Kul att du ska med på äventyr till Inkaleden!

Här hittar du allt du behöver veta inför din resa. Börja med att läsa igenom fliken “Inför resan”. Scrolla även ner på denna sida och klicka på din avresa för viktiga deadlines inför avresa. Därefter kan du titta på utrustningslistan, träningsprogrammet och resans program. Spara sidan som en favorit/bokmärke så du lätt hittar den till nästa gång! 

Har du frågor och funderingar är du självklart alltid välkommen att höra av dig till oss på:

Mail: resenar@swett.se
Telefon: 08 – 1285 5895
Telefontider: måndag – fredag 09:00 – 14:00

2022

Alla resor 2022

Viktiga deadlines och reseinfo för alla avgångar 2022 kommer inom kort. Kika runt på packlistan och övriga flikar så länge 🙂

ATT GÖRA INFÖR RESAN

Med de rätta förberedelserna blir äventyret mycket roligare!

Kanske är du redan taggad på att komma igång med förberedelserna eller så undrar du “vart ska jag börja?!”. Vi hoppas att informationen nedan ska hjälpa dig i dina förberedelser. Där hittar du bland annat information om hur du bokar flyg, extranätter, info om upptaktsträffar och rabatter för dig som Swett-resenär.

Nu kör vi!

BOKA FLYG

Med anledning av rådande omständigheter rekommenderar vi alla resenärer att avvakta med att boka flyg.
Vi informerar er resenärer när det kan vara lämpligt att börja boka flyg. 

Du bokar ditt flyg till Peru själv. Resans officiella program börjar i Cusco, så du skall boka flyg hela vägen från Sverige (eller din startpunkt) till Alejandro Velasco Astete International Airport (CUZ). Se till att boka det internationella flyget tur och retur så snart du vet hur länge du vill vara borta. Under fliken “Din resa” ser du när du senast ska vara på plats och när du tidigast kan resa hem igen.

Boka flyg
Du väljer själv var du köper din flygbiljett. Vill du ha förslag på flyg rekommenderar vi att du vänder dig till vår samarbetspartner MK Airbroker, de har bra personlig service och dessutom bra avbokningsförsäkringar. De har koll på alla våra avgångar och är vana att hjälpa våra gäster. Ange att du är Swett-resenär, när du vill åka och från vilken plats så kommer de med förslag. Flygbolagen släpper sina biljetter tidigaste ett år innan avresa.

Teamet på MK Airbroker står redo att hjälp er, kontakta dem på följande:
E-post: bokning@mkairbroker.se
Telefon: +46 (0) 8 16 69 30

Då MK Airbroker bokar speciella gruppresebiljetter behöver du kunna visa upp din bokningsbekräftelse på flygplatsen. Det går bra att visa i mobilen. Kan du inte visa upp detta riskerar du att faktureras för ett högre biljettpris efter att du kommit hem.

Flyg för dig som ska till Titicacasjön efter vandringen:
Du som har bokat tillval till Titicacasjön efter vandringen ska boka flyget hem från Juliaca, inte Cusco.

Du ska boka flygresa hem på eftermiddagen 3 kalenderdagar efter gruppresans slut. Om din gruppresa t ex avslutas 21/5 är det 24/5 som du ska boka flyg hem.

OBS! Om du bokat tågresa Cusco-Puno: tåget går endast vissa dagar så vänta med att boka ditt flyg efter bekräftelse från oss på vilken dag tåget går och om du eventuellt behöver lägga till extra nätter i Cusco.

Har du bokat något annat än det paket som finns på hemsida är det bäst att kontakta oss på Swett för att dubbelkolla att flygbokningen blir rätt.

BOKA EXTRANÄTTER

Många väljer att komma ner någon dag tidigare eller stanna någon dag extra utöver det officiella programmet som Swett tillhandahåller. Om du har den möjligheten rekommenderar vi att du anländer 1-2 dagar innan programmet för några extra dagars acklimatisering. Vill du göra detta hjälper vi givetvis till med att boka in extranätter på vårt hotell i Cusco. Extranätter kostar 500 kr/natt och person för del i dubbelrum och 950 kr för singelrum*. Skicka ett mail till resenar@swett.se om du önskar boka extranätter. Transfer från/till flygplatsen och frukost ingår självklart!

* Priserna gäller för 2020

TILLVAL

För den som vill förlänga äventyret erbjuder vi en tur till Titicacasjön. För mer information och bokning: Tillval – Titicacasjön

UPPTAKTSTRÄFF

Swett anordnar varje år på våren och på hösten upptaktsträffar för deltagare som bokat in sig på resor till Atlasbergen, Kilimanjaro, Inkaleden eller Everest Base Camp. På träffen deltar alltså resenärer som ska till olika resmål. Vi har upptaktsträffar i Stockholm, Göteborg och Malmö där vi bjuder in alla som ska resa med oss det året. På en upptaktsträff kör vi ett backträningspass och pratar om hur du bäst förbereder dig inför äventyret. Upptakträffen är frivillig och kostnadsfri för dig som resenär. Ett härligt tillfälle att träffa andra taggade resenärer och oss på Swett!

Läs mer och anmäl dig under fliken “Upptaktsträff”.

HYRA UTRUSTNING

För att må bra genom hela resan följer du Swetts packlista och har med dig kläder både för värme och riktigt kalla vintertemperaturer. Se fliken “Utrustning”.

