Kul att du ska med på äventyr till Kroatien!

Här hittar du allt du behöver veta inför din resa. Under fliken “Inför resan” hittar du vad du behöver göra innan avresa. Scrolla även ner på denna sida och klicka på din avresa för viktiga deadlines inför avresa. Därefter kan du titta på utrustningslistan, träningsprogrammet. Spara sidan som en favorit/bokmärke så du lätt hittar den till nästa gång! 

Har du frågor och funderingar är du självklart alltid välkommen att höra av dig till oss på:

Mail: resenar@swett.se
Telefon: 08 – 1285 5895
Telefontider: måndag – fredag 09:00 – 14:00

2021

12 - 16 oktober

Nedan hittar du viktiga deadlines och tider för din resa till Kroatien

 • Senast dag att lämna in Gästinformationen: 1 augusti
 • Avresemöte via Google Meet: 15 september i 12:00-13:00
 • SENAST ankomst till Split flygplats (Resnik) 12 oktober: 12:00
 • TIDIGAST avresa Split flygplats (Resnik) 16 oktober: 12:00

16 - 20 oktober

Nedan hittar du viktiga deadlines och tider för din resa till Kroatien

 • Senast dag att lämna in Gästinformationen: 1 augusti
 • Avresemöte via Google Meet: 15 september 12-13
 • SENAST ankomst till Split flygplats (Resnik): 16 oktober: 12:00
 • TIDIGAST avresa Split flygplats (Resnik): 20 oktober ** enligt ök efter fortsatt program i Trogir

ATT GÖRA INFÖR RESAN

Med de rätta förberedelserna blir äventyret mycket roligare!

Kanske är du redan taggad på att komma igång med förberedelserna eller så undrar du “vart ska jag börja?!”. Vi hoppas att informationen nedan ska hjälpa dig i dina förberedelser. Där hittar du bland annat information om hur du bokar flyg/tåg, info om facebookgruppen och rabatter för dig som Swett-resenär.

Nu kör vi!

BOKA FLYG/TÅG

Resans officiella program börjar i Kroatien. Då flygbolagens tidtabeller varierar kan mötesplatsen variera, detta för att underlätta din flygbokning. Under fliken “Din resa” ser du vilken flygplats som gäller för just din resa och när du senast behöver vara på plats/tidigast kan åka. Från flygplatsen åker vi direkt till Igrane där våra vandringar börjar,

Boka tåg
Möjligheten finns att göra resan klimatvänlig och ta tåget till Kroatien. Vår samarbetspartner tågcharter.se hjälper dig gärna att hitta en rutt som passar dig. Uppge att du är resenär hos Swett och vilken avresa du ska åka på så kan de ge förslag på tågtider som passar.

Teamet på Tågcharter står redo att hjälp er, kontakta dem på följande:
E-post: miljoresor@gmail.com
Telefon: +46 (0) 70 256 24 45

Boka flyg
Du väljer själv var du köper din flygbiljett. Vill du ha förslag på flyg rekommenderar vi att du vänder dig till vår samarbetspartner MK Airbroker, de har bra personlig service och dessutom bra avbokningsförsäkringar. De har koll på alla våra avgångar och är vana att hjälpa våra gäster. Ange att du är Swett-resenär, när du vill åka och från vilken plats så kommer de med förslag. Flygbolagen släpper sina biljetter tidigaste ett år innan avresa.

Teamet på MK Airbroker står redo att hjälp er, kontakta dem på följande:
E-post: bokning@mkairbroker.se
Telefon: +46 (0) 8 16 69 30

Redan i Kroatien eller stanna längre?
Kanske väljer du att förlänga semestern och ta några extra dagar i Kroatien – härligt! Vi hämtar och lämnar respektive flygplats så se till att ta dig till ankomsthallen på utsatt tid för att möta guiden och gruppen.

FYLL I GÄSTINFORMATION

Alla resenärer måste fylla i en Gästinformation inför avresa. I Gästinformationen uppger du bl a personuppgifter, flyguppgifter och information om din hälsa. Det är information vi behöver för att planera er vistelse och ta hand om er på bästa sätt. Du fyller i Gästinformationen här på infosidan på fliken “Gästinformation”. Du kan tidigast fylla i 4 månader innan avresa och senast 3 månader innan avresa.

OBS! Du som gäst ansvarar för att inskickad information är korrekt t o m resans slutdatum. Vid ändring av inskickad Gästinformation kontakta oss på resenar@swett.se.

