RESEINFOSIDA: EXPEDITION JÄDRAÅS!

DIN RESA

Kul att du ska med oss på äventyr till Jädraås!


2021-04-06
Vi har för tillfället problem med vår Reseinfosida. Du hittar fortfarande all information här nedan men layouten ser lite annorlunda ut.
Vi är ledsna för detta och är det någon information du inte hittar är det bara ringa eller maila oss! /Team Swett

Här hittar du allt du behöver veta inför din resa. Under fliken “Inför resan” hittar du vad du behöver göra innan avresa. Scrolla även ner på denna sida och klicka på din avresa för viktiga deadlines inför avresa. Därefter kan du titta på utrustningslistan och resans program. Spara sidan som en favorit/bokmärke så du lätt hittar den till nästa gång! 

Har du frågor och funderingar är du självklart alltid välkommen att höra av dig till oss på:

Mail: resenar@swett.se
Telefon: 08 – 1285 5895
Telefontider: måndag – torsdag 12:00-14:00

Scrolla ner! viktiga deadlines inför din resa

2021

13 – 16 maj 2021

Nedan hittar du viktiga deadlines och tider för din resa till Jädraås

 • Senast dag att lämna in Gästinformationen: 31 mars
 • Avresemöte: tisdag 13 april 12:00-13:00
 • Ankomst till STF Jädraås Herrgård 13 maj: Incheckning från 15:00, program startar 21:00
 • TIDIGAST avresa STF Jädraås Herrgård 16 maj: 13:00

Information om hur du tar dig till Jädraås hittar du under fliken “Innan resan”

27 – 30 maj 2021

Nedan hittar du viktiga deadlines och tider för din resa till Jädraås

 • Senast dag att lämna in Gästinformationen: 15 april
 • Avresemöte: tisdag 27 april 12:00-13:00
 • Ankomst till STF Jädraås Herrgård 27 maj: Incheckning från 15:00, program startar 21:00
 • TIDIGAST avresa STF Jädraås Herrgård 30 maj: 13:00

Information om hur du tar dig till Jädraås hittar du under fliken “Innan resan”

9-12 sep 2021

Nedan hittar du viktiga deadlines och tider för din resa till Jädraås

 • Senast dag att lämna in Gästinformationen: 31 juli
 • Avresemöte: datum och tid kommer
 • Ankomst till STF Jädraås Herrgård 09 sep: Incheckning från 15:00, program startar 21:00
 • TIDIGAST avresa STF Jädraås Herrgård 12 sep: 13:00

Information om hur du tar dig till Jädraås hittar du under fliken “Innan resan”

ATT GÖRA INFÖR RESAN

Med de rätta förberedelserna blir äventyret mycket roligare!

Kanske är du redan taggad på att komma igång med förberedelserna eller så undrar du “vart ska jag börja?!”. Vi hoppas att informationen nedan ska hjälpa dig i dina förberedelser. Där hittar du bland annat information om hur du tar dig till Jädraås, gästinformation och Facebookgrupper. 

Nu kör vi!

TA SIG TILL JÄDRAÅS

Vi möts på  STF Jädraås Herrgård dit du tar dig på egen hand. STF Jädraås Herrgård ligger mitt i byn Jädraås i Ockelbo kommun.

STF Jädraås Herrgård på Google Maps

MED BIL

Söderifrån:
Kommer du söderifrån via E16, alternativt väg 272, rekommenderar vi att du åker via Sandviken (väg 302). Då passerar du Jäderfors, Järbo och Kungsfors (Kungsberget) på väg till Jädraås. Enklast är att följa skyltarna mot Kungsbergets skidanläggning och när du kommer till Kungsfors åker du rakt fram (dvs sväng ej vänster mot Kungsberget) i ca 12 km för att komma till Jädraås.

