Kul att du ska med på äventyr till Lobuche Peak!

På den här sidan hittar du allt du behöver veta inför din resa. Börja med att läsa igenom fliken “Inför resan” så du vet vad du behöver göra inför avresa. Därefter kan du titta på utrustningslistan, träningsprogrammet och resans program. Spara sidan som en favorit/bokmärke så du lätt hittar den till nästa gång!

Har du frågor och funderingar är du självklart alltid välkommen att höra av dig till oss på:

Mail: resenar@swett.se
Telefon: 023 – 381 16 36
Telefontider: måndag – fredag 09:00 – 16:00

ATT GÖRA INFÖR RESAN

Med de rätta förberedelserna blir äventyret mycket roligare!

Kanske är du redan taggad på att komma igång med förberedelserna eller så undrar du “vart ska jag börja?!”. Vi hoppas att informationen nedan ska hjälpa dig i dina förberedelser. Där hittar du bland annat information om hur du bokar flyg, extranätter, info om upptaktsträffar och rabatter för dig som Swett-resenär.

Nu kör vi!

BOKA FLYG

Du bokar ditt flyg till Nepal själv. Resans officiella program börjar i Kathmandu, så du skall boka flyg hela vägen från Sverige (eller din startpunkt) till Kathmandu Tribhuvan International Airport (KTM). Se till att boka det internationella flyget tur och retur så snart du vet hur länge du vill vara borta. Nedan ser du när du senast ska vara på plats och när du tidigast kan resa hem igen, samt de tider du att förhålla dig till om du bokat något av våra tillval.

 

Tider att förhålla sig till inför bokning av flygresa 

Senast ankomst: 15.00 resans första dag
Tidigast avresa: Efter frukost resans sista dag (tänk på att anpassa efter eventuella tillval)

 

Tillval Kathmandu bortom turiststråken
Senast ankomst: dagen innan resans start

Tillval Kathmandus heliga platser
Tidigast avresa: Tidigast kl 17.00 resans sista dag

Tillval Safari i Chitwan Nationalpark
Tidigast avresa: På eftermiddagen dag 4 på tillvalet.  Notera att sista dagen på huvudresan och första dagen på tillvalet är samma dag.

 

Boka flyg
Du väljer själv var du köper din flygbiljett. Vill du ha förslag på flyg rekommenderar vi att du vänder dig till vår samarbetspartner MK Airbroker, de har bra personlig service och dessutom bra avbokningsförsäkringar. De har koll på alla våra avgångar och är vana att hjälpa våra gäster. Ange att du är Swett-resenär, när du vill åka och från vilken plats så kommer de med förslag. Flygbolagen släpper sina biljetter tidigaste ett år innan avresa. 

Teamet på MK Airbroker står redo att hjälp er, kontakta dem på följande:
E-post: bokning@mkairbroker.se
Telefon: +46 (0) 8 16 69 30

BOKA EXTRANÄTTER

Många väljer att komma ner någon dag tidigare eller stanna någon dag extra utöver det officiella programmet som Swett tillhandahåller. Om du har möjlighet är detta någonting vi rekommenderar, efter en lång flygtur kan det vara skönt att ha en extra dag på plats innan äventyret börjar. 

Vill du göra detta hjälper vi givetvis till med att boka in de extranätter på hotellet i Kathmandu som önskas. Skicka ett mail till resenar@swett.se om du önskar boka extranätter*. Transfer från/till flygplatsen och frukost ingår självklart!

Priser extranätter (gäller resor 2024):
Del i dubbelrum: 590 SEK
Singelrum: 790 SEK

Transfer och frukost ingår självklart i priset.

TILLVAL

Under fliken “Tillval” hittar du alla härliga tillval vi har i Kathmandu. De har vi tagit fram så att du ska kunna få ut ännu mer av resan till Nepal. 

FÖRBEREDELSETRÄFFAR

Läs mer om och anmäl dig till våra Förberedelseträffar inför resan på fliken “Förberedelseträffar”

HYRA UTRUSTNING

För att må bra genom hela resan ska du följa Swetts packlista och ha med dig kläder både för värme och riktigt kalla vintertemperaturer. Se fliken “Utrustning”. Vill du inte köpa all utrustning tillhandahåller Swett möjligheten att hyra dunsovsäck, varm expeditionsdunjacka och duffelbag 110 l vilket du får hemskickat innan resan. Du kan även hyra storskor som du får på plats i Nepal. Observera att du inte behöver liggunderlag då det ingår i resan. Mer information och bokning av utrustning, se fliken “Utrustningshyra”.

KÖP PANNLAMPA OCH STAVAR

Vi erbjuder dig att köpa högkvalitativ utrustning från svenska företaget Silva hos oss. Vi har tagit fram ett paket med en pannlampa och vandirngstavar (går även att endast köpa enskilda produkter). Läs mer och lägg din beställning  HÄR

LÄKARUNDERSÖKNING DIAMOX

VARFÖR DIAMOX?

Att vistas på hög höjd innebär en kraftig belastning på människokroppen och det är förenat med risker. Hur du kommer att  påverkas är väldigt svårt att förutspå, men alla påverkas på ett eller annat sätt. För att försöka minska dessa risker och för att försöka optimera förutsättningarna finns läkemedlet diamox som tas i förebyggande syfte för att minska risken för höghöjdsrelaterade sjukdomar. Många vanliga sjukdomar och mediciner kan även påverka risken vid vistelse på hög höjd. Detta kan ofta optimeras inför resan. Mer information och eventuell förskrivning av sådan medicin kan ske via MediOutdoors ”Hälsoundersökning”. MediOutdoor drivs av läkaren Andreas Lundgren som specialiserat sig inom expeditions- och vildmarksmedicin.

 

Bokning av digital hälsoundersökning

Alla Swetts gäster kan via länk nedan boka tid för Hälsoundersökning till rabatterat pris. Vi rekommenderar att du bokar tid ca tre månader innan avfärd för att ha informationen så aktuell som möjligt vid resan. I samband med bokning betalas avgiften via Swish. I bokningsbekräftelsen skickas ett frågeformulär ut (ca 40 frågor, de flesta ja/nej-frågor). Detta fylls i FÖRE telefontiden som bokats. Vid den bokade tiden ringer läkaren Andreas upp för genomgång av frågeformuläret, läkemedel samt vad just Du kan göra för att optimera Dina chanser och minska risker med ditt Äventyr!

