4-7 september 2025: Vandra i Jämtlandsfjällen

4 dagar
 • Helags
 • Jämtlandsfjällen björskog
 • Jämtlandsfjällen utsikt
 • Jämtlandsfjällen lung och ro
 • helags till sylarna
 • Helags
 • Helagstoppen

1

Dag 1: Från Östersund till Helags via Ljungdalen

Distans: 12 km | Vandringtid: 5-6 timmar | Höjdmeter: 270

På fredagskvällen, dagen innan, har du tagit tåget från Stockholms central ca kl 21.00. Nu på morgonen anländer vi till Östersund innan kl 07.00 där bussen kommer och hämtar upp oss. Nu har vi ungefär tre timmar i buss framför oss. Vi åker igenom det jämtländska landskapet och landskapet blir mer och mer bergigt. Innan vi kommer fram till Ljungdalen har vi fjället utanför.

I Ljungdalen börjar vi med en stor brunch på vandrarhemmet i byn innan vandringen påbörjas. Nu är vi laddade! 12 km har vi framför oss. Vandringen börjar i en vacker björkskog innan vi kommer upp på kalfjället. Efter någon timma på fjället ser vi det storslagna Helagsmassivet framför oss. Framåt eftermiddagen är vi framme vid Helags fjällstation där vi checkar in och sover i fyrbäddsrum. På kvällen blir det en god middag, och kanske en bastu?


2

Dag 2: Topptur upp på Helagstoppen

Distans: 8 km | Vandringtid: 6-7 timmar | Höjdmeter: 750

I dag ska vi upp på Helagstoppen, Sveriges högsta punkt nedanför polcirkeln. En perfekt dagstur utan stress. Helagstoppen ligger precis framför fjällstationen; vi går den södra rutten upp och norra rutten ned för att få så stor variation som möjligt. På morgonen packar vi med oss lunchpaketet från frukostbuffén och gör oss redo.

Efter ungefär två timmar står vi framför helagsglaciären, ett imponerande istäcke uppe på bergssidorna. Det är Sveriges sydligaste glaciär vi har framför oss.

Efter ytterligare en timma står vi på toppen och blickar ut. Det är en fantastisk upplevelse och vi kan verkligen vara stolta över oss själva. Vi gjorde det! Är det bra väder så stannar vi ett bra tag uppe på toppen. Tidig eftermiddag är vi åter nere på fjällstationen och nu är det fri tid för att sedan fira vår prestation vid middagen!


3

Dag 3: Vandring från Helags fjällstation till Sylarnas fjällstation

Distans: 19 km | Vandringtid: 7-8 timmar | Höjdmeter: 1045 – 1 030 m ö h

Det här är vår absoluta favoritsträcka! Vandringen går genom riktig vildmark och bakom oss har vi Helagstoppen och framför oss Syltopparna. En fantastiskt vacker sträcka. Vandringen är ganska flack. Vi går i ett lugnt tempo och ungefär halvvägs stannar vi för att äta lunch i renvaktarstugan Mieskentjakke. Att äta lunchen mitt ute på fjället ger en skön frihetskänsla. Denna sträcka är inte alls särskilt välbesökt, till skillnad från den välkända Jämtlandstriangeln som vi kommer in på dagen därpå. Vi njuter av lugnet.

Området vi nu rör oss i innehar en av Sveriges största populationer av fjällräv. Det är ganska liten chans att få se en räv men om man skulle göra det så gäller det att vara tyst och hålla sig på avstånd för att inte störa. Större chans har vi däremot att se renar som är ute och betar på fjället.

Dagen avslutas vid Sylarnas fjällstation där vi spenderar natten. Det är en modern, nyrenoverad fjällstation som är mycket fräsch. Vi avnjuter det välkända grytmålet innan vi kryper till kojs.


