25 okt-9 nov 2025: Bestig Lobuche Peak

16 dagar
 • Jordanien31
 • Everest Base Camp Namche Bazaar
 • Gruppbild vid Mount Everest Base Camp
 • Vandring mot Everest Base Camp
 • Everest_Basecamp_Bildgalleri_4_Grupp

Här hittar du detaljerad bokningsinformation om en specifik avgång.

Söker du detaljerad info om upplägget på Lobuche Peak innan du är redo att boka?

Besök då vår destinationssida!

DAG 1: ANKOMST KATHMANDU
Idag passar vi på att uppleva den fantastiska stämningen i Kathmandu. Kathmandu är en historisk stad med många spännande byggnader att se. För en svensk kan det kännas som ett kaos med alla människor, marknader och myllret av djur – men efter ett tag inser man att allt har sin plats, det är bara på ett annorlunda sätt.. Vid kvällens middag har vi sedan en genomgång inför vandringen tillsammans med våra lokala guider där vi går igenom hur de kommande dagarna kommer gå till.

DAG 2: KATHMANDU (1500 M Ö H) ->LUKLA (2860 M Ö H) ->PHAKDING (2650 M Ö H)
Vi väcks tidigt på morgonen för en rejäl frukost på hotellet innan vi beger oss till inrikesflygplatsen. Därifrån ska vi flyga caen timma till Lukla där vår vandring börjar. Det är en fantastiskt vacker utsikt som möter oss från flyget och vi kan blicka ut över Himalayas alla bergstoppar. Flygplatsen i Lukla är känd eftersom att landningsbanan är så kort och slutar med en bergvägg (!) Piloterna är vana vid denna sträcka och vi kan imponeras av deras skicklighet. Väl framme i Lukla möter vi de sherpor som kommer gå med oss under den kommande tiden och vi lastar också på vår packning på de yakar som kommer gå med oss. Dagens vandring är kort och går faktiskt nedåt, vi blickar ut över den lilla byn Chaurikharka och ser den berömda skolans som byggdes av Sir Edmund Hillary. Vi går genom flera små byar och över floder och överallt hänger de klassiska färgglada böneflaggorna. Vi kommer fram till Phakding på eftermiddagen där vi bor på ett trevligt tea house.

DAG 3: PHAKDING (2650 M Ö H)->NAMCHE BAZAAR (3440 M Ö H)
Idag har vi en lång vandringsdag framför oss. Vi börjar med att följa Dudh Koshi-floden och efter ett tag har vi en magnifik by över Thamserkue Peak som är 6608 meter högt. Under vår vandring passerar vi större skogsområden fulla av barr- och rhododendron träd. Efter ett tag kommer vi in i en by som heter Monjo där vi stannar och äter lunch Här finns många fina små hus och från vårt fikaställe ser vi ut över stora grönsaksfält. Efter lunchen fortsätter vi vandringen mot Namche. Efter en timme kommer vi till gaten till Sagarmatha National Park där vi måste checka in. Efter det obligatoriska pappersarbetet fortsätter vandringen över en bro och sista delen av dagen går vi igenom en tallskog och sista biten är en kraftig stigning upp till Namche Bazaar, sherpornas huvudstad. Vi bor i en lodge med hög standard och njuter av att vi klarat av de två första dagarna.

DAG 4: VILA I NAMCHE BAZAAR (3440 M Ö H) – ACKLIMATISERINGSTUR (3970 M Ö H)
Idag stannar vi i Namche Bazaar för att acklimatisera oss till höjden. Under dagen arrangeras en acklimatiseringstur upp till Khumjung-dalen för de som är pigga. Den kallas också för ”den gröna dalen”, inte för att det är mycket växtlighet där utan för att taken på husen är grönmålade. Under dagen finns också möjlighet att besöka Namche muséet där går en historisk rundtur av Everest-regionen. Vi passerar också Syanboche-flygplatsen, världens högst belägna flygplats. Från en utkikspunkt i dalenhar vi en otrolig utsikt av Mt Amadablam som blivit utsedd till världens vackraste berg. Ytterligare något högre upp har vi en fantastisk vy av Mt Everest (8848möh) och Lothse (8501 möh).

