Bestig Kilimanjaro med Swett

Tre anledningar att åka med Swett till Kilimanjaro

Med Swett vandrar du en unik och ostörd led till Kilimanjaro

1. En unik rutt bortom de vanliga lederna

Vi har skräddarsytt vår rutt längs den norra sidan av berget, bortom de trånga rutterna på södra siden, för bästa acklimatisering och upplevelse utan trängsel med andra vandringsgrupper.

Efter en lång dags vandring mot Kilimanjaro är det skönt att sätta sig i tältet, äta god mat och umgås

2. Tryggt med svensk guide och läkare

Våra expeditionsresor till Kilimanjaro leds alltid av en högutbildad svensk expeditionsguide och följs av en svensk expeditionsläkare för att maximera dina chanser att nå toppen.

Med Swett tar vi oss som grupp uppför Kilimanjaro

3. Maximalt förberedd för Kilimanjaro

Du får en komplett packlista, ett träningsprogram och blir inbjuden till en upptaktsträff i god tid innan avfärd för att träffa de andra gästerna och komma till Kilimanjaro maximalt förberedd.

Hela 92% av Swetts besökare når toppen av Kilimanjaro

UPPLEV VÅRA EXPEDITIONSRESOR TILL KILIMANJARO

Medan du står på Uhuru Peak, Afrikas högsta punkt, och blickar ut mot taket över Afrika, sjunker det sagolika ögonblicket in. Du är ett med Kilimanjaro. Du har vandrat genom tät djungel, över vidsträckta landskap och längs Kilimanjaros vilda norrsida. Du har besegrat höjden, du har besegrat kylan och du har besegrat din egen begränsning. Nu står du här. Du är ett med Afrika.

Uhuru Peak reser sig majestätiskt över den afrikanska savannen på 5895 höjdmeter. Våra expeditionsresor till Kilimanjaro går längs den norra sidan, på vildare leder. Det gör att vandringen blir både mer varierande och mer upplevelserik, men framför allt behöver du inte trängas med andra grupper. Vi har skräddarsytt vår rutt mot toppen för att kunna erbjuda någonting annorlunda och dela med oss av vår passion för berget Kilimanjaro.

Vandring på hög höjd uppepå Kilimanjaro - Afrikas högsta berg

Går du i tankarna att bestiga Kilimanjaro?

Just nu erbjuder vi dig våra tre bästa tips inför Kilimanjaro helt kostnadsfritt. Skicka efter vårt inspirerande dokument genom att klicka på knappen nedan.

Med glädje och samarbete tar vi oss upp på Kilimanjaro

Din guide till Kilimanjaro

Klicka på respektive flik för att läsa mer om vårt upplägg på Kilimanjaro.

Vårt dagsprogram

1

Dag 1: Ankomst TanzaniaNu börjar äventyret mot världens högsta ensamstående berg Kilimanjaro

Vi anländer till Kilimanjaro International Airport i Arusha efter 10-12 timmar i flyg. Vi försöker alltid hjälpa till med flygrekommendationer så att våra gäster får flyga tillsammans (notera att vi inte kan utlova garantier). På flygplatsen blir vi hämtade och skjutsade till vår mötesplats på hotellet. Vi ägnar sedan dagen åt att förbereda oss inför vandringsresan som väntar och gå igenom allting som kommer att ske de närmaste dagarna, går igenom all utrustning och lär känna vandra. På kvällen njuter vi av en god middag på hotellet samtidigt som några av våra lokala guider kommer och presenterar sig. Sen är vi redo att gå till sängs, mer förväntansfulla än någonsin!

 


2

Vi vandrar genom fyra klimatzoner på vägen mot Kilimanjaro, bland annat tät och fuktig djungelDag 2: Arusha till Big Tree Camp

Höjd: 2100 m ö h (meter över havet) — 2800 m ö h | Avstånd: 5 km | Vandringstid: 3–4 timmar | Övernattning: Big Tree Camp

Med utgångspunkt från Arusha inleder vi dagen med en bussresa till Lendorossi Gate. Där får vi bland annat våra klättertillstånd godkända. Längs vägen kommer vi passera odlingsfält för kaffe, te och banan. Vi äter våra lunchpaket innan vi påbörjar en lättare vandring på en stig genom en tät och fuktig djungel. På kvällen äter vi en god och näringsrik middag tillsammans i mässtältet, tillagad av vår medföljande kock.

 


3

Efter en dags vandring mot Kilimanjaro ser vi på Swett till att du får äta god matDag 3: Big Tree Camp till Shira One

Höjd: 2800 m ö h — 3500 m ö h. | Avstånd: 10 km | Vandringstid: 6-8 timmar | Övernattning: Shira One

Efter en stadig frukost i mässtältet eller i morgonsolens sken fortsätter vi vår vandring. Vi lämnar den täta djungeln bakom oss och kommer ut i ett vackert, lågvuxet landskap. Under dagen blir vandringsleden brantare medan vi hela tiden kan njuta av utsikten över Kilimanjaros glaciärer. Halvvägs längs dagens rutt serveras varm lunch, och under eftermiddagen är vi förberedda på att en dimma kan svepa in över Shira-platån.

