Kul att du ska med oss på äventyr till Cinque Terre!

På den här sidan hittar du allt du behöver veta inför din resa. Börja med att läsa igenom fliken “Inför resan” så du vet vad du behöver göra inför avresa. Därefter kan du titta på utrustningslistan, träningsprogrammet och resans program. Spara sidan som en favorit/bokmärke så du lätt hittar den till nästa gång!

Har du frågor och funderingar är du självklart alltid välkommen att höra av dig till oss på:

Mail: resenar@swett.se
Telefon: 023 – 381 16 36
Telefontider: måndag – fredag 09:00 – 16:00

ATT GÖRA INFÖR RESAN

Med de rätta förberedelserna blir äventyret mycket roligare!

Kanske är du redan taggad på att komma igång med förberedelserna eller så undrar du “vart ska jag börja?!”. Vi hoppas att informationen nedan ska hjälpa dig i dina förberedelser. Där hittar du bland annat information om hur du bokar flyg/tåg, info om facebookgruppen och rabatter för dig som Swett-resenär.

Nu kör vi!

BOKA FLYG/TÅG

Resans officiella program börjar i Pisa där vår buss hämtar upp för att direkt köra till Stazzema där vandringen börjar. Du bokar själv ditt flyg/tåg till Italien. Nedan ser du när du senast ska vara på plats i ankomsthallen i Pisa, och när du tidigast kan resa hem igen. Från tågstationen och flygplatsen går shuttletåget Pisa mover (5 minuter) till bussterminalen där upphämtning sker. Mer detaljer och tid för samlingsplats i Pisa fås närmare avresa.

 

Tider att förhålla sig till när du bokar flyg:

Senast ankomst: kl 13.00 på resans första dag
Tidigast avresa: kl 20.00 på resans sista dag

 

Boka tåg
Möjligheten finns att göra resan klimatvänlig och ta tåget till Pisa. Vår samarbetspartner tågcharter.se hjälper dig gärna att hitta en rutt som passar dig. Uppge att du är resenär hos Swett och vilken avresa du ska åka på så kan de ge förslag på tågtider som passar.

Teamet på Tågcharter står redo att hjälp er, kontakta dem på följande:
E-post: miljoresor@gmail.com
Telefon: +46 (0) 70 256 24 45

Boka flyg
Du väljer själv var du köper din flygbiljett. Vill du ha förslag på flyg rekommenderar vi att du vänder dig till vår samarbetspartner MK Airbroker, de har bra personlig service och dessutom bra avbokningsförsäkringar. De har koll på alla våra avgångar och är vana att hjälpa våra gäster. Ange att du är Swett-resenär, när du vill åka och från vilken plats så kommer de med förslag. Flygbolagen släpper sina biljetter tidigaste ett år innan avresa. 

Teamet på MK Airbroker står redo att hjälp er, kontakta dem på följande:
E-post: bokning@mkairbroker.se
Telefon: +46 (0) 8 16 69 30

Redan i Italien eller stanna längre?
Kanske väljer du att förlänga semestern och ta några extra dagar i Italien – härligt! Vi hämtar och lämnar i Pisa så se till att ta dig dit på utsatt tid för att möta guiden och gruppen.

FYLL I GÄSTINFORMATION

Alla resenärer måste fylla i en Gästinformation inför avresa. I Gästinformationen uppger du bl a personuppgifter, flyguppgifter och information om din hälsa. Det är information vi behöver för att planera er vistelse och ta hand om er på bästa sätt. Du fyller i Gästinformationen här på infosidan på fliken “Gästinformation”. Du kan tidigast fylla i 4 månader innan avresa och senast 3 månader innan avresa.

OBS! Du som gäst ansvarar för att inskickad information är korrekt t o m resans slutdatum. Vid ändring av inskickad Gästinformation kontakta oss på resenar@swett.se.

FÖRBEREDELSETRÄFFAR

Läs om och anmäl dig till våra Förberedelseträffar inför resan under fliken “Förberedelseträffar”

KÖP PANNLAMPA OCH STAVAR

Vi erbjuder dig att köpa högkvalitativ utrustning från svenska företaget Silva hos oss. Vi har tagit fram ett paket med en pannlampa och vandringstavar (går även att endast köpa enskilda produkter). Läs mer och lägg din beställning  HÄR

RABATT PÅ UTRUSTNING FÖR SWETT-RESENÄR

Självklart har vi rabatter för dig som resenär ifall du behöver komplettera din utrustning. Vi väljer noga ut våra samarbetspartners så vi kan erbjuda er gäster grymma rabatter på produkter vi själva använder.

Haglöfs: 20% rabatt på Haglöfs hela sortiment av kläder, skor och prylar på Haglöfs Brand Stores mot uppvisande av bokningsbekräftelse.

Meindl: 15% rabatt på Meindl:s kvalitetskängor på meindl.se med rabattkod SWETT2215

Dessa rabatter går inte att kombinera med andra erbjudanden.

BOKA VIA FERRATA & VINPROVNING

I fliken “Tillval” kan du läsa mer och boka in dig på våra tillval Via ferrata och vinprovning.

AVBESTÄLLNINGSSKYDD

Om något oväntat skulle hända innan resan är det bra med ett avbeställningsskydd. Detta avbeställningsskydd är ett komplement till din hemförsäkring och täcker ofta fler händelser än många reseförsäkringar. Avbeställningsskyddet kan du teckna inom 48 h från att du gjort din bokning. Teckna ditt avbeställningsskydd HÄR. 

