Mat & vandring i Söderåsen!

Närproducerade skånska matupplevelser, härlig vandring och fantastiskt sällskap!

UPPLEV DET BÄSTA AV SKÅNE - SÖDERÅSEN

Den här vandringsresan riktar sig till dig som vill ha en paus i vardagen och som vill unna dig det där lilla extra. Fokus under denna resa är inte antalet höjdmeter vi vandrar utan på de upplevelser vi får.

Efter att ha blivit upphämtade i Lund tar vi oss till Bjärhus gård utanför Klippan där vi gör en rundvandring på gården. Bjärhus är en KRAV-gård som odlar grönsaker, rotfrukter och örter samt föder upp ekologiska lamm, kor och grisar. På denna resa är Bjärhus ansvariga för våra måltider – och tro oss när vi säger att det smakar ljuvligt.

De kommande dagarna upplever vi Skånes lummiga bokskogar till fots. Vi vandrar, umgås och upplever.

Som “topping” på denna resa åker vi till Höör och avslutar med en sjurätters avsmakningsmeny på Spahotellet Åkersbergs Stiftsgård. Sen är det dags att mjuka upp våra muskler på det avkopplande spat. Vår förhoppning är att du sen åker hem med lugn både i kropp och själ.

Varmt välkommen på en smakrik vandringsresa i hjärtat av Skåne!

Några höjdpunkter under helgen....

Utsikt över Söderåsen-min

1. Utsikten från Kopparhatten

Söderåsens nationalpark består av bokskogsklädda åsar, dramatiska dalgångar och forsande vattendrag. Som alltid har vi planerat programmet för att få en unik upplevelse utan trängsel.

På vår vandring tar vi oss upp på nationalparkens högsta punkt, Kopparhatten 200 m över havet, och njuter av den storslagna utsikten.

bjärhus3

2. Närproducerade smaker

Det som verkligen sticker ut på denna resa är maten. Bjärhus gård skämmer bort oss med lokala, ekologiska råvaror tillagade med mycket kärlek.

Vad sägs om att avnjuta Bjärhus Ryggbiff  med potatis- och jordärtskocksgratäng, Bjärhus populära beacréme, vinkokt rödlök och säsongens gröna? Och det bara första kvällen!

Spa

3. Ett avkopplande avslut

Efter tre dagars vandring är musklerna trötta. Vi sätter oss på bussen till Höör och checkar in i våra rum för egentid, avkoppling i “Andrum Spa” för att sedan mötas upp för en sjurätters avsmakningsmeny.

Dagen därpå tar vi sovmorgon, äter frukostbuffé och besöker kanske återigen det härliga spat?

DAGSPROGRAM

Här nedan ser du resans program. Välj bland de övriga flikarna för att få se bildgalleri, vanliga frågor m.m.


1

Dag 1: Besök på Bjärhus och vandring från Klöva Hallar

 Vandring: 14 km | Vandringstid: 5-6 timmar | Övernattning: Klåveröds Vandrarhem

Samlingsplats tidig förmiddag är Lunds centralstation, en perfekt knutpunkt oavsett om man man tar tåget från Stockholm, Göteborg eller Malmö. Nu väntar ca 1 timma i buss innan vi kommer fram till första anhalt – Bjärhus Gård. Här möter Elisabet, som är sjunde generationen Hansson på gården, upp oss. På denna resa har vi omsorgsfullt valt ut en partner som ser till att vi får högkvalitativa råvaror tillagade med kärlek och professionalitet. Den partnern har vi hittat i Bjärhus! Elisabet visar oss runt gården och förklarar hur både djurhållning och odling sker på ett sätt som är omsorgsfullt ur ett hållbart och kvalitativt sätt. Efter rundvisningen står lunchen uppdukat på loftet i den gamla bondgården. Trevlig lunch!