Vill du inte köpa all utrustning tillhandahåller Swett möjligheten att hyra dunsovsäck, varm expeditionsdunjacka, uppblåsbart liggunderlag och duffelbag 110 l. Utrustningspaketet har ett värde av 13 000 kr och vill du hyra hela paketet kostar det 1750 kr + frakt. Mer information och bokning av utrustning, se fliken “Utrustningshyra”.

RABATT HOS HAGLÖFS OCH ADDNATURE

Självklart har vi rabatter för dig som resenär ifall du behöver komplettera din utrustning.

Som resenär hos oss har du 20% rabatt på Haglöfs Brand Stores mot uppvisande av bokningsbekräftelse.
Du har även 15% rabatt på AddNatures webbshop med rabattkod SWETT2020

Dessa rabatter går inte att kombinera med andra erbjudanden.

FYLL I GÄSTINFORMATION

Alla resenärer måste fylla i en Gästinformation inför avresa. I Gästinformationen uppger du bl a personuppgifter, flyguppgifter och information om din hälsa. Det är information vi behöver för att planera er vistelse och ta hand om er på bästa sätt. Du fyller i Gästinformationen här på infosidan på fliken “Gästinformation”. Du kan tidigast fylla i 4 månader innan avresa och senast 3 månader innan avresa.

OBS! Du som gäst ansvarar för att inskickad information är korrekt t o m resans slutdatum. Vid ändring av inskickad Gästinformation kontakta oss på resenar@swett.se.

PASS

Enligt Perus regler behöver ditt visum vara giltigt 6 månader efter ankomst. Kom ihåg att meddela oss dina nya passuppgifter om du byter pass efter att du fyllt i Gästinformationen.

VISUM

I Peru gäller ett vanligt turistvisum för svenska resenärer. Visumet är gratis och löses vid ankomst till Peru. Visumet är giltigt i tre månader från utfärdandet. Från 2019 gäller nya regler i Peru och ditt pass måste vara giltigt 6 månader efter hemkomst.

FÖRSÄKRING

De flesta hemförsäkringar har reseförsäkring men dubbelkolla hur täckande din försäkring är när det kommer till hög höjd, aktivitet och ifall du behöver göra något tillägg. Det är viktigt att din försäkring gäller vistelse upp till 5 000 meters höjd. Viktigt! Skriv ut ditt försäkringspapper och sätt in i en plastficka, under vandringen ska det förvaras i topplocket.

Du står själv för eventuella extrakostnader i anslutning till avbruten tur (transport, boende, mat) SPARA KVITTON och ta med försäkringsbolag efteråt!

VACCINATION

Du kan behöva ta vaccinationer innan resan så kontakta en vaccinationscentral i god tid innan resan, för råd utifrån det skydd du redan har och din allmänna hälsa. Då vaccinationsrekommendationerna ständigt ändras tar vi på Swett inte ansvar för några rekommendationer. För Gula Febern skriver 1177 följande: “Gula febern riskeras i landet och sprids med dagstickande myggor. Det är en mycket allvarlig virussjukdom som är livshotande. Du insjuknar med feber inom en vecka efter att du har smittats. Det finns ett bra vaccin. I vissa länder behöver du ett intyg som visar att du är vaccinerad mot gula febern eller ett intyg om medicinskt undantag. Vaccination kan dessutom vara ett krav för att få komma in i landet om du nyligen besökt eller varit i transit ett annat land där gula febern finns. Gula febern riskeras för resenärer som skall vistas öster om Anderna under 2300 meters höjd. Det är ingen risk i Cusco eller Inkaleden.”

Vi rekommenderar alltid att du tar med ditt vaccinationskort för att kunna vissa upp vilka vaccinationer du har.

VÄXLA PENGAR

I Peru finns en drickskultur och det förväntas att en gäst ger dricks om de är nöjda med servicen. Vi följer de lokala rekommendationerna gällande dricks vilket är 80 USD/gäst om du är nöjd med servicen. Du som gäst tar själv med dricks i kontanter (små valörer) så hjälper vi er att dela ut dricksen, så den kommer till rätt person, under en dricksceremoni i slutet av resan.

FACEBOOKGRUPPER

Det finns flera härliga facebookgrupper att gå med i inför avresa.

1. Swett resenärer!

Denna grupp är öppen för både tidigare resenärer och er som ska ut på äventyr. I gruppen delar vi erfarenheter och minnen från äventyr våra äventyr och är en perfekt grupp att få tips från andra resenärer som gjort samma resa. Gå med i gruppen HÄR.

2. Swett höjdmeterkämpar!

Vår egen träningsgrupp som är till för att sprida träningsglädje och inspiration för att komma igång och hålla i träningen. En bra grupp för att hitta träningskompisar, träningsinspiration och dela din träning med andra resenärer. Gå med i gruppen HÄR.

3. Resans egna Facebookgrupp

Innan avresa är det kul att lära känna sina resekompisar. Därför skapar vi en sluten Facebookgrupp som endast är till för er som reser det datumet och oss på Swett. Inbjudan till gruppen och instruktioner delges ca tre månader innan avfärd. I gruppen kan vi sen peppa varandra, diskutera och ladda upp inför resan. Guiden för resan presenterar sig ca en månad innan avfärd.

 

Följ också Swetts officiella sida på Facebook. Där publicerar vi foton och videos från resorna och annan härlig vandringsinspiration! För att komma till vår Facebooksida, klicka HÄR

AVRESEMÖTE

Vi har avreseinformation via telekonferens inför alla våra resor. Det är enbart ni som reser tillsammans på det här äventyret och vi på Swett som deltar. Här går vi igenom ett mer detaljerat schema av vad som komma skall och ni kan ställa specifika frågor inför avresan. Under fliken “Din resa” hittar du datum och tid för just din resa.