Pris Swetts resenärer 2024: 495kr (ordinarie pris 645kr)

 

Länk för att boka hittar du HÄR->

RABATT PÅ UTRUSTNING FÖR SWETT-RESENÄR

Självklart har vi rabatter för dig som resenär ifall du behöver komplettera din utrustning.

Haglöfs: 20% rabatt på Haglöfs hela sortiment av kläder, skor och prylar på Haglöfs Brand Stores mot uppvisande av bokningsbekräftelse.

Meindl: 15% rabatt på Meindl:s kvalitetskängor på meindl.se med rabattkod SWETT2215

Dessa rabatter går inte att kombinera med andra erbjudanden.

FYLL I GÄSTINFORMATION

Alla resenärer måste fylla i en Gästinformation inför avresa. I Gästinformationen uppger du bl a personuppgifter, flyguppgifter och information om din hälsa. Det är information vi behöver för att planera er vistelse och ta hand om er på bästa sätt. Du fyller i Gästinformationen här på infosidan på fliken “Gästinformation”. Du kan tidigast fylla i 4 månader innan avresa och senast 3 månader innan avresa.

OBS! Du som gäst ansvarar för att inskickad information är korrekt t o m resans slutdatum. Vid ändring av inskickad Gästinformation kontakta oss på resenar@swett.se.

PASS

Enligt Nepals regler behöver ditt visum vara giltigt 6 månader efter ankomst. Passet måste innehålla minst 2 ostämplade sidor bredvid varandra. Kom ihåg att meddela oss dina nya passuppgifter om du byter pass efter att du fyllt i Gästinformationen.

VISUM

Det är enkelt att lösa On Arrival visa i Kathmandu men du kan förbereda en del hemma genom att fylla i en del av ansökan online via denna LÄNK  Ta med er svarssida och kod, går direkt till disken på flygplatsen i Kathmandu, betala kontant på plats och får ert visum.Fördelen med att fylla i formuläret innan är att ni minskar risken för långa köer till maskinerna på flygplatsen (ibland går det snabbt men ibland är det mycket folk). Vår rekommendation är att ni fyller i ansökan online innan, tar ca 10 minuter! Tänk på att visumen har olika lång giltighetstid: 15, 30 och 90 dagar.

Adress för visumansökan

Dom Himalaya, Paknajol Marg, Kathmandu 44600, Nepal

AVBESTÄLLNINGSSKYDD

Vi rekommenderar att du tecknar ett avbeställningsskydd för din resa. Detta avbeställningsskydd är ett komplement till din hemförsäkring och täcker ofta fler händelser än många reseförsäkringar. Avbeställningsskyddet kan du teckna inom 48 h från att du gjort din bokning. Teckna ditt avbeställningsskydd HÄR. 

FÖRSÄKRING

De flesta hemförsäkringar har reseförsäkring men dubbelkolla hur täckande din försäkring är när det kommer till hög höjd, aktivitet och ifall du behöver göra något tillägg. Det är viktigt att din försäkring gäller vistelse över 6000 meters höjd. Exempel på försäkringar som brukar fungera är ERV extremsport alternativt Klätterförbundets försäkring hos Folksam som du kan ta del av om du går med i ett klätterförbund. Viktigt! Skriv ut ditt försäkringspapper och sätt in i en plastficka, under vandringen ska det förvaras i topplocket.

Du står själv för eventuella extrakostnader i anslutning till avbruten tur (transport, boende, mat) SPARA KVITTON och ta med försäkringsbolag efteråt! 

VACCINATION

Du kan behöva ta vaccinationer innan resan så kontakta en vaccinationscentral i god tid innan resan, för råd utifrån det skydd du redan har och din allmänna hälsa. Då vaccinationsrekommendationerna ständigt ändras tar vi på Swett inte ansvar för några rekommendationer. 

VÄXLA PENGAR

I Nepal är det kutym att ge dricks om man är nöjd med servicen på exempelvis restauranger.

 

Vårt lokala team på vandringen, guider och bärare, får såklart lön men även här är det förväntat att ge dricks för att tacka för dagarna på berget. Er guide kommer samla in allas dricks i slutet av resan. Rekommenderad nivå för denna resa är 190-240 USD/person (beroende på hur stor grupp ni är och hur nöjd du är med teamet). Tag med kontanter i små valörer för att förenkla uppdelningen.

FACEBOOKGRUPPER

Det finns flera härliga facebookgrupper att gå med i inför avresa.

1. Swett resenärer!

Denna grupp är öppen för både tidigare resenärer och er som ska ut på äventyr. I gruppen delar vi erfarenheter och minnen från äventyr våra äventyr och är en perfekt grupp att få tips från andra resenärer som gjort samma resa. Gå med i gruppen HÄR.

2. Swett höjdmeterkämpar!

Vår egen träningsgrupp som är till för att sprida träningsglädje och inspiration för att komma igång och hålla i träningen. En bra grupp för att hitta träningskompisar, träningsinspiration och dela din träning med andra resenärer. Gå med i gruppen HÄR.

3. Resans egna Facebookgrupp

Innan avresa är det kul att lära känna sina resekompisar. Därför skapar vi en sluten Facebookgrupp som endast är till för er som reser det datumet och oss på Swett. Inbjudan till gruppen och instruktioner delges ca tre månader innan avfärd. I gruppen kan vi sen peppa varandra, diskutera och ladda upp inför resan. Guiden för resan presenterar sig ca en månad innan avfärd.

 

Följ också Swetts officiella sida på Facebook. Där publicerar vi foton och videos från resorna och annan härlig vandringsinspiration! För att komma till vår Facebooksida, klicka HÄR

AVRESEMÖTE

Vi har avresemöten inför alla våra resor. Det är enbart ni som reser tillsammans på den här resan, er guide och resans projektledare som deltar. Här går vi igenom ett mer detaljerat schema av vad som komma skall och ni kan ställa specifika frågor inför avresan. Avresemöten hålls digitalt via Google Meet vid lunchtid eller eftermiddag. Separat inbjudan till din mail kommer i god tid innan mötet så du kan lägga in det i din kalender!

