Kul att du ska med på äventyr till Kebnekaise!

På den här sidan hittar du allt du behöver veta inför din resa. Börja med att läsa igenom fliken “Inför resan” så du vet vad du behöver göra inför avresa. Därefter kan du titta på utrustningslistan, träningsprogrammet och resans program. Spara sidan som en favorit/bokmärke så du lätt hittar den till nästa gång!

Har du frågor och funderingar är du självklart alltid välkommen att höra av dig till oss på:

Mail: resenar@swett.se
Telefon: 023 – 381 16 36
Telefontider: måndag – fredag 09:00 – 16:00

ATT GÖRA INFÖR RESAN

Med de rätta förberedelserna blir äventyret mycket roligare!

Kanske är du redan taggad på att komma igång med förberedelserna eller så undrar du “vart ska jag börja?!”. Vi hoppas att informationen nedan ska hjälpa dig i dina förberedelser. Där hittar du bland annat information om hur du bokar flyg/tåg, info om upptaktsträffar och rabatter för dig som Swett-resenär.

Nu kör vi!

BOKA FLYG/TÅG

Resans officiella program börjar i Kiruna där vår buss hämtar upp på Kiruna tågstation, Kiruna flygplats och i centrala Kiruna. Du bokar själv ditt flyg/tåg till Kiruna.

 

Tider att förhålla sig till för bokning av resa till Kiruna: 

Senast ankomst: Resans första dag behöver du vara på plats i Kiruna senast 10:00, dvs finns det ett morgonflyg som landar 10:00 går det bra att ta det flyget.
Tidigast avfärd:  Resans sista dag är vi tillbaka i Kiruna på eftermiddagen och du kan tidigast boka ett flyg/tåg som har avgång 16:00 från Kiruna.

 

Boka tåg
Om du har möjlighet rekommenderar vi varmt nattåget upp till Kiruna. Ett klimatvänligt och skönt sätt att ta sig upp till Kiruna. Tåget avgår oftast från Stockholm C på kvällen dagen innan och ankommer till Kiruna tågstation ca 09:30 på morgonen. Tåget körs av VY (tågkompaniet) och går att boka både på SJs hemsida och VY. Biljetterna släpps fyra gånger per år och är alltid billigast att boka precis när de släpps. Biljetter släpps 90-120 dagar i förväg. Biljetter köper du enklast på SJ:s hemsida eller VY:s hemsida!

Boka flyg
Både SAS och Norwegian trafikerar Arlanda-Kiruna med lite olika tidtabeller. Du väljer själv var du köper din flygbiljett. Vill du ha förslag på flyg rekommenderar vi att du vänder dig till vår samarbetspartner MK Airbroker, de har bra personlig service och dessutom bra avbokningsförsäkringar. De har koll på alla våra avgångar och är vana att hjälpa våra gäster. Ange att du är Swett-resenär, när du vill åka och från vilken plats så kommer de med förslag. Flygbolagen släpper sina biljetter tidigaste ett år innan avresa.

Teamet på MK Airbroker står redo att hjälp er, kontakta dem på följande:
E-post: bokning@mkairbroker.se
Telefon: +46 (0) 8 16 69 30

Ta bilen/annat färdsätt
Planerar du att ta bilen eller annat färdsätt går det naturligtvis bra! Fyll i det i Gästinformationen så vi vet vid vilken plats du anländer. Om du tar bilen har du även möjlighet att möta upp direkt i Nikkaloukta där det finns en bra långtidsparkering att ställa bilen. Parkeringen kostar ca 40/dygn och tillhör Nikkaloukta Restaurang/vandrarhem. Parkeringen behöver inte förbokas utan du anmäler det till personalen i receptionen direkt.

BOKA EXTRANÄTTER

Vi samarbetar med SPiS hotell och vandrarhem i Kiruna där du som Swett-resenär får 5% på allt boende (gäller endast bokningar på SPiS hemsida eller via telefon enligt nedan instruktioner).

För att boka in dig:

  • Gå in på SPiS hotell och vandrarhem – LÄNK!
  • Ange Bokningskod SWETT och klicka på “tillämpa”
  • Välj de datum du vill boka, priserna kommer nu upp där du ser 5% rabatt från ordinarie pris
  • Välj rumstyp och fullfölj bokningen

Vill du hellre boka in dig via telefon kan du ringa gänget på SPiS på telefonnummer 0980-17000

FÖRBEREDELSETRÄFFAR

Vi håller olika träffar inför Kebnekaise varje år som du som resenär är inbjuden till! Läs mer och anmäl dig under fliken “Förberedelseträffar”.

AVBESTÄLLNINGSSKYDD

Om något oväntat skulle hända innan resan är det bra med ett avbeställningsskydd. Detta avbeställningsskydd är ett komplement till din hemförsäkring och täcker ofta fler händelser än många reseförsäkringar. Avbeställningsskyddet kan du teckna inom 48 h från att du gjort din bokning. Teckna ditt avbeställningsskydd HÄR. 

KÖP PANNLAMPA OCH STAVAR

Vi erbjuder dig att köpa högkvalitativ utrustning från svenska företaget Silva hos oss. Vi har tagit fram ett paket med en pannlampa och vandringsstavar (går även att endast köpa enskilda produkter). Läs mer och lägg din beställning  HÄR

RABATT PÅ UTRUSTNING

Självklart har vi rabatter för dig som resenär ifall du behöver komplettera din utrustning. Vi väljer noga ut våra samarbetspartners så vi kan erbjuda er gäster grymma rabatter på produkter vi själva använder.