DAG 5: NAMCHE BAZAAR (3440 M Ö H)->TENGBOCHE (3840 M Ö H)
Idag har vi en väldigt scenisk dag framför oss. Redan efter frukost kommer vi upp på högre höjd och skymtar Himalayas mäktiga berg. Några nya berg skymtar fram, exempelvis Kwangde (6187möh), Twachee(6542möh) och Nuptse (7879 möh). Vi ser till att stanna ofta för att ha tid att fotografera och föreviga vyn. Vi äter lunch i Phunki Tenga och fortsätter sedan vidare mot Tengboche där vi avnjuter en härlig middag innan det är sovdags. Nu börjar vi komma upp på höjd och vi ser berg som är lika höga som Lobuche Peak och förundras över att vi ska hela vägen upp till toppen, över 6000 m.

DAG 6: TENGBOCHE (3840 M Ö H)->DINGBOCHE (4410 M Ö H)
Efter en härlig frukost, som kanske avnjuts utomhus om vädret tillåter, fortsätter vi vidare på vår vandring. Till en början passerar vi genom en gles björkskog, över en flod på en bro och sedan till bönestupan vid Pangboche. Längs med vägen finns mång bönestupor som är viktiga för den inemska buddhistiska tron. I Panhboche besöker vi också ett munkkloster, det äldsta i regionen som uppfördes på 1800-talet. Framåt eftermiddagen är vi framme i Dingboche och här ser vi ytterligare vackra berg, bland annat Island Peak, Makalu och Ama Dablam från ett annat håll.

DAG 7: VILA OCH ACKLIMATISERING – ACKLIMATISERINGS TUR (5090 M Ö H)
Idag har vi ytterligare en dag för acklimatisering. Det är av yttersta vikt att följa acklimatiseringsreglerna för att må så bra som möjligt på den höjd vi befinner oss och inte minst för att vänja kropparna för att må bra på Lobuche Peak. Efter frukost tar vi en acklimatiseringstur upp till Nagakarsang Hill på 5090 m ö h. Från toppen av kullen ser vi ut över flera vackra glaciärsjöar. Vi återvänder till Dingboche under tidig eftermiddag och utforskar byn och dess invånare. På kvällen tar vi det lugnt och äter god och näringsrikmat på ett lokalt tea house.

DAG 8: UPP PÅ CHUKKUNG RI (5550M Ö H) OCH NED TILL CHHUKING (4730M)
Idag ska upp på ytterligare en topp, Chukkung ri, som ligger på över 5500 m höjd. Det är en tuff utmaning men förbereder oss på allvar inför bestigningen av Lobuche Peak. Chukkung Ri är en vandringstopp, väldigt likt det lite kändare Kala Pathar, och från toppen har vi en fantastisk utsikt över dalen. Chukkung Ri är ett vanligt acklimatiseringsberg inför bestigningar av topparna i området, exempelvis Island Peak, Mera Peak och såklart Lobuche Peak. Bestigningen tar cirka 5-6 timmar och vi går närefter ned till den lilla bybn Chukking.

Idag kommer vi upp på högalpint område och det märks på temperaturen som börjar sjunka, även på dagtid. Vi passerar flera vattendrag som kommer från glaciärer längre uppströms. Under varje dag så berättar vår lokala sherpaguide för oss om den flora och fauna som finns i området och även om den historik som omger varje by vi passerar. Passa på att fråga guiden allt du undrar över! Sherpor är mycket kända över sin gästvänlighet och sin förmåga att ta sig fram i berg. Under eftermiddagen blir det brantare och stigen tar oss över en bergskam. Idag sover vi på nästan 5000m höjd och många känner av höjden, men vi går sakta och dricker och äter mycket vilket gör att vi anpassar oss.

DAG 9: CHUKKING-> DHUKLA (4620 M)

Nu viker vi av från den vanliga Everest Base Camp-rutten för att ta oss mot Lobuche Camp. Vi har en dagsvndring till Dhukla som ligger precis nedanför Lobuce Peak. När Lobuche Peak börjar torna upp sig framför oss känner vi en stor portion av respekt, nervositet och inte minst – glädje! Nu gäller det, snart ska vi göra toppförsöket!