ÖVRIGT

Förutom informationen ovan:

 • Gå igenom utrustninglistan och se till att du har allt du behöver
 • Följ träningsprogrammet så du är fysiskt redo
 • Glöm inte att träna överkropp, bål och armar då sista klättringsbiten är ansträngande inte bara för benen!

Här hittar du resans program!

Här hittar du resan program i pdf! Du hittar även lite tips och information om boenden.
Som alltid vid denna typ av expeditioner gäller det att vara flexibel och förändringar i programmet kan alltid ske beroende på förutsättningar.

Kort fakta Nepal:
Huvudstad: Katmandu

Folkmängd: 31 miljoner
Språk: Nepali
Religion: Hinduism
Valuta: Nepalesiska rupier (NPR) 1 USD ≈ 114 NPR
Tidszon: GMT + 5.45 (4,75 timmar före Sverige, 3,75 timmar före sommartid)
Högsta punkt: Mount Everest, 8848 möh

Tillval i Nepal

Spana efter noshörningar och tigrar i Chitwan nationalpark, imponeras över Newarifolket i Kathmandu bortom turiststråken och besök tempel och lär dig allt om Kathmandus heliga platser på våra tillval till resan till Lobuche Peak.

Nepal är kanske ett av världens mest fascinerande länder: 8000-meters toppar i norr och subtropisk regnskog med tigrar i söder, de två religionerna buddismen och hinduismen och en befolkning som är känd för sin gästfrihet. Att ta del av alla dessa delar kommer ge ett mervärde för hela livet. Vi har därför tagit fram tre tillval du kan lägga till för att njuta till fullo av allt Nepal har att erbjuda!

 Skicka in en bokningsförfrågan via länken nedan så sätter vi ihop ett fint program till dig!

Chitwan nationalpark

Kanotsafari, djungelvandring med elefanter och tigrar med boende hos tarufolket. Följ med på fyra dagar i tropiska Chitwan nationalpark!

Kathmandu bortom turiststråken

Kathmandu bortom turiststråken

En halvdagstur i Kathmandudalen där Newarifolket lever enligt gamla traditioner. Häpnas över deras kända sniderier och njut av att se ett Nepal som inte många andra gör.

Kathmandus heliga platser

Kathmandus heliga platser

Besök några av Kathmandus mest intressanta och livliga platser under denna guidade halvdagstur i buddismen och hinduismens tecken.

Att packa till Everest Base Camp

En bergsbestigare bästa vän är dess utrustning och på en expedition till Lobuche Peak behöver vi vara beredda på alla olika sorters väder.

Under vandringens första dag kan det vara ganska behagligt klimat men allt eftersom vi kommer högre upp sjunker temperaturen och mot slutet av vandringen är det arktiskt klimat med minusgrader. Har vi tur är det blå himmel och sol men vi kan likväl ha ihållande regn, stark blåst eller snöstorm. Med andra ord: vi behöver ha ordentligt med utrustning med oss för att klara olika typer av väder!

 

Här hittar du information om hur du packar inför Lobuche Peak. Du hittar:

 1. Video: grundprinciperna om packning och utrustning
 2. Checklista för utskrift: checklista att checka av när du packar
 3. Beställning pannlampa/stavar: för dig som vill köpa produkter av oss
 4. Utrustningstips: konkreta beskrivningar av utrustningen, materialval och användningsområde 

Obs! Storskor bokar du i ett senare skede via din Gästinformation

utrustningstips

ATT PACKA I

På vandringen kommer du ha två olika väskor: en duffelbag som bärs av en bärare och en dagsryggsäck där du bär det du behöver för dagen. Förutom dessa väskor kan du lämna kvar en väska med kläder på hotellet i Kathmandu om du vill ha andra kläder innan/efter vandringen på berget.

Din duffelbag och dagsryggsäck får väga max 15 kg tillsammans för flyget till/från Lukla. Alla väskor kommer vägas på flygplatsen och väger det mer får du betala extra (ca 1 USD/extra kg). På plats går det även alltid att klä på sig lite extra under flygningen för att hålla nere vikten på bagaget. Förutom denna viktrestriktion på flyget får själva duffelbagen väga 15 kg på själva vandringen. Detta är för att våra bärare ska ha en bra arbetsmiljö och inte bära för tungt. Ta med ett TSA-hänglås med kodlås (som säkerhetspersonalen vid en bagageinspektion kan öppna och stänga utan att låset förstörs) så du kan låsa din duffel. I dagsryggsäcken bär du det du kommer behöva under dagen: extrakläder, regnkläder, vatten och snacks. Den bör väga så lite som möjligt och inte mer än 6-7 kg.

 

 

Allt du packar ska packas vattentätt. Snåla inte på detta! Det kan naturligtvis vara fint väder på berget men om det är regn så är det viktigt att skydda utrustningen så du slipper gå och sova i blöta grejer. Hur du packar vattentätt:

 • Packa alla dina grejer i vattentäta påsar, så kallade drybags. Dessa finns i olika storlekar
  och färger. Det gäller även det du har i din dagsryggsäck.

 • Om du hyr utrustning av oss behöver du även packa detta vattentätt. 15-20 liters påsar passar till både liggunderlag, sovsäck och dunjacka.
 • Du bör ha ett regnskydd till din dagsryggsäck
 • Packa med en sopsäck. Ifall det är riktigt dåligt väder kan vi lägga din duffelbag i en sopsäck och därmed skydda ytterligare.

NÄRMAST KROPPEN

Det du har närmast kroppen ska värma och transportera bort fukt. Undvik bomull! Enkel regel,
håll dig till den. Närmast kroppen är vår starka rekommendation att du använder plagg av merinoull, ull eller syntet. Vår absoluta favorit är merinoullen som är mjuk och skön mot huden. Den transporterar bort fukt och kyler dig när det är varmt, samtidigt som den värmer när det är kallt. Dessutom tar den inte åt sig lukt — helt fantastisk! För bättre slitstyrka kan det vara bra att kombinera merinoull eller ull med syntetfiber. Det är bra i exempelvis strumpor, som har ett högt slitage. Tänk på att även trosor/kalsonger och bh/sporttopp bör vara i ull. Det brukar finnas hos välsorterade friluftsbutiker som Naturkompaniet. 

