mycket gästvänliga berberna. Under eftermiddagen kan du välja att stanna kvar i byn och ta det lugnt, kanske med en bra bok, eller knyta på dig vandringskängorna för ytterligare några timmar vandring. Vi går då längs åsen till ett närliggande vattenfall och tillbaka – en härlig eftermiddagstur! Väl tillbaka äter vi middag som våra kockar lagar innan vi säger godnatt. 

Att tänka på:

 • Det går bra att lämna en väska i väskinlämningen på vår Riad i Imlil om du har grejer du inte behöver i bergen. Tänk då på att ha en väska med lås eller sätt ett hänglås runt dragkedjan.

Kort om boendet hos berberna

I bergen bor vi på små gästhus i de byar vi passerar. Här är boendet enkelt och rumsstorleken kan variera, från dubbel-/twin-rum till 6-bädds rum. Det finns toalett och enklare duschar. 

Dag 3

Vandring: Tachedirrt village – Tizi n’Auguersioual pass – Matate village
Höjdpunkt: Berberbyarna och få en inblick “det dagliga livet” här i bergen
Höjd: Högsta punkt: 2000 möh, Övernattning: 1790 möh
Vandringstid: 4-5 h + 1-2 h
Höjdmeter: stigning 340 m & – 850 nedför
Boende: Flerbäddsrum på Auberge Matat (3 – 6 personer per rum)
Måltider: Frukost, lunch och middag

Dagen börjar utför ner i Imnanedalen. Vi passerar många små berberbyar så som Ouanskra, Tamguist och Tinghrine tills vi når byn Ikkiss där vi korsar floden och fortsätter uppåt 200 höjdmeter till Tizi n’Auguersioual passet på 2000 möh. Väl uppe njuter vi av utsikten innan vi fortsätter nedåt mot byn Aguersioual där vi stannar för lunch vid flodbädden. Idag passerar vi många berberbyar och får en inblick i det vardagliga livet i bergen. Vår sista etapp går upp till byn Matat där vi ska spendera natten. För den som vill kan vi göra en kortare tur på eftermiddagen till Tizi Oudid passet. Vi äter gemensam middag på vårt boende. Vilken härlig dag i Atlasbergen!

Dag 4

Vandrar i Atlas bergen på sommarenVandring:  Matate village – Tizi oudid pass – Tizi Oussem village – Azib Tamsoult
Höjdpunkt: Tältnatt ute i det fria!
Höjd: 2256 möh
Vandringstid: 4-5 h
Höjdmeter: Stigning: 666 m, Nedför: – 200 m
Boende: Tält
Måltider: Frukost, lunch och middag

Vi äter frukost vid vårt boende och vinkar sen hejdå till vårt boende. Dagens första etappen är en kort uppförsbacke till passet Tizi Oudid, 2000 möh, där vi njuter av utsikten över Azzaden dalen. Härifrån
tar vi oss lika långt ner igen till byn Id Aissa innan nästa stigning börjar. Denna dag tar vi många höjdmeter uppåt och det kan kännas i benen. Vårt slutmål är Azib Tamsoult, 2256 möh, där vi slår upp våra tält för natten. Härligt att spendera en natt helt i det fria med de mäktiga Atlasbergen ständigt närvarande.
Våra kockar lagar middag som smakar extra gott efter en dag ute på leden. När mörkret faller in kryper vi ner i sovsäcken, godnatt! 

Att tänka på:
 • Det kan bli svalare under natten i tältet så följ restriktionerna på komforttemperatur för sovsäcken
Kort om att sova i tält: 
På den här turen väljer vi att sova en natt i tält då vi tycker att det ger lite extra att sova ute i det fria. Vid tältlägret finns det enklare toalett och vi sover i Swetts tält av hög kvalitet. Du tar med dig din egen sovsäck. Vi kommer få tunnare, mjuka madrasser utrullade i tälten men vill du ha extra komfort tar du med ditt egna liggunderlag. Vi sover två-och-två i rymliga tremannatält. Här uppe i Azib Tamsolut kan det blåsa en del och kvällarna kan bli svala.