Haglöfs: 20% rabatt på Haglöfs hela sortiment av kläder, skor och prylar på Haglöfs Brand Stores mot uppvisande av bokningsbekräftelse.

Meindl: 15% rabatt på Meindl:s kvalitetskängor på meindl.se med rabattkod SWETT2215

 

Dessa rabatter går inte att kombinera med andra erbjudanden.

FYLL I GÄSTINFORMATION

Alla resenärer måste fylla i en Gästinformation inför avresa. I Gästinformationen uppger du bl a personuppgifter, flyguppgifter och information om din hälsa. Det är information vi behöver för att planera er vistelse och ta hand om er på bästa sätt. Du fyller i Gästinformationen här på infosidan på fliken “Gästinformation”. Du kan tidigast fylla i 3 månader innan avresa och senast 2 månader innan avresa.

OBS! Du som gäst ansvarar för att inskickad information är korrekt t o m resans slutdatum. Vid ändring av inskickad Gästinformation kontakta oss på resenar@swett.se.

FACEBOOKGRUPP

Det finns flera härliga facebookgrupper att gå med i inför avresa.

1. Swett resenärer!

Denna grupp är öppen för både tidigare resenärer och er som ska ut på äventyr. I gruppen delar vi erfarenheter och minnen från äventyr våra äventyr och är en perfekt grupp att få tips från andra resenärer som gjort samma resa. Gå med i gruppen HÄR.

2. Swett höjdmeterkämpar!

Vår egen träningsgrupp som är till för att sprida träningsglädje och inspiration för att komma igång och hålla i träningen. En bra grupp för att hitta träningskompisar, träningsinspiration och dela din träning med andra resenärer. Gå med i gruppen HÄR.

3. Resans egna Facebookgrupp

Innan avresa är det kul att lära känna sina resekompisar. Därför skapar vi en sluten Facebookgrupp som endast är till för er som reser det datumet och oss på Swett. Inbjudan till gruppen och instruktioner delges ca tre månader innan avfärd. I gruppen kan vi sen peppa varandra, diskutera och ladda upp inför resan. Guiden för resan presenterar sig ca en månad innan avfärd.

 

Följ också Swetts officiella sida på Facebook. Där publicerar vi foton och videos från resorna och annan härlig vandringsinspiration! För att komma till vår Facebooksida, klicka HÄR

AVRESEMÖTE

Vi har avresemöten inför alla våra resor. Det är enbart ni som reser tillsammans på den här resan, er guide och resans projektledare som deltar. Här går vi igenom ett mer detaljerat schema av vad som komma skall och ni kan ställa specifika frågor inför avresan. Avresemöten hålls digitalt via Google Meet vid lunchtid eller eftermiddag. Separat inbjudan till din mail kommer i god tid innan mötet så du kan lägga in det i din kalender!

ÖVRIGT

Förutom informationen ovan:

  • Gå igenom utrustninglistan och se till att du har allt du behöver
  • Följ träningsprogrammet så du är fysiskt redo

Här hittar du resans program!

Här kan du scrolla ner och läsa vad som händer dag för dag under resan. Du hittar även lite tips och information om boendet och annat viktigt. Som alltid vid denna typ av expeditioner gäller det att vara flexibel och förändringar i programmet kan alltid ske beroende på förutsättningar.

Kort fakta Kebnekaise:
Landskap: Lappland

Merit: Sveriges högsta berg!
Höjd: 2097 möh 
Toppar: Nordtoppen & Sydtoppen 
Nordtoppen: Består av fast berg 2 096,8 möh
Sydtoppen: Består av fast berg 2 060 möh och är täckt av en ca 40 meter tjock glaciär (Sveriges enda toppglaciär)
Högsta punkt?: Då glaciären och nysnö på Sydtoppen smälter på sommaren var Nordtoppen högre än Sydtoppen under mätningar gjorda sommaren 2018 och 2019. På vintern blir dock Sydtoppen högre igen. 
Swett bestiger: Sydtoppen (för Nordtoppen krävs större klättervana)
Första bestigare: Johan Alfred Björling (1889) och Charled Rabot (1883)

Dag 1

gång kebnekaiseVandring: Kiruna till Nikkaloukta till Kebnekaise Fjällstation
Höjdpunkt: Första synen av Kebnekaise!
Höjd: 490 m – 690 m
Distans: 18 km
Vandringstid: 6 h
Höjdmeter: 200 m
Måltider: Lunch och 2-rätters middag

Äntligen börjar äventyret! Antingen kommer du med nattåget till Kiruna tidig förmiddag eller så har du sovit en natt på SPiS Hotell och vandrarhem. Ibland kommer även ett morgonflyg. Vi hämtar upp i Kiruna innan vi gemensamt åker till den lilla samiska byn Nikkaloukta. I bussen börjar vi bekanta oss med varandra och har vi tur ser vi renar längs med vägen.

Ca 12:00 – framme i Nikkaloukta väntar lunch i restaurangen  och påfyllnad av vattenflaskor innan vi startar vår vandring mot Kebnekaise fjällstation. Dagens vandring tar vanligtvis 5–6 timmar och är en relativt lätt vandring. Vi går på fina stigar, över spångar och broar där det sista kilometrarna är mer steniga och lätt uppför. Vi checkar in i våra fyrbäddsrum på STF vandrarhem på Kebnekaise Fjällstationen. Här kan den som vill prova bastun innan  middag ca 19:00 i restaurangen Elsas Kök. Fjällstationen har ett stort utbud av dryck för den som vill dricka annat än fjällvatten (betalas på plats). Efter middagen bäddar vi ner oss, redo för ännu en dag i fjällen!

