27 augusti-1 september 2024: Touch av Sarek

6 dagar
 • Sarek produktbild
 • Deltat Rapadalen
 • Skierfe Rapadalen
 • älg Rapadalen
 • hare sarek
 • Utsikt Sarek
 • Stig Sarek
 • Glaciärvatten
 • Aktsestugan

Vad kul att du är intresserad av att åka med oss på vår resa Touch av Sarek! På denna sida hittar du detaljerad information om en resa som avgår på ett specifikt datum. Är du intresserad av att veta mer om vårt upplägg på Touch av Sarek kikar du in på vår destinationssida genom att KLICKA HÄR

1

Dag 1: Gällivare – Sitoälvsbron – Aktse Fjällstuga

Vandringssträcka: 16km Vandringstid: 5h

Nattåget från Stockholm rullar in på stationen i Gällivare klockan 8 på morgonen och här inleder vi vår resa. För den som vill går det bra att komma till Gällivare tidigare och i så fall hjälper vi självklart till med bokning av ett bra boende.

Bussen rullar nu mot Sitoälvsbron och vi har två timmar framför oss genom lappländsk vildmark. Väl framme är vi taggade och njuter av första delen vandring som är 10km lätt vandring genom Ultevis fjällurskogs naturreservat. Med fem km kvar når vi båtlänningen vid sjön Laitaure och ser in i Rapadalen mot berget Skierfe, vilket vi inom några dagar ska upp på. Vi går vidare på en fin stig genom trolsk fjällskog och när en vacker fjälläng öppnar upp sig är vi framme vid fjällstugorna i Aktse. Vi delar in oss i matlag, checkar in och lagar maten tillsammans. Precis så som det gått till på fjällstugorna i över hundra år.

2

Dag 2: Topptur Skierfe eller dagstur (beroende på väder)

Vandringssträcka: 15km Vandringstid: 7h

Vi har två heldagar vid Aktse och dess omgivningar. Därmed optimerar vi våra chanser att få njuta av fint väder under topptursdagen på Skierfe. Vid fint väder går vi mot toppen idag, annars använder vi dagen till andra dagsturer och hoppas på bättre lycka imorgon.

Det är 7,5km till toppen och 770m stigning. En härlig utmaning med fantastisk belöning! På toppen känns världen stor och mäktig. 700m lodrät klippa ned till botten av Rapadalen och deltat som breder ut sig nedanför. En tår i ögat är inte ovanligt och vid god sikt ser vi långt in i Sarek. Bergstopparna, glaciärerna, älvar och jokkar. En ikonisk plats med kanske den allra finaste utsikten i hela fjällvärlden. Efter en stund på toppen vänder vi ned till Aktse igen och firar vår upplevelse tillsammans.

3

Dag 3: Dagstur eller topptur Skierfe (beroende på väder)

Vandringssträcka: 5-10km Vandringstid: 2-4h

Om vi under gårdagen besökte toppen av Skierfe har vi idag en riktigt härlig dag framför oss i dessa underbara fjäll. Beroende på gruppens kondition och hur vi mår efter de två första dagarnas vandring kan vi idag anpassa innehållet. Våra guider har flera förslag på dagsturer och aktiviteter. Erfarenhetsmässigt brukar det passa bra med en lugnare dag för att samla kraft och också ha lite extra tid till att bara vara.

Alla måltider i Aktse lagar vi tillsammans i matlag och ikväll är det dags för sista middagen i denna mysiga fjällstuga.

4

Dag 4: Aktse – Sitojaure

Vandringssträcka: 9km Vandringstid: 3-4h

Om vi har haft dåligt väder de två första dagarna i Aktse har vi även idag möjlighet att gå mot toppen av Skierfe. Då gör vi det som en dela av vandringen till Sitojaure och genar ned till Kungsleden efter vi varit på toppen. Därmed har vi tre möjligheter att besöka Skierfe.

Från Aktse vandrar vi på Kungsleden norrut. Det går uppför direkt från start och vi håller ett lugnt och behagligt tempo. Väl uppe på fjällplatån njuter vi av kalfjället och de vidsträckta vidderna. När fjället börjar slutta nedför på andra sidan har vi en fin rastplats där vi blickar ut över sjön Sitojaure.

Framme nere vid strandkanten i Svijnne har vi vandrat färdigt för idag. Nu blir vi mötta av Anna eller Lars Blind, beroende på vem av dem som kommer med båten för att plocka upp oss. Vi får glida fram över vattnet de sista fyra km för dagen och blir avsläppta vid dagens slutmål Sitojaurestugorna. Här är det dags för en festmåltid i form av klassisk Samisk Souvas, givetvis serverat i brödet Gahkku. Kultur och god mat i ett!

5

Dag 5: Sitojaure-Saltoluokta

Vandringssträcka: 19km Vandringstid: 6-7h

Dagen bjuder på lite längre distans, men med en bred och fin dalgång som är relativt flack och fin att vandra. Vi går vidare på Kungsleden norrut och rör oss nästan hela dagen uppe på kalfjället, med några enstaka stretande fjällbjörkar längs vår väg. Idag är typiskt en sådan dag då det är lätt att falla in i så kallad fjällmeditation. Det uppstår då du vandrar behagligt, låter tankarna flyga iväg och blicken följer planlöst horisonten. Rekreation och vila på det bästa av sätt.