 


4

Vi vandrar mot Kilimanjaro i ett behagligt tempo för en sund acklimatiseringDag 4: Shira One till Moir Hut

Höjd: 3500 m ö h — 4200 m ö h. | Avstånd: 14 km | Vandringstid: 7-8 timmar | Övernattning: Moir Hut

Idag börjar vi komma upp på hög höjd, så vi förbereder oss för en tuff dag. Naturligtvis vandrar vi i lugnt, behagligt tempo för en sund acklimatisering. Från Shira One korsar vi ett vulkaniskt landskap, och på Shira Camp stannar vi för att äta lunch på 3800 meters höjd innan vi fortsätter vandringen uppåt mot Moir Hut. Vi övernattar på 4200 m höjd och idag är det många som känner av höjden. De kommande dagarna kommer vi dock att gå nedför, vilket kommer trigga igång acklimatiseringen rejält.

 


5

Bra mat är grunden till en behaglig dags vandring mot KilimanjaroDag 5: Moir Hut till Pofu Camp

Höjd: 4200 m ö h — 4000 m ö h | Avstånd: 10 km | Vandringtid: 9-10 timmar | Övernattning: Pofu Camp

Efter frukost tar vi oss vidare längs Kilimanjaros norra sida, och i dessa varierande trakter kommer vi att vandra hela dagen. Rutten vi kommer in på kallas “Northern Circuit” och är väldigt obesökt. Om vi tidigare har stött på enstaka andra grupper så kommer vi nu vara helt ensamma. Just den känslan är det många av våra resenärer som eftersträvar. Vi närmar oss nu gränsen mellan Tanzania och Kenya, och vi kommer få uppleva hur landskapet förändras medan vi blickar ut över de kenyanska slätterna. Vi stannar i Pofu Camp för att äta och resa våra tält och vila upp oss efter dagens utmaning. Pofu Camp är ett fantastiskt ställe att vara på och vi får uppleva hur Kilimanjaro såg ut en gång i tiden, när berget var helt opåverkat av turismen.

 


6

Det är härligt att sitta i naturen i Tanzania på vägen mot KilimanjaroDag 6: Pofu Camp till Third Cave Campsite

Höjd: 4000, m ö h — 3875 m ö h | Avstånd: 5 km | Vandringstid: 3-4 timmar | Övernattning: Third Cave Campsite

Vi fortsätter vandra med den fantastiska utsikten över de kenyanska slätterna i kulissen, och idag ansluter vi till Rongai-rutten på Kilimanjaros norra sida. Vi går till Third Cave Camp, som har fått sitt namn av att bärarna sov i grottorna för länge sedan, innan deras arbetsförhållanden förbättrades till dagens mått. Här reser vi våra tält för att övernatta och vila upp oss och njuta av utsikten från norrsidan. Vi har nu gått ned till strax under 3900m och vi känner oss starka och anpassade till höjden, redo för att snart börja förbereda oss inför toppturen.

7

När vi ökar i höjdmeter mot Kilimanjaro blir miljön torrareDag 7: Third Cave Campsite till School Hut

Höjd: 3875 m ö h — 4700 m ö h | Avstånd: 6 km | Vandringstid: 4-5 timmar | Övernattning: School Hut

Vi kommer inte att gå långt idag i termer av sträcka för vandringsleden blir  brantare, däremot tar vi många höjdmeter och börjar verkligen känna oss taggade inför nästa dags tur till toppen. Vi lämnar vegetationen bakom oss, och när vi kommer fram till vårt nästa läger är vi på så hög höjd att träd och buskar inte växer alls. Ju längre upp på berget vi kommer, desto torrare blir miljön. På eftermiddagen får du gärna vila upp dig i tältet eller ta en kortare promenad för att anpassa kroppen till höjden. Vi börjar förbereda oss mentalt inför toppturen. De flesta av oss väljer att småsova under eftermiddagen för att sedan äta en energirik tidig middag. I natt gäller det – vi ska till Uhuru peak, 5895 meter över havet!


8

Det är en fantastisk känsla att ha nått slutmålet, toppen av KilimanjaroDag 8: School Hut till Uhuru Peak till Millenium Camp

Höjd: 4700 m ö h — 5895 m ö h — 4000 m ö h | Avstånd: ca 15 km | Vandringstid: ca 14-15 timmar | Övernattning: Millenium Camp

En snabb frukost och en stärkande kopp te några timmar innan gryningen gör oss redo att påbörja den slutliga vandringen mot toppen av Kilimanjaro. Det här är den tuffaste dagen på hela expeditionen, men tillsammans ska vi ta oss upp till Afrikas högsta punkt. Vi vandrar en dryg timme med pannlampor innan den första morgonsolen sköljer över berget. Utan solen är det väldigt kallt så här högt upp på Kilimanjaro.

