Kul att du ska med på äventyr till Kilimanjaro!

På den här sidan hittar du allt du behöver veta inför din resa. Börja med att läsa igenom fliken “Inför resan” så du vet vad du behöver göra inför avresa. Därefter kan du titta på utrustningslistan, träningsprogrammet och resans program. Spara sidan som en favorit/bokmärke så du lätt hittar den till nästa gång!

Har du frågor och funderingar är du självklart alltid välkommen att höra av dig till oss på:

Mail: resenar@swett.se
Telefon: 023 – 381 16 36
Telefontider: måndag – fredag 09:00 – 16:00

ATT GÖRA INFÖR RESAN

Med de rätta förberedelserna blir äventyret mycket roligare!

Kanske är du redan taggad på att komma igång med förberedelserna eller så undrar du “vart ska jag börja?!”. Vi hoppas att informationen nedan ska hjälpa dig i dina förberedelser. Där hittar du bland annat information om hur du bokar flyg, extranätter, info om upptaktsträffar och rabatter för dig som Swett-resenär.

Nu kör vi!

BOKA FLYG

Du bokar ditt flyg till Tanzania själv. Resans officiella program börjar i Arusha, så du skall boka flyg hela vägen från Sverige (eller din startpunkt) till Kilimanjaro Airport (JRO). Se till att boka det internationella flyget tur och retur så snart du vet hur länge du vill vara borta.  OBS! Ska du vidare till Zanzibar efter Kilimanjaro bokar du din hemresa från Zanzibar.

 

Tider att förhålla sig till vid bokning av flyg: 

Senast ankomst: 15.00 på resans första dag

Tidigast avfärd: Efter frukost på resans sista dag   **OBS! Se nedan för dig som bokat safari eller Zanzibar efter resan

 

Boka flyg
Du väljer själv var du köper din flygbiljett. Vill du ha förslag på flyg rekommenderar vi att du vänder dig till vår samarbetspartner MK Airbroker, de har bra personlig service och dessutom bra avbokningsförsäkringar. De har koll på alla våra avgångar och är vana att hjälpa våra gäster. Ange vilka dagar och tider du behöver förhålla dig till enligt informationen ovan. Flyg går att boka tidigaste ett år innan avresa. 

Teamet på MK Airbroker står redo att hjälp er, kontakta dem på följande:
E-post: bokning@mkairbroker.se
Telefon: +46 (0) 8 16 69 30

För dig som ska till Zanzibar efter berget:
5 dagar (4 nätter) – Tidigast hemresa från Zanzibar flygplats, ZNZ, resans ordinarie slutdatum* + 4 kalenderdagar, någon gång under dagen (resans sista dag är 14 juli kan du resa hem 18 juli)

För dig som ska till Safari efter berget:
3 dagar (2 nätter) – Tidigast hemresa från Kilimanjaro flygplats, JRO, resans ordinarie slutdatum* + 2 kalenderdagar tidigast kl 22.00 (resans sista dag är 14 juli kan du resa hem 16 juli)

*Ordinarie slutdatum är t.o.m. datumet på den resa du bokade. T ex: 21-30 oktober, då är 30 oktober resans ordinarie slutdatum.

BOKA EXTRANÄTTER

Många väljer att komma ner någon dag tidigare eller stanna någon dag extra utöver det officiella programmet som Swett tillhandahåller. Om du har möjlighet till detta är det något vi varmt rekommenderar. Det är skönt att hinna landa lite på hotellet efter en lång flygresa. Vill du göra detta hjälper vi givetvis till med att boka in de extranätter på hotellet i Arusha som önskas*. Skicka ett mail till resenar@swett.se med hur många extranätter och typ av rum du önskar boka.  OBS! Boka dina extranätter så snart du vet för att säkerställa plats.

Priser extranätter (gäller för 2023):

Del i dubbelrum: 890 SEK
Singelrum: 1390 SEK

 

Transfer från flygplatsen och frukost ingår självklart!

TILLVAL

Under fliken “Tillval” kan du läsa om alla härliga tillval vi erbjuder i Tanzania!

FÖRBEREDELSETRÄFFAR

Läs mer om och anmäl dig till våra förberedelseträffar via fliken “Förberedelseträffar”

HYRA UTRUSTNING

För att må bra genom hela resan följer du Swetts packlista och har med dig kläder både för värme och riktigt kalla vintertemperaturer. Se fliken “Utrustning”.

Vill du inte köpa all utrustning tillhandahåller Swett möjligheten att hyra dunsovsäck, varm expeditionsdunjacka, uppblåsbart liggunderlag och duffelbag 110 l.  Mer information och bokning av utrustning, se fliken “Utrustningshyra”.

KÖP PANNLAMPA OCH STAVAR

Vi erbjuder dig att köpa högkvalitativ utrustning från svenska företaget Silva hos oss. Vi har tagit fram ett paket med en pannlampa och vandringsstavar (går även att endast köpa enskilda produkter). Läs mer och lägg din beställning  HÄR

LÄKARUNDERSÖKNING DIAMOX

VARFÖR DIAMOX?

Att vistas på hög höjd innebär en kraftig belastning på människokroppen och det är förenat med risker. Hur du kommer att  påverkas är väldigt svårt att förutspå, men alla påverkas på ett eller annat sätt. För att försöka minska dessa risker och för att försöka optimera förutsättningarna finns läkemedlet diamox som tas i förebyggande syfte för att minska risken för höghöjdsrelaterade sjukdomar. Många vanliga sjukdomar och mediciner kan även påverka risken vid vistelse på hög höjd. Detta kan ofta optimeras inför resan. Mer information och eventuell förskrivning av sådan medicin kan ske via MediOutdoors ”Hälsoundersökning”. MediOutdoor drivs av läkaren Andreas Lundgren som specialiserat sig inom expeditions- och vildmarksmedicin.

 

Bokning av digital hälsoundersökning

Alla Swetts gäster kan via länk nedan boka tid för Hälsoundersökning till rabatterat pris. Vi rekommenderar att du bokar tid ca tre månader innan avfärd för att ha informationen så aktuell som möjligt vid resan. I samband med bokning betalas avgiften via Swish. I bokningsbekräftelsen skickas ett frågeformulär ut (ca 40 frågor, de flesta ja/nej-frågor). Detta fylls i FÖRE telefontiden som bokats. Vid den bokade tiden ringer läkaren Andreas upp för genomgång av frågeformuläret, läkemedel samt vad just Du kan göra för att optimera Dina chanser och minska risker med ditt Äventyr!

Pris Swetts resenärer 2023: 495kr (ordinarie pris 645kr)

 

Länk för att boka hittar du HÄR->

RABATT PÅ UTRUSTNING FÖR SWETT-RESENÄR

Självklart har vi rabatter för dig som resenär ifall du behöver komplettera din utrustning.

Haglöfs: 20% rabatt på Haglöfs hela sortiment av kläder, skor och prylar på Haglöfs Brand Stores mot uppvisande av bokningsbekräftelse.

Meindl: 15% rabatt på Meindl:s kvalitetskängor på meindl.se med rabattkod SWETT2215

Dessa rabatter går inte att kombinera med andra erbjudanden.

FYLL I GÄSTINFORMATION

Alla resenärer måste fylla i en Gästinformation inför avresa. I Gästinformationen uppger du bl a personuppgifter, flyguppgifter och information om din hälsa. Det är information vi behöver för att planera er vistelse och ta hand om er på bästa sätt. Du fyller i Gästinformationen här på infosidan på fliken “Gästinformation”. Du kan tidigast fylla i 4 månader innan avresa och senast 3 månader innan avresa.

OBS! Du som gäst ansvarar för att inskickad information är korrekt t o m resans slutdatum. Vid ändring av inskickad Gästinformation kontakta oss på resenar@swett.se.

PASS

Enligt Tanzanias regler behöver ditt visum vara giltigt 6 månader efter ankomst. Kom ihåg att meddela oss dina nya passuppgifter om du byter pass efter att du fyllt i Gästinformationen.

VISUM

Du kan ansöka om visum online innan avresan eller på plats i Tanzania vid ankomst vilket är väldigt smidigt. Tänk på att visumen är giltiga högst 90 dagar efter utfärdande. Om du ansöker på plats så behöver du ha med dig 50 USD i kontanter från Sverige för betalning på plats. Vår rekommendation är att lösa visum på plats då det är väldigt smidigt (du fyller i ett formulär på flygplatsen, betalar och får ditt visum direkt i passet). 