Är det varmt och soligt kanske du vandrar i t-shirt. Även här rekommenderar vi t-shirt i ull då funktionströjor tenderar att hålla inne värme och lukta. Om du vill ha funktionsmaterial välj då ett som andas lite bättre.


Gällande strumpor är det en smaksak att ha dubbla eller enkla strumpor. Fördelen med att ha dubbla strumpor (en tunn liner och en tjockare vandringsstrumpa) är att det kommer luft mellan strumporna och risken för skav och blåsor är mindre. Säkerställ att du har tillräckligt med plats i dina kängor och provgå med olika antal strumpor och tjocklek för att hitta det som passar dina fötter bäst!

FÖRSTÄRKNINGSPLAGG

Tunn vandringsdunjacka

Förstärkningsplagg är det du tar på dig över ditt första lager när det är kallare väder, under rasten eller i lägret på kvällen. För överkroppen bör du ha med dig en fleecejacka/ulltröja och en tunn vandringsdunjacka/väst. Den tunna dunjackan/västen är perfekt att ha som ett mellanlager under vandringen, dessutom tar den väldigt lite plats i väskan. Även fleecejackan/ulltröjan kan användas under vandringen eller i lägret. Som alternativ till dunjacka finns det jackor med syntetiskt foder, som också är väldigt bra. Det mest kända syntetiska fodret är Primaloft. För benen kan det vara skönt med dunshorts eller dunkjol under de långa dagarna och eventuellt på kvällar om du är frusen av dig. För fötterna bör du ha ett par riktigt varma sockor att ha på kvällen och när fötterna är kalla. 

Bergans Expedition Down Parka
Bergans Expedition Down Parka

 

 

 

 


Förutom ovan behöver du även ha med dig en tjock dunjacka/expeditionsdunjacka. Den använder du främst på kvällarna men ibland behöver vi även använda den under vandringen om det är riktigt dåligt väder. Tjockleken beror på hur frusen du är generellt men det är svårt att hitta en för tjock jacka så snåla inte på det.

Din dunjacka/expeditionsdunjacka ska:

 • vara RIKTIGT varm och klara minst -10 grader (är du frusen, ta en ännu varmare!)
 • gå ner över bäckenet (för att hålla värmen i hela kroppen)
 • vara vindtät och gärna vattenavvisande (det kan blåsa rejält på passen)
 • ha huva (skönt att skydda huvudet mot vind och ev snö)

De expeditionsdunjackor vi hyr ut är Bergans Expedition Down Parka – en riktig superjacka! Är du osäker på om du har en tillräckligt varm dunjacka, skicka en bild till oss så kan vi komma med råd.

SKALKLÄDER

Skaljacka

Det yttersta lagret skall stå emot det väder och vind som naturen serverar dig för stunden. Om det blåser eller regnar skall kläderna hålla tätt och se till att kroppsvärmen stannar hos dig. Samtidigt måste de andas, så de släpper ut fukt och överskottsvärme. För skalkläderna är det värt att lägga lite extra på att hitta jacka och byxor av hög kvalitet.

Att tänka på för skalkläder:

 • Köp skalkläder av bra kvalitet, exempelvis från Haglöfs 
 • Skalkläderna bör vara i Goretex eller annat aktivt membran
 • Har du skalkläder som har några år på nacken: säkerställ att membranet fortfarande håller och impregnera
 • Vattenpelare: > 10 000 (gärna högre)
 • Vi rekommenderar huva på jackan
 • Provgå kläderna innan du köper så du känner att de rör sig skönt med kroppen
 • Följ säkerhetsråden för tvätt och hantering (se nedan)

ÖVRIGA KLÄDER

Då vädret kan skifta är det bra att både ha med sig vandringsshorts och vandringsbyxor. Dina vandringsbyxor bör vara vindavvisande. Det kan vara skönt att ha med sig en tunn vindtät jacka att slänga på sig under rasten eller vid varmare väder. Den vindtäta jackan står som frivillig i checklistan och om du har svårt att hålla viktrestriktionerna kan denna prioriteras bort. Efter en lång vandringsdag är det skönt att byta kläder när du kommer fram till tehuset. Dina “lägerkläder” bör vara mjuka och sköna och lätta att dra på.

Du behöver ha med dig två par vantar som är både vindtäta och vattenavvisande. Ett par tunnare vandringshandskar, som du främst kommer använda när du vandrar, och ett par riktigt tjocka vantar, typ varma skidhandskar, då det kan vara kallt när vi kommer upp på hög höjd. OBS! Dina varma vantar måste vara 5-fingers eller 3-fingersvantar! Detta då du behöver kunna öppna och stänga karbinhakarna. För huvudet behöver du en mössa och hatt eller keps. Viktigt att skydda huvudet från solen! Din buff kan du använda runt halsen, huvudet eller som svettband – mycket praktiskt!

Förutom de kläder du har med dig på berget kan du lämna en väska på hotellet i Kathmandu. Kanske ska du resa vidare på safari och vill ha andra kläder dit. Oavsett vilket rekommenderar vi en uppsättning “vanliga kläder” att sätta på sig när du kommer tillbaka från berget.

SKOR

Du behöver tre olika par skor på vandringen. Du kommer spendera mycket tid i dina vandringskängor så se till att du har ett par som sitter skönt på dina fötter och gå in dem. Vi rekommenderar att du går till en välsorterad butik, ber om hjälp och provar in dina kängor. Bra märken är t ex Meindl. Förutom vandringskängor behöver du ett par skor att ha i lägret. Det kan till exempel vara lägre trekkingskor eller löparskor om du föredrar det. Tänk på att de ska vara lätta att dra på sig (efter en lång dag är det skönt att byta skor snabbt). För toppnatten behöver du ha storskor.

Storskor
På själva toppnatten behöver du ha ett par storskor. Det är isolerade skor som är hårda för att stegjärnen ska sitta ordentligt på plats. Antingen tar du med egna eller hyr via oss som du får på plats i Nepal.