FACEBOOKGRUPPER

Det finns flera härliga facebookgrupper att gå med i inför avresa.

1. Swett resenärer!

Denna grupp är öppen för både tidigare resenärer och er som ska ut på äventyr. I gruppen delar vi erfarenheter och minnen från äventyr våra äventyr och är en perfekt grupp att få tips från andra resenärer som gjort samma resa. Gå med i gruppen HÄR.

2. Swett höjdmeterkämpar!

Vår egen träningsgrupp som är till för att sprida träningsglädje och inspiration för att komma igång och hålla i träningen. En bra grupp för att hitta träningskompisar, träningsinspiration och dela din träning med andra resenärer. Gå med i gruppen HÄR.

3. Resans egna Facebookgrupp

Innan avresa är det kul att lära känna sina resekompisar. Därför skapar vi en sluten Facebookgrupp som endast är till för er som reser det datumet och oss på Swett. Inbjudan till gruppen och instruktioner delges ca tre månader innan avfärd. I gruppen kan vi sen peppa varandra, diskutera och ladda upp inför resan. Guiden för resan presenterar sig ca en månad innan avfärd.

 

Följ också Swetts officiella sida på Facebook. Där publicerar vi foton och videos från resorna och annan härlig vandringsinspiration! För att komma till vår Facebooksida, klicka HÄR

AVRESEMÖTE

Vi har avresemöten inför alla våra resor. Det är enbart ni som reser tillsammans på den här resan, er guide och resans projektledare som deltar. Här går vi igenom ett mer detaljerat schema av vad som komma skall och ni kan ställa specifika frågor inför avresan. Avresemöten hålls digitalt via Google Meet vid lunchtid eller eftermiddag. Separat inbjudan till din mail kommer i god tid innan mötet så du kan lägga in det i din kalender!

ÖVRIGT

Förutom informationen ovan:

 • Gå igenom utrustninglistan och se till att du har allt du behöver
 • Följ träningsprogrammet så du är fysiskt redo

Här hittar du resans program!

Här kan du scrolla ner och läsa vad som händer dag för dag under resan. Du hittar även lite tips och information om boenden.
Som alltid vid resor gäller det att vara flexibel och förändringar i programmet kan alltid ske beroende på förutsättningar.

Kort fakta Apuanerna:
Provins: Toscana

Italienskt namn: Alpi Apuane
Bergskedja: Apenninerna

Högsta punkt: Monte Pisanino, 1946 möh
Merit: Här finns den kända Carrara marmorn (vilket ibland kan misstas för snö på bergstopparna). Härifrån fick bl a Michelangelo marmorn till sina skulpturer

Kort fakta Cinque Terre:
Provins: Ligurien
Betydelse: Cinque Terre, italienska för “de fem landen”
Byar: Från norr till söder: Monterosso al Mare, Vernazza, Cornglia, Manarola, Riomaggiore
Merit: Cinque Terre är nationalpark och marint reservat och är sedan 1997 UNESCO världsarv

Dag 1

Vandring: Stazzema till Rifugio Forte dei Marmi
Höjdpunkt: Lugnet som infinner sig uppe bland bergen

Distans: 3 km
Vandringstid: 2 h
Höjdmeter: 400 positiva höjdmeter
Boende: Flerbäddsrum på Rifugio Forte dei Marmi
Måltider: Lunchpaket och middag

Äntligen dags för härliga dagar i Italien! Vi möts i  Pisa där en del av er kommer med direkt anslutande flyg medan några redan är på plats i Italien. Tider att förhålla sig till  för ankomst hittar du under “Innan resan”. Vi tar oss till vår buss som ska ta oss till Stazzema, starten för vår vandring. Vi blir avsläppta strax utanför den lilla byn Stazzema och äter våra lunchmackor innan det är dags för dagens etapp. Första dagarna spenderar vi i Toscana och de Apuanska Alperna. Hit åker vi för stillheten och känslan av att verkligen vara ett med natur, bort från all turism och hets.

Vår första etapp är ca 2 timmar och ska ta oss upp till vårt boende, Rifugio Forte dei Marmi. Distansen är kort men då det går uppför kan den upplevas som tuff. Vi tar regelbundna pauser, oftast går vi 25 minuter och vilar 5, innan vi äntligen kommer fram till bergsstugan och checkar in. Bergsstugan drivs av två systrar där den ena, Arianna, även står för all matlagning. Det är klassiskt italienskt med en stor nypa kärlek! Vi njuter av vår middag och lugnet innan vi kryper kojs, laddade inför en fullspäckad dag.

Att tänka på:

 • Den här dagen bär du all din packning så packa smart och se till att du får plats med alla dina saker i din ryggsäck
 • “Cash is king” i Italien så ta med kontanter om du t ex vill ha ett glas italienskt vin till maten
 • Det kan vara kallt på kvällarna så ta med en tjockare tröja/underställ att sova i

Kort om boendet: 
Vi väljer att övernatta på Rifugio Forte dei Marmi för lugnet och avskildheten.

Så här i bergen är boendet enkelt; vi bor i flerbäddsrum i våningssängar.
Vi får lakan, men handduk till den enda (kall)duschen som finns på området får vi ta med oss själva.
Stillheten och den familjära servicen gör att vi vill komma tillbaka hit varje år!

Dag 2

Vandring: Till toppen av Monte Croce och tillbaka till Forte dei Marmi
Höjdpunkt: Utsikten från toppen av Monte Croce!