Norrifrån:
Kommer du norrifrån rekommenderar vi att du åker via Ockelbo.
Kör du E4 norrifrån svänger du av mot Ockelbo via Hagsta (väg 303) när du åkt igenom Ockelbo mot Sandviken (väg 272), ta sedan höger mot Jädraås (ca 3,5 km efter Ockelbo).

Kommer du Inlandsvägen (väg 272) fortsätter du den rakt igenom Ockelbo mot Sandviken (väg 272), och tar sedan höger mot Jädraås (ca 3,5 km efter Ockelbo).

GPS-koordinater: N60.842983°, E16.465339°
MED TÅG
Du kan antingen åka tåg till Gävle, Sandviken eller Ockelbo.
Gävle 
Ta tåget till Gävle. Antingen hyr du en bil och tar dig till Jädraås eller så tar du buss till Sandviken och byter buss i Sandviken.
Sandviken
Ta tåget till Sandviken. I Sandviken går det en lokalbuss till Jädraås. OBS! Bussarna går inte alla dagar och endast några gånger per dag så kolla upp tidtabellen.
Buss från Sandviken: X-trafik
Ockelbo
Ta tåget till Ockelbo. Från Ockelbo Station går Kuxabussarna till Jädraås vilka är gratis att åka med. Se tidtabell för vt 2021.

AVRESEMÖTE

Vi har avreseinformation via Google Meet inför alla våra resor. Det är enbart ni som reser tillsammans på det här äventyret och vi på Swett som deltar. Här går vi igenom ett mer detaljerat schema av vad som komma skall och ni kan ställa specifika frågor inför avresan.

Anslut till videomötet genom att klicka på den här länken: https://meet.google.com/biw-ntmw-sax

Du kan även ansluta genom att ringa  +46 8 505 448 67 och ange följande pinkod: 999 702 687#

OBS! Går du in på länken via en telefon måste du logga in med ett Google-konto. Om du ansluter via en dator behöver du inte vara inloggad på något Google-konto.

FYLL I GÄSTINFORMATION

Alla resenärer måste fylla i en Gästinformation inför avresa. I Gästinformationen uppger du bl a personuppgifter, flyguppgifter och information om din hälsa. Det är information vi behöver för att planera er vistelse och ta hand om er på bästa sätt. Du fyller i Gästinformationen här på infosidan på fliken “Gästinformation”. Du kan tidigast fylla i 4 månader innan avresa och senast 3 månader innan avresa.

OBS! Du som gäst ansvarar för att inskickad information är korrekt t o m resans slutdatum. Vid ändring av inskickad Gästinformation kontakta oss på resenar@swett.se.

FACEBOOKGRUPPER

Det finns flera härliga facebookgrupper att gå med i inför avresa.

1. Swett resenärer!

Denna grupp är öppen för både tidigare resenärer och er som ska ut på äventyr. I gruppen delar vi erfarenheter och minnen från äventyr våra äventyr och är en perfekt grupp att få tips från andra resenärer som gjort samma resa. Gå med i gruppen HÄR.

2. Swett höjdmeterkämpar!

Vår egen träningsgrupp som är till för att sprida träningsglädje och inspiration för att komma igång och hålla i träningen. En bra grupp för att hitta träningskompisar, träningsinspiration och dela din träning med andra resenärer. Gå med i gruppen HÄR.

3. Resans egna Facebookgrupp

Innan avresa är det kul att lära känna sina resekompisar. Därför skapar vi en sluten Facebookgrupp som endast är till för er som reser det datumet och oss på Swett. Inbjudan till gruppen och instruktioner delges ca tre månader innan avfärd. I gruppen kan vi sen peppa varandra, diskutera och ladda upp inför resan. Guiden för resan presenterar sig ca en månad innan avfärd.

Följ också Swetts officiella sida på Facebook. Där publicerar vi foton och videos från resorna och annan härlig vandringsinspiration! För att komma till vår Facebooksida, klicka HÄR

RABATT HOS HAGLÖFS & ADDNATURE

Självklart har vi rabatter för dig som resenär ifall du behöver komplettera din utrustning.