RABATT HOS HAGLÖFS OCH ADDNATURE

Självklart har vi rabatter för dig som resenär ifall du behöver komplettera din utrustning.

Som resenär hos oss har du 20% rabatt på Haglöfs Brand Stores mot uppvisande av bokningsbekräftelse.
Du har även 15% rabatt på AddNatures webbshop med rabattkod SWETT2021. Rabatten gäller ej Garmin, Hilleberg, Thule och La Sportiva. Koden gäller även i butik!

Dessa rabatter går inte att kombinera med andra erbjudanden.

DRICKS

Förutom vår svenska guide har vi även vår lokala guide Albert med oss på resan. I Kroatien är det kultur att ge dricks till den lokala guiden om du är nöjd med servicen så det kan vara bra att ha med sig lite kontanter för att ge dricks. Du väljer själv hur mycket dricks du vill ge beroende på hur nöjd du är. En riktlinje är 120 – 150 Kuna för hela resan (ca 15-20 Euro).

FACEBOOKGRUPPER

Det finns flera härliga facebookgrupper att gå med i inför avresa.

1. Swett resenärer!

Denna grupp är öppen för både tidigare resenärer och er som ska ut på äventyr. I gruppen delar vi erfarenheter och minnen från äventyr våra äventyr och är en perfekt grupp att få tips från andra resenärer som gjort samma resa. Gå med i gruppen HÄR.

2. Swett höjdmeterkämpar!

Vår egen träningsgrupp som är till för att sprida träningsglädje och inspiration för att komma igång och hålla i träningen. En bra grupp för att hitta träningskompisar, träningsinspiration och dela din träning med andra resenärer. Gå med i gruppen HÄR.

3. Resans egna Facebookgrupp

Innan avresa är det kul att lära känna sina resekompisar. Därför skapar vi en sluten Facebookgrupp som endast är till för er som reser det datumet och oss på Swett. Inbjudan till gruppen och instruktioner delges ca tre månader innan avfärd. I gruppen kan vi sen peppa varandra, diskutera och ladda upp inför resan. Guiden för resan presenterar sig ca en månad innan avfärd.

 

Följ också Swetts officiella sida på Facebook. Där publicerar vi foton och videos från resorna och annan härlig vandringsinspiration! För att komma till vår Facebooksida, klicka HÄR

AVRESEMÖTE

Vi har avreseinformation via Google Meet inför alla våra resor. Det är enbart ni som reser tillsammans på det här äventyret och vi på Swett som deltar. Här går vi igenom ett mer detaljerat schema av vad som komma skall och ni kan ställa specifika frågor inför avresan. Under fliken “Din resa” hittar du datum och tid för just din resa så lägg in i kalendern redan nu! Cirka en vecka innan mötet får du åtkomstlänk och instruktioner.

ÖVRIGT

Förutom informationen ovan:

 • Gå igenom utrustninglistan och se till att du har allt du behöver
 • Följ träningsprogrammet så du är fysiskt redo

Här hittar du resans program!

Här kan du scrolla ner och läsa vad som händer dag för dag under resan. Du hittar även lite tips och information om boenden.
Som alltid vid resor gäller det att vara flexibel och förändringar i programmet kan alltid ske beroende på förutsättningar.

Kort fakta Biokovo:
Provins: Dalmatien
Plats: Bergsmassivet Biokovo sträcker sig längs med Makarska rivieran, Adriatiska havet, i södra Kroatien.

Högsta punkt: Sveti Jure, 1762 möh (Kroatiens näst högsta punkt)
Meriter: Området kring Makarska rivieran är känt för många saker: bla vin, olivolja och lufttorkad skinka

Dag 1

Vackra Dalmatien vid havet i KroatienVandring: En kort byvandring i Igrane
Höjdpunkt: Lugnet i den lilla fiskebyn Igrane
Boende: Dubbel/twin-rum på hotel Tri Volta i Igrane
Måltider: Lunchpaket och middag

Äntligen dags för härliga dagar i Kroatien! Vi möts i ankomsthallen på flygplatsen (vilken flygplats vi möts på skiljer sig åt beroende på flygens tidtabell). Vi passar på att gå på toa på flygplatsen innan vi tar oss till vår buss som ska ta oss till den lilla byn Igrane. Resan tar ca  1,5 – 2  timmar. Vi äter lunchmacka i bussen och njuter av utsikten över det Kroatiska landskapet och Adriatiska havet. Väl framme checkar vi in på vårt hotell Tri Volta som drivs av familjen Talijancic, med pappa Emil i spetsen. På eftermiddagen hinner vi med en tur i byn Igrane och kanske lockar ett dopp i havet redan i dag? Vi äter en god kroatisk middag och peppar inför morgondagens vandringsetapp!

