28 okt-10 nov 2024: Everest Base Camp

14 dagar
 • Everest_Basecamp_Bildgalleri_4_Hängbroar (1)
 • Everest Base Camp Namche Bazaar
 • Gruppbild vid Mount Everest Base Camp
 • Vandring mot Everest Base Camp
 • Everest_Basecamp_Bildgalleri_4_Grupp

Välkommen!

Här hittar du  info om en avgång på ett specifikt datum (aktuellt datum ovan).

Välj i flikarna för önskad info om just denna avgång.

Vill du boka in dig på resan klickar du på “BOKA NU” och följer instruktionerna.

Vill du ha mer detaljerad info om programmet, svar på vanliga frågor, inspireras av vackra bilder och få veta de 3 främsta skälen till att åka med Swett – gå då istället in på resmålssidan som du hittar i menyn under “RESMÅL”.

Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor på info@swett.se eller 070-586 44 58

 

 

Här hittar du detaljerad bokningsinformation om en specifik avgång.

Söker du detaljerad info om upplägget på Everest Base Camp innan du är redo att boka?

Besök då vår destinationssida!

Program för vandringen till Everest Base Camp

 1

Dag 1: Ankomst Katmandu

Vår lokala guide står med Swett-skylten och hämtar dig på flygplatsen och skjutsar dig till hotellet i Katmandu. Där får du möta resten av gruppen. Katmandu är en historisk stad full av sevärd arkitektur, och även om det kan kännas som att allting är ett enda kaos av människor, marknader och djur kommer du snart se hur allting har sin plats. Du får vila upp dig ordentligt efter den långa flygresan, och på kvällen äter vi middag tillsammans på en restaurang. Efter middagen håller våra guider, både nepalesiska och svenska, en genomgång inför vandringen och förklarar hur varje dag kommer att gå till. Vi laddar upp inför vandringen mot Everest Base Camp med en riktigt god start på äventyret.


2

Dag 2: Flyg till Lukla (2860 m) och vandring till Phakding (2650 m)

Vandringstid: 3 timmar | Distans: 9 km

Tidigt på morgonen beger vi oss till inrikesflygplatsen för en 30 minuter lång flygresa till Lukla. Det är vår utgångspunkt för vår vandring till Everest Base Camp. Redan på planet kan vi se bergstopparna som reser sig mot himlen från hjärtat av Himalaya. I Lukla möts vi upp av de starka sherporna som kommer hjälpa oss att bära vår packning, och vi inleder vandringen på en kort sluttande led förbi den berömda skolan som byggdes av Sir Edmund Hillary (den första människan på toppen av Everest 1953). Vi korsar små byar och floder, passerar lokalbefolkningens böneflaggor och når Phakding på eftermiddagen, där vi stannar för att övernatta i ett trevligt tehus. Dagen avslutas med en härlig middag.


3

Dag 3: Vandring från Phakding (2650 m) till Namche Bazaar (3440 m)

Vandringstid: 6-7 timmar | Distans: 14 km

Vi följer vägen längs Dudh Koshi-floden och förbi stora skogsområden fulla av barr- och rhododendronträd tills vi kommer till en by med namnet Monjo. Här stannar vi och äter en god lunch. Efter lunchen fortsätter vi över en bro, korsar en tallskog och vandrar längs en brant led upp till Namche Bazaar, sherpornas huvudstad och “porten till Mount Everest”. Det är ett myller av folk, små affärer och hotell. Här vilar vi upp oss i en fin lodge och njuter av att ha genomfört de två första dagarna med bravur.


4

Dag 4:  Vandring från Namche Bazaar (3440 m) till Kyangjuma (3600 m)

Vandringstid: 4-5 timmar | Distans: 9-10 km

Vi inleder dagen med en kort vandring upp till Sherpa museet och statyn av Tenzing Norgay. Vid klart väder ser vi Everest för första gången härifrån. Därefter klättrar vi brant upp över Namche och når efter en dryg timme det världsberömda Everest View Hotel. Här har vi ett fantastiskt panorama i bakgrunden när vi njuter av en kopp te. Efter fikapausen tar vi en tur via Khumjung-dalen, eller “den gröna dalen” som den har kommit att kallas för på grund av alla grönmålade tak. Vi tar en lång lunch och njuter av omgivningarna. Efter lunchen vandrar vi ner den sista biten till Kyangjuma, där vi också har en fantastisk utsikt av Ama Dablam, ansett som världens vackraste berg.