Som resenär hos oss har du 20% rabatt på Haglöfs Brand Stores mot uppvisande av bokningsbekräftelse.
Du har även 15% rabatt på AddNatures webbshop med rabattkod SWETT2021. Rabatten gäller ej Garmin, Hilleberg, Thule och La Sportiva. Koden gäller även i butik!

Dessa rabatter går inte att kombinera med andra erbjudanden.

ÖVRIGT

Förutom informationen ovan:

 • Gå igenom utrustninglistan och se till att du har allt du behöver
 • Följ träningsprogrammet så du är fysiskt redo

PROGRAM

HÄR HITTAR DU RESANS PROGRAM!

Här kan du scrolla ner och läsa vad som händer dag för dag under resan. Du hittar även lite tips och information om boendet och annat viktigt. Som alltid vi denna typ av expeditioner gäller det att vara flexibel och förändringar i programmet kan alltid ske beroende på förutsättningar.

Kort fakta Jädraås och Kungsberget
Landskap: Gästrikland
Antal invånare: 185 st
Högsta punkt Kungsberget: 309 möh
Övrigt: Skogarna kring Jädraås kallas “den närmsta vildmarken” och här finns fantastiska skogsmarker och ett rikt djurliv. 
 

DAG 1

Vandring: Ingen vandring i programmet. Beroende på när du ankommer kan du ta en tur vid Herrgården.
Höjdpunkt: Lugnet som infinner sig vid ankomst till fantastiska Jädraås Herrgård.

Måltider: Välkomstskål och kvällsfika (kaffe/te och smörgås)

Välkommen till Jädraås Herrgård! Du kan checka in i ditt rum från 15:00 men vill du komma ännu tidigare än så och njuta av lugnet kring Jädraås Herrgård går även det bra. Ansvarig guide finns på plats från kvällen. Det officiella programmet börjar 21:00 så att alla ska hinna ta sig till Jädraås. 

Den första dagen ingår ingen middag så se till att du kommer mätt eller köp någonting på den lilla butiken Kjellas Mack (öppet till 18:00). Vid 21:00 samlas vi i matsalen på herrgården för en välkomstskål. Vi har en härlig helg framför oss! Vi blir serverade kvällsfika med kaffe/te och smörgås och guiden går igenom programmet. 

Förväntansfulla kryper vi ner i våra sängar och somnar gott.

Att tänka på:

 • Jädraås är ett litet samhälle med den enda lilla butiken Kjellas mack så om du vill ha något extra i matväg utöver det som ingår så är det bäst att ta med sig det. 

Kort om boendet på Jädraås Herrgård:

Vi bor natt 1 och natt 3 på Jädraås Herrgård. Jädraås Herrgård byggdes 1856, drivs av Susanne och Danne Dannberg och är anslutna till STF. Herrgården har vandrarhemsstandard och är genomgående renoverad och av fin standard. Under vår vistelse är det endast vi i gruppen som bor på Herrgården och har tillgång till övriga utrymmen och byggnader. En del av rummen har toalett och dusch på rummet medan några delar toalett/dusch med andra rum. Lakan och handduk ingår.

Vi bor i dubbelrum/twinrum där ni placeras utifrån resesällskap och annars med andra singelresenärer. Singelrumstillägg finns mot en kostnad, maila i så fall oss på resenar@swett.se för singelrumsföfrågan.

DAG 2

Vandring: Jädraås Herrgård – Basecamp i Kungsfors naturreservat
Höjdpunkt: Äntligen få komma i vandringskängorna och expeditionskänslan!
Distans: ca 18 km
Vandringstid: 5-6 h
Måltider: Frukostbuffé (Herrgården), lunch(Herrgården) och middag (Basecamp)

Frukosten står uppdukad i herrgårdens matsal vid 07. Vi äter i lugn och ro och väcker liv i kroppen. Efter frukost har vi ett teoripass där vi får lära oss om hur det är att vara ute på en expedition. Guiden delar egna erfarenheter och ger tips och trix för utrustning, hög höjd och hur du bäst förbereder dig. Efter teoripasset känner du dig laddad för att omsätta teori i praktik!

