Kul att du ska med på äventyr till Elbrus!

På den här sidan hittar du allt du behöver veta inför din resa. Börja med att läsa igenom fliken “Inför resan” så du vet vad du behöver göra inför avresa. Därefter kan du titta på utrustningslistan, träningsprogrammet och resans program. Spara sidan som en favorit/bokmärke så du lätt hittar den till nästa gång!

Har du frågor och funderingar är du självklart alltid välkommen att höra av dig till oss på:

Mail: resenar@swett.se
Telefon: 023 – 381 16 36
Telefontider: måndag – fredag 09:00 – 16:00

För flygbokning 2022

1 - 11 juli 2022

Tider att förhålla dig till vid flygbokning

Ankomst

Vi rekommenderar att ni bokar det flyg som avgår från Arlanda på eftermiddagen 30 juni, går via Istanbul och sedan landar i Mineralny Vody den 1 juli klockan 02:10.
Då har ni endast en mellanlandning och riktigt bra flygtider.  Om du vill boka ett annat flyg med andra tider, mejla oss via resenar@swett.se  så vi ser att det fungerar med vår transfer.

Avresa

Vi rekommenderar att ni bokar det flyg som avgår från Mineralny Vody klockan 03:25, via Istanbul och sedan landar på Arlanda klockan 10:45. Detta flyg går både natten den 11 juli och natten den 12 juli. Om du har bråttom hem kan du ta flyget som går natten till den 11 juli, du får en lång sista dag på resan men kommer snabbt hem.
Har du möjlighet kan du istället boka flyget natten till den 12 juli, du får då en extra dag efter resan för lugn och ro och vi kan hjälpa dig att boka extranatt på hotellet om du vill.

 

Vår partner MK Airbroker har koll på dessa alternativ och hjälper er gärna med bokning!

14-24 juli 2022

Tider att förhålla dig till vid flygbokning

Ankomst

Vi rekommenderar att ni bokar det flyg som avgår från Arlanda på eftermiddagen 13 juli, går via Istanbul och sedan landar i Mineralny Vody den 14 juli klockan 02:10.
Då har ni endast en mellanlandning och riktigt bra flygtider.  Om du vill boka ett annat flyg med andra tider, mejla oss via resenar@swett.se  så vi ser att det fungerar med vår transfer.

Avresa

Vi rekommenderar att ni bokar det flyg som avgår från Mineralny Vody klockan 03:25, via Istanbul och sedan landar på Arlanda klockan 10:45. Detta flyg går både natten den 24 juli och natten den 25 juli. Om du har bråttom hem kan du ta flyget som går natten till den 24 juli, du får en lång sista dag på resan men kommer snabbt hem.
Har du möjlighet kan du istället boka flyget natten till den 25 juli, du får då en extra dag efter resan för lugn och ro och vi kan hjälpa dig att boka extranatt på hotellet om du vill.

Vår partner MK Airbroker har koll på dessa alternativ och hjälper er gärna med bokning!

ATT GÖRA INFÖR RESAN

Med de rätta förberedelserna blir äventyret mycket roligare!

Kanske är du redan taggad på att komma igång med förberedelserna eller så undrar du “vart ska jag börja?!”. Vi hoppas att informationen nedan ska hjälpa dig i dina förberedelser. Där hittar du bland annat information om hur du bokar flyg, info om upptaktsträffar och rabatter för dig som Swett-resenär.

Nu kör vi!

BOKA FLYG

Du bokar ditt flyg till Ryssland själv. Resans officiella program börjar i Mineralnye Vody, så du skall boka flyg hela vägen från Sverige (eller din startpunkt) till Mineralnye Vody Airport (MRV). 

Under fliken “Din resa” hittar du vilka flyg vi rekommenderar.

 

Du väljer själv var du köper din flygbiljett. Vill du ha förslag på flyg rekommenderar vi att du vänder dig till vår samarbetspartner MK Airbroker. De har bra personlig service och dessutom bra avbokningsförsäkringar. Ange vilka dagar och tider du behöver förhålla dig till enligt informationen ovan. Flyg går att boka tidigaste ett år innan avresa.

Teamet på MK Airbroker står redo att hjälp er, kontakta dem på följande:
E-post: bokning@mkairbroker.se
Telefon: +46 (0) 8 16 69 30

BOKA EXTRANÄTTER

Om du kommer någon dag tidigare till Mineralny Vody kan vi hjälpa dig med att boka extranätter på hotellet. När du vet hur många nätter du behöver skickar du ett mail till resenar@swett.se så bokar vi in det.

 

Priser extranätter (gäller för resor 2022):

Del i dubbelrum: 390 SEK
Singelrum: 690 SEK

 

Självklart ingår transfer och frukost.

HYRA UTRUSTNING

För att må bra genom hela resan ska man följa Swetts packlista och ha med sig kläder både för värme och riktigt kalla vintertemperaturer. Se fliken “Utrustning”. Vill man inte köpa all utrustning tillhandahåller Swett möjligheten att hyra. Vi erbjuder 2 paket för Elbrus:

Paket 1: Dunsovsäck, varm expeditionsdunjacka, uppblåsbart liggunderlag och duffelbag 110 l. Utrustningspaketet har ett värde av 13 000 kr och vill man hyra hela paketet kostar det 1750 kr + frakt.

Paket 2: Stegjärn, glaciäryxa och glaciärsele med 3 st låskarbiner samt repsnören och slingor.

Mer information och bokning av utrustning hittar du under fliken “utrustningshyra”

 

VISUM

Du behöver ordna ett visum för din vistelse i Ryssland. Vi rekommenderar att ni tar hjälp av vår partner Visumpartner som är vana att hantera visumansökningar till Rysslans och har bra personlig service. Du kan tidigast söka visum 3 månader innan din avresa. 

 1. Skicka in passkopia till oss på Swett till: resenar@swett.se
 2. Vi ordnar en inbjudan till Ryssland från vår ryske partner och skickar den åter till dig.
 3. Kolla din reseförsäkring att den täcker bestigning av berg upp till 6000 m samt att den gäller trots UD:s avrådan. Be försäkringsbolaget skicka ett s.k. “ryssintyg”, vilket är ett personligt intyg som intygar att du är försäkrad under hela vistelsen samt att det skall stämplas och signeras av försäkringsbolaget.
 4. Tidigast 3 månader innan och senast 4 veckor innan avresa är det dags att ansöka om visum (behandlingstiden ligger på ca 5 arbetsdagar samt 1-3 dagar för postgången). För ansökan behöver du: 
 • Pass i original, giltigt minst 6 månader efter hemresa 
 • Inbjudan från rysk partner
 • Ryssintyg från försäkringsbolag
 • Ansökningsblankett
 • Foto

Ta en kopia på ditt pass och visum och lägg det på en annan plats i packningen.

Visumpartner

Visumpartner är ett erfaret företag med bra service som enbart fokuserar på visumhantering. Du skickar enkelt alla relevanta dokument till dem och sen tar de hand om resten. Alla Swett-resenärer får dessutom 125 kr rabatt. Ange att du reser med Swett i meddelanderutan innan du slutför din ansökan så dras beloppet på visumfakturan. 