Dag 5

Vandring:  Azib Tamsoult – Tizi Mzik-passet – Toubkal Base Camp
Höjdpunkt: Att nå Tizi Mzik efter en tuff stigning
Höjd: Högsta höjd: 3600 möh, Övernattning: 3207 möh
Vandringstid: 7-8 h
Höjdmeter: Stigning: 1344 m, Nedför: -393 m
Boende: Flerbäddsrum på Toubkal Basecamp
Måltider: Frukost, lunch och middag

Nu har vi två lite tuffare vandringsdagar framför oss och dagens mål är passet Tizi Mzik, 3600 möh.
Idag kommer vi vandra på mer än 3000 höjdmeter för att låta kroppen acklimatisera sig ordentligt inför morgondagens toppbestigningsförsök. Vi startar lugnt med en timme vandring genom en kanjon innan vi kommer fram till dagens branta del. Här kommer vi sick-sacka oss uppför en serpentinväg med grusigt underlag. Vi har ställt in oss på en tuff utmaning och peppar varandra att ta oss hela vägen upp. Efter ca två timmar tung stigning får vi belöningen: magisk utsikt över Toubkal-massivet! Vi pustar ut innan vi fortsätter vandringen utför. Vi stannar till för lunch innan vi når byn Aremd. Härifrån går vi uppåt igen mot Toubkal Basecamp. Vi checkar in på en av toppstugorna där vi samsas med andra vandrare som laddar inför toppbestigning. Vi laddar upp med middag, gör en sista check av utrustningen och går till sängs laddade inför en tidig uppstart imorgon.

Att tänka på:

 • Idag kommer vi upp över 3000 möh och vi kan känna av höjden. Vi reagerar alla olika men vanliga symptom är huvudvärk, tungt att andas och bristande matlust. Kom ihåg att dricka mycket vatten och fråga guiden om du undrar något kring dina symptom.
 • På Toubkal Basecamp möter vi många andra vandrare och det kan kännas ovanligt efter flera dagar ensamma bland bergen.

Kort om boendet på Toubkal Basecamp

Boendet på Toubkal Basecamp är det enklaste på vår resa. Här spenderar vi två nätter i sovsalar. Vi väljer att bo på den nyaste av de två bergsstugorna men boendet är fortfarande mycket enkelt. Våra kockar fortsätter laga vår mat vilken vi äter inne på bergsstugan. 

Dag 6

Grupp AtlasbergenVandring:  Toubkal Base Camp – Toppen av Jbel Toubkal – Toubkal Base Camp – Imlil
Höjdpunkt: Att stå på toppen av Nordafrikas högsta berg Jbel Toubkal!
Höjd: 4167 möh
Distans: 16 km
Vandringstid: 11-13 h
Höjdmeter: 960m + och -2400
Boende: Dubbelrum på riad i Imlil
Måltider: Frukost, lunch och middag

Äntligen dags! Vi vaknar tidigt för frukost runt 04:00 innan vi sätter på oss våra pannlampor och påbörjar vårt toppbestigningsförsök. Första etappen är stenig och vi tar många höjdmeter första timmen.
Vi fortsätter framåt, mycket uppför och ibland lätt nedför. Efter ca 4 timmar når vi äntligen vårt mål:
Jbel Toubkal, 4167 möh, – Nordafrikas högsta berg! Vi firar, njuter av stunden och tar våra bilder. Hurra! Beroende på väder stannar vi olika länge på toppen, är det fint väder kan vi stanna ett tag med när det för blåsigt tar vi oss snabbt ner igen. Vi vandrar samma väg ner igen och är vanligtvis framme vid Basecamp till lunchtid. Vi äter lunch och laddar upp med energi för vi har en stor del av dagsetappen kvar. Efter lunch fortsätter vi vandringen ner mot Imlil. Det går lätt nedför hela vägen och eftersom benen är trötta efter toppbestigningen tycker många att även den här delen är tuff. Vandringen ner tar ca 4-5 timmar så hela dagsetappen tar ca 11-13 timmar. Men det är värt det! I Imlil checkar vi in på vår riad igen och njuter av en dusch, vällagad mat och bekvämt boende.

Att tänka på: 

 • Det är härligt att ha något gott att äta när du börjar bli trött så packa med något favoritsnacks att plocka fram när du behöver en liten boost!

Dag 7

Höjdpunkt: Tillbaka till civilisation och stadslivet i Marrakech!
Boende: Dubbelrum på Riad i Marrakech
Måltider: Frukost, lunch och middag

 

 

 Vi äter frukost i Imlil och sen har vi en lugn förmiddag i byn. Lunchen äter vi hos en lokal familj, vår kock lagar till något extra gott just eftersom det är sista lunchen tillsammans.Efter lunchen är det dags att bege sig till Marrakech. Vår buss hämtar upp och vi kommer fram till Marrakech på eftermiddagen. Vi checkar in på vår Riad, tar en efterlängtad dusch och gör oss redo för en kväll i den pulserande staden. Den som vill kan besöka det kända torget Djema El Fnaa, här säljs allt från kryddor och frukt till fantastisk keramik och vackra sjalar. Vi äter en gemensam marockansk avskedsmiddag på vår egna favoritrestaurang och minns allt vi varit med om under resan. Ett härligt avslut, imorgon är det dags att åka hem igen.
 