Innan vi ger oss ut i spåret laddar vi upp med en god lunch på Herrgården. Vi packar vår dagsryggsäck och skickar vår duffelbag till lägret. Dags för första etappen! På etapp 1 tar vi oss till vårt basläger, Basecamp. Vi går i blandad terräng, både på mindre och större stigar. Vi tar regelbundna pauser och hinner njuta både över att känna kroppen jobba och av den fantastiska naturen här i Gästrikeskogarna. 

Vi kommer fram till vårt camp framåt kvällen där tälten står uppställda. Vi äter en god middag ute i det fria innan det blir tidig läggning – imorgon ringer klockan för toppturstest! 

Att tänka på:

 • Packa med lite extra mellanmål för att kunna fylla på med energi under vandringen
 • Vi kommer tillbaka till Jädraås herrgård under morgondagen så du kan lämna din väska på ditt rum och tar bara med det du behöver för vandringen

Kort om maten under resan

På resan har vi med oss vår utomhuskock Ari Sorsa som lagar alla måltider. Ari gillar allra bäst matlagning utomhus och i vårt camp tänder han elden och plockar fram Muurikkan. Ari lagar rustik och god mat med fokus på svenska råvaror. 

DAG 3

Vandring: Toppturstest och Gästrikeleden tillbaka till Jädraås Herrgård
Höjdpunkt:
Många! Utmaningen i toppturstestet, vacker vandring och en varm bastu efter en lång dag

Distans: 10 km + 15 km
Vandringstid: 5-6 + 5-6 h, totalt 10-12 h
Måltider: Frukost 1, Frukost 2, Eftermiddagsfika och middag (Herrgården)

Utmaningen är här! Nu ska vi testa på hur det känns att göra en ordentlig toppbestigning. Alarmet ringer tidig tidig morgon och vi fyller på med lite lätt frukost innan vi börjar utmaningen. Dags för toppturstest! Målet för denna topptur är Kungsberget där vi har vår slinga som vi kommer gå flera gånger upp och ner för att verkligen få en utmaning. Vi peppar varandra att hålla i även om det bitvis kan kännas riktigt tungt. Toppturstestet tar ca 5-6 timmar och känslan efteråt är magisk! Trött och sliten men stolt och glad. Vi äter vår andra frukost i lägret och laddar upp för dagens andra etapp. Precis som under expedition är inte vandringen över efter toppbestigningen – vi ska nu ta oss tillbaka till Jädraås Herrgård.

Vi har en ca 15 km lång vandring tillbaka till Jädraås Herrgård där vi vandrar på vackra Gästrikeleden. Vi njuter av storskogen, fågelkvitter och lugnet. Det är skönt att trampa ut i lite lättare terräng samtidigt som benen lätt kan kännas trötta. Att skymta Jädraås Herrgård efter en lång dagsetapp är en härlig känsla. Vi landar på Herrgården tidig eftermiddag där matigare fika med smörgås väntar. Bastun och badtunnorna värms på och vi firar dagen utomhus (kanske med en god kall dryck). På kvällen har Ari lagat en god måltid som vi avnjuter i herrgården. Det är härligt att krypa ner i en skön säng efter en ansträngande dag. Bra jobbat!