Efter ytterligare 5-6 timmar vandring är vi äntligen där. VI KLARADE DET! Vi tog oss upp till toppen. Tillsammans. Vi tar oss tid att låta ögonblicket sjunka in bland svallande känslor och tårar. Förevigar ögonblicket med fotografier. Delar en magisk stund på Afrikas högsta bergstopp.

När firandet är över tar vi oss åter ner till Millenium Camp för att slå upp våra tält och låta kroppen vila.


9

Det blir en stark avskedsceremoni efter att ha vandrat till toppen av KilimanjaroDag 9: Millenium Camp to Mweka Gate to Arusha

Höjd: 4000 m ö h — 1980 m ö h. | Avstånd: 25 km | Vandringstid: 5-6 timmar

Efter den sista vandringen ner på Mweka-rutten tar vi farväl av våra fantastiska bärare och lokala guider. Det hela genomförs i en stark avskedsceremoni med mat, dryck och dans. Alla gäster får ett diplom utfärdat för en oerhört stark prestation, och lite senare njuter vi av en god middag på en restaurang och sammanfattar våra erfarenheter från de senaste dagarna innan vi går till sängs i sköna sängar.

 


10

Efter turen till Kilimanjaro finns möjligheten att åka på safari eller till paradisön ZanzibarDag 10: Hemfärd, safari eller Zanzibar

Idag är det dags att checka ut ur våra hotellrum, men äventyret behöver inte vara slut. Vill du resa vidare på afrikansk safari eller till paradisön Zanzibar blir du hämtad på hotellet efter frukost.

Vill du hellre vila upp dig inför flygresan hem behöver du bara vänta kvar på hotellet i väntan på transfer till flygplatsen.

Vi säger tack för oss och hoppas att du har berikats med oförglömliga upplevelser.

Varför välja Swett till Kilimanjaro?

Nordens säkraste arrangör av expeditionsresor till Kilimanjaro

Kilimanjaro var det första resmålet Swett började arrangera resor till för ett antal år sedan. Ovärderliga erfarenheter har etablerat oss som Nordens säkraste leverantör av expeditionsresor till Kilimanjaro. Vi hoppas kunna dela vår passion för Afrikas högsta berg med trygghet och tillgänglighet, och maximera dina chanser att nå toppen.

Kort om att bestiga Kilimanjaro med Swett

Kilimanjaro är världens högsta ensamstående berg på 5895 meter över havet

Kilimanjaro, ett av världens mest populära berg, reser sig över Tanzania i östra Afrika. Varje år försöker tiotusentals människor över hela världen bestiga kontinentens högsta topp, och för att maximera dina chanser att nå toppen krävs att du väljer en researrangör som tar framgång och säkerhet på högsta allvar.

Vi utgår ifrån Arusha, en stad alldeles i närheten av berget. Den första och sista natten av våra expeditionsresor till Kilimanjaro bor vi på hotell. Du blir hämtad på Kilimanjaro International Airport av vår svenska expeditionsledare.

Notera att Kilimanjaro är ett vandringsberg utan inslag av klättring. Så det enda som behövs för chansen att nå toppen är en normal grundfysik och lite beslutsamhet. Ingen tidigare erfarenhet krävs, men vi rekommenderar att du följer våra angivna förberedelser för vara fysiskt och mentalt förberedd. Vi hjälper dig att få de bästa förutsättningarna för en lyckad expeditionsresa.

Du bär din dagspackning på 6-7 kg. Resten transporteras av vårt fantastiska team. Vi övernattar i tält, och vi kommer att passera genom Kilimanjaros 4 klimatzoner – från böljande regnskog till bergstoppens glaciärer.

Vi erbjuder alltid våra gäster möjligheten att resa vidare på afrikansk safari och till sommarparadiset Zanzibar efter våra expeditionsresor till Kilimanjaro.

Tumregler för en sund acklimatisering på Kilimanjaro

Laddar på med ny energi inför sista biten upp till toppen av Kilimanjaro

Sund acklimatisering är en förutsättning för att hålla kroppen i form på hög höjd. På extrema höjder över 5000 meter kommer säkerheten alltid i första hand. En grundregel är att ju fler dagar du spenderar på berget, desto bättre anpassar sig din kropp till höjden. Från början arrangerade vi våra expeditionsresor till Kilimanjaro med 6 nätter och 7 dagar på berget.

Notera att när du jämför olika leverantörer som arrangerar expeditionsresor till Kilimanjaro, jämför alltid antalet dagar på berget. Varje extra dag och natt gör att din kropp acklimatiserar sig bättre till höjden. 

Här följer några tumregler för sund acklimatisering:

 • Ju fler dagar på berget desto bättre. Är du i mycket god form och vet med dig att din kropp klarar sig bra på höga höjder räcker det med 7 dagar. Har du inte varit på höjd tidigare rekommenderar vi alltid 8 dagar. Våra turer på 7 respektive 8 dagar går parallellt med varandra. Den enda skillnaden med en dag mindre är att vi börjar vandringen högre upp på berget, och ansluter till den parallella gruppen efter 2 dagar.
 • Gå långsamt. Det finns ett afrikanskt förhållningssätt som på swahili heter “Pole Pole”. Det syftar till att det inte finns någon anledning att stressa. Våra guider håller ett behagligt och långsamt tempo. Vi stannar med jämna mellanrum för att äta, dricka och fotografera.
 • Gå högt och sov lågt. Under några av dagarna på berget arrangerar vi acklimatsieringsturer där vi tar oss upp på några hundra höjdmeter ovanför lägret. Det triggar igång acklimatiseringen, vilket innebär att kroppens produktion av röda blodkroppar kommer igång, andningsfrekvens och puls ökar och syresättningen blir starkare.