FÖRSÄKRING

Inför resor 2022: vi kommer uppdatera med info vilka försäkringar som täcker resor till Elbrus

Om olyckan är framme är det viktigt att ha en bra reseförsäkring som täcker hjälp och hemtransport vid sjukdom/olycksfall under din resa. I din hemförsäkring ingår en reseförsäkring men det det är viktigt att du kollar att den täcker en bestigning av Elbrus i Kaukasusomådet samt att den gäller trots UD:s avrådan från att resa i området. Läs mer om UD:s avrådan här. Trots att det var länge sedan avrådan gjordes ligger den kvar, då UD anser att det är stelt i området och det finns lågintensiv konflikt samt att UD inte kan röra sig fritt i området och vara oss behjälplig om konflikten skulle blossa upp. 

Att kolla med ditt försäkringsbolag: 

 1. Täcker försäkringen dig om du skadar dig på hög höjd, upp till 5700 m? 
 2. Täcker försäkringen dig om du skadar dig under resan vid ett tillfälle som inte är kopplat till UD:s avrådan?  

 

Som deltagare i Swett’s bestigning av Elbrus frångår du UD:s reseråd och accepterar därmed risken och eventuella konsekvenser som följer av det.

Viktigt! Skriv ut ditt försäkringspapper och sätt in i en plastficka, under vandringen ska det förvaras i topplocket.

RABATT HOS HAGLÖFS OCH ADDNATURE

Självklart har vi rabatter för dig som resenär ifall du behöver komplettera din utrustning.

Haglöfs: 20% rabatt på Haglöfs hela sortiment av kläder, skor och prylar på Haglöfs Brand Stores mot uppvisande av bokningsbekräftelse.

Addnature: 15% rabatt på AddNatures webbshop med rabattkod SWETT2021. Ej Hilleberg, Yeti, La Sportiva, Garmin eller Patagonia.

Meindl: 15% rabatt på Meindl:s kvalitetskängor på meindl.se med rabattkod SWETT2215

Dessa rabatter går inte att kombinera med andra erbjudanden.

UPPTAKTSTRÄFF

Vi håller upptaktsträff inför Elbrus i februari varje år. På en upptaktsträff  går vi igenom resan och hur du bäst förbereder dig inför äventyret. Upptakträffen är frivillig och kostnadsfri för dig som resenär. Ett härligt tillfälle att träffa andra taggade resenärer och oss på Swett!

Läs mer och anmäl dig under fliken “Upptaktsträff”.

FYLL I GÄSTINFORMATION

Alla resenärer måste fylla i en Gästinformation inför avresa. I Gästinformationen uppger du bl a personuppgifter, flyguppgifter och information om din hälsa. Det är information vi behöver för att planera er vistelse och ta hand om er på bästa sätt. Du fyller i Gästinformationen här på infosidan på fliken “Gästinformation”. Du kan tidigast fylla i 4 månader innan avresa och senast 3 månader innan avresa.

OBS! Du som gäst ansvarar för att inskickad information är korrekt t o m resans slutdatum. Vid ändring av inskickad Gästinformation kontakta oss på resenar@swett.se.

PASS

Enligt Rysslands regler behöver ditt pass vara giltigt 6 månader efter ankomst. Kom ihåg att meddela oss dina nya passuppgifter om du byter pass efter att du fyllt i Gästinformationen.

VACCINATION

Du kan behöva ta vaccinationer innan resan så kontakta en vaccinationscentral i god tid innan resan, för råd utifrån det skydd du redan har och din allmänna hälsa. Då vaccinationsrekommendationerna ständigt ändras tar vi på Swett inte ansvar för några rekommendationer. 

Vi rekommenderar alltid att du tar med ditt vaccinationskort för att kunna vissa upp vilka vaccinationer du har.

VÄXLA PENGAR

I Ryssland är det kutym att ge dricks till guiden om man är nöjd med deras insats. Vår rekommendation är gällande dricks är €50/gäst.

FACEBOOKGRUPPER

Det finns flera härliga facebookgrupper att gå med i inför avresa.

1. Swett resenärer!

Denna grupp är öppen för både tidigare resenärer och er som ska ut på äventyr. I gruppen delar vi erfarenheter och minnen från äventyr våra äventyr och är en perfekt grupp att få tips från andra resenärer som gjort samma resa. Gå med i gruppen HÄR.

2. Swett höjdmeterkämpar!

Vår egen träningsgrupp som är till för att sprida träningsglädje och inspiration för att komma igång och hålla i träningen. En bra grupp för att hitta träningskompisar, träningsinspiration och dela din träning med andra resenärer. Gå med i gruppen HÄR.

3. Resans egna Facebookgrupp

Innan avresa är det kul att lära känna sina resekompisar. Därför skapar vi en sluten Facebookgrupp som endast är till för er som reser det datumet och oss på Swett. Inbjudan till gruppen och instruktioner delges ca tre månader innan avfärd. I gruppen kan vi sen peppa varandra, diskutera och ladda upp inför resan. Guiden för resan presenterar sig ca en månad innan avfärd.

 

Följ också Swetts officiella sida på Facebook. Där publicerar vi foton och videos från resorna och annan härlig vandringsinspiration! För att komma till vår Facebooksida, klicka HÄR

AVRESEMÖTE

Vi har avresemöten inför alla våra resor. Det är enbart ni som reser tillsammans på den här resan, er guide och resans projektledare som deltar. Här går vi igenom ett mer detaljerat schema av vad som komma skall och ni kan ställa specifika frågor inför avresan. Avresemöten hålls digitalt via Google Meet vid lunchtid eller eftermiddag. Separat inbjudan till din mail kommer i god tid innan mötet så du kan lägga in det i din kalender!

ÖVRIGT

Förutom informationen ovan:

 • Gå igenom utrustninglistan och se till att du har allt du behöver
 • Följ träningsprogrammet så du är fysiskt redo

Här hittar du resans program!

Här kan du scrolla ner och läsa vad som händer dag för dag under resan. Du hittar även lite tips och information om boenden.
Som alltid vid denna typ av expeditioner gäller det att vara flexibel och förändringar i programmet kan alltid ske beroende på förutsättningar.

Kort fakta ElbrusEuropas högsta berg. Namnet kommer från persiskan och betyder ungefär “två toppar”.
Land: Ryssland

Bergskedja: Kaukasus
Merit: Europas högsta berg!

Högsta punkt: Västra toppen, 5642 möh
Språk: Ryska

Valuta: Rysk Rubel (RUB) 1 SEK ≈ 6,70 RUB
Tidszon: GMT + 3 (två timmar före Sverige, 1 timme före sommartid)

 

Dag 1

Övernattning: Azau
Höjd: 2150 m
Höjdpunkt: Äntligen vara på plats!
Boende: Dubbel/twin rum på hotell i Azau
Måltider: Lunch och middag

 

Äntligen börjar äventyret mot Europas högsta berg! Vår guide möter upp er på flygplatsen i Mineralnye Vody (som betyder mineralvatten) vid 08:00 för att sedan fortsätta färden i buss mot Azau som tar cirka 4 timmar. Väl där tar vi en god lunch och checkar in på hotellet. På eftermiddagen samlas vi för en briefing där du får träffa den lokala guiden och vi gör även en grundlig utrustningscheck för att se till att du har all utrustning du behöver. Mätta och belåtna kryper vi ner i sängen för en god natts sömn. 