Telekonferens enligt nedan:
Ring in på +46 (0) 8 124 107 05
Ange åtkomstkod: 162910#

ÖVRIGT

Förutom informationen ovan:

 • Gå igenom utrustninglistan och se till att du har allt du behöver
 • Följ träningsprogrammet så du är fysiskt redo

Att packa till Inkaleden

En vandrares bästa vän är dess utrustning och på en expedition på Inkaleden behöver vi vara beredda på alla olika sorters väder.

Vi vandrar genom olika klimatzoner och i regnskogen är det varmt och fuktigt medan när vi kommer upp på högre höjder sjunker temperaturen och vi kan få minusgrader. Har vi tur är det blå himmel och sol men vi kan likväl ha ihållande regn, stark blåst eller snöstorm. Med andra ord: vi behöver ha ordentligt med utrustning med oss för att klara olika typer av väder!

 

Här hittar du information om hur du packar inför Inkaleden. Du hittar:

 1. Video: grundprinciperna kring hur du packar
 2. Checklista för utskrift: checklista att checka av när du packar
 3. Utrustningstips: konkreta beskrivningar av utrustningen, materialval och användningsområde 

utrustningstips

ATT PACKA I

 På vandringen kommer du ha två olika väskor: en duffelbag som bärs av hästar och en dagsryggsäck
där du bär det du behöver för dagen. Förutom dessa väskor kan du lämna kvar en väska med kläder
på hotellet i Cusco om du vill ha andra kläder innan/efter vandringen.

Din duffelbag får väga max 15 kg på vandringen och kommer vägas på plats. Detta är för att våra hästar ska ha en bra arbetsmiljö och inte bära för tungt. Ta med ett TSA hänglås med kodlås (som säkerhetspersonalen vid en bagageinspektion kan öppna och stänga utan att låset förstörs) så du kan låsa din duffel. I dagsryggsäcken bär du det du kommer behöva under dagen: extrakläder, regnkläder, vatten och snacks. Den bör väga så lite som möjligt och inte mer än 6-7 kg.

Allt du packar ska packas vattentätt. Snåla inte på detta! Det kan naturligtvis vara fint väder under vandringen men om det är regn så är det viktigt att skydda utrustningen så du slipper gå och sova i blöta grejer. Hur du packar vattentätt:

 • Packa alla dina grejer i vattentäta påsar, så kallade drybags. Dessa finns i olika storlekar
  och färger, tex från Sea to Summit. Det gäller även det du har i din dagsryggsäck.
 • Om du hyr utrustning av oss behöver du även packa detta vattentätt. 15-20 liters påsar passar till både liggunderlag, sovsäck och dunjacka.
 • Du bör ha ett regnskydd till din dagsryggsäck
 • Packa med en sopsäck. Ifall det är riktigt dåligt väder kan vi lägga din duffelbag i en sopsäck och därmed skydda ytterligare.

NÄRMAST KROPPEN

Det du har närmast kroppen ska värma och transportera bort fukt. Undvik bomull! Enkel regel,
håll dig till den. Närmast kroppen är vår starka rekommendation att du använder plagg av merinoull, ull eller syntet. Vår absoluta favorit är merinoullen som är mjuk och skön mot huden. Den transporterar bort fukt och kyler dig när det är varmt, samtidigt som den värmer när det är kallt. Dessutom tar den inte åt sig lukt — helt fantastisk! För bättre slitstyrka kan det vara bra att kombinera merinoull eller ull med syntetfiber. Det är bra i exempelvis strumpor, som har ett högt slitage. Tänk på att även trosor/kalsonger och bh/sporttopp bör vara i ull. Det brukar finnas hos välsorterade friluftsbutiker som Naturkompaniet. 

Är det varmt och soligt kanske du vandrar i t-shirt. Även här rekommenderar vi t-shirt i ull då funktionströjor tenderar att hålla inne värme och lukta. Om du vill ha funktionsmaterial välj då ett som andas lite bättre.


Gällande strumpor är det en smaksak att ha dubbla eller enkla strumpor. Fördelen med att ha dubbla strumpor (en tunn liner och en tjockare vandringsstrumpa) är att det kommer luft mellan strumporna och risken för skav och blåsor är mindre. Säkerställ att du har tillräckligt med plats i dina kängor och provgå med olika antal strumpor och tjocklek för att hitta det som passar dina fötter bäst!

FÖRSTÄRKNINGSPLAGG

Tunn vandringsdunjacka

Förstärkningsplagg är det du tar på dig över ditt första lager när det är kallare väder, under rasten eller i lägret på kvällen. För överkroppen bör du ha med dig en fleecejacka/ulltröja och en tunn vandringsdunjacka/väst. Den tunna dunjackan/västen är perfekt att ha som ett mellanlager under vandringen, dessutom tar den väldigt lite plats i väskan. Även fleecejackan/ulltröjan kan användas under vandringen eller i lägret. Som alternativ till dunjacka finns det jackor med syntetiskt foder, som också är väldigt bra. Det mest kända syntetiska fodret är Primaloft. För benen kan det vara skönt med dunshorts eller dunkjol i lägret och eventuellt under toppturen om du är frusen av dig. För fötterna bör du ha ett par riktigt varma sockor att ha i lägret och när fötterna är kalla.

Bergans Expedition Down Parka
Bergans Expedition Down Parka

 

 

 

 


Förutom ovan behöver du även ha med dig en tjock dunjacka/expeditionsdunjacka. Den använder du främst i lägret och på hög höjd där det kan blåsa och vara riktigt kallt. Tjockleken beror på hur frusen du är generellt men det är svårt att hitta en för tjock jacka så snåla inte på det.