Siffror från den tanzaniska nationalparksmyndigheten visar hur stor del av alla som påbörjar en vandring som når Uhuru Peak, Kilimanjaros högsta punkt på 5895 meter.

 • Fem dagar – 27%
 • Sex dagar – 48%
 • Sju dagar – 69 %
 • Åtta dagar – 87 %
 • Swett92 % når toppen!

Vår egen väg längs den norra vandringsleden

Majestätiska Kilimanjaro syns från tältenKilimanjaros välbesökta söderled, den befolkade Machame-rutten eller Marangu-rutten med sina stora stugbyar?

Ingen av dem.

Vi har valt att gå vår egen väg längs bergets norra leder för våra grupper ska kunna vandra i avskildhet och ge dig så mycket som möjligt av upplevelsen. Det gör att vi kan vandra i lugn och ro, utan trängsel med andra grupper, och njuta av utsikten över buffalhjordarna på den kenyanska savannen.

Våra expeditionsresor till Kilimanjaro börjar i ett jordbrukslandskap längs Lemosho-rutten på den västra sidan av berget. Vi når snart den lummiga regnskogen, och du kan se colabus-aporna hoppa bland träden. På den tredje dagen blir vi ensamma när vi viker av mot Moir Camp och den välkända rutten Northen Circuit i norr.

Efter två dagar på bergets norra sidan vandrar vi in på Rongai-rutten som leder oss hela vägen upp mot toppen av Kilimanjaro. På vägen ner följer vi Mweka-rutten.

Sammanfattningsvis har vi valt vägar som gör att du får uppleva Kilimanjaros alla fyra klimatzoner och vandra med bästa möjliga acklimatisering. Vi är ensamma om denna rutt för att den kräver extra dagar och extra logistik på grund av att vi vandrar på den vildare delen av Kilimanjaro.

Hyr ett komplett vandringskit av Swett och spara tusenlappar

Träna på att vandra med väskor för att vara maximalt förberedd inför Kilimanjaro

Du har möjlighet att hyra ett komplett vandringskit av Swett.

 • En varm vintersovsäck från Marmot
 • En stor expeditionsjacka från Bergans
 • Ett uppblåsbart liggunderlag från Thermarest
 • En duffelbag från Haglöfs

PRIS: 1500 SEK

(VÄRDE: 20 000 SEK)

Portabla toaletter löste hygienproblem

Efter en god natts sömn är det dags att fortsätta vandra mot Kilimanjaro

Ett av våra första beslut i samband med att vi började arrangera expeditionsresor till Kilimanjaro var att vi skulle ha med oss portabla toaletter. Det finns naturligtvis toaletter i bergslägren, men de är generellt sätt väldigt ofräscha.

Under våra första turer märkte vi att flera av våra gäster blev dåliga i magen. Vi tog med oss handsprit, såg till att maten och påfyllningen alltid var bra, men det var när vi började ta med oss portabla toaletter som vi lyckades lösa problemet.

Vi lyssnar alltid på våra gäster och utvecklar hela tiden standarden på våra expeditionsresor till Kilimanjaro.

Bestig Kilimanjaro med rent och gott samvete

Vi på Swett tar hand om våra lokala guider och bärare

På traditionella expeditionsresor och vandringar på Kilimanjaro har det varit vanligt att bärare utnyttjas på olika sätt. De har fått bära för mycket, fått för lite mat, tvingats övernatta i dåliga tält (ibland inga tält alls) och fått mycket dålig ersättning.

Det tycker vi är både fruktansvärt och oansvarigt. Därför bidrar vi med vårt medlemskap i Kilimanjaro Porters Assistance Project (KPAP) till bättre arbetsvillkor för vår lokala personal. Vi lånar ut vår utrustning till dem och ser till att de får bra betalt. På så sätt jobbar vi med en attitydförändring. Det ska inte finnas ett “vi och dem”. Turister och personal arrangerar oförglömliga expeditionsresor till Kilimanjaro tillsammans, oberoende av nationalitet, för att ge dig den bästa vandringsupplevelsen.

Service i världsklass för helhetsupplevelsen

I ett tätt samarbete med den lokala befolkningen vandrar vi mot Kilimanjaro

Vi vill att upplevelsen av Afrikas högsta berg och vår service ska vara likvärdiga. Vi vill att det ska speglas i kaffet vi dricker, bagagehanteringen på flygplatsen och i mötet med guider och personal hela vägen från förberedelse till uppföljning. Vi vill att du ska känna dig uppskattad, uppmärksammad och hörsammad i varje situation.