 

Att tänka på: 

 • Kommer du med ett tidigare flyg väntar du kvar på flygplatsen tills vår transfer går, alternativt bokar in dig på flygplatshotellet. 
 • Saker/kläder du inte behöver ha med dig på berget kan du lägga i en väska/påse så skickas det till hotellet i Pyatigorsk.
 • Packa ner utrustningen såsom sovsäck och liggunderlag i en separat väska/påse, som bilen tar till lägret. 

Dag 2

Vandring: Azau till Observatoriet
Höjdpunkt: Tältnatt bland bergen!
Höjd: 2177  – 3100 – 3350 -3100 möh
Distans: 9,2 km + 4,2 km
Vandringstid: 4 – 5 h + 2 h
Höjdmeter: 1250 m
Boende: Tält
Måltider: Frukost, lunch och middag

 

Tältläger på vägen mot Elbrus

Efter en rejäl hotellfrukost ger vi oss av till startpunkten av vår vandring, byn Terskol. Där möts vi upp av en jeep som tar vår packning till vårt basläger, Observatoriet på 3100 m, och vi ger oss iväg till fots med vår dagsryggsäck. Vid lunch är vi framme vid baslägret, vi slår upp tälten och fyller på energidepåerna innan vi ger oss ut på en acklimatiseringstur till 3350 möh. Väl tillbaka i lägret får vi avnjuta en god middag innan vi lite lätt möra i benen får krypa ner i våra sovsäckar. 

 

Kort om boendet i tältlägret

Vi har två nätter i vårt tältläger på 3100 möh där vi sover två och två. Du har själv med dig liggunderlag och sovsäck, snåla inte på isoleringen och värmen – det kan bli ordentligt kallt på nätterna! På campet gäller naturtoalett.

Dag 3

Vandring: Observatoriet till Ice Camp tillbaka till Observatoriet
Höjdpunkt: Glaciärträning inför toppturen
Höjd: 3100 m – 3700 m – 3100 m
Distans: 11 km

Vandringstid: 5-6 h
Höjdmeter: Stigning: 600 m, Nedför: 600m
Boende: Tält
Måltider: Frukost, lunch och middag

Vi startar dagen med frukost i tältet. Vi lämnar tälten men tar med oss ryggsäcken med vår glaciärutrustning för idag ska vi till “The Ice Camp” på 3700 möh för en hel dags glaciärträning. Vi känner på all utrustning, testar teamwork i replaget, allt för att komma väl förberedd och ha de bästa förutsättningarna att nå toppen av Elbrus om några dagar. Vi vandrar tillbaka till campet på eftermiddagen och vilar upp oss innan vi äter middag och kryper till kojs. Ännu en natt i vårt tältläger väntar!

Dag 4

Vandring: Observatoriet till Basecamp
Höjdpunkt: Stughäng!
Höjd: 3100 m – 3700 m
Distans: 7,5 km
Vandringstid: ?
Höjdmeter: 600 m
Boende: Stuga
Måltider: Frukost, lunch och middag

Efter frukost packar vi ihop vårt läger, skickar tillbaka tälten till Azau och skickar upp sovsäckar och liggunderlag med skidliften till fjällstugan där vi ska övernatta. Vi har en skön 2 timmars vandring framför oss. Väl framme i fjällstugan vi äter vi lunch och unnar oss en lugn eftermiddag: njuter av omgivningen, äter en god middag och får förhoppningsvis se en vacker solnedgång.

 

Kort om boendet i stugan
Fjällstugan påminner lite om en klassisk, tysk alpstuga. Det finns ett stort rum där vi äter och sover gör vi i smala våningsängar på rad. Mysigt och gemytligt! Stugan drivs av en föreståndarinna som håller ställningarna och ser till att vi får varm mat i oss. Elektricitet finns i stugan.

Dag 5

Vandring: Basecamp – Aklimatiseringstur
Höjdpunkt: Utelunch på Elbrus!
Höjd: 3750 m – 4300 m – 3750 m
Distans: 7 km
Vandringstid: 5 h
Höjdmeter: 450 m
Boende: Stuga
Måltider: Frukost, lunch och middag

Idag äter vi frukost i fjällstugan. Därefter har vi en dagstur upp på 4300 möh för att acklimatisera oss bättre. Vi tar oss till de närliggande glaciärerna för att öva mer på glaciärfärdsel så att vi är väl förberedda när vi ska ta oss an Elbrus topp. Vi tar med oss lunch och äter den ute i den vackra                                                                               naturen. Efter en härlig och lärorik dag återvänder vi till fjällstugan för ännu en natt på 3750 m.

Dag 6

Vandring: Basecamp till Pashkutov Rocks till basecamp
Höjdpunkt: Pashkutov Rocks 
Höjd:
3750 m – 4700 m – 3750 m

Distans: 9 km
Vandringstid: 6 h
Höjdmeter: 950 m
Boende: Stuga
Måltider: Frukost, lunch och middag

Idag har vi en till acklimatiseringstur framför oss, vi ska upp till de klassiska klipporna, Pashkutov Rocks som ligger på 4700 m. Vandringen tar oss ca 5-6 timmar innan vi är tillbaka i fjällstugan där vi äter en välförtjänt lunch. Vi har varit uppe på hög höjd och gett kroppen förutsättningar att acklimatisera sig. På eftermiddagen har vi tid för att vila upp oss och njuta av omgivningen innan vi serveras middag och det är dags att lägga sig. 

Dag 7

Vandring: Ingen! Vilodag.
Höjdpunkt: En hel dag vars syfte är vila
Höjd: 3750 möh
Boende: Stuga
Måltider: Frukost, lunch och middag

Idag förbereder vi oss för morgondagens topptursförsök. Vi vilar upp oss och förbereder oss mentalt. Vi packar topptursryggsäcken med allt vi behöver inför vandringen. Imorgon ska vi tas oss upp för Elbrus topp och sedan ner på norra sidan av berget. Det vi inte behöver med oss på resten av vandringen packar vi separat och skickar ner. Vi tar en tidig kväll så att vi är ordentligt utvilade inför morgondagen.

Dag 8

Vandring: Basecamp till toppen av Elbrus till Norra sidan
Höjdpunkt: Toppbestigning av Europas högsta berg – Elbrus!
Höjd: 3750 möh – 5642 möh – 3700 möh
Distans: 12 km + 7 km
Vandringstid: 10-12 h
Höjdmeter: 1900 m
Boende: Stuga
Måltider: Frukost, matsäck och middag

Äntligen är det dags! Vi är förberedda, vi är taggade – mot Europas högsta punkt!
Redan vid midnatt ringer alarmet. Vi äter en rejäl frukost och laddar upp med energi för vad som komma skall – vi vill vara väl förberedda både fysiskt och mentalt för dagens toppturs försök av Elbrus. Nattens första etapp är återigen Patukhov Rocks, men om vädret tillåter kan vi åka bandvagn upp till 4700 möh. Såklart vill vi spara på krafterna och åker bandvagn så långt upp det är möjligt. Vi har en lång dag framför oss. Efter att vi passerat Patukhov Rocks har vi ca 5-6 timmar kvar till toppen. Det är kämpigt och vi peppar varandra att orka hela vägen. Känslan när vi är uppe är oftast obeskrivlig och det är inte omöjligt att en glädjetår kommer. Vi klarade det! När vi kommer upp på toppen tar vi en liten stund att fira och ta foton innan vi fortsätter ner via den norra sidan till vår stuga på 3700 m. Där äter vi middag och känner oss stolta över dagens bedrift. Grymt jobbat!