Distans: 10 km
Vandringstid: 6–7 h
Höjdmeter: ca 1 000 positiva höjdmeter och 1 000 negativa höjdmeter
Boende: Flerbäddsrum på Rifugio dei Marmi
Måltider: Frukost, lunchpaket och middag

Idag väntar en heldag bland bergen! Vi äter frukost och får med oss lunchpaket för dagen. Vi packar det vi behöver för dagen och ger oss ut på stigen. Målet för dagen är toppen av Monte Croce. Hit tar vi oss på slingriga stigar längs grönskande berg. Självklart tar vi pauser och njuter av utsikten. På toppen avnjuter vi sen vår lunchlåda innan vi tar oss ner på andra sidan och är tillbaka på vårt boende framåt eftermiddagen. Här kanske du vill avnjuta ett gott glas vin eller läsa en bok. Vi äter gemensam middag på boendet.

 

Att tänka på:

 • Det kan vara bra med mellanmål för våra långa vandringsdagar. Vi rekommenderar att ta med energibars eller nötter/frukt.

Dag 3

Vandring: Till toppen av Monte Procinto och vidare till Santuario di Soviore (Monterosso al Mare)
Höjdpunkt: Den kittlande via ferratan (för den äventyrlige) och utsikten från Soviore

Distans: 5 km
Vandringstid: 6 h
Höjdmeter: ca 200 positiva höjdmeter och 600 negativa höjdmeter
Aktivitet 1: Via Ferrata (frivilligt)
Aktivitet 2: Vinprovning (frivilligt)
Boende: Dubbelrum på Santuario di Soviore
Måltider: Frukost, lunch och middag

God morgon! Idag väntar ett svindlande äventyr för några av er. Den som vill kan nämligen ta sig an en av världens äldsta via ferrata till toppen av Monte Procinto (se fliken “tillval” ). För den som känner sig äventyrlig är detta en fantastisk upplevelse som leds av italienska bergsguider. Resten av gruppen vandrar till insteget av via ferratan – också en härlig dag! Vi äter gemensam lunch vid bergstugan innan vi vinkar hejdå och tar oss tillbaka ner till Stazzema. Det är nämligen dags att åka vidare till resan andra halva: Ligurien och Cinque Terre.

Sen eftermiddag kommer vi fram till vårt boende Santuario di Soviore ovanför Cinque Terres nordligaste by, Monterosso al Mare. Vi checkar in i våra dubbelrum och borstar av oss vandringsdammet. Den som vill kan följa med på vinprovning på en närliggande cantina (se fliken “tillval”). Vi provar röda och vita viner och det lokala dessertvinet Sciacchetra, självklart ackompanjerat med italienska delikatesser! De som inte följer med på vinprovningen får lite extra egen tid på vårt boende innan vi alla möts upp i den lilla bergsbyn Puin för gemensam middag. Ännu en härlig dag i Italien är till ända och vi sover gott på vårt hotell!

Att tänka på:

 • Vägarna i bergen är slingriga och smala så blir du lätt åksjuk är det bra att ta med tabletter eller liknande
 • Du måste förboka Via Ferrata och vinprovning innan avresa. Hör av dig om du vill veta mer!

Kort om boendet:
Vi väljer att bo på Santuario di Soviore då vi föredrar lugnet och utsikten framför det mer turistiga inne i själva byarna i Cinque Terre.

Santuario di Soviore är ett gammalt pilgrimsboende och helig plats. Här finns en vacker kyrka och hela platsen andas historia. Vi bor i dubbelrum med privat toalett (ibland delar två rum på ett badrum). Lakan och handduk ingår och det finns rinnande dricksvatten att ta från en brunn på gården.

Dag 4

Vandra den fantastiska Cinque TerreVandring: Mellan Cinque Terres 5 byar
Höjdpunkt: Att få upptäcka världsarvet Cinque Terre

Distans: 7 km
Vandringstid: 6 h
Höjdmeter: ca 350 positiva höjdmeter och 350 negativa höjdmeter
Boende: Dubbelrum på Santuario di Soviore
Måltider: Frukost, lunch och middag

Idag ska vi utforska byarna som utgör Cinque Terre. Vi startar dagen med en klassisk italiensk frukost med mycket bröd och sötsaker (är man i Italien så är man). Vi börjar med taxiresa från vårt boende ner till byn Monterosso al Mare där vi ska utforska stadens äldre kvarter. Från Monterosso tar vi båten till byn Manarola – härligt med havsbris och utsikt över byarna från vattnet. Vi har ett kort stopp i Manarola innan vi har en jobbig uppförsbacke upp till den lilla byn Volastra. När vi väl tagit oss upp förstår vi anledningen: en fantastisk utsikt och lunch väntar.

Från Volastra vandrar vi några timmar till byn Corniglia, den enda av Cinque Terre som inte ligger i anslutning till havet. Vi vandrar längs vinrankorna på de mindre befolkade stigarna, vi märker skillnad från turisttätheten inne i byarna.
Vi utforskar Corniglia innan vi tar tåget tillbaka till Monterosso – härligt att bryta av vandringen med lite bekvämligheter.

Monterosso är den av byarna med vackrast strand och här kan den som vill njuta av ett dopp. Annars kanske en gelato lockar? På eftermiddagen/kvällen har du nu tid för lite egentid i Monterosso innan vår taxi tar oss tillbaka till vårt boende för ännu en härlig italiensk middag. Om du önskar så kan du istället för taxi vandra tillbaka till vårt boende längs en charmig pilgrimsled, ca 1,5 timmes och 500 höjdmeter. Väl framme på boendet tar vi en välförtjänt dusch. Möra i kroppen av vandringen njuter vi av kvällen på vårt boende.