Det är vad som ger våra gäster en bra helhetsupplevelse.

Svenska expeditionsguider kvalitetssäkrar äventyret

Vandra genom fantastiska miljöer med Swett på vägen mot Kilimanjaro

År av expeditionsresor till Kilimanjaro har lärt oss att kombinationen av svenska expeditionsledare och lokala guider med förstahandskunskap och flera toppturer i bagaget är nyckeln till en fantastisk upplevelse. Våra expeditionsledare har auktoriserad guideutbildning, första hjälpen-kompetens och en förståelse för våra gästers specifika behov.

Kort om mat och boende

Vi ser till att ni får bra och energirik mat som tar er hela vägen till toppen av Kilimanjaro

Oavsett om du är laktos- eller glutenintolerant, vegan eller vegetarian hittar vi en lösning som passar dig. Våra tanzaniska kockar har precis slutat skaka på huvudet åt de svenska turisternas önskemål. Nu tillreder de allting med ett leende.

Vi har inte haft någon gäst ännu som har önskat 5:2-dieten på någon av våra expeditioner.

Du får fylla i en hälsodeklaration i god tid innan avresa, och där får du specificera matbehov. Vi garanterar alltid fräsch, varm, energirik och god kost med varierat innehåll. Tre gånger per dag serveras varma måltider, och på kvällen avnjuter vi trerätters middag , oftast med en härlig grönsakssoppa till förrätt. Huvudrätt skulle kunna vara fisk och ris, och till efterrätt erbjuds en god fruktsallad av en kock som kan skapa nya höjder av smakmagi.

Vi bor två och två i rymliga fyrmannatält från Marmot så du behöver inte trängas. Om du hellre vill sova i enkeltält kan vi naturligtvis ordna tält från svenska Primus. Vi sitter i tälten på kvällarna och spelar kort, dricker te och umgås.

Unika i Norden med expeditionsläkare på Kilimanjaro

Vi vandrar i ett behagligt tempo för att alla ska hinna njuta och acklimatisera sig

Säkerheten för allt. Med start i januari 2018 inledde vi ett samarbete med Adventure Medicine, ett företag som låter oss ha med en utbildad svensk expeditionsläkare.

Olivia Kiwanuka grundade Adventure Medicine på en av våra turer, som ett fälttest. Det innebar att hon blev ansvarig för våra gästers medicinska tillstånd. Smidigt och proaktivt kunde Olivia åtgärda små blessyrer som skulle kunna utvecklas till allvarligare problem. Hon gav antibiotika till en gäst som fick problem med magen. Hon kunde hjälpa dem som fick fysiska besvär med höjden. Resultatet blev att vi fick en övergripande välmående grupp som nådde toppen av Kilimanjaro – 23 av 24 nådde hela vägen upp, vilket statistiskt sätt är oerhört bra.

Och nu är tiden mogen för oss att låta en expeditionsläkare följa med på alla våra turer, någonting vi är ensamma om bland Nordens Kilimanjaro-arrangörer. Därför vågar vi påstå att vi är Nordens säkraste leverantör av expeditionsresor till Kilimanjaro.

Du kommer förberedd till Kilimanjaro

Vi på Swett ger dig ett komplett träningsprogram och ser till att ni är förberedda inför Kilimanjaro

I samband med din anmälan får du:

 • Träningsprogram
 • Komplett utrustningslista
 • Välkomstfolder med all nödvändig information om våra expeditionsresor till Kilimanjaro.

I god tid innan avresa kallar vi till en upptaktsträff där vi tränar tillsammans. Du får möjlighet att träffa de andra resenärerna, och vi går igenom allting inför resan.

Vi finns naturligtvis alltid tillgängliga för frågor och funderingar. Till kontakt

Mindre grupper ger en bättre upplevelser

På våra expeditionsresor till Kilimanjaro har  vi aldrig mer än 12 gäster per guide och fältläkare, för att vi ska kunna erbjuda största säkerhet och bästa upplevelsen.

Vanliga frågor om att bestiga Kilimanjaro

När kan jag resa till Kilimanjaro med Swett?

Vi arrangerar resor till Kilimanjaro hela året, med undantag för regnperioden som pågår mellan mars och april.

Se samtliga avgångar till Kilimanjaro 2018-2020 här.

Vad kostar en resa till Kilimanjaro?

37 500 SEK varav 6 995 SEK i bokningsavgift.

Vad ingår i priset?

 • Transport till och från Kilimanjaro International Airport
 • Samtliga lokala transporter
 • Alla övernattningar
 • Två nätters boende med helpension i dubbelrum på hotell i Arusha med AC, pool och restaurang
 • Svensk guide, lokala guider och assisterande guider
 • Team med bärare som bär gemensam utrustning
 • Bärteam för all packning utöver den personliga
 • Kock
 • Tre varma mål mat per dag, dricksvatten, mellanmål, snacks och kaffe/te.
 • Upptaktsträff i Stockholm, viktig information och genomgång av träning och förberedelser
 • Komplett tältutrustning (fyrmannatält för övernattning, mässtält med köksutrustning samt toalettält)
 • Komplett säkerhetsutrustning inklusive utrustning för första hjälpen
 • Samtliga tillstånd och inträden i nationalparken

Vad ingår inte i priset?