DAG 10: DHUKLA (4620 M Ö H)->LOBUCHE BC (5000 M Ö H)

Denna dag vandrar vi cirka 3-4 timmar och är framme lagom till lunch. Vi äter alla våra måltider i stora middagstält med bord och stolar och bor i tält som vi delar två och två. Standarden är givetvis något lägre än på tehusen men det är ändå mycket bra och näringsrik mat som serveras och tält av högsta kvalitet. Under eftermiddagen tränar vi de moment som krävs för att ta sig till toppen, bland annat:
● Sätta på oss en sele och känna oss bekväma med selen
● Att sätta på och vandra med stegjärn
● Att gå med en så kallad jumar på ett fast rep. Ett sätt att säkra oss själva på vägen mot toppen på ett
rep som redan är fastsäkrad med snöankare och isskruvar.
Här i Base Camp brukar det vara stillsamt. Lobuche Peak är den topp över 6000m i området som är “lugnast”. De två andra topparna, Mera Peak och Island Peak, brukar vara desto mer trängsel i. Från baslägret har vi en fantastisk utsikt. I Basecamp finns inga vattenkällor så all mat och vatten bärs upp från dalen nedanför.

DAG 11: BASE CAMP (5000 M Ö H) ->HIGH CAMP(5500 M Ö H)
Beroende på status på gruppen och vädret så nyttjar vi antingen denna dag för vila och ytterligare träning eller så vandrar vi upp till High Camp och förbereder oss inför toppturen.
Vandringen till high camp är okomplicerad och tar en halv dag, cirka 4-5 timmar. Utsikten härifrån är spektakulär. I High camp vilar vi upp oss och förbereder oss för toppturen som påbörjas natten därpå.
Utsikten är något utöver det vanliga. Du bor alldeles mittemot ett av världens vackraste berg, Ama Dablam. Du ser i princip hela Khumbu Valley från höjden. High Camp i sig är väldigt vackert beläget vid en liten sjö, i en sänka skyddad från vind.
Vi ser till att vi känner oss bekväma med all utrustning och laddar upp genom att äta och dricka så mycket det går, så att vi är rejält förberedda inför toppturen. Vi går och lägger oss tidigt i våra tält och försöker få så mycket sömn det går.

DAG 12: TOPPTUR! (6119 M Ö H)
Nu gäller det – nu ska vi till toppen!
Vi går upp ca kl 02.00 för att äta frukost och sen går vi för att möta den vackra soluppgången. Första delen av topptursnatten går på fast klippa & sten för att sedan bytas ut mot snö. När vi kommer fram till det första snöfältet tar vi på oss stegjärnen och fortsätter vandra uppför. Vi klipper så småningom in oss i det fasta repet som redan är uppsatt i förväg för att vara säkrade vid branta sektioner. Vid ett tillfälle under vägen mot toppen krävs det lätt klättring uppför ett klipparti. Det är en tuff dag! Kombinationen av vandring med stegjärn och hög höjd gör att detta är en utmaning utöver det vanliga. Snart närmar vi oss dock toppen och känslan av att stå där är helt otrolig. Vi klarade av det! Nu blir det fotografering och glädjekramar innan dess att vi vandrar nedåt igen. Vi tar oss hela vägen ned till Base Camp för att sova sista natten på berget. Vilken dag! Någonting att minnas för resten av livet.

DAG 13: FLYG TILL LUKLA / KATHMANDU
Efter frukost vandrar vi tillbaka till Lobuche och där blir vi upphämtade av helikoptern som flyger ned oss till Lukla. Det är en smått overklig upplevelse att se hela Lobuche och Everest Base Camp från höjden – men också en känsla av stolthet! Helikoptern tar oss ned till Lukla där vi inväntar flyget till Kathmandu där det väntar en avslutande segermiddag.

DAG 14/15 – RESERVDAGAR
Dessa dagar har vi som reservdagar om vädret är dåligt eller om gruppen behöver vila. Om inte dessa dagar nyttjas så tar vi oss tillbaka till Kathmandu så snart expeditionen är avklarad. Upplägget på plats kommer vara flexibelt och beslutas av ansvarig guide.

DAY 16 – FLY HOME TO SWEDEN
We look back on a fantastic expedition and you will hopefully go home with a feeling of joy, pride and happiness. See you later!