Att tänka på:

 • Det finns endast en bankomat i Igrane och växelkursen är hög så se till att växla till dig Kuna på flygplatsen eller hemma i Sverige
 • Vi bor även sista natten på Tri Volta så om du har extra bagage med dig kan du lämna det på hotellet under tiden vi är i Biokovo

 

Kort om boendet:
Vi väljer att övernatta i den lilla byn Igrane för lugnet och det gemytliga i den lilla fiskebyn.

Hotellet Tri Volta är ett lägenhetshotell med fantastisk utsikt över havet! Vi bor i dubbel/twin-rum, lägenheterna består oftast av 2-4 rum.

Dag 2

Vandring: Igrane – Srida Sela (-Tucepi – Srida Sela)
Höjdpunkt: Att komma upp bland bergen!
Distans: 13-14 km
Vandringstid: 4,5 – 5  h (+1,5-2 h)
Boende: Flerbäddsrum på Villa Franella 
Måltider: Frukost, lunch och middag

Idag är det äntligen dags att snöra på sig kängorna och ge sig iväg! Vi äter frukost och får med oss lunchpaket för dagen. Målet för dagen är bergsbyn Srida Stela. Vi passerar flera byar under dagen där vi får en inblick i hur lokalbefolkningen bor så här längs med Makarska rivieran. Vi stannar till i Spile och njuter av utsikten och våra lunchpaket inan vi fortsätter vandringen. Idag vandrar vi mycket på asfalt och tar inte för många höjdmeter, detta är resans enklaste vandring. Väl framme i Srida Sela checkar vi in på Villa Franella där vi ska övernatta. Den som vill kan vandra ner till kustbyn Tucepi för ett dopp eller bara lugnt strosa i byn. På kvällen avnjuter vi ännu en kroatisk middag tillsammans.

 

Att tänka på:

 • Det kan vara bra med mellanmål för våra långa vandringsdagar. Vi rekommenderar att ta med energibars eller nötter/frukt.

Dag 3

Vandring: Srida Sela – Vosac
Höjdpunkt: Helgrillat lamm hos Elvis!
Distans: 16–17 km
Vandringstid: 7–8 h
Boende: På madrass i toppstugan Vosac
Måltider: Frukost, lunch och middag

Idag väntar en heldag bland bergen! Vi vandrar in i Biokovo nationalpark och börjar stigningen uppför direkt från start. Efter ca 3 timmar vandringen kommer vi till Elvis hus där det väntar lunch i form av helgrillat lamm! Vi behöver inte vara rädd för att maten ska räcka då portionerna är stora.  Efter lunchen och en kopp kaffe ute i solen fortsätter vandringen uppåt. Vi ska ta oss till toppstugan Vosac. Eftermiddagsetappen är ca 4 timmar vandring i ett fantastisk landskap! Väl framme i Vosac väntar en fantastisk utsikt och kroatiska delikatesser. Härligt att fira efter en lång dag i bergen.

 

Kort om boendet i Vosac:
Vosac är en liten toppstuga som drivs av alpenistklubben i Biokovo.
Här sover vi i ett enda stort rum på madrasser på golvet. Du tar med dig din egen sovsäck som du kryper in i på kvällen. Här uppe kan det blir lite kallt så det kan vara skönt att ha med sig en varmare tröja.

Dag 4

Vackra Adratiska havet i KroatienVandring: Till toppen av Sveti Jure! Och sedan tillbaka till Igrane
Höjdpunkt: Att stå på toppen av Sveti Jure
Distans: 6-7 km
Vandringstid: 3-4 h
Boende: Dubbel/twin-rum på Tri Volta
Måltider: Frukost, lunch och middag

Dags för topptur! Från Vosac vandrar vi en ganska tuff bit upp till toppen av Sveti Jure, 1762 möh. Den med trötta ben kan istället välja en kortare vandring och möta upp resterande vid lunchen. När vi njutit av utsikten av toppen och tagit våra bilder väntar vår buss på att ta oss ner till dagens lunch: Peko hos Peka. Peko är en kroatisk specialitet där de bakar kött och grönsaker i en ugnsform på öppen eld. Återigen blir vi bortskämda av den kroatiska kokkonsten! När vi känner oss nöjda tar vi bussen ner mot kusten igen. Den som vill kan hoppa av bussen för en sista vandring längs kusten tillbaka till Igrane. Vi kommer fram någon gång under eftermiddagen och har lite egen tid innan det är dags för avslutningsmiddag i byn. 

