Vilket är det högsta berget i Afrika | Swett

Vilket är det högsta berget i Afrika?

2019-10-08
Blogg

Talar man om berg i Afrika kan vi nästan garantera att det man kommer att tänka på är Kilimanjaro, Afrikas högsta berg.

Med sina 5895 m ö.h. vakar Kilimanjaro över Kilimanjaro National Park, utan några andra konkurrerande bergstoppar i närheten. Kilimanjaro är tveklöst (med 696 meters marginal för att vara exakt) Afrikas högsta berg och tar också priset som världens högsta fristående berg med sina tre konformade toppar “Kibo”, “Mawenzi” och “Shira” som alla har skapats genom Kilimanjaros vulkaniska aktivitet för tusentals år sedan.

Kilimanjaro är en sovande jätte, med lava som bubblar bara 400 meter under den svarta klippan som en gång sprutade ut ur vulkanen i form av het, smält lava. Nu för tiden anses Kilimanjaro vara en vilande vulkan, då den senaste vulkaniska aktiviteten skedde över tvåhundratusen år sedan, när lava rann ut från bergets högsta topp, Kibo.

Den snabbaste noterade bestigningen av Kilimanjaro utfördes av den schweiziske löparen och bergsguiden Karl Egloff, som bröt den legendariske löparen Kilian Jornets (rekordhållare för snabbaste bestigningen av Mount Everest) tid på sju timmar och fjorton minuter, genom att ta sig till toppen på otroliga sex timmar, fyrtiotvå minuter och tjugofyra sekunder! De här rekordtiderna känns ännu otroligare om man har i åtanke att den genomsnittliga vandraren tar sju-åtta dagar på sig att bestiga berget.

Genom att vara det högsta berget i Afrika räknas Kilimanjaro in bland “Seven Summits”, vilket är namnet för de högsta bergen på var och en av världens sju kontinenter. Att bestiga alla sju betraktas som en av de mest anmärkningsvärda utmaningarna inom bergsbestigning.

Läs mer om våra resor till Kilimanjaro här: www.swett.se/kilimanjaro

NYHETSBREV

Missa inte att prenumerera på vårt inspirerande nyhetsbrev där du får nyheter om våra resor, kampanjinformation och tips&tricks!

Din mailadress

x