 

Söka visum online via Ambassaden

Här ansöker ni: https://visa.immigration.go.tz/

Och här står all information: https://visa.immigration.go.tz/guidelines


Uppgifter för visumansökan

De flesta uppgifterna för visumansökan är dina personliga men nedan hittar du information om vad du kan skriva kring frågorna om “local host” samt hotell:

För Local Host kan du skriva nedan:
Host: Mr Godfrey Filex Munishi
Company name: SafariHQ Ltd
Telefonnummer: +255787407043
E-mail: info@safarihq.com
Adress: Aga Khan University ngaramtoni. PO Box 16062 Arusha Tanzania
Relationship: Trekking company
För Hotell information:
Hotel name: Karama Lodge and Spa P.O.
Adress:  Box 1573, Arusha Tanzania

AVBESTÄLLNINGSSKYDD

Vi rekommenderar att du tecknar ett avbeställningsskydd för din resa. Detta avbeställningsskydd är ett komplement till din hemförsäkring och täcker ofta fler händelser än många reseförsäkringar. Avbeställningsskyddet kan du teckna inom 48 h från att du gjort din bokning. Teckna ditt avbeställningsskydd HÄR.

FÖRSÄKRING

De flesta hemförsäkringar har reseförsäkring men dubbelkolla hur täckande din försäkring är när det kommer till hög höjd, aktivitet och ifall du behöver göra något tillägg. Det är viktigt att din försäkring gäller vistelse upp till 6 000 meters höjd. Viktigt! Skriv ut ditt försäkringspapper och sätt in i en plastficka, under vandringen ska det förvaras i topplocket.

Du står själv för eventuella extrakostnader i anslutning till avbruten tur (transport, boende, mat) SPARA KVITTON och ta med försäkringsbolag efteråt! 

VACCINATION

Du kan behöva ta vaccinationer innan resan så kontakta en vaccinationscentral i god tid innan resan, för råd utifrån det skydd du redan har och din allmänna hälsa. Då vaccinationsrekommendationerna ständigt ändras tar vi på Swett inte ansvar för några rekommendationer.

För Gula Febern skriver 1177 följande: “Gula febern finns inte i landet. Du behöver ändå ett intyg som visar att du är vaccinerad mot gula febern, eller ett intyg om medicinskt undantag om du nyligen har besökt eller varit i transit i mer än 12 timmar i ett land med risk för gula febern. Det gäller även om transit sker i en del av landet där gula febern inte finns.”.

VÄXLA PENGAR & DRICKS

Lokala valutan är tanzanianska shilling och det kan du ta ut på flygplatsen eller växla (från dollar) på flygplatsen eller hotellet i Arusha.

Dricks till lokala teamet

Våra bärare får lön enligt  KPAPs (Kilimanjaro Porter Assistans Project) rekommendationer men då Tanzania har en drickskultur förväntas en gäst ge dricks om de är nöjda med servicen. Vi följer KPAPs rekommendationer gällande dricks vilket är 295-350 USD/gäst om du är nöjd med servicen. Du som gäst tar själv med dricks i kontanter (små valörer) så hjälper vi er att dela ut dricksen, så den kommer till rätt person, under en dricksceremoni i slutet av resan.

FACEBOOKGRUPPER

Det finns flera härliga facebookgrupper att gå med i inför avresa.

1. Swett resenärer!

Denna grupp är öppen för både tidigare resenärer och er som ska ut på äventyr. I gruppen delar vi erfarenheter och minnen från äventyr våra äventyr och är en perfekt grupp att få tips från andra resenärer som gjort samma resa. Gå med i gruppen HÄR.

2. Swett höjdmeterkämpar!

Vår egen träningsgrupp som är till för att sprida träningsglädje och inspiration för att komma igång och hålla i träningen. En bra grupp för att hitta träningskompisar, träningsinspiration och dela din träning med andra resenärer. Gå med i gruppen HÄR.

3. Resans egna Facebookgrupp

Innan avresa är det kul att lära känna sina resekompisar. Därför skapar vi en sluten Facebookgrupp som endast är till för er som reser det datumet och oss på Swett. Inbjudan till gruppen och instruktioner delges ca tre månader innan avfärd. I gruppen kan vi sen peppa varandra, diskutera och ladda upp inför resan. Guiden för resan presenterar sig ca en månad innan avfärd.

 

Följ också Swetts officiella sida på Facebook. Där publicerar vi foton och videos från resorna och annan härlig vandringsinspiration! För att komma till vår Facebooksida, klicka HÄR

AVRESEMÖTE

Vi har avresemöten inför alla våra resor. Det är enbart ni som reser tillsammans på den här resan, er guide och resans projektledare som deltar. Här går vi igenom ett mer detaljerat schema av vad som komma skall och ni kan ställa specifika frågor inför avresan. Avresemöten hålls digitalt via Google Meet vid lunchtid eller eftermiddag. Separat inbjudan till din mail kommer i god tid innan mötet så du kan lägga in det i din kalender!

ÖVRIGT

Förutom informationen ovan:

 • Gå igenom utrustninglistan och se till att du har allt du behöver
 • Följ träningsprogrammet så du är fysiskt redo

Här hittar du resans program!

Här kan du scrolla ner och läsa vad som händer dag för dag under resan. Du hittar även lite tips och information om boenden.
Som alltid vid denna typ av expeditioner gäller det att vara flexibel och förändringar i programmet kan alltid ske beroende på förutsättningar.

Kort fakta Tanzania:
Huvudstad: Dodoma

Folkmängd: 55 miljoner
Språk:Engelska och Swahili
Religion: Kristendom, Islam och inhemska religioner
Valuta: Tanzanianska shilling (TZS) 1 USD ≈ 2300 TZS
Tidszon: GMT + 3 (två timmar före Sverige, 1 timme före sommartid)
Självständigt: 1961 (Zanzibar 1963)
Högsta punkt: Uhuru Peak (Kilimanjaro) 5895 möh

 

Dag 1

Höjdpunkt: Att äntligen vara på plats!
Höjd: 1650 m

Boende: Del i dubbelrum på hotell i Arusha
Måltider: Middag

Äntligen börjar äventyret! Ni anländer vid olika tidpunkter, en del har redan spenderat en natt i Arusha för att hinna landa ordentligt medan sista gänget landar tidig eftermiddag på Kilimanjaro flygplats. På flygplatsen i Arusha möts du av vår lokala personal iklädd vår Swett tröja. Transfern till hotellet tar ca 1,5 timme och det är skönt att checka in och duscha av sig resdammet efter en lång resdag. 

Innan middagen samlas vi för en briefing av kommande dagar; vi går igenom säkerheten på berget, upplägg och du får träffa dina guider och resekamrater. Efter briefingen äter vi gemensam middag och passar på att lära känna varandra lite bättre. Din guide kommer under kvällen göra en utrustningscheck för att se till att du har all utrustning du behöver. Sen är det dags att gå och lägga sig och ladda inför kommande äventyr.

Att tänka på: 

 • För dig som ska vidare på äventyr efter Kilimanjaro finns möjlighet att lämna saker i receptionen utan extra kostnad. Gärna i en väska med lås på. 
 • Har du möjlighet rekommenderar vi att du lägger till en extra dag innan resan för att hinna vila upp efter flygresan. Läs mer om hur du bokar extranätter under “Läs detta”

Kort om boendet:

Vi samarbetar med olika boenden i Arusha, alla med bra standard. Vi gillar att bo där det är lugn och nära till naturen samtidigt som vi vill ha bekvämligheter som pool. Ni bor i dubbelrum eller twinrum. Vi utgår från ditt resesällskap när vi gör rumsindelningen och är du singelresenär placeras du med andra singelresnärer. Det går även att få singelrum för den som vill, mot ett tillägg.

Dag 2

Vandring: Arusha till Big Tree Camp
Höjdpunkt:
Höjd: 2800 m
Distans: 5,5 km
Vandringstid: 3-4 h
Höjdmeter: 460 m
Klimatzon: Regnskog
Måltider: Frukost, lunch och middag

Idag är det en tidig start på dagen då bussen mot Kilimanjaro går ca 07:00. Vi äter en ordentlig frukost på hotellet innan vi äntligen ger oss iväg. På vägen stannar vi vid en supermarket ifall du behöver komplettera något till turen. Ca 4 h senare är vi framme vid Lendorossi gate, där har vi en del administration att göra innan vi kan ge oss iväg på vandringen. Här behöver vi skriva in oss, väga in bagaget för oss och vårt lokala team. Det blir en del väntan här innan du får din lunchlåda att avnjuta ute i naturen. Vi åker en kort bit till Lemosho Gate där vi börjar vårt vandringsäventyr mot toppen av Kilimanjaro. 