Efter lunchen körs vi ca 15 minuter till Klöva Hallar där vandringen börjar. Startpunkten för vandringen kunde inte bli mer magnifik, här väntar ett imponerande landskap. Den branta sprickdalen är omgiven av höga platåer och i dalens botten porlar Klövabäcken omgiven av lummiga lövskogar. Vi tar nu sikte på dagens mål, Klåveröds vandrarhem, som ligger 14 km bort. Vi börjar med att vandra längs med Klövabäcken som tar sig fram i sin naturligt slingrande fåra. I det rena, syrerika vattnet trivs många småkryp som nattslände- och bäcksländelarver och här leker både elritsa och öring. Vi håller utkik efter strömstaren som skickligt dyker efter mat i det strömmande vattnet, vinter som sommar.

Framåt kvällen når vi vandrarhemmet som vi abonnerar. Här har Elisabet och hennes personal dukat upp till festmåltid. Först checkar vi in i våra stugor. Den vedeldade bastun är redan uppvärmd för den som vill tvätta av sig färddammet. Så småningom går vi och lägger oss, trötta och nöjda med dagen.

Dagens meny (förekommer säsongsvariation):

Lunch

 • Köttgryta på gårdens ekologiska nöt, med våra härliga KRAV-rotfrukter samt rostad potatis och säsongens sallad
 • Veg: Senapsgratinerad kålrot istället för nöt

Middag

 • Förrätt: Bjärhus charktallrik – ett urval av våra bästa charkuterier med delikata tillbehör
 • Veg: Ostbricka med tillbehör
 • Huvudrätt: Bjärhus Ryggbiff med potatis- och jordärtskocksgratäng, vår populära beacréme, vinkokt rödlök och säsongens gröna
 • Veg: Dubbelmarinerad squash istället för Ryggbiff
 • Dessert: Crème chocolat – Chokladcréme som varken är för söt eller för bitter, bara ljuvlig. Serveras med färska bär och vispgrädde.

2

Dag 2: Vandring i Söderåsens nationalparks gömda delar

 Vandring: 16 km | Vandringstid: 7-8 timmar | Övernattning: Pensionat Söderåsen

Äntligen ska vi in i Söderåsens nationalpark. Efter en stärkande frukost på vandrarhemmet börjar vi vandringen söderut. Snart kommer vi in i nationalparken. Till en börjar vandrar vi på Skåneleden men snart viker vi av från leden och går utanför stigar och vägar i obanad mark. Bokskogens täcke av löv är som en matta som prasslar behagligt under våra kängor.  Söderåsen blev nationalpark först år 2001 och man vill bevara den unika flora&fauna som finns här. Området, som domineras av bokskogar, är ett av Europas största sammanhängande och skyddade områden av ädellövskog.

En för många helt okänd del av Söderåsens Nationalpark är den västra delen, Kvärk. I motsats till Skäralid, så är Kvärk ganska folktomt, här man möter sällan några andra vandrare. Vi tar oss till detta område och följer Kvärken-bäcken österut. Det här är faktiskt gammal kulturbygd, förr i tiden fanns här ett aktivt jordbruk men av gårdarna och torpen finns bara minnen kvar. Fortfarande än idag hålls vissa delar av området öppet med hjälp av betande kor.

Djurlivet är som mest aktivt i dessa mer avlägsna delar av parken. Här finns det vildsvin och dovhjort i mängder. Efter en rundtur beger vi oss av mot de storslagna utsiktspunkterna Lierna och Hjortsprånget. När det passar stannar vi för att äta lunchpaketet vi fått med oss från våra vänner på Bjärhus. Maten smakar extra gott efter att ha vandrat i några timmar.

Snart beger vi oss uppför för att kunna blicka ut över Söderåsen. Än så länge har vi vandrat nere i dalgångar och nere på platåer, men nu är vi sugna på utsikt! Svetten rinner och flåset känns i lungorna. Belöningen är snart här – utsikten över Skäralidsdalen! Först tar vi oss upp till Lierna där vi har en magnifik utsikt över västra delarna av parken. Några km längre österut kommer vi sen till Hjortsprånget och blickar ut över Kopparhatten på andra sidan dalgången – Söderåsens högsta punkt. Dit ska vi ta oss imorgon bitti!