Att tänka på:

 • Idag är en lång vandringsdag både uppåt och nedåt, så lite extra mellanmål kan du antingen ta med dig från Sverige eller köpa på vårt boende
 • Packa med dig badkläder och handduk i dagsryggsäcken om du vill ta dig ett dopp!

Dag 5

Vandring: Till Levanto och vidare hem till Sverige
Höjdpunkt: Utkiksplatsen och sista italienska måltiden!
Distans: 11 km
Vandringstid: 4,5 h
Höjdmeter: 200 m
Måltider: Frukost och lunch

Resan är inte slut än utan vi har ännu en dags vandring framför oss. Vi packar ihop våra väskor och lämnar kvar de på boendet, vi bär bara en lätt dagspackning idag. Vi ska ta oss norrut till byn Levanto, inte en av Cinque Terre men fin ändå! Vi startar uppåt och vandrar sedan längs kammen på bergen ut mot havet. Här väntar en fantastisk utkiksplats där vi faktiskt kan se alla Cinque Terres fem byar. Vi fortsätter gå längs havet och kommer lagom till lunch fram till Levanto. Här väntar vår sista italienska måltid (vilket faktiskt är vår egna favorit). Efter lunch har vi lite egen tid där vi kan ta ett dopp från byns strand eller köpa en gelato från byns bästa gelateria. Vår buss hämtar upp oss på eftermiddagen och vi hämtar upp vår packning på boendet innan vi åker vidare till Pisa där vi kommer fram ca 18:00.

Mätta och belåtna och med några härliga dagar i minnet skiljs våra vägar på flygplatsen. Tack för det här äventyret!

Tillval i Cinque Terre!

Utmana dig och njut av ett nervkittlande äventyr på Via ferrata på Monte Procinto och botanisera i den Italienska vinkällaren på vår Vinprovning. Under resan har du möjlighet att boka in dig på två val (antingen på båda eller om du bara vill hänga med på en). Två härliga tillval med lite olika karaktär som vi tror kommer förgylla din vistelse lite extra!

Titta på presentationsvideon, läs mer info och priser på respektive tillval och boka in dig på knappen nedan!

Via ferrata på Monte Procinto

Via ferrata

Ett nervkittlande äventyr där vi säkrade i stålvajer tar oss upp till toppen av Monte Procinto. En maffig upplevelse du sent kommer glömma!

Vinprovning

Vinprovning

Utforska lokala viner med härliga tilltugg på vår utvalda Cantina. Självklart testar vi det berömda dessertvinet Sciacchetrà på detta välsmakande tillval!

Att packa till Cinque Terre

En vandrares bästa vän är dess utrustning och på vår resa till Cinque Terre och Apuanska alperna behöver vi vara beredda på alla olika sorters väder.

Vädret i Apuanska alperna och Cinque Terre under våra resor brukar vara behagligt, som en skön svensk sommardag. Riktigt varma somrar kan det på oktober-turerna vara över 25 grader och stark sol. Uppe bland bergen kan det vara något svalare, speciellt på kvällarna. Vi behöver med andra ord vara beredda på både regn, kyla och riktigt varma dagar med starkt skinande sol.

 

Här hittar du information om hur du packar inför Cinque Terre. Du hittar:

 1. Video: grundläggande om packning och utrustning
 2. Checklista för utskrift: checklista att checka av när du packar
 3. Utrustningstips: konkreta beskrivningar av utrustningen, materialval och användningsområde 

ATT PACKA I

Du packar alla dina saker i en ryggsäck på ca 40 liter. Den skall rymma allt du behöver ha med dig dessa dagar. På vandringen mellan Stazzema och Rifugio de Marmi bär du all din packning – så packa smart! Övriga dagar lämnar du det du inte behöver på boendet och packar ryggsäcken med det du behöver för dagen. Om du vill ha med dig en mindre ryggsäck för dagsetapperna måste du kunna packa ner den i den större ryggsäcken när du bär all packning, annars funkar det fint med samma ryggsäck hela resan! Ryggsäcken bör väga så lite som möjligt och inte mer än 7-8 kg med all packning.

 

Allt du packar bör packas vattentätt. 
Det är oftast fint väder i Italien men om det är ihållande regn så är det viktigt att
skydda utrustningen så du slipper gå i blöta grejer.
Hur du packar vattentätt:

 • Packa alla dina grejer i vattentäta påsar, så kallade drybags. Dessa finns i olika storlekar och färger. 
 • Du bör ha ett regnskydd till din dagsryggsäck

NÄRMAST KROPPEN

Det du har närmast kroppen ska värma och transportera bort fukt. Undvik bomull! Enkel regel,
håll dig till den. Närmast kroppen är vår starka rekommendation att du använder plagg av merinoull, ull eller syntet. Vår absoluta favorit är merinoullen som är mjuk och skön mot huden. Den transporterar bort fukt och kyler dig när det är varmt, samtidigt som den värmer när det är kallt. Dessutom tar den inte åt sig lukt — helt fantastisk! För bättre slitstyrka kan det vara bra att kombinera merinoull eller ull med syntetfiber. Det är bra i exempelvis strumpor, som har ett högt slitage. Tänk på att även trosor/kalsonger och bh/sporttopp bör vara i ull. Detta brukar finnas hos välsorterade friluftsbutiker som Naturkompaniet. 