Idag vandrar vi i tät, fuktig regnskog i ca 4 h innan vi kommer till nattens camp, Big Tree Camp. Vi börjar med en stark stigning men går i lugnt tempo för att komma in i rytmen. Idag finns det mycket vackra blommor att titta på och inte omöjligt att vi skymtar en eller annan black & white colobus apa efter vägen. När vi kommer fram till vårt camp står våra tält uppställda, med oss på turen har vi ett fantastiskt lokalt team som ordnar allt från tält, mat, toalett och peppning.

När du bytt om och hunnit andas ut lite kommer servitörerna med varmt vatten så du kan tvätta av dig lite och på kvällen välkomnas du till mässtältet för lite kaffe/te och popcorn följt av en 3 rätters middag. Efter middagen kommer guiderna förbi ditt tält och gör en sista hälsocheck innan du får krypa ner i sovsäcken och pusta ut.   

 

Att tänka på: 

 • Om du behöver handla något på supermarket på vägen är det bra att ha kontanter (lokal valuta) då det inte alltid fungerar att betala med kort.
 • Maxvikten för din duffelbag är 15kg – detta för att våra bärare ska ha en så bra arbetsmiljö som möjligt.

Kort om våra camp
Vi har sju tältnätter på vår tur där ni sover två och två i fyrmannatält. Allt vi har med oss till campen behöver bäras upp och därför har vi ett stort lokalt team med oss. Ni kommer bli tilldelade tält och ni sover med samma rumskompis som på hotellet i Arusha. Förutom era sovtält har vi med oss stora mässtält där vi äter all mat, toalettält för att uträtta behov och kökstält och sovtält för våra bärare och lokala guider.

Dag 3

Swett_Kilimajaro_head3_2000x900Vandring: Big Tree Camp till Shira One Camp 
Höjdpunkt:
Första synen av Kilimanjaros topp!
Höjd: 3500 m
Distans: 10 km
Vandringstid: 7-9 h
Höjdmeter: 700 m (865)
Klimatzon: Regnskog / Låg alpinzon
Måltider: Frukost, lunch och middag

Upp och hoppa! Klockan 06 väcks du med en kopp kaffe/te ditt tält. Innan du går upp och äter frukost packar du ihop dina saker och tömmer tältet. I masstältet serveras du en riktig vandrarfrukost med gröt, bröd, ägg, ibland korv och frukt. Din vattenblåsa/flaskor blir påfyllda av det lokala teamet inför dagens vandring. 

Idag ska vi ta oss upp Shiraplatån. De första två timmarna går genom tät skog och vi tar många höjdmeter innan lunch. Våra kockar förbereder lunch ute i det fria och vi laddar upp med ny energi. Vi lämnar skogen och kommer ut på den vulkaniska Shiraplatån. Stigen flackar nu ut, växtligheten blir lägre och vi blir mer utsatta för sol. Nu får vi äntligen vår första blick av glaciärerna på Kilimanjaro. Magiskt! När vi kommer fram till Shira One Camp är ditt tält redan uppsatt och din packning väntar på dig i tältet. Nu har vi lite tid att ta igen oss och bädda inför natten innan vi samlas i masstältet för middagen. Vi säger godnatt och kryper ner i våra sovsäckar.

 Att tänka på: 

 • Vandringen går genom flera klimatzoner och vi behöver anpassa vår klädsel. I regnskogen är det varmt och fuktigt medan kvällarna kan bli kyliga. Följ packlistan!
 • När vi kommit över 3000 möh är det vanligt att känna av höjden. Vanliga symptom är huvudvärk, hosta och aptitlöshet och vi reagerar alla olika. Ta det lugnt och fortsätt ät och drick!

Dag 4

Vandring: Shira Camp 1 till Moir Hut
Höjdpunkt:
En ny klimatzon med höglandsöken
Höjd: 4200 m
Distans: 12 km
Vandringstid: 8 h
Höjdmeter: 700 m
Klimatzon: Låg alpinzon / Hög alpinzon
Måltider: Frukost, lunch och middag

Vi fortsätter vandringen genom Shiraplatåns öppna landskap. Strax innan lunch börjar det att gå lite mer uppför och luften blir tunnare och det blir lite tuffare. Vi tar oss fram i ett lugnt och behagligt tempo för att få en sund acklimatisering. På Fisher Camp, på 3800 m höjd möter vi upp vårt lokala team som har satt upp mässtältet och förberett vår lunch. Efter lunchen viker vi strax in på ett litet mer bergigt landskap och efter ca 2-2,5 timmar kommer vi fram till Moir Hut, där vi slår läger inför natten. Medan vi kopplar av efter dagens vandring förbereder kockarna kvällens middag. 

 Att tänka på: 

 • Gå långsamt och ta regelbundna pauser då vi börjar komma upp på högre höjder.
 • Det kommer kännas tufft under vandringen: vad ska du tänka när du börjar bli trött? Kanske ha ett mantra du upprepar?

Dag 5

Vandring: Moir Hut till Pofu Camp
Höjdpunkt:
Stillheten och utsikten vid Pofu Camp
Höjd: 4000 m, högsta höjd 4400 m
Distans: 12 km
Vandringstid: 9-10 h
Höjdmeter: -200 m, ack.höjdm: 460 m
Klimatzon: Alpinzon
Måltider: Frukost, lunch och middag

Efter frukost så lämnar vi Moir Hut för att ta oss vidare längs den norra delen av Kilimanjaro som kallas “Northern Circuit”. De första 50 min är ganska brant, men så fort vi kommer över bergskammen så blir det bättre. Idag närmar vi oss gränsen mellan Tanzania och Kenya och vi kommer få uppleva hur landskapet förändras medan vi blickar ut över de kenyanska slätterna. Idag gör vi en så kallad acklimatiseringstur, det vill säga vi går upp till en högre höjd (4400 möh) och går sedan ner och sover lägre (4000 möh), för att hjälpa kroppen att acklimatisera sig till höjden.

Efter lunch har vi en kortare vandring på ca 1,5-2 h innan vi kommer fram till nattens camp Pofu Camp. Där serveras vi som vanligt vår 3 rätters middag innan vi gör den dagliga hälsochecken och kryper ner i våra sovsäckar och drömmer oss bort till toppen

Dag 6

Vandring: Pofu Camp till Third Cave Camp
Höjdpunkt:
Höjd:
3850 m
Distans: 7 km
Vandringstid: 4-5 h
Höjdmeter: -175 m, ack.höjdm: 200 m
Klimatzon: Hög alpinzon / låg alpinzon
Måltider: Frukost, lunch och middag

Idag har vi en lugnare dag, distansen är kortare än de senaste dagarna men kuperad. Nu har vi lämnat nästan all vegetation bakom oss ser knappt en buske eller träd på vägen. Vi är framme vid vårt camp, Third Cave Camp, redan vid lunch. Vi är nu på lite lägre höjd igen och känner oss kanske lite piggare. Vi passar på att vila upp oss ordentligt inför topptursförsöket. På eftermiddagen har vi en briefing inför topptursnatten så vi imorgon kan lägg all energi på att vila innan det är dags. Vi äter en tidig middag innan vi kryper till kojs i våra tält.   

Vi på Swett tar hand om våra lokala guider och bärare

 

Kort om vårt lokala team: 

Vi skulle aldrig klara en toppbestigning utan vårt lokala team: de är fantastiska! Vi har krav att det lokala teamet får tre mål mat om dagen, möjlighet att låna utrustning och lön för det arbete de gör (förutom den dricks ni gäster ger). Detta är tyvärr ingen självklarhet.
Våra lokala guider är verkligen Kilimanjaroexpert så om du vill veta allt om Kilimanjaro är det dem du ska fråga!

Vi är med i KPAP, The Kilimanjaro Porter Assistance Project, för våra bärares arbetsmiljö på berget. Läs mer HÄR

Dag 7

Vandring: Third Cave Campsite till School Hut
Höjdpunkt: Sista uppladdningen inför topptursförsöket: nu är det nära!
Höjd:
4700 m
Distans: 5 km
Vandringstid: 3-4 h
Höjdmeter: 715 m
Klimatzon: Hög alpinzon / Glaciär
Måltider: Frukost, lunch och middag

Idag går vandringen genom ökenlandskap och vi ska upp på 4700 meters höjd. Vi har ca 4 timmar framför oss och hinner plockar många höjdmeter under turen. Vi tar det lugnt och övar oss inför toppbestigningen genom att varva vandring och korta pauser. Även idag kommer vi fram till vårt camp vid lunch så att vi kan vila upp oss ordentligt inför nattens topptursförsök. Middagen äter vi redan kl 17.30 och kryper sen ner i sovsäcken med våra vandringskläder på så vi bara kan hoppa i det sista lagret när vi vaknar. I natt är det dags: mot toppen!