Att tänka på:

 • Det är stark prutkultur på torget och oftast kan du pruta ner priset
 • Gatorna är trånga och slingrar sig kors och tvärs, gå flera tillsammans och håll koll på hur ni går!

Kort om vår Riad i Marrakech

Vi väljer att bo så nära torget som möjligt då vi bara har en eftermiddag/kväll i Marrakech tror vi att det uppskattas med närhet till shopping och restauranger. Vår riad är av motsvarande tre-stjärnig standard och en klassisk riad. Vi bor i dubbel-/twin-rum med toalett och dusch. 

Dag 8

Vandring:  Ingen vandring denna dag
Höjdpunkt: Tänka tillbaka på resan på flyget hem!
Måltider: Frukost

Dags att resa hem! Vi vaknar upp på hotellet och äter frukost i lugn och ro. Vi har olika flygtider och transfern kör er till flygplatsen i god tid innan ert flyg går. Många minnen rikare sätter vi oss på planen hem.

 

Tack för det här äventyret!

TILLVAL I MAROCKO

Njut av Atlantstaden Essaouira och besök storslagna palats i Stadsvandring i Marrakech på våra tillval till resan till Atlasbergen.

Marocko fascinerar med sitt ökenlandskap, de majestätiska Atlasbergen och det vibrerande Marrakech. Ett land med en natur och kultur som är väldigt olikt det vi har i Sverige och som du snabbt imponeras av. Följ med på våra tillval och ta del av allt det fantastiska Marocko erbjuder!

Gör din bokning via länken nedan!

Atlantstaden Essaouira

Atlantstaden Essaouira

Upplev UNESCO-världsarvet Essaouira: den perfekta kombinationen av lugn och fart i en vacker historisk förpackning.

Stadsvandring i Marrakech

Besök det spektakulära Bahia Palace och gamla Medinan och lär dig allt om stadens historia på denna guidade tur.

Att packa till Atlasbergen

En bergsbestigares bästa vän är dess utrustning och på vår vandring i Atlasbergen behöver vi vara beredda på många olika sorters väder.

Vädret i Marocko i maj och oktober är oftast milt, ungefär som en skön svensk sommardag. Ibland kan temperaturerna vara riktigt höga, över 25 grader. Samtidigt kan det vara snö uppe vid baslägret och på toppen och det kan blåsa ordentligt. På nätterna, främst på vår tältnatt och våra två nätter i bergsstugan kan det vara kallt, speciellt om det blåser. Med andra ord: vi behöver ha ordentligt med utrustning med oss för att klara olika typer av väder!

 

Här hittar du information om hur du packar inför Atlasbergen. Du hittar:

 1. Video: grundläggande om utrustning och packning
 2. Checklista för utskrift: checklista att checka av när du packar
 3. Utrustningstips: konkreta beskrivningar av utrustningen, materialval och användningsområde 

utrustningstips

ATT PACKA I

På berget kommer du ha två olika väskor: en duffelbag som bärs av mulåsnor och en dagsryggsäck
där du bär det du behöver för dagen. Förutom dessa väskor kan du lämna kvar en väska med kläder
på boendet i Imlil om du vill ha andra kläder innan/efter vandringen på berget.

Din duffelbag får väga max 15 kg på berget. Detta är för att våra mulåsnor
ska ha en bra arbetsmiljö och inte bära för tungt. Ta med ett TSA hänglås med kodlås (som säkerhetspersonalen vid en bagageinspektion kan öppna och stänga utan att låset förstörs) så du kan låsa din väska. I dagsryggsäcken bär du det du kommer behöva under dagen: extrakläder, regnkläder, vatten och snacks. Den bör väga så lite som möjligt och inte mer än 6-7 kg.

Allt du packar ska packas vattentätt. Snåla inte på detta! Det kan naturligtvis vara fint väder på berget men om det är regn så är det viktigt att skydda utrustningen så du slipper gå och sova i blöta grejer. Hur du packar vattentätt:

 • Packa alla dina grejer i vattentäta påsar, så kallade drybags. Dessa finns i olika storlekar
  och färger, tex från Sea to Summit. Det gäller även det du har i din dagsryggsäck.