Att tänka på:

  • Vi hinner inte byta om innan vandringen så var vandringsklädd redan när du kliver på bussen!
  • Det är långt mellan lunch och middag denna dag så vi rekommenderar att du packar med ordentligt med mellanmål
  • Du bär all din packning denna dag så packa smart! För den som ska vidare på äventyr efter Kebnekaise erbjuder restaurangen i Nikkaloukta väskförvaring för ca 50 kr/dygn (betalas på plats).

Kort om boendet på Kebnekaise Fjällstation:

Vi bor alla tre nätter i fyrbäddsrum med delad toalett och dusch på STF Kebnekaise Fjällstation.
Rummen har vandrarhemsstandard oftast med våningsängar.
Lakan och handduk ingår inte så antingen tar du med eget reselakan eller hyr direkt av fjällstationen (kostar 300 kr för lakan+handduk, betalas på plats). I servicehuset finns bastu och relaxavdelning. 

Alla måltider (förutom när vi är ute på berget) äts gemensamt i restaurangen Elsas Kök. Historien om fantastiska Elsa berättas innan middagen! Det finns även en liten shop på fjällstationen där du kan köpa souvenirer, proviant och godis. Både kort och kontanter fungerar.

Dag 2

Våra guider förbereder inför bestigning av Kebnekaise

 

Vandring: Prova utrustning och njuta av omgivning kring Kebnekaise Fjällstation
Höjdpunkt: Den friska fjälluften och första steget i stegjärn!
Höjd: 690 m
Distans: 0 km
Vandringstid: 0 h
Höjdmeter: 0 m
Måltider: Frukost, lunch och 2-rätters middag

 

Från 06:00 står frukostbuffén uppdukad i Elsas Kök men den som vill kan sova någon timme längre. Efter frukost samlas alla grupper för en gemensam genomgång av morgondagens toppbestigningsförsök. Era guider går igenom rutten, väderprognosen och säkerhetsutrustningen. Din personliga säkerhetsutrustning (stegjärn, hjälm och via ferrata-kit) delas ut och sedan har ni gott om tid att prova utrustningen. Ni får öva på att sätta på och gå i stegjärn, knyta in er i replag och klättra via ferrata – allt för att vara redo inför morgondagen! Vi gör även en testvandring till storstenen för att se att kroppen är i form inför morgondagen. Lunchen lagas på fjällstationen och äts antingen utomhus eller inne i Elsas Kök beroende på väder.

På eftermiddagen har du lite egen tid! Kanske vill du göra en tur ner till Elsas bro eller hela vägen till jättegrytorna? Eller så passar en bok eller kortspel framför brasan dig bättre. Under eftermiddagen har du även tid att packa din ryggsäck och göra sista förberedelserna inför morgondagen. Middagen serveras 20:30 och vi njuter återigen av en fantastisk måltid i Elsas kök!

Att tänka på:

  • Beroende på väderleksrapport kan topptursförsöket ibland göras denna dag istället (vi väljer den dag med bäst förutsättningar). Ni har då briefing på kvällen dag 1 och en lugn och skön dag på fjällstationen dag 3.
  • Köp med något gott från fjällstationen, eller hemifrån, att packa i ryggsäcken till toppturen. Härligt att äta ett favoritsnacks när du är trött!

Dag 3

Vandring: Kebnekaise Fjällstation till Kebnekaise Sydtopp till Kebnekaise FjällstationLyckliga vandrare på glaciär | Kebnekaise
Höjdpunkt:
Många! Men kanske främst: Kebnekaise Sydtopp

Höjd: 690 m – 2090 m – 690 m
Distans: 14 km
Vandringstid: 11–13 h
Höjdmeter: 1400 m
Måltider: Frukost, lunchpaket och 2-rätters middag

 

Dagen är här – mot Kebnekaise Sydtopp! Alarmet ringer tidigt så vi är vid frukosten när den öppnar. Från frukostbuffén gör vi även våra lunchpaket att ha med oss under dagen.
Vi går från fjällstationen strax innan 07 och första timmen är i lätt terräng innan vi korsar Jökelbäcken och tar oss an Storbacken Närmsta timmen spenderar vi i Storbacken och det är här vi är glada över all back- och konditionsträning vi gjort i våra förberedelser! Storbacken är en tuff utmaning och vi peppar varandra i gruppen för att gemensamt ta oss upp. Vi tar regelbundna pauser och går oftast 25 minuter, vilar 5 minuter.

Efter Storbacken når vi ett parti med stora klippblock där vi går över. Här tar vi vår första lunchpaus samtidigt som vi sätter på oss vår säkerhetsutrustning och knyter in oss i replag. Ytterligare en timme har då gått. Nu är det dags att ta oss över Björlings Glaciär vilket tar ca 1 timme. Glaciären slutar med en uppförsbacke in mot klippväggen där vi klipper in oss i via ferratan. Via ferratan är en stålvajer inbultad i bergvägen där du sitter säkrad med din sele. Vi tar oss upp längs klippväggen gående längs kanten nära berget. Det är brant på sina ställen och vid vissa passager använder vi oss av rep och händer, det kan verkligen susa till i magen under den ca 1 timme långa klättringen. Här blir vi verkligen ett team där vi stöttar varandra att ta oss hela vägen upp och känslan när vi gjort det: YES! Härifrån har vi ca 45 minuter vandring kvar innan vi kan ta oss upp på Kebnekaise Sydtopp. Det är en mäktig känsla att ha tagit sig hela vägen upp och nu få stå på toppen och blicka ut över Sverige!