Är det varmt och soligt kanske du vandrar i t-shirt. Även här rekommenderar vi t-shirt i ull då funktionströjor tenderar att hålla inne värme och lukta. Om du vill ha funktionsmaterial välj då ett som andas lite bättre.


Gällande strumpor är det en smaksak att ha dubbla eller enkla strumpor. Fördelen med att ha dubbla strumpor (en tunn liner och en tjockare vandringsstrumpa) är att det kommer luft mellan strumporna och risken för skav och blåsor är mindre. Säkerställ att du har tillräckligt med plats i dina kängor och provgå med olika antal strumpor och tjocklek för att hitta det som passar dina fötter bäst!

FÖRSTÄRKNINGSPLAGG

Tunn vandringsdunjacka

Förstärkningsplagg är det du tar på dig över ditt första lager när det är kallare väder, under rasten eller på kvällen. För överkroppen bör du ha med dig en fleecejacka/ulltröja och en tunn vandringsdunjacka/väst. Den tunna dunjackan/västen är perfekt att ha som ett mellanlager under vandringen, dessutom tar den väldigt lite plats i väskan. Även fleecejackan/ulltröjan kan användas under vandringen eller på kvällen. Som alternativ till dunjacka finns det jackor med syntetiskt foder, som också är väldigt bra. Det mest kända syntetiska fodret är Primaloft. Det kan bli svalt på kvällarna i Apuanerna så se till att du har med dig en varm tröja att sätta på dig!

 

SKALKLÄDER

Skaljacka

Det yttersta lagret skall stå emot det väder och vind som naturen serverar dig för stunden. Om det blåser eller regnar skall kläderna hålla tätt och se till att kroppsvärmen stannar hos dig. Samtidigt måste de andas, så de släpper ut fukt och överskottsvärme. För resan till Italien brukar det räcka med “vanlig” regnjacka och regnbyxor men om du har ordentliga skalkläder rekommenderar vi dessa varmt. 

Att tänka på för skalkläder:

 • Köp skalkläder av bra kvalitet, exempelvis från Haglöfs 
 • Skalkläderna bör vara i Goretex eller annat aktivt membran
 • Har du skalkläder som har några år på nacken: säkerställ att membranet fortfarande håller och impregnera
 • Vattenpelare: > 10 000 (gärna högre)
 • Vi rekommenderar huva på jackan
 • Provgå kläderna innan du köper så du känner att de rör sig skönt med kroppen
 • Följ säkerhetsråden för tvätt och hantering (se nedan)

ÖVRIGA KLÄDER

Då vädret kan skifta är det bra att både ha med sig vandringsshorts och vandringsbyxor. Dina vandringsbyxor bör vara vindavvisande. Det kan vara skönt att ha med sig en tunn vindtät jacka att slänga på sig under rasten eller lunchen. Den vindtäta jackan står som frivillig i checklistan och om du har svårt att hålla viktrestriktionerna kan denna prioriteras bort. Efter en lång vandringsdag är det skönt att byta kläder när vi är tillbaka på boendet. Dina “hängkläder” bör vara mjuka och sköna och lätta att dra på.

Det är viktigt att skydda huvudet från solen så packa med en keps eller hatt. Din buff kan du använda runt halsen, huvudet eller som svettband – mycket praktiskt! Glöm heller inte badkläder och resehandduk om du vill ta dig ett dopp i havet!

SKOR

Du behöver först och främst ett par skor att vandra i. Vi rekommenderar ordentliga kängor som går över fotknölarna för bästa stöd men det går även med halvhöga eller lägre trekkingskor. Undvik dock gympaskor då terrängen i, framförallt, Apuanerna är kuperad och vi behöver ordentligt stöd för vrister och knän. Dina skor bör klara vatten och ge din kropp ordentligt stöd även med ryggsäck. Förutom de skor du vandrar i bör du ha ett par andra skor (sneakers, sandaler eller annat) som du har på kvällarna vid boendet. 

 

Att tänka på gällande vandringskängor:

 • Kängorna ska sitta skönt på dina fötter – provgå!
 • En blandning av skinn och Goretex kan vara bra då de skyddar bra samtidigt som de andas och torkar snabbare
 • Se till att du får plats med dubbla strumpor (om du vill ha det)
 • Gå in skorna ordentligt!

ÖVRIG UTRUSTNING UNDER VANDRINGEN

Du behöver skydda dig mot solen som kan bli väldigt stark. Då vi kommer vara utomhus och exponerade för solen är det viktigt med ordentligt skydd. Du behöver ett par solglasögon med ordentligt UV-skydd. Tänk sportigt framför snyggt! Förutom solglasögonen behöver du solskyddsfaktor med SPF 30-50, kom även ihåg solstift för läpparna! 

För att avlasta rygg och knän bör du ha ett par justerbara vandringsstavar. Vandringstavar har många fördelar. Dels är det skönt att använda stavarna när du går uppåt för att få mer kraft och dessutom avlastar det kroppen enormt mycket när du går nedför. Vandringstavarna bör kännas sköna att hålla i, vara justerbara och inte kännas tunga. Vi gillar märket Gipron.