 • Internationell flygtransport
 • Visum (kostnad: 50 USD)
 • Personliga vandringskläder och övrig personlig utrustning
 • Dricks till lokala guider och bärare
 • Eventuell evakuering (täcks alltid av reseförsäkringen)
 • Försäkringar och avbokningsskydd

Vad är acklimatisering?

Acklimatisering innebär att kroppen ökar produktionen av röda blodkroppar, andningsfrekvensen ökar och pulsen okar vilket är kroppens sätt att göra sig starkare för att kompensera för det låga syretrycket.

Vilken väg går vi?

Det finns flera vägar till toppen. Väljer du att gå den traditionella leden med någon annan än Swett, arrangeras turen vanligtvis på 5-6 dagar. Du kommer då att gå de mer befolkade rutterna längs Machame, Marangu och Rongai. Vi på Swett har istället skräddarsytt vår egen väg för en rikare helhetsupplevelse av Kilimanjaro, och som dessutom har anpassats för maximal acklimatisering. Vi vandrar längs den norra delen av berget, bortom välbefolkade rutter, innan vi kommer in på Rongai och vidare mot den södra sidan på Mweka. Det innebär att du kommer att få uppleva hela berget utan trängsel.

Har vi en svensk guide?

Vi har alltid handplockade och välutbildade svenska expeditionsguider på våra turer.

Hur är kvaliteten på tältet?

Våra mässtält som vi äter tillsammans i kommer från svenska Primus, och expeditionstälten vi övernattar i kommer från amerikanska Marmot. Våra tält är med andra ord av högsta kvalitetssäkrade material som klarar av mycket hårda väderförhållanden.

Hur bor vi innan och efter vandringen?

Innan och efter vandringen bor vi på hotell i Arusha med pool, WiFi, Air condition, rymliga rum och fin restaurang. Förberedelserna är lika viktiga som avslappningen.

Vem är den här resan för?

En vandring uppför Kilimanjaro, världens högsta fristående berg, är en utmaning för den som vill ha ett äventyr snäppet tuffare än någon annan av våra resor.

VIlket tempo hålls på vandringen?

Våra lokal guider och bärare brukar använda uttrycket “pole pole”, som betyder “sakta sakta” på lokalspråket swahili. Under toppturen saktar vi ner så mycket på grund av den tunna luften att det känns som att det går i ultrarapid. Det är en fördel att vara förberedd på det, så träna på att gå långa sträckor i långsamt tempo.

När och hur känner jag höjden?

Det skiljer sig från person till person, men man brukar känna av höjden vid 3 000 – 3 500 meter. Det kan ta sig uttryck i form av huvudvärk eller illamående, men det finns de som inte mår dåligt alls. Vi garderar oss mot höjdsjuka genom att spendera fler dagar på berget. Då hinner kroppen acklimatisera sig ordentligt så att alla kan få ut maximalt av äventyret.

På toppen Kilimanjaro, på 6 000 meters höjd, är syretrycket halverat i jämförelse med havsnivå.

Det är viktigt att poängtera att två lika tränade människor kan reagera olika på höjdsjuka, men den vältränade kommer alltid att klara det bättre.

Vilken utrustning behövs för att vandra på Kilimanjaro?

Krav för att genomföra resan:

 • Rejäla vandringskängor som går över fotknölarna
 • Skaljacka och byxor i Gore-Tex eller annat aktivt membran
 • Expeditionsjacka i dun
 • Sovsäck med komfort-temperatur för minst -10 grader
 • Solglasögon
 • Justerbara vandringsstavar

Notera att det kan bli väldigt kallt på Kilimanjaro.

Hur många timmar vandrar vi per dag?

En vanlig dag vandrar vi mellan 4-7 timmar på en dag. På toppturen kan det bli upp till 14-15 timmar per dag.

Hur högt är Kilimanjaro?

När vi kommer upp på toppen av världens högsta fristående berg står vi på 5 895 höjdmeter

Vilka temperaturer kan det bli på Kilimanjaro?

När vi ser berget första gången kan det vara 35 plusgrader, och samtidigt kan det vara 15 minusgrader och blåsigt på toppen. Men vädret på toppen kan lika gärna bjuda på skinande sol och 5 plusgrader.

Man brukar kunna räkna på att per hundra höjdmeter sjunker temperaturen mellan 0,6-0,8 grader.

Hur långt i förväg bör jag boka en resa till Kilimanjaro?

Är du otränad så rekommenderar vi att du bokar in dig iallafall ett halvår innan avgång för att hinna komma i form. Det är bara att följa vårt träningsprogram slaviskt! Är du i god form och redo för en resa så handlar det mer om hur många platser det finns kvar, vissa av våra resor säljer slut redan ett år innan avgång, så det är bara att boka in dig så snart du bestämt dig. 🙂

Hur lång tid är vi på toppen?