DAG 4

Vandring: Skogsslingan
Höjdpunkten: Reflektion över helgen och alla upplevelser
Distans: 10 km
Vandringstid: 2-3 h
Måltider: Frukostbuffé och lunch (Herrgården)

Vår sista dag på resan! Återigen får vi njuta av herrgårdens frukostbuffé innan vi snörar på oss vandringskängorna en sista gång för vår sista vandringsetapp- Dagens vandring är lätt och vi går i vacker tallskog. Kroppen och benen kommer kännas slitna efter gårdagen och vi vandrar i lugn takt och känner i kroppen och omgivningarna. Vi är tillbaka på herrgården till lunch där vi även möts i en reflektion efter helgen och allt som du lärt dig och upplevt. Vi packar ihop och vid 13-tiden kan du börja bege dig hemåt igen – uppfylld av upplevelser och förväntningar inför kommande utmaningar! 

Tack för det här äventyret!

UTRUSTNING

ATT PACKA TILL JÄDRAÅS

Resan till Jädraås är tänkt som en perfekt förberedelseresa inför en större Expedition. Om du är inbokad på en expedition med oss rekommenderar vi att du utgår från den packlistan när du packar din utrustning. Din guide kan då och ge tips och trix gällande din utrustning och du får testa att den fungerar.

Nedan hittar du en övergripande packlista för Expedition Jädraås.

 1. Video: grundläggande om packning och utrustning
 2. Checklista för utskrift: checklista att checka av när du packar

Rabatt på utrustning!

Som resenär med oss på Swett har du 15% rabatt på AddNatures webbshop med rabattkod SWETT2021. Rabatten gäller ej Garmin, Hilleberg, Thule och La Sportiva.
Koden gäller även i butik!

NÄRMAST KROPPEN

Det du har närmast kroppen ska värma och transportera bort fukt. Undvik bomull! Enkel regel,
håll dig till den. Närmast kroppen är vår starka rekommendation att du använder plagg av merinoull, ull eller syntet. Vår absoluta favorit är merinoullen som är mjuk och skön mot huden. Den transporterar bort fukt och kyler dig när det är varmt, samtidigt som den värmer när det är kallt. Dessutom tar den inte åt sig lukt — helt fantastisk! För bättre slitstyrka kan det vara bra att kombinera merinoull eller ull med syntetfiber. Det är bra i exempelvis strumpor, som har ett högt slitage. Tänk på att även trosor/kalsonger och bh/sporttopp bör vara i ull,  brukar finnas hos välsorterade friluftsbutiker som Naturkompaniet.

Är det varmt och soligt kanske du vandrar i t-shirt. Även här rekommenderar vi t-shirt i ull då funktionströjor tenderar att hålla inne värme och lukta. Om du vill ha funktionsmaterial välj då ett som andas lite bättre.

Gällande strumpor är det en smaksak att ha dubbla eller enkla strumpor. Fördelen med att ha dubbla strumpor (en tunn liner och en tjockare vandringsstrumpa) är att det kommer luft mellan strumporna och risken för skav och blåsor är mindre. Säkerställ att du har tillräckligt med plats i dina kängor och provgå med olika antal strumpor och tjocklek för att hitta det som passar dina fötter bäst!

FÖRSTÄRKNINGSPLAGG

Tunn vandringsdunjacka

Förstärkningsplagg är det du tar på dig över ditt första lager när det är kallare väder, under rasten eller på kvällen. För överkroppen bör du ha med dig en fleecejacka/ulltröja och en tunn vandringsdunjacka/väst. Den tunna dunjackan/västen är perfekt att ha som ett mellanlager under vandringen, dessutom tar den väldigt lite plats i väskan. Även fleecejackan/ulltröjan kan användas under vandringen eller på kortare raster. Som alternativ till dunjacka finns det jackor med syntetiskt foder, som också är väldigt bra. Det mest kända syntetiska fodret är Primaloft.

SKALKLÄDER

Skaljacka

Det yttersta lagret skall stå emot det väder och vind som naturen serverar dig för stunden. Om det blåser eller regnar skall kläderna hålla tätt och se till att kroppsvärmen stannar hos dig. Samtidigt måste de andas, så de släpper ut fukt och överskottsvärme. För skalkläderna är det värt att lägga lite extra på att hitta jacka och byxor av hög kvalitet.