 • Om du hyr utrustning av oss behöver du även packa detta vattentätt. 15-20 liters påsar passar till både liggunderlag och sovsäck 
 • Du bör ha ett regnskydd till din dagsryggsäck

NÄRMAST KROPPEN

Det du har närmast kroppen ska värma och transportera bort fukt. Undvik bomull! Enkel regel,
håll dig till den. Närmast kroppen är vår starka rekommendation att du använder plagg av merinoull, ull eller syntet. Vår absoluta favorit är merinoullen som är mjuk och skön mot huden. Den transporterar bort fukt och kyler dig när det är varmt, samtidigt som den värmer när det är kallt. Dessutom tar den inte åt sig lukt — helt fantastisk! För bättre slitstyrka kan det vara bra att kombinera merinoull eller ull med syntetfiber. Det är bra i exempelvis strumpor, som har ett högt slitage. Tänk på att även trosor/kalsonger och bh/sporttopp bör vara i ull. Dessa brukar finnas hos välsorterade friluftsbutiker som Naturkompaniet. 

Är det varmt och soligt kanske du vandrar i t-shirt. Även här rekommenderar vi t-shirt i ull då funktionströjor tenderar att hålla inne värme och lukta. Om du vill ha funktionsmaterial välj då ett som andas lite bättre.


Gällande strumpor är det en smaksak att ha dubbla eller enkla strumpor. Fördelen med att ha dubbla strumpor (en tunn liner och en tjockare vandringsstrumpa) är att det kommer luft mellan strumporna och risken för skav och blåsor är mindre. Säkerställ att du har tillräckligt med plats i dina kängor och provgå med olika antal strumpor och tjocklek för att hitta det som passar dina fötter bäst!

FÖRSTÄRKNINGSPLAGG

Tunn vandringsdunjacka

Förstärkningsplagg är det du tar på dig över ditt första lager när det är kallare väder, under rasten eller i lägret på kvällen. För överkroppen bör du ha med dig en fleecejacka/ulltröja och en tunn vandringsdunjacka/väst. Den tunna dunjackan/västen är perfekt att ha som ett mellanlager under vandringen, dessutom tar den väldigt lite plats i väskan. Även fleecejackan/ulltröjan kan användas under vandringen eller i lägret. Som alternativ till dunjacka finns det jackor med syntetiskt foder, som också är väldigt bra. Det mest kända syntetiska fodret är Primaloft. För fötterna bör du ha ett par riktigt varma sockor att ha i lägret och när fötterna är kalla. 

Framförallt under toppturen och i tältlägret kan det vara kallt så beroende på hur frusen du är av dig kan du behöva bygga upp med flera lager kläder för att hålla värmen. Blir du lätt frusen kan det vara värt att satsa på en något tjockare dunjacka eller en extra varm fleecejacka. 

SKALKLÄDER

Skaljacka

Det yttersta lagret skall stå emot det väder och vind som naturen serverar dig för stunden. Om det blåser eller regnar skall kläderna hålla tätt och se till att kroppsvärmen stannar hos dig. Samtidigt måste de andas, så de släpper ut fukt och överskottsvärme. För skalkläderna är det värt att lägga lite extra på att hitta jacka och byxor av hög kvalitet.

Att tänka på för skalkläder:

 • Köp skalkläder av bra kvalitet, exempelvis från Haglöfs
 • Skalkläderna bör vara i Goretex eller annat aktivt membran
 • Har du skalkläder som har några år på nacken: säkerställ att membranet fortfarande håller och impregnera
 • Vattenpelare: > 10 000 (gärna högre)
 • Vi rekommenderar huva på jackan
 • Provgå kläderna innan du köper så du känner att de rör sig skönt med kroppen
 • Följ säkerhetsråden för tvätt och hantering (se nedan)

ÖVRIGA KLÄDER

Då vädret kan skifta är det bra att både ha med sig vandringsshorts och vandringsbyxor. Dina vandringsbyxor bör vara vindavvisande. Det kan vara skönt att ha med sig en tunn vindtät jacka att slänga på sig under rasten eller i lägret vid varmt väder. Den vindtäta jackan står som frivillig i checklistan och om du har svårt att hålla viktrestriktionerna kan denna prioriteras bort. Efter en lång vandringsdag är det skönt att byta kläder när du kommer fram till lägret. Dina “lägerkläder” bör vara mjuka och sköna och lätta att dra på.

Du behöver ha med dig två par vantar som är både vindtäta och vattenavvisande. Ett par tunnare vandringshandskar, som du främst kommer använda när du vandrar, och ett par riktigt tjocka vantar, typ varma skidhandskar, då det kan vara kallt under toppnatten. För huvudet behöver du en mössa och hatt eller keps. Viktigt att skydda huvudet från solen! Din buff kan du använda runt halsen, huvudet eller som svettband – mycket praktiskt!