Dag 8

Topptursförsök!
Vandring: School Hut – Gilmans Point – Stella Point – Uhuru Peak  – Millenium Camp
Höjdpunkt:
Att stå på toppen av Kilimanjaro 5895 möh
Höjd: 4700m -5895 m – 3950 m
Distans: 16,5 km
Vandringstid: 15-17 h
Höjdmeter: -700 m, ack.höjdm: 1150 m
Klimatzon: Glaciär
Måltider: Frukost, lunch och middag

Dags är här! Vid midnatt väcks du till en förhoppningsvis stjärnklar himmel, hoppar i sista lagret av dina kläder, tar din daypack som redan står förberedd och äter en kort frukost innan vi ger oss iväg på topptursförsöket mot Uhuru Peak 5895 möh. Vandringen börjar uppför i sand, grus och sten, vi sicksackar oss framåt. Efter ca 6 timmar är vi uppe på kraterns kant vid Gilmans Point och solen börjar titta fram. Här tar vi en kort tepaus innan vi fortsätter ytterligare ca 45 min mot Stella Point, nu är det mer flackt och lättframkomligt. Här lämnar vi våra daypacks och bär bara med oss vatten, stavar och kamera. Nu är det bara ca 45 min kvar tills du kommer till målet för resan: Uhuru Peak. Toppturen är en tuff utmaning, det går långsamt och vi kämpar oss upp. Väl framme vid Uhuru Peak är känslan obeskrivlig. Obeskrivlig lycka blandad med obeskrivlig trötthet: JAG GJORDE DET!! Efter våra hurrarop och foton  tar vi samma väg tillbaka till Barafu där vi laddar upp energin igen med en lunch innan vi går vidare till Millenium Camp som är nattens sovplats. 

 

Att tänka på: 

 • Det finns inga garantier att nå toppen. Väderlek, dagsform och acklimatisering påverkar och du ska själv orka ta dig hela vägen upp och sedan ner. Underskatta inte träningsprogram, ju mer du tränar och förbereder sig desto större är dina chanser att nå ditt mål.
 • Var i nuet!

Kort om säkerhet och evakuering:

Säkerheten kommer alltid först och din guide kommer hålla koll på ditt mående under hela resan. All våra svenska guider är utbildade i Höghöjsmedicin och första hjälpen. Detsamma gäller våra lokala guider. Det är påfrestande på kroppen att vistas på så hög höjd. Vandringen är fysiskt krävande såväl som många dagar på hög höjd. Vi gör såklart allt vi kan för att alla ska acklimatisera sig på bästa sätt och ha en härlig upplevelse på berget. Blir du för dålig av höjden eller inte kan hålla det tempo vi behöver hålla behöver du avbryta resan och ta dig ner till lägre höjd. Guiden kommer ta de beslut som är säkrast för dig. 

Vid eventuell evakuering samarbetar vi med SAR, Kilimanjaro Search and Rescue, som bistår med helikopterevakuering, höghöjdsläkare och sjukhus i staden Moshi nedanför Kilimanjaro. Läs mer HÄR. Viktigt! Din försäkring måste täcka upp till 6000 möh och dina försäkringspapper ska vara utskrivna och inplastade i ditt topplock.

Dag 9

Vandring: Millenium Camp till Mweka Gate till Arusha
Höjdpunkt:
Sista lunchen med teamet och en god natts sömn i en riktig (!) säng
Höjd: 2200 m – 1650 m
Distans: 12 km
Vandringstid: 3-5 h
Höjdmeter: -2200 m
Måltider: Frukost, lunch och middag

Vandringen är inte över än. Nu är vi på väg neråt och har några timmars vandring i härlig regnskog. Passa på att stanna upp och njuta av den härliga naturen under resans sista timmar. Efter ca 3-5 timmar når vi Mweka Gate där du signar ut dig från berget. Innan lunchen tackar vi av det fantastiska lokala teamet, som gjort allt för att vi ska nå toppen, med en avskedsceremoni där vi lämnar över den dricks som vi samlat in. Efter sång och avtackning äter vi en sista lunch tillsammans med det lokala teamet innan vi hoppar in i bussen för att ta oss tillbaka till Arusha. Innan vi samlas till middagen och firar att vi just bestigit Afrikas högsta berg får du njuta av en riktigt härlig dusch. Bra jobbat!!

Du som ska vidare på Safari och Zanzibar får information om hålltider när ni är tillbaka på hotellet. 

 

Att tänka på: 

 • Njut av de sista timmarna på berget och dess vackra natur. 

Kort om dricks
Dricksen är frivillig och det är en stark drickskultur på berget. Dina guider kommer fördela dricksen så att den sprids ut på alla i det lokala teamet. De rekommenderade nivåerna kommer från KPAP.  Det är vanligt att gäster vill ge bärare utrustning/prylar efter turen. Tyvärr är detta en problematisk industri och vi kan aldrig veta att utrustningen stannar hos bärarna (det är vanligt att de istället säljer saker vidare). Vi rekommenderar därför att hellre skänka utrustning till KPAP som sedan kan hyra ut utrustning till bärarna. På så sätt vet vi att utrustningen gör nytta där den ska.

Dag 10

Utvilad efter att ha fått sova i en riktig säng vaknar du när ditt alarm ringer beroende på när ditt flyg går eller om du ska vidare på safari eller till Zanzibar. Passa på att avnjuta en lugn och god frukost innan det är dags att skiljas från dina nya reskamrater och åka vidare.

Tack för det här äventyret!

Tillval Kilimanjaro

Följ med på Safari i Serengeti och Ngorongoro, njut av kritvita stränder, snorkling och historiska Stonetown på Zanzibar och guidas genom vår Stadsvandring i Arusha på våra tillval till Kilimanjaro

Tanzania – inte bara hem till världens högsta fristående berg Kilimanjaro utan även till de magnifika Big Five: lejon, elefant, buffel, leopard och noshörning. En kort flygresa bort och du landar i solstolen på paradisön Zanzibar. Vi har tagit fram tre tillval för att du ska kunna toppa resan och få den bästa upplevelsen!

Skicka in en bokningsförfrågan via länken nedan så sätter vi ihop ett fint program till dig!

Safari Serengeti & Ngorongoro

3-dagars safari

Följ med på Afrikas bästa safari i både nationalparken Serengeti och Ngorongoro kratern och spana efter the Big Five i dess naturliga miljö!

Zanzibar

Zanzibar

Unna dig en stund i solstolen med havsbrisen i ansiktet. Upplev paradisön Zanzibars bästa strand och gotta dig i ett smörgåsbord av härliga aktiviteter!

Stadsvandring i Arusha

Stadsvandring i Arusha

Guidas genom stadens vimmel, genom den lokala matmarknaden och vidare till Arushas kulturcenter på denna halvdagstur.

Att packa till Kilimanjaro

En bergsbestigare bästa vän är dess utrustning och på en expedition till Kilimanjaro behöver vi vara beredda på alla olika sorters väder.

Vandringen börjar i den tropiska regnskogen, där det är mycket varmt och fuktigt. Allt eftersom vi kommer högre upp på berget sjunker temperaturen och uppe på toppen är det arktiskt klimat med minusgrader. Har vi tur är det blå himmel och sol men vi kan likväl ha ihållande regn, stark blåst eller snöstorm. Med andra ord: vi behöver ha ordentligt med utrustning med oss för att klara olika typer av väder!

 

Här hittar du information om hur du packar inför Kilimanjaro. Du hittar:

 1. Video: grundläggande om packning och utrustning
 2. Checklista för utskrift: checklista att checka av när du packar
 3. Utrustningstips: konkreta beskrivningar av utrustningen, materialval och användningsområde 

utrustningstips

ATT PACKA I

På berget kommer du ha två olika väskor: en duffelbag som bärs av en bärare och en dagsryggsäck
där du bär det du behöver för dagen. Förutom dessa väskor kan du lämna kvar en väska med kläder
på hotellet i Arusha om du vill ha andra kläder innan/efter vandringen på berget.