Att tänka på:

 • Ät en ordentlig frukost, du behöver all energi du kan få. 
 • Ladda batterierna på kameran/telefonen ordentligt och håll den nära kroppen så den inte stängs av p g a kylan.

Dag 9

RESERVDAG!

Vandring: Reservdag ifall vi inte har möjlighet att gå upp upp toppen dag 8. Om allt går enligt plan fortsätter vi enligt dag 10
Måltider: Frukost, lunch och middag

Denna dagen har vi som reservdag ifall vi inte har möjlighet att göra topptursförsöket under dag 8 på grund av vädret. Har allt gått enligt plan kommer vi denna dag fortsätta dagsprogrammet enligt nedan, dag 10, och får sedan en extra dag på slutet i Pyatigorsk.

Dag 10

Vandring: Lägret på nordsidan till busstransport som tar oss till Pyatigorsk
Höjdpunkt: Äntligen: en varm dusch!
Höjd: 3700 möh – 2000 möh
Distans: 7 km
Vandringstid: 3 h
Höjdmeter: -1700 m
Boende: Hotell i Pyatigorsk
Måltider: Frukost, lunch och middag

Vi njuter av en sista frukost på berget och packar ihop våra saker för att vandra nedåt på bergets norra sida till baslägret på 2600 m. Efter ca 4 timmar är vi framme och får äta en god lunch. Vi fortsätter vidare nedåt tills vi kommer fram till en väg där bussen väntar på oss. Vi har nu tagit oss ner till 2000 m. I bussen hittar vi all vår övriga packning. Vi har ungefär 4 timmar i buss innan vi kommer fram till Pyatigorsk, en liten stad från de ryska tsarernas tid. Där checkar vi in på vårt hotell för natten och spenderar resten av dagen med att utforska staden. På kvällen har vi gemensam avslutningsmiddag där vi tänker tillbaka på allt vi varit med om. Vilken resa!

Dag 11

Efter frukost är det dags att packa ihop de sista sakerna och hoppa in i bussen för en sista färd till flygplatsen i Mineralnye Vode, där vi checkar in och flyger hem. 

 

Tack för det här äventyret!

Att packa till Elbrus

En bergsbestigares bästa vän är dess utrustning och på en expedition till Elbrus behöver vi vara beredda på alla olika sorters väder.

Vandringen börjar på låglandet, där kan det vara ganska härligt väder med upp till 20 grader. Men allt eftersom vi kommer högre upp på berget sjunker temperaturen och uppe på toppen är det arktiskt klimat och det kan krypa ända ner till 40 minusgrader. Har vi tur är det blå himmel och sol men vi kan likväl ha ihållande regn, stark blåst eller snöstorm. Med andra ord: vi behöver ha ordentligt med utrustning med oss för att klara olika typer av väder!

 

Här hittar du information om hur du packar inför Elbrus. Du hittar:

 1. Video: grundläggande om packning och utrustning
 2. Checklista för utskrift: checklista att checka av när du packar
 3. Utrustningstips: konkreta beskrivningar av utrustningen, materialval och användningsområde 

utrustningstips

ATT PACKA I

På berget kommer du ha tre (ev. fyra) olika väskor/påsar:
1. Väska/påse som skickas med jeep till första tältlägret. Denna innehåller allt du behöver i tältlägret; sovsäck, liggunderlag, dunjacka och lite annat som du inte behöver under första dagens vandring. Denna skickas sen tillbaka till byn med de saker du inte behöver för toppturen.
2. Duffelbag med glaciärutrustningen (isyxa, stegjärn och sele) som skickas upp till toppstugan med lift.
3. Dagsryggsäck
 där du bär det du behöver för vandringsdagarna. OBS! Måste finnas utrymme för dunjacka och glaciärutrustning för toppturen.
4. Förutom dessa väskor kan du lämna kvar en väska med kläder 
på hotellet i Azau om du vill ha andra kläder innan/efter vandringen på berget. 

Ta med ett TSA-hänglås med kodlås (som säkerhetspersonalen vid en bagageinspektion kan öppna och stänga utan att låset förstörs) så du kan låsa din duffel. I dagsryggsäcken bär du det du kommer behöva under dagen: extrakläder, regnkläder, vatten och snacks. Den bör väga så lite som möjligt och inte mer än 11-12 kg.

Allt du packar ska packas vattentätt. Snåla inte på detta! Det kan naturligtvis vara fint väder på berget men om det är regn så är det viktigt att skydda utrustningen så du slipper gå och sova i blöta grejer. Hur du packar vattentätt:

 • Packa alla dina grejer i vattentäta påsar, så kallade drybags. Dessa finns i olika storlekar
  och färger. Det gäller även det du har i din dagsryggsäck.

 • Om du hyr utrustning av oss behöver du även packa detta vattentätt. 15-20 liters påsar passar till både liggunderlag, sovsäck och dunjacka.
 • Du bör ha ett regnskydd till din dagsryggsäck
 • Packa med en sopsäck. Ifall det är riktigt dåligt väder kan vi lägga din duffelbag i en sopsäck och därmed skydda ytterligare.

NÄRMAST KROPPEN

Det du har närmast kroppen ska värma och transportera bort fukt. Undvik bomull! Enkel regel, håll dig till den. Närmast kroppen är vår starka rekommendation att du använder plagg av merinoull, ull eller syntet. Vår absoluta favorit är merinoullen som är mjuk och skön mot huden. Den transporterar bort fukt och kyler dig när det är varmt, samtidigt som den värmer när det är kallt. Dessutom tar den inte åt sig lukt — helt fantastisk! För bättre slitstyrka kan det vara bra att kombinera merinoull eller ull med syntetfiber. Det är bra i exempelvis strumpor, som har ett högt slitage. Tänk på att även trosor/kalsonger och bh/sporttopp bör vara i ull. Detta brukar finnas hos välsorterade friluftsbutiker som Naturkompaniet. 

Är det varmt och soligt kanske du vandrar i t-shirt. Även här rekommenderar vi t-shirt i ull då funktionströjor tenderar att hålla inne värme och lukta. Om du vill ha funktionsmaterial välj då ett som andas lite bättre.


Gällande strumpor är det en smaksak att ha dubbla eller enkla strumpor. Fördelen med att ha dubbla strumpor (en tunn liner och en tjockare vandringsstrumpa) är att det kommer luft mellan strumporna och risken för skav och blåsor är mindre. Säkerställ att du har tillräckligt med plats i dina kängor och provgå med olika antal strumpor och tjocklek för att hitta det som passar dina fötter bäst!

FÖRSTÄRKNINGSPLAGG

Tunn vandringsdunjacka

Förstärkningsplagg är det du tar på dig över ditt första lager när det är kallare väder, under rasten eller i lägret på kvällen. För överkroppen bör du ha med dig en fleecejacka/ulltröja och en tunn vandringsdunjacka/väst. Den tunna dunjackan/västen är perfekt att ha som ett mellanlager under vandringen, dessutom tar den väldigt lite plats i väskan. Även fleecejackan/ulltröjan kan användas under vandringen eller i lägret. Som alternativ till dunjacka finns det jackor med syntetiskt foder, som också är väldigt bra. Det mest kända syntetiska fodret är Primaloft. För benen kan det vara skönt med dunshorts eller dunkjol i lägret och eventuellt under toppturen då det kan bli riktigt kallt. För fötterna bör du ha ett par riktigt varma sockor att ha i lägret och när fötterna är kalla. 