Nu ska vi samma väg ner igen. Neråt brukar gå lite snabbare men vi har fortfarande många timmar kvar så det gäller att orka hålla energin uppe länge. Vi fyller på med ett andra lunchstopp och peppar varandra på vägen tillbaka ner mot Fjällstationen. På höstturerna vandrar vi ibland sista biten i pannlampornas sken innan vi, trötta men glada, kommer fram till Fjällstationen och avnjuter vår sista middag tillsammans. Toppturen tar ca 11-12 timmar, 6 timmar upp och 5 timmar ner.

Att tänka på:

  • Det finns aldrig några garantier att nå toppen. Väder, vind och dagsform spelar roll och vi tar alltid säkerheten först. Vi gör alltid ett topptursförsök någon av dagarna och har vi tur når det hela vägen upp till toppen!
  • Det kan vara gott att ha något varmt att dricka, speciellt om det blåser eller regnar. Så ta med en 0,5 liters termos att fylla med kaffe eller varmt vatten på Fjällstationen.

Dag 4

På hemresan från Kebnekaise får du möjlighet att åka en bit med båt för att spara krafter

 

Vandring: Kebnekaise Fjällstation till Nikkaloukta till Kiruna
Höjdpunkten: En till dag i fjällvärlden & att tänka tillbaka på äventyret på vägen hem!
Höjd: 690 m – 490 m
Distans: 18 km
Vandringstid: 6 h
Höjdmeter: 200 m
Måltider: Frukost och lunchpaket

Tillbaka mot civilisationen!

Vi gör en tidig start även idag. Vi äter frukost, packar våra lunchpaket och vinkar hejdå till Kebnekaise och Fjällstationen. Vi ska nu ta oss tillbaka till Nikkaloukta. Grundprogrammet är en härlig dags vandring tillbaka till Nikkaloukta. Den som vill kan korta av vandringen med 6 km genom en båttur på glaciärsjön Láddjujávri. Båtturen har fasta avgångar som vi kan anpassa oss till om någon vill åka . För den som är riktigt trött i benen kan vandringen bytas ut mot helikopter. Du flyger då från Kebnekaise Fjällstation till Nikkaloukta vilket tar cirka 10 minuter. Den som åker helikopter har lite mer tid i Nikkaloukta innan resten av gruppen möter upp fram mot eftermiddagen. varken båt eller helikopter behöver förbokas. Vår buss hämtar upp oss runt 14:30 och sen har vi en timmes bussfärd innan vi når Kiruna. Bussen släpper av på flygplatsen, busstationen och slutligen tågstationen. Ett kort, men fullspäckat äventyr är över och med många nya minnen och bekantskaper reser vi hem. Tack för det här äventyret!

Att packa till Kebnekaise

En bergsbestigare bästa vän är dess utrustning och på en expedition till Kebnekaise behöver vi vara beredda på alla olika sorters väder.

Under början av vandringen kan det vara ett ganska behagligt klimat men allt eftersom vi kommer högre upp på berget sjunker temperaturen och uppe på toppen är det inte omöjligt att vi möts av minusgrader. Har vi tur är det blå himmel och sol men vi kan likväl ha ihållande regn, stark blåst eller snöstorm. Med andra ord: vi behöver ha ordentligt med utrustning med oss för att klara olika typer av väder!

 

Här hittar du information om hur du packar inför Kebnekaise. Du hittar:

  1. Video: grundläggande om packning och utrustning
  2. Checklista för utskrift: checklista att checka av när du packar
  3. Utrustningstips: konkreta beskrivningar av utrustningen, materialval och användningsområde 

utrustningstips

ATT PACKA I

Du packar alla dina saker i en ryggsäck på ca 40 liter. Den skall rymma allt du behöver ha med dig dessa dagar. På vandringen in från Nikkaloukta bär du all din packning – så packa smart! Väl framme på fjällstationen lämnar du det du inte behöver när vi gör vår topptur. Förutom dina regnkläder, förstärkningsplagg, vatten och matsäck kommer du bära din personliga säkerhetsutrustning (som du får på fjällstationen) på toppturen. Säkerhetsutrustningen är en hjälm, stegjärn och via ferrata-slinga och behöver alltså få plats i din ryggsäck på toppturen. Ryggsäcken bör väga så lite som möjligt och inte mer än 7-8 kg med all packning på vägen in från Nikkaloukta.

Om du ska resa vidare i anslutning till vandringen kan du lämna en väska på restaurangen i Nikkaloukta mot en betalning på ca 50 kr/dygn. Ta med ett hänglås med kodlås så du kan låsa din väska. Detta ordnar du på plats i Nikkaloukta.

 

Allt du packar ska packas vattentätt. Snåla inte på detta!
Det kan naturligtvis vara fint väder på berget men om det är regn så är det viktigt att
skydda utrustningen så du slipper gå i blöta grejer. Hur du packar vattentätt:

  • Packa alla dina grejer i vattentäta påsar, så kallade drybags. Dessa finns i olika                          storlekar och färger. Det gäller även det du har i din dagsryggsäck
  • Du bör ha ett regnskydd till din dagsryggsäck

NÄRMAST KROPPEN

Det du har närmast kroppen ska värma och transportera bort fukt. Undvik bomull! Enkel regel,
håll dig till den. Närmast kroppen är vår starka rekommendation att du använder plagg av merinoull, ull eller syntet. Vår absoluta favorit är merinoullen som är mjuk och skön mot huden. Den transporterar bort fukt och kyler dig när det är varmt, samtidigt som den värmer när det är kallt. Dessutom tar den inte åt sig lukt — helt fantastisk! För bättre slitstyrka kan det vara bra att kombinera merinoull eller ull med syntetfiber. Det är bra i exempelvis strumpor, som har ett högt slitage. Tänk på att även trosor/kalsonger och bh/sporttopp bör vara i ull,  brukar finnas hos välsorterade friluftsbutiker som Naturkompaniet. 

