Utsikt över Kebnekaise | Swett

Bestiga Kebnekaise som nybörjare

2018-04-30
Blogg

Många kanske tror att man behöver vara expert för att försöka Sveriges högsta berg – Kebnekaise. Det behöver man inte vara, det är fullt möjligt även för den som inte genomfört andra vandringsresor att komma upp till toppen. Dock ska man komma ihåg att Kebnekaise, som är ett litet berg jämfört med många andra, inte är en barnlek. En tur till toppen är en vandring på mellan 10-16 timmar för en normaltränad person. De flesta klarar av detta, men inte utan ansträngning. För nybörjaren vill bestiga Kebnekaise och göra ett försök på toppen rekommenderas att gå tillsammans med en erfaren fjällguide.

Från Nikkaluokta till fjällstationen

Det är 19 kilometer från Nikkaluokta till fjällstationen. En sträcka som man kan vandra, åka båt och vandra eller åka helikopter. Det första stoppet efter Nikkaluokta innan det är dags att attackera toppen är Kebnekaise fjällstation. Vid fjällstationen kan välja på om man vill bo i sitt eget medhavda tält, i sovsal eller mer lyxiga alternativ. Bor man i tält kan man ändå utnyttja fjällstationens faciliteter. Där finns också möjlighet att komplettera matförrådet eller köpa utrustning om man har glömt något.

Västra eller östra leden till toppen?

Den östra leden erbjuder flera moment och en varierad terräng. På leden passerar man först Jökelbäcken vidare över Björlings glaciär och sedan viss klättring innan man når topplatån för att därifrån attackera sydtoppen. För den östra leden rekommenderas starkt att anlita en guide och att gå i replag med stegjärn under delar av turen.

Den västra leden för att komma upp till toppen är ungefär 20 kilometer från fjällstationen (fram och tillbaka) i högalpin terräng. I högalpin terräng är marken till stor del täckt av klippblock och jord vilket kan göra det jobbigt att ta sig framåt. Totalt tar man 1800 höjdmeter under vandringen och den tar mellan 10-16 timmar. Västra leden är längre, inte fullt lika spännande som den östra och erbjuder en tuffare vandring.

Båda lederna är tydligt och bra markerade. Men för den sakens skull ska man inte ge sig utan karta och kompass. En gps är också en bra säkerhet att ha med sig då väderomslagen sker mycket fort på fjället.

Bestig Sveriges högsta berg med oss!

Drömmer du om att någon gång stå på Sveriges högsta punkt? Att göra en expeditionsresa och bestiga Kebnekaise med oss är en härlig upplevelse som du kommer att bära med dig resten av livet. Tillsammans ser vi till att du är väl förberedd både när det kommer till utrustning och fysiska förberedelser. Kontakta Swett om du är redo för äventyr!

NYHETSBREV

Missa inte att prenumerera på vårt inspirerande nyhetsbrev där du får nyheter om våra resor, kampanjinformation och tips&tricks!

Din mailadress

x