Din dunjacka/expeditionsdunjacka ska:

 • Vara RIKTIGT varm och klara minst -10 grader (är du frusen, ta en ännu varmare!)
 • Gå ner över bäckenet (för att hålla värmen i hela kroppen)
 • Vara vindtät och gärna vattenavvisande (det kan blåsa rejält i lägret och på toppen)
 • Ha huva (skönt att skydda huvudet mot vind och ev snö)

De expeditionsdunjackor vi hyr ut är Bergans Expedition Down Parka – en riktig superjacka! Är du osäker på om du har en tillräckligt varm dunjacka, skicka en bild till oss så kan vi komma med råd.

SKALKLÄDER

Skaljacka

Det yttersta lagret skall stå emot det väder och vind som naturen serverar dig för stunden. Om det blåser eller regnar skall kläderna hålla tätt och se till att kroppsvärmen stannar hos dig. Samtidigt måste de andas, så de släpper ut fukt och överskottsvärme. För skalkläderna är det värt att lägga lite extra på att hitta jacka och byxor av hög kvalitet.

Att tänka på för skalkläder:

 • Köp skalkläder av bra kvalitet, exempelvis från Haglöfs 
 • Skalkläderna bör vara i Goretex eller annat aktivt membran
 • Har du skalkläder som har några år på nacken: säkerställ att membranet fortfarande håller och impregnera
 • Vattenpelare: > 10 000 (gärna högre)
 • Vi rekommenderar huva på jackan
 • Provgå kläderna innan du köper så du känner att de rör sig skönt med kroppen
 • Följ säkerhetsråden för tvätt och hantering (se nedan)

ÖVRIGA KLÄDER

Då vädret kan skifta är det bra att både ha med sig vandringsshorts och vandringsbyxor. Dina vandringsbyxor bör vara vindavvisande. Det kan vara skönt att ha med sig en tunn vindtät jacka att slänga på sig under rasten eller i lägret vid varmt väder. Den vindtäta jackan står som frivillig i checklistan och om du har svårt att hålla viktrestriktionerna kan denna prioriteras bort. Efter en lång vandringsdag är det skönt att byta kläder när du kommer fram till lägret. Dina “lägerkläder” bör vara mjuka och sköna och lätta att dra på.

Du behöver ha med dig två par vantar som är både vindtäta och vattenavvisande. Ett par tunnare vandringshandskar, som du främst kommer använda när du vandrar, och ett par riktigt tjocka vantar, typ varma skidhandskar, då det kan vara kallt när vi kommer upp på högre höjd. För huvudet behöver du en mössa och hatt eller keps. Viktigt att skydda huvudet från solen! Din buff kan du använda runt halsen, huvudet eller som svettband – mycket praktiskt!

Förutom de kläder du har med dig på vandringen kan du lämna en väska på hotellet i Cusco. Kanske ska du resa vidare till Titicacasjön och vill ha andra kläder dit. Oavsett vilket rekommenderar vi en uppsättning “vanliga kläder” att sätta på sig när du kommer tillbaka från vandringen.

 

SKOR

Du behöver två olika par skor på vandringen. Du kommer spendera mycket tid i dina vandringskängor så se till att du har ett par som sitter skönt på dina fötter och gå in dem. Vi rekommenderar att du går till en välsorterad butik, ber om hjälp och provar in dina kängor. Bra märken är t ex Meindl. Förutom vandringskängor behöver du ett par skor att ha i lägret. Det kan vara lägre trekkingskor, löparskor eller badtofflor om du föredrar det. Tänk på att de ska vara lätta att dra på sig (efter en lång dag är det skönt att byta skor snabbt).

Att tänka på gällande vandringskängor:

 • Kängorna måste gå över fotknölarna (se exempel)
 • Kängorna ska sitta skönt på dina fötter – provgå!
 • En blandning av skinn och Goretex kan vara bra då de skyddar bra samtidigt som de andas och torkar snabbare
 • Se till att du får plats med dubbla strumpor (om du vill ha det)
 • Gå in skorna ordentligt!
  Exempel på modell på känga som fungerar respektive för låg modell

ÖVRIG UTRUSTNING UNDER VANDRINGEN

Förutom dina kläder finns det annan utrustning som kommer göra livet enklare och härligare under vandringen. En regnponcho gör stor skillnad vid ihållande regn och är skönt att slänga på sig. Se till att ha en regnponcho av bättre kvalitet som är ordentligt vattentät. Ett annat bra skydd är damasker att sätta utanpå dina kängor. Det kan bli både dammigt och lerigt och då är det skönt att skydda kängor och byxor.

Du behöver även skydda dig mot solen som kan bli väldigt stark. Då vi kommer vara utomhus och exponerade för solen är det viktigt med ordentligt skydd. Du behöver ett parsolglasögon med ordentligt UV-skydd. Tänk sportigt framför snyggt! Förutom solglasögonen behöver du solskyddsfaktor med SPF 30-50, kom även ihåg solstift för läpparna! 

För att avlasta rygg och knän behöver du ha ett par justerbara vandringsstavar. Vandringstavar har många fördelar. Dels är det skönt att använda stavarna när du går uppåt för att få mer kraft och dessutom avlastar det kroppen enormt mycket när du går nedför. Vandringstavarna bör kännas sköna att hålla i, vara justerbara och inte kännas tunga. Vi gillar märket Gipron.