Nu börjar det bli eftermiddag och vi börjar få vittring på slutmålet för dagen, Pensionat Söderåsen. För att komma dit behöver vi ta oss till parkens huvudentré och sen passera huvudvägen mellan Ljungbyhed och Röstånga. På plats i Pensionatet står pensionatägaren Frida redo att ta emot oss och checka in i våra rum. Och som alltid finns våra vänner från Bjärhus på plats för att bjuda oss på en riktig härligt, skånsk middag. Tack för idag!

Dagens meny (förekommer säsongsvariation):

Lunch

 • (Kall matlåda) Rostbiff, säsongens potatissallad, senapspicklad morot med örtmajonnäs – smör och surdagsbulle
 • Veg: Marinerade grönsaker och linser/böner i säsong ist. för rostiff

Middag

 • Huvudrätt: Långkokt lammlägg från gården, med rostade betor, matvete och skysås, samt säsongens sallad
 • Veg: Getostbakelse med rostade betor, matvete och äppeldressing, samt säsongens sallad
 • Dessert: Nötig äppelsmulpaj med råkräm

3

Dag 3: Kopparhatten och en kväll att minnas

 Vandring: 15 km | Vandringstid: 4 timmar | Övernattning: Åkersbergs Stiftsgård

Idag är sista dagen vi har på oss våra vandringskängor – och då slår vi på stort! Vi börjar med en tidig frukost och beger oss sedan av för att bestiga Kopparhatten, Söderåsens högsta punkt, 200 m över havet. Vi vill vara där tidigt, innan övriga vandrare hunnit komma till parken. Kopparhatten är n av parkens mest populära platser och kommer man tid sent på dagen är det nästan trångt. Det vill vi inte vara med om. Det tar ungefär 40-45 minuter att ta sig upp på toppen av Kopparhatten och väl uppe så är vi stolta över oss själva och förevigar tillfället med ett gruppfoto.

Nu ska vi söderut. Vi vandrar på vackra stigar på vägen mot Röstånga. Längs med vägen passerar vi vackra Odensjön och de som är modiga får gärna ta ett dopp. Framme i Röstånga äter vi på Röstånga Gästgivaregård, en legendarisk plats som nämns i kyrkböckerna så tidig som 1647. Här bjuds det på riktig klassisk skånsk husmanskost till lunch innan vi blir upphämtade av bussen som kör oss till Höör. Nu ska vi njuta och ta hand om våra trötta kroppar! Åkersbergs Stiftsgård blir den sista platsen för oss att spendera en natt på. Här är det fokus på omvårdnad och relax. Vi checkar in i våra rum och får avnjuta några timmars egentid då flera säkert väljer att gå till spat för att bada, basta eller kanske ta en massage – med andra väljer att vila på rummet. På kvällen möts vi i restaurangen och får uppleva en 7-rättersmiddag specialkomponerad till våra ära. Hur många flaskor av gårdens egna öl “Blomstertid” vi får i oss innan det är dags att lägga sig för kvällen låter vi vara osagt…

Dagens meny (förekommer säsongsvariation):

Lunch

 • Libabrödsrulle med varmrökt lax, dillpesto, krämig linssallad med pepparrot och senap, samt gurka, lök och sockerärt.
 • Veg: Libabrödsrulle med stekt akkawiost (skånsk grillost), dillpesto, krämig linssallad med pepparrot och senap, samt gurka, lök och sockerärt.

Middag: 7-rätters avsmakningsmeny

 • SOPPA
  rostad blomkål, tryffel och allerumscrisp
 • LAX
  misoemulsion, picklad gurka, fröcrisp och krasse
 • RILETTE
  syltad svamp, pumpapuré, brysselkål och lingoncremé
 • KUMMEL
  sauce velouté, broccolivariation, dillemulsion och rostad mandel
 • KALV
  plommon, svartrot, kalvsky och friterad rosmarin 
 • OST
  skånska ostar med marmelad och knäcke
 • BLÅBÄR
  sorbet, fermenterade, cremé, rostad havre och dulce leche

 4

Dag 4: Frukost, spa och hej då!