VATTEN OCH ENERGI

Nalgene vattenflaska

Varje morgon kommer du få vatten att fylla på inför dagen. Du behöver ha med dig en vattenflaska i hårdplats och en vätskepåse. Vätskepåsen är en påse med slang som du har i dagsryggsäcken och därmed lätt kan ta små sippar vatten under tiden du går. Vätskepåsen bör vara 1 liter stor (storlek större om du vet att du dricker mycket) och du bör undvika budgetvarianterna då dessa tenderar att läcka lätt. Förutom vätskepåsen behöver du en vattenflaska i hårdplats. För vattenflaskor gillar vi märket Nalgene men ta den du tycker bäst. Att kombinera vätskepåse med vattenflaska är vår rekommendation men om du endast vill ha vattenflaska går det naturligtvis bra. Tänk på att det kan bli mycket varmt och vi behöver därför ca 2 liter vatten med oss under dagarna.

Vätskepåse/camelbak

Från smörgåslunch dag 1 till lunch sista dagen ingår helpension, det vill säga frukost, lunch och middag.  Förutom detta kan det vara bra att ha med lite extra mellanmål (speciellt om du vet att du är av den hungriga typen). Vi rekommenderar energibars, nötter, torkad frukt och godis. En riktlinje kan vara 1 bar/dag, nötter och en godispåse. Det går även att köpa bars och godis i vårt boende i Cinque Terre och naturligtvis finns det mat att köpa i byarna. I Apuanerna kommer vi dock inte gå förbi någon butik.

HYGIEN

En toarulle är alltid bra att ha med i dagsryggsäcken om behovet uppstår.  Det kan vara skönt att ha med våtservetter att torka av sig efter en lång dag eller händerna efter måltid ute. I Apuanerna är standarden enkel (precis som det ska vara i bergen!) så räkna med att du bara kan göra en snabb avsköljning av kroppen. Vanliga toaletter finns naturligtvis!

Ta med dig ett eget litet medicin/sjukvårdskit med det du själv kan behöva, t ex plåster, skavsårsplåster och tejp och naturligtvis ditt egna medicinförråd.

VIKTIGA PAPPER

PASS/ID

Ta med pass/ID för resa inom EU.

FÖRSÄKRING

Du behöver ha en giltig reseförsäkring, vilket du oftast har via hemförsäkringen. Säkerställ med ditt försäkringsbolag att den täcker aktiviteten. Viktigt! Skriv ut ditt försäkringspapper och sätt in i en plastficka, under vandringen ska det förvaras i topplocket.

KONTANTER

Det är fortfarande kontanter som gäller i Italien och euro är valutan. Till måltiderna ingår det vatten och kaffe men övrig dryck köper du själv. Du behöver även kontanter, €30/person, om du vill vara med på vinprovningen.

TRÄNING INFÖR CINQUE TERRE

Grattis! Vilken fantastisk upplevelse du har framför dig. För att du ska komma förberedd och ge dig bästa förutsättningar att kunna njuta av resan är träning en viktig del av dina förberedelser. Här hittar du massa matnyttiga tips och trix kring träning och vilken träning du just nu ska lägga fokus på.

Du hittar även ett träningsprogram som sträcker sig över 6 månader (27 veckor). Träningsprogrammet finns i pdf så du lätt kan skriva ut det om du vill. Om du bokar din resa närmare inpå än 6 månader så börjar du med vecka 1-2 för att få en lugn start och går sedan in i träningsprogrammets vecka 9-10. Även om du har kortare tid att träna inför ditt äventyr behöver du inte känna stress. Om du har ont om tid är det viktigaste att fokusera på backträning med packning! 

Lycka till med träningen – nu kör vi!

Träna smart och kontinuerligt – gör det enkelt!

Träning kan vara både komplext och enkelt. Det är många parametrar som spelar in och vi har alla olika förutsättningar. Vi har olika träningsbakgrund, familjesituation, intresse och fysiska förutsättningar. En sak är dock säker. Träning ger färdighet och varje nedlagd timme i form av träning får du betalt tillbaka flera gånger om. Både i form av en härligare upplevelse på resmålet, då du har mer ork att njuta av omgivningar och intryck, men också i vardagen med en god hälsa och högre välbefinnande. Oavsett din motivation till träning finns det en regel som gäller över alla träningsprogram, fysiska teorier och pulsanalyser:

Den bästa träningen är den som blir av!

 

Alltså. Sätt inte upp några orealistiska mål och gå inte ut för hårt. Satsa på att få till kontinuerlig träning varje vecka och gör det du tycker är kul, så att träningen blir av. Gör en träningsplan för veckan varje söndag kväll och sen försöker du hålla den till 100%. Det krävs givetvis lite jävlar anamma ibland och några pass är man inte alls så sugen på. Därför är det bra att skynda långsamt och stegvis öka träningen, så att man hela tiden håller uppe motivationen och glädjen i sin träning. Ett bra tips är att försöka få till veckans första pass så tidigt i veckan som möjligt (helst redan på måndagen) då brukar det vara lättare att hålla i resten av veckan.

Nedan har vi satt ihop ett träningsprogram som är tänkt att förbereda dig inför resan. Beroende på din nuvarande träningsnivå kan du behöva minska eller öka mängden träning. Resan är en njutarresa med vandring och god mat och dryck men underskatta ändå inte träningsprogrammet. Det är anpassat för att en relativt otränad person ska komma i så pass bra form att hen kan njuta av resan. Vi vandrar i kuperad terräng flera dagar i rad och behöver därför förbereda kroppen inför det. Se träningsprogrammet som en investering i dig själv och din upplevelse på plats!