Din pannlampa använder du både i lägret och under toppnatten. Packa med extra batterier så att den räcker hela vägen alternativt ha med en extra stor powerbank för uppladdning. Din pannlampa bör ha lumen 200-700 beroende på tillverkare. Om du vill ha möjlighet att ladda kamera eller mobil på berget behöver du ha med dig en powerbank. 

SOVGREJER


För att orka den långa vandringen vill vi ge kroppen bästa förutsättningar för att sova gott. Ofta försämras sömnen när du är på hög höjd samtidigt som kroppen verkligen behöver återhämtning. Därför är det viktigt att satsa på bra grejer att sova i. Vissa nätter sover vi i tält och andra i stugor. Nätterna kan vara kalla (minusgrader) och kroppen klarar kyla sämre på hög höjd, så tumma inte på temperaturen på sovsäcken. Din sovsäck bör ha en komforttemperatur på minst -10 grader. Obs! Sovsäckar har oftast flera olika anvisningar och det är alltså komforttemperaturen du ska titta efter vilken oftast är olika för män och kvinnor (se nedan). Vet du med dig att du fryser lätt är det bra att ha en varmare sovsäck. De sovsäckar vi hyr ut är av märkena Vaude och Marmot och har komforttemperatur på -17 grader.

Du behöver även ta med dig ett bra liggunderlag. Eftersom marken kan vara kall ju högre upp vi kommer är det viktigt att liggunderlaget har bra isolering mot markkylan. Liggunderlag mäts i R-värde och vi rekommenderar ett R-värde på minst 3.4 för att få till en bra isolering och en god natts sömn, t ex Therm-a-rest.

VATTEN OCH ENERGI

Nalgene vattenflaska

Varje morgon kommer du få vatten att fylla på inför dagen. Du behöver ha med dig både en vattenflaska i hårdplats och en vätskepåse. Vätskepåsen är en påse med slang som du har i dagsryggsäcken och därmed lätt kan ta små sippar vatten under tiden du går. Vätskepåsen bör vara 1,5 – 2 liter stor (storlek större om du vet att du dricker mycket) och du bör undvika de budget varianterna då dessa tenderar att läcka lätt. Förutom vätskepåsen behöver du en vattenflaska i hårdplats, inte petflaska eller liknande. 

Vattenpåse/Cammelback

Från middagen dag 1 till frukost sista dagen ingår helpension, det vill säga frukost, lunch och middag. På vandringen kommer ni även serveras kaffe/te och lättare snacks (tex popcorn och kex) när ni kommer till campet. Förutom detta, kan det vara bra att ha med lite extra mellanmål (speciellt om du vet att du är av den hungriga typen). Vi rekommenderar energibars, nötter, torkad frukt och godis. En riktlinje kan vara 1 bar/dag, nötter och en godispåse.

HYGIEN

God hygien är viktigt för att hålla sig frisk och undvika magsjuka eller liknande. Var noga med handsprit innan/efter måltid och toalettbesök. En toarulle är alltid bra att ha med i dagsryggsäcken om behovet uppstår. På plats kommer ni få en egen skräppåse att lägga papper i så vi inte skräpar ner på leden. På de flesta av våra camp finns det fasta toaletter men ibland är det en enkel naturtoa. Det kan vara skönt att ha med våtservetter att torka av sig efter en lång dag eller händerna efter måltid. I regnskogen brukar vi behöva använda myggmedel eller djungelolja främst för små flugor, men på hög höjd finns inga mygg.

Ta med dig ett eget litet medicin/sjukvårdskit med det du själv kan behöva, t ex plåster, skavsårsplåster och tejp. Packa med ordentligt med huvudvärkstabletter så att du klarar dig för alla  dagar på berget och självklart dina personliga mediciner. Är du astmatiker eller diabetiker, kolla med din läkare hur din inhalator/mätare eventuellt påverkas av höjden. Vet du att du har torra slemhinnor i ögon/näsa kan det vara bra att med ögondroppar/näsolja då den torra luften gör slemhinnorna torra. 

VIKTIGA PAPPER

Se till att dina viktiga papper uppfyller kraven så som de beskrivs i fliken “Inför resan”

Här fyller du vanligtvis i gästinformation med information om när du ankommer till resmålet, allergier, matpreferenser, resesällskap m.m.

Vanligtvis behöver vi denna information senast tre månader innan avfärd. I dessa corona-tider är dock inte allt som vanligt utan vi kommer istället ta in denna info närmare inpå avresan med tanke på att allt är så osäkert. Vi återkommer med info via mail när det är dag att fylla i gästinfon, du behöver inte göra någonting fram tills dess!

Utrustningshyran för 2021 sker i separat formulär. Utrustningshyra för 2022 öppnar närmare avresa.

TRÄNING INFÖR INKALEDEN

Grattis! Vilken fantastisk upplevelse du har framför dig. Det är verkligen en magisk känsla att nå Machu Picchu efter att för egen maskin tagit sig dit. För att du ska komma förberedd och ge dig bästa förutsättningar att nå ditt mål är träningen en viktig del av dina förberedelser. Här hittar du massa matnyttiga tips och trix kring träning och vilken träning du just nu ska lägga fokus på.

Du hittar även ett träningsprogram som sträcker sig över 6 månader (27 veckor). Träningsprogrammet finns i pdf så du lätt kan skriva ut det om du vill.

Lycka till med träningen – nu kör vi!

Träna smart och kontinuerligt – gör det enkelt!