Dag 5

Resans sista dag!
Vi packar ihop våra saker och tar bussen tillbaka till flygplatsen. En kort men händelserik resa är över och mätta och nöjda åker vi hem igen.

 

Tack för det här äventyret!

Att packa till Kroatien

En vandrares bästa vän är dess utrustning och på vår resa till Kroatien behöver vi vara beredda på alla olika sorters väder.

Vädret i Kroatien under våra resor brukar vara behagligt, som en skön svensk sommardag, men som vandrare behöver vi vara beredda på både något kallare förhållanden med regn och blåst och riktigt varma dagar med starkt skinande sol. 


Här hittar du information om hur du packar inför Kroatien. Du hittar:

 1. Video: grundläggande om packning och utrustning
 2. Checklista för utskrift: checklista att checka av när du packar
 3. Utrustningstips: konkreta beskrivningar av utrustningen, materialval och användningsområde 

utrustningstips

ATT PACKA I

Du packar alla dina saker i en ryggsäck på ca 40 liter som rymmer allt du behöver ha med dig dessa dagar. Ryggsäcken bör väga så lite som möjligt och inte mer än 7-8 kg med all din packning.
Viktigast är att ryggsäcken har ett ordentligt höftbälte och sitter bra på din kropp. 

Allt du packar ska packas vattentätt. 
Det kan naturligtvis vara fint väder på berget men om det är regn så är det viktigt att
skydda utrustningen så du slipper gå i blöta grejer.

Hur du packar vattentätt:

 • Packa alla dina grejer i vattentäta påsar, så kallade drybags. Dessa finns i olika storlekar och färger. 
 • Du bör ha ett regnskydd till din dagsryggsäck

NÄRMAST KROPPEN

Det du har närmast kroppen ska värma och transportera bort fukt. Undvik bomull! Enkel regel,
håll dig till den. Närmast kroppen är vår starka rekommendation att du använder plagg av merinoull, ull eller syntet. Vår absoluta favorit är merinoullen som är mjuk och skön mot huden. Den transporterar bort fukt och kyler dig när det är varmt, samtidigt som den värmer när det är kallt. Dessutom tar den inte åt sig lukt — helt fantastisk! För bättre slitstyrka kan det vara bra att kombinera merinoull eller ull med syntetfiber. Det är bra i exempelvis strumpor, som har ett högt slitage. 

Är det varmt och soligt kanske du vandrar i t-shirt. Även här rekommenderar vi t-shirt i ull då funktionströjor tenderar att hålla inne värme och lukta. Om du vill ha funktionsmaterial välj då ett som andas lite bättre.


Gällande strumpor är det en smaksak att ha dubbla eller enkla strumpor. Fördelen med att ha dubbla strumpor (en tunn liner och en tjockare vandringsstrumpa) är att det kommer luft mellan strumporna och risken för skav och blåsor är mindre. Säkerställ att du har tillräckligt med plats i dina kängor och provgå med olika antal strumpor och tjocklek för att hitta det som passar dina fötter bäst!

FÖRSTÄRKNINGSPLAGG

Tunn vandringsdunjacka

Förstärkningsplagg är det du tar på dig över ditt första lager när det är kallare väder, under rasten på kvällen. För överkroppen bör du ha med dig en fleecejacka/ulltröja och en tunn vandringsdunjacka/väst. Den tunna dunjackan/västen är perfekt att ha som ett mellanlager under vandringen, dessutom tar den väldigt lite plats i väskan. Även fleecejackan/ulltröjan kan användas under vandringen eller på kvällen. Som alternativ till dunjacka finns det jackor med syntetiskt foder, som också är väldigt bra. Det mest kända syntetiska fodret är Primaloft. 

 

 

 

 

SKALKLÄDER

Skaljacka

Det yttersta lagret skall stå emot det väder och vind som naturen serverar dig för stunden. Om det blåser eller regnar skall kläderna hålla tätt och se till att kroppsvärmen stannar hos dig. Samtidigt måste de andas, så de släpper ut fukt och överskottsvärme. För resan till Kroatien brukar det räcka med “vanlig” regnjacka och regnbyxor men om du har ordentliga skalkläder rekommenderar vi dessa varmt.