Din duffelbag får väga max 15 kg på berget och kommer vägas på plats. Detta är för att våra bärare
ska ha en bra arbetsmiljö och inte bära för tungt. Ta med ett TSA hänglås med kodlås (som säkerhetspersonalen vid en bagageinspektion kan öppna och stänga utan att låset förstörs) så du kan låsa din väska. I dagsryggsäcken bär du det du kommer behöva under dagen: extrakläder, regnkläder, vatten och snacks. Den bör väga så lite som möjligt och inte mer än 6-7 kg.

Allt du packar ska packas vattentätt. Snåla inte på detta! Det kan naturligtvis vara fint väder på berget men om det är regn så är det viktigt att skydda utrustningen så du slipper gå och sova i blöta grejer. Hur du packar vattentätt:

 • Packa alla dina grejer i vattentäta påsar, så kallade drybags. Dessa finns i olika storlekar
  och färger. Det gäller även det du har i din dagsryggsäck.
 • Obs! Plastpåsar är förbjudet i Tanzania så du behöver packa i ordentliga drybags, tex från Sea to Summit
 • Om du hyr utrustning av oss behöver du även packa detta vattentätt. 15-20 liters påsar passar till både liggunderlag, sovsäck och dunjacka.
 • Du ska ha ett regnskydd till din dagsryggsäck
 • Packa med en sopsäck. Ifall det är riktigt dåligt väder kan vi lägga din duffelbag i en sopsäck och därmed skydda ytterligare.

För dig som åker vidare till Zanzibar så är viktrestriktionerna på inrikesflyget för ditt incheckade bagage 23 kg.

NÄRMAST KROPPEN

Det du har närmast kroppen ska värma och transportera bort fukt. Undvik bomull! Enkel regel,
håll dig till den. Närmast kroppen är vår starka rekommendation att du använder plagg av merinoull, ull eller syntet. Vår absoluta favorit är merinoullen som är mjuk och skön mot huden. Den transporterar bort fukt och kyler dig när det är varmt, samtidigt som den värmer när det är kallt. Dessutom tar den inte åt sig lukt — helt fantastisk! För bättre slitstyrka kan det vara bra att kombinera merinoull eller ull med syntetfiber. Det är bra i exempelvis strumpor, som har ett högt slitage. Tänk på att även trosor/kalsonger och bh/sporttopp bör vara i ull,  brukar finnas hos välsorterade friluftsbutiker som Naturkompaniet. 

Är det varmt och soligt kanske du vandrar i t-shirt. Även här rekommenderar vi t-shirt i ull då funktionströjor tenderar att hålla inne värme och lukta. Om du vill ha funktionsmaterial välj då ett som andas lite bättre.


Gällande strumpor är det en smaksak att ha dubbla eller enkla strumpor. Fördelen med att ha dubbla strumpor (en tunn liner och en tjockare vandringsstrumpa) är att det kommer luft mellan strumporna och risken för skav och blåsor är mindre. Säkerställ att du har tillräckligt med plats i dina kängor och provgå med olika antal strumpor och tjocklek för att hitta det som passar dina fötter bäst!

FÖRSTÄRKNINGSPLAGG

Tunn vandringsdunjacka

Förstärkningsplagg är det du tar på dig över ditt första lager när det är kallare väder, under rasten eller i lägret på kvällen. För överkroppen bör du ha med dig en fleecejacka/ulltröja och en tunn vandringsdunjacka/väst. Den tunna dunjackan/västen är perfekt att ha som ett mellanlager under vandringen, dessutom tar den väldigt lite plats i väskan. Även fleecejackan/ulltröjan kan användas under vandringen eller i lägret. Som alternativ till dunjacka finns det jackor med syntetiskt foder, som också är väldigt bra. Det mest kända syntetiska fodret är Primaloft. För benen kan det vara skönt med dunshorts eller dunkjol i lägret och eventuellt under toppturen om du är frusen av dig. För fötterna bör du ha ett par riktigt varma sockor att ha i lägret och när fötterna är kalla. 

Bergans Expedition Down Parka
Bergans Expedition Down Parka

 

 

 

 


Förutom ovan behöver du även ha med dig en tjock dunjacka/expeditionsdunjacka. Den använder du främst i lägret och på toppnatten där det kan blåsa och vara riktigt kallt. Tjockleken beror på hur frusen du är generellt men det är svårt att hitta en för tjock jacka så snåla inte på det. Din dunjacka/expeditionsdunjacka ska:

 • Vara RIKTIGT varm och klara minst – 10 grader (är du frusen, ta en ännu varmare!)
 • Gå ner över bäckenet (för att hålla värmen i hela kroppen)
 • Vara vindtät och gärna vattenavvisande (det kan blåsa rejält i lägret och på toppen)
 • Ha huva (skönt att skydda huvudet mot vind och ev snö)

De expeditionsdunjackor vi hyr ut är Bergans Expedition Down Parka – en riktig superjacka! Är du osäker på om du har en tillräckligt varm dunjacka, skicka en bild till oss så kan vi komma med råd.

SKALKLÄDER

Skaljacka

Det yttersta lagret skall stå emot det väder och vind som naturen serverar dig för stunden. Om det blåser eller regnar skall kläderna hålla tätt och se till att kroppsvärmen stannar hos dig. Samtidigt måste de andas, så de släpper ut fukt och överskottsvärme. För skalkläderna är det värt att lägga lite extra på att hitta jacka och byxor av hög kvalitet.

Att tänka på för skalkläder:

 • Köp skalkläder av bra kvalitet, exempelvis från Haglöfs 
 • Skalkläderna bör vara i Goretex eller annat aktivt membran
 • Har du skalkläder som har några år på nacken: säkerställ att membranet fortfarande håller och impregnera
 • Vattenpelare: > 10 000 (gärna högre)
 • Vi rekommenderar huva på jackan
 • Provgå kläderna innan du köper så du känner att det rör sig skönt med kroppen
 • Följ säkerhetsråden för tvätt och hantering (se nedan)

ÖVRIGA KLÄDER

Då vädret kan skifta är det bra att både ha med sig vandringsshorts och vandringsbyxor. Dina vandringsbyxor bör vara vindavvisande. Det kan vara skönt att ha med sig en tunn vindtät jacka att slänga på sig under rasten eller i lägret vid varmt väder. Den vindtäta jackan står som frivillig i checklistan och om du har svårt att hålla viktrestriktionerna kan denna prioriteras bort. Efter en lång vandringsdag är det skönt att byta kläder när du kommer fram till lägret. Dina “lägerkläder” bör vara mjuka och sköna och lätta att dra på.

Du behöver ha med dig två par vantar som är både vindtäta och vattenavvisande. Ett par tunnare vandringshandskar, som du främst kommer använda när du vandrar, och ett par riktigt tjocka vantar, typ varma skidhandskar, då det kan vara kallt under toppnatten. För huvudet behöver du en mössa och hatt eller keps. Viktigt att skydda huvudet från solen! Din buff kan du använda runt halsen, huvudet eller som svettband – mycket praktiskt!

Förutom de kläder du har med dig på berget kan du lämna en väska på hotellet i Arusha. Kanske ska du resa vidare på safari och Zanzibar och vill ha andra kläder dit. Oavsett vilket rekommenderar vi en uppsättning “vanliga kläder” att sätta på sig när du kommer tillbaka från berget.

SKOR

Du behöver två olika par skor på berget. Du kommer spendera mycket tid i dina vandringskängor så se till att du har ett par som sitter skönt på dina fötter och gå in dem. Vi rekommenderar att du går till en välsorterad butik, ber om hjälp och provar in dina kängor. Bra märken är tex Meindl. Förutom vandringskängor behöver du ett par skor att ha i lägret. Det kan vara lägre trekkingskor, löparskor eller badtofflor om du föredrar det. Tänk på att de ska vara lätta att dra på sig (efter en lång dag är det skönt att byta skor snabbt)

Att tänka på gällande vandringskängor:

 • Kängorna måste gå över fotknölarna (se exempel)
 • Kängorna ska sitta skönt på dina fötter – provgå!
 • En blandning av skinn och Goretex kan vara bra då de skyddar bra samtidigt som de andas och torkar snabbare
 • Se till att du får plats med dubbla strumpor (om du vill ha det)
 • Gå in skorna ordentligt!