Träning kan vara både komplext och enkelt. Det är många parametrar som spelar in och vi har alla olika förutsättningar. Vi har olika träningsbakgrund, familjesituation, intresse och fysiska förutsättningar. En sak är dock säker. Träning ger färdighet och varje nedlagd timme i form av träning får du betalt tillbaka flera gånger om. Både i form av en härligare upplevelse på resmålet, då du har mer ork att njuta av omgivningar och intryck, men också i vardagen med en god hälsa och högre välbefinnande. Oavsett din motivation till träning finns det en regel som gäller över alla träningsprogram, fysiska teorier och pulsanalyser:

Den bästa träningen är den som blir av!

 

Alltså. Sätt inte upp några orealistiska mål och gå inte ut för hårt. Satsa på att få till kontinuerlig träning varje vecka och gör det du tycker är kul, så att träningen blir av. Gör en träningsplan för veckan varje söndag kväll och sen försöker du hålla den till 100%. Det krävs givetvis lite jävlar anamma ibland och några pass är man inte alls så sugen på. Därför är det bra att skynda långsamt och stegvis öka träningen, så att man hela tiden håller uppe motivationen och glädjen i sin träning. Ett bra tips är att försöka få till veckans första pass så tidigt i veckan som möjligt (helst redan på måndagen) då brukar det vara lättare att hålla i resten av veckan.

Nedan har vi satt ihop ett träningsprogram som är tänkt att förbereda dig inför resan. Beroende på din nuvarande träningsnivå kan du behöva minska eller öka mängden träning för att komma i form. Underskatta  inte träningsprogrammet. Det är en fysisk utmaning att ta sig hela vägen upp till toppen och följer du träningsprogrammet har du gett dig själv goda förutsättningar för att ta dig hela vägen. Se därför träningsprogrammet som en investering i dig själv och ditt mål. Det finns inga garantier att nå hela vägen och det är många parametrar som spelar in. Det vi däremot kan lova är att du på plats inte kommer tänka att du tränat för mycket. Däremot finns risk att känna besvikelse om du inte tagit förberedelserna på allvar. Med det sagt: ge dig själv bäst förutsättningar och sätt igång med träningen NU!

 

Hur du använder träningsprogrammet

Det här är ett träningsschema som är baserat på sex månaders träning och pågår i 27 veckor. Om du ska resa i slutet av januari, så innebär det att vecka 1 på träningsschemat börjar i slutet av juli. Om du börjar träningen tidigare än sex månader kan du köra igång med vecka 1 men hålla i de lugnare delarna (vecka 1-8) under en längre period innan du går vidare på nästa period. Vecka 18-26 är tuffa veckor och det är få av oss som orkar hålla uppe den träningsintensiteten under längre tid än vad som finns i träningsprogrammet. Du kan även välja att köra hela träningsprogrammet igenom och sedan börja om från början och modifiera utifrån där du är just där och då.

Upplägget på träningsprogrammet är tänkt att passa dig som inte tränar så mycket idag och vill få in en bra rutin och komma väl förberedd till äventyret. Är du idag van att träna kontinuerligt så se schemat som en rekommendation som du kan plocka delar ifrån och addera till det du tränar idag. Kanske behöver du plocka bort någonting från din vanliga träningsrutin för att få in alla träningspass som är ändamåls specifika (dvs backträningen).

Veckodagarna i träningsprogrammet är bara ett förslag och du anpassar det naturligtvis efter ditt schema. Se till att du får tillräckligt vila mellan passen så du inte kör flera tuffa pass efter varandra.

Du är alltid välkommen att kontakta oss på Swett om du vill ha vägledning.

Träningsformer

Träningsprogrammet är uppdelat i tre olika typer av pass där varje pass har olika syften. Om du någon vecka inte hinner göra alla pass så prioritera backträningspasset och därefter konditionsträningen. 

Konditionsträning
Syftet med konditionsträningen är att stärka grundkonditionen och vänja muskler och leder vid kontinuerligt arbete. Vad du gör som konditionsträning spelar ingen roll. Det kan vara löpning, cykling, längdskidåkning, spinning eller simning. Välj det som du tycker är kul och som passar dig. 

Utgå ifrån din status idag och sikta hellre på att orka träna hela tiden med lika hög puls istället för att gå ut för hårt och sen inte orka hålla pulsen uppe hela passet. Kondition är en färskvara och du kommer snabbt märka skillnad.

Backträning

Syftet med backträningen är att stärka benmuskulaturen och vrister, vänja kroppen vid kuperad terräng och även träna konditionen. Det här är det träningspass som de flesta vanligtvis inte har i sin vanliga träningsrutin men detta pass är det ändamåls specifika passet som är superviktigt att få in. Gå upp och ned i en backe, lågintensivt och inte löpning. Gå helst i dina vandringskängor, använd gärna stavar och ha en ryggsäck med lite vikt i. Det kan vara bra att variera rena backträningspass med att vandra i varierande terräng, gärna kuperad terräng i skogen, där det både finns backar och är mer flackt. Har du ingen bra backe kan du även använda dig av trappmaskin eller trappor. Även kortare, inte så branta backar, är bra att gå i och vi rekommenderar att du varierar vilka backar du går i då kroppen snabbt vänjer sig när vi kör samma terräng upprepade gånger.

Styrketräning

Syftet med styrketräningen är att bygga upp en stabil och stark kropp med fokus på vår bålstabilitet. Fokusera på uthålligheten i styrketräningen, dvs träna med låg belastning och många repetitioner. I slutet av träningsprogram hittar du förslag på övningar och även ett specifikt träningsupplägg som är enkelt att köra vart som helst, med eller utan vikt.