5

Dag 5: Vandring från Kyangjuma (3600 m) till Dole (4040 m)

Vandringstid: 6-7 timmar | Distans: 13 km

Strax efter vi startar dagens vandring är det dags att svänga av från huvudstigen. Nu lämnar vi turistvägen upp till Everest bakom oss och viker istället av upp mot Gokyosjöarna. Efter två timmars klättring är vi på krönet av bergsryggen, där vi tar fikapaus i Sherpabyn Mongla. Därefter väntar ett gäng serpentinsvängar ned på andra sidan ner till lunchstoppet i Phortse Tanga. Efter lunch är vi fulla av energi igen och vandrar genom härlig Rododendronskog, med flera vattendrag och vattenfall längs vägen. Vi tar oss de sista 400 höjdmetrarna upp till dagens slutmålmål, Dole, där vi nu har passerat 4000m-strecket på vår resa upp i bergen.


6

Dag 6: Vandring från Dole (4040 m) till Machermo (4470 m)

Vandringstid: 3-4 timmar | Distans: 7 km

Idag har vi en kortare dag framför oss, vilket är skönt då vi nu börjar komma upp på riktigt hög höjd. Vi kommer mer och mer in i högalpin terräng, det blir allt glesare vegetation och temperaturen sjunker. Vi håller ett lugnt tempo och låter kroppen anpassa sig till den tunna luften. Här är det långt mellan gångerna då vi möter andra vandrare och tehusen ligger spridda. Vi tar ett fikastopp efter ett par timmar och fortsätter sedan upp till Machermo för lunch. För den som känner sig stark finns det under eftermiddagen möjlighet att göra en kortare acklimatiseringstur upp ovanför byn, men vill man inte det är det kortspel, återhämtning och vila som gäller.


7

Dag 7: Vandring från Machhermo (4470 m) till Gokyo Lake (4790 m)

Vandringstid: 4-5 timmar | Distans: 9 km

Idag kommer vi ta oss till en av de vackraste platserna i den här delen av Himalaya – Gokyo Lake. Stigen leder oss mot den lilla byn Kharka som består av några få stenbyggnader. Från Kharka vandrar vi vidare mot Pangka där vi tar en paus. När vi efter ytterligare någon timmes vandring korsar en bro över smältvattnet från Gokyo Lake börjar stigen bli bredare, och snart passerar vi de tre berömda sjöarna Taujun Lake, Lake Dudha och vi når slutligen Gokyo Lake. Bergen speglar sig i det klara vattnet, ett avlägset klingande hörs från några yakars bjällror och röken från kaminen inne på lodgen stiger sakta upp mot himlen.

Om gruppen är stark och vi kommer fram tidigare än planerat finns det redan denna eftermiddag möjlighet att ta sig uppför Gokyo Ri.


8

Dag 8: Vandring från Gokyo Lake upp på Gokyo Ri (5357 m) och sedan till Taknak (4700 m)

Vandringstid: 3-4 eller 7-8 timmar | Distans: 5 eller 10 km

Idag har den som känner sig stark och väl acklimatiserad möjlighet att bestiga Gokyo Ri och njuta av utsikten över Mount Everest, Lothse och Cho Oyu. Annars går det lika bra att stanna kvar på lodgen och tillåta sig en skön sovmorgon. Om du väljer att bestiga Gokyo Ri blir det en tidig morgon och tre timmars brant vandring  mot toppen av berget för att uppleva utsikten över Himalaya. Vi går sedan ner och äter en lunch i lodgen innan vi genomför en kort, men bitvis jobbig vandring till Taknak. Nu laddar vi för morgondagen och den tuffa korsningen av Cho La passet!