 

Exempel på modell på känga som fungerar respektive för låg modell

ÖVRIG UTRUSTNING UNDER VANDRINGEN

Förutom dina kläder finns det annan utrustning som kommer göra livet enklare och härligare under vandringen. En regnponcho gör stor skillnad vid ihållande regn och är skönt att slänga på sig. Se till att ha en regnponcho av bättre kvalitet som är ordentligt vattentät. Om du har extra plats i väskan kan du även packa ner ett litet paraply. Det hjälper främst när det kommer korta skurar och du snabbt fäller upp paraplyet. Ett annat bra skydd är damasker att sätta utanpå dina kängor. Det kan bli både dammigt och lerigt och då är det skönt att skydda kängor och byxor.

Du behöver även skydda dig mot solen som kan bli väldigt stark. Då vi kommer vara utomhus och exponerade för solen är det viktigt med ordentligt skydd. Du behöver ett parsolglasögon med ordentligt UV-skydd. Tänk sportigt framför snyggt! Förutom solglasögonen behöver du solskyddsfaktor med SPF 30-50, kom även ihåg solstift för läpparna! 

För att avlasta rygg och knän behöver du ha ett par justerbara vandringsstavar. Vandringstavar har många fördelar. Dels är det skönt att använda stavarna när du går uppåt för att få mer kraft och dessutom avlastar det kroppen enormt mycket när du går nedför. Vandringstavarna bör kännas sköna att hålla i, vara justerbara och inte kännas tunga. Vi gillar märket Gipron.

Din pannlampa använder du både i lägret och under toppnatten. Packa med extra batterier så att den räcker hela vägen alternativt ha med en extra stor powerbank för uppladdning. Din pannlampa bör ha lumen 200-700 beroende på tillverkare. Om du vill ha möjlighet att ladda kamera eller mobil på berget behöver du ha med dig en powerbank. I Tanzania har de UK-uttag vilket betyder att med lite vilja passar svenska kontakter men en adapter kan vara bra på hotellet.

SOVGREJER

För att orka den långa vandringen vill vi ge kroppen bästa förutsättningar för att sova gott. Ofta försämras sömnen när du är på hög höjd samtidigt som kroppen verkligen behöver återhämtning. Därför är det viktigt att satsa på bra grejer att sova i. Vi sover
i tält på berget. Nätterna kan vara kalla, minusgrader, och kroppen klarar kyla sämre på höghöjd så tumma inte på temperaturen på sovsäcken. Din sovsäck bör ha en komforttemperatur på minst -10 grader. Obs! Sovsäckar har oftast flera olika anvisningar och det är alltså komforttemperaturen du ska titta efter vilken oftast är olika för män och kvinnor (se nedan). Vet du med dig att du fryser lätt är det bra att ha en varmare sovsäck. De sovsäckar vi hyr ut är av märkena Vaude och Marmot och har komforttemperatur på -17 grader.

Du behöver även ta med dig ett bra liggunderlag. Eftersom marken kan vara kall ju längre upp på berget vi kommer är det viktigt att liggunderlaget har bra isolering mot markkylan. Liggunderlag mäts i R-värde och vi rekommenderar ett R-värde på minst 3.4 för att få till en bra isolering och en god natts sömn. Exempel Therm-a-rest.

VATTEN OCH ENERGI

Nalgene vattenflaska

Varje morgon kommer du få filtrerat och klorerat vatten att fylla på inför dagen. Du behöver ha med dig både en vattenflaska i hårdplats och en vätskepåse. Vätskepåsen är en påse med slang som du har i dagsryggsäcken och därmed lätt kan ta små sippar vatten under tiden du går. Vätskepåsen bör vara 1,5 – 2 liter stor (storlek större om du vet att du dricker mycket) och du bör undvika de budget varianterna då dessa tenderar att läcka lätt. Förutom vätskepåsen behöver du en vattenflaska i hårdplats, inte petflaska eller liknande. Då vätskepåsen lätt fryser, speciellt på toppnatten, är det viktigt att du har med både och. För vattenflaskor gillar vi märket Nalgene. Då vattnet kloreras för att ta bort bakterier kan det vara härligt att ta med någon smaksättning/vätskeersättning till vattnet (om du inte gillar klorsmak det vill säga!).

Vätskepåse/camelbak

Från middagen dag 1 till frukost sista dagen ingår helpension, det vill säga frukost, lunch och middag. På berget kommer ni även serveras kaffe/te och lättare snacks (tex popcorn och kex) när ni kommer till campet. Förutom detta, och det du har packat ner i ditt toppturspaket, kan det vara bra att ha med lite extra mellanmål (spceiellt om du vet att du är av den hungriga typen). Vi rekommenderar energibars, nötter, torkad frukt och godis. En riktlinje kan vara 1 bar/dag, nötter och en godispåse.

TOPPTURSPAKET

Gör ditt eget toppturspaket att ha med dig på toppen!
Toppturen är en lång dag där vissa knappt vill äta någonting medan andra är väldigt hungriga. De flesta tycker dock att det är väldigt härligt att plocka fram något favorit-gott när tröttheten kommer. Vi kommer göra ett stopp för te och sedan äter vi lunch när vi kommit ner från toppen. Förutom det packar du med det du själv tycker ger energi. Det kan vara gott att ha någon varm soppa att dricka (om du gillar soppa) så ta med pulver till soppa så får du varmvatten på plats och kan fylla din termos. Höjden gör att aptiten blir sämre så packa med någonting som du verkligen tycker är gott och som ger energi. Det kan vara lösgodis, choklad, dextrosol eller något annat. Det kan även vara bra med en bar, nötter och russin som ger extra energi. Förutom ätbart är det bra att ha med zinkpasta för att skydda ansiktet. Nu har du ditt toppturspaket färdigt!

HYGIEN

God hygien är viktigt på berget för att hålla sig frisk och undvika magsjuka eller liknande. Var noga med handsprit innan/efter måltid och toalettbesök. En toarulle är alltid bra att ha med i dagsryggsäcken om behovet uppstår. På plats kommer ni få en egen skräppåse att lägga papper i så vi inte skräpar ner på leden. I våra camp har vi med oss portabla toaletter och toapapper. Det kan vara skönt att ha med våtservetter att torka av sig efter en lång dag eller händerna efter måltid. I regnskogen brukar vi behöva använda myggmedel men på hög höjd finns inga mygg.

Ta med dig ett eget litet medicin/sjukvårdskit med det du själv kan behöva, tex plåster, skavsårsplåster och tejp. Packa med ordentligt med huvudvärkstabletter så att du klarar dig för alla  dagar på berget och självklart dina personliga mediciner. Är du astmatiker eller diabetiker, kolla med din läkare hur din inhalator/mätare eventuellt påverkas av höjden. Vet du att du har torra slemhinnor i ögon/näsa kan det vara bra att med ögondroppar/näsolja då den torra luften gör slemhinnorna torra. 

VIKTIGA PAPPER

Se till att dina viktiga papper uppfyller kraven så som de beskrivs i fliken “Inför resan”.

TRÄNING INFÖR KILIMANJARO

Grattis! Vilken fantastisk upplevelse du har framför dig. Det är verkligen en magisk känsla att stå på toppen av Kilimanjaro efter att för egen maskin tagit sig dit. För att du ska komma förberedd och ge dig bästa förutsättningar att nå ditt mål är träningen en viktig del av dina förberedelser. Här hittar du massa matnyttiga tips och trix kring träning och vilken träning du just nu ska lägga fokus på.

Du hittar även ett träningsprogram som sträcker sig över 6 månader (27 veckor). Träningsprogrammet finns i pdf så du lätt kan skriva ut det om du vill. Om du bokar din resa närmare inpå än 6 månader så börjar du med vecka 1-2 för att få en lugn start och går sedan in i träningsprogrammets vecka 9-10. Även om du har kortare tid att träna inför ditt äventyr behöver du inte känna stress. Om du har ont om tid är det viktigaste att fokusera på backträning med packning! 

 

Lycka till med träningen – nu kör vi!

Träna smart och kontinuerligt – gör det enkelt!

Träning kan vara både komplext och enkelt. Det är många parametrar som spelar in och vi har alla olika förutsättningar. Vi har olika träningsbakgrund, familjesituation, intresse och fysiska förutsättningar. En sak är dock säker. Träning ger färdighet och varje nedlagd timme i form av träning får du betalt tillbaka flera gånger om. Både i form av en härligare upplevelse på resmålet, då du har mer ork att njuta av omgivningar och intryck, men också i vardagen med en god hälsa och högre välbefinnande. Oavsett din motivation till träning finns det en regel som gäller över alla träningsprogram, fysiska teorier och pulsanalyser:

Den bästa träningen är den som blir av!