Kort om rörlighetsträning och stretch

Det finns inga specifika pass i träningsprogrammet för rörlighetsträning och stretch men vi rekommenderar att du alltid har med rörlighetsträning som en del av ditt träningspass. När du börjar träna en ny träningsform kommer du snabbt känna att muskler som är ovana vid den belastningen blir ansträngda och kanske till och med ger träningsvärk.

Efter ett backträningspass är det till exempel viktigt att sträcka ut höft, höftböjare, rumpa, hamstrings och vader. Lägg gärna även in lite rörlighetsträning för rygg och axlar som brukar kännas efter att ha gått mycket med ryggsäck. 

INSPELNING FRÅN DIGITALA UPPTAKTSTRÄFFEN 9 DECEMBER 2020

Här nedan kan du se inspelning från den digitala upptaktsträffen inför 2021 års resor.
Upptaktsträffen börjar med en presentation och avslutas med en frågestund där Ebba svarar på de frågor som kom upp under träffen.

ALLMÄNT OM RESAN

När bör jag boka flygresan?

Flygbolagen släpper sina flygbiljetter 11 månader innan och att boka tidigt innebär större chans till låga priser och bra avgångar. Vår samarbetspartner MK Airbroker hjälper dig gärna att hitta lämpliga avgångar. De har koll på vilka dagar och tider du behöver förhålla dig till och kan även se övriga gästers bokningar så ni kan resa tillsammans.

Hur tar jag mig från flygplatsen till hotellet?

Om du kommer samma dag som resan börjar eller har bokat extranätter innan via oss ingår transfer från flygplatsen till hotellet. Har du eget boende ordnat innan resans start ordnar du själv med transport till hotellet.

Hur bor vi?

I Cusco och Aguas Calientes bor vi på hotell i dubbelrum. I Soray Pampa bor vi i en bergstuga medan vi under vandringen i bergen sover i tält tre nätter och på lodge en natt. Reser du utan resesällskap placeras du med andra singelresenärer. Intresserad av singelrumstillägg? Skicka en förfrågan till resenar@swett.se  

Hur görs rumsindelningen?

Vi utgår från ditt resesällskap och försöker i möjligaste mån placera personer i samma resesällskap i samma rum/tält. Är du singelresenär placeras du med andra singelresenärer. Vi tar i möjligaste mån hänsyn till personers kön vid rumsfördelningen men kan inte garantera att du får dela rum/tält med en person av samma kön. Om du placeras i ett rum/tält med en person av motsatt kön informerar vi om detta innan avresa. Hör av dig till oss för eventuellt singelrumstillägg.

Hur är vädret?

Vädret kan variera från 25-30 plusgrader och hög luftfuktighet i regnskogen till minusgrader och snö högt uppe på berget. Generellt är det väldigt behagliga temperaturer omkring 15 plusgrader och inte så mycket regn. Som vandrare är det dock viktig att vara förberedd på alla väder!

 

Kan jag lämna saker på hotellet under vandringen?

Ja, om du har saker du inte behöver under vandringen går det bra att lämna dessa på hotellet i Cusco.


UTRUSTNING

Hur mycket får väskan väga?

Du har två väskor med dig. En stor duffelbag på ca 90 l som hästarna bär och en dagsryggsäck som du bär själv. Duffelbagen (observera att det måste vara en mjuk väska, ingen resväska eller liknande) får väga max 15 kg och din dagsryggsäck bör inte väga mer än 6-7 kg.

Vilken dagsryggsäck ska jag ha?

För dagsryggsäck rekommenderar vi ca 40 l för att få plats med allt du behöver för dagen så som extra ombyte och förstärkningsplagg, vatten och snacks. Ryggsäcken bör ha ett ordentligt höftbälte för avlastning och (viktigast av allt) sitta skönt på just dig!

Hur gör jag med väskorna när jag flyger?

Duffelbagen fungerar fint som incheckat bagage, den är slittålig och klarar flygplatser. Din dagsryggsäck brukar fungerar som handbagage men dubbelkolla vilka restriktioner just ditt flygbolag har gällande handbagage. Viktigt! Då väskor ibland försvinner på flygplatser rekommenderar vi att du åker i/packar i handbagaget det du absolut inte vill bli av med, till exempel vandringskängor, dunjacka och skalkläder.

Hur mycket väger utrustningen ni hyr ut?

Jacka: 1430 gram
Sovsäck: 1450 gram
Liggunderlag: 1210 gram
Duffel: 1300 gram

Totalt: 5390 gram

Är duffelbagsen vattentäta?

Duffelbagsen är vattentåliga men inte vattentäta då det kan komma in vatten vid blixtlåset. Därför är det viktigt att packa vattentätt – genom till exempel drybags. Ta med lås till din duffelbag!

Det här med skalkläder är som en djungel, vad är viktigt att tänka på?

Satsa på ett märke av god kvalitet och undvik de billigaste alternativen.

Annat att tänka på:
– Membran av Goretex – eller annat aktivt membran
– Huva – skyddar skönt vid vind och nederbörd
– Jackans längd –  jackan bör gå över höften så det inte blir någon kall glipa
– Test-gå – prova att gå med jackan/byxorna när du provar så du ser hur de följer din kropps rörelse
– Passformen – det är du som ska ha kläderna så välj de som du tycker sitter skönt!
– Rymd –  jackan bör inte sitta för tight så du får plats med fler lager under

Vad är viktigt att tänka på gällande teleskopstavar?