Väl framme i Saltoluokta får vi känslan av att åter vara lite närmare civilisationen. Fjällstationen är betydligt större än fjällstugorna och det enkla livet vi levt några dagar byts nu mot fler bekvämligheter och kockar som lagar vår mat. Här landar vi perfekt och kan reflektera över vårt äventyr.

6

Dag 6: Saltoluokta-Gällivare

Vandringssträcka: 1km Vandringstid: 30min

Den sista färden för att ta oss till riktigt fast mark går över sjön Langas med båten M/S Langas. Väl på andra sidan har vi nu landat i Kebnats och hit går det väg. Vi hoppar in i bussen som ska ta oss tillbaka till Gällivare och när vi når resans slut i Gällivare hinner du få i dig lite lunch och proviantera på egen hand innan det tidiga nattåget rullar söderut ca 15.30.

 • En fantastisk resa som kommer bli ett minne för livet.
 • Guide från Swett under hela upplevelsen.
 • Fem nätters boende
  • Tre nätter Aktse fjällstuga – enkelt boende med flerbäddsrum
  • En natt Sitojaure fjällstuga – enkelt boende med flerbäddsrum
  • En natt Saltoluokta fjällstation – fyrbäddsrum
 • Alla måltider
  • Från avfärd Gällivare morgonen dag 1, till frukost i Saltoluokta dag 6
  • All måltidsplanering och alla råvaror för måltiderna i självhushåll
  • I Fjällstugorna ingår du i ett matlag och vi hjälps åt att laga maten, ett trevligt inslag och charmen med sättet att leva i fjällstugorna i den svenska fjällvärlden
  • Avslutningsmiddag på Saltoluokta fjällstation
 • Busstransporter Gällivare-Sitoälvsbron och Kebnats-Gällivare
 • Resa tur och retur Gällivare från hemorten
 • Dryck utöver friskt fjällvatten
 • Personlig vandringsutrustning

Avbeställningsskydd via ERV

När du bokat din resa kan du lägga till ett avbeställningsskydd via vår partner försäkringsbolaget ERV.

Detta avbeställningsskydd är ett komplement till din hemförsäkring och täcker ofta fler händelser än många reseförsäkringar.

Du lägger till avbeställningsskyddet efter att du bokar din resa.

Läs mer om avbeställningsskyddet HÄR.

Fråga: Var hittar jag era villkor?

Svar: Du hittar våra allmänna villkor här: www.swett.se/villkor

 

Fråga: Vad betalar jag vid bokning?

Svar: Vid bokning betalar du enbart bokningsavgiften som är cirka 25%. Du ser aktuell bokningsavgift på varje avgång.

 

Fråga: När betalar jag resterande summa?

Svar: Du betalar resterande summa 60 dagar innan avfärd, du kommer få ett mail från Swett med betalningsinstruktioner i god tid innan dess.

 

Fråga: Ingår flyg eller tåg?

Svar: I våra resor ingår tar man sig alltid till resmålet på egen hand och anledningen är att vi vill att våra gäster ska kunna vara flexibla och ankomma från olika platser, kunna stanna några dagar extra och göra extra aktiviteter. Däremot hjälper vi gärna till att boka både tåg och flyg.

 

Fråga: Vad händer om jag blir sjuk eller skadad innan avfärd?

Svar: Se till att du har en reseförsäkring (har du en hemförsäkring så är du försäkrad via den) så står försäkringsbolaget vanligtvis för de merkostnader som en avbokning innebär. Vi säljer också ett avbeställningsskydd via ERV. Du hittar all info om avbeställningsskyddet och hur du tecknar det här: https://www.swett.se/avbestallningsskydd/

 

Fråga: Kan jag betala för flera?

Svar: Det går jättebra, klicka bara i hur många personer du vill boka så kommer du att kunna betala för fler personer samtidigt.

 

Fråga: Vilka betalningsalternativ finns?

Svar: Vi erbjuder i dagsläget betalning via kort och faktura. Bokar du in dig via vårt bokningssystem här på hemsidan så betalar du med ditt betal/kredit-kort. Vill du betala via faktura så mailar du till info@swett.se

 

Fråga: Kan jag köpa avbeställningsskydd?

Svar: Ja, du hittar info här: https://www.swett.se/avbestallningsskydd/

 

Fråga: När börjar programmet?

Svar: De datum vi presenterar på hemsidan utgår ifrån första dagen på plats vid resmålet och sista dagen på resmålet. Vissa av våra resmål behöver du flyga dagen innan programmets start. Kontakta oss om du har frågor!

NYHETSBREV

Missa inte att prenumerera på vårt inspirerande nyhetsbrev där du får nyheter om våra resor, kampanjinformation och tips&tricks!

Din mailadress

x