 

Alltså. Sätt inte upp några orealistiska mål och gå inte ut för hårt. Satsa på att få till kontinuerlig träning varje vecka och gör det du tycker är kul, så att träningen blir av. Gör en träningsplan för veckan varje söndag kväll och sen försöker du hålla den till 100%. Det krävs givetvis lite jävlar anamma ibland och några pass är man inte alls så sugen på. Därför är det bra att skynda långsamt och stegvis öka träningen, så att man hela tiden håller uppe motivationen och glädjen i sin träning. Ett bra tips är att försöka få till veckans första pass så tidigt i veckan som möjligt (helst redan på måndagen) då brukar det vara lättare att hålla i resten av veckan.

Nedan har vi satt ihop ett träningsprogram som är tänkt att förbereda dig inför resan. Beroende på din nuvarande träningsnivå kan du behöva minska eller öka mängden träning för att komma i form. Underskatta  inte träningsprogrammet. Det är en fysisk utmaning att ta sig hela vägen upp till toppen och följer du träningsprogrammet har du gett dig själv goda förutsättningar för att ta dig hela vägen. Se därför träningsprogrammet som en investering i dig själv och ditt mål. Det finns inga garantier att nå hela vägen och det är många parametrar som spelar in. Det vi däremot kan lova är att du på plats inte kommer tänka att du tränat för mycket. Däremot finns risk att känna besvikelse om du inte tagit förberedelserna på allvar. Med det sagt: ge dig själv bäst förutsättningar och sätt igång med träningen NU!

 

Hur du använder träningsprogrammet

Det här är ett träningsschema som är baserat på sex månaders träning och pågår i 27 veckor. Om du ska resa i slutet av januari, så innebär det att vecka 1 på träningsschemat börjar i slutet av juli. Om du börjar träningen tidigare än sex månader kan du köra igång med vecka 1 men hålla i de lugnare delarna (vecka 1-8) under en längre period innan du går vidare på nästa period. Vecka 18-26 är tuffa veckor och det är få av oss som orkar hålla uppe den träningsintensiteten under längre tid än vad som finns i träningsprogrammet. Du kan även välja att köra hela träningsprogrammet igenom och sedan börja om från början och modifiera utifrån där du är just där och då.

Upplägget på träningsprogrammet är tänkt att passa dig som inte tränar så mycket idag och vill få in en bra rutin och komma väl förberedd till äventyret. Är du idag van att träna kontinuerligt så se schemat som en rekommendation som du kan plocka delar ifrån och addera till det du tränar idag. Kanske behöver du plocka bort någonting från din vanliga träningsrutin för att få in alla träningspass som är ändamåls specifika (dvs backträningen).

Veckodagarna i träningsprogrammet är bara ett förslag och du anpassar det naturligtvis efter ditt schema. Se till att du får tillräckligt vila mellan passen så du inte kör flera tuffa pass efter varandra.

Du är alltid välkommen att kontakta oss på Swett om du vill ha vägledning.

Träningsformer

 

Träningsprogrammet är uppdelat i tre olika typer av pass där varje pass har olika syften. Om du någon vecka inte hinner göra alla pass så prioritera backträningspasset och därefter konditionsträningen. 

 

Konditionsträning
Syftet med konditionsträningen är att stärka grundkonditionen och vänja muskler och leder vid kontinuerligt arbete. Vad du gör som konditionsträning spelar ingen roll. Det kan vara löpning, cykling, längdskidåkning, spinning eller simning. Välj det som du tycker är kul och som passar dig. 

Utgå ifrån din status idag och sikta hellre på att orka träna hela tiden med lika hög puls istället för att gå ut för hårt och sen inte orka hålla pulsen uppe hela passet. Kondition är en färskvara och du kommer snabbt märka skillnad.

 

Backträning

Syftet med backträningen är att stärka benmuskulaturen och vrister, vänja kroppen vid kuperad terräng och även träna konditionen. Det här är det träningspass som de flesta vanligtvis inte har i sin vanliga träningsrutin men detta pass är det ändamåls specifika passet som är superviktigt att få in. Gå upp och ned i en backe, lågintensivt och inte löpning. Gå helst i dina vandringskängor, använd gärna stavar och ha en ryggsäck med lite vikt i. Det kan vara bra att variera rena backträningspass med att vandra i varierande terräng, gärna kuperad terräng i skogen, där det både finns backar och är mer flackt. Har du ingen bra backe kan du även använda dig av trappmaskin eller trappor. Även kortare, inte så branta backar, är bra att gå i och vi rekommenderar att du varierar vilka backar du går i då kroppen snabbt vänjer sig när vi kör samma terräng upprepade gånger.

 

Styrketräning

Syftet med styrketräningen är att bygga upp en stabil och stark kropp med fokus på vår bålstabilitet. Fokusera på uthålligheten i styrketräningen, dvs träna med låg belastning och många repetitioner. I slutet av träningsprogram hittar du förslag på övningar och även ett specifikt träningsupplägg som är enkelt att köra vart som helst, med eller utan vikt.

 

Kort om rörlighetsträning och stretch

Det finns inga specifika pass i träningsprogrammet för rörlighetsträning och stretch men vi rekommenderar att du alltid har med rörlighetsträning som en del av ditt träningspass. När du börjar träna en ny träningsform kommer du snabbt känna att muskler som är ovana vid den belastningen blir ansträngda och kanske till och med ger träningsvärk.

 

Efter ett backträningspass är det till exempel viktigt att sträcka ut höft, höftböjare, rumpa, hamstrings och vader. Lägg gärna även in lite rörlighetsträning för rygg och axlar som brukar kännas efter att ha gått mycket med ryggsäck. 

Vill du inte köpa all utrustning tillhandahåller Swett möjligheten att hyra dunsovsäck, liggunderlag, varm expeditionsdunjacka och duffelbag 110 l.

Hyr din utrustning via denna LÄNK.

Förberedelseträffar

Förberedelser är nyckeln till ett lyckat äventyr! Vi vet hur viktiga förberedelserna du gör hemma är för att du ska maximera dina chanser att klara hela resan och också njuta. Som inbokad resenär får du kostnadsfritt vara med på våra Förberdelseträffar.


Tränings-och utrustningsträff

Två gånger per år (september och mars) har vi tränings-och utrustningsträffar för alla våra inbokade resenärer på alla resmål. Här fokuserar vi på Hur ska du träna inför äventyret? och Vilken utrustning ska du ha?. Träffen är helgtid och erbjuds både fysiskt i Stockholm och digitalt. Datum och anmälan hittar du i här nedan/bredvid

Upptaktsträff

I januari varje år har vi upptaktsträff inför årets resor till Kilimanjaro. Träffen är digital via Google Meet och alla som är inbokade till Kilimanjaro det året bjuds in. Här fokuserar vi på Inspiration inför resan och Vanliga frågor så att du känner dig taggad och förberedd inför resan! Datum och anmälan hittar du i här nedan/bredvid

Avresemöte

En månad innan avresa har vi Avresemöte med din grupp och guide digitalt via Google Meet. Då går vi igenom programmet, utrustning och frågor. Då får du chans att träffa andra som också ska med på resan.

Inbjudan och anmälan skickas ut till respektive grupp via kalenderinbjudan ca 2 månader innan.

Tränings-och utrustningsträff våren 2024

Tränings - och utrustningsträff

Inspelning från vårens träff hittar du nedan

Upptaktsträff 2024

Upptaktsträff 2024

Upptaktsträffen för 2024-års resor var 31 januari 2024 19:30-20:30

Upptaktsträff 2025

Upptaktsträff 2025

Upptaktsträffen för 2025-års resor: datum kommer!


ALLMÄNT OM RESAN

När bör jag boka flygresan?

Flygbolagen släpper sina flygbiljetter 11 månader innan och att boka tidigt innebär större chans till låga priser och bra avgångar. Vår samarbetspartner MK Airbroker hjälper dig gärna att hitta lämpliga avgångar. De har koll på vilka dagar och tider du behöver förhålla dig till och kan även se övriga gästers bokningar så ni kan resa tillsammans. 

Hur tar jag mig från flygplatsen till hotellet?

Om du kommer samma dag som resan börjar eller har bokat extranätter innan via oss ingår transfer från flygplatsen till hotellet. Har du eget boende ordnat innan resans start ordnar du själv med transport till hotellet.

Hur bor vi?

I Arusha bor vi på hotell i dubbelrum. Under dagarna i bergen bor vi två-och-två i fyrmannatält. Reser du utan resesällskap placeras du med andra singelresenärer. Intresserad av singelrumstillägg? Skicka en förfrågan till resenar@swett.se  

Hur görs rumsindelningen?