Är det varmt och soligt kanske du vandrar i t-shirt. Även här rekommenderar vi t-shirt i ull då funktionströjor tenderar att hålla inne värme och lukta. Om du vill ha funktionsmaterial välj då ett som andas lite bättre.


Gällande strumpor är det en smaksak att ha dubbla eller enkla strumpor. Fördelen med att ha dubbla strumpor (en tunn liner och en tjockare vandringsstrumpa) är att det kommer luft mellan strumporna och risken för skav och blåsor är mindre. Säkerställ att du har tillräckligt med plats i dina kängor och provgå med olika antal strumpor och tjocklek för att hitta det som passar dina fötter bäst!

FÖRSTÄRKNINGSPLAGG

Tunn vandringsdunjacka

Förstärkningsplagg är det du tar på dig över ditt första lager när det är kallare väder, under rasten eller på kvällen. För överkroppen bör du ha med dig en fleecejacka/ulltröja och en tunn vandringsdunjacka/väst. Den tunna dunjackan/västen är perfekt att ha som ett mellanlager under vandringen, dessutom tar den väldigt lite plats i väskan. Även fleecejackan/ulltröjan kan användas under vandringen eller på kortare raster. Som alternativ till dunjacka finns det jackor med syntetiskt foder, som också är väldigt bra. Det mest kända syntetiska fodret är Primaloft.  

SKALKLÄDER

Skaljacka

Det yttersta lagret skall stå emot det väder och vind som naturen serverar dig för stunden. Om det blåser eller regnar skall kläderna hålla tätt och se till att kroppsvärmen stannar hos dig. Samtidigt måste de andas, så de släpper ut fukt och överskottsvärme. För skalkläderna är det värt att lägga lite extra på att hitta jacka och byxor av hög kvalitet.

Att tänka på för skalkläder:

  • Köp skalkläder av bra kvalitet, exempelvis från Haglöfs 
  • Skalkläderna bör vara i Goretex eller annat aktivt membran
  • Har du skalkläder som har några år på nacken: säkerställ att membranet fortfarande håller och impregnera
  • Vattenpelare: > 10 000 (gärna högre)
  • Vi rekommenderar huva på jackan
  • Provgå kläderna innan du köper så du känner att det rör sig skönt med kroppen
  • Följ säkerhetsråden för tvätt och hantering (se nedan)

ÖVRIGA KLÄDER

Då vädret kan skifta är det bra att både ha med sig vandringsshorts och vandringsbyxor. Dina vandringsbyxor bör vara vindavvisande. Det kan vara skönt att ha med sig en tunn vindtät jacka att slänga på sig under rasten eller på fjällstationen. Den vindtäta jackan står som frivillig i checklistan och om du har svårt att hålla viktrestriktionerna kan denna prioriteras bort.  Dina “lägerkläder” som du har på fjällstationen bör vara mjuka och sköna och lätta att dra på.

Du behöver ha med dig två par vantar som är både vindtäta och vattenavvisande. Ett par tunnare vandringshandskar, som du främst kommer använda när du vandrar, och ett par riktigt tjocka vantar då det kan vara kallt under toppturen om vädret är dåligt. För huvudet behöver du en mössa och hatt eller keps. Viktigt att skydda huvudet från solen! Din buff kan du använda runt halsen, huvudet eller som svettband – mycket praktiskt!

Förutom de kläder du har med dig till fjällstationen kan du lämna en väska på restaurangen i Nikkaloukta. Kanske ska du resa vidare på äventyr och vill ha andra kläder dit. 

SKOR

Du behöver två olika par skor på resan. Du kommer spendera mycket tid i dina vandringskängor så se till att du har ett par som sitter skönt på dina fötter och gå in dem. Vi rekommenderar att du går till en välsorterad butik, ber om hjälp och provar in dina kängor. Bra märken är tex Meindl. Förutom vandringskängor behöver du ett par skor att ha på fjällstationen. Det kan vara lägre trekkingskor, löparskor eller liknande. Tänk på att de ska vara lätta att dra på sig (efter en lång dag är det skönt att byta skor snabbt)

Att tänka på gällande vandringskängor:

  • Kängorna måste gå över fotknölarna (se exempel)
  • Kängorna ska sitta skönt på dina fötter – provgå!
  • En blandning av skinn och Goretex kan vara bra då de skyddar bra samtidigt som de andas och torkar snabbare
  • Se till att du får plats med dubbla strumpor (om du vill ha det)
  • Eftersom du kommer ha stegjärn på dig så räcker det inte med halvhöga trekkingskor (detta då stegjärnen tenderar att glida av denna typ av sko som är lite mjukare).
  • Gå in skorna ordentligt!

 

Exempel på modell på känga som fungerar respektive för låg modell

ÖVRIG UTRUSTNING UNDER VANDRINGEN

Förutom dina kläder finns det annan utrustning som kommer göra livet enklare och härligare under vandringen. En regnponcho gör stor skillnad vid ihållande regn och är skönt att slänga på sig. Se till att ha en regnponcho av bättre kvalitet som är ordentligt vattentät.

Du behöver även skydda dig mot solen som kan bli väldigt stark. Då vi kommer vara utomhus och exponerade för solen är det viktigt med ordentligt skydd. Du behöver ett parsolglasögon med ordentligt UV-skydd. Tänk sportigt framför snyggt! Förutom solglasögonen behöver du solskyddsfaktor med SPF 30-50, kom även ihåg solstift för läpparna! 