Toppen av Kilimanjaro är på så hög höjd att vi bara stannar 5-10 minuter. Länge nog för att vi ska hinna ta det obligatoriska toppfotot.

Vilket boende kan jag vänta mig?

Natten innan vandringen börjar, och natten efter vandringens slut, bor vi på ett fint hotell nedanför bergets fot. Under vandringen bor vi två och två i rymliga fyrmannatält. Vi samlas, umgås och äter middag i stora mässtält.

Får jag välja vem jag delar tält med?

Har du någon du åker med så placerar vi er givetvis i samma tält.

Hur transporteras packningen?

Utöver varje gästs personliga packning har vi ett bärteam som transporterar utrustningen från läger till läger.

Den personliga packning rekommenderas inte väga mer än 7 kilo, och får maximalt väga 10 kilo.

Erbjuder Swett all utrustning?

Nej. Du ansvarar själv för att ta med dig kängor, vandringsstavar, personliga vandringskläder och ryggsäck.

Hur är terrängen på Kilimanjaro?

Vi går på en milt lutande och faktiskt väldigt lättvandrad stig, som inte blir brantare ens under toppturen trots att vi vandrar på världens högsta fristående berg.

Kan jag vandra på egen hand uppför Kilimanjaro?

Nej. Enligt nationalparkens regler måste en auktoriserad guide vara med på grund av den höga höjden.

Behöver jag reseförsäkring?

Det är ett krav på samtliga av våra resor, men om du har en hemförsäkring så har du även reseförsäkring. Dubbelkolla dock att den är giltig på hög höjd!

Finns det tillgång till internet?

I regel finns det bara tillgång till internet på hotellet första och andra dagen. Har du tur kan du få mobiltäckning via Kenya, men det är bara på specifika platser. Ser du att bärarna samlas på en liten yta under vandringen så har de hittat en plats där det finns täckning.

Finns det dusch?

Nej, Varje morgon och kväll får du en personlig balja med varmt vatten att tvätta av dig i.

Hur stora är grupperna på Kilimanjaro?

12 personer per svensk guide. Ibland kan vi köra flera parallella grupper om 12 vardera.

Vilket stöd har vi med oss?

Bärare, svensk guide, lokala assisterande guider, läkare och kock. På vissa av våra turer kan vi ibland ha med oss en fotograf. Än så länge är det bara på Kilimanjaro vi har en läkare med oss.

Vart ligger Kilimanjaro?

I Tanzania, ett land i Östafrika.

När är den bästa tiden att vandra på Kilimanjaro?

Vi arrangerar våra resor under perioderna januari-februari, juni-augusti och oktober-december. Under perioden mars-maj går det inte att bestiga Kilimanjaro på grund av regnperioden. Perioden mellan december-februari är den varmaste, och efter regnperioden är det grönt och fint. Det är lite svalare i luften, men det blir inget regn. I mellanmånaderna mellan oktober-november är det behagligt – inte för varmt och inte för kallt.

Vad tittar ni på när i handplockar era guider?

 • Teknisk kompetens
 • Sjukvårdskompetens
 • Förmågan att orientera sig i okänd terräng
 • Sociala egenskaper som optimistisk och inspirerande.
 • Djupgående kunskap om Kilimanjaro, lokalområdet och dess historia.

Hur många guider har ni som kan guida på Kilimanjaro?

Vi har 10 svenska guider som har kompetens att guida på Kilimanjaro.

Vad äter vi för mat på resan?

Maten som serveras i mässtältet kan vara bland annat ris, potatis eller pommes frites med fisk, kött eller kyckling. Vid fyra tillfällen under resan kommer bärare upp med nya färskvaror till kocken.

Hur förbereder jag mig på bästa sätt?

Till stor del handlar om att man bör komma till Tanzania i så god form som möjligt. Du måste inte vara elitidrottare. Följ våra angivna rekommendationer så är du väl förberedd. Boka i tid, och underskatta inte vår utrustningslistan. Vi ordnar en upptaktsträff för hela gruppen i Stockholm, ringer regelbundet upp våra gäster för avstämning och skapar en facebookgrupp där alla kan hålla kontakten under hela förberedelseperioden.

Hur tar ni hand om ett nödläge?

Om någon måste gå ner följer alltid en guide med. Vi har gott om av personal på våra resor, så om olyckan skulle vara framme blir du väl omhändertagen av kunnig och erfaren personal.

Nödsituationer hanteras av ansvarig guide, och vid allvarliga fall kallar vi in helikopter för evakuering.

Varje år genomgår våra guider en medicinsk utbildning, och varje guide måste klara den för att få fortsätta guida för oss. Våra guider bär komplett medicinsk vandringsutrustning och är välutbildade i hur man använder den.

Våra guider följer alltid angivna rekommendationer och är välutbildade i vandringsäkerhet på höjd och sjukvård. En researrangör ska alltid ha med sig syrgas och syremätare

Vad är egentligen acklimatisering?

Acklimatiseringen sker när kroppen ökar produktionen av röda blodkroppar. Det är kroppens sätt att kompensera för det sjunkande syretrycket på höga höjder.