Att tänka på gällande vandringskängor

 • Kängorna måste gå över fotknölarna (se exempel)
 • Kängorna ska sitta skönt på dina fötter – provgå!
 • En blandning av skinn och Goretex kan vara bra då de skyddar bra samtidigt som de andas och torkar snabbare
 • Se till att du får plats med dubbla strumpor (om du vill ha det)
 • Gå in skorna ordentligt!

 

ÖVRIG UTRUSTNING UNDER VANDRINGEN

Förutom dina kläder finns det annan utrustning som kommer göra livet enklare och härligare under vandringen. En regnponcho gör stor skillnad vid ihållande regn och är skönt att slänga på sig. Se till att ha en regnponcho av bättre kvalitet som är ordentligt vattentät. Ett annat bra skydd är damasker att sätta utanpå dina kängor. Det kan bli både dammigt och lerigt och då är det skönt att skydda kängor och byxor.

Du behöver även skydda dig mot solen som kan bli väldigt stark. Då vi kommer vara utomhus och exponerade för solen är det viktigt med ordentligt skydd. Du behöver ett parsolglasögon med ordentligt UV-skydd. Tänk sportigt framför snyggt! Förutom solglasögonen behöver du solskyddsfaktor med SPF 30-50,                                                                                                  kom även ihåg solstift för läpparna! 

För att avlasta rygg och knän behöver du ha ett par justerbara vandringsstavar. Vandringstavar har många fördelar. Dels är det skönt att använda stavarna när du går uppåt för att få mer kraft och dessutom avlastar det kroppen enormt mycket när du går nedför. Vandringstavarna bör kännas sköna att hålla i, vara justerbara och inte kännas tunga. Du kan köpa ett par riktigt bra stavar från märket Silva av oss.

Din pannlampa använder du under vandringen och ibland även på kvällar. Packa med extra batterier så att den räcker hela vägen alternativt ha med en extra stor powerbank för uppladdning. Din pannlampa bör ha lumen 200-700 beroende på tillverkare. 

SOVGREJER

För att orka den långa vandringen vill vi ge kroppen bästa förutsättningar för att sova gott. Ofta försämras sömnen när du är på hög höjd samtidigt som kroppen verkligen behöver återhämtning. Därför är det viktigt att satsa på bra grejer att sova i. Vi sover i tehus under vår vandring så vi sover i vanliga, enkla sängar. Dock kan nätterna vara kalla, minusgrader, och kroppen klarar kyla sämre på höghöjd så tumma inte på temperaturen på sovsäcken. Din sovsäck bör ha en komforttemperatur på minst -20 grader. Obs! Sovsäckar har oftast flera olika anvisningar och det är alltså komforttemperaturen du ska titta efter vilken oftast är olika för män och kvinnor (se bild). Vet du med dig att du fryser lätt är det bra att ha en varmare sovsäck. De sovsäckar vi hyr ut är av riktigt varma och är anpassade för denna typ av expeditioner.

VATTEN OCH ENERGI

Nalgene vattenflaska

Varje morgon kommer du få kokat vatten att fylla på inför dagen. Du behöver ha med dig både en vattenflaska i hårdplats och en vätskepåse som klarar av varmt vatten. Vätskepåsen är en påse med slang som du har i dagsryggsäcken och därmed lätt kan ta små sippar vatten under tiden du går. Vätskepåsen bör vara 1,5-2 liter stor (storlek större om du vet att du dricker mycket) och du bör undvika budgetvarianterna då dessa tenderar att läcka och inte klara det varma vattnet. Förutom vätskepåsen behöver du en vattenflaska i hårdplats, inte petflaska eller liknande. Då vätskepåsen lätt fryser är det viktigt att du har med både och. För vattenflaskor gillar vi märket Nalgene. 

Vätskepåse/camelbak

Från middagen dag 1 till frukost sista dagen ingår helpension, det vill säga frukost, lunch och middag. OBS! Förutom under reservdagarna i Kathmandu. Under vandringen kommer ni även serveras kaffe/te och lättare snacks. Förutom detta kan det vara bra att ha med lite extra mellanmål (speciellt om du vet att du är av den hungriga typen). Vi rekommenderar energibars, nötter, torkad frukt och godis. En riktlinje kan vara 1 bar/dag, nötter och en godispåse. I flera av byarna/tehusen går det även att köpa snacks och annan dryck men det brukar vara dyrare, speciellt ju högre upp du kommer.

HYGIEN

God hygien är viktigt för att hålla sig frisk och undvika magsjuka eller liknande. Var noga med handsprit innan/efter måltid och toalettbesök. En toarulle är alltid bra att ha med i dagsryggsäcken om behovet uppstår. Det kan vara skönt att ha med våtservetter att torka av sig efter en lång dag eller händerna efter måltid. 

Ta med dig ett eget litet medicin/sjukvårdskit med det du själv kan behöva, t ex plåster, skavsårsplåster och tejp. Packa med ordentligt med huvudvärkstabletter så att du klarar dig för alla  dagar på höjd och självklart dina personliga mediciner. Är du astmatiker eller diabetiker, kolla med din läkare hur din inhalator/mätare eventuellt påverkas av höjden. Vet du att du har torra slemhinnor i ögon/näsa kan det vara bra att med ögondroppar/näsolja då den torra luften gör slemhinnorna torra. 

VIKTIGA PAPPER

Se till att dina viktiga papper uppfyller kraven så som de beskrivs i fliken “Inför resan”

OBS! Storskor bokar du senare via Gästinformationen

TRÄNING INFÖR EVEREST BASE CAMP

Grattis! Vilken fantastisk upplevelse du har framför dig. Det är verkligen en magisk känsla att nå Lobuche East efter att för egen maskin tagit sig dit. För att du ska komma förberedd och ge dig bästa förutsättningar att nå ditt mål är träningen en viktig del av dina förberedelser. Här hittar du massa matnyttiga tips och trix kring träning och vilken träning du just nu ska lägga fokus på.