4

Dag 4: Från Sylarnas fjällstation till Duved via Storulvåns fjällstation

Distans: 16 km | Vandringtid: 5-6 timmar | Höjdmeter: 1045 – 725  m ö h

Vi inleder resans sista dag med en frukostbuffé på fjällstationen innan vi säger adjö till Jämtlandsfjällen och vandrar till vandringens sista anhalt, Storulvån. Denna sista dag vandrar vi på Jämtlandstriangeln, något som märks på att det är betydligt fler människor på leden jämfört med vad vi är vana vid. Från Storulvån tar vi bussen till Duved och hoppar på tåget till Stockholm. Vilken härlig resa vi har fått vara med om. Vi har lärt känna nya vänner, vi har fått se vacker natur, avnjutit god mat och lärt oss massor om fjällvett.

Tack för det här äventyret!

 • Buss till och från tåget i Östersund och Duved.
 • Helpension från ankomst till avfärd i form av frukost, luncher och middagar.
 • Boende i fyrbäddsrum på Helags och Sylarnas fjällstation.
 • Ledning under svensk fjälledare.
 • Packlista och träningsprogram
 • Resa tur och retur till Östersund (vi hjälper gärna till att boka tåg!)
 • Dryck på fjällstationerna utöver vatten
 • Lakan till sängen och handdukar (ta med själv eller hyr på plats)
 • Personlig vandringsutrustning

Avbeställningsskydd via ERV

När du bokat din resa kan du lägga till ett avbeställningsskydd via vår partner försäkringsbolaget ERV.

Detta avbeställningsskydd är ett komplement till din hemförsäkring och täcker ofta fler händelser än många reseförsäkringar.

Du lägger till avbeställningsskyddet efter att du bokar din resa.

Läs mer om avbeställningsskyddet HÄR.

Fråga: Var hittar jag era villkor?

Svar: Du hittar våra allmänna villkor här: www.swett.se/villkor

 

Fråga: Vad betalar jag vid bokning?

Svar: Vid bokning betalar du enbart bokningsavgiften som är cirka 25%. Du ser aktuell bokningsavgift på varje avgång.

 

Fråga: När betalar jag resterande summa?

Svar: Du betalar resterande summa 60 dagar innan avfärd, du kommer få ett mail från Swett med betalningsinstruktioner i god tid innan dess.

 

Fråga: Ingår flyg eller tåg?

Svar: I våra resor ingår tar man sig alltid till resmålet på egen hand och anledningen är att vi vill att våra gäster ska kunna vara flexibla och ankomma från olika platser, kunna stanna några dagar extra och göra extra aktiviteter. Däremot hjälper vi gärna till att boka både tåg och flyg.

 

Fråga: Vad händer om jag blir sjuk eller skadad innan avfärd?

Svar: Se till att du har en reseförsäkring (har du en hemförsäkring så är du försäkrad via den) så står försäkringsbolaget vanligtvis för de merkostnader som en avbokning innebär. Vi säljer också ett avbeställningsskydd via ERV. Du hittar all info om avbeställningsskyddet och hur du tecknar det här: https://www.swett.se/avbestallningsskydd/

 

Fråga: Kan jag betala för flera?

Svar: Det går jättebra, klicka bara i hur många personer du vill boka så kommer du att kunna betala för fler personer samtidigt.

 

Fråga: Vilka betalningsalternativ finns?

Svar: Vi erbjuder i dagsläget betalning via kort och faktura. Bokar du in dig via vårt bokningssystem här på hemsidan så betalar du med ditt betal/kredit-kort. Vill du betala via faktura så mailar du till info@swett.se

 

Fråga: Kan jag köpa avbeställningsskydd?

Svar: Ja, du hittar info här: https://www.swett.se/avbestallningsskydd/

 

Fråga: När börjar programmet?

Svar: De datum vi presenterar på hemsidan utgår ifrån första dagen på plats vid resmålet och sista dagen på resmålet. Vissa av våra resmål behöver du flyga dagen innan programmets start. Kontakta oss om du har frågor!

NYHETSBREV

Missa inte att prenumerera på vårt inspirerande nyhetsbrev där du får nyheter om våra resor, kampanjinformation och tips&tricks!

Din mailadress

x