Förutom de kläder du har med dig på berget kan du lämna en väska på boendet i Imlil. Kanske ska du stanna några extra dagar i Marocko och vill ha andra kläder då. Oavsett vilket rekommenderar vi en uppsättning “vanliga kläder” att sätta på sig när du kommer tillbaka från berget och att ha i Marrakech.

SKOR

Du behöver två olika par skor på berget. Du kommer spendera mycket tid i dina vandringskängor så se till att du har ett par som sitter skönt på dina fötter och gå in dem. Vi rekommenderar att du går till en välsorterad butik, ber om hjälp och provar in dina kängor. Bra märken är t ex Meindl. Förutom vandringskängor behöver du ett par skor att ha i lägret. Det kan vara lägre trekkingskor, löparskor eller badtofflor om du föredrar det. Tänk på att de ska vara lätta att dra på sig (efter en lång dag är det skönt att byta skor snabbt).

Att tänka på gällande vandringskängor:

 • Kängorna måste gå över fotknölarna (se exempel)
 • Kängorna ska sitta skönt på dina fötter – provgå!
 • En blandning av skinn och Goretex kan vara bra då de skyddar bra samtidigt som de andas och torkar snabbare
 • Se till att du får plats med dubbla strumpor (om du vill ha det)
 • Gå in skorna ordentligt!

 

Exempel på modell på känga som fungerar respektive för låg modell

ÖVRIG UTRUSTNING UNDER VANDRINGEN

Du behöver skydda dig mot solen, som kan bli väldigt stark. Då vi kommer vara utomhus och exponerade för solen är det viktigt med ordentligt skydd. Du behöver ett par solglasögon med ordentligt UV-skydd. Tänk sportigt framför snyggt! Förutom solglasögonen behöver du solskyddsfaktor med SPF 30-50, kom även ihåg solstift för läpparna! 

För att avlasta rygg och knän behöver du ha ett par justerbara vandringsstavar. Vandringstavar har många fördelar. Dels är det skönt att använda stavarna när du går uppåt för att få mer kraft och dessutom avlastar det kroppen enormt mycket när du går nedför.                                                                                     Vandringstavarna bör kännas sköna att hålla i, vara justerbara och inte kännas tunga.                                                                                         Vi gillar märket Gipron.

Din pannlampa använder du både i tältlägret och under toppnatten. Packa med extra batterier så att den räcker hela vägen alternativt ha med en extra stor powerbank för uppladdning. Din pannlampa bör ha lumen 200-700 beroende på tillverkare. Om du vill ha möjlighet att ladda kamera eller mobil på berget behöver du ha med dig en powerbank. I Marocko har de C/E-kontakter vilket är samma som vi har här i Sverige, så ingen adapter behövs.

SOVGREJER

För att orka vandra under dagarna vill vi ge kroppen bästa förutsättningar för att sova gott. Ofta försämras sömnen när du är på hög höjd samtidigt som kroppen verkligen behöver återhämtning. Därför är det viktigt att satsa på bra grejer att sova i. Vi sover
två nätter i lodge, en natt i tält och två nätter i toppstugan. För nätterna i lodgerna brukar det räcka att sova i reselakan (och ha sin sovsäck som täcke) medan tältnatten och nätterna i bergsstugan kan vara kallare. Din sovsäck bör ha en komforttemperatur på minst -5 grader. Obs! Sovsäckar har oftast flera olika anvisningar och det är alltså komforttemperaturen du ska titta efter vilken oftast är olika för män och kvinnor (se bild). Vet du med dig att du fryser lätt är det bra att ha en varmare sovsäck. 

Vi sover en natt i tält och där kommer det finnas tunnare, mjuka madrasser att sova på. Vill du ha bättre komfort är det bra att ha med ett extra liggunderlag, gärna lite tjockare för god komfort.

VATTEN OCH ENERGI

Nalgene vattenflaska

Varje morgon kommer du få vatten att fylla på inför dagen. Du behöver ha med dig både en vattenflaska i hårdplats och en vätskepåse. Vätskepåsen är en påse med slang som du har i dagsryggsäcken och därmed lätt kan ta små sippar vatten under tiden du går. Vätskepåsen bör vara 1,5 – 2 liter stor (storlek större om du vet att du dricker mycket) och du bör undvika budgetvarianterna då dessa tenderar att läcka lätt. Förutom vätskepåsen behöver du en vattenflaska. För vattenflaskor gillar vi märket Nalgene. 

Vätskepåse/camelbak

Från middagen dag 1 till frukost sista dagen ingår helpension, det vill säga frukost, lunch och middag. Under vandringen kommer vi även serveras te/kaffe och lättare snacks (t ex popcorn och kex) på eftermiddagen. Förutom detta kan det vara bra att ha med lite extra mellanmål (speciellt om du vet att du är av den hungriga typen). Vi rekommenderar energibars, nötter, torkad frukt, dextrosol och godis. En riktlinje kan vara 1 bar/dag, nötter och en godispåse.

