Mount Everest | Swett

Världens fem högsta berg

2019-10-15
Blogg

Himalaya hyser de högsta bergen och betraktas som “sötvattenreserver” i form av glaciärer, is och snö som står inför omfattande påverkan av klimatförändringarna. Världens högsta berg är några av de mest majestätiska och vackra saker som man kan vara välsignad nog att bevittna i sin livstid. Berg är en mycket vacker del av naturen. I Nepal finner man åtta utav världens tio högsta bergstoppar, däribland Mount Everest.

1. Mount Everest (8848 m), Nepal

Mount Everest är världens högsta bergstopp, belägen i den nordöstra delen av Nepal.

Den högsta punkten på Mount Everest är 8848 meter över havet. Mount Everest kallas “Sagarmatha” på nepali eller “Chomolungma” på tibetanska. Mt. Everest fick sitt namn efter en undersökning som gjordes av lantmätaregeneralen Sir George Everest som först försökte hitta den exakta positionen för toppen. I maj 1953 blev Tenzing Norgay Sherpa och Edmund Hillary de första människorna någonsin att bestiga Mount Everest. Att vandra till Everest Base Camp är det populäraste alternativet vad gäller vandring på Mount Everest.

Swett erbjuder resor till Everest basecamp, läs mer här: www.swett.se/everestbasecamp

2. K2 (8611 m), Pakistan

K2 är världens näst högsta berg (8611 m.ö.h.) efter Mount Everest. Det ligger vid gränsen mellan Kina och Pakistan. Namnet K2 står för den andra toppen i Karakoramkedjan. Att bestiga K2 är en mycket svår uppgift, men ändå har cirka 250 klättrare lyckats nå toppen. Det första som nådde toppen var italienarna Lino Lacedelli och Achille Compagnoni år 1954.

3. Kanchenjunga (8586 m), Nepal/Indien

Kanchenjunga är världens tredje högsta berg med sina 8586 meter över havet. Det ligger på gränsen mellan Nepal och Indien. Kanchenjunga är också känd som “Snöns fem skatter” eftersom det är välsignat med fem av Guds skatter: guld, silver, ädelstenar, spannmål och heliga böcker. År 1955 var Joe Brown och George Band de första människorna som nådde toppen.

4. Lhotse (8511 m), Nepal

Lhotse är med 8511 meter över havet det fjärde högsta berget i världen. Lhotse är anslutet till Mount Everest. Det är mycket stenigt och mycket farligt att bestiga. Lhotse ligger på gränsen mellan Nepal och Tibet. Det är också känt som ett av de dödligaste bergen i världen på grund av många dödsfall och misslyckade försök att nå toppen. År 1956 blev Ernst Reiss och Fritz Luchsinger de första som någonsin nådde toppen.

5. Makalu (8462 m), Nepal

Makalu är det femte högsta berget på jorden, med en höjd av 8463 meter över havet. Makalu har många skarpa kanter och branta stigningar vilket gör det svårt att bestiga. Makalu är en isolerad topp formad som en fyrsidig pyramid. Lionel Terray och Jean Couzy var de första någonsin som nådde toppen, år 1955.

NYHETSBREV

Missa inte att prenumerera på vårt inspirerande nyhetsbrev där du får nyheter om våra resor, kampanjinformation och tips&tricks!

Din mailadress

x