Bergans Expedition Down Parka
Bergans Expedition Down Parka

 

 

 

 


Förutom ovan behöver du även ha med dig en riktigt tjock dunjacka/expeditionsdunjacka. Den använder du främst på toppnatten men även övriga dagar kan det bli riktigt kallt. Tjockleken beror på hur frusen du är generellt men det är svårt att hitta en för tjock jacka så snåla inte på det. Din dunjacka/expeditionsdunjacka ska:

 • Vara RIKTIGT varm 
 • Gå ner över bäckenet (för att hålla värmen i hela kroppen)
 • Vara vindtät och gärna vattenavvisande (det kan blåsa rejält i lägret och på toppen)
 • Ha huva (skönt att skydda huvudet mot vind och ev snö)

De expeditionsdunjackor vi hyr ut är Bergans Expedition Down Parka – en riktig superjacka! Är du osäker på om du har en tillräckligt varm dunjacka, skicka en bild till oss så kan vi komma med råd.

SKALKLÄDER

Skaljacka

Det yttersta lagret skall stå emot det väder och vind som naturen serverar dig för stunden. Om det blåser eller regnar skall kläderna hålla tätt och se till att kroppsvärmen stannar hos dig. Samtidigt måste de andas, så de släpper ut fukt och överskottsvärme. För skalkläderna är det värt att lägga lite extra på att hitta jacka och byxor av hög kvalitet.

Att tänka på för skalkläder:

 • Köp skalkläder av bra kvalitet, exempelvis från Haglöfs 
 • Skalkläderna bör vara i Goretex eller annat aktivt membran
 • Har du skalkläder som har några år på nacken: säkerställ att membranet fortfarande håller och impregnera
 • Vattenpelare: > 10 000 (gärna högre)
 • Vi rekommenderar huva på jackan
 • Provgå kläderna innan du köper så du känner att de rör sig skönt med kroppen
 • Följ säkerhetsråden för tvätt och hantering (se nedan)

ÖVRIGA KLÄDER

Då vädret kan skifta är det bra att både ha med sig vandringsshorts och vandringsbyxor. Dina vandringsbyxor bör vara vindavvisande. Det kan vara skönt att ha med sig en tunn vindtät jacka att slänga på sig under rasten eller i lägret vid varmt väder. Den vindtäta jackan står som frivillig i checklistan och om du har svårt att hålla viktrestriktionerna kan denna prioriteras bort. Efter en lång vandringsdag är det skönt att byta kläder när du kommer fram till lägret. Dina “lägerkläder” bör vara mjuka och sköna och lätta att dra på.

Du behöver ha med dig två par vantar som är både vindtäta och vattenavvisande. Ett par tunnare vandringshandskar, som du främst kommer använda när du vandrar första dagarna, och ett par riktigt tjocka expeditionstumvantar då det kan vara extremt kallt under toppnatten. För huvudet behöver du en mössa och hatt eller keps. Viktigt att skydda huvudet från solen! Din buff kan du använda runt halsen, huvudet eller som svettband – mycket praktiskt!

Förutom de kläder du har med dig på berget kan du lämna en väska på hotellet i Azau som skickas till hotellet i Pyatigorsk. Vi rekommenderar varmt att ha en uppsättning “vanliga kläder” att sätta på sig när du kommer tillbaka från berget.

SKOR

På Elbrus kan det bli riktigt kallt och det är därför väldigt viktigt att du har rätt typ av kängor/boots. Snåla inte på det!

Du behöver två olika par skor på berget. För att vara säker på att du håller dig varm om fötterna och har ett bra stöd i den varierade terrängen behöver du ett par vinterisolerade expeditionsboots eller vinterisolerade mountaineering-kängor. Dessa kängor har två delar, ett hårt isolerande skal och en mjuk innekänga som ger värme. Du kommer spendera mycket tid i dina boots/kängor så se till att du har ett par som sitter skönt på dina fötter och gå in dem. Vi rekommenderar att du går till en välsorterad butik, ber om hjälp och provar in dina boots/kängor. Bra märken och modeller är t ex Scarpa (Scarpa Phantom), Millet (Millet Shiva) La Sportiva (La Sporitva G2 SM). Förutom boots/kängor behöver du ett par skor att ha i lägret och för de kortare vandringarna första dagarna. Det kan vara lägre trekkingskor eller löparskor.

 

Att tänka på gällande kängor/boots:

 • Kängkategori D alternativt kängkategori C (som passar för stegjärn)
 • Kängorna är väl isolerade så att dina fötter är varma hela dagen 
 • Kängorna ska sitta skönt på dina fötter – provgå!
 • Se till att du får plats med dubbla strumpor (om du vill ha det).
 • Gå in skorna ordentligt!

ÖVRIG UTRUSTNING UNDER VANDRINGEN

Förutom dina kläder finns det annan utrustning som kommer göra livet enklare och härligare under vandringen. En regnponcho gör stor skillnad vid ihållande regn och är skönt att slänga på sig. Se till att ha en regnponcho av bättre kvalitet som är ordentligt vattentät. Ett annat bra skydd är damasker att sätta utanpå dina kängor. Det kan bli både dammigt och lerigt och då är det skönt att skydda kängor och byxor.

Du behöver även skydda dig mot solen som kan bli väldigt stark. Då vi är exponerade för solen och dessutom spenderar mycket tid på glaciär behöver du ett par glaciärsolglasögon – som står emot ljuset ordentligt. Det är otroligt viktigt att ha riktigt bra solglasögon på den här turen. Förutom solglasögonen behöver du ett par skidgoogles. 

För att avlasta rygg och knän behöver du ha ett par justerbara vandringsstavar. Vandringstavar har många fördelar. Dels är det skönt att använda stavarna när du går uppåt för att få mer kraft och dessutom avlastar det kroppen enormt mycket när du går nedför. Vandringstavarna bör kännas sköna att hålla i, vara justerbara och inte kännas tunga. Vi gillar märket Gipron.

Din pannlampa använder du både på kvällarna lägret och under toppnatten. Packa med extra batterier så att den räcker hela vägen alternativt ha med en extra stor powerbank för uppladdning. Din pannlampa bör ha lumen 200-700 beroende på tillverkare. Om du vill ha möjlighet att ladda kamera eller mobil på berget behöver du ha med dig en powerbank. 

SOVGREJER

För att orka den långa vandringen vill vi ge kroppen bästa förutsättningar för att sova gott. Ofta försämras sömnen när du är på hög höjd samtidigt som kroppen verkligen behöver återhämtning. Därför är det viktigt att satsa på bra grejer att sova i. Vi sover delvis i tält på berget och i fjällstugor. Nätterna kan vara kalla (minusgrader) och kroppen klarar kyla sämre på hög höjd så tumma inte på temperaturen på sovsäcken. Din sovsäck bör ha en komforttemperatur på minst -10 grader. Obs! Sovsäckar har oftast flera olika anvisningar och det är alltså komforttemperaturen du ska titta efter vilken oftast är olika för män och kvinnor (se nedan). Vet du med dig att du fryser lätt är det bra att ha en varmare sovsäck. De sovsäckar vi hyr ut är av märkena Vaude och Marmot och har komforttemperatur på -17 grader.