Hur du använder träningsprogrammet

Det här är ett träningsprogram som är baserat på sex månaders träning och pågår i 27 veckor. Om du ska resa i maj, så innebär det att vecka 1 på träningsschemat börjar i november. Om du börjar träningen tidigare än sex månader innan är det bara att köra igång med vecka 1 och sedan förlänga schemat i slutet med liknande träningsveckor som presenteras i vecka 22-26. Upplägget är tänkt att passa dig som inte tränar så mycket idag och vill få in en bra rutin och komma väl förberedd till äventyret. Är du idag van att träna kontinuerligt så se schemat som en rekommendation som du kan plocka delar ifrån och addera till det du tränar idag. Kanske behöver du plocka bort någonting från din vanliga träningsrutin för att få in alla träningspass som är ändamåls specifika (dvs backträningen).

Veckodagarna i träningsprogrammet är bara ett förslag och du anpassar det naturligtvis efter ditt schema. Se till att du får tillräckligt vila mellan passen så du inte kör flera tuffa pass efter varandra.

Du är alltid välkommen att kontakta oss på Swett om du vill ha vägledning.

Träningsformer

Träningsprogrammet är uppdelat i tre olika typer av pass där varje pass har olika syften. Om du någon vecka inte hinner göra alla pass så prioritera backträningspasset och därefter konditionsträningen. 

Konditionsträning
Syftet med konditionsträningen är att stärka grundkonditionen och vänja muskler och leder vid kontinuerligt arbete. Vad du gör som konditionsträning spelar ingen roll. Det kan vara löpning, cykling, längdskidåkning, spinning eller simning. Välj det som du tycker är kul och som passar dig. 

Utgå ifrån din status idag och sikta hellre på att orka träna ett helt pass med lika hög puls istället för att gå ut för hårt och sen inte orka hålla pulsen uppe på slutet. Kondition är en färskvara och du kommer snabbt märka skillnad ju fler pass du gör.

Backträning

Syftet med backträningen är att stärka benmuskulaturen och vrister, vänja kroppen vid kuperad terräng och även träna konditionen. Det här är det träningspass som de flesta vanligtvis inte har i sin vanliga träningsrutin men detta pass är det ändamåls specifika passet som är superviktigt att få in. Gå upp och ned i en backe, lågintensivt och inte löpning. Gå helst i dina vandringskängor, använd gärna stavar och ha en ryggsäck med lite vikt i. Det kan vara bra att variera rena backträningspass med att vandra i varierande terräng, gärna kuperad terräng i skogen, där det både finns backar och är mer flackt.

Har du ingen bra backe kan du även använda dig av trappmaskin eller trappor. Även kortare, inte så branta backar, är bra att gå i och vi rekommenderar att du varierar vilka backar du går i då kroppen snabbt vänjer sig när vi kör samma terräng upprepade gånger.

Styrketräning

Syftet med styrketräningen är att bygga upp en stabil och stark kropp med fokus på vår bålstabilitet. Fokusera på uthålligheten i styrketräningen, dvs träna med låg belastning och många repetitioner. I slutet av träningsprogram hittar du förslag på övningar och även ett specifikt träningsupplägg som är enkelt att köra vart som helst, med eller utan vikt.

 

Kort om rörlighetsträning och stretch

Det finns inga specifika pass i träningsprogrammet för rörlighetsträning och stretch men vi rekommenderar att du alltid har med rörlighetsträning som en del av ditt träningspass. När du börjar träna en ny träningsform kommer du snabbt känna att muskler som är ovana vid den belastningen blir ansträngda och kanske till och med ger träningsvärk.

Efter ett backträningspass är det till exempel viktigt att sträcka ut höft, höftböjare, rumpa, hamstrings och vader. Lägg gärna även in lite rörlighetsträning för rygg och axlar som brukar kännas efter att ha gått mycket med ryggsäck.

Förberedelseträffar

Förberedelser är nyckeln till ett lyckat äventyr! Vi vet hur viktiga förberedelserna du gör hemma är för att du ska maximera dina chanser att klara hela resan och också njuta. Som inbokad resenär får du kostnadsfritt vara med på våra Förberedelseträffar.


Tränings-och utrustningsträff

Två gånger per år (september och mars) har vi tränings-och utrustningsträffar för alla våra inbokade resenärer på alla resmål. Här fokuserar vi på Hur ska du träna inför äventyret? och Vilken utrustning ska du ha? Träffen är helgtid och erbjuds både fysiskt i Stockholm och digitalt. Datum och anmälan hittar du i här nedan/bredvid

Upptaktsträff

I januari varje år har vi upptaktsträff inför årets resor till Cinque Terre. Träffen är digital via Google Meet och alla som är inbokade till Cinque Terre det året bjuds in. Här fokuserar vi på Inspiration inför resan och Vanliga frågor så att du känner dig taggad och förberedd inför resan! Datum och anmälan hittar du i här nedan/bredvid

Avresemöte

En månad innan avresa har vi Avresemöte med din grupp och guide digitalt via Google Meet. Då går vi igenom programmet, utrustning och frågor. Då får du chans att träffa andra som också ska med på resan.

Inbjudan och anmälan skickas ut till respektive grupp via kalenderinbjudan ca 2 månader innan.

Tränings-och utrustningsträff våren 2024

Tränings – och utrustningsträff

Inspelning från vårens digitala träff hittar du nedan.

Upptaktsträff 2024

Upptaktsträff

Upptaktsträffen för 2024-års resor var 31 januari 18:00-19:00.

Avresemöte

Avresemöte

Avresemöte har vi digitalt 1 månad innan avresa. Kalenderinbjudan kommer närmare avresa.

