bästa Kilimanjaro-leden | Swett

Vilken är den bästa Kilimanjaro-leden?

2019-10-11
Blogg

Vi får ofta den frågan. Och det med rätta! Det finns många vägar som leder till toppen av Kilimanjaro. Var och en av dem har sina egna för- och nackdelar och bör därför undersökas noggrant innan du gör ditt val.

På Swett har vi valt att kombinera fyra av de olika rutterna för att skapa vår egna skräddarsydda rutt där du får det bästa av alla olika rutter.

Vi har här kort beskrivit de sex etablerade vandringslederna på Kilimanjaro:

De sex Kilimanjaro-lederna:

1. Lemosholeden:

Lemosho är den vackraste leden på Kilimanjaro.

2. Machameleden

Machame är den mest populära vandringsleden.

3. Maranguleden

Maranguleden erbjuder bara boende i stugor, inte camping.

4. Rongaileden

Rongai är den enda vandringsleden som närmar sig berget norrifrån.

5. Shiraleden

Shiraleden närmar sig berget västerifrån.

6. Umbweleden

Umbweleden är den kortaste, brantaste och svåraste vandringsleden.

Vad du bör tänka på när du väljer vandringsled

Var och en av dessa sex vandringslederna har sina egna fördelar och nackdelar. De varierar i landskap, svårighetsgrad, längd, förutsättningar för acklimatisering, popularitet, boendealternativ m.m.

För att hjälpa dig bestämma vilken väg som är bäst för dig bör du ställa dig själv följande frågor:

Vad vill du få ut av vandringen?

Är du intresserad av fotografering? Eller de olika landskapen och klimatzonerna på berget? Eller är det att nå toppen som är ditt enda mål?

Vill du ha goda förutsättningar till acklimatisering?

Detta är något man bör ta hänsyn till när man väljer vandringsled. En led ger goda förutsättningar till acklimatisering när den ger goda möjligheter till att “klättra högt och sova lågt”.

Vill du utforska landskapet?

Vissa vandringsleder är bättre än andra vad gäller naturens och terrängens variation. Till exempel har Lemosho- och Shiraleden båda två fantastiska landskap, medan Umbweleden saknar variation.

Har du tidigare erfarenhet av vandring?

Är du en rutinerad vandrare med erfarenhet av höjder? Eller är det första gången du ger dig ut? Om du hör till det senare alternativet finns det vandringsleder som inte passar dig, till exempel Umbweleden.

Hur lång tid vill du spendera på berget?

Alla vandringslederna har olika varaktighet, beroende på hur mycket tid du vill spendera på berget. Kom ihåg att bestigningen av Kilimanjaro inte är en tävling, det ideala är att spendera minst sju dagar, men helst åtta dagar uppe på berget för att kunna njuta av allt.

Vilken typ av boende vill du ha?

Olika vandringsleder har olika boendealternativ, så det är viktigt att veta om din valda väg har camping eller stugor tillgängliga. Den enda vägen med stugor tillgängliga är Maranguleden, men de är väldigt gamla och ohygieniska.

Vill du undvika folkmassorna?

Överväg att välja en väg som är mindre besökt av andra vandrare. Även om ingen av vandringslederna är öde, så är vissa vägar mer populära och mer tätbefolkade än andra. Rongaileden är ett bra alternativ med färre människor på vägen.

Vår rekommendation

Vårt mål är inte att skicka så många till Kilimanjaro som möjligt. Istället vill vi ha nöjda gäster som återvänder med minnen för livet.

Istället för att välja en av de etablerade rutterna till toppen så har vi valt att kombinera fyra rutter.

  • Lemosho. Vi börjar vandra på den västra sidan av Kilimanjaro för att se det natursköna landskapet.
  • Northern Circuit. Den ovanligaste rutten upp. Du kommer blicka ut över Kenya och se buffelhjordar långt i fjärran. Här slipper du trängsel och vi kommer med största sannoliket vara helt ensamma på berget.
  • Rongari-rutten. En perfekt rutt upp till Uhuru Peak.
  • Mweka. Vi väljer vägen ned som erbjuder mest tid i regnskogen.

Vår skräddar sydda rutt är perfekt för dig som är ute efter acklimatisering och en unik upplevelse.

Läs mer på www.swett.se/kilimanjaro

 

NYHETSBREV

Missa inte att prenumerera på vårt inspirerande nyhetsbrev där du får nyheter om våra resor, kampanjinformation och tips&tricks!

Din mailadress

x