Du behöver även ta med dig ett bra liggunderlag. Eftersom marken kan vara kall ju längre upp på berget vi kommer är det viktigt att liggunderlaget har bra isolering mot markkylan. Liggunderlag mäts i R-värde och vi rekommenderar ett R-värde på minst 3.4 för att få till en bra isolering och en god natts sömn (t ex Therm-a-rest).

VATTEN OCH ENERGI

Nalgene vattenflaska

Varje morgon kommer du få vatten att fylla på inför dagen. Du behöver ha med dig både en vattenflaska i hårdplats och en vätskepåse. Vätskepåsen är en påse med slang som du har i dagsryggsäcken och därmed lätt kan ta små sippar vatten under tiden du går. Vätskepåsen bör vara 1,5 – 2 liter stor (storlek större om du vet att du dricker mycket) och du bör undvika budgetvarianterna då dessa tenderar att läcka lätt. Förutom vätskepåsen behöver du en vattenflaska. För vattenflaskor gillar vi märket Nalgene.

Vätskepåse/camelbak

Från middagen dag 1 till frukost sista dagen ingår helpension, det vill säga frukost, lunch och middag. På berget kommer ni även serveras te/kaffe och lättare snacks när ni kommer till campet. Förutom detta, och det du har packat ner i ditt toppturspaket, kan det vara bra att ha med lite extra mellanmål (speciellt om du vet att du är av den hungriga typen). Vi rekommenderar energibars, nötter, torkad frukt och godis. En riktlinje kan vara 1 bar/dag, nötter och en godispåse.

TOPPTURSPAKET

Gör ditt eget toppturspaket att ha med dig på toppen! Toppturen är en lång dag där vissa knappt vill äta någonting medan andra är väldigt hungriga. De flesta tycker dock att det är väldigt härligt att plocka fram något favorit-gott när tröttheten kommer. Vi kommer göra ett stopp för te och sedan äter vi lunch när vi kommit ner från toppen. Förutom det packar du med det du själv tycker ger energi. Det kan vara gott att ha någon varm soppa att dricka (om du gillar soppa) så ta med pulver till soppa så får du varmvatten på plats och kan fylla din termos. Höjden gör att aptiten blir sämre så packa med någonting som du verkligen tycker är gott och som ger energi. Det kan vara lösgodis, choklad, dextrosol eller något annat. Det kan även vara bra med en bar, nötter och russin som ger extra energi. Förutom ätbart är det bra att ha med zinkpasta för att skydda ansiktet. Nu har du ditt toppturspaket färdigt!

GLACIÄRUTRUSTNING

Vi håller på att se över vår hyrutrustning och återkommer med mer information inom kort!

HYGIEN

God hygien är viktigt på berget för att hålla sig frisk och undvika magsjuka och liknande. Var noga med handsprit innan/efter måltid och toalettbesök. En toarulle är alltid bra att ha med i dagsryggsäcken om behovet uppstår. På plats kommer ni få en egen skräppåse att lägga papper i så vi inte skräpar ner på leden. Det kan vara skönt att ha med våtservetter att torka av sig efter en lång dag eller händerna efter måltid.

Ta med dig ett eget litet medicin/sjukvårdskit med det du själv kan behöva, t ex plåster, skavsårsplåster och tejp. Packa med ordentligt med huvudvärkstabletter så att du klarar dig för alla  dagar på berget och självklart dina personliga mediciner. Är du astmatiker eller diabetiker, kolla med din läkare hur din inhalator/mätare eventuellt påverkas av höjden. Vet du att du har torra slemhinnor i ögon/näsa kan det vara bra att med ögondroppar/näsolja då den torra luften gör slemhinnorna torra. 

VIKTIGA PAPPER

Se till att dina viktiga papper uppfyller kraven så som de beskrivs i fliken “Inför resan”

TRÄNING INFÖR ELBRUS

Grattis! Vilken fantastisk upplevelse du har framför dig. Det är verkligen en magisk känsla att stå på toppen av Elbrus efter att för egen maskin tagit sig dit. För att du ska komma förberedd och ge dig bästa förutsättningar att nå ditt mål är träningen en viktig del av dina förberedelser. Här hittar du massa matnyttiga tips och trix kring träning och vilken träning du just nu ska lägga fokus på.

Du hittar även ett träningsprogram som sträcker sig över 6 månader (27 veckor). Träningsprogrammet finns i pdf så du lätt kan skriva ut det om du vill.

Lycka till med träningen – nu kör vi!

Träna smart och kontinuerligt – gör det enkelt!

Träning kan vara både komplext och enkelt. Det är många parametrar som spelar in och vi har alla olika förutsättningar. Vi har olika träningsbakgrund, familjesituation, intresse och fysiska förutsättningar. En sak är dock säker. Träning ger färdighet och varje nedlagd timme i form av träning får du betalt tillbaka flera gånger om. Både i form av en härligare upplevelse på resmålet, då du har mer ork att njuta av omgivningar och intryck, men också i vardagen med en god hälsa och högre välbefinnande. Oavsett din motivation till träning finns det en regel som gäller över alla träningsprogram, fysiska teorier och pulsanalyser:

Den bästa träningen är den som blir av!

 

Alltså. Sätt inte upp några orealistiska mål och gå inte ut för hårt. Satsa på att få till kontinuerlig träning varje vecka och gör det du tycker är kul, så att träningen blir av. Gör en träningsplan för veckan varje söndag kväll och sen försöker du hålla den till 100%. Det krävs givetvis lite jävlar anamma ibland och några pass är man inte alls så sugen på. Därför är det bra att skynda långsamt och stegvis öka träningen, så att man hela tiden håller uppe motivationen och glädjen i sin träning. Ett bra tips är att försöka få till veckans första pass så tidigt i veckan som möjligt (helst redan på måndagen) då brukar det vara lättare att hålla i resten av veckan.

Nedan har vi satt ihop ett träningsprogram som är tänkt att förbereda dig inför resan. Beroende på din nuvarande träningsnivå kan du behöva minska eller öka mängden träning för att komma i form. Underskatta  inte träningsprogrammet. Det är en fysisk utmaning att ta sig hela vägen upp till toppen och följer du träningsprogrammet har du gett dig själv goda förutsättningar för att ta dig hela vägen. Se därför träningsprogrammet som en investering i dig själv och ditt mål. Det finns inga garantier att nå hela vägen och det är många parametrar som spelar in. Det vi däremot kan lova är att du på plats inte kommer tänka att du tränat för mycket. Däremot finns risk att känna besvikelse om du inte tagit förberedelserna på allvar. Med det sagt: ge dig själv bäst förutsättningar och sätt igång med träningen NU!

 

Hur du använder träningsprogrammet

Det här är ett träningsschema som är baserat på sex månaders träning och pågår i 27 veckor. Om du ska resa i slutet av januari, så innebär det att vecka 1 på träningsschemat börjar i slutet av juli. Om du börjar träningen tidigare än sex månader kan du köra igång med vecka 1 men hålla i de lugnare delarna (vecka 1-8) under en längre period innan du går vidare på nästa period. Vecka 18-26 är tuffa veckor och det är få av oss som orkar hålla uppe den träningsintensiteten under längre tid än vad som finns i träningsprogrammet. Du kan även välja att köra hela träningsprogrammet igenom och sedan börja om från början och modifiera utifrån där du är just där och då.