Du hittar även ett träningsprogram som sträcker sig över 6 månader (27 veckor). Träningsprogrammet finns i pdf så du lätt kan skriva ut det om du vill. Om du bokar din resa närmare inpå än 6 månader så börjar du med vecka 1-2 för att få en lugn start och går sedan in i träningsprogrammets vecka 9-10. Även om du har kortare tid att träna inför ditt äventyr behöver du inte känna stress. Om du har ont om tid är det viktigaste att fokusera på backträning med packning! 

Lycka till med träningen – nu kör vi!

Träna smart och kontinuerligt – gör det enkelt!

Träning kan vara både komplext och enkelt. Det är många parametrar som spelar in och vi har alla olika förutsättningar. Vi har olika träningsbakgrund, familjesituation, intresse och fysiska förutsättningar. En sak är dock säker. Träning ger färdighet och varje nedlagd timme i form av träning får du betalt tillbaka flera gånger om. Både i form av en härligare upplevelse på resmålet, då du har mer ork att njuta av omgivningar och intryck, men också i vardagen med en god hälsa och högre välbefinnande. Oavsett din motivation till träning finns det en regel som gäller över alla träningsprogram, fysiska teorier och pulsanalyser:

Den bästa träningen är den som blir av!

 

Alltså. Sätt inte upp några orealistiska mål och gå inte ut för hårt. Satsa på att få till kontinuerlig träning varje vecka och gör det du tycker är kul, så att träningen blir av. Gör en träningsplan för veckan varje söndag kväll och sen försöker du hålla den till 100%. Det krävs givetvis lite jävlar anamma ibland och några pass är man inte alls så sugen på. Därför är det bra att skynda långsamt och stegvis öka träningen, så att man hela tiden håller uppe motivationen och glädjen i sin träning. Ett bra tips är att försöka få till veckans första pass så tidigt i veckan som möjligt (helst redan på måndagen) då brukar det vara lättare att hålla i resten av veckan.

Nedan har vi satt ihop ett träningsprogram som är tänkt att förbereda dig inför resan. Beroende på din nuvarande träningsnivå kan du behöva minska eller öka mängden träning för att komma i form. Underskatta  inte träningsprogrammet. Det är en fysisk utmaning att ta sig hela vägen upp till toppen och följer du träningsprogrammet har du gett dig själv goda förutsättningar för att ta dig hela vägen. Se därför träningsprogrammet som en investering i dig själv och ditt mål. Det finns inga garantier att nå hela vägen och det är många parametrar som spelar in. Det vi däremot kan lova är att du på plats inte kommer tänka att du tränat för mycket. Däremot finns risk att känna besvikelse om du inte tagit förberedelserna på allvar. Med det sagt: ge dig själv bäst förutsättningar och sätt igång med träningen NU!

 

Hur du använder träningsprogrammet

Det här är ett träningsschema som är baserat på sex månaders träning och pågår i 27 veckor. Om du ska resa i slutet av januari, så innebär det att vecka 1 på träningsschemat börjar i slutet av juli. Om du börjar träningen tidigare än sex månader kan du köra igång med vecka 1 men hålla i de lugnare delarna (vecka 1-8) under en längre period innan du går vidare på nästa period. Vecka 18-26 är tuffa veckor och det är få av oss som orkar hålla uppe den träningsintensiteten under längre tid än vad som finns i träningsprogrammet. Du kan även välja att köra hela träningsprogrammet igenom och sedan börja om från början och modifiera utifrån där du är just där och då.

Upplägget på träningsprogrammet är tänkt att passa dig som inte tränar så mycket idag och vill få in en bra rutin och komma väl förberedd till äventyret. Är du idag van att träna kontinuerligt så se schemat som en rekommendation som du kan plocka delar ifrån och addera till det du tränar idag. Kanske behöver du plocka bort någonting från din vanliga träningsrutin för att få in alla träningspass som är ändamåls specifika (dvs backträningen).

Veckodagarna i träningsprogrammet är bara ett förslag och du anpassar det naturligtvis efter ditt schema. Se till att du får tillräckligt vila mellan passen så du inte kör flera tuffa pass efter varandra.

Du är alltid välkommen att kontakta oss på Swett om du vill ha vägledning.

Träningsformer

 

Träningsprogrammet är uppdelat i tre olika typer av pass där varje pass har olika syften. Om du någon vecka inte hinner göra alla pass så prioritera backträningspasset och därefter konditionsträningen. 

 

Konditionsträning
Syftet med konditionsträningen är att stärka grundkonditionen och vänja muskler och leder vid kontinuerligt arbete. Vad du gör som konditionsträning spelar ingen roll. Det kan vara löpning, cykling, längdskidåkning, spinning eller simning. Välj det som du tycker är kul och som passar dig. 

Utgå ifrån din status idag och sikta hellre på att orka träna hela tiden med lika hög puls istället för att gå ut för hårt och sen inte orka hålla pulsen uppe hela passet. Kondition är en färskvara och du kommer snabbt märka skillnad.

 

Backträning

Syftet med backträningen är att stärka benmuskulaturen och vrister, vänja kroppen vid kuperad terräng och även träna konditionen. Det här är det träningspass som de flesta vanligtvis inte har i sin vanliga träningsrutin men detta pass är det ändamåls specifika passet som är superviktigt att få in. Gå upp och ned i en backe, lågintensivt och inte löpning. Gå helst i dina vandringskängor, använd gärna stavar och ha en ryggsäck med lite vikt i. Det kan vara bra att variera rena backträningspass med att vandra i varierande terräng, gärna kuperad terräng i skogen, där det både finns backar och är mer flackt. Har du ingen bra backe kan du även använda dig av trappmaskin eller trappor. Även kortare, inte så branta backar, är bra att gå i och vi rekommenderar att du varierar vilka backar du går i då kroppen snabbt vänjer sig när vi kör samma terräng upprepade gånger.

 

Styrketräning

Syftet med styrketräningen är att bygga upp en stabil och stark kropp med fokus på vår bålstabilitet. Fokusera på uthålligheten i styrketräningen, dvs träna med låg belastning och många repetitioner. I slutet av träningsprogram hittar du förslag på övningar och även ett specifikt träningsupplägg som är enkelt att köra vart som helst, med eller utan vikt.