Att tänka på för skalkläder:

 • Köp skalkläder av bra kvalitet, exempelvis från Haglöfs
 • Skalkläderna bör vara i Goretex eller annat aktivt membran
 • Har du skalkläder som har några år på nacken: säkerställ att membranet fortfarande håller och impregnera
 • Vattenpelare: > 10 000 (gärna högre)
 • Vi rekommenderar huva på jackan
 • Provgå kläderna innan du köper så du känner att det rör sig skönt med kroppen
 • Följ säkerhetsråden för tvätt och hantering (se nedan)

 

ÖVRIGA KLÄDER

Då vädret kan skifta är det bra att både ha med sig vandringsshorts och vandringsbyxor. Dina vandringsbyxor bör vara vindavvisande. Det kan vara skönt att ha med sig en tunn vindtät jacka att slänga på sig under rasten eller lunchen. Den vindtäta jackan står som frivillig i checklistan och om du har svårt att hålla viktrestriktionerna kan denna prioriteras bort. Efter en lång vandringsdag är det skönt att byta kläder när vi är tillbaka på boendet. Dina “hängkläder” bör vara mjuka och sköna och lätta att dra på.

Det är viktigt att skydda huvudet från solen så packa med en keps eller hatt. Din buff kan du använda runt halsen, huvudet eller som svettband – mycket praktiskt! Glöm heller inte badkläder och resehandduk om du vill ta dig ett dopp i havet!

 

SKOR

Du behöver två olika par skor med dig. Du kommer spendera mycket tid i dina vandringskängor så se till att du har ett par som sitter skönt på dina fötter och gå in dem. Vi rekommenderar att du går till en välsorterad butik, ber om hjälp och provar in dina kängor. Bra märken är tex Meindl. I Biokovo nationalpark, där vi vandrar, är det kuperat och stenigt varför vi behöver ordentliga kängor som skyddar vrister och knän.Förutom vandringskängor behöver du ett par skor att ha på kvällen. Det kan vara lägre trekkingskor, löparskor eller sandaler om du föredrar det. 

Att tänka på gällande vandringskängor:

 • Kängorna ska sitta skönt på dina fötter – provgå!
 • En blandning av skinn och Goretex kan vara bra då de skyddar bra samtidigt som de andas och torkar snabbare
 • Se till att du får plats med dubbla strumpor (om du vill ha det)
 • Gå in skorna ordentligt!

ÖVRIG UTRUSTNING UNDER VANDRINGEN

Du behöver skydda dig mot solen som kan bli väldigt stark. Då vi kommer vara utomhus och exponerade för solen är det viktigt med ordentligt skydd. Du behöver ett par solglasögon med ordentligt UV-skydd. Tänk sportigt framför snyggt! Förutom solglasögonen behöver du solskyddsfaktor med SPF 30-50, kom även ihåg solstift för läpparna! 

För att avlasta rygg och knän bör du ha ett par justerbara vandringsstavar. Vandringstavar har många fördelar. Dels är det skönt att använda stavarna när du går uppåt för att få mer kraft och dessutom avlastar det kroppen enormt mycket när du går nedför. Vandringstavarna bör kännas sköna att hålla i, vara justerbara och inte kännas tunga. Vi gillar märket Gipron.

SOVGREJER

För natten i bergsstugan Vosac behöver du ha med en sommarsovsäck. Då brer vi ut madrasser på golvet (finns på plats) och sover i gemensamt rum. 

VATTEN OCH ENERGI

Nalgene vattenflaska

Varje morgon kommer du få vatten att fylla på inför dagen. Du behöver ha med dig en vattenflaska i hårdplats och en vätskepåse. Vätskepåsen är en påse med slang som du har i dagsryggsäcken och därmed lätt kan ta små sippar vatten under tiden du går. Vätskepåsen bör vara 1- 1,5 liter stor (storlek större om du vet att du dricker mycket) och du bör undvika budgetvarianterna då dessa tenderar att läcka lätt. Förutom vätskepåsen behöver du en vattenflaska i hårdplats. För vattenflaskor gillar vi märket Nalgene men ta den du tycker bäst. Att kombinera vätskepåse med vattenflaska är vår rekommendation men om du endast vill ha vattenflaska går det naturligtvis bra. Tänk på att det kan bli mycket varmt och vi behöver därför ca 2 liter vatten med oss under dagarna.

Vätskepåse/camelbak

Från smörgåslunch dag 1 till frukost sista dagen ingår helpension, det vill säga frukost, lunch och middag.  Förutom detta kan det vara bra att ha med lite extra mellanmål (speciellt om du vet att du är av den hungriga typen). Vi rekommenderar energibars, nötter, torkad frukt och godis. En riktlinje kan vara 1 bar/dag, nötter och en godispåse. Det går även att köpa snacks och godis i Makarska för den som vill.