Upplägget på träningsprogrammet är tänkt att passa dig som inte tränar så mycket idag och vill få in en bra rutin och komma väl förberedd till äventyret. Är du idag van att träna kontinuerligt så se schemat som en rekommendation som du kan plocka delar ifrån och addera till det du tränar idag. Kanske behöver du plocka bort någonting från din vanliga träningsrutin för att få in alla träningspass som är ändamåls specifika (dvs backträningen).

Veckodagarna i träningsprogrammet är bara ett förslag och du anpassar det naturligtvis efter ditt schema. Se till att du får tillräckligt vila mellan passen så du inte kör flera tuffa pass efter varandra.

Du är alltid välkommen att kontakta oss på Swett om du vill ha vägledning.

Träningsformer

 

Träningsprogrammet är uppdelat i tre olika typer av pass där varje pass har olika syften. Om du någon vecka inte hinner göra alla pass så prioritera backträningspasset och därefter konditionsträningen. 

 

Konditionsträning
Syftet med konditionsträningen är att stärka grundkonditionen och vänja muskler och leder vid kontinuerligt arbete. Vad du gör som konditionsträning spelar ingen roll. Det kan vara löpning, cykling, längdskidåkning, spinning eller simning. Välj det som du tycker är kul och som passar dig. 

Utgå ifrån din status idag och sikta hellre på att orka träna hela tiden med lika hög puls istället för att gå ut för hårt och sen inte orka hålla pulsen uppe hela passet. Kondition är en färskvara och du kommer snabbt märka skillnad.

 

Backträning

Syftet med backträningen är att stärka benmuskulaturen och vrister, vänja kroppen vid kuperad terräng och även träna konditionen. Det här är det träningspass som de flesta vanligtvis inte har i sin vanliga träningsrutin men detta pass är det ändamåls specifika passet som är superviktigt att få in. Gå upp och ned i en backe, lågintensivt och inte löpning. Gå helst i dina vandringskängor, använd gärna stavar och ha en ryggsäck med lite vikt i. Det kan vara bra att variera rena backträningspass med att vandra i varierande terräng, gärna kuperad terräng i skogen, där det både finns backar och är mer flackt. Har du ingen bra backe kan du även använda dig av trappmaskin eller trappor. Även kortare, inte så branta backar, är bra att gå i och vi rekommenderar att du varierar vilka backar du går i då kroppen snabbt vänjer sig när vi kör samma terräng upprepade gånger.

 

Styrketräning

Syftet med styrketräningen är att bygga upp en stabil och stark kropp med fokus på vår bålstabilitet. Fokusera på uthålligheten i styrketräningen, dvs träna med låg belastning och många repetitioner. I slutet av träningsprogram hittar du förslag på övningar och även ett specifikt träningsupplägg som är enkelt att köra vart som helst, med eller utan vikt.

 

Kort om rörlighetsträning och stretch

Det finns inga specifika pass i träningsprogrammet för rörlighetsträning och stretch men vi rekommenderar att du alltid har med rörlighetsträning som en del av ditt träningspass. När du börjar träna en ny träningsform kommer du snabbt känna att muskler som är ovana vid den belastningen blir ansträngda och kanske till och med ger träningsvärk.

 

Efter ett backträningspass är det till exempel viktigt att sträcka ut höft, höftböjare, rumpa, hamstrings och vader. Lägg gärna även in lite rörlighetsträning för rygg och axlar som brukar kännas efter att ha gått mycket med ryggsäck. 

HYRA AV GLACIÄRUTRUSTNING

Formuläret för hyra av glaciärutrustning uppdateras närmare avresa och vi skickar ut mail när den är öppen för bokning!

INSPELNING DIGITAL UPPTAKTSTRÄFF 20 FEBRUARI 2022

 

 

Nu kan du som SWETT-resenär boka läkarundersökning med Andreas Lundgren på MediOutdoor.

 

Syfte: 

Att vistas på hög höjd innebär en kraftig belastning på människokroppen och det är förenat med risker. Hur man påverkas är väldigt svårt att förutspå, men alla påverkas på ett eller annat sätt. För att försöka minska dessa risker och för att försöka optimera förutsättningarna för varje enskild gäst erbjuds denna unika möjlighet till SWETTs gäster som planerar besöka Hög Höjd.

 

Påverkningsbara faktorer

Man kan själv påverka faktorer före och under resan på hög höjd. Många vanliga sjukdomar och mediciner kan även påverka risken vid vistelse på hög höjd. Detta kan ofta optimeras inför resan. I vissa fall kan man även ta en medicin i förebyggande syfte för att minska risken för höghöjdsrelaterade sjukdomar. Mer information och eventuell förskrivning av sådan medicin kan ske via MediOutdoors ”Hälsoundersökning”

 

Hur gör du som vill boka?

Swetts gäster kan via länk nedan boka tid för Hälsoundersökning till rabatterat pris. I samband med bokning betalas avgiften via swish (475kr. Ord. 595kr). I bokningsbekräftelsen skickas ett frågeformulär ut (ca 40 frågor, de flesta ja/nej-frågor). Detta fylls i FÖRE telefontiden som bokats. Vid den bokade tiden ringer läkaren Andreas upp för genomgång av frågeformuläret, läkemedel samt vad just Du kan göra för att optimera Dina chanser och minska risker med ditt Äventyr! Hoppas vi hörs!

 

Tidigast tre månader innan avfärd kan du boka din tid. Detta för att ha informationen så aktuell som möjligt vid resan och för att kunna distribuera Andreas tid mellan alla avgångar.

Länk till bokningssidan finner du HÄR->

ALLMÄNT OM RESAN

När bör jag boka flygresan?

Flygbolagen släpper sina flygbiljetter 11 månader innan och att boka tidigt innebär större chans till låga priser och bra avgångar. Vår samarbetspartner MK Airbroker hjälper dig gärna att hitta lämpliga avgångar. De har koll på vilka dagar och tider du behöver förhålla dig till och kan även se övriga gästers bokningar så ni kan resa tillsammans.

Hur tar jag mig från flygplatsen till hotellet?

Om du kommer samma dag som resan börjar eller har bokat extranätter innan via oss ingår transfer från flygplatsen till hotellet. Har du eget boende ordnat innan resans start ordnar du själv med transport till hotellet.

Hur bor vi?

I Treskol och Pyatigorsk bor vi på hotell i dubbelrum. Under dagarna i bergen bor vi dels två-och-två i fyrmannatält samt i fjällstugor, där sover vi våningssängar i flerbäddsrum. Reser du utan resesällskap placeras du med andra singelresenärer. Intresserad av singelrumstillägg? Skicka en förfrågan till resenar@swett.se  

Hur görs rumsindelningen?

Vi utgår från ditt resesällskap och försöker i möjligaste mån placera personer i samma resesällskap i samma rum. Är du singelresenär placeras du med andra singelresenärer. Vi tar i möjligaste mån hänsyn till personers kön vid rumsfördelningen men kan inte garantera att du får dela rum med en person av samma kön. Hör av dig till oss för eventuellt singelrumstillägg.

Hur är vädret?