HYGIEN

God hygien är viktigt på berget för att hålla sig frisk och undvika magsjuka eller liknande. Var noga med handsprit innan/efter måltid och toalettbesök. En toarulle är alltid bra att ha med i dagsryggsäcken om behovet uppstår. Det kan vara skönt att ha med våtservetter att torka av sig efter en lång dag eller händerna efter måltid. Vi får vatten att dricka men ibland kan det vara härligt att bryta av med annan vätska, t ex resorb eller vätskeersättning.

Ta med dig ett eget litet medicin-/sjukvårdskit med det du själv kan behöva, t ex plåster, skavsårsplåster och tejp. Packa med ordentligt med huvudvärkstabletter så att du klarar dig för alla dagar på berget och självklart dina personliga mediciner. Är du astmatiker eller diabetiker, kolla med din läkare hur din inhalator/mätare eventuellt påverkas av höjden. 

VIKTIGA PAPPER

Se till att dina viktiga papper uppfyller kraven så som de beskrivs i fliken “Inför din resa”

 

Vill du inte köpa all utrustning tillhandahåller Swett möjligheten att hyra dunsovsäck, liggunderlag,  och duffelbag 110 l.

 

OBS! Du behöver ej expeditionsdunjacka för Atlasbergen.

 

Hyr din utrustning via denna LÄNK.

 

TRÄNING INFÖR ATLASBERGEN

Grattis! Vilken fantastisk upplevelse du har framför dig. Det är verkligen en magisk känsla att stå på toppen av Jbel Toubkal efter att för egen maskin tagit sig dit. För att du ska komma förberedd och ge dig bästa förutsättningar att nå ditt mål är träningen en viktig del av dina förberedelser. Här hittar du massa matnyttiga tips och trix kring träning och vilken träning du just nu ska lägga fokus på.

Du hittar även ett träningsprogram som sträcker sig över 6 månader (27 veckor). Träningsprogrammet finns i pdf så du lätt kan skriva ut det om du vill. Om du bokar din resa närmare inpå än 6 månader så börjar du med vecka 1-2 för att få en lugn start och går sedan in i träningsprogrammets vecka 9-10. Även om du har kortare tid att träna inför ditt äventyr behöver du inte känna stress. Om du har ont om tid är det viktigaste att fokusera på backträning med packning! 

Lycka till med träningen – nu kör vi!

Träna smart och kontinuerligt – gör det enkelt!

Träning kan vara både komplext och enkelt. Det är många parametrar som spelar in och vi har alla olika förutsättningar. Vi har olika träningsbakgrund, familjesituation, intresse och fysiska förutsättningar. En sak är dock säker. Träning ger färdighet och varje nedlagd timme i form av träning får du betalt tillbaka flera gånger om. Både i form av en härligare upplevelse på resmålet, då du har mer ork att njuta av omgivningar och intryck, men också i vardagen med en god hälsa och högre välbefinnande. Oavsett din motivation till träning finns det en regel som gäller över alla träningsprogram, fysiska teorier och pulsanalyser:

Den bästa träningen är den som blir av!

 

Alltså. Sätt inte upp några orealistiska mål och gå inte ut för hårt. Satsa på att få till kontinuerlig träning varje vecka och gör det du tycker är kul, så att träningen blir av. Gör en träningsplan för veckan varje söndag kväll och sen försöker du hålla den till 100%. Det krävs givetvis lite jävlar anamma ibland och några pass är man inte alls så sugen på. Därför är det bra att skynda långsamt och stegvis öka träningen, så att man hela tiden håller uppe motivationen och glädjen i sin träning. Ett bra tips är att försöka få till veckans första pass så tidigt i veckan som möjligt (helst redan på måndagen) då brukar det vara lättare att hålla i resten av veckan.

Nedan har vi satt ihop ett träningsprogram som är tänkt att förbereda dig inför resan. Beroende på din nuvarande träningsnivå kan du behöva minska eller öka mängden träning för att komma i form. Underskatta  inte träningsprogrammet. Det är en fysisk utmaning att ta sig hela vägen upp till toppen och följer du träningsprogrammet har du gett dig själv goda förutsättningar för att ta dig hela vägen. Se därför träningsprogrammet som en investering i dig själv och ditt mål. Det finns inga garantier att nå hela vägen och det är många parametrar som spelar in. Det vi däremot kan lova är att du på plats inte kommer tänka att du tränat för mycket. Däremot finns risk att känna besvikelse om du inte tagit förberedelserna på allvar. Med det sagt: ge dig själv bäst förutsättningar och sätt igång med träningen NU!