HYGIEN

En toarulle är alltid bra att ha med i dagsryggsäcken om behovet uppstår.  Det kan vara skönt att ha med våtservetter att torka av sig efter en lång dag eller händerna efter måltid ute. 

Ta med dig ett eget litet medicin/sjukvårdskit med det du själv kan behöva, tex plåster, skavsårsplåster och tejp och naturligtvis ditt egna medicinförråd.

VIKTIGA PAPPER

PASS/ID

Ta med pass/ID för resa inom EU.

FÖRSÄKRING

Du behöver ha en giltig reseförsäkring, vilket du oftast har via hemförsäkringen. Säkerställ med ditt försäkringsbolag att den täcker aktiviteten. Viktigt! Skriv ut ditt försäkringspapper och sätt in i en plastficka, under vandringen ska det förvaras i topplocket.

KONTANTER

Det är fortfarande kontanter som gäller i Italien och kuna är valutan. Till måltiderna ingår det vatten och kaffe men övrig dryck köper du själv. 

 

TRÄNING INFÖR KROATIEN

Grattis! Vilken fantastisk upplevelse du har framför dig. För att du ska komma förberedd och ge dig bästa förutsättningar att kunna njuta av resan är träning en viktig del av dina förberedelser. Här hittar du massa matnyttiga tips och trix kring träning och vilken träning du just nu ska lägga fokus på.

Du hittar även ett träningsprogram som sträcker sig över 6 månader (27 veckor). Träningsprogrammet finns i pdf så du lätt kan skriva ut det om du vill.

Lycka till med träningen – nu kör vi!

Träna smart och kontinuerligt – gör det enkelt!

Träning kan vara både komplext och enkelt. Det är många parametrar som spelar in och vi har alla olika förutsättningar. Vi har olika träningsbakgrund, familjesituation, intresse och fysiska förutsättningar. En sak är dock säker. Träning ger färdighet och varje nedlagd timme i form av träning får du betalt tillbaka flera gånger om. Både i form av en härligare upplevelse på resmålet, då du har mer ork att njuta av omgivningar och intryck, men också i vardagen med en god hälsa och högre välbefinnande. Oavsett din motivation till träning finns det en regel som gäller över alla träningsprogram, fysiska teorier och pulsanalyser:

Den bästa träningen är den som blir av!

 

Alltså. Sätt inte upp några orealistiska mål och gå inte ut för hårt. Satsa på att få till kontinuerlig träning varje vecka och gör det du tycker är kul, så att träningen blir av. Gör en träningsplan för veckan varje söndag kväll och sen försöker du hålla den till 100%. Det krävs givetvis lite jävlar anamma ibland och några pass är man inte alls så sugen på. Därför är det bra att skynda långsamt och stegvis öka träningen, så att man hela tiden håller uppe motivationen och glädjen i sin träning. Ett bra tips är att försöka få till veckans första pass så tidigt i veckan som möjligt (helst redan på måndagen) då brukar det vara lättare att hålla i resten av veckan.

Nedan har vi satt ihop ett träningsprogram som är tänkt att förbereda dig inför resan. Beroende på din nuvarande träningsnivå kan du behöva minska eller öka mängden träning. Resan är en njutarresa med vandring och god mat och dryck men underskatta ändå inte träningsprogrammet. Det är anpassat för att en relativt otränad person ska komma i så pass bra form att hen kan njuta av resan. Vi vandrar i kuperad terräng flera dagar i rad och behöver därför förbereda kroppen inför det. Se träningsprogrammet som en investering i dig själv och din upplevelse på plats!

Hur du använder träningsprogrammet

Det här är ett träningsschema som är baserat på sex månaders träning och pågår i 27 veckor. Om du ska resa i slutet av januari, så innebär det att vecka 1 på träningsschemat börjar i slutet av juli. Om du börjar träningen tidigare än sex månader kan du köra igång med vecka 1 men hålla i de lugnare delarna (vecka 1-8) under en längre period innan du går vidare på nästa period. Vecka 18-26 är tuffa veckor och det är få av oss som orkar hålla uppe den träningsintensiteten under längre tid än vad som finns i träningsprogrammet. Du kan även välja att köra hela träningsprogrammet igenom och sedan börja om från början och modifiera utifrån där du är just där och då.