Vi utgår från ditt resesällskap och försöker i möjligaste mån placera personer i samma resesällskap i samma rum. Är du singelresenär placeras du med andra singelresenärer. Vi tar i möjligaste mån hänsyn till personers kön vid rumsfördelningen men kan inte garantera att du får dela rum med en person av samma kön. Om du placeras i ett rum med en person av motsatt kön informerar vi om detta innan avresa. Hör av dig till oss för eventuellt singelrumstillägg.

Hur är vädret?

När vi ser berget första gången kan det vara 35 plusgrader och strålande sol och vi njuter av ett dopp i poolen på hotellet. På toppen kan det vara 15 minusgrader och blåsigt men det kan lika gärna bjuda på skinande sol och 5 plusgrader. Man brukar kunna räkna på att per hundra höjdmeter sjunker temperaturen mellan 0,6-0,8 grader. Vi undviker regnsäsongen men som vandrare bör du ändå vara beredd på en och annan regnskur och i vissa fall snö.

Kan jag lämna saker på hotellet under vandringen?

Ja, om du har saker du inte behöver under vandringen går det bra att lämna dessa på hotellet i Arusha.


UTRUSTNING

Hur mycket får väskan väga?

Du har två väskor med dig. En stor duffelbag på ca 110l som våra bärare bär och en dagsryggsäck som du bär själv. Duffelbagen (observera att det måste vara en mjuk väska, ingen resväska eller liknande) får väga max 15kg  då vi värnar om bärarnas arbetsförhållanden enligt KPAP. Din dagsryggsäck bör inte väga mer än 6 -7 kg.

Vilken dagsryggsäck ska jag ha?

För dagsryggsäck rekommenderar vi ca 40l för att få plats med allt du behöver för dagen så som extra ombyte och förstärkningsplagg, vatten och snacks. Ryggsäcken bör ha ett ordentligt höftbälte för avlastning och (viktigast av allt) sitta skönt på just dig!

Hur gör jag med väskorna när jag flyger?

Duffelbagen fungerar fint som incheckat bagage, den är slittålig och klarar flygplatser. Din dagsryggsäck brukar fungerar som handbagage men dubbelkolla vilka restriktioner just ditt flygbolag har gällande handbagage. Viktigt! Då väskor ibland försvinner på flygplatser rekommenderar vi att du åker i/packar i handbagaget det du absolut inte vill bli av med, till exempel vandringskängor, dunjacka och skalkläder.

Hur mycket väger utrustningen ni hyr ut?

Jacka: 1430 gram
Sovsäck: 1450 gram
Liggunderlag: 1210 gram
Duffel: 1300 gram

Totalt: 5390 gram

Är duffelbagsen vattentäta?

Duffelbagsen är vattentåliga men inte vattentäta då det kan komma in vatten vid blixtlåset. Därför är det viktigt att packa vattentätt – genom till exempel drybags. Ett vattentätt skydd för både duffelbag och ryggsäck kan också vara bra att ha.

Det här med skalkläder är som en djungel, vad är viktigt att tänka på?

Satsa på ett märke av god kvalitet och undvik de billigaste alternativen.

Annat att tänka på:
– Membran av Goretex – eller annat aktivt membran
– Huva – skyddar skönt vid vind och nederbörd
– Jackans längd –  jackan bör gå över höften så det inte blir någon kall glipa
– Test-gå – prova att gå med jackan/byxorna när du provar så du ser hur de följer din kropps rörelse
– Passformen – det är du som ska ha kläderna så välj de som du tycker sitter skönt!
– Rymd –  jackan bör inte sitta för tight så du får plats med fler lager under

Vad är viktigt att tänka på gällande teleskopstavar?

Att tänka på gällande teleskopstavar:
– Att de är justerbara
– Att de går att fälla ihop på ett smidigt sätt så du kan få ner de i ryggsäcken
– Att de inte känns tunga att hålla i (lättast är inte alltid bäst men du vill inte att de ska kännas tunga)
– Att greppet känns skönt och att du kan justera det
– Att frångå de billigaste alternativet (typ ÖB, biltema etc)

Vilka kängor ska jag ha?

Välsorterade friluftsbutiker har kunnig personal som kan hjälpa dig hitta kängor som passar för vandringen.

Allmänt att tänka på:
– Kängorna måste gå över fotknölarna
– Kängorna ska ge ordentligt stöd till dina fötter, dina knän och hela din kropp
– Kängorna ska sitta skönt på dina fötter – provgå!
– En blandning av skinn och Goretex kan vara bra då de skyddar bra samtidigt som de andas och torkar snabbare
– Lager-på-lager principen gäller även för fötterna – bra med lite extra plats för extra strumpor


INFÖR RESAN

Hur fixar jag visum till Tanzania?

Information om visum hittar du under “Inför resan” och rubriken “Visum”. Det går att ansöka både på plats och online. 

Vilka vacciner behöver jag ta?

Då vi inte har den medicinska kunskapen får vi inte ge rekommendationer gällande vacciner. För frågor om vacciner kontaktar du din vaccinationsbyrå. Hur vi tänker kring vacciner hittar du under “Läs detta!” och rubriken “Vacciner”.

Vilken försäkring behöver jag?

Alla Swetts resenärer behöver ha en reseförsäkring. De flesta hemförsäkringar har reseförsäkring men dubbelkolla hur täckande din försäkring är när det kommer till hög höjd, aktivitet och ifall du behöver göra något tillägg. Det är viktigt att din försäkring gäller vistelse på 6 000 meters höjd. Viktigt! Skriv ut ditt försäkringspapper och sätt in i en plastficka, under vandringen ska det förvaras i topplocket.

Vi rekommenderar att du tecknar ett avbeställningsskydd för din resa. Detta avbeställningsskydd är ett komplement till din hemförsäkring och täcker ofta fler händelser än många reseförsäkringar. Avbeställningsskyddet kan du teckna inom 48 h från att du gjort din bokning. Teckna ditt avbeställningsskydd HÄR.

Hur mycket kontanter behöver jag ta med mig?

I Tanzania fungerar både Tanzanisk shilling och USD. Bäst växelkurs får du dock med Tanzanisk shilling vilket du kan växla till dig på plats på flygplatsen. Dricks till våra lokala kockar, guider och bärare betalas ut kontant under en dricksceremoni. Vi följer KPAPs (Kilimanjaro Porter Assitant Project) rekommendationer gällande dricks hittar du under fliken “Inför resan”. Förutom dricks behöver du kontanter om du vill köpa någon alkoholhaltig dryck och souvenirer.

Behöver jag träna inför resan?

Ja, du behöver träna inför resan. Kombinationen hög höjd, höjdmeter och långa dagar gör att vandringen kommer vara fysiskt krävande. Om du följer vårt träningsprogram kommer du komma väl förberedd och därmed kunna njuta mer av resan. Ett träningssteg här hemma är ett lättare steg under äventyret!

Vad behöver jag tänka på inför flygresan?

Se till att ha god marginal vid flygbyte.

Se till att vara på flygplatsen i god tid.

Se till att du kan visa upp din bokningsbekräftelse från Swett vid incheckningen på flyget, då MK Airbroker bokar flygbiljetter som är till för deltagare just på rundresor. Det går bra att visa i mobilen.


SÄKERHET

Hur hanteras en nödsituation?

Vi har alltid erfaren stödpersonal på våra vandringar, så om olyckan skulle vara framme blir den drabbade mycket väl omhändertagen. Nödsituationer hanteras av guide, och vid allvarliga fall använder vi helikopterevakuering. Våra guider bär kompletta medicinska vandringskit och är utbildade i hur man använder den.

Våra guider följer våra angivna rekommendationer i alla situationer och är välutbildade i vandringsäkerhet på höjd och sjukvård. Dessutom är de väl medvetna om att en researrangör alltid ska ha med sig syrgas och syremätare.

Vad händer om jag tvingas avbryta turen?

Självklart beror detta på vart det sker och hur du mår men oavsett vilket finns vi där för dig. Vi har noga utformade säkerhetsrutiner för olika typer av händelser. Viktigt! Även om du börjar må bättre, exempelvis när du kommit ner på lägre höjd, är det viktigt att du besöker en läkare och får ett utlåtande då detta är något de flesta försäkringsbolag kräver. Eventuella extra kostnader, såsom sjukhusvistelse och extra hotellnätter, står du som resenär för själv och är något din reseförsäkring ska täcka.