 

Hur du använder träningsprogrammet

Det här är ett träningsschema som är baserat på sex månaders träning och pågår i 27 veckor. Om du ska resa i slutet av januari, så innebär det att vecka 1 på träningsschemat börjar i slutet av juli. Om du börjar träningen tidigare än sex månader kan du köra igång med vecka 1 men hålla i de lugnare delarna (vecka 1-8) under en längre period innan du går vidare på nästa period. Vecka 18-26 är tuffa veckor och det är få av oss som orkar hålla uppe den träningsintensiteten under längre tid än vad som finns i träningsprogrammet. Du kan även välja att köra hela träningsprogrammet igenom och sedan börja om från början och modifiera utifrån där du är just där och då.

Upplägget på träningsprogrammet är tänkt att passa dig som inte tränar så mycket idag och vill få in en bra rutin och komma väl förberedd till äventyret. Är du idag van att träna kontinuerligt så se schemat som en rekommendation som du kan plocka delar ifrån och addera till det du tränar idag. Kanske behöver du plocka bort någonting från din vanliga träningsrutin för att få in alla träningspass som är ändamåls specifika (dvs backträningen).

Veckodagarna i träningsprogrammet är bara ett förslag och du anpassar det naturligtvis efter ditt schema. Se till att du får tillräckligt vila mellan passen så du inte kör flera tuffa pass efter varandra.

Du är alltid välkommen att kontakta oss på Swett om du vill ha vägledning.

Träningsformer

 

Träningsprogrammet är uppdelat i tre olika typer av pass där varje pass har olika syften. Om du någon vecka inte hinner göra alla pass så prioritera backträningspasset och därefter konditionsträningen. 

 

Konditionsträning
Syftet med konditionsträningen är att stärka grundkonditionen och vänja muskler och leder vid kontinuerligt arbete. Vad du gör som konditionsträning spelar ingen roll. Det kan vara löpning, cykling, längdskidåkning, spinning eller simning. Välj det som du tycker är kul och som passar dig. 

Utgå ifrån din status idag och sikta hellre på att orka träna hela tiden med lika hög puls istället för att gå ut för hårt och sen inte orka hålla pulsen uppe hela passet. Kondition är en färskvara och du kommer snabbt märka skillnad.

 

Backträning

Syftet med backträningen är att stärka benmuskulaturen och vrister, vänja kroppen vid kuperad terräng och även träna konditionen. Det här är det träningspass som de flesta vanligtvis inte har i sin vanliga träningsrutin men detta pass är det ändamåls specifika passet som är superviktigt att få in. Gå upp och ned i en backe, lågintensivt och inte löpning. Gå helst i dina vandringskängor, använd gärna stavar och ha en ryggsäck med lite vikt i. Det kan vara bra att variera rena backträningspass med att vandra i varierande terräng, gärna kuperad terräng i skogen, där det både finns backar och är mer flackt. Har du ingen bra backe kan du även använda dig av trappmaskin eller trappor. Även kortare, inte så branta backar, är bra att gå i och vi rekommenderar att du varierar vilka backar du går i då kroppen snabbt vänjer sig när vi kör samma terräng upprepade gånger.

 

Styrketräning

Syftet med styrketräningen är att bygga upp en stabil och stark kropp med fokus på vår bålstabilitet. Fokusera på uthålligheten i styrketräningen, dvs träna med låg belastning och många repetitioner. I slutet av träningsprogram hittar du förslag på övningar och även ett specifikt träningsupplägg som är enkelt att köra vart som helst, med eller utan vikt.

 

Kort om rörlighetsträning och stretch

Det finns inga specifika pass i träningsprogrammet för rörlighetsträning och stretch men vi rekommenderar att du alltid har med rörlighetsträning som en del av ditt träningspass. När du börjar träna en ny träningsform kommer du snabbt känna att muskler som är ovana vid den belastningen blir ansträngda och kanske till och med ger träningsvärk.

 

Efter ett backträningspass är det till exempel viktigt att sträcka ut höft, höftböjare, rumpa, hamstrings och vader. Lägg gärna även in lite rörlighetsträning för rygg och axlar som brukar kännas efter att ha gått mycket med ryggsäck.

FÖRBEREDELSETRÄFFAR

Förberedelser är nyckeln till ett lyckat äventyr! Vi vet hur viktiga förberedelserna du gör hemma är för att du ska maximera dina chanser att klara hela resan och också njuta. Som inbokad resenär får du kostnadsfritt vara med på våra Förberdelseträffar.