Att tänka på gällande teleskopstavar:
– Att de är justerbara
– Att de går att fälla ihop på ett smidigt sätt så du kan få ner de i ryggsäcken
– Att de inte känns tunga att hålla i (lättast är inte alltid bäst men du vill inte att de ska kännas tunga)
– Att greppet känns skönt och att du kan justera det
– Att frångå de billigaste alternativet (typ ÖB, Biltema etc)

Vilka kängor ska jag ha?

Välsorterade friluftsbutiker har kunnig personal som kan hjälpa dig hitta kängor som passar för vandringen.

Allmänt att tänka på:
– Kängorna måste gå över fotknölarna
– Kängorna ska ge ordentligt stöd till dina fötter, dina knän och hela din kropp
– Kängorna ska sitta skönt på dina fötter – provgå!
– En blandning av skinn och Goretex kan vara bra då de skyddar bra samtidigt som de andas och torkar snabbare
– Lager-på-lager principen gäller även för fötterna – bra med lite extra plats för extra strumpor

 

 

Behöver jag adapter i Peru?

Våra svenska kontakter passar i uttagen och du behöver ingen adapter. Då deras uttag är något större än våra kan du behöva adapter om du har en stor/tung laddare, t ex för dator, då kontakten annars kan åka ut. Vanliga mobilladdare och liknande fungerar fint utan adapter.


INFÖR RESAN

Hur fixar jag visum till Peru?

Svenska medborgare behöver ett turistvisum i Peru. Visumet ordnar du på plats, det är gratis och gäller i tre månader från utfärdandet. Du behöver inte ordna någonting i förväg.

 

Vilka vacciner behöver jag ta?

Då vi inte har den medicinska kunskapen får vi inte ge rekommendationer gällande vacciner. För frågor om vacciner kontaktar du din vaccinationsbyrå.

Vilken försäkring behöver jag?

Alla Swetts resenärer behöver ha en reseförsäkring. De flesta hemförsäkringar har reseförsäkring men dubbelkolla hur täckande din försäkring är när det kommer till hög höjd, aktivitet och ifall du behöver göra något tillägg. Din försäkring behöver täcka upp till 5000 meter men inte över.

Viktigt! Skriv ut ditt försäkringspapper och sätt in i en plastficka, under vandringen ska det förvaras i topplocket.

Hur mycket kontanter behöver jag ta med mig?

I Peru fungerar både USD och den lokala valutan Soles. Dricks till våra lokala kockar, guider och hästförare betalas ut kontant under en dricksceremoni. Rekommenderad nivå om du är nöjd med servicen är 80 USD. Ta med så små valörer som möjligt för att underlätta dricksindelningen.

Förutom dricks behöver du kontanter om du vill köpa någon alkoholhaltig dryck och souvenirer. Kort fungerar på de flesta hotell och restauranger och uttagsautomater finns i Cusco. Allra bäst fungerar Soles, då får du även bäst valutakurs.

Behöver jag träna inför resan?

Ja, du behöver träna inför resan. Kombinationen hög höjd, höjdmeter och långa dagar gör att vandringen kommer vara fysiskt krävande. Om du följer vårt träningsprogram kommer du komma väl förberedd och därmed kunna njuta mer av resan. Ett träningssteg här hemma är ett lättare steg under äventyret!

Vad behöver jag tänka på inför flygresan?

Se till att ha god marginal vid flygbyte.

Se till att vara på flygplatsen i god tid.

Boka helst en genomgående biljett. Om du först bokar internationellt flyg, och sedan separat bokar inrikesflyg så tar inte flygbolagen ansvar för eventuella förseningar. Vill du ändå göra så, se till att ha extra marginal. T ex passa på att tillbringa en natt i Lima?

På flygplatsen i Lima behöver du flytta ditt bagage från utrikes till inrikes, och tvärt om på vägen hem. Följ skyltar, det viktigaste är att du kommer ihåg att hämta med bagaget.

Se till att du kan visa upp din bokningsbekräftelse från Swett vid incheckningen på flyget, då MK Airbroker bokar flygbiljetter som är till för deltagare just på rundresor. Det går bra att visa i mobilen.


SÄKERHET

Hur hanteras en nödsituation?

Vi har alltid erfaren stödpersonal på våra vandringar, så om olyckan skulle vara framme blir den drabbade mycket väl omhändertagen. Nödsituationer hanteras av guide, och vid allvarliga fall använder vi helikopterevakuering. Våra guider bär kompletta medicinska vandringskit och är utbildade i hur man använder dem.

Våra guider följer våra angivna rekommendationer i alla situationer och är välutbildade i vandringsäkerhet på höjd och sjukvård. Dessutom är de väl medvetna om att en researrangör alltid ska ha med sig syrgas och syremätare.

Vad händer om jag tvingas avbryta turen?

Självklart beror detta på vart det sker och hur du mår men oavsett vilket finns vi där för dig. Vi har noga utformade säkerhetsrutiner för olika typer av händelser. Viktigt! Även om du börjar må bättre, exempelvis när du kommit ner på lägre höjd, är det viktigt att du besöker en läkare och får ett utlåtande då detta är något de flesta försäkringsbolag kräver. Eventuella extra kostnader, såsom sjukhusvistelse och extra hotellnätter, står du som resenär för själv och är något din reseförsäkring ska täcka.

 

 

 

Hittade du inte svaret på din fråga här? Mejla din fråga till resenar@swett.se 

NYHETSBREV

Missa inte att prenumerera på vårt inspirerande nyhetsbrev där du får nyheter om våra resor, kampanjinformation och tips&tricks!

Din mailadress

x