 

Upplägget på träningsprogrammet är tänkt att passa dig som inte tränar så mycket idag och vill få in en bra rutin och komma väl förberedd till äventyret. Är du idag van att träna kontinuerligt så se schemat som en rekommendation som du kan plocka delar ifrån och addera till det du tränar idag. Kanske behöver du plocka bort någonting från din vanliga träningsrutin för att få in alla träningspass som är ändamåls specifika (dvs backträningen).


Veckodagarna i träningsprogrammet är bara ett förslag och du anpassar det naturligtvis efter ditt schema. Se till att du får tillräckligt vila mellan passen så du inte kör flera tuffa pass efter varandra.


Du är alltid välkommen att kontakta oss på Swett om du vill ha vägledning.

Träningsformer

Träningsprogrammet är uppdelat i tre olika typer av pass där varje pass har olika syften. Om du någon vecka inte hinner göra alla pass så prioritera backträningspasset och därefter konditionsträningen. 

Konditionsträning
Syftet med konditionsträningen är att stärka grundkonditionen och vänja muskler och leder vid kontinuerligt arbete. Vad du gör som konditionsträning spelar ingen roll. Det kan vara löpning, cykling, längdskidåkning, spinning eller simning. Välj det som du tycker är kul och som passar dig. 

Utgå ifrån din status idag och sikta hellre på att orka träna ett helt pass med lika hög puls istället för att gå ut för hårt och sen inte orka hålla pulsen uppe på slutet. Kondition är en färskvara och du kommer snabbt märka skillnad ju fler pass du gör.

Backträning

Syftet med backträningen är att stärka benmuskulaturen och vrister, vänja kroppen vid kuperad terräng och även träna konditionen. Det här är det träningspass som de flesta vanligtvis inte har i sin vanliga träningsrutin men detta pass är det ändamåls specifika passet som är superviktigt att få in. Gå upp och ned i en backe, lågintensivt och inte löpning. Gå helst i dina vandringskängor, använd gärna stavar och ha en ryggsäck med lite vikt i. Det kan vara bra att variera rena backträningspass med att vandra i varierande terräng, gärna kuperad terräng i skogen, där det både finns backar och är mer flackt.

Har du ingen bra backe kan du även använda dig av trappmaskin eller trappor. Även kortare, inte så branta backar, är bra att gå i och vi rekommenderar att du varierar vilka backar du går i då kroppen snabbt vänjer sig när vi kör samma terräng upprepade gånger.

Styrketräning

Syftet med styrketräningen är att bygga upp en stabil och stark kropp med fokus på vår bålstabilitet. Fokusera på uthålligheten i styrketräningen, dvs träna med låg belastning och många repetitioner. I slutet av träningsprogram hittar du förslag på övningar och även ett specifikt träningsupplägg som är enkelt att köra vart som helst, med eller utan vikt.

 

Kort om rörlighetsträning och stretch

Det finns inga specifika pass i träningsprogrammet för rörlighetsträning och stretch men vi rekommenderar att du alltid har med rörlighetsträning som en del av ditt träningspass. När du börjar träna en ny träningsform kommer du snabbt känna att muskler som är ovana vid den belastningen blir ansträngda och kanske till och med ger träningsvärk.

Efter ett backträningspass är det till exempel viktigt att sträcka ut höft, höftböjare, rumpa, hamstrings och vader. Lägg gärna även in lite rörlighetsträning för rygg och axlar som brukar kännas efter att ha gått mycket med ryggsäck.

INSPELNING FRÅN DIGITALA UPPTAKTSTRÄFFEN 2 DECEMBER 2020

 

Här nedan kan du se inspelning från den digitala upptaktsträffen inför 2021 års resor.
Upptaktsträffen börjar med en presentation och avslutas med en frågestund där Ebba svarar på de frågor som kom upp under träffen.

ALLMÄNT OM RESAN

När bör jag boka flygresan?

Flygbolagen släpper sina flygbiljetter 11 månader innan och att boka tidigt innebär större chans till låga priser och bra avgångar. Vår samarbetspartner MK Airbroker hjälper dig gärna att hitta lämpliga avgångar. De har koll på vilka dagar och tider du behöver förhålla dig till och kan även se övriga gästers bokningar så ni kan resa tillsammans.

Hur fungerar transfer från flygplatsen?

Vår transfer och våra guider möter upp er på flygplatsen och därifrån åker vi direkt till Igrane.  Om du anländer till Kroatien på annat sätt än flyg direkt till resans start får du innan avresa information om vart och när du ska möta upp gruppen på flygplatsen.

Hur bor vi?

