Från Cusco till Urubambadalen

2019-10-20
Blogg

Cusco, en stad i de peruanska Anderna, var en gång huvudstaden i Inkariket, och är nu känd för sina arkeologiska rester och spanska koloniala arkitektur. Staden är belägen i sydöstra Peru, nära Urubambadalen i Anderna, på 3400 meters höjd. 

Urubambadalen, den heliga dalen

Inkafolkets heliga dal är ganska omfattande och sträcker sig mer än 100 kilometer från väst till norr i Cuscos territorium. Det finns två vägar som förbinder Cusco med Urubambadalen och städerna Pisac, Urubamba och Ollantaytambo.

Varför är dalen helig?

Den heliga dalen är är belägen i södra Sierra i Peru som innehåller många kända och vackra inkaruiner. Dalen var helig, då den omfattar några av de bästa landområdena i regionen och var självaste Inkans egendom. 

Hur högt upp ligger dalen?

På 3400 meters höjd över havet kan du ha problem med att anpassa dig till luften i Cusco, men resten av området, som städerna Pisac och Urubamba ligger på en något lägre höjd av 2900 m.ö.h. Om du är orolig för höjdsjuka kan det vara bättre att övernatta i dalen medan du utforskar några av platserna, och när du har anpassat dig gå till den högre belägna staden Cusco.

De 5 bästa sakerna att göra i Urubambadalen

1. Marknaden i Pisac och inkaruinerna

Staden Pisac grundades av den spanske conquistadoren Francisco de Toledo på det som ursprungligen var en inkabosättning. Pisac ligger nära Cusco och erbjuder den bästa marknaden i regionen. Full av lokala produkter och ett brett utbud av lokalt producerade konsthantverk är marknaden i Pisac det perfekta stället för lite shopping. Ruinerna, som ligger endast en tjugo minuters bilresa från själva staden, är av fantastisk kvalitet och väl värda ett besök. Du kommer att få se militära, religiösa samt jordbruksbyggnader, som alla är spridda över ett stort komplex!

2. Ollantaytambo och dess ruiner

Ollantaytambo är en vacker liten stad som ligger på bortre sidan av Urubambadalen från Cusco. Härliga kullerstensgator och pittoreska kaféer gör detta till ett populärt resmål bland turister. Staden är förmodligen det bästa kvarlevande exemplet på inkafolkets stadsplanering. Se till att stanna vid Hearts Cafe för en härlig kopp kaffe och ett mellanmål och fortsätt sedan till chokladmuseet! Inkaruinerna i Ollantaytambo är enastående och erbjuder några av de bästa utformningarna av berget utöver Machu Picchu. Templet och fästningen användes som en kunglig bostad av kejsaren Pachacuti och är välbevarat. 

3. Morayruinerna och saltbassängerna i Maras

Morayruinerna är utan tvekan några av de mest intressanta och vackraste ruinerna i Peru. En av höjdpunkterna är de runda, terrasserade sänkorna, vars användningsområde fortfarande är okänt. En teori är att inkafolket använde dem som ett slags testlaboratorium för grödor. Staden Maras ligger inte långt ifrån Morayruinerna. Staden är känd för sina saltbassänger. Saltet som utvanns här lär ha distribuerats över hela inkariket. 

4. Besök ett vävkooperativ

Många människor i de peruanska anderna arbetar fortfarande på samma sätt som sina förfäder. Vävning är ett av de mest populära hantverken i Peru och utövas fortfarande av många bybor. 

Byn Chincheros i Urubambadalen är ett utmärkt ställe att prova på hantverket själv! Chincheros är en av många byar som har ett vävkooperativ som erbjuder besökare är prova på hantverket. 

5. Ät Cuy

Lämna inte Peru utan att prova Cuy, mer känt som marsvin! Kanske inte något för den svaghjärtade. Cuy är en peruansk delikatess som kan stekas eller grillas. Den har varit en stapelföda för den peruanska befolkningen i över 5000 år och fortsätter vara lika populärt som någonsin (den har till och med en nationell högtidsdag). Nästan alla restauranger serverar det, så prova!

Kom och upplev en dagstur i Urubambadalen och ha en bekväm vistelse i Cusco med Swett!

Läs mer här om vår vandring på Inkaleden: www.swett.se/inkaleden

NYHETSBREV

Missa inte att prenumerera på vårt inspirerande nyhetsbrev där du får nyheter om våra resor, kampanjinformation och tips&tricks!

Din mailadress

x