Hur är djurlivet på Kilimanjaro?

Arusha nationalparken som ligger nedanför berget har ett rikt djurliv med 140 olika däggdjursarter, bland andra buskbockar, afrikanska bufflar och leoparder. Några av våra grupper har fått se en och annan elefant som har smitit upp på berget, men annars är det väldigt sparsamt med djur så fort vi kommit upp på höjder över 3000m.

Hur gör jag för att boka mitt flyg?

Via vår samarbetspartner MK Air Brokers har vi gjort det superenkelt att boka och administrera din resa.

 • Ring eller maila MK Air Brokers.
 • Uppge destination och när du vill åka.
 • Du får några reseförslag att välja mellan.
 • Du kan se när och hur de andra i gruppen åker.

En flexibel resa på dina villkor.

Är det säkert att resa i Tanzania?

Tanzania brukar kallas för Afrikas Schweiz, med 125 olika folkgrupper. Det är ett väldigt bra exempel på hur många folkgrupper kan befinna sig i ett land och kommer bra överens.

Varför valde ni Kilimanjaro som resemål?

Vår grundare Nicklas Lautakoski åkte motorcykel från Nordnorge till Sydafrika och besteg varje lands högsta berg 2010, och det var under det här äventyret som han besteg Kilimanjaro för första gången. Kilimanjaro var det första höghöjdsberget som Swett arrangerade resor till.

Vilka språk används i Tanzania?

Främst swahili och engelska, men utöver dessa finns ett hundratal lokala språk.

Bildgalleri Kilimanjaro

Närmast kommande avgångar till Kilimanjaro

37500 kr Fullbokat En guide visar deltagarna hur vår väg mot Kilimanjaro ser ut

18 – 27 januari 2019: Bestig Kilimanjaro

Vandra genom fyra klimatzoner på vår unika rutt till toppen av Afrika, Uhuru Peak 5895 m höjd.

33500 kr Fullbokat En guide visar deltagarna hur vår väg mot Kilimanjaro ser ut

19 – 27 januari 2019: Bestig Kilimanjaro

Vandra genom fyra klimatzoner på vår unika rutt till toppen av Afrika, Uhuru Peak 5895 m höjd.

37500 kr Fullbokat Vi tar hand om våra lokala guider och bärare vid Kilimanjaro

5 – 14 juli 2019: Bestig Kilimanjaro

Vandra genom fyra klimatzoner på vår unika rutt till toppen av Afrika, Uhuru Peak 5895 m höjd.

33500 kr Fullbokat Vi sover i tält på vägen till Kilimanjaro

6 – 14 juli 2019: Bestig Kilimanjaro

Vandra genom fyra klimatzoner på vår unika rutt till toppen av Afrika, Uhuru Peak 5895 m höjd.

Tillval Kilimanjaro

Fler anledningar att välja våra expeditionsresor till Kilimajaro

Provat alla vägar mot toppen

Vi har gått alla leder mot toppen av Kilimanjaro för att kunna välja ut den mest unika och upplevelserika rutten.

Skräddarsydd rutt längs norrsidan

Noggrant utvald rutt längs bergets norra sida för bästa acklimatisering och upplevelse av Kilimanjaro.

Vi kämpar för lokalstyrkan

Vi är medlemmar i KPAP och arbetar aktivt för våra ovärderliga bärares arbetsförhållanden och villkor.

Det stora lilla företaget

Alla ska vara en del av familjen. Därför möter vi våra samarbetspartners och gäster på ett personligt plan.

Tätt samarbete över gränserna

Styrkan i våra expeditionsresor ligger i det täta samarbetet mellan våra svenska guider och expertteamet i Tanzania.

Från förberedelsen till uppföljningen

Vi är alltid med hela vägen från förberedelse till uppföljning med träningsprogram och utrustningslista för att maximera upplevelsen.

Vi ger de bästa förutsättningarna

Vi ger dig de bästa förutsättningarna för att du ska kunna njuta av din upplevelse av våra expeditionsresor till Kilimanjaro.

Upplev ett afrikanskt safari

Passa på att uppleva ett afrikanskt safari i nationalparkerna Tarangire och Ngorongoro när du ändå befinner dig i Tanzania.

Avsluta äventyret på paradisön

Avsluta äventyret genom att vila upp dig ordentligt alldeles utanför Tanzanias östkust på den omtalade paradisön Zanzibar.

Gästerna har ordet

Bosse-Andrén-testi

KILIMANJARO 2013

Kicken att stå på toppen slår allt!

 – Bosse Andrén

Testi-Maria-toppe

KILIMANJARO 2015

Att äntligen få stå på toppen av Kilimanjaro och blicka ut över savannen nedanför var en otroligt härlig känsla. Expeditionen tillsammans med Swett gav mig otroliga upplevelser och minnen som jag för alltid kommer bära med mig

 – Mia Sjöstedt 

FÖR ATT RESAN ÄR ÄVENTYRET

Vad drömmer du om? Boka din resa idag!