För att avlasta rygg och knän behöver du ha ett par justerbara vandringsstavar. Vandringstavar har många fördelar. Dels är det skönt att använda stavarna när du går uppåt för att få mer kraft och dessutom avlastar det kroppen enormt mycket när du går nedför. Vandringstavarna bör kännas sköna att hålla i, vara justerbara och inte kännas tunga. Vi gillar märket Gipron.

Du som åker på hösten (september) behöver ha med en pannlampa då vi ibland är ute tills det börjar skymma. Din pannlampa bör ha lumen 200-700 beroende på tillverkare. 

VATTEN OCH ENERGI

Nalgene vattenflaska

Du behöver ha med dig både en vattenflaska i hårdplats och en vätskepåse. Vätskepåsen är en påse med slang som du har i dagsryggsäcken och därmed lätt kan ta små sippar vatten under tiden du går. Vätskepåsen bör vara 1,5 – 2 liter stor (storlek större om du vet att du dricker mycket) och du bör undvika budgetvarianterna då dessa tenderar att läcka lätt. Förutom vätskepåsen behöver du en vattenflaska i hårdplats, inte petflaska eller liknande. För vattenflaskor gillar vi märket Nalgene. Tips! Välj en vattenflaska med stor kork för att lättare kunna ta vatten ur bäckarna.

Vätskepåse/camelbak

 

 

Från lunchen dag 1 till lunch sista dagen ingår helpension, det vill säga frukost, lunch och middag. Förutom detta, kan det vara bra att ha med lite extra mellanmål (speciellt om du vet att du är av den hungriga typen). Vi rekommenderar energibars, nötter, torkad frukt och godis. En riktlinje kan vara 1 bar/dag, nötter och en godispåse.

HYGIEN

En toarulle är alltid bra att ha med i dagsryggsäcken om behovet uppstår. Om du åker under juni till augusti är det bra att ha myggmedel med sig. Ta med dig ett eget litet medicin/sjukvårdskit med det du själv kan behöva, tex plåster, skavsårsplåster och tejp, huvudvärkstabletter och självklart dina personliga mediciner. 

TRÄNING INFÖR KEBNEKAISE

Grattis! Vilken fantastisk upplevelse du har framför dig. Det är verkligen en magisk känsla att stå på Kebnekaise Sydtopp efter att för egen maskin tagit sig dit. För att du ska komma förberedd och ge dig bästa förutsättningar att nå ditt mål är träningen en viktig del av dina förberedelser. Här hittar du massa matnyttiga tips och trix kring träning och vilken träning du just nu ska lägga fokus på.

Du hittar även ett träningsprogram som sträcker sig över 6 månader (27 veckor). Träningsprogrammet finns i pdf så du lätt kan skriva ut det om du vill. Om du bokar din resa närmare inpå än 6 månader så börjar du med vecka 1-2 för att få en lugn start och går sedan in i träningsprogrammets vecka 9-10. Även om du har kortare tid att träna inför ditt äventyr behöver du inte känna stress. Om du har ont om tid är det viktigaste att fokusera på backträning med packning! 

Lycka till med träningen – nu kör vi!

Träna smart och kontinuerligt – gör det enkelt!

Träning kan vara både komplext och enkelt. Det är många parametrar som spelar in och vi har alla olika förutsättningar. Vi har olika träningsbakgrund, familjesituation, intresse och fysiska förutsättningar. En sak är dock säker. Träning ger färdighet och varje nedlagd timme i form av träning får du betalt tillbaka flera gånger om. Både i form av en härligare upplevelse på resmålet, då du har mer ork att njuta av omgivningar och intryck, men också i vardagen med en god hälsa och högre välbefinnande. Oavsett din motivation till träning finns det en regel som gäller över alla träningsprogram, fysiska teorier och pulsanalyser:

Den bästa träningen är den som blir av!

 

Alltså. Sätt inte upp några orealistiska mål och gå inte ut för hårt. Satsa på att få till kontinuerlig träning varje vecka och gör det du tycker är kul, så att träningen blir av. Gör en träningsplan för veckan varje söndag kväll och sen försöker du hålla den till 100%. Det krävs givetvis lite jävlar anamma ibland och några pass är man inte alls så sugen på. Därför är det bra att skynda långsamt och stegvis öka träningen, så att man hela tiden håller uppe motivationen och glädjen i sin träning. Ett bra tips är att försöka få till veckans första pass så tidigt i veckan som möjligt (helst redan på måndagen) då brukar det vara lättare att hålla i resten av veckan.

Nedan har vi satt ihop ett träningsprogram som är tänkt att förbereda dig inför resan. Beroende på din nuvarande träningsnivå kan du behöva minska eller öka mängden träning. Underskatta  inte träningsprogrammet. Det är en fysisk utmaning att ta sig hela vägen upp till toppen och följer du träningsprogrammet har du gett dig själv goda förutsättningar för att ta dig hela vägen. Se träningsprogrammet som en investering i dig själv och ditt mål!

 

Hur du använder träningsprogrammet

Det här är ett träningsschema som är baserat på sex månaders träning och pågår i 27 veckor. Om du ska resa i slutet av januari, så innebär det att vecka 1 på träningsschemat börjar i slutet av juli. Om du börjar träningen tidigare än sex månader kan du köra igång med vecka 1 men hålla i de lugnare delarna (vecka 1-8) under en längre period innan du går vidare på nästa period. Vecka 18-26 är tuffa veckor och det är få av oss som orkar hålla uppe den träningsintensiteten under längre tid än vad som finns i träningsprogrammet. Du kan även välja att köra hela träningsprogrammet igenom och sedan börja om från början och modifiera utifrån där du är just där och då.