 

Kort om rörlighetsträning och stretch

Det finns inga specifika pass i träningsprogrammet för rörlighetsträning och stretch men vi rekommenderar att du alltid har med rörlighetsträning som en del av ditt träningspass. När du börjar träna en ny träningsform kommer du snabbt känna att muskler som är ovana vid den belastningen blir ansträngda och kanske till och med ger träningsvärk.

 

Efter ett backträningspass är det till exempel viktigt att sträcka ut höft, höftböjare, rumpa, hamstrings och vader. Lägg gärna även in lite rörlighetsträning för rygg och axlar som brukar kännas efter att ha gått mycket med ryggsäck. 

 

Träna överkroppen

De sista timmarna på Lobuche Peak är fysiskt ansträngande för både armar, rygg och bål. Se till att träna upp även överkroppen för att slippa mjölksyra och onda armar.

Förberedelseträffar

Förberedelser är nyckeln till ett lyckat äventyr! Vi vet hur viktiga förberedelserna du gör hemma är för att du ska maximera dina chanser att klara hela resan och också njuta. Som inbokad resenär får du kostnadsfritt vara med på våra Förberdelseträffar.


Tränings-och utrustningsträff

Två gånger per år (september och mars) har vi tränings-och utrustningsträffar för alla våra inbokade resenärer på alla resmål. Här fokuserar vi på Hur ska du träna inför äventyret? och Vilken utrustning ska du ha?. Träffen är helgtid och erbjuds både fysiskt i Stockholm och digitalt. Datum och anmälan hittar du i här nedan/bredvid

Upptaktsträff

I januari varje år har vi upptaktsträff inför årets resor. Träffen är digital via Google Meet och alla som är inbokade till Lobuche Peak det året bjuds in. Här fokuserar vi på Inspiration inför resan och Vanliga frågor så att du känner dig taggad och förberedd inför resan! Datum och anmälan hittar du i här nedan/bredvid

Avresemöte

En månad innan avresa har vi Avresemöte med din grupp och guide digitalt via Google Meet. Då går vi igenom programmet, utrustning och frågor. Då får du chans att träffa andra som också ska med på resan.

Inbjudan och anmälan skickas ut till respektive grupp via kalenderinbjudan ca 2 månader innan.

Tränings – och utrustningsträff

Inspelning från vårens träff hittar du här

Upptaktsträff 2024

Upptaktsträff 2024

Upptaktsträffen för 2024-års resor var 17 januari 2024.

Avresemöte

Avresemöte

Avresemöte har vi digitalt 1 månad innan avresa. Kalenderinbjudan kommer närmare avresa.

ALLMÄNT OM RESAN

När bör jag boka flygresan?

Flygbolagen släpper sina flygbiljetter 11 månader innan och att boka tidigt innebär större chans till låga priser och bra avgångar. Vår samarbetspartner MK Airbroker hjälper dig gärna att hitta lämpliga avgångar. De har koll på vilka dagar och tider du behöver förhålla dig till och kan även se övriga gästers bokningar så ni kan resa tillsammans. Vi rekommenderar att du avvaktar med att boka ditt flyg till efter upptaktsträffen.

Hur tar jag mig från flygplatsen till hotellet?

Om du kommer samma dag som resan börjar eller har bokat extranätter innan via oss ingår transfer från flygplatsen till hotellet. Har du eget boende ordnat innan resans start ordnar du själv med transport till hotellet.

Hur bor vi?

I Katmandu bor vi på hotell i dubbelrum. Under vandringsdagarna i bergen bor vi på olika Tea house i dubbelrum. I Lobuche Basecamp och High camp bor vi i tält, två och två. Vi har även mässtält för måltider och toatält med oss. Reser du utan resesällskap placeras du med andra singelresenärer. Intresserad av singelrumstillägg? Skicka en förfrågan till resenar@swett.se  

Hur görs rumsindelningen?

Vi utgår från ditt resesällskap och försöker i möjligaste mån placera personer i samma resesällskap i samma rum. Är du singelresenär placeras du med andra singelresenärer. Vi tar i möjligaste mån hänsyn till personers kön vid rumsfördelningen men kan inte garantera att du får dela rum med en person av samma kön. Hör av dig till oss för eventuellt singelrumstillägg.

Hur är vädret?

Det är som varmast i april och maj, vilket är sommartid i Nepal. Då kan det vara shortsväder och 25 plusgrader när vi börjar vandra. Samtidigt kan det vara 10-15 minusgrader på under nattetid i tältlägren. Höjden påverkar också hur vi hanterar kyla.

Kan jag lämna saker på hotellet under vandringen?

Ja, om du har saker du inte behöver under vandringen går det bra att lämna dessa på hotellet i Katmandu.

Kommer vi alltid upp till toppen på 6119 m ö h?

Nej, ibland medger inte förhållanden att komma ändå upp till klättertoppen. Du kommer isåfall att stanna på “Trekking Summit” på  6090 m ö h. Det är också en fantastisk bragd, men det kan vara bra att ha med sig att status på gruppen, väder och teknisk färdighet i klättring kan göra att ansvarig guide tar beslutet att stanna på 6090 meters höjd. I sammanhanget kan nämnas att det är denna topp som deltagare på “Expeditionen” på TV4 tar sig.


UTRUSTNING

Hur mycket får väskan väga?

Du har två väskor med dig. En stor duffelbag på ca 110 liter som våra bärare bär och en dagsryggsäck som du bär själv. Duffelbagen (observera att det måste vara en mjuk väska, ingen resväska eller liknande) och dagsryggsäcken får väga max 15 kg totalt. Detta är restriktionerna för flygplanet till Lukla. Om du skulle ha övervikt på flyget kostar varje extra kilo ca 1 USD. Under vandringen har vi på Swett en restriktion på att duffelbagen får väga max 15kg, detta för bärarens arbestmiljö. 

Vilken dagsryggsäck ska jag ha?

För dagsryggsäck rekommenderar vi ca 40 liter för att få plats med allt du behöver för dagen så som extra ombyte och förstärkningsplagg, vatten och snacks. Ryggsäcken bör ha ett ordentligt höftbälte för avlastning och (viktigast av allt) sitta skönt på just dig!

Hur gör jag med väskorna när jag flyger?