ALLMÄNT OM RESAN

När bör jag boka flygresan?

Flygbolagen släpper sina flygbiljetter 11 månader innan och att boka tidigt innebär större chans till låga priser och bra avgångar. Vår samarbetspartner MK Airbroker hjälper dig gärna att hitta lämpliga avgångar. De har koll på vilka dagar och tider du behöver förhålla dig till och kan även se övriga gästers bokningar så ni kan resa tillsammans. Vi rekommenderar att du avvaktar med att boka ditt flyg till efter upptaktsträffen.

Hur bor vi?

I de Apuanska alperna bor vi i en mysig bergsstuga som drivs av två systrar. Boendet är enkelt och gemytligt och vi bor i sovsalar om ca 8 personer per rum. När vi kommer till Cinque Terre sover vi i dubbelrum på ett historiskt hotell med fantastisk utsikt över byn Monterosso al Mare.

Hur görs rumsindelningen?

Första två nätterna bor vi uppe i en bergsstuga i de Apuanska alperna och boendet är enkelt och mysigt. Det är sovsalar om ca 8 personer per rum.

De sista två nätterna bor ni på hotell i med del i dubbelrum.

Vi utgår från ditt resesällskap och försöker i möjligaste mån placera personer i samma resesällskap i samma rum. Är du singelresenär placeras du med andra singelresenärer. Vi tar i möjligaste mån hänsyn till personers kön vid rumsfördelningen men kan inte garantera att du får dela rum med en person av samma kön. Hör av dig till oss för eventuellt singelrumstillägg.

Hur är vädret?

Under de perioder vi vandrar är det som en svensk sommar. 20 plusgrader och väldigt behagligt.

Behöver jag bära med mig all packning?

Vid två tillfällen, under ca två timmars vandring upp och ner från bergsstugan i Apuanerna, behöver du bära all din packning. Övriga vandringar är dagsvandringar där vi kommer tillbaka till vårt boende och därför bara bär med oss det vi behöver över dagen.


UTRUSTNING

Vilken ryggsäck ska jag ha?

Det viktigaste gällande ryggsäck är att den sitter skönt på dig och har ett ordentligt höftbälte för att avlasta axlarna (ingen av typen Kånken). Vi rekommenderar ca 40 liter så du får plats med allt du behöver. Kom ihåg att du vid två tillfällen kommer behöver bära all din packning. Övriga dagar bär du det du behöver för dagen: extra ombyte och förstärkningsplagg, badkläder, vatten och snacks

Vad är viktigt att tänka på gällande teleskopstavar?

Att tänka på gällande teleskopstavar:
– Att de är justerbara
– Att de går att fälla ihop på ett smidigt sätt så du kan få ner dem i ryggsäcken
– Att de inte känns tunga att hålla i (lättast är inte alltid bäst men du vill inte att de ska kännas tunga)
– Att greppet känns skönt och att du kan justera det
– Att frångå de billigaste alternativet (typ ÖoB, Biltema etc)

Behöver jag förbereda mig för kyla?

Vädret kommer vara behagligt och förhoppningsvis kommer ni njuta i solen de flesta dagar. Eftersom det, precis som under svensk sommar, kan komma regnskurar och blåsa kallt är det dock bra att ha med sig en varmare tröja och skalkläder.

Behöver jag resehandduk?

Ja, boendet i bergsstugan erbjuder tyvärr inte handduk varför du behöver ha med dig en resehandduk om du vill duscha de första dagarna. På boendet i Cinque Terre ingår handduk.


INFÖR RESA

Vilken försäkring behöver jag?

Alla Swetts resenärer behöver ha en reseförsäkring. De flesta hemförsäkringar har reseförsäkring men dubbelkolla hur täckande din försäkring är. Viktigt! Skriv ut ditt försäkringspapper och sätt in i en plastficka, under vandringen ska det förvaras i topplocket.

Om något oväntat skulle hända innan resan är det bra med ett avbeställningsskydd. Detta avbeställningsskydd är ett komplement till din hemförsäkring och täcker ofta fler händelser än många reseförsäkringar. Avbeställningsskyddet kan du teckna inom 48 h från att du gjort din bokning. Teckna ditt avbeställningsskydd HÄR. 

Hur mycket kontanter behöver jag ta med mig?

“Cash is king” i Italien så räkna med att det du vill köpa behöver du kontanter till. Valutan är Euro och du behöver ha med dig kontanter om du vill köpa souvenirer, extra alkoholhaltig dryck och extra snacks.

Behöver jag träna inför resan?

Ja, du behöver träna inför resan. Resan till Cinque Terre och Apuanska alperna är en av våra lättare vandringsresor men då terrängen är kuperad och vi vandrar i flera timmar behöver du förbereda din kropp på att gå i backe med ryggsäck. Du bör klara av minst 6 timmars vandring med höga kliv.  Om du följer vårt träningsprogram kommer du komma väl förberedd och därmed kunna njuta mer av resan. Ett träningssteg här hemma är ett lättare steg under resan!

SÄKERHET

Hur hanteras en nödsituation?

Vi har alltid erfarna guider med på våra vandringar, så om olyckan skulle vara framme blir den drabbade mycket väl omhändertagen. Våra guider bär kompletta medicinska vandringskit och är utbildade i hur man använder dem.

NYHETSBREV

Missa inte att prenumerera på vårt inspirerande nyhetsbrev där du får nyheter om våra resor, kampanjinformation och tips&tricks!

Din mailadress

x