Upplägget på träningsprogrammet är tänkt att passa dig som inte tränar så mycket idag och vill få in en bra rutin och komma väl förberedd till äventyret. Är du idag van att träna kontinuerligt så se schemat som en rekommendation som du kan plocka delar ifrån och addera till det du tränar idag. Kanske behöver du plocka bort någonting från din vanliga träningsrutin för att få in alla träningspass som är ändamåls specifika (dvs backträningen).

Veckodagarna i träningsprogrammet är bara ett förslag och du anpassar det naturligtvis efter ditt schema. Se till att du får tillräckligt vila mellan passen så du inte kör flera tuffa pass efter varandra.

Du är alltid välkommen att kontakta oss på Swett om du vill ha vägledning.

Träningsformer

Träningsprogrammet är uppdelat i tre olika typer av pass där varje pass har olika syften. Om du någon vecka inte hinner göra alla pass så prioritera backträningspasset och därefter konditionsträningen. 

Konditionsträning
Syftet med konditionsträningen är att stärka grundkonditionen och vänja muskler och leder vid kontinuerligt arbete. Vad du gör som konditionsträning spelar ingen roll. Det kan vara löpning, cykling, längdskidåkning, spinning eller simning. Välj det som du tycker är kul och som passar dig. 

Utgå ifrån din status idag och sikta hellre på att orka träna ett helt pass med lika hög puls istället för att gå ut för hårt och sen inte orka hålla pulsen uppe på slutet. Kondition är en färskvara och du kommer snabbt märka skillnad ju fler pass du gör.

Backträning

Syftet med backträningen är att stärka benmuskulaturen och vrister, vänja kroppen vid kuperad terräng och även träna konditionen. Det här är det träningspass som de flesta vanligtvis inte har i sin vanliga träningsrutin men detta pass är det ändamåls specifika passet som är superviktigt att få in. Gå upp och ned i en backe, lågintensivt och inte löpning. Gå helst i dina vandringskängor, använd gärna stavar och ha en ryggsäck med lite vikt i. Det kan vara bra att variera rena backträningspass med att vandra i varierande terräng, gärna kuperad terräng i skogen, där det både finns backar och är mer flackt.

Har du ingen bra backe kan du även använda dig av trappmaskin eller trappor. Även kortare, inte så branta backar, är bra att gå i och vi rekommenderar att du varierar vilka backar du går i då kroppen snabbt vänjer sig när vi kör samma terräng upprepade gånger.

Styrketräning

Syftet med styrketräningen är att bygga upp en stabil och stark kropp med fokus på vår bålstabilitet. Fokusera på uthålligheten i styrketräningen, dvs träna med låg belastning och många repetitioner. I slutet av träningsprogram hittar du förslag på övningar och även ett specifikt träningsupplägg som är enkelt att köra vart som helst, med eller utan vikt.

 

Kort om rörlighetsträning och stretch

Det finns inga specifika pass i träningsprogrammet för rörlighetsträning och stretch men vi rekommenderar att du alltid har med rörlighetsträning som en del av ditt träningspass. När du börjar träna en ny träningsform kommer du snabbt känna att muskler som är ovana vid den belastningen blir ansträngda och kanske till och med ger träningsvärk.

Efter ett backträningspass är det till exempel viktigt att sträcka ut höft, höftböjare, rumpa, hamstrings och vader. Lägg gärna även in lite rörlighetsträning för rygg och axlar som brukar kännas efter att ha gått mycket med ryggsäck. 

Förberedelseträffar

Förberedelser är nyckeln till ett lyckat äventyr! Vi vet hur viktiga förberedelserna du gör hemma är för att du ska maximera dina chanser att klara hela resan och också njuta. Som inbokad resenär får du kostnadsfritt vara med på våra Förberdelseträffar.


Tränings-och utrustningsträff

Två gånger per år (september och mars) har vi tränings-och utrustningsträffar för alla våra inbokade resenärer på alla resmål. Här fokuserar vi på Hur ska du träna inför äventyret? och Vilken utrustning ska du ha?. Träffen är helgtid och erbjuds både fysiskt i Stockholm och digitalt. Datum och anmälan hittar du i här nedan/bredvid

Upptaktsträff

I januari varje år har vi upptaktsträff inför årets resor till Kebnekaise. Träffen är digital via Google Meet och alla som är inbokade till Kebnekaise det året bjuds in. Här fokuserar vi på Inspiration inför resan och Vanliga frågor så att du känner dig taggad och förberedd inför resan! Datum och anmälan hittar du i här nedan/bredvid

Avresemöte

En månad innan avresa har vi Avresemöte med din grupp och guide digitalt via Google Meet. Då går vi igenom programmet, utrustning och frågor. Då får du chans att träffa andra som också ska med på resan.

Inbjudan och anmälan skickas ut till respektive grupp via kalenderinbjudan ca 2 månader innan.

Tränings-och utrustningsträff hösten 2024

Tränings – och utrustningsträff

Höstens tränings-och utrustningsträffar är 26 september (digitalt) och 28 september (Stockholm). Läs mer och anmäl dig senast 1 september via knappen nedan

Upptaktsträff 2024

Upptaktsträff 2024

Upptaktsträff inför 2024-års resor var 18 januari 2024.

Upptaktsträff 2025

Upptaktsträff 2025

Upptaktsträff för 2025 års resor är i januari 2025. Datum och info om anmälan kommer under hösten 2024!