Duffelbagen fungerar fint som incheckat bagage, den är slittålig och klarar flygplatser. Din dagsryggsäck brukar fungerar som handbagage men dubbelkolla vilka restriktioner just ditt flygbolag har gällande handbagage. Viktigt! Då väskor ibland försvinner på flygplatser rekommenderar vi att du åker i/packar i handbagaget det du absolut inte vill bli av med, till exempel vandringskängor, dunjacka och skalkläder.

Hur mycket väger utrustningen ni hyr ut?

Jacka: 1430 gram
Sovsäck: 1450 gram
Duffel: 1300 gram

Totalt: 4180 gram

Är duffelbagsen vattentäta?

Duffelbagsen är vattentåliga men inte vattentäta då det kan komma in vatten vid blixtlåset. Därför är det viktigt att packa vattentätt – genom till exempel drybags.

Det här med skalkläder är som en djungel, vad är viktigt att tänka på?

Satsa på ett märke av god kvalitet och undvik de billigaste alternativen.

Annat att tänka på:
– Membran av Goretex – eller annat aktivt membran
– Huva – skyddar skönt vid vind och nederbörd
– Jackans längd –  jackan bör gå över höften så det inte blir någon kall glipa
– Test-gå – prova att gå med jackan/byxorna när du provar så du ser hur de följer din kropps rörelse
– Passformen – det är du som ska ha kläderna så välj de som du tycker sitter skönt!
– Rymd –  jackan bör inte sitta för tight så du får plats med fler lager under

Vad är viktigt att tänka på gällande teleskopstavar?

Att tänka på gällande teleskopstavar:
– Att de är justerbara
– Att de går att fälla ihop på ett smidigt sätt så du kan få ner dem i ryggsäcken
– Att de inte känns tunga att hålla i (lättast är inte alltid bäst men du vill inte att de ska kännas tunga)
– Att greppet känns skönt och att du kan justera det
– Att frångå de billigaste alternativet (typ ÖB, Biltema etc)

Vilka vandringskängor ska jag ha?

Välsorterade friluftsbutiker har kunnig personal som kan hjälpa dig hitta kängor som passar för vandringen.

Allmänt att tänka på:
– Kängorna måste gå över fotknölarna
– Kängorna ska ge ordentligt stöd till dina fötter, dina knän och hela din kropp
– Kängorna ska sitta skönt på dina fötter – provgå!
– En blandning av skinn och Goretex kan vara bra då de skyddar bra samtidigt som de andas och torkar snabbare
– Lager-på-lager principen gäller även för fötterna – bra med lite extra plats för extra strumpor


INFÖR RESAN

Hur fixar jag visum till Nepal?

Se information i “Inför resan” och rubriken “Visum”och tveka inte att höra av dig om du har funderingar kring visumansökan!

Vilka vacciner behöver jag ta?

Då vi inte har den medicinska kunskapen får vi inte ge rekommendationer gällande vacciner. För frågor om vacciner kontaktar du din vaccinationsbyrå.

Vilken försäkring behöver jag?

Alla Swetts resenärer behöver ha en reseförsäkring. De flesta hemförsäkringar har reseförsäkring men dubbelkolla hur täckande din försäkring är när det kommer till hög höjd, aktivitet och ifall du behöver göra något tillägg. Viktigt! Skriv ut ditt försäkringspapper och sätt in i en plastficka, under vandringen ska det förvaras i topplocket.

Om något oväntat skulle hända innan resan är det bra med ett avbeställningsskydd. Detta avbeställningsskydd är ett komplement till din hemförsäkring och täcker ofta fler händelser än många reseförsäkringar. Avbeställningsskyddet kan du teckna inom 48 h från att du gjort din bokning. Teckna ditt avbeställningsskydd HÄR.

Hur mycket kontanter behöver jag ta med mig?

I Nepal har de valutan Nepalesiska rupier. Dessa kan ni växla till er på plats mot USD. OBS! De kräver “nya” sedlar för växling, det vill säga sedlar tryckta på 2000-talet. Dricks till våra lokala kockar, guider och bärare betalas ut kontant under en dricksceremoni. Rekommenderad nivå om du är nöjd med servicen är motsvarande 150 USD. Förutom dricks behöver du kontanter om du vill köpa någon alkoholhaltig dryck och souvenirer.

Behöver jag träna inför resan?

Ja, du behöver träna inför resan. Kombinationen hög höjd, höjdmeter och långa dagar gör att vandringen kommer vara fysiskt krävande. Om du följer vårt träningsprogram kommer du komma väl förberedd och därmed kunna njuta mer av resan. Ett träningssteg här hemma är ett lättare steg under äventyret!

OBS! Tänk på att du också behöver träna armar, bål och rygg. Det är fysiskt ansträngande att ta sig upp den sista biten genom att vara säkrad i ett fast rep och många glömmer att träna sin överkropp som är lika viktigt som att träna kondition och ben.


SÄKERHET

Hur hanteras en nödsituation?

Vi har alltid erfaren stödpersonal på våra vandringar, så om olyckan skulle vara framme blir den drabbade mycket väl omhändertagen. Nödsituationer hanteras av guide, och vid allvarliga fall använder vi helikopterevakuering. Våra guider bär kompletta medicinska vandringskit och är utbildade i hur man använder dem.

Våra guider följer våra angivna rekommendationer i alla situationer och är välutbildade i vandringsäkerhet på höjd och sjukvård. Dessutom är de väl medvetna om att en researrangör alltid ska ha med sig syrgas och syremätare.

Vad händer om jag tvingas avbryta turen?

Självklart beror detta på vart det sker och hur du mår men oavsett vilket finns vi där för dig. Vi har noga utformade säkerhetsrutiner för olika typer av händelser. Viktigt! Även om du börjar må bättre, exempelvis när du kommit ner på lägre höjd, är det viktigt att du besöker en läkare och får ett utlåtande då detta är något de flesta försäkringsbolag kräver. Eventuella extra kostnader, såsom sjukhusvistelse och extra hotellnätter, står du som resenär för själv och är något din reseförsäkring ska täcka.

NYHETSBREV

Missa inte att prenumerera på vårt inspirerande nyhetsbrev där du får nyheter om våra resor, kampanjinformation och tips&tricks!

Din mailadress

x