 • Guidning av svensk expeditionsledare
 • Övernattningar och frukost på hotell i Kathmandu, del i tvåbäddsrum
 • Övernattningar i tehus enligt program, del i tvåbäddsrum
 • Tält att sova i inklusive liggunderlag för tältnätter
 • Middagstält med stol och bordar
 • Mat och dryck, helpension, under hela bestigningen
 • Kokat vatten, kaffe och te
 • Klätterutrustning för toppturen: Rep, isskruvar, jumars m.m.
 • Klättersherpa, lokal guide
 • Bärare som tar all utrustning 
 • Klättertillstånd och nationalparksavgifter
 • Inrikesflyg tur och retur mellan Kathmandu och Lukla
 • Helikopter ned till Lukla
 • Extra dagar i Kathmandu om inte reservdagarna nyttjas
 • Flyg till/från Kathmandu
 • Måltider som ej specificerats i programmet
 • Övrig dryck, annat än vatten
 • Eventuell evakuering/merkostnader av avbruten tur (täcks av reseförsäkring)
 • Dricks till bärteam
 • Försäkringar och avbokningsskydd
 • Personliga klädesplagg och personlig vandringsutrustning

Du kan lägga till två dagar till din vandring om du efter bestigningen vill vandra till Everest Base camp. Hör av dig till oss på info@swett.se för pris och upplägg.

Du hittar också övriga tillval till denna resa HÄR

Avbeställningsskydd via ERV

När du bokat din resa kan du lägga till ett avbeställningsskydd via vår partner försäkringsbolaget ERV.

Detta avbeställningsskydd är ett komplement till din hemförsäkring och täcker ofta fler händelser än många reseförsäkringar.

Du lägger till avbeställningsskyddet efter att du bokar din resa.

Läs mer om avbeställningsskyddet HÄR.

Fråga: Var hittar jag era villkor?

Svar: Du hittar våra allmänna villkor här: www.swett.se/villkor

 

Fråga: Vad betalar jag vid bokning?

Svar: Vid bokning betalar du enbart bokningsavgiften som är cirka 25%. Du ser aktuell bokningsavgift på varje avgång.

 

Fråga: När betalar jag resterande summa?

Svar: Du betalar resterande summa 60 dagar innan avfärd, du kommer få ett mail från Swett med betalningsinstruktioner i god tid innan dess.

 

Fråga: Ingår flyg eller tåg?

Svar: I våra resor ingår tar man sig alltid till resmålet på egen hand och anledningen är att vi vill att våra gäster ska kunna vara flexibla och ankomma från olika platser, kunna stanna några dagar extra och göra extra aktiviteter. Däremot hjälper vi gärna till att boka både tåg och flyg.

 

Fråga: Vad händer om jag blir sjuk eller skadad innan avfärd?

Svar: Se till att du har en reseförsäkring (har du en hemförsäkring så är du försäkrad via den) så står försäkringsbolaget vanligtvis för de merkostnader som en avbokning innebär. Vi säljer också ett avbeställningsskydd via ERV. Du hittar all info om avbeställningsskyddet och hur du tecknar det här: https://www.swett.se/avbestallningsskydd/

 

Fråga: Kan jag betala för flera?

Svar: Det går jättebra, klicka bara i hur många personer du vill boka så kommer du att kunna betala för fler personer samtidigt.

 

Fråga: Vilka betalningsalternativ finns?

Svar: Vi erbjuder i dagsläget betalning via kort och faktura. Bokar du in dig via vårt bokningssystem här på hemsidan så betalar du med ditt betal/kredit-kort. Vill du betala via faktura så mailar du till info@swett.se

 

Fråga: Kan jag köpa avbeställningsskydd?

Svar: Ja, du hittar info här: https://www.swett.se/avbestallningsskydd/

 

Fråga: När börjar programmet?

Svar: De datum vi presenterar på hemsidan utgår ifrån första dagen på plats vid resmålet och sista dagen på resmålet. Vissa av våra resmål behöver du flyga dagen innan programmets start. Kontakta oss om du har frågor!

NYHETSBREV

Missa inte att prenumerera på vårt inspirerande nyhetsbrev där du får nyheter om våra resor, kampanjinformation och tips&tricks!

Din mailadress

x