Vi kommer bo på tre olika ställen och sätt!

I Igrane bor vi på ett lägenhetshotell i twin/dubbelrum där vi bor flera i en lägenhet men endast två och två i varje rum.
I Srida Sela bor vi i en villa i olika konstellationer. Vissa rum är dubbel/twin medan andra är flerbäddsrum
I Vosac bor vi alla i ett stort rum på madrasser på golvet.

Hur görs rumsindelningen?

Vi utgår från ditt resesällskap och försöker i möjligaste mån placera personer i samma resesällskap i samma rum. Är du singelresenär placeras du med andra singelresenärer. Vi tar i möjligaste mån hänsyn till personers kön vid rumsfördelningen men kan inte garantera att du får dela rum med en person av samma kön. Hör av dig till oss för eventuellt singelrumstillägg.

Hur är vädret?

Under de perioder vi vandrar är det som en svensk sommar. 20 plusgrader och väldigt behagligt. Vid toppstugan Vosac kan det dock vara blåsigt och lite kyligt om kvällen så det är skönt med en tjockare tröja.

Behöver jag bära med mig all packning?

Då vi har tre dagar i bergen där vi bor på olika ställen behöver du bära med dig all packning för de dagarna. Dock har vi en transport som vi kan skicka med sovsäckar och eventuella extrakläder. Du kan lämna en väska på hotelleti Igrane då vi kommer tillbaka dit efter dagarna uppe i Biokovo.

UTRUSTNING

Vilken ryggsäck ska jag ha?

Det viktigaste gällande ryggsäck är att den sitter skönt på dig och har ett ordentligt höftbälte för att avlasta axlarna (ingen av typen Kånken). Vi rekommenderar ca 40 liter så du får plats med allt du behöver. Kom ihåg att all din packning ska få plats i en väska. 

Vad är viktigt att tänka på gällande teleskopstavar?

Att tänka på gällande teleskopstavar:
– Att de är justerbara
– Att de går att fälla ihop på ett smidigt sätt så du kan få ner dem i ryggsäcken
– Att de inte känns tunga att hålla i (lättast är inte alltid bäst men du vill inte att de ska kännas tunga)
– Att greppet känns skönt och att du kan justera det
– Att frångå de billigaste alternativet (typ ÖoB, Biltema etc)

Behöver jag förbereda mig för kyla?

Vädret kommer vara behagligt och förhoppningsvis kommer ni njuta i solen de flesta dagar. Eftersom det, precis som under svensk sommar, kan komma regnskurar och blåsa kallt är det dock bra att ha med sig en varmare tröja och skalkläder.

Behöver jag resehandduk?

Ja, det kan vara skönt att ha med sig resehanduk för ett dopp i det blå 🙂 

INFÖR RESAN

Vilken försäkring behöver jag?

Alla Swetts resenärer behöver ha en reseförsäkring. De flesta hemförsäkringar har reseförsäkring men dubbelkolla hur täckande din försäkring är. Viktigt! Skriv ut ditt försäkringspapper och sätt in i en plastficka, under vandringen ska det förvaras i topplocket.

Hur mycket kontanter behöver jag ta med mig?

“Cash is king” i Kroatien så räkna med att det du vill köpa behöver du kontanter till. Valutan är Kuna och det är bäst att växla hemma i Sverige eller på flygplatsen då växelkursen är väldigt hög i Igrane. Du behöver ha med dig kontanter om du vill köpa souvenirer, extra alkoholhaltig dryck och extra snacks.

Behöver jag träna inför resan?

Ja, du behöver träna inför resan. Resan till Kroatien är en av våra lättare vandringsresor men då terrängen är kuperad och vi vandrar i flera timmar behöver du förbereda din kropp på att gå i backe med ryggsäck. Du bör klara av minst 7 timmars vandring med höga kliv. Ju bättre fysik du har desto mer kommer du kunna njuta på plats.

Om du följer vårt träningsprogram kommer du komma väl förberedd och därmed kunna njuta mer av resan. Ett träningssteg här hemma är ett lättare steg under resan!

SÄKERHET

Hur hanteras en nödsituation?

Vi har alltid erfarna guider med på våra vandringar, så om olyckan skulle vara framme blir den drabbade mycket väl omhändertagen. Våra guider bär kompletta medicinska vandringskit och är utbildade i hur man använder dem.

NYHETSBREV

Missa inte att prenumerera på vårt inspirerande nyhetsbrev där du får nyheter om våra resor, kampanjinformation och tips&tricks!

Din mailadress

x