ALLMÄNT OM RESAN

När bör jag boka tåg/flygresan?

Flygbolagen släpper sina flygbiljetter 11 månader innan och att boka tidigt innebär större chans till låga priser och bra avgångar. Vår samarbetspartner MK Airbroker hjälper dig gärna att hitta lämpliga avgångar. De har koll på vilka dagar och tider du behöver förhålla dig till och kan även se övriga gästers bokningar så ni kan resa tillsammans.

Tågbiljetterna släpps 90-120 dagar i förväg. För sommarturerna brukar biljetterna släppas i mars/april. Sätt en påminnelse att boka detta då biljetterna kan ta slut snabbt för högsäsongen! 

Hur fungerar upphämtningen i Kiruna?

Vi åker direkt från Kiruna till Nikkaloukta där vi börjar vår vandring. I Kiruna hämtar vi upp på tågstationen, busstationen, och på flygplatsen för de avgångar som har direktflyg. Du anger dina restider i Gästinformationen och utifrån den ser vi vart det är lämpligast för dig att hämtas upp. På avresemötet går vi igenom vilka tider som upphämtningen sker på de olika platserna. 

Hur fungerar upphämtningen i Kiruna?

Vi åker direkt från Kiruna till Nikkaloukta där vi börjar vår vandring. I Kiruna hämtar vi upp på tågstationen, busstatioen, och på flygplatsen för de avgångar som har direktflyg. Du anger dina restider i Gästinformationen och utifrån den ser vi vart det är lämpligast för dig att hämtas upp. På avresemötet går vi igenom vilka tider som upphämtningen sker på de olika platserna. 

Hur bor vi?

Vi bor på flerbäddsrum på vandrarhemmet STF Kebnekaise fjällstation. Oftast bor vi i fyrbäddsrum, ibland i sexbäddsrum. Lakan och handduk ingår inte utan antingen tar du med reselakan/handduk själv eller så hyr du direkt av fjällstationen ett kit för 300kr (handduk+lakan).

Hur görs rumsindelningen?

Vi utgår från ditt resesällskap och försöker i möjligaste mån placera personer i samma resesällskap i samma rum. Är du singelresenär placeras du med andra singelresenärer. Vi tar i möjligaste mån hänsyn till personers kön vid rumsfördelningen men kan inte garantera att du får dela rum med en person av samma kön. Hör av dig till oss för eventuellt dubbelrumstillägg.

Hur är vädret?

Vädret uppe i fjällen kan vara väldigt varierat och vi räknar med både sol, regn och blåst.

Behöver jag bära med mig all packning?

Ja! Du bär all din packning till/från fjällstationen dag 1 och dag 4. Under toppturen lägger du kvar de saker du inte behöver på rummet och har endast det nödvändigaste med dig. 

I vissa fall går det att skicka med en väska till fjällstationen om du har svårt att bära tungt eller har extra packning. OBS! Detta går endast utifrån helikopterns tidtabell.
Att skicka väska kostar 300kr och betalas direkt till helikopterbolaget på plats. 


UTRUSTNING

Vilken ryggsäck ska jag ha?

Det viktigaste gällande ryggsäck är att den sitter skönt på dig och har ett ordentligt höftbälte för att avlasta axlarna (ingen av typen Kånken). Vi rekommenderar ca 40 liter så du får plats med allt du behöver. Kom ihåg att du vid två tillfällen kommer behöver bära all din packning. Övriga dagar bär du det du behöver för dagen: extra ombyte och förstärkningsplagg, badkläder, vatten och snacks

Vad är viktigt att tänka på gällande teleskopstavar?

Att tänka på gällande teleskopstavar:
– Att de är justerbara
– Att de går att fälla ihop på ett smidigt sätt så du kan få ner dem i ryggsäcken
– Att de inte känns tunga att hålla i (lättast är inte alltid bäst men du vill inte att de ska kännas tunga)
– Att greppet känns skönt och att du kan justera det
– Att frångå de billigaste alternativet (typ ÖoB, Biltema etc)

Behöver jag förbereda mig för kyla?

Vädret kan variera och det kan vara kallt och blåsigt framförallt när vi närmar oss toppen. Därför är det bra att ha med sig en varmare tröja och skalkläder.


INFÖR RESAN

Hur mycket kontanter behöver jag ta med mig?

Från lunch dag 1 till lunch dag 4 ingår helpension, dvs frukost, lunch och middag. Vill du ha någonting annat med dig tar du med det själv eller köper på fjällstationen. Fjällstationen tar både kort och kontanter och de har ett servicehus med snack, souvenirer och dryck. I restaurangen är det fullständiga rättigheter.

Behöver jag träna inför resan?

JA, du behöver träna inför resan. Det är en lång dagsetapp upp för Kebnekaise och speciellt storbacken sätter krav på fysiken. Om du följer vårt träningsprogram kommer du komma väl förberedd och därmed kunna njuta mer av resan.Det är tråkigt att behöva vända för att du inte orkar så se till att förbereda dig ordentligt. Ett träningssteg här hemma är ett lättare steg under resan! 


SÄKERHET

Hur hanteras en nödsituation?

Vi har alltid erfarna guider med på våra vandringar, så om olyckan skulle vara framme blir den drabbade mycket väl omhändertagen. Våra guider är utbildade för att gå på glaciär och för att hantera situationer i vildmarken. De bär med sig kompletta medicinska vandringskit och är utbildade i hur man använder dem.

NYHETSBREV

Missa inte att prenumerera på vårt inspirerande nyhetsbrev där du får nyheter om våra resor, kampanjinformation och tips&tricks!

Din mailadress

x