Väder och klimat i Marocko

2019-10-18
Blogg

I allmänhet är Marockos klimat måttligt och subtropiskt, kylt av vindar från Atlanten och Medelhavet. I inlandet är temperaturen mer extrem, vintrarna kan vara ganska kalla och somrarna mycket varma. Faktum är att du stöter på mer extrema vinter- och sommartemperaturer ju längre från havet du befinner dig.

Den trevligaste perioden att besöka Marocko är under våren eller hösten, när vädret är varmt och torrt. Genomsnittliga sommartemperaturer i kuststäderna varierar mellan 18 och 28°C. I inlandet överskrider temperaturerna emellertid så mycket som 35°C.

Vädret längs kustregionen påverkas av Medelhavet i norr och av Atlanten längs med västkusten, vid städerna Casablanca och Essaouira. Genomsnittliga dagliga temperaturer varierar från cirka 12°C på vintern (dec-mar) till 25°C och högre på sommaren (jun-sep).

I inlandet vid den norra platåregionen har staden Fès ett kontinentalt klimat med mer extrema temperaturer. På sommaren kan det bli över 38°C, men i allmänhet rör sig temperaturen mellan 29 och 35°C. Vintrarna kan däremot vara förhållandevis kalla, med dagliga temperaturer runt 18°C och nattliga temperaturer runt -7°C. På väg söderut mot låglandet, har Marrakesh en genomsnittlig vintertemperatur på 18°C och en sommartemperatur på 36°C. De varmaste månaderna på året är juli, augusti och september, men det är låg luftfuktighet, så temperaturen i allmänhet blir uthärdlig. Marrakech och Marockos lågland kan bli stekande varmt på sommaren och lätt överstiga temperaturer på 38°C när ökenvindarna från Sahara (kända som sirocco eller chergui) blåser in. Det är soligt nästan året runt, men vintrarna kan föra med sig kraftiga skyfall.

Atlasbergens temperaturer kan sjunka under noll Celsius på vintern och bergstopparna är snötäckta under större delen av året. Vintern i norra landet som gränsar till Medelhavet är fuktig och regnig, medan det är torrt i söder, nära Rissani och Erg Chebbi-dynorna och kanten av den marockanska delen av Sahara. Atlasbergens toppar är begravda i snö under vintern och fungerar som ett andrum från sommarens höga temperaturer. Att vandra i Atlasbergen under sommaren är generellt soligt och varmt under dagen och svalt på natten. 

Oavsett när du reser till Marocko är det bäst att ta med många lager kläder eftersom din vandring kommer att ta dig genom många olika klimatzoner. 

Swett erbjuder vandringsturer till Atlasbergen under maj och oktober. En fantastisk vandring genom ökenberg och oaser. Läs mer här: www.swett.se/atlasbergen

 

NYHETSBREV

Missa inte att prenumerera på vårt inspirerande nyhetsbrev där du får nyheter om våra resor, kampanjinformation och tips&tricks!

Din mailadress

x