9

Day 9: Vandring från Taknak (4700 m) över Chola Pass (5368 m) till Dzongla (4700 m)

Vandringstid: 11-12 timmar | Distans: 12 km

Idag tar vi oss upp till vandringens högsta punkt. Omgivna av Lobuches, Cholatses och Ama Dablams toppar vandrar vi uppåt längs en slingrande och ofta snöklädd stig förbi några mindre glaciärströmmar. Innan vandringens tuffaste del tar vi en kort fikapaus och kraftsamlar. När vi har tömt våra koppar har vi ca två timmar brant stigning upp till Chola Pass, där vi belönas med en fantastisk utsikt. Vi står nu på 5365 meters höjd och vi njuter och kramar om varandra en stund, innan vi påbörjar den bitvis utmanande nedstigningen på andra sidan. Det här är en riktigt tuff dag, och det gäller att förbereda sig på det i förväg! Både på de många timmarna, den utmanande terrängen och höjden. Guiderna finns där för att stötta dig men det är du själv som ska ta de många stegen för att komma över passet. Ett riktigt häftigt äventyr och en oförglömlig känsla att ha klarat det.


10

 Dag 10: Vandring från Dzongla (4700 m) till Gorak Shep (5120 m)

Vandringstid: 7-8 timmar | Distans: 12 km
Lite möra efter gårdagen är det skönt med en lugn start på dagen. Svagt utför och på skrå tar vi oss ut ur dalen och kommer så småningom in Khumbudalen igen och är åter på huvudvägen till Everest Basecamp. Vi passerar Lobuche, där världens högsta bageri ligger och och efter en god lunch kämpar vi oss sedan över den stora glaciären innan Gorak Shep. Glaciären är täckt av sten och jord som ligger huller om buller och även om vi inte tar allt för många höjdmeter kan det här vara en utmanande del av vandringen. Väl framme i Gorak Shep är vi vid sista utposten innan Everest Basecamp och vi somnar med tankarna på att slutmålet snart är nått.


11

Dag 11: Vandring från Gorak Shep (5120 m) till EBC (5350 m) och sen ner till Thukla (4620 m)

Vandringstid: 8-9 timmar | Distans: 12 km

Idag tar vi oss till Everest Basecamp!  Vi startar direkt efter frukost och efter två timmar i stenskravel över glaciären är vi framme. Det är inte ovanligt att tårarna kommer och nu har vi nått slutet på stigen. Vilken glädje! Efter fika och foto i Basecamp vänder vi nedåt, stannar för lunch i Gorak Shep och tar oss sedan ner till Thukla för den sista natten uppe i bergen.

12

Dag 12: Helikopter från Pheriche till Lukla och flyg till Katmandu

Vandringstid: 2 timmar | Distans: 4 km

Sista dagen tar vi en kort vandring ned till Pheriche där helikoptern hämtar upp oss. Istället för att behöva vandra i fyra dagar tillbaka till Lukla får vi se Himalayas landskap från ovan under en 20 minuter lång lufttur. Förbered dig på att det kan bli en stunds väntan på helikoptern, för helikopterbolagens anropningar om folk som behöver evakueras pga höjdsjuka kommer att prioriteras framför oss. Vi gillar isåfall läget och väntar och är nöjda över att snart vara nere och andas mer syrerik luft. När vi till sist kommer tillbaka till Lukla flyger vi med inrikesflyg till Katmandus inrikesflygplats (Ramechhap). För 24 timmar sedan firade vi på Everest Base Camp. Nu är vi tillbaka i Katmandu och civilisationen. Oförglömliga kontraster!


13

Dag 13: Katmandu / Reservdag

Vi är garderade med en reservdag ifall det skulle bli dåligt väder när det är dags att flyga tillbaka till Lukla och Kathmandu. Om vädret är på vår sida spenderar vi dagen i Katmandu. Du kan följa med på någon av våra guidade stadsturer (vilket kostar en slant extra) eller stanna kvar på hotellet och vila efter de senaste dagarnas insatser. Vi håller dagen öppen och flexibel för dig.