Den här dagen lägger du upp precis som du vill. Vi tar en gemensam frukost i hotellets restaurang. Därefter är det fritt att åka hem när man vill. Hela förmiddagen har vi tillgång till att besöka anläggningens spa. I Höör går tågen antingen mot Lund eller Hässleholm beroende på vilket tåg man vill ansluta till hemåt. Vi tackar för denna gång och hoppas vi ses snart igen!

Vanliga frågor - Söderåsen

Vad kostar en resa till Söderåsen?

All information om avgångar och priser hittar du i vår resekalender, via länken nedan.

Resekalender

Vilka datum går resan?

Du hittar alla aktuella datum i vår resekalender HÄR.

Vad ingår i priset?

 • Guidning under hela upplevelsen
 • Tre nätters boende i dubbelrum
 • Helpension från lunch ankomstdagen till frukost sista dagen
  • Frukostbuffé vid varje boende
  • Middagar och luncher från Bjärhus Gård
  • 7-rätters avsmakningsmeny på Åkersbergs Stiftsgård
  • Spapaket på Åkersbergs Stiftsgård
  • Middag dag 2
  • Fika i toppstugan
 • Transfer från Lund C till Söderåsen

Vad ingår inte i priset?

 • Resa till Lund C dag 1
 • Resa från Höör dag 4
 • Dryck utöver måltidsdryck
 • Personlig vandringsutrustning

Hur bor vi?

Vi bor i tvåbäddsrum på respektive boende. Vill du uppgradera till att bo själv i enkelrum finns den möjligheten, kontakta oss för pris.

Var möts vi?

Vi möts på centralstationen i Lund dag 1. Exakt tidpunkt får du några månader innan resans avfärd, den kommer vara anpassad efter tåget som kommer från Stockholm och Göteborg.

Vem riktar sig denna resa till?

Den riktar sig till alla som tycker om god mat och vacker vandring. Vandringen är inte så ansträngande men du ska kunna gå upp till 15 km under en dag i skogsterräng. Vi tror att det är många par och kompisar som tycker om att umgås och äta gott som anmäler sig till en resa som denna.

Hur många personer är det i gruppen?

Vi har satt en gräns på 14 personer och 1 guide.

Vad äter vi för mat?

Vi äter den bästa maten Skåne kan erbjuda! Läs dagsprogrammet för att se menyn.

Vad behöver jag ta med mig för utrustning?

Du behöver ha med dig din personliga vandringsutrustning, kläder efter väder, ryggsäck, stavar m.m. I samband med bokning får du en detaljerad packlista.

Hur tänker ni kring dagens situation med corona?

Vi är väldigt ödmjuka för att vi är mitt uppe i en pandemi och har vidtagit åtgärder för att minska smittrisken. Vi är också ödmjuka inför att situationen kan ändras.

Läs mer om vad vi gör HÄR.

Närmaste kommande avgångar

Fler anledningar att åka till Söderåsen

Skånes högsta punkt

Första vandringsdagen passerar vi Skånes högsta punkt Höjehall. Det är väl något att ha avklarat på sin bucketlist?

Kräma ut det bästa av Sverige

Skåne är som utomlands men ändå inte. Klimatet är förmånligt, maten god och människorna trevliga.

Inspirerande guidning

Våra proffsiga guider är experter på att få ihop gruppen och skapa en god stämning.

Gästerna har ordet

Sonny Fjellström Kebnekaise

KEBNEKAISE 2017

“Jag var med på vandringen upp på Kebnekaise på midsommarafton. En perfekt arrangerad resa. Där vi träffade många mycket trevliga människor. Att resa med Swett är et bra sätt att komma ut i naturen och träffa ny bekantskaper.”

Sonny Fjellström

Caroline Pålman Kebnekaise

KEBNEKAISE 2016

“Jag åkte med Swett till Kebnekaise i augusti 2016 och är väldigt nöjd med upplevelsen. Så skönt att få hjälp av erfarna och duktiga guider under hela turen!

– Caroline Pålman