Tränings-och utrustningsträff

Två gånger per år (september och mars) har vi tränings-och utrustningsträffar för alla våra inbokade resenärer på alla resmål. Här fokuserar vi på Hur ska du träna inför äventyret? och Vilken utrustning ska du ha? Träffen är helgtid och erbjuds både fysiskt i Stockholm och digitalt. Datum och anmälan hittar du i här nedan/bredvid

Upptaktsträff

I januari varje år har vi upptaktsträff inför årets resor till Atlasbergen. Träffen är digital via Google Meet och alla som är inbokade till Atlasbergen det året bjuds in. Här fokuserar vi på Inspiration inför resan och Vanliga frågor så att du känner dig taggad och förberedd inför resan! Datum och anmälan hittar du i här nedan/bredvid

Avresemöte

En månad innan avresa har vi Avresemöte med din grupp och guide digitalt via Google Meet. Då går vi igenom programmet, utrustning och frågor. Då får du chans att träffa andra som också ska med på resan.

Inbjudan och anmälan skickas ut till respektive grupp via kalenderinbjudan ca 2 månader innan.

Tränings-och utrustningsträff våren 2024

Tränings-och utrustningsträff

Se inspelningen från vårens digitala träff nedan

Upptaktsträff 2024

Upptaktsträff för 2024 års resor var 18 januari 2024 19:30-20:30

Hur görs rumsindelningen?

Vi utgår från ditt resesällskap och försöker i möjligaste mån placera personer i samma resesällskap i samma rum. Är du singelresenär placeras du med andra singelresenärer. Vi tar i möjligaste mån hänsyn till personers kön vid rumsfördelningen men kan inte garantera att du får dela rum med en person av samma kön. Hör av dig till oss för eventuellt singelrumstillägg.

När bör jag boka flygresan?

Flygbolagen släpper sina flygbiljetter 11 månader innan och att boka tidigt innebär större chans till låga priser och bra avgångar. Vår samarbetspartner MK Airbroker hjälper dig gärna att hitta lämpliga avgångar. De har koll på vilka dagar och tider du behöver förhålla dig till och kan även se övriga gästers bokningar så ni kan resa tillsammans. Vi rekommenderar att du avvaktar med att boka ditt flyg till efter upptaktsträffen.

Hur är vädret?

Under de perioder vi vandrar är det något varmare än en svensk sommar. 20-25 plusgrader och väldigt behagligt. Riktigt varma somrar kan det fortfarande vara närmare 30 grader. Samtidigt kan det vara snö på marken vid toppstugan och minusgrader på natten.

Hur bor vi?

Vi har olika typer av boenden under resan. På lodgerna under vandringen bor vi i olika konstellationer (2,3,4-5 bäddsrum). I tälten bor vi två-och-två och i bergsstugan bor vi i större flerbäddsrum. 
På riaden i Marrakech bor vi i dubbel/twin-rum.

Vilken ryggsäck ska jag ha?

Det viktigaste gällande ryggsäck är att den sitter skönt på dig och har ett ordentligt höftbälte för att avlasta axlarna . Vi rekommenderar ca 40 liter så du får plats med allt du behöver. Under vandringen bär du det du behöver för dagen: extra ombyte och förstärkningsplagg,  vatten och snacks.

Vad är viktigt att tänka på gällande teleskopstavar?

Att tänka på gällande teleskopstavar:
– Att de är justerbara
– Att de går att fälla ihop på ett smidigt sätt så du kan få ner dem i ryggsäcken
– Att de inte känns tunga att hålla i (lättast är inte alltid bäst men du vill inte att de ska kännas tunga)
– Att greppet känns skönt och att du kan justera det
– Att frångå de billigaste alternativet (typ ÖoB, Biltema etc)

Vilken försäkring behöver jag?

Alla Swetts resenärer behöver ha en reseförsäkring. De flesta hemförsäkringar har reseförsäkring men dubbelkolla hur täckande din försäkring är. Viktigt! Skriv ut ditt försäkringspapper och sätt in i en plastficka, under vandringen ska det förvaras i topplocket.

Om något oväntat skulle hända innan resan är det bra med ett avbeställningsskydd. Detta avbeställningsskydd är ett komplement till din hemförsäkring och täcker ofta fler händelser än många reseförsäkringar. Avbeställningsskyddet kan du teckna nom 48 h från att du lagt din bokning. Teckna ditt avbeställningsskydd HÄR. 

NYHETSBREV

Missa inte att prenumerera på vårt inspirerande nyhetsbrev där du får nyheter om våra resor, kampanjinformation och tips&tricks!

Din mailadress

x