14

Dag 14: Avfärd hem

Idag är det dags att flyga hem. Ett oförglömligt äventyr och två fantastiska veckor är till ända.

Tack för det här äventyret!

Everest Basecamp – det här ingår

 • Två nätter på hotell i Kathmandu med frukostbuffé
 • Inrikesflyg från/till Kathmandu → Lukla
 • Helpension på alla tea house under vandringen
 • Allt vatten under vandringen (kokat vatten)
 • Lokala guider och en svenskspråkig guide
 • Bärare och jakar för att bära packning
 • Alla nationalparkstillstånd
 • Välkomstmiddag på hotellet
 • Avslutningsmiddag på nepalesisk restaurang

Everest Basecamp – det här ingår inte

 • Lunch/middag i Kathmandu (förutom frukost och välkomstmiddag)
 • Dryck förutom vatten
 • Evakuering (täcks av din reseförsäkring)
 • Dricks
 • Internationella flyg
 • Försäkring och avbokningsskydd
 • Saker av personlig karaktär (kläder och vandringsutrustning)

Vi erbjuder några riktigt härliga tillvalsaktiviteter i samband med din resa.

Tillvalen kan du lägga till efter att du bokat din vandringsresa.

Du kan läsa mer om alla tillval genom att KLICKA HÄR.

Avbeställningsskydd via ERV

När du bokat din resa kan du lägga till ett avbeställningsskydd via vår partner försäkringsbolaget ERV.

Detta avbeställningsskydd är ett komplement till din hemförsäkring och täcker ofta fler händelser än många reseförsäkringar.

Du lägger till avbeställningsskyddet efter att du bokar din resa.

Läs mer om avbeställningsskyddet HÄR.

Fråga: Var hittar jag era villkor?

Svar: Du hittar våra allmänna villkor här: www.swett.se/villkor

 

Fråga: Vad betalar jag vid bokning?

Svar: Vid bokning betalar du enbart bokningsavgiften som är cirka 25%. Du ser aktuell bokningsavgift på varje avgång.

 

Fråga: När betalar jag resterande summa?

Svar: Du betalar resterande summa 60 dagar innan avfärd, du kommer få ett mail från Swett med betalningsinstruktioner i god tid innan dess.

 

Fråga: Ingår flyg eller tåg?

Svar: I våra resor ingår tar man sig alltid till resmålet på egen hand och anledningen är att vi vill att våra gäster ska kunna vara flexibla och ankomma från olika platser, kunna stanna några dagar extra och göra extra aktiviteter. Däremot hjälper vi gärna till att boka både tåg och flyg.

 

Fråga: Vad händer om jag blir sjuk eller skadad innan avfärd?

Svar: Se till att du har en reseförsäkring (har du en hemförsäkring så är du försäkrad via den) så står försäkringsbolaget vanligtvis för de merkostnader som en avbokning innebär. Vi säljer också ett avbeställningsskydd via ERV. Du hittar all info om avbeställningsskyddet och hur du tecknar det här: https://www.swett.se/avbestallningsskydd/

 

Fråga: Kan jag betala för flera?

Svar: Det går jättebra, klicka bara i hur många personer du vill boka så kommer du att kunna betala för fler personer samtidigt.

 

Fråga: Vilka betalningsalternativ finns?

Svar: Vi erbjuder i dagsläget betalning via kort och faktura. Bokar du in dig via vårt bokningssystem här på hemsidan så betalar du med ditt betal/kredit-kort. Vill du betala via faktura så mailar du till info@swett.se

 

Fråga: Kan jag köpa avbeställningsskydd?

Svar: Ja, du hittar info här: https://www.swett.se/avbestallningsskydd/

 

Fråga: När börjar programmet?

Svar: De datum vi presenterar på hemsidan utgår ifrån första dagen på plats vid resmålet och sista dagen på resmålet. Vissa av våra resmål behöver du flyga dagen innan programmets start. Kontakta oss om du har frågor!

NYHETSBREV

Missa inte att prenumerera på vårt inspirerande nyhetsbrev där du får nyheter om våra resor, kampanjinformation och tips&tricks!

Din mailadress

x