N/A

Kan jag lämna saker på hotellet under vandringen?

Ja, om du har saker du inte behöver under vandringen går det bra att lämna dessa på hotellet i I Treskol, dessa kommer att transporteras till hotellet i Pyatigorsk där resan avslutas.

UTRUSTNING

Hur mycket får väskan väga?

Under turen kommer vi endast att bära med oss vår ryggsäck med våra kläder, vatten och snacks. Ryggsäcken bör inte väga mer än 11-12 kg.
Viss utrustning kommer vi att skicka med transport mellan de olika lägren, mer info hittar du under fliken “UTRUSTNING”.

Vilken dagsryggsäck ska jag ha?

För dagsryggsäck rekommenderar vi ca 55-60L för att få plats med allt du behöver för dagen så som dina kläder, skor och förstärkningsplagg, vatten och snacks. Ryggsäcken bör ha ett ordentligt höftbälte för avlastning och (viktigast av allt) sitta skönt på just dig!

Hur gör jag med väskorna när jag flyger?

Duffelbagen fungerar fint som incheckat bagage, den är slittålig och klarar flygplatser. Din dagsryggsäck brukar fungerar som handbagage men dubbelkolla vilka restriktioner just ditt flygbolag har gällande handbagage. Viktigt! Då väskor ibland försvinner på flygplatser rekommenderar vi att du åker i/packar i handbagaget det du absolut inte vill bli av med, till exempel vandringskängor, dunjacka och skalkläder.

Hur mycket väger utrustningen ni hyr ut?

Jacka: 1430 gram
Sovsäck: 1450 gram
Liggunderlag: 1210 gram
Duffel: 1300 gram

Sele med tillbehör: TBC
Isyxa: TBC

 

Totalt: 5390 gram

Är duffelbagsen vattentäta?

Duffelbagsen är vattentåliga men inte vattentäta då det kan komma in vatten vid blixtlåset. Därför är det viktigt att packa vattentätt – genom till exempel drybags. Ett vattentätt skydd för både duffelbag och ryggsäck kan också vara bra att ha.

Det här med skalkläder är som en djungel, vad är viktigt att tänka på?

Satsa på ett märke av god kvalitet och undvik de billigaste alternativen.

Annat att tänka på:
– Membran av Goretex – eller annat aktivt membran
– Huva – skyddar skönt vid vind och nederbörd
– Jackans längd –  jackan bör gå över höften så det inte blir någon kall glipa
– Test-gå – prova att gå med jackan/byxorna när du provar så du ser hur de följer din kropps rörelse
– Passformen – det är du som ska ha kläderna så välj de som du tycker sitter skönt!
– Rymd –  jackan bör inte sitta för tight så du får plats med fler lager under

Vad är viktigt att tänka på gällande teleskopstavar?

Att tänka på gällande teleskopstavar:
– Att de är justerbara
– Att de går att fälla ihop på ett smidigt sätt så du kan få ner de i ryggsäcken
– Att de inte känns tunga att hålla i (lättast är inte alltid bäst men du vill inte att de ska kännas tunga)
– Att greppet känns skönt och att du kan justera det
– Att frångå de billigaste alternativet (typ ÖB, biltema etc)

Vilka kängor ska jag ha?

Då vi kan få uppleva extrema temperaturer är det viktigt att vi håller oss varm om hela kroppen. Välsorterade friluftsbutiker har kunnig personal som kan hjälpa dig hitta kängor som passar för vandringen.

Allmänt att tänka på:
– Kängorna måste gå över fotknölarna
– Kängorna ska ge ordentligt stöd till dina fötter, dina knän och hela din kropp
– Kängorna ska sitta skönt på dina fötter – provgå!
– Dubbla lager för extra isolering och värme
Kompatibla med stegjärn
– Lager-på-lager principen gäller även för fötterna – bra med lite extra plats för extra strumpor

INFÖR RESAN

Hur fixar jag visum till Ryssland?

Information om visum hittar du under “Inför resan” och rubriken “Visum”.

Vilka vacciner behöver jag ta?

Då vi inte har den medicinska kunskapen får vi inte ge rekommendationer gällande vacciner. För frågor om vacciner kontaktar du din vaccinationsbyrå. Hur vi tänker kring vacciner hittar du under “Inför resan” och rubriken “Vacciner”.

Vilken försäkring behöver jag?

Alla Swetts resenärer behöver ha en reseförsäkring. De flesta hemförsäkringar har reseförsäkring men dubbelkolla hur täckande din försäkring är när det kommer till hög höjd, aktivitet och ifall du behöver göra något tillägg. Det är viktigt att din försäkring gäller vistelse upp till 6 000 meters höjd. Viktigt! Skriv ut ditt försäkringspapper och sätt in i en plastficka, under vandringen ska det förvaras i topplocket. Mer information om försäkring för din resa till Elbrus i fliken “Inför resan” under rubriken “Försäkring”.

Hur mycket kontanter behöver jag ta med mig?

I Ryssland fungerar Rubel. Du kan växla innan resan eller ta ut i bankomat.  Dricks till våra lokala kockar, guider och bärare betalas ut kontant i Euro vid slutet av resan. Förutom dricks behöver du kontanter om du vill köpa någon alkoholhaltig dryck och souvenirer.

Behöver jag träna inför resan?

Ja, du behöver träna inför resan. Kombinationen hög höjd, höjdmeter och långa dagar gör att vandringen kommer vara fysiskt krävande. Om du följer vårt träningsprogram kommer du komma väl förberedd och därmed kunna njuta mer av resan. Ett träningssteg här hemma är ett lättare steg under äventyret!

Vad behöver jag tänka på inför flygresan?

Se till att ha god marginal vid flygbyte.

Se till att vara på flygplatsen i god tid.

Se till att du kan visa upp din bokningsbekräftelse från Swett vid incheckningen på flyget om du bokat biljett med MK Airbroker, då dem bokar flygbiljetter som är till för deltagare just på rundresor. Det går bra att visa i mobilen.

SÄKERHET

Hur hanteras en nödsituation?

Vi har alltid erfaren stödpersonal på våra vandringar, så om olyckan skulle vara framme blir den drabbade mycket väl omhändertagen. Nödsituationer hanteras av guide, och vid allvarliga fall använder vi helikopterevakuering. Våra guider bär kompletta medicinska vandringskit och är utbildade i hur man använder den.

Våra guider följer våra angivna rekommendationer i alla situationer och är välutbildade i vandringsäkerhet på höjd och sjukvård. Dessutom är de väl medvetna om att en researrangör alltid ska ha med sig syrgas och syremätare.

Vad händer om jag tvingas avbryta turen?

Självklart beror detta på vart det sker och hur du mår men oavsett vilket finns vi där för dig. Vi har noga utformade säkerhetsrutiner för olika typer av händelser. Viktigt! Även om du börjar må bättre, exempelvis när du kommit ner på lägre höjd, är det viktigt att du besöker en läkare och får ett utlåtande då detta är något de flesta försäkringsbolag kräver. Eventuella extra kostnader, såsom sjukhusvistelse och extra hotellnätter, står du som resenär för själv och är något din reseförsäkring ska täcka.

NYHETSBREV

Missa inte att prenumerera på vårt inspirerande nyhetsbrev där du får nyheter om våra resor, kampanjinformation och tips&tricks!

Din mailadress

x