Att tänka på för skalkläder:

 • Köp skalkläder av bra kvalitet, exempelvis från Haglöfs
 • Skalkläderna bör vara i Goretex eller annat aktivt membran
 • Har du skalkläder som har några år på nacken: säkerställ att membranet fortfarande håller och impregnera
 • Vattenpelare: > 10 000 (gärna högre)
 • Vi rekommenderar huva på jackan
 • Provgå kläderna innan du köper så du känner att det rör sig skönt med kroppen
 • Följ säkerhetsråden för tvätt och hantering (se nedan)

ÖVRIG UTRUSTNING

Förutom dina kläder finns det annan utrustning som kommer göra livet enklare och härligare under vandringen. En regnponcho gör stor skillnad vid ihållande regn och är skönt att slänga på sig. Se till att ha en regnponcho av bättre kvalitet som är ordentligt vattentät.

Du behöver även skydda dig mot solen som kan bli väldigt stark. Då vi kommer vara utomhus och exponerade för solen är det viktigt med ordentligt skydd. Du behöver ett parsolglasögon med ordentligt UV-skydd. Tänk sportigt framför snyggt! Förutom solglasögonen behöver du solskyddsfaktor med SPF 30-50, kom även ihåg solstift för läpparna!

För att avlasta rygg och knän behöver du ha ett par justerbara vandringsstavar. Vandringstavar har många fördelar. Dels är det skönt att använda stavarna när du går uppåt för att få mer kraft och dessutom avlastar det kroppen enormt mycket när du går nedför. Vandringstavarna bör kännas sköna att hålla i, vara justerbara och inte kännas tunga. Vi gillar märket Gipron.

Du behöver ha med en pannlampa.

VATTEN & ENERGI

Nalgene vattenflaska

För vätskepåfyllning rekommenderar vi att kombinera vätskepåse & vattenflaska.  Vätskepåsen är en påse med slang som du har i dagsryggsäcken och därmed lätt kan ta små sippar vatten under tiden du går. Vätskepåsen bör vara 1,5 – 2 liter stor (storlek större om du vet att du dricker mycket) och du bör undvika budgetvarianterna då dessa tenderar att läcka lätt. Förutom vätskepåsen behöver du en vattenflaska i hårdplats, inte petflaska eller liknande. För vattenflaskor gillar vi märket Nalgene.

Vätskepåse/camelbak

Det kan det vara bra att ha med lite extra mellanmål (speciellt om du vet att du är av den hungriga typen) utöver de måltider som ingår. Vi rekommenderar energibars, nötter, torkad frukt och godis.

HYGIEN

En toarulle är alltid bra att ha med i dagsryggsäcken om behovet uppstår. Ta med dig ett eget litet medicin/sjukvårdskit med det du själv kan behöva, tex plåster, skavsårsplåster och tejp, huvudvärkstabletter och självklart dina personliga mediciner.

VIKTIGA PAPPER

FÖRSÄKRING

Viktigt! Skriv ut ditt försäkringspapper och sätt in i en plastficka, under vandringen ska det förvaras i topplocket.

TRÄNING

TRÄNING

Det finns inget specifikt träningsprogram för Expedition Jädraås utan om du är inbokad på en expedition så håller du dig till det träningsprogrammet. Du hittar även träningsprogrammet här för Kilimanjaro för att få lite inspiration. Som alltid så blir resan mer njutbar ju mer förberedd du är. Resan i sig kan ju också ses som ett test av din fysiska form. 

Lycka till med träningen – nu kör vi!

GÄSTINFORMATION

Här kommer du som deltagare få fylla i en hälsodeklaration inför turen.

Du kommer få ett påminnelsemail utskickat så i nuläget är det bara